Konserter i Göteborg och Norra Halland- första halvan av mars 2017

Torsdag 2 mars

Lloyd Cole (Stenhammarsalen)

Den brittiske singer/songwritern/rocksångaren har börjat blicka tillbaka och förra året gav han ut den retrospektiva samlingen Lloyd Cole and the Commotions Collected Recordings 1983-1989.  I sin setlist när han nu kommer helt solo skall det enbart spelas material släppt mellan 1983 – 1996.

Senast Lloyd Cole spelade i staden var han också solo, på Stora Teatern i september 2013.  Gången innan dess var i november 2010 då han hade med sig ett mindre band han kallade Small Ensemble.

Nyheten om en 6-Cd box kom i januari

Lloyd Cole In New York: Collected Recordings 1988-1996, the new six-CD Lloyd Cole solo box has been officially confirmed.

This box set will include all four solo albums Lloyd released on the Polydor and Fontana labels between 1988 and 1996 (Lloyd Cole, Don’t Get Weird On Me Babe, Bad Vibes, Love Story) and an unreleased album fifth album, Smile If You Want To. The sixth and final CD is called Demos ‘89-‘94 and features 20 previously unreleased recordings. Unlike the previous Commotions box set there is no DVD element.

Sisters Of Invention/Bohuslän Big Band (Nefertiti)

Nefertiti skriver ”Under 2014 var Malin och Karolina delaktiga i produktionen Up & Coming, där unga solister framträder med storbandet Bohuslän Big Band. Ett ömsesidigt tycke uppstod och BBB beställde en produktion av systrarna. Hösten 2015 genomfördes en turné, nu är det dags för upplaga nummer två!

Malin och Karolina Almgren började i tidig ålder spela och skriva musik tillsammans. Bandnamnet Sisters of Invention uppkom när de cirka 11-12 år gamla började spela in sin musik i föräldrahemmets källare. Instrumenten hade de redan delat upp, systerligt, genren blev pop med inslag av improvisation. Våren 2013 släppte de debutalbumet ”Om & Om Igen” på skivbolaget Oh Yeah Records. 2015 kom album nummer två- ”Navigating”.

Sedan förra årets turné med Bohuslän Big Band har man kunnat höra systrarna spela runt om i landet och de arbetar båda som frilansande musiker / kompositörer i Göteborg respektive Malmö. De representerade även Sverige i tävlingen Euroradio Jazz Competition där de vann priset ”Best Group 2016”. I september släppte Malin och Karolina singeln ”Klarare” med tillhörande musikvideo.”

———————————————————————————————

Fredag 3 mars

Nisse Hellberg (Stora Teatern)

Efter att ha frontat Wilmer X gick Nisse Hellberg solo med plattan ”Snackbar Blues” 2006. Succén lät heller inte vänta på sig och solodebuten sålde 30 000 exemplar.

Han turnerar nu i vår på mer countrydoftande albumet ”Vägen västerut”, producerad av Ola Gustafsson. Det är Nisses sjätte album från och med att han började fokusera på plattor under eget namn. Alla har blivit topp 10 på försäljningslistan. Albumet innan var  ”Vad har han i huvudet” från 2014.

Nisse spelar även torsdag 2 mars på Södra Teatern, Stockholm och fredag 10 mars på Katalin, Uppsala.

Tove Lo (Pustervik)

Arrangören Luger ” skriver Tove Lo började sin karriär skrivandes åt andra, men det rådde aldrig några tvivel var hon egentligen hörde hemma. Som låtskrivare har Tove Lo skrivit åt de flesta, men vid sidan om fanns alltid ambitionen till en egen karriär.

Den förverkligades till slut i och med debutalbumet ”Queen of the Clouds” (2014) som gjorde Tove Lo till en internationell superstjärna. Uppföljaren ”Lady Wood” har beskrivit som mörkare och mer drömsk.

Förra året tvingades Tove Lo ställa in sin Europa-turné, bland annat en slutsåld konsert på Münchenbryggeriet i Stockholm. Se detta som en revansch, ett återtagande och något alldeles extra när en av Sveriges just nu främsta popexporter gör två konserter på hemmaplan.

Sen spelning . start 22,00

Support -” Broods:
Mervärde för den med biljetter kommer i form av Nya Zeeländska duon Broods, som släppte sitt hyllade album ’Conscious’ i början av sommaren. På albumet hörs bland annat hitten ’Heartlines’ och Tove Lo-samarbetet ’Freak of Nature’.

Kokomo Kings (KoM Bar)

Spelar opolerad ”Mississippi juke joint boogie” och blues

Medlemmar ; Martin Abrahamsson sång/ gitarr, Ronni Busack-Boysen gitarr, Magnus Lanshammar bas/ gitarr, Daniel Winerö trummor .

—————————————–

Lördag 4 mars

Tinariwen  (Stora Teatern)

Stora Teatern skriver ”Ökenbluesen drar åter in på Stora Teatern. Denna gång i form av det legendariska Tuaregbandet Tinariwen. Bandet bildades i ett rebellläger i Libyen och medlemmarna deltog själva i Tuaregernas frihetskrig mot regeringen i Mali. Soundet är funkigt och rockigt med en stadig grund i Tuaregmusiken.

De senaste fem åren har gruppens älskade hemtrakter, en bergskedja i Sahara, på gränsen mellan nordöstra Mali och södra Algeriet, förvandlats till en konfliktzon där det innebär stor fara att vistas. Krigsherrar som är inblandade i jihad eller trafficking (ibland båda samtidigt) utgör ett stort hot mot alla som är involverade i aktiviteter som går emot deras tro eller affärer.

För Tinariwen har världen blivit deras hem, under de senaste tre åren har de gjort över 160 spelningar på alla fem kontinenter. De har just spelat in sin åttonde skiva i exil.

För alla som är intresserade av västafrikansk musik är Tinariwen ett av de allra största namnen. För alla andra är det en sann upplevelse att bevittna en konsert med nomaderna från Sahara.”

Karolina Vucidolac Trio (The Square,Kungsbacka)

Sångerskan Karolina Vucidolac från Göteborg med Tobias Grim på gitarr och Magnus Bergström på bas spelar brasiliansk musik av kompositörer som Jobim och Edu Lobo.  Karolina, Magnus och Tobias har släppt kritikerrosade skivan Brazil lines tillsammans på Imogena records.

Recensioner från spelningar hösten 2016:

”Hyllade Karolina Vucidolac sjöng uttrycksfullt och smeksamt på portugisiska om kärlek, passion och livet och ackompanjerades av Tobias Grim på gitarr.

Tobias Grim visade med tydlighet varför han anses som en av Göteborgs grymmaste jazzgitarrister”

Orkan/John Hoyles (Pustervik)

Sen spelning med Borås/Göteborgs-gruppen i Orkan som vi kunde höra som förband till Flamin´Groovies i maj ifjol och nu senast även i februari innan Nynningen, De spelar en proggrock som passade vid bägge de konserttillfällena på Pustervik

Bandmedlemmar ; Theresia Dufva – bas, Moa-Linn Rosenlöf – trummor, sång.,Josefine Green – gitarr, sång, Kim Bertilsson – saxofon och Fredrik Pettersson – gitarr.

Pustervik skriver om föracten John Hoyles ” Mr Hoyles har till slut klämt ur sig ett solo-album som osar brittisk smutsglam, pubrock och annat gott! Tidigare har vi sett denna gitarr-superhjälte i Witchcraft och Troubled Horse bland annat. De senaste åren mycket aktiv med Spiders där han skrivit det mesta av musiken, typ allt. John har medverkat på flera album och turnerat världen över under de senaste 15 åren alltid redo med ett riff och en handfull solon som får de flesta gitarrister att bara gapa.

Denna kväll får vi se John tillsammans med Axel (Graveyard) på trummor och Erik (Motorbreath) på bas. En power trio de luxe! ”

Alimony (Pusterviksbaren)

Göteborgska Americanarockarna Alimony gör, efter femton års frånvaro, en unik spelning i originalsättning på Pusterviksbaren.  Debutskivan Bottomlesshyllades av en unison kritikerkår när den släpptes 1999 och skivan anses vara en av de bästa svenska debuterna. Något år senare medverkade man på den platinasäljande samlingsskivan En salig samling.

Alimony, som bl.a. verkade som husband på anrika krogen Jords tisdagsklubbar under början av 2000-talet och också spelade på bl.a. Hultsfredsfestivalen, spelar denna kväll såväl låtar från ”Bottomless” som tidigare outgivna saker.

Bygren & Co (KoM Bar)

Keyboardisten/sångaren mm Bengt Bygren med medmusiker i form av Bengan Blomgren  på gitarr, Stefan Bellnäs på bas och Dan Magnusson på trummor.

Han har en bred repertoar och sjunger gärna låtar av sina favoriter som Tom Waits, John Prine, Bob Dylan och andra singer/songwriters

————————————————————————————————————


Söndag 5 mars

Cordovas/Will Courtney (Pusterviksbaren)

Arrangerande Rootsy och Woody West skriver

” Nashvillegänget Cordovas spelade in sin debutplatta i Los Angeles 2011 men till synes obegränsad musikalitet och känsla för det musikaliska arvet känns det ibland som tiden stått stilla.Ta lite Eagles, en gnutta Byrds och något The Band. Med influenserna från countryrockens guldålder skapar de något alldeles eget och supermusikaliskt. Stämsång som får himmelens änglar att gråta av glädje, men också ett oemotståndligt ös på sina ställen.

Med låtar som går direkt på knock och en stämsång man inte hört sedan 70-talet släppte ”projektet” Cordovas en skiva helt själva 2012, ett album som få fick höra och ännu färre fick se live. De 1000 skivorna som trycktes sålde slut omedelbart på den en enda turné bandet genomförde och i de initierade americanakretsarna fanns många nyförälskade fans som med sorg förstod att det nya favoritbandet egentligen inte finns och att det förmodligen aldrig kommer bli ett band som man kan få uppleva och följa.

Men så helt plötsligt börjar ett rykte spridas om att det är ett Cordovas ute på de amerikanska vägarna igen och att ryktet säger att de är hysteriskt bra. Det visar sig att den tre år långa trädan bara har varit den tid som det musikaliska geniet och bandets ledare Joe Firstman behövt för att kunna bygga vidare och slutföra sin vision om Cordovas.

I början av 2017 kommer Rootsy Music att släppa Cordovas debutskiva på både vinyl och CD i hela Europa och i februari och mars tar bandet med sig redan Rootsy bekante Will Courtney som support. En singer-songwriter som egentligen är värd en egen konsert och som har turnerat med Mumford & sons m.fl. Ska vi jämföra honom med någon så är det nog Neil Young…”

Frida Hyvönen (Stora Teatern)

Stora Teatern skriver ”Frida Hyvönen släppte nyss kritikerhyllade ”Kvinnor och barn” och utökar sin turné vilket ger chansen att se henne även i Göteborg.

Med sin unika röst, lysande texter och pianodrivna melodier, har Frida Hyvönen varit en av den svenska popmusikscenens mest tongivande artister i närmare 11 år. Förra veckan släppte hon sin fjärde fullängdsskiva, som också är hennes första på svenska. Albumet har fått namnet ’Kvinnor och barn’ och är en samling starka historier, berättade genom träffsäkra texter och dramatiska ljudkulisser. Albumet har mottagits med stor värme av en enad kritikerkår och spås redan bli en modern klassiker”

Så vann hon också två Grammis den 28 februari , för såväl Årets textförfattare som Årets kompositör


Måndag 6 mars

Claire Martin  (Stenhammarsalen)

Arrangören Nefertiti skriver ”Claire Martin har utnämnts till Storbritanniens bästa jazzsångare två gånger och har turnerat i Europa, Asien och USA. Claire Martin har både bredd och erfarenhet: hon har stått framför orkestrar som Royal Liverpool Philharmonic Orchestra och BBC Big Band och sjöng under två år i pianobaren på Queen Elisabeth 2 under turerna mellan Southhampton och New York.
I bandet Martin Sjöstedt (piano), Niklas Fernqvist (kontrabas) och Daniel Fredrikssson (trummor).
Själv såg jag henne med ett litet band på Nefertiti 2011 och imponerades av hennes sång och säkra scenstil.

Tisdag 7 mars + Onsdag 8 mars

Hedwig And the Angry Inch (Lorensbergsteatern)

En rockmusikal från Broadway om kärlek, svek, drömmar och frihet. Skriven av John Cameron Mitchell och Stephen Trask Översättning (text): Pia Gradvall. Översättning (sångtexter): Magnus Skogsberg Tear. Regissör: Hugo Hansén. I huvudrollerna: Ola Salo, Lisa Stadell.

Onsdag 8 mars (även 9 mars)

Magnus Carlson (Pustervik)

Magnus Carlson gav ut ett nytt soloalbum den 3 februari och följer upp med en klubbturné. Valda Så Mycket Bättre-tolkningar blandas med gamla hits och helt nyskrivna låtar från det nya albumet ”Den Långa Vägen Hem”. Med på vägarna följer sjumannabandet Northern Soul Band och på plats huserar lokala soul-dj:s i respektive stad.

OBS två kvällar

————————————————————————————————

Torsdag  9 mars

American Aquairum /Tim Easton (Tryckhallen,Falkenberg)

Rootsy Granstigen i Falkenberg skriver ”American Aquarium från Raleigh, North Carolina. Men det har alltid kommit ett eller annat i vägen när det varit dags att konfirmera. Bandet som är sångaren och låtskrivaren BJ Barhams kärleksbarn har aldrig lyckats fått till det ända till oss trots sju studioalbum, två livealbum och oräkneliga mil på vägen. Så desto roligare att äntligen få välkomna America Aquarium, ett av Rootsy Musics absoluta favoritband till Skandinavien!

American Aquarium är bandet som är nästan omöjligt att inte älska. Vi vet inget band som så enträget byggt sin fanbase genom att bara spela och turnera på och samtidigt se till att vara under ständig utveckling. För alla oss som inte kan motstå band och artister som Drive-By Truckers, Chris Knight eller Turnpike Troubadours är American Aquarium mitt i prick. BJ Barham har hittat sitt sätt att förvalta arvet efter uppenbara förebilder som som Woody Guthrie och Bruce Springsteen. Det är musik ofta för och om den hårt arbetande människan och bandet har utvecklat sina helt egna melodier runt det. Man hör direkt att man lyssnar på American Aquarium samtidigt som så mycket annat man gillar flimrar förbi.

Live har bandets sanslösa turnérande skapat ett monster. Det är en närmast helig upplevelse att få uppleva ett band som spelat långt över 1000 konserter på de mest skilda ställen och för all typ av publik. Ännu mer sedan BJ bestämde sig för att bli nykter och lägga allt fokus på musiken och bandets kvalitet.”

Tim Easton som spelar innan är en Nashville-baseras gitarrist och singer/songwriter inom Americana, folk och rock .

De spelar enligt följande

7/3 – Soutshide Pub – Stockholm
8/3 – Kulturkvarteeret – Kristianstad
9/3 – Värdshuset Hwitan Tryckhallen – Falkenberg
11/3 – Garage – Höganäs
12/3 – Folk å rock – Malmö

Iiris Viljanen (Nefertiti)

Arrangören skriver ”Förra våren gav Iiris Viljanen (sedan tidigare känd från bl.a. Vasas flora och fauna) ut den instrumentala pianoskivan ”Kiss Me, Stupid & 7 more solo piano pieces” i samband med en utsåld premiärkonsert på Uppsala Konsert & Kongress. Den 26 oktober 2016 släpptes ett nytt soloalbum; ”Mercedes” via egna bolaget Voi Elämä!.

Under hösten 2016 var hon också aktuell som förband till Ane Brun och senare i höst är Iiris Viljanen support och gäst på Emil Jensens nya föreställningsturné genom landet. Emil och Iiris släppte nyligen duettsingeln ”Kolla på film” kanske pophistoriens första möte mellan finlandssvenska och skånska. Hon hörs också som sångare på nyutgivna EP:n ”En pelikan på myren  sånger från Tjärdalen”, där medlemmar ur Winhill/Losehill skrivit musik till Riksteaterns uppsättning av Sara Lidmans roman ”Tjärdalen”.

Tomas Andersson Wij (Stora Teatern)

Det har varit mycket med singer/songwritern Tomas Andersson Wij i höst. Med det egna TV-programmet ”Tomas Anderson Wij spelar med…. plus en tjock intervjubok med hans möten med artister under sin tid som journalist.

I vår blir det ännu mer TAW, då släpper han sitt tionde studioalbum och följer upp med en omfattande Sverige-turné under mars och april.

————————————————————————————-

Fredag 10 mars

Drive-By Truckers /Ellen Sundberg Band (Pustervik)

Arrangerande Woody West skriver ”Ett av Americana-musikens självklara flaggskepp styr sina segel mot Europa för första gången på lång tid och det är med omåttlig stolthet vi får vara med att presentera Drive-By-Truckersspelningar på Pustervik i Göteborg den 10/3 och Kägelbanan i Stockholm den 12/3.
Bandet kommer till oss med det nya albumet ”American band i bagaget. Ett album som visar upp ett märkbart nytänt, angeläget och engagerat band. De nya sångerna tar bandets alltid närvarande sociala engagemang ett steg längre än tidigare. Från berättelser om individer och personer till frågeställningar om den tid vi lever i och hur det amerikanska samhället ser ut år 2016.  
Så ”American Band” är ett politiskt album. Ett väl inlindat debattinlägg men lika mycket en sofistikerad käftsmäll mot den amerikanska verklighet bandets låtskrivare och originalmedlemmar Patterson Hood och Mike Cooley inte trivs i. Och de vill inte stå tysta och se på längre.
Och med elva hyllade och alltid relevanta studioalbum och fyra bubblande live-album har Drive-By Truckers blivit en av den amerikanska musikens verkliga tungviktare. De har förtjänat en trovärdighet att ta sina projekt dit man vill och med en stor skara lojala fans som följer bandet hängivet. Bandet är och har alltid varit en kraft som med stark originalitet och total intuition fångat upp och förvaltat magin och arvet av den amerikanska söderns berättande och musikhistoria.
Hood och Cooley startade bandet och många medlemmar har passerat genom åren. Bl.a. Jason Isbell startade sin karriär och fick sin utbildning i Drive-By-Truckers som medlem under några fantastiska år.
En av orsakerna till bandets vitalitet just nu är att bandet funnit sin form och haft sin längsta period med samma manskap sedan bandet startade. Det är med varm famn vi välkomnar Patterson Hood, Mike Cooley, Matt Patton, Jay Gonzales och Brad Morgan till Sverige!”
Föract är Ellen Sundberg med band.

Efter Drive-By Truckers spelar Maybe Canada uppe i Pusterviksbaren.

Maybe Canada släpper sitt debutalbum ”Ruined Hearts” den 3 mars och firar detta med spelning och fest.  Woody West skriver ”Från ett tidigare akustiskt sound med tydliga influenser från americanascenen rör sig nu Maybe Canada mot ett öppnare, större och mer dynamiskt uttryck. Med fortsatt fokus och utgångspunkt i sången och texterna berättas ögonblick och skeenden ur vardagsliv med en rak och ärlig ton med musiken som motor.

Redan under 2016 släpptes dock tidigare inspelningar under namnet ”Early Tapes”  där Maybe Canada som Magnus Hanssons projekt kallas visar upp en låtskrivarbegåvning och sångare utöver det vanliga.

Woodyvänner känner också igen Maybe Canada sedan tidigare då de öppnat konserter för storheter som Justin Townes Earle och Blitzen Trapper tidigare”

—————————————————-…………………………………………….

Lördag 11 mars

Scott Bradlee Postmodern Jukebox (Trägårn)

Arrangören skriver ”Scott Bradlee Postmodern Jukebox till Göteborg och Stockholm! Senast de var i Sverige var i maj i 2016 Nu kan vi meddela att denna banbrytande grupp, som tar samtida pophits och levererar dem i mästerliga vintageversioner, återvänder till Sverige för två konserter redan i mars.

Deras Europaturné kickar igång i februari på O2 Academy i Bournmouth, England för att landa i Sverige lördagen den 11 mars, då de spelar på Trädgårn i Göteborg, och dagen efter spelar de på Annexet i Stockholm.

Postmodern Jukebox, detta evigt växande kollektiv av artister och musiker -” idag har de haft över 70 roterande medlemmar -” har spenderat de senaste åren med att samla nära en halv miljard YouTube-visningar och 2 miljoner YouTube-subscribers, spelat på Good Morning America och toppat både iTunes och Billboard-listor. På detta har de spelat hundratals slutsålda konserter över hela världen.

Själva beskriver de sin musik med orden: -We take current Top 40 hits and re-imagining them as coming from older eras of popular music.-

Föreställ dig en Beyoncé-, Justin Bieber- eller Taylor Swift-låt omarbetad som om de vore skrivna för Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Judy Garland, eller Nina Simone och till det ett medryckande mini-storband som låter som en elegant Benny Goodman-orkester på energidryck.

Senast i raden av succéer är deras tolkning av Lordes ”Royals” som i skrivande stund har över 16 miljoner visningar samt deras version av Radioheads  ”Creep” som har setts över 22 miljoner gånger

Göteborgs Lilla Jazzfestival (Scandic Opalen)

Med Marilyn Keller (USA) och lokala tradjazzbanden Second Line Jazzband, Papa Piders Jazzband och Max Lager´s New Orleans Stompers.

Så här står det om Marilyn Keller på hennes hemsida.

”Marilyn brings a special magic to the stage with her charming presence and flawless vocal stylings. Her musical roots are diverse. She joined Black Swan Classic Jazz Band in 1997, quickly establishing a loyal following in the Dixieland and Ragtime scene. She has also remained active in a wide variety of other performance ensembles and styles: The Don Latarski Group, Darrell Grant, Thara Memory, Tall Jazz, Tom Grant, Michael Allen Harrison, Disciples in Song, and the Augustana Jazz Quartet to name a few.
Marilyn’s formative jazz training was as a member of the Mt. Hood Community College Vocal Jazz Ensemble and as the vocalist fronting the award-winning MHCC Jazz Lab Band. She is featured at the Jazz Worship Service at Augustana Lutheran Church every Sunday and can be seen frequently at restaurants, clubs, festivals and holiday events throughout the Pacific Northwest.
Marilyn’s versatility extends to the recording studio and she has contributed her talents to various original CD’s, albums, demos and commercials.”

Her current discography includes:
* Marilyn’s solo release is ”At Last”
* How Many Ways with Don Latarski and Chris Stevens
* How ’Bout Now and Once in a Blue Moon with Tall Jazz
* Deep Play, Rue II and Live from Eden Hall with Don Latarski and Rue de Blues

Patricia Page & the Prophets (s/s Marieholm)

Göteborgskt soul-och bluesband med Patricia Page – sång, Thomas Persson, trummor. Mathias Kündig – Bas,  Bengt Bygren – Keyboards, Henrik Pilqvist – Gitarr , Gunnel Samuelsson – Saxofon och  Jakob Sollerman – Trombone

Best of Bowie  (Musikens Hus)

Musikens Hus skriver ”Tributebandet Best of Bowie med bas i Köpenhamn, har genom årens lopp spelat David Bowie’s låtar för en begeistrad och entusiastisk publik i Skandinavien och Tyskland, som gång på gång blir överraskad över att man kan få en så komplett upplevelse av att vara så nära originalet. Best of Bowie spelar Bowies musik & låtar, från alla olika epoker och genrer, med stor kärlek ödmjukhet och respekt.

Efter nyheten om Bowie’s bortgång började telefonen att ringa oavbrutet hos tribute bandet Best of Bowie. Bandet har spelat och radat upp spelningar årligt sedan starten, och efterfrågan på Bowie,har ökat betraktligt efter hans död. Efter en fulltecknad  turnekalender 2016, har efterfrågan på Bowies musik fortsatt på samma nivå i 2017…

Musikmagasinet GAFFA DK recension Best of Bowie, Amager bio 2016:
Här har vi ett bländande coverband. Sångaren Michael Saxe Bjørn får ett naturligt fokus, för här är det han ”som är” Bowie – eller något, som liknar. Det bliver gjort så fint, några gånger nästan nedtonat, med djup respekt för materialet. 


Söndag 12 Mars

Gong (Truckstop Alaska)

Ett multinationellt band som bildades i Frankrike redan i slutet av 1960-talet av australiensaren Daevid Allen.

Arrangören skriver ” Gong returns with a new studio album! “Rejoice! I’m Dead! came together over several weeks in an East London rehearsal studio. Kavus Torabi (vocals/guitar), Fabio Golfetti (guitar/vocals), Dave Sturt (bass/vocals), Ian East (sax/flute) and Cheb Nettles (drums/vocals) took on the mantle of steering the Teapot further into outer space and the inner ear.

Så här står det också om detta kultförklarade band

In 1975, Daevid Allen & Gilli Smyth left the band, which continued without them, releasing a series of jazz rock albums under the leadership of drummer Pierre Moerlen. This incarnation of the band became known as Pierre Moerlen’s Gong. Meanwhile, Smyth formed Mother Gong while Allen initiated a series of spin-off groups, including Planet Gong, New York Gong and Gongmaison, before returning to lead Gong once again in 1990 until his death in 2015. With Allen’s encouragement, the band decided to continue and released the album Rejoice! I’m Dead! on 16 September 2016.[5]

 The Jazz Passengers (Nefertiti)

Nefertiti skriver ”The Jazz Passengers är en häpnadsväckande postbop-grupp vars namn är en spin-off av Art Blakey’s Jazz Messengers. Namnet vill vittna om musikernas fartfyllda resa i den i modern Amerikansk musikens exentriska strömningar. Gruppen bildades 1987 av saxofonisten Roy Nathanson och trombonisten Curtis Fowlkes, med det uttalade målet att återta humorn, svänget och underhållningen i den moderna jazzen.

The Jazz Passengers tidiga musik bestod av komplicerade och själfulla, vokalbaserade kompositioner i Mingus-anda och korta komediska scener och humoristiska små berättelser. De rörde sig i kretsarna kring New Yorks avantgarde-scen ”The Knitting Factory” i Brooklyn och släppte sina skivor på små independentbolag.

Deras vokalbaserade musik kom att luta åt ett mer sofistikerat sound som tydligt kunde höras på skivan “Jazz Passengers In Love” 1994, där bland annat sångerskan Deborah Harry (Blondie) medverkade. Samarbetet kom att bli en succé som resulterade i fler skivsläpp och otaliga turnéer.

Nu firar bandet 30-års jubileum och releaseturné för deras kommande platta ”Still Life with Trouble” som släppt i mars.

Bandets medlemmar är fyra av fem original och de är Roy Nathanson – sx.,Curtis Fowlkes – tb.,Sam Bardfeld – vln, .Bill Ware – vibr. Brad Jones – b. och EJ Rodriguez – perc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *