Livemusik i Göteborgsområdet – första halvan av juni 2017

Torsdag 1 juni

John Lindberg Trio (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”John Lindberg växte upp i ett hem där klassisk rock ’n’ roll var en av hörnstenarna och han fastnade tidigt för femtiotalets rockmusik, och började turnera redan i de tidiga tonåren. Under gymnasieåren bildade han John Lindberg Rockabilly Trio, med Martin Engström på bas och Joakim Dunker på trummor, och strax därpå albumdebuterade bandet och gav sig ut på vägarna. Sedan dess har det bara rullat på för John Lindberg Trio, med album på album och turné efter turné har de byggt ett namn för sig med topp tio-placering på albumlistan och utsålda spelningar runt om i landet som resultat.

Genom karriären har John Lindberg Trio breddat sitt femtiotalsinspirerade rockabilly-sound med influenser från bland andra Led Zeppelin, The Sonics, Steve Earle, The Beatles och The Fabulous Thunderbirds. Samtidigt tittar de ständigt framåt, med en stadig utveckling mot ett mer kontemporärt sound, energiskt och med stora delar charm och nerv.”

Soul Voices ! (Kronhuset)

Samuel Ljungblahd, sång, Ida Sand, sång & piano, Ulf Wadenbrandt, dirigent Göteborg Wind Orchestra

Arrangören skriver.  ”Vi presenterar en helt ny produktion med två av Sveriges allra bästa röster och artister. Samuel Ljungblahd som tagit hela Sverige med storm med en unik röst och stilkänsla som lämnar få oberörda med sin stora musikalitet och karisma. Ida Sand är sångerskan och musikern som får varje låt att växa med sitt dynamiska pianospel och sin uttrycksfulla röst.”

Spelas även torsdag,fredag,lördag, Upptakt i Foajé Karl XI 45 min innan konsert

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Fredag 2 juni

Opeth (Lisebergs Stora Scen)

Liseberg skriver; ”Kontrasterna står i fokus för Opeth som blandar death metal med klassisk gitarr och influenser från jazz och akustisk musik. De har utvecklat en flamboyant crossover mellan progressiv sjuttiotalsrock och en melodisk, men brutal death metal. I täten finns sångaren, gitarristen och låtskrivaren Mikael Åkerfeldt som även haft artistsamarbeten med bland andra Candlemass, Dream Theater och Porcupine Tree.

Bandet har funnits sedan 1990 och många är de bandmedlemmar som kommit och gått under åren. Men dagens bandkonstellation är den bästa av alla, i alla fall enligt Mikael Åkerfeldt själv:

Vi känner varandra professionellt och privat. Vi är lika mycket vänner som vi är ett band. Vi hänger med varandra även när vi inte spelar.

Just nu är Opeth ute på ”Sorceress World Tour” med sitt tolfte album, men den 2 juni är de tillbaka i Sverige för att ta plats på Stora Scenen. Och trots sin långa karriär blir det första gången de spelar på Liseberg.”

Opeth Lisebergs stora scen 2 juni-17

Freddie Wadling Déjà Voodoo (Göteborgs Stadsmuseum)

I samband med invigningen av en utställning om Freddies liv ges en konsertkväll ; Arrangören skriver ” Den 2 juni 2016 lämnade Freddie Wadling musikscenen och jordelivet. Men minnet av honom och det han skapade finns kvar. Denna kväll samlas flera av Freddie Wadlings närmaste kollegor och vänner i ett myller av minnen, musik och respekt för att tolka och hylla en av Sveriges mest unika och betydelsefulla röster.”

På scenen:
Amanda Werne (Slowgold)
Anna von Hausswolff
Carl Abrahamsson
Chips Kiesby (Sator) & Henryk Lipp
Ebbot Lundberg & Senior Service (Henrik Rylander, Sofia Mono, Adam Wladis, Per Svensson, Martin McFaul)
Graham Lewis (Wire)
Guds söner
Simon Ohlsson (Silverbullit)
+ Timo Kangas, DJ Demonika & Jean-Louis Huhta

Marius Neset Quartet (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Att Marius Neset, som enda musiker bosatt i Europa, förra sommaren kom med på Downbeats lista ”25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come” är ett bevis, bland många, på hans höga nivå. Så här skrev Downbeat om Marius i den artikeln:

One of the most exciting artists in jazz, his discography reveals not only an impressive technician but also a formidable composer who strives for deep originality in his music”. 

Hans egenkomponerade musik är ömsom lyrisk och svindlande vacker, ömsom kantig och ekvilibristisk, med plötsliga taktbyten. Marius har spelat på Nefertiti flera gånger tidigare, men det händer hela tiden nya och oväntade saker i hans musik, där han förstås inspireras av saxofonister som Wayne Shorter och Michael Brecker men även i hög grad av tonsättare som Stravinskij. Hans senaste platta i eget namn ”Snowmelt” består av en svit som han skrev för London Sinfonietta (18 musiker) plus sin kvartett. Den fick nyligen ett av Tysklands mest prestigefyllda priser, ECHO Jazz Award. ”Snowmelt” är hans tredje CD sedan ACT signade honom 2011.”

Marius Neset –sx. Ivo Neame –p.Anton Eger –tr. och Michael Janisch –b.

Thorbjörn Risager & Emil Balsgaard (KoM Bar)

Den danske bluesmannen Thorbjörn tar med sig sin pianist och spelar New Orleans-blues och boogiewoogie.

Med en lektion i danska beskkrivs detta i en pressrelease; ”Thorbjørn Risager og hans syv mand stærke band The Black Tornado turnerer meget flittigt i og udenfor Danmark med over 100 koncerter om året og med et mix af selvkomponeret soul, rock og blues.

En eller to gange om måneden tager Thorbjørn sin pianist, Emil Balsgaard, med ud og spille duojobs i Danmark. De spiller et helt andet repertoire end de kompositioner, som Thorbjørn komponerer for ”The Black Tornado”. Duoen har ligesom bandet samlet mange fans gennem årene.

Når man hører duoens musik, er det åbenbart, at Emil Balsgaard er en fremragende boogie-woogie-pianist, og at Thorbjørn selv godt kan lide Tom Waits. Men det er en bredt mix af musik, og det hele bliver præsenteret på en professionel måde med Thorbjørns stemme i fronten.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lördag 3 juni

Bang /Baby Grandmothers/Hot (Truckstop Alaska)

Arrangören skriver; Välkommen till en kväll av gedigen gammelrock, gött gung och gårdshäng! Bang kommer tillbaka till Europa och Kenny Håkansson kommer tillbaka till Truckstop Alaska med Baby Grandmothers.

Bang bildades 1969 i Philadelphia, Pennsylvania och släppte två år senare sitt självbetitlade debutalbum. Den explosiva, liriga och gitarrstarka hårdrocken som hörs på ”Bang” och ”Death of a Country” har inspirerat kommande heavy metalband från sjuttiotalet och fram till idag. Och vi ser inte exakt någon avmattning där heller! Mer tidlösa än tidstypiska, fortsätter Bang att leverera feta riffpartyn och finstämda gitarrserenader.

Baby Grandmothers bildades 1967 ur r &b/beatgruppen T-Boons. Kenny Håkansson började spela gitarr i T-Boons 1965 varvid gruppen började röra sig mot den psykedeliska rocken. Namnet byttes ut 1967 och året efter kom det självbetitlade debutalbumet, vilket viner, vågar och brinner av helhjärtad, fullt utvecklad psykedelia. Samma år följe Baby Grandmothers med Jimi Hendrix som förband på hans Sverigeturné. Medlemmarna i Baby Grandmothers sa ifrån sig namnet 1969 och två år senare gick Kenny Håkansson vidare för att bilda folkrockjättarna Kebnekaise (senare Kebnekajse).

Kvällens tredje bokning spelar för omväxlings skull sist? Vad är planen? Jo: Hot består av medlemmar från Lady Banana, Dirty Burger och Graveyard, och spelar uteslutande covers på Hurriganes!!!

Richard Ortega y La Jugada (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”La Jugada är ett av Sveriges hetaste salsaband! De levererar en autentisk upplevelse av de pulserande rytmer och sensuella danser som du kan finna i Havannas vibrerande nattliv. I ledning av den talangfulla trumpetaren, kompositören och pianisten Richard Ortega bjuder bandet på originalmusik med Kubansk salsa som förtecken.

La Jugadas kraftfulla musik är baserad på 1990-talets timba men har ett mer uppdaterat sound som vävs in i det moderna musikaliska idiomet. Inspirationen kommer från de klassiska Kubanska genrerna såsom contradanza och från Afro-Kubanska musikstilar såsom rumba. Musiken är intensiv, elegant och alltid dansant.”

Göteborg Balkan Festival 2017 (Musikens Hus)

RUNDEK CARGO TRIO (Kroatien/Frankrike)-World music!
DJ STONOGA (Sverige)-Tutti Frutti Balkan pop/rock!
SHEMSO (Bosnien)-sevdah accordion!
SAMIR & MINUR (Makedonien)-Gipsy ethno fusion!
Arrangören skriver; ”Rundek Cargo Trio: Darko Rundek flydde krigets Jugoslavien och hamnade i Paris där han grundade Cargo Orkestar tillsammans med andra musiker som levde i exil. Rundeks musik är influerad av en mängd olika musikstilar från bland annat Balkan, Sydamerika, Afrika, Medelhavsområdet samt Jamaica.
Isabel, bandets violinist, presenterar en sällan skådad variation av olika spelstilar från sin violin sittandes på en Cajón. Den talangfulle Dusan Vranic spelar piano, cittra, dragspel, trummor och bidrar med vokaler. Darko Rundek levererar den klassiska elgitarren, rösten och poesin. Rundek var tidigare en teaterregissör vilket är uppenbart på deras konserter där det alltid finns spår av poesi och skådespeleri influerad av barock, transparens, provokation och improvisation. Missa inte chansen att uppleva legendariska melodier och sånger från Rundeks fantastiska karriär.”

Swamp Blues – A Tribute To Tony Joe White (KoM Bar)

Tony Joe White är en legendarisk låtskrivare och artist. ”Polk Salad Annie” och ”Willie Laura Mae Jones”, gjorde honom världsberömd i slutet av 60-talet. Han har också skrivit musik till andra artister som Tina Turner. Megahits som ”Steamy Windows” och ”Undercover Agent of the Blues”. Tony Joe White är 70 år fyllda men turnerar fortfarande.

Bertil Löfdahl (sång & gitarr)
Lars Mellqvist (bas)
Roger Mörck (trummor)
Bo Hansson (hammondorgel)

T Bear & the Dukes (s/s Marieholm)
Torbjörn Solberg sång/ gitarr, Emil Wachenfeldt klaviatur, Fredrik Kaudern bas, Henrik Berg trummor.
…………………………………………………………………………………………………………………..

Söndag 4 juni

Nano (Liseberg Stora Scen)

Liseberg skriver; Nano fick sitt stora genombrott i årets melodifestival. Han gick direkt till final och vann svenska folkets hjärtan med sin känslosamma och personliga låt Hold on.
Nano har både en röst och en historia som berör – på djupet. Från ett trassligt förflutet har han bestämt sig för att vända blad och satsa helhjärtat på musiken. Den 30-åriga fyrabarnspappan har ägnat sig åt musik större delen av sitt liv. 2015 släppte han sin debutsingel Lion som följdes upp av Perfect Melody, Pushin och The Day I’m Gone.

Under Melodifestivalen 2017 skrällde han i den första deltävlingen i Göteborg och tog sig direkt till final. Och om svenska folket hade fått bestämma hade han fortsatt ända till Kiev för att representera Sverige i Eurovision Song Contest, men den internationella juryns röster gjorde att Nano till slut hamnade på en andra plats.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Måndag 5 juni

Black Star Riders (Pustervik)

Arrangören skriver; ”Black Star Riders bildades 2012 när de dåvarande Thin Lizzy-medlemmarna bestämde sig för att spela in ny musik men inte ville göra detta under namnet Thin Lizzy.

2013 kom det första albumet som fick namnet ”All Hell Breaks Loose”. Sedan dess har de släppt ytterligare två album och turnerat konstant. Nya plattan ”Heavy Fire” som släpptes i februari fick ett starkt mottagande både från publik och press. På gitarr ser vi Scott Gorham som var med i Thin Lizzy från 1974 ända fram till att bandet splittrades 1983.”

Black Star Riders har gjort ett flertal spelningar i Sverige och inte minst sålt ut Sticky Fingers vid två tillfällen.

PelleKan Världsmiljödagen (Stadsparken,Mölndal)

På familjefesten PelleKan på Världsmiljödagen uppträder:Pugh Rogefeldt, Elisa Lindström,Nanne Grönwall och Boris René.

——————————————————————————————————————————————————————————————————-

Onsdag 7 juni

Ron Sexsmith & Band/Lori Cullen (Pustervik)

Arrangören skriver; ”Ron Sexsmiths status som en av sin generations främsta singer-songwriters har aldrig ifrågasatts – och det med all rätt. Sedan debuten för över 20 år sedan har Sexsmith blivit hyllad, älskad och uppskattad av såväl musikindustrin som av fans världen över. Hans hyllade musik rör sig i gränslandet mellan indie, pop och folk, och bjuder på en rad intressanta samarbeten: Daniel Lanois, Mitchell Froom, Tchad Blake, Ray Kennedy, Martin Terefe, Bob Rock, Jim Scott m.fl.

Kanadensaren har också fått en oväntat stor fanskara bland riktigt stora artistnamn såsom Elvis Costello, Elton John, Paul McCartney, Feist och Steve Earle – där många av dem gjort covers på Sexsmiths låtar. Med all den erfarenheten är det inte konstigt att Ron Sexsmith lärt sig ett och annat om hur man gör ett album.

Precis som en av sina största inspirationskällor Ray Davies är Sexsmith en unik låtskrivare som gång på gång lyckas extrahera livets djupare betydelse – även från de mest vardagliga aspekterna, och alltid på ett inspirerande sätt. På det nysläppta albumet The Last Rider, som blev soloalbum nummer 13 i ordningen, får lyssnaren uppleva kärlek som är både romantisk och bitterljuv, upplyftande och humoristiskt. ”

Själv har jag följt Ron sedan snart 20 år.  Första gången han kom till Göteborg var till lilla Jazzhuset i augusti 1998. Jag såg honom sedan på Trädgårn år 2000, på Bommens Salonger 2004 och senast på Stora Teatern 2006. Riktigt bra alla gångerna och han var också uppe hos mig på Sveriges Radio för intervjuer vid två tillfällen.

Ron har aldrig gjort en dålig skiva och har en låtskatt att vara stolt över. Att inte fler spelat in hans låtar är förunderligt, Rod Stewart var tidigt ute med en cover av Secret Heart redan 1998 och en låt som Maybe This Christmas är en julklassiker inspelad av många, bl.a Tommy Körberg.

Jag och Ron Sexsmith efter hans spelning på Stora Teatern 2006

Föract är kanadensiska pop och jazz-sångerskan Lori Cullen. Hon har get ut skivor sedan 2000 och är etablerad i sitt hemland. Senaste albumet Sexsmith Swinghammer Songs kom 2016 och där gör  hon specialskrivet material av Ron sSxsmith och Kurt Swinghammer.

 

Pow WoW (KoM Bar)

En av Göteborgs äldsta frijazzgrupper

Love On Drugs (Holy Moly)

Pressrelease säger; ”Efter några års idogt turnerande med Göteborgsbaserade americana-bandet Little Green blev Thomas Pontén sugen på att testa vingarna på egen hand och gjorde så under namnet Love On Drugs. Uppriktigt, intimt och med egenkomponerat material som som låg lite utanför den mer traditionella country- och americana som Little Green gjorde sig kända för.

Lika delar jordig country och indiepop med catchiga refränger. Love On Drugs har spelat med bl a Ted Russell Kamp (USA), Sarah Macdougall (CAN) och Gordie Tentrees (CAN). I mars 2015 släpptes Love On Drugs debut-EP, i december samma år en julsingel och våren 2016 släpptes debutalbumet ”I think I´m alone now”. Han jobbar just nu med nästa album som kommer ut i höst.”

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Torsdag 8 juni

Scott Henderson Trio (Nefertiti)

 Nefertiti skriver; Scott Henderson har utsetts till världens främste jazzgitarrist av både Guitar World och Guitar Player. Han har gett ut flertalet artiklar och böcker om gitarrspelets konst men även instruktionsvideos där han delar med sig av sitt mästerliga spel.

Han växte upp i Florida med husgudar som Jimi Hendrix, Jeff Beck och, hans absoluta favoritgitarrist, Albert King. Även då Henderson mest är känd för att hålla sig inom genrerna blues och rock, är det via hans influenser från jazz som han hittade sitt eget sound och uttryck.

På hans imponerande CV kan en finna turnéer och inspelningar med otroliga musikaliska storheter, så som Joe Zawinul och Chick Corea. Men det som gav honom hans stora genombrott var när han skapade bandet Tribal Tech 1984 tillsammans med basisten Gary Willis. Bandet har sedan dess gett ut tio stycken kritikerrosade album, varav den sista så sent som 2012.”

Denna kväll står han på Nefertitis scen med sin trio som i övrigt består av Romain Labaye – bas och Archibald Ligonniere – tr.

Mohlavyr  (Cafe Hängmattan, Musikens Hus)

Arrangören skriver; Mohlavyr är en tvärkulturell artist under genren akustisk, experimentell pop.
Med en palett av instrument (dragspel, piano, gitarr) och en träffsäker röst framför Mohlavyr noveller om tvättade drömmar, sorg och kassettband med The Velvet Underground, huvudlösa promenader och ensamhetens frihet och fängelse.
I september 2015 släpptes Mohlavyrs andra album ”Krympta drömmar”. Efter en bejublad releasekonsert och en flitig Sverigeturné har Mohlavyr hyllats med skiv- och konsertrecensioner, uppmärksammats av Mikael Wiehe, plockats upp på SR P2 Världens A-lista och tilldelats Millencolin Music Prize. Nu är Mohlavyr aktuell med en soloturné parallellt med inspelningen av sitt tredje album.

Aktiv sedan 2009 har Mohlavyr släppt flera singlar, EP:n ”Can or Can’t?” (2010), albumen ”Fish in Trees” (2012), ”Krympta drömmar” (2015), producerat musikteaterföreställningen ”Ingen typisk militär” (2013), musik- och dansföreställningen ”STEFAN 175 kr” (2016) samt ett flertal egna konstutställningar. Hon har turnerat i Tyskland, genomfört 100-tals spelningar i Sverige och agerat förband till Emil Jensen, Lars Demian, Kajsa Grytt och Mikael Wiehe.

M-Rock (Liseberg, Taubescenen)

M-Rock med Emrik Larsson, legenden från Stonefunkers i spetsen, levererar svängig, klassisk funk .

Wolf Men Jaxx (KoM Bar)

Band som främst spelar musik skapad av Tom Waits och Nick Cave!!

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Fredag 9 juni

Ian Hunter & the Rant Band (Liseberg, Taubescenen)

Ian Hunter är tillbaka i Göteborg tätt efter den i stort sett utsålda konserten inne på Pustervik i november förra året. Vid precis 78 år fyllda är den förre Mott The Hoople-sångaren still going strong och är en ikon för musiker världen över. Med odödliga låtar som bland annat “All The Way From Memphis”, “Once Bitten, Twice Shy” and “Cleveland Rocks” i bagaget.

The Rant Band på scenen i november var gitarristerna James Mastro och Mark Bosch, keyboardist Dennis Di Brizzi, basist Paul Page och trummis Steve Holley. Den senare med meriter från bl.a Wings 1978-81 förutom Ian ende engelsmannen i bandet.

Ian Hunter & the Rant Band Pustervik 16 november-2016

Clandestino Festival (Pustervik)

Nahawa Doumbia [Sikasso]
Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou [Benin]
KoKoKo! [Bryssel/Kinshasa]
Acid Arab [Paris]
Miss Red [Haifa]

Teresa Indebetou band med Ann-Sofi Söderqvist (Nefertiti)

Nefertiti skriver;  ”Göteborgsbaserade Teresa Indebetou med band spelar pianobaserad jazz med influenser från såväl folk – och konstmusik. Musiken är melodiös och rytmisk med mycket dynamik. TIB släppte nyligen skivan ”Cities” där Ann-Sofi Söderqvist gästar på flygelhorn/trumpet. Mångfaldigt prisbelönta Ann-Sofi Söderqvist – som lovordats för sitt storband ASJO -medverkar så även denna afton. Teresa Indebetou – p. , Jenny Kristofferson – b.,Martina Almgren – tr och Ann-Sofi Söderqvist – tp.

Freddie Nyström Power Trio (KoM Bar)

Blues och rock tunggung där eget material varvas med tolkningar av alla di stora!!  Releasefest för CDn ”HEM”.Medlemmar:
Freddie Nyström – Gitarr & sång, Staffan Dahl – Hammond, Gunnar Kungur – Bas & sång och Uffe Jansson – Trummor

—————————————————————————————————-

Lördag 10 juni
Clandestino Festival (Pustervik)

Madame Gandhi [Los Angeles]
Family Atlantica [London/Caracas/Lagos]
Moor Mother [Maryland]
Kondi Band [Freetown]
Dj Nigga Fox [Lissabon/Príncipe]

Pekkanini & the Thereminland Band  (Neferttiti)

Nefertiti skriver; ”Pekkanini är en svensk kompositör och musiker med theremin, världens första elektroniska instrument, som specialitet. Han har ett förflutet i Göteborgsgrupperna Ensamma Hjärtan och Danielsson & Pekkanini. Den sistnämnda gruppen blev kända för sin sommarhit ”Som Sommaren”.

Pekkanini är även känd från tidigt 80-tal som teaterkompositör i Göteborg, Stockholm och Malmö. Totalt har han musik till ett hundratal svenska teateruppsättningar på sitt samvete. 2010 vann han sin genre i den engelska webbtävlingen Peoples Music Awards med den egna låten ”Theremin goes pop!”. Denna afton kommer han med musiker tillhörande det absoluta toppskiktet!

Pekkanini – theremin, keyb, melodica., Tommy Natta – g., Magnus Hartelius – g.,Leif Mårtensson – tr. och Dennis Forsberg – b.

Less Of Big (KoM Bar)

Delar av Slussens Pensionats husband Big Is Less förgyller KoMscen. Bandet är Richard Tehler, Sebastian Sandberg, Stephen Sahlin och Daniel Gibson.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Söndag 11 juni

José Gonzalez/Maya Dunietz (Masthuggskyrkan)

Ingår i Clandestino-festivalen. Maya Dunietz är en israelisk pianist,kompositör och ljudkonstnär

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Tisdag 13 juni

Skinny Puppy (Brewhouse)

Arrangören skriver; ”De kanadensiska pionjärerna inom elektronisk musik har allt sedan 1982 skapat en mörk och skrämmande ljudvärld där centrala delar i lyrik och tema handlat om politik och miljöfrågor, men även skräckfilm, djurens rätt och extrema psykiska tillstånd har dissekerats. Texterna är ofta skrivna i flow of consciousness och musiken präglas av kontrasten mellan distorderad teknik och sköra harmonier.

Bandet har under hela sin karriär skapat ett eget uttryckssätt på scenen där musiken levandegörs i ett gränsland mellan film, teater och konsert. Exklusiva i ordets rätta bemärkelse då bandet endast har besökt våra nordliga breddgrader en handfull gånger, senast på ett utsålt Tyrol i Stockholm och Sticky Fingers i Göteborg för över sju år sedan.”

Mitski (Pustervik Lilla klubben)

Pustervik skriver; ”Med hyllade albumet ”Puberty 2” fick Mitski sitt definitiva genombrott under 2016 och blev en av årets stora utropstecken inom indievärlden. En vågad 25-årig indie-singer/songwriter från New York som gör upp med känslostormarna mellan lycka och sorg, tro och hopp och det onda och det goda utan att väja undan för varken politik, punk eller tonårens frustrationer och desperation.

Med en uppväxt utspridd över världen och omgiven av sin fars Smithsonian folkinspelningar och sin mors japanska 70-talspop blir hennes sånger otroligt personliga och hamnar mellan omedelbar och kompromisslös punk och det avskalade bekännandet hos en singer/songwriter.

”Puberty” är hennes första skiva via indielabeln Dead Oceans (Phosphorescent, Japanese Breakfast, Kevin Morby) och singlar som Happy” och ”Your Best American Girl” har lyfts till skyarna av världens indiebloggar, under 2016 turnerade Mitski på bägge sidor Atlanten efter att ha gjort succé under inflytelserika SXSW-festivalen. Nu är Mitski aktuell med nya singeln och videon A Burning Hill” samt ytterligare Europaturnéer där där datum under prestigefyllda Primavera och datum i Skandinavien in

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Onsdag 14 juni

Kris Kristofferson (Liseberg Stora scenen)

Liseberg skriver; ”Amerikanen Kris Kristofferson är en av countrymusikens främsta och känd för hits som Me and Bobby McGee, Help Me Make it Through the Night och Sunday Mornin’ Comin’ Down. Hundratals artister har inspirerats av Kristoffersons låtskatt och gjort egna versioner av hans låtar. Under sin 50 år långa karriär har han haft artistsamarbeten med bl a Elvis Presley, Dolly Parton, Bob Dylan, Johnny Cash, Janis Joplin och Mariah Carey.

Men Kristofferson är också känd från vita duken, både som skådespelare och filmmusikskapare. 1984 blev han oscarsnominerad för Bästa musik till filmen Songwriter och han har även fått flera prestigefulla utmärkelser för sina skådespelarinsatser. 1985 valdes han in i The Songwriters Hall of Fame och 2004 i The Country Music Hall of Fame.

Kris Kristofferson har svenska rötter och har flera gånger besökt sin farfars hemland, senast förra året då han hade fem helt slutsålda konserter i Sverige. Liseberg har dock aldrig tidigare stått på turnéplanen. Men den 14 juni kl 20.00 är det alltså dags att bereda plats på Stora Scenen för denne 80-årige countrylegend.”

Kris Kristofferson och Johan Red Top Larsson Trägårns utrescen 31/7-2008

Support: Good Harvest

Good Harvest består av Hanna Enlöf och Ylva Eriksson. Med sina akustiska gitarrer, sin sammanflätade stämsång och närmast instinktiva känsla för musikaliskt samspel imponerade de så mycket på Per Gessle att han signade dem till sitt nya skivbolag, Space Station 12. För fem månader sedan publicerade duon sin tolkning av Joni Mitchells ”Woodstock” på Facebook, två veckor senare hade livevideon haft 1,8 miljoner visningar.

Blues Now (Café Hängmattan,Musikens Hus)

Arrangören skriver; Blues Now skapades kring en gemensam kärlek till improviserad musik – Säsongsavslutning!. Gruppen är sedan 2012 husband på de bluesjam som varje månad arrangeras av Föreningen Jazz & Blues i Kungsbacka. Repertoaren består av blues-standards av varierande format och från olika epoker. Ibland blir det versioner som överraskar bandmedlemmarna själva.

Laguppställningen består av rutinerade musiker, var och en med en lång bandlista i backspegeln.
Pelle Andersson, sång/gitarr
Leif Erichson, bas
Mats Johansson, trummor
Måns Töpel, gitarr

Kristian Torkelsson, klaviatur

——————————————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 15 juni

Nikki Lane /Ruby Boots (Pustervik)

Arrangören skriver; ”Nikki Lane är den moderna countryrebellen personifierad, lika kompromisslös som Johnny Cashs uppsträckta långfinger. En stilikon som driver vintagebutiken High Class Hillbilly i Inglewood, East Nashville när hon inte är ute på vägarna som den truckälskande turnerande outlaw-rebell hon varit sedan genombrottet (secondhandbutiker plundras längs vägen, där fynden sedan hamnar i butiken). Nya albumet heter passande nog ”Highway Queen”, en ohämmad blandning av råa bluesgitarrer, självsäker vintage country-pop och starka, ärliga texter som är lika angelägen för fans av Lana Del Rey och Jenny Lewis som för Neil Young och Tom Petty publiken.

Genombrottet kom med Dan Auerbachproducerade ”All or Nothin’” med vilken tog Nikki Lane plats som en av de starkast lysande stjärnorna på den nya neo-outlaw-countryscenen tillsammans med namn som Sturgill Simpson, Margo Price och Robert Ellis.

Med en röst bourbonmarinerad i lika delar Wanda Jackson, tidiga Neko Case och Dusty Springfield visar hon varför hon hon blivit en av de ledande personligheterna ifrån East Nashville ett av de mest omtalade, hippaste och inflytelserika områdena på den nordamerikanska kontinenten på senare år.

Med ”Highway Queen” kommer ingen undgå Nikki Lane i vår, hon hyllas av Rolling Stone, NPR och the Guardian, hon har redan varit självklar stjärna på Willie Nelsons Heartbreaker Banquet-kvällar under SXSW, hon är bokad till prestigefyllda Primavera-festivalen, har turnerat med folk som Jenny Lewis och punklegenderna Social Distortion, är bästa kompis med Butch Walker och JP Harris och tillhör samma unga Nashvillekrets Natural Child, Birdcloud och Promised Land Sound. Denna sanna ”Highway Queen” och morderna vintage-country-rockstjärna tar Europa med storm i sommar. ”

Nikki Lane på Pustervik 10 maj-16
Nikki Lane live Pustervik 15 juni-17

Förband sångerskan Ruby Boots, australienska numera baserad i Nashville.

Mapei (Liseberg,Taubescenen)

Liseberg skriver: ”När det kommer till genrer så är det inte så himla viktigt för Mapei längre. Hon rör sig fritt över alla gränser du kan tänka dig. Få artister har en sådan förmåga att måla en känsla med sin musik på det sätt som Mapei gör.

Hon har gått från att enbart vara excentrisk rappare till att nu även locka och pocka med sin souliga röst. En vinnande kombination. Med två egna singlar och EP:n ”Cocoa Butter Diaries” har hon redan gjort sig ett namn. En sak är säker, hon är i full fart med en fullängdare och hon är här för att stanna.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *