Livemusik i Göteborg med omnejd – andra delen av augusti 2017

Fredag 25 augusti

Ane Brun (Liseberg, Stora scenen)

Norsk/svenska sångerskan och låtskrivaren Ane Brun slog igenom 2003 med debutalbumet Spending Time With Morgan och har sedan dess släppt flera framgångsrika album, fått musikaliska utmärkelser och samarbetat med artister som Madrugada och Peter Gabriel. Efter några års tystnad kom hon tillbaka i rampljuset 2015 med sitt sjätte och senaste studioalbum When I’m Free.

Bandmedlemmar är :
Ane Brun – Sång, Gitarr
Ola Hultgren – Trummor
Josefin Runsteen – Körsång, slagverk, violin
Dan Berglund – Bas
Johan Lindström – Gitarr, pedal steel
Martin Hederos – Piano
Mikael Häggström – trummor

Ellekari Larsson – körsång

Ane Brun med band tackar efter spelningen på Liseberg 25 augusti-17

Den pågående Directions Tour 2017 har gått enligt följande i sommar

24 jun – pip / oslo (nr)
29 JUN – BRÅVALLA FESTIVAL / NORRKÖPING (SE)
21 jul – bay festival / tromsö (nr)
22 jul – malakoff rock festival / nordfjordeid (nr)
04 AUG – URKULT / NÄSÅKER (SE)
18 aug – s-stereo / trondheim (nr)
19 aug – den / bodø (nr)
22 aug – garage för samtida konst / moskva (ru)
23 aug – ny holland / st. Petersburg (ru)
25 AUG – LISEBERG / GOTHENBURG (SE)
31 AUG – GRÖNA LUND / STOCKHOLM (SE

Nytt album från Ane Brun på gång , Leave Me Breathless med utgivning 6 oktober. Bara covers. Nedan följer låtlistan på den kommande skivan och det är väl troligt att vi får en del av dessa under kvällen på Liseberg. Tidigare har hon gjort fina covers av låtar som Big In Japan, Make You Feel My Love, True Colors och Halo

I Want to Know What Love Is
Always on My Mind
Unchained Melody
Hero
Show Me Heaven
Into My Arms
Stay
How to Disappear Completely
By Your Side
Girl From The North Country
No Reason To Cry
Right In Time
Make You Feel My Love
Big Yellow Taxi

Bob Hund  (Kajskjul 8,Packhuskajen)

Arrangören skriver; ”Bob Hund har sedan 1991 skapat stor konst med sin musik och sina kreativa infall. De har släppt närmare 40 album, EP:s och singlar. Och både musiken, texterna och omslagen har belönats med mängder av priser. De har också släppt album och singlar på engelska under namnet Bergman Rock. Samtidigt har de auktionerat ut sina instrument, arrangerat en egen festival, gjort sitt eget museum, skrivit och framfört musik till stumfilm, gjort en film om sin egen historia och tagit över Malmö Opera för ett allkonstverk.

Bob Hund är Thomas Öberg, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Jonas Jonasson och Christian Gabel. Sex individer som inte passar in men som passar ihop. I en egen värld där verkligheten speglas i all sin vackra skevhet. Bob Hund undersöker ständigt vad en rockorkester kan vara. Och det vet man inte förrän man ser dem. Oavsett om det är för första gången eller igen.

Fredag den 25 augusti gör de sin enda spelning i Göteborg här på Kajskjul 8.”

Movits! (Pustervik Stora scenen)

Arrangören skriver; Vi är otroligt glada att Movits! tar sig tid och kommer tillbaka till Pustervik. Det var utsålt sist och lär bli det igen. Movits! har under hela tiden rört sig både framåt och bakåt i sitt sound, samtidigt som texterna, har gått från någon slags melodisk och dialektal lekfullhet, nu är mer punkiga och råa.
Från album till album har de behållit sin charm och viljan att få folk att hoppa och dansa i stora klungor framför festivalscener. ”Movits! står alltid med en fot stadigt i samtiden medan den andra skuttar hejdlöst mellan genrer och tidsepoker” skriver Hassan Ramic om Movits! fjärde och senaste album “Dom försökte begrava oss, dom visste inte att vi var frön” som släpptes den 29 oktober 2015.

Karin Hammar Fab 4 (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Karin Hammar Fab 4 har funnits sedan 2014 och i feb 2016 släpptes gruppens första CD ”Imprints”, vilken har hyllats av en förtjust jazzkritikerkår över landet. Karin Hammar använder sig i denna gruppkonstellation av gitarr som harmonisk generator, vilket öppnar upp för en öppen gruppklang, nära till både blues och bossa nova men med hälarna rotade i den melodiösa jazzen.

Gitarren trakteras av mästerlige Andreas Hourdakis och bistår tillsammans med Niklas Fernqvist och Fredrik Rundqvist med lyhördhet, lekfullhet och ett ”fint, oforcerat sväng i grunden” (DN). Karin Hammar – trb, s., Andreas Hourdakis – g. ,Niklas Fernqvist – b. och Fredrik Rundqvist – tr.”

Sven B Good & the Blues Stompers (KoM Bar)

——————————————————————————————————————————————————————————————

Lördag 26 augusti

Raul Midón (Nefertiti)

Återbesök från en intressant röst som senast var på Nefertiti ihop med Richard Bona 2011.

Nefertiti skriver” Sedan millenieskiftet har låtskrivaren, sångaren och gitarristen Raul Midón omtalats som en av musikvärldens mest säregna och själfulla röster. Sedan 1999 har New Mexico-sonen hunnit släppa åtta album på några av världens största skivbolag. Senaste tillskottet i samlingen är “Bad Ass and Blind” som släpptes på Mack Avenue/Artistry Music den 24 mars i år. Titeln är en klockren beskrivning av dess upphovsman, som varit blind sedan födseln, och som lyckats bryta sig loss från rådande konventioner och kategoriseringar och gör kompromisslös musik på sina egna villkor.

Resultatet blir en slags supersvängig r&b-poppig jazz, som inte helt fel liknats vid Steely Dan. Midón själv välkomnar nyfikna lyssnare som vill upptäcka nya musikaliska vägar med ett öppet sinne och hjärta.”

Raul Midón –s, g., Romeir Mendez –b och en trummis.

Raul Midón på Nefertiti 26 aug-17

Rebecka Törnqvist (Liseberg, Taubescenen)

Rebecka Törnqvist slog igenom i början av 90-talet och är en unik låtskrivarbegåvning som rör mellan jazz och lågmält avskalad och säregen pop. I hennes band ingår ågitarristen Johan Lindström.

Rebecka Törnqvist

Fruit Bats + Vetiver (Pustervik Stora scenen)

Pustervik skriver; ”Efter 16 år och fem framgångsrika album som Fruit Bats behövde Eric D. Johnson starta om på nytt efter sorg och personlig tragedi. Han gjorde det genom att skapa filmusik, jobba som producent åt bla Nina Persson (Cardigans) och arrangera ljuvliga musikfestivalen Huichica i Sonoma, Californien. Och han släppte soloalbumet ”EDJ” genom nya indielabeln Easy Sound. Men Eric D. Johnson är Fruit Bats, och Fruit Bats är tillbaka.

Fruit Bats nya album heter ”Absolute Loser” och är en triumferande återkomst till namn, form och identitet. Det är Johnsons mest personliga och ärliga platta i karriären. Musikaliskt är det en fortsättning på den Laurel Canyonlummiga folkpop som gjort Fruit Bats så älskade från början. Under till synes enkla melodier gömmer sig genialitet och briljanta arrangemang där emellanåt lager på upp till 10 gitarrer ramlar runt med en bångstyrig banjo.

Under namnet Vetiver har San Fransiscobaserade sångaren, gitarristen, låtsrivaren och producenten Andy Cabic släppt 6 förnämliga folkindiepop album  sedan debuten 2003 och turnerat världen över i både eget namn och som support åt namn som Wilco, Fleet Foxes, Beach House och The Shins. 

Andy Cabic’s nära vänskap med Devandra Banhart (de goda vännerna har gjort flera soloturnéer ihop) gjorde Vetiver omtalade i Freaky-Folk-kretsar men musiken utvecklades  snabbt till något som med lätthet glider fram genom drömsk folkindiepop, solig västkusts-countrypop och lätt psykedelisk retro-rock.

Fruit Bats och Vetivers karriärer har gått parallellt genom åren, de har haft demonproducenten Thom Monahan (Beachwood Sparks, Chris Robinson Brotherhood, Devandra Banhart) som ständig följeslagare och kollega, Johnson och Cabic har gästat på varandras plattor och de har gjort ett flertal turnéer ihop. Nu ger sig de trogna vännerna ut på gemensam turné där de ackompanjerar varandra under kvällen.”

Kitto (Hakelverket)

Arrangören skriver ; ”Australian born Kitto has toured in over 36 countries collecting stories, influences and observations – all molded into a trembling pot of indie rock, sweaty garage and gritty grunge. Now when her sixth full length album ”Crash” is about to see the light of day, she feels that her influences and visions have finally merged together. Full of punctuating riffs, ”Crash” takes you on a psychedelic journey where Kitto’s raw deep vocals and her co-writer/guitarist Pna Andersson’s song mastery blends into a magic carpet ride that range from the downtuned “Desert Flower” to road trips such as “Ticket Man”. Kitto sweeps in like a force of nature to remind us all what true artistry and rock is about …

Kitto began her career in the early 90’s when she was signed to Australia’s most successful rock label Mushroom Records. Inspite of big label support, she came to realize that her path lied beyond the machine that was driving the music industry at the time and continued her career as an independent artist, something she’s followed successfully ever since.

Her strikingly formidable vocals and frenetic energy soon won a reputation amongst musicians as well her audience and critics. Having shared festival bills with artists such as Mike Monroe (Hanoi Rocks), Stone Sour, Pete Doherty & Suicidal Tendencies, Kitto is foremost a live artist and considers the stage to be her second home.”

Göteborg Classic Jazz Festival 2017 (Kronhuset)

Denna heldag i jazzens tecken bjudes på konserter med band som Vintage Jazz Big Band, Cats & Dinosaurs och Gentlemen & Gangsters. Det blir jamsessions och möjlighet att provspela instrument.

Cadillac Junkies ( KoM Bar)

Ny country från Kanada med stänk av funk, rock och pop!! Debutalbum ute nu: ”Drinkin’down dinner”!!

En kväll med Dan, Frank och Simon Ådahl (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; Tillsammans med stor ekumenisk kör. Det är faktiskt 25 år sedan som bröderna Ådahl stod tillsammans på samma scen senast! Då var det på en kristen musikfestival på Scandinavium i Göteborg. För snart 50 år sedan kom brödernas första platta ut. Det var en EP där Frank och Simon (9 och 12 år) sjöng storebror Dans sånger…..

Sedan dess har mycket hänt men musiken har alltid varit en viktig del i brödernas liv. Frank och Simon som artister, producenter och låtskrivare och Dan som musiklärare, turnéledare och låtskrivare.

I 14 år var Frank och Simon med i den kända gruppen Edin-Ådahl och du minns säkert sången -Som en vind-som vann den svenska melodifestivalen 1990. Frank har kanske hörts mest av bröderna genom inspelningar och turnéer med en lång rad artister. Han har också bl.a. gjort den svenska rösten på Disneys -”Lejonkungen” som setts av miljoner svenskar. Idag ägnar Frank stor del av sin tid till undervisning på Musikmakarna i hemstaden Örnsköldsvik men hörs och ses också i många olika konsertsammanhang ute i landet.

Simon har gett ut flera soloalbum, skrivit två böcker och reser på heltid sedan flera år i olika kyrkor och berättar om vad som händer när man går med Gud.

Dan har de senaste tjugo åren arbetat som processkartläggare och verksamhetsutvecklare men på senaste tiden har lusten att göra låtar, spela och sjunga kommit tillbaka. Ikväll tar bröderna Ådahl med oss på en härlig resa i musik, tal och sång där syftet är att glädja, inspirera och skapa framtidstro!”

—————————————————————————————————————————————————————————-

Söndag 27 augusti

Billy Bragg (Pustervik Stora Scenen)

Billy Bragg tillbaka på samma scen han spelade på i november 2013. Sommaren 2012 var han på Way out west och innan dess var det på Trädgårn 2004. Mig veterligen de enda tre gångerna Billy spelat i Göteborg. Denna gång annonserat som solokonsert ,men har dock med pedalsteel och gitarr från C.J Hillman på ett antal låtar.

Arrangören skriver; ”Med gitarren som främsta vapen basunerar Billy Bragg ut arga protestlåtar och ömma kärleksförklaringar om vartannat. Det har han gjort sedan 1983, och släppet av det numera klassikerstämplade minialbumet ”Life’s a Riot with Spy vs Spy”. Tre dagar, 7 liveinspelade spår, en röst och en elgitarr – det var allt som behövdes för att Billy Braggs resa till att bli Storbritanniens främsta politiska singer/songwriter skulle rivstarta.

Billy Bragg var den gamla skolans protestsångare i en modern och kompromisslös skrud – något som han i högsta grad fortfarande är. På sina 11 studioalbum har Bragg nämligen fortsatt att vägra vara tyst och behandla ämnen som andra drar sig för att ta i, samtidigt som han har levererat högklassig folk och punk i en salig blandning. Det här är en artist vars relevans bara blir mer påtaglig för varje år som går, och att kalla honom för ikon vore kort sagt en underdrift. I sommar återvänder Billy Bragg till Sverige för tre spelningar. Den här gången kommer han helt själv – precis som det en gång började.

Utöver sina egna album har Bragg också gjort två sönderhyllade album tillsammans med det amerikanska folkrockbandet Wilco. I mars förra året återförenades Bragg med vännen tillika kollaboratören Joe Henry för att återkoppla med den amerikanska järnvägstraditionens mytiska musikkultur. Tillsammans åkte de ut på en fyra dagar lång resa från Chicago till Los Angeles, och spelade in musik i vänthallar och på perronger. Ett mer autentiskt och rått album än ”Shine a Light” får du leta efter. ”

Johan Johansson band med Jim Oblon (Hakelverket Kök och Bar) 

Johans band gästas återigen av Jim Oblon, Nashville-baserad gitarrist med stora meriter och som senast i somras spelat i Paul Simons turnéband. Jim gjorde några spelningar med samma band i december förra året, På John Scotts och på Bengans fik. Det var verkliga höjdarkonserter.


Måndag 28 augusti

The Deslondes (Pusterviksbaren)

Dessa amerikaner såg jag uppe i Pusterviks matsal i september 2015, De imponerade bl,a genom att samtliga medlemmar har verkligt bra röster.

Arrangören Woody West skriver; ” The Deslondes är ett gäng sliriga countryvagabonder från New Orleans som på senare år rivit ner mängder av hyllningar världen över för sin autentiska New Orleans country och R&B. Klassisk honky-tonk, vintage country-blues, tidig R&B och gospel samt influenser som Woody Guthrie, tidiga Stax och Atlantic, Hank Williams, Sun Records, John Prine, Alan Lomax och The Band ger en smak av den hemlagade amerikanska södern. De har beskrivits som -The Deslondes on their own carry on that down-home hoedown aesthetic, with plenty of plaintive steel guitars, tight harmonies, whomping harmonica and fiery South Louisiana fiddle: Flying Burrito-style roots-rock, gospel rave-ups, swamp-greased blues and a little bit of zydeco eller som Rolling Stone skrev -A swampy clapboard shuffle that burns with southern soul.

Varenda medlem i denna honky-tonkkvintett är galet skickliga musiker ända ut i fingerspetsarna gör saken inte sämre och hela gruppen delar på att vara låtskrivare och sångare och tidigare var även några i bandet även medlemmar i americanastjärnskottet Alynda Lee Segarras- Hurray For The Riff Raff och bidrog stort till deras genombrott med albumet Small Town Heroes.”

The Deslondes från New Orleans på Pusterviksbaren 28 augusti-17

——————————————————————————————————————————————————————————————

Tisdag 29 augusti

Parker Millsap + Spirit Family Reunion (Pusterviksbaren)

Arrangören skriver; ”Parker Millsap gör sig just nu snabbt ett namn genom sina fängslande live-framträdanden, unika sound och karaktärsdrivna berättande. 2016 är precis på väg att avslutas, men vilket år det varit från ynglingen från Oklahoma. Ett år som innehållit TV-debuten på Conan, en inbjudan att spela med Elton John på Apple Music Festival, en Austin City Limits inspelning och en Americana Music Assocation nominering till årets album för senaste skivan ’The Very Last Day’. Ett album som välförtjänt hyllats världen över.

Parker växte upp i lilla hålan Purcell, OK (ca 6000 innevånare) där tre besök i veckan till stadens pingstkyrka hörde till familjens rutiner under större delen av hans uppväxt. Även om han inte räknar sig själv som religiös, så har erfarenheten färgat hur han tar sig an sitt låtskrivande. ’Fire and brimstone’-predikande har blandats med rock, country, blues och ett Waits-minnande bildspråk, vilket gett honom ett helt eget sound.

Old Crow Medicine Show’s manager såg Parker under en spelning på Tin Pan South i Nashville, och blev så imponerad att han erbjöd honom att öppna för bandet på en lång turné vilket till sist ledde till en slot på deras nyårs-event på Ryman Auditorium. Parker har också öppnat för bland andra Jason Isbell, Shovels & Rope, Lucinda Williams och Tedeschi Trucks Band. Nu är det äntligen dags för oss i Norden att få se honom också

Parker Millsap med band på Pusterviksbaren 29 augusti-17

SPIRIT FAMILY REUNION
Spirit Family Reunion började spela ihop på New Yorks gator 2009 och har sedan dess rest världen runt med sin hög-energiskt ärliga musik. De har delat scen med hjältar som Pete Seeger och Levon Helm, och har fått spela på erkända festivaler som Stage Coach, Austin City Limits och legendariska Newport Folk Fest tre gånger. De har själva både producerat och gett ut de två fullängdare som hittills sett dagens ljus; No Separation’ (2012) och ‘Hands Together’ (2015), och ett par inspelningssamlingar. De arbetar för tillfället på ett tredje album.”

Spirit Family Reuinion från New York Pusterviksbaren 29 augusti-17

Doug Seegers (Hasses Loge, Frillesås)

Det behövs inte någon närmare presentation av honom han blev känd från Tv programmet Jills veranda . Och nu står han här med sitt svenska band . Det har gått 3 år sedan Doug Seegers första möte med det svenska folket, Doug hunnit med över 200 konserter, 4 album och sommaren 2016 utsågs han till Sveriges flitigaste artist av nyhetsbyrån TT. Han är en av vår tids mest folkkära artister och har en förmåga att leta sig in i hem och hjärta, och stanna där.

——————————————————————————————————————————————————————————————

Torsdag 31 augusti  

Hans Ulrik Quartet feat. Jim Beard (Nefertiti)

Nefertiti skriver; Sedan mitten av 80-talet har pianisten och keyboardisten Jim Beard tillhört det absoluta toppskiktet på den amerikanska jazzscenen. Hans virtuosa spelstil har gjort honom till många musikers förstaval i fråga om bandsättning. Som exempel John Scofield, John McLaughlin, Brecker Brothers, Wayne Shorter, Steely Dan och Toninho Horta.

Hans Ulrik är kompositör, saxofonist och bandledare från Danmark. Under sin långa och framgångsrika karriär har han haft samarbeten tillsammans med musiker såsom Adam Nussbaum, Gary Peacock, John Scofield och Steve Swallow.

Jim Beard –p. ,Hans Ulrik –sx. ,Johnny Åman –b. och Anders Mogensen –tr.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *