Konserter i Göteborgsområdet – första halvan av april 2017

Lördag 1 april

Tomasz Stanko New York Quartet (Neferiti)

Nefertiti skriver ; En legendarisk trumpetare, kompositör och pionjär inom avant-garde jazz. Med en karriär som spänner över 50 år utmärker sig Stanko med ett unikt, karaktäristiskt och stilbildande sound. Han har släppt över 30 album i olika konstellationer och komponerat musik för flertalet filmer och teateruppsättningar. Under senare tid har Tomasz Stanko fått flera priser för lång och trogen tjänst, däribland franska Prix du Musicien Européen av franska Académie du Jazz.”

Denna polskfödde pianist har med sig de tre musikerna Alexi Tuomarila – p.,Thomas Morgan – b och Gerald Clever – tr.

Mönsterås Blues Band (s/s Marieholm)

MBB bildades för 43 år sedan redan av Calle Engström, Mats Grönqvist och Peo Fahlström. Tillkommit har Tommy Medner och Bosse Olsson.

Robert Wells/Lennie Norman (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; En av vårt lands mest rutinerade underhållare Robert Wells och humorlegendaren Lennie Norman har under många år jobbat tillsammans i olika konstellationer. Nu möts ”King Of Comedy” och ” King Of Piano” för första gången i en helt egen ”old time entertainment” show ”STAND UP – SIT DOWN – Norman vs Wells”.

På scen kan du också njuta av ”The Vocalettes”, tre oerhört välsjungande damer, samt ”Robert Wells Trio”. Publiken kommer att bjudas på en oförglömlig show med mycket humor, anekdoter och 100% Jazz Boogie & Swing.”

Uptown Suburbia (Bengans)

Albumsläpp för nytt rockband där tre medlemmar tidigare spelade i The Royal Beat Conspiracy ;  PO Björklund sång/ gitarr, Tord Komsell sång/ gitarr, och Ulf Janson, bas – Nya är Anders Kwarnmark, klaviatur och  Henrik ’Pilen’ Pilquist trummor. Den senare annars mer känd som formidabel gitarrist.

The Kingbees (KoM Bar)

Rootsmusik med R & B och Rock’n’roll från Skövdebandet som bildades 2003. Förutom sångare, pianist och låtskrivare Lee Ericson består bandet av Janne Lindén-gitarr, Kai Sundquist-saxofon, Klas Henriksson-bas och Daniel Winerö-trummor. Lindén spelar också i Nisse Hellbergs band. De har gett ut fem album där det senaste är SugarRush från 2015.

Moon Duo /Zig Zags (Pustervik)

Arrangören skriver ” Portlandbaserade Moon Duo är aktuella med sitt nästa kapitel, albumet Occult Architecture Vol. 1 vilket är ett psychedeliskt opus över två separata volymer. En väl vävd hymn av det det närmast osynliga förhållandet i årstidernas växlingar, dagens skiftning till natt och månens resan från fullmåne till halvmåne. Verket spelades in i en mörk källare i Portland under en lucka i  Eric ”Ripley” Johnsons  och Sanae Yamadas annars så täta turnéschema.

Om Zig Zags har skrivits A trio from Los Angeles whose sound is a purposefully scuzzy fusion of punk, metal, stoner rock, and trailer trash culture, the Zig Zags were named after a brand of cheap shoes that guitarist and singer Jed Maheu and drummer Bobby Martin were both wearing when they first talked about starting a band in 2010 .

—————————————————————————————————————————————————–

Tisdag 4 april

Jonny Fritz/Joshua Hedley (Pustervik)

 Arrangören skriver ”Jonny Fritz är en altcountryexcentriker vars glimt i ögat som gnistrar starkare än juvelerna i Nudie Cohens kostymer. En stark karaktär och en av neo-outlaw-countryns största personligheter som följer countrymusikens tradition av annorlunda figurer. En udda artist vars fina countrymelodier och egensinniga och vansinnigt underhållande vardagsromantiska texter gjort honom till en av de coolaste katterna i East Nashville de senaste åren. Under pseudonymen Jonny Corndawg blev han snabbt uppmärksammad av både den alternativa countrypubliken och likasinnade samtida rebeller som Deer Tick, Those Darlins och Robert Ellis men efter albumet ”Down on the Bikini Line slopades skämtsamma namnet Jonny Corndawg.

Tillsammans med bröderna Taylor och Griffin Goldsmith från Dawes spelades första albumet ”Dad Country in under egna namnet vilket också blev ett mindre genombrott. Med stor humor, bisarrt sinne för detaljer och rakryggad ärlighet beskriver han sin samtid genom en countrytradition han förhåller sig lika respektlöst som kärleksfullt till. I höstas kom uppföljaren ”Sweet Creep”,  inspelad tillsammans med Jim James från My Morning Jacket i producentstolen.”

Joshua Hedley och Jonny Fritz Pustervik matsalen 4 april-17
Joshua Hedley och jag efter spelningen 4 april-17

Om Joshua Hedley skrev Rolling Stone ;

Sounds Like: Marty Robbins, Ray Price, Roy Orbison

For Fans of: Merle Haggard, Sturgill Simpson, the Sixties golden era of country music

Why You Should Pay Attention: Pound for pound, there’s no better unsigned artist working in Nashville today. A nuanced, heart-tugging fiddle ace – he was playing in bars before age 11 – Hedley has been the go-to sideman for Justin Townes Earle and Jonny Fritz. And his voice – he guests on the new track ”Shadows” by Southern rapper Yelawolf – is just as striking, a warm, smooth baritone that’s nonetheless capable of hitting honky-tonk highs. As such, Hedley has become a fixture of the bars on Lower Broadway, particularly the classic-country outpost Robert’s Western World, which he calls ”my spot forever, no matter what happens.” Should Jack White be looking to sign the male counterpart to Margo Price, he needn’t look any further.

——————————————————————————————————————————————————————-

Onsdag 5 april

Lisa Nilsson (Konserthuset)

Arrangören skriver ” I våras turnerade Lisa Nilsson i Sverige och Danmark inför 30 000 besökare i slutsålda konserthallar med bland annat de bejublade låtarna från ”Så mycket bättre” och det då nysläppta samlingsalbumet ”Ingen gör det bättre”. Nu är hon tillbaka med en efterlängtad vårturné 2017. Den 16 februari intar hon Gävle Konserthus och fortsätter sedan till tio andra svenska städer.

Sedan den uppskattade turnén i våras har Lisa Nilsson varit högaktuell med bland annat ”Jazz Under Stjärnorna”-festivalen, festkonsert till minne av Olle Adolphson på Stockholms Konserthus och med en roll i den pågående inspelningen av den danska långfilmen ”Gud taler ud”, baserad på en roman av Jens Blendstrup där Lisa Nilsson spelar huvudrollens fru.”

Ulf Dageby Band (Pustervik)

De spelade på Lisebergs Taubescen i somras som skulle följts av en klubbturné. Den kommer nu i vår först och når denna dag Pustervik. Bandet består förutom av herr Dageby själv idel kända namn i sammanhanget ; Håkan Svensson – gitarr, Kalle Gustafsson Jerneholm –  bas,  Ulf Vinyl Stenberg – keyboard  och Håkan Nyberg – trummor

Jazz Preachers (KoM Bar)

Bandet skriver; Nu i delvis ny skepnad!! …taggade med ett par förändringar. Musikaliskt rör vi oss fortfarande bland 50-talets kompositörer och bandledare. Nya i bandet: Jonathan Gustavsson trpt, Anders Ljungberg bas och från förr: Rune Leander, Lasse Strömberg, Anders Söderling och Stina Engström.

———————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 6 april

Laila Biali Trio (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; Den prisbelönta kanadensiska pianisten och sångerskan, Laila Biali, har uppträtt på North Sea Jazz Festival, Tokyo Cotton Club, och Carnegie Hall. Hon har turnerat med Grammy Award vinnare som Chris Botti, Paula Cole och Suzanne Vega och Sting.

I april 2017 kommer hon till Halland för en turné med sin trio. Det är vokaljazz av bästa märke och Laila Biali blandar eget material med fantastiska covers av bland annat David Bowie m.fl. Laila blandar jazz och pop på ett lättsamt och unikt sätt och live ackompanjeras hon av fantastiska musiker.”

Peter Bjorn and John /Pale Honey (Nefertiti)

Arrangören skriver : Med fullträffen ”Young Folks” visslade sig Peter Bjorn and John in i våra liv- ett förtroende de sedan har förvaltat på bästa sätt genom att gång på gång kasta ur sig idérik pop. Under året som gått har trion både släppt sitt efterlängtade sjunde album ”Breakin´ Point” och gjort flera större turnéer i USA där de har en hängiven fanbas. I somras kunde vi se gruppen göra en energifylld klubbspelning på Way Out West, och nu har det äntligen blivit dags att åter välkomna bandet för ytterligare spelning i Göteborg.

Peter Bjorn and John bildades 1999, och hann släppa två album innan man blev en världsangelägenhet med plattan ”Writer´s Block” och singeln ”Young Folks” år 2006. Bakom bandnamnet gömmer sig Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson- en supertrio vars kombinerade erfarenhet”

Pale Honey skrev jag följande om i samband med deras spelning på Pustervik i slutet av mars; Pale Honey är den minimalistiska rockduon från Göteborg som består av Tuva Lodmark och Nelly Daltrey. För mindre än ett år sedan kom det kritikerrosade debutalbumet Pale Honey. Albumsläppet följdes upp av spelningar både i Sverige och utanför gränserna, bl.a. en utsåld Londonspelning på The Islington. Bandets andra album släpps senare under 2017.

Miss Li (Pustervik)

Arrangören skriver ; Miss Li debuterade i november 2006 och gav inom loppet av ett år ut tre storsäljande album samt en ”Best of”-skiva med åtta unika spår. Sedan dess har Miss Li haft åtskilliga hits, toppat listor och hörts i några av världens största tv-serier som ”Grey’s Anatomy”, ”Desperate Housewives” och ”Next Top Model”. Dessutom har låtarna tonsatt världsomfattande reklamkampanjer för bland annat Volvo och Apple. Hösten 2012 medverkade Miss Li i ”Så mycket bättre”. 2013 släpptes albumet ”Wolves”, hennes sjunde skiva på lika många år.

De senaste åren har Miss Li rest världen runt och skrivit musik åt andra men nu är hon redo för en nystart med nytt eget material. Förra sommaren kom första låten ”Bonfire”, just nu är hon högaktuell med nya singeln ”Aqualung”.

Miss Li återkommer till Göteborg när hon kommer till Liseberg 28 juni. Dagen efter är hon i Falkenberg och den 16 juni i Uddevalla på Solid Sound-festivalen

Support är Flora Cash.  Arrangören skriver ;Den svensk-amerikanska duon Flora Cash har hyllats av Noisey US, NYLON, Earmilk och nominerats till två Gaffa-priser för Årets svenska nykomling och Årets svenska artist. Nu har Miss Li bjudit in Cole och Sphresa till sina konserter i Göteborg och Stockholm, för att inleda båda kvällarna. I början av 2016 släpptes minialbumet ”Can Summer Love Last Forever” och följdes upp av flertalet showcases både här hemma och i USA.

De har nominerats till Årets svenska nykomling och Årets svenska artist av Gaffa och har med med singeln ”Sadness Is Taking Over” haft flertalet besök på inflytelserika Hype Machines topp-20-lista. Just nu är Flora Cash aktuella med singeln ”Nothing Lasts Forever (And It’s Fine)” och senare i vår kommer duons första fullängdsalbum

—————————————————————————————–

Fredag 7 april

Lina Nyberg & Bohuslän Big Band (Konserthuset)

Arrangören skriver : ” I april ger sig Bohuslän Big Band ut på turné med med tre av landets främsta kompositörer och arrangörer inom nutida jazzmusik i det lyxiga projektet ”Strike up the band!”. Här finns inspiration från den svenska jazzens stora som Jan Johansson, Georg Riedel, Radiojazzgruppen och Lars Gullin men även musik som minner om Carla Bley och George Russell

Konserterna kommer att framföras mer som en föreställning än en vanlig konsert. Regissören Minna Krook har engagerats för att gå in i den sceniska presentationen, i ljus och i miljö.
Förvänta dig alltså en helhetsupplevelse tillsammans med framstående kompositörer, musiker och Europas vassaste storband! Lina Nyberg är utbildad kompositör vid Kungliga Musikhögskolan och har skapat en rad hyllade arrangemang bland annat för radiojazzgruppen Noveau 1995, Brasil Big Bom 2007, samt Norrbotten Big Band 2013. Hon har vunnit en rad utmärkelser som en Grammis och P2s Jazzkatten, samt nu senast Kungliga Akademins Jazzpris 2016.

Pianisten Cecilia Persson är utan tvekan en av Sveriges främsta kompositörer, då hon både 2011 och 2014 tilldelades priset Jazzkatten i kategorin Årets kompositör av Sveriges Radio P2. Under 2014 var hon även Composer in Residence hos Norrbotten Big Band. Hon slog igenom med gruppen Paavo i början av 2000-talet, som med sin banbrytande musik visade vägen för en helt ny generation av kompositörer.

Saxofonisten Fredrik Ljungkvist har sedan många år arbetat på den internationella scenen med det norska-svenska succébandet Atomic. Parallellt med detta har han drivit den egna tentetten YUN KAN 10. 2004 fick han pris för Årets jazz i Sverige som följdes upp av inte mindre än tre Jazzkatten. 2011 fick han Kungliga Akademiens Jazzpris.”

Sophie Zelmani (Stora Teatern)

.På scen:

Sophie Zelmani – sång
Lars Halapi – gitarr, keyboard
Thomas Axelsson – bas
Peter Korhonen – trummor

Ikiz Cabin Crew (Nefertiti)

Nefertiti skriver : Robert Mehmet Ikiz är en av Sveriges mest anlitade musiker och har en enorm bredd som trumslagare. Han är fast medlem i grupperna Nils Landgren Funk Unit, Jakob Karlzon och Dan Reed. Ikiz bildade under 2015 bandet ”Ikiz Cabin Crew” som hittills har gjort en USA-turné och spelningar i Tyskland, Turkiet och Sverige. Cabin Crew blandar eget låtmaterial med kompositioner från Ikiz två soloalbum i en organisk och elektronisk ljudvärld. Ikiz har i Jonne Bentlöv och Joel Lyssarides hittat två perfekta bandmedlemmar som tillför bredd från olika genrer. Jonne spelar till vardags med bl. a. Bo Kaspers Orkester och Joel kan man höra med både Dirty Loops och Kristin Amparo.

Robert Mehmet Ikiz – tr, slagverk Jonne Bentlöv – trp, elektronik Joel Lyssarides – keyboards

———————————————————————————————————————————————————————–

Lördag 8 april

The Crazy World of Arthur Brown (Sticky Fingers)

Engelsmannen Arthur Brown fyller i sommar 75 år och det är 50 år sedan han debuterade. Hiten Fire från 1968 var bland det fräckaste man kunde höra på sin tid. Första upplagan av The Crazy World of Arthur Brown lades ned efter endast ett album redan 1969. Därefter hade han i 70-talets början gruppen Kingdom Come. Sedan år 2000 har Arthur ett nytt band med det gamla namnet.

Jag har sett honom med sitt nya band de två senaste gångerna i Göteborg på Pusterviks stora scen i mars 2015 och på Taubescenen 2016. Imponerande röst som håller väldigt bra upp i åren och en rolig show. Man blir glad av detta.

Jens Lekman (Pustervik)

Arrangören skriver; Jens Lekman slog igenom med debutalbumet ”When I Said I Wanted To Be Your Dog” 2004, och blev omedelbart en av Sveriges mest älskade indieartister, samtidigt som han hyllades världen över. Sedan dess har Lekman fått otaliga utmärkelser och lysande recensioner, samtidigt som han etablerat sig som en av Sveriges starkaste och mest pålitliga trubadurer.

Sedan debuten har Lekman endast släppt två fullängdare, 2007 års ”Night Falls Over Kortedala” och ”I Know What Love Isn’t” som anlände 2012, men ständigt varit relevant och aktiv med EP-släpp och singlar. Senast förra året tog sig Lekman an det närmast orimliga projektet att släppa en ny låt varje vecka.

Under 2017 är Jens Lekman tillbaka med sitt fjärde fullängdsalbum och en turné där alla datum kommer att bli kvällar att minnas!  vlen 10 april
Support är The Dove & The Wolf

Ane Brun/Göteborgs Symfoniker (Konserthuset)  även 9 april

Arrangören skriver ; ” Ane Bruns debutalbum Spending Time With Morgan gavs ut 2003 på egna etiketten DetErMineRecords. Det var under en tid då det plötsligt vimlade av pojkar och flickor med akustiska gitarrer, och alla skulle släppa egna skivor. De flesta av dem är numera bara en parantes i musikhistorien. Andra har fortsatt, släppt skivor och turnérat. Några har blivit framgångsrika och Ane Brun är definitivt en av de sistnämnda.

Titeln på hennes sjätte studioalbum är dubbeltydig – When I´m Free. Existerar friheten redan, eller är den något hon längtar efter men ännu inte har uppnått? Den sortens dubbeltydighet ligger till grund för Ane Bruns mest genomarbetade album hittills. Både textmässigt och musikaliskt är det en orädd platta som behandlar olika typer av förändring och som till och med den vanligtvis blygsamma artisten medger antagligen är ”mer extrovert och dynamisk” än något hon tidigare gjort ”

Ommatidium (Nefertiti)

Nefertiti skriver: Ommatidium är det engelska namnet på ett enastående kluster av synceller i en insekts öga. Som grupp har bandet en kollektiv vision som blandar medlemmar och stilar från hela världen. Alla är kompositörer för bandet och resultatet blir en mix av personliga röster som frammanar ett spännande samspel som utforskar varandras ideér, inspirationer och stilar.

Den här kvällen är också Europeisk CD-releasefest åt Elsa Nilssons nya skiva ”Salt Wind”. ”Salt Wind” är en djupt personlig skiva som drar influenser från varje del av Nilssons färglada liv. Nilsson är född och uppvuxen i Göteborg med en kalifornisk hippiemamma och har som resultat fötterna planterade i två väldigt olika kulturer. Detta har lett henne till att leta efter likheter var helst hon kan hitta dom. Nilsson tycker att det vackraste med musik är hur det kan bygga broar mellan kulturer och visa det som vi har gemensamt som människor istället för att fokusera på det som är ”olika”. Med ”Salt Wind” väver hon ihop folkmusik från runtom i världen genom jazzfärgade glasögon för att hitta en djupare kommunikation mellan kulturer. Elsa Nilsson – flöjterMorten Kramer Haugshøj – git.Marcos Varela – b. Kristoffer Matias Lysgaard Madsen – tr.”

Gumbo (s/s Marieholm)

Rutinerat rootsmusikband bestående av Mikael Westman sång o gitarr, Per-Johan Altin keyboard, Henrik Bengtsson bas, Michael Edlund trummor, Olof Skoog sax och Andreas Gidlund sax.

————————————————————————————————————————————————————

Söndag 9 april

Daniel Norgren (Draken)

Bluesmannen från Västergötland är en publikdragare  av stora mått numera. Tidigt utsålt liksom dagen innan på Mejeriet, Lund och fredag 14 april Åhaga,Borås.

Margaretha Evmark /Erik Gullbransson/All Time Big Band (Kungsbacka Teater)

Storbandet firar 20 år tillsammans med Margaretha Evmark med band, Dan Evmark-piano,keyboards, Rolf Jardemark-gitarr. Det är en jubileumskonsert där fokus ligger på att hylla Ella Fitzgerald som den 25 april skulle fyllt 100 år. Andra låtar ur den amerikanska sångboken än Ellas hinns också med och Erik Gullbransson bjuder på sånger från Frank Sinatras repertoar mm.

————————————————————————————————————————————————-

Tisdag 11 april

Säkert! (Konserthuset)

Annika Norlin skriver ; ”Senaste gången vi var på turné med Säkert! trodde jag kanske var den sista. Det var i oktober 2011, en Norgeturné ett år efter vår andra skiva Facit kommit. Det var fantastiska dagar, vi tog det lugnt, satt och glodde ut över vattnet, förbannade över Bergens skönhet och varför man själv inte var lika fin som Norge, och spelade på små klubbar.

Blåmärkena på handleden när man spelar tamburin mycket intensivt. Jag hade en känsla av att allt var bra med det här bandet utom jag själv. Jag skulle ha kunnat åka runt med dem för alltid, sitta i norska hamnar, men dessvärre var det som att det tömde mig att göra Facit, jag hade ingenting mer att säga och tänkte att det var slut där.

Som tur är var det inte så och förra året hade jag skrivit nog mycket för att fråga Henrik, Mats, Lovisa, Daniel, Jakob och Frida om de ville spela in och åka ut och spela igen. Det känns helt ljuvligt att de ville och att vi får spela för er igen. Skivan heter Däggdjur och släpps 3 februari. Det är en lite särskild skiva, avskalad, avväpnad och tärd, och det blir till stora delar en avskalad turné, därför kommer spelningarna hållas på teatrar. Inspirationen är tex Nirvana Unplugged.

Låtarna handlar om att prata med folk, att inte vilja prata med folk, att vara rädd för folk, att sova bredvid folk, att ligga med folk, att känna sig nära folk, att inte känna sig nära folk. Att det blir vår och att bli äldre och att få kids och gå på Grammisgalan.

Dom här är vi på scen: Annika Norlin, Daniel Berglund, Mats Hammarström,Frida Johansson, Jakob Nyström, Lovisa Nyström och Henrik Oja.”

Support Algesten

———————————————————————————————————————————————————————–

Onsdag 12 april

Moneybrother (Pustervik)

Anders Wendin med band åter till Göteborg. Moneybrother har tidigare fått en Grammis för årets album, vunnit priser som Årets manliga artist och som Årets nykomling. Under våren blev det också klart att Anders kommer att medverka i årets upplaga av programmet Så mycket bättre i TV4.

———————————————————————————————————————————————

Torsdag 13 april

Skärtorsdagsblues (Musikens hus)

Tre band på scen när Bluesföreningen firar 20-årsjubileum

“ Blues from Within “ Tribute to Sven Zetterberg med Marino Valle, sång, munspel, Mr Bo, sång, gitarr, Henrik Pilqvist, gitarr, Matti Ollikainen, keyboard, Mikael Fahleryd, bas och Jim Ingvarsson, trummor.

The Al Tehler Blues Band Christer Grandin, sång, Al Tehler, gitarr, Örjan Hill, piano, Lars Mellqvist, bas och Leif Mårtensson, trummor,

General Bluesband Jonny Rydberg, sång,  Leif Johansson, munspel, Dick Ahlin, gitarr. Johan Häggström, bas och Hans Malvén, trummor.

Master Musicians Of Jajouka led by Bachir Attar (Folkteatern Foajén)

Folkteatern skriver;” Master Musicians of Jajouka ”upptäcktes” av Rolling Stones-medlemmen Brian Jones som reste till foten av Rif-bergen i Marocko för att delta i en festival där. Han blev helt tagen av musiken som han mötte och spelade in gruppen och som sedan släpptes på den legendariska plattan ”Brian Jones presents the Pipes of Pan at Joujouka” 1971. Byn har sedan besökts av personligheter som Ornette Coleman, William S. Burroughs, Mick Jagger och Talvin Singh.

Folktraditionen säger att Jajoukas musik skänktes av Sidi Achmed Sheik, en av de första muslimska missionären som besökte byn. Man tror också att musiken är en kvarvara från dyrkandet av gudarna Pan och Astarte samt uråldriga, bortglömda riter.

Ledda av Bachir Attar, så befinner sig Master Musicians of Jajouka i nutiden men med en start förankring i det förflutna. De är den mest inspelade akten i den muslimska världen och de turnérar flitigt.”

The Americans (Kom Bar)

Arrangören Rootsy skriver: The Americans fullständigt knäckte de lyckliga få som lyckats ta sig in på lilla Station Inn i Nashville för bandets showcase på AMA-veckan i September förra året. Bandet flög in till festivalen med en live-show många beskrivit som den bästa på hela festivalen. Där och då bestämde vi oss för att försöka få hit Los Angeles bandet. Den 6 april startar bandet sin första turné utanför USA. Missa inte när americana-världens motsvarighet till The Strokes kommer för att erövra Rootsyland!

Kvartetten från Los Angeles består av Patrick Ferris, gitarr, sång, Zac Sokolow, gitarr, banjo, fiol, mandolin, Jake Faulkner, bas, gitarr, mandolin och multiinstrumentalisten Tim Carr, trummor,piano,pump orgel,gitarr,banjo, De är ännu så länge doldisar på stora delar av världens livescener men tippas bli stora under 2017. Hemma i USA är The Americans redan en stekhet snackis inom sitt musikaliska skrå med en blandning av klassisk akustisk och elektrisk rootsmusik som man spetsar med en ung hungrig profil samtidigt som man är varsamma och vårdar originalets själ.

”First Recordings” som släpptes under hösten 2016 är med sina fem spår är också ett kvalitetsbevis på att det här är något alldeles extra. Nyligen gjorde man klart sitt första ”riktiga album”, som Ferris kallar ”I’ll Be Yours” som släpps senare under 2017. Före turnén startar släpps en EP som följs upp av bandets debutalbum i juli.

The Americans – promobild

Konserter The Americans 2017

Datum Scen
2017-04-06 Intiman, Västerås
2017-04-07 Kulturakademin, Motala
2017-04-08 Emmas Lada, Ekjsö
2017-04-09 Kajskjulet, Halmstad
2017-04-11 Hulingen, Hultsfred
2017-04-12 Biljardkompaniet, Kristianstad
2017-04-13 Bar Kom, Göteborg
2017-04-14 Tryckhallen, Falkenberg
2017-04-15 Folk å Rock, Malmö
2017-04-16 Tivoli, Helsingborg
2017-04-17 Siste Reis, Halden
2017-04-18 Sagasalongen, Säffle
2017-04-19 Storsjöteatern, Östersund
2017-04-20 Oscar, Sundsvall
2017-04-21 Scandic, Örebro
2017-04-22 Katalin, Uppsala
2017-04-23 Akkurat, Stockholm
2017-04-25 TBA, Norrtälje
2017-04-26 Ankaret, Nynäshamn

Långfredag 14 april

Viktoria Tolstoy (Nefertiti)

Arrangören skriver; Den mångsidiga och enastående Viktoria Tolstoy utkom nyligen med sin nya uppmärksammade skiva ”Meet Me At The Movies” på ACT/Naxos. Viktoria har alltid haft ett stort intresse för film och hennes gestaltande och levandegörande sätt att sjunga passar som hand i handske med plattans repertoar med musik från bland annat Bagdad Café, Casablanca och Dancer in the Dark. Musik med spännvidd och dramatik – liksom Viktoria själv.

Hon är sedan länge etablerad som en av de ledande rösterna på dagens jazzscen – kristallklar och vibrerande, ibland vild, aldrig helt tam. När Viktoria Tolstoy sjunger en sång så är det aldrig enbart en tolkning; hon formar och gör den alltid till sin egen. Helt orädd kastar hon sig mellan genrer och är en mästarinna på att fånga kärnan i allt hon tar sig för. Med på scen är Krister Jonsson – g. Mattias Svensson – b. och  Rasmus Kihlberg – tr.

Kjell Gustavsson Blues Orchestra med Mikael Westman  (KoM Bar)

Från New Orleans rock’n’roll à la Gumbo eller The Buckaroos till maffig storbandsjazzig blues. Medlemmar; Kjell Gustavsson trummor/ kör, Surjo Benigh bas/ kör, Bonne Löfman gitarr, Pelle Lindh gitarr/ lapsteel/ kör, Anders Larsson klaviatur/ dragspel, Bosse Gustafsson saxofon, Martin Lood trumpet och Martin Pålsson trombon

The Americans/Bror Gunnar Jansson (Tryckhallen,Falkenberg)

Se text ovan för skärtorsdag, I Falkenberg tillkommer bluesmannen Bror Gunnar Jansson.

Come Cry With Me (Hagakyrkan)

En musikgudstjänst där countryn berättar om sorgen och längtan. Kent Norberg sång, Gunnar Frick klaviatur och pedal steel, Bengan Blomgren gitarr, Stefan Bellnäs bas och Johan Håkansson trummor. Release för en Cd med samma sättnings spelning i Hagakyrkan 2015, Den här kvällen finns även Emma Johansson med på sång och gitarr

 ———————————————————————————————————————————————–

Påskafton/Lördag 15 april

New Blues Transfusion m. Anna Sahlene (Nefertiti)

Nefertiti skriver ; I New Blues Transfusion söker Håkan Broström rötterna i 60-talets orgeljazz och hard bop tillsammans med svensk bluesgitarrs nestor Max Schultz, den drivne trumslagaren Chris Montgomery och det unga stjärnskottet Leo Lindberg på hammondorgel. Det blir orgeldriven själfull blues uppblandad med hard bopens flyhänta improvisationer i en repertoar präglad och inspirerad av Horace Silver, Wayne Shorter och John Coltrane. Denna afton har de också med sig Anna Sahlene. Anna är en erkänt skicklig sångerska och en karismatisk scenpersonlighet.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *