Konserter i Göteborg – första halvan av september 2017

Fredag 1 September

Knut Reiersrud (Nefertiti)

Nefertiti skriver; I trettio år har Knut Reiersrud spelat på sina många gitarrer på otaliga scener och fångat publiken världen runt. I Sverige är han kanske mest känd för sitt samarbete med Eric Bibb och Ale Möller i Blues Detour och som tidigare vapendragare åt Sven Zetterberg i bandet Four Roosters.

Med sin enorma erfarenhet – 14 soloalbum, medverkan på över 200 inspelningar och turnéer på alla världens kontinenter – är han närmast en levande legend. Med blues i ryggraden är Reiersrud tillsammans med sitt band alltid inställd på att ge 110 procent i sin musik. Reiersrud har till konserten på Nefertiti med sig en superuppställning unga musiker som spelat med Terje Rypdal, Møster, Elephant 9 och Susanne Sundfør – för att nämna några.”

Knut Reiersrud – sång och g., David Wallumrød, keys, Bjørn Holm – s, g, Nikolai Eilertsen – b. och Andreas Bye – tr.

GospelbeacH + Sleeping Beauties + Muck & The Mires (Pustervik Stora scenen)

Arrangören skriver; ”Club Slacker & Woody West slår sig ihop för en kärleksfull, dimmig och ohelig hyllning till tiden som skapade klubbarnas hörnstenar – garage-rock – country-rock – powerpop – psyche-rock – folk-rock – dreampop och firandet av 40årsjubileumet av legendariska sommaren ´67.

GOSPELBEACH (US)
Californiasupergruppen GospelbeacH kretsar kring L.A.-kultikonen Brent Rademaker (Beachwood Sparks, the Tyde, Further) som tillsammans med vännerna Jason Soda (Watson Twins), Neal Casal ( Chris Robinson Brotherhood, Circles Around The Sun, Ryan Adams & the Cardinals, Hard Working Americans), Tom Sanford (Beachwood Sparks) och Kip Boardman (Watson Twins) bestämde sig för att sätta ihop ett band som hyllar deras kärlek till Californien och dess hippiecowboys mellan ’67-’76.

Debutalbumet ‘Pacific Surf Line’ tuffar fram likt ett lätt vinglande, psychedeliskt ånglok på ett ringelrangligt järnvägsspår längs den soldränkta västkusten. Förbi drömska stränder, vintage country-rock, branta klippor, solig surfpop och oändliga ökennätter där Flying Burrito Brothers, Linda Ronstadt och New Riders of the Purple Sage ockuperat passangerarvagnarna. En av de roligaste resor och bästa plattor som släppts från Californien på senare år.

I början av sommaren släpptess uppföljaren med passande namnet ‘Another Summer of Love’ . En fortsatt hyllning till kärlek, sommar och det kosmiska California. Enda skillnaden är att det denna gång är mer klassisk 70’s FM rock än 60’s AM country. Istället sätter sig Rademaker & Co i en cabroliet längs L.A.s ändlösa freeways och boulevards, far västerut längs Ventura Blvd, glider över Mulholland, via Laurel Canyon tillbaks till Hollywood och Sunset Blvd med Tom Petty i passargerarsätet och The Cars och Cheap Trick i baksätet. Plattan innehåller flera gästinhopp från likasinnade neo-hippie-cowboys&cowgalsoch L.A.-vänner till bandet som Miranda Lee Richards, Pearl Charles, Mapache och medlemmar från bland annat Chris Robinson Brotherhood, Wilco och Eels.

MUCK & THE MIRES (US)
Det är svårt att tro att Muck & The Mires startade så sent som 2001 med tanke på den garagerock/gubbrock som de lirar! Deras karriär fick en rivstart 2004 då Little Steven Van Zandt utsåg dom till vinnare i the national battle of the garage bands på MTV! Sedan dess har det rullat på och de har fått massvis med cred o hype bland det äldre gardet och har turnérat världen över med band såsom The Fleshtones, The Sonics, The Stooges, Flamin Groovies, New York Dolls m.m. Deras plattor har producerats av demonproducenter såsom Kim Fowley (Runaways/Kiss) samt Jim Diamond (White Stripes) och de har t.o.m titulerats kallats Bostons internationella garage-rockambassadörer. Trots allt detta har de aldrig lirat i den viktigaste musikstaden, dvs Göteborg, men nu är det äntligen dags!

SLEEPING BEAUTIES (US)
Om man nämner skivbolaget In The Red samt genren garage/punk så är det en av de bästa kombinationerna jag vet. Att Sleeping Beauties dessutom är Hart Gledhill från The Hunches nya projekt gör inte saken sämre direkt! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur genialiskt det självbetitlade debutalbumet från 2016 är, eller rättare sagt jag gjord det men jag valde att radera hela den presstexten rätt av. Låt oss göra något så konstigt som att för en sekund glömma bort att det här bandet garanterat kommer ligga många göteborgare varmt om hjärtat inom en snar framtid. Låt oss istället fokusera på att Hart Gledhill är en otroligt intressant karaktär. Varför ska jag ens försöka skriva en presstext när karln är en livs levande citatmaskin?

Miranda Lee Richards får tyvärr ställa in resten av sin Europaturné pga sjukdom vilket suger, men vi har en finfin ersättare i form utav Brent Rademaker som kör ett exlusivt akustiskt Beachwood Sparks-set 20.00!  Speltider ikväll:

20.00 Brent Rademaker (US)- akustiskt Beachwood Sparks-set
21.00 Sleeping Beauities (US)
22.00 Muck & The Mires (US)
23.00 Gospelbeach (US)

Magnus Uggla (Liseberg stora scenen)

Liseberg skriver;  ”När den ena artisten efter den andra lägger mikrofonen på hyllan gör Magnus Uggla precis tvärtom. Han vägrar sluta turnera och den 1 september står ordkonstnären, satirikern och hitmakaren på Stora Scenen.

Magnus Uggla debuterade för över fyrtio år sedan med skivan ”Om Bobbo Viking” och sedan dess har hitsen avlöst varandra i en aldrig sinande ström. – Jag ska dö på scenen, säger han med stolthet i blicken. Förhoppningsvis dock inte sommaren 2017.
Magnus Uggla är en kär gäst på Liseberg. Förutom ett par välbesökta konserter på Stora Scenen har han sjungit allsång med Lotta Engberg och showat på Rondo.”
_______________________________________________________________________________________________________________________________

Lördag 2 September

Zucchero (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver;  ” Italiensk musik är något alldeles speciellt. Det finns en handfull namn som man direkt tänker på – ett av de främsta är Zucchero. Den norditalienska sångaren/musikern är en gigant i sitt hemland, men även långt utanför pasta- och pizzalandets gränser. Från 70-talet fram till idag har Zucchero varit konstant aktuell – och då pratar vi inte bara om världshiten ”Senza Una Donna”.

Få saker känns så genuint italienska som Zucchero. Det kanske också är en del av hemligheten bakom flera stora världsturnéer, enorma hits och samarbeten med artister som Sting, Elton John, Luciano Pavarotti, Eric Clapton, BB King, Miles Davis, Andrea Bocelli och många fler.

Grunden för Zucchero sattes redan som 12-åring då han fick höra ”(Sittin’ on) The Dock of the Bay” med Otis Redding. Det blev startskottet för en fantastisk resa som för Zuccheros del har vandrat mellan soul, traditionell R&B, blues, rock, funk och pop. ”Senza Una Donna” blev en världshit 1991 när Zucchero teamade ihop sig med Paul Young för en duett som än idag står sig som en superhit – världen över.

Med senaste albumet ”Black Cat” är Zucchero nu mer aktuell än någonsin. På albumet har han bland annat jobbat med Bono, Mark Knopfler och Elvis Costello. Stora namn, men det säger också en del om hur stor Zucchero faktiskt är! ”

Augie Meyers and The Swedish Tornados (Apple Hotel)

Augie Meyers härstammar från djupaste Texas och spelar musik som blandar rock med Conjuto.
Han var en av grundarna av legendariska Sir Douglas Quintet i San Antonio på 60-talet och tillsammans med The Texas Tornados skapade Augie det Grammy belönade South Texas sound. * SWEDISH TORNADOS
Brian Marston – Bass, Vocals
Micke Finell – Sax, Vocals
Peder Sundahl – Drums
Micke Areklew – Lead Guitar

Swedish Blues Challenge 2017 + Travellin´ Brothers (Musikens Hus)

Den 2 september är det dags för tredje upplagan av Swedish Blues Challenge. Fem svenska toppband inom bluesgenren spelar på Musikens Hus i Göteborg. Ett av banden kommer sedan att koras till Sveriges representant i European Blues Challenge i Norge 2018,

Sedan 2011 har European Blues Challenge (EBC) arrangerats i olika länder i Europa. Att delta i den europeiska finalen innebär chans att vinna spelningar på stora festivaler, men alla medverkande band får också chans att knyta nya internationella kontakter med bluesarrangörer – och naturligtvis träffa musiker från hela Europa.

 Fem finalband har vaskats fram i lokala deltävlingar:

  • Julia & The Basement Tapes, Södertälje/Stockholm
  • The Original Northern Pike fryers, Stockholm
  • Louisiana Avenue, Stockholm
  • Ida Ludvigsen band, Göteborg
  • Blue DeVilles, Gävle

Under kvällen får publiken också njuta av vinnarbandet från European Blues Challenge 2015, Travellin´ Brothers, från Spanien. Konferencierer är Elin Engberg och Hannah Shermis.

Kapten Röd (Slottsskogsvallen)

Arrangören skriver; ”Hundralappen är Kapten Röds rikstäckande somamrturné 2017. Precis som namnet antyder så kostar alla biljetter endast 100kr och den 2e september kommer vi till Slottsskogsvallen i Göteborg för turnéavslutning på hemmaplan!

Konceptet till hundralappen föddes ur Kapten Röds önskan att nå ut till så många som möjligt av sin publik. Under årens lopp är det just lyssnarna och publikens stöd som fått honom att återvända till musiken – insikten att hans lyssnarskara sträcker sig över alla samhällsklasser, ideologier och platser runtom i landet blev själva grunden som turnén sedan formades efter.

Den 11 datum långa turnén startade  i Malmö den 17 juni med stor avslutning på hemmaplan i Göteborg den 2 september! Kapten Röd är aktuell med låten samt musikvideon Över Min Döda.

Förband: Same Plate Showcase: Stina Velocette, Essa Cham, Antonio D, Slim Prince, Meedi, Jeeepstarr, DJ Miss Jen + ev fler tillkommer.

Gilbert Holmström – 80 (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Gilbert Holmströms intresse för jazzmusik har legat i familjen och är något han har haft med sig sedan barnsben. Efter en omvälvande konsertupplevelse med Charlie Parker vid 13-års ålder på konserthuset i Göteborg, var det inte längre någon tvekan om att detta var musik han skulle syssla med.

Han har nu musicerat i 60 år och hunnit släppa flera album i olika stilar, från latin och fusion till friform, och spelat med några av de största namnen inom Svensk Jazz, såsom Lars Jansson, Kjell Jansson, Anders Kjellberg och Yasuhito Mori, både under eget namn, men också bland annat i banden Mount Everest och Isobop som han själv startade.

När Jonas Kullhammar gav ut “Utan Misstankar” på sitt bolag Moserobie, en skiva som Gilbert Holmström Kvintett spelade in redan 1965 i Sveriges Radio Studio i Göteborg, på cd 2010 var det till många jazzälskares stora förtjusning. Patrik Sandberg skrev då i OrkesterJounalen att “Herr Kullhammar har stått för en kulturgärning då han gett ut denna vinylraritet på cd.”.

Gilbert har också haft en stor inverkan på kulturlivet och jazzen i Göteborg som arrangör. Exempelvis som drivande kraft bakom Jazzgalleriet på Röda Sten under 80-talet, och inte minst som en utav initiativtagarna bakom föreningen Jazz i Göteborg, som numera går under namnet Jazzföreningen Nefertiti, och för detta är vi såklart evigt tacksamma!

Ikväll hyllar vi denna musiker och jazzprofil med en konsert där födelsedagsbarnet själv står i centrum, uppbackad av ett fantastiskt gäng musiker. Grattis på 80-årsdagen, Gilbert!

Gilbert Holmström -sx., Jonas Kullhammar -sx.,Mathias Landaeus -p.,Mattias Svensson -b.,Kresten Osgood –tr. och Rolf Jardemark –g, konferencier.+ gäster!

Maxida Märak (Liseberg,Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Maxida Märak levererar kaxig hiphop med inslag av hård rap och tunga elektroniska beats blandat med jojk. Hennes musik berör och ibland även upprör. Hennes texter är raka och ärliga, ofta även politiska.

Trots att hon hittills bara släppt tre singlar har Maxida hunnit med ett helt gäng ärofyllda uppdrag. Hon har sommarpratat och uppträtt i Globen, både under Idrottsgalan och Hela Sverige Skramlar.  I tvserien Midnattssol, av skaparna till Bron, spelade Maxida en av huvudrollerna. Under det gångna åren har Maxida turnerat flitigt, både i Sverige och utomlands.

Förutom allt detta har Maxida gjort en rad samarbeten med andra artister, bland annat VM-låten med Mando Diao, Cleo och med kultbandet Garmarna där Maxida medverkade på deras första singel på 15 år. ”

Special guest: Albin Johnsén ,Albin är artist och låtskrivare som under 2014 slog igenom med låten ”Din soldat” som gästades av Kristin Amparo, låten blev årets mest spelade. Med över 80 miljoner streams på sin katalog räknas Albin Johnsén in till de stora stjärnorna på Spotify. Under 2017 har Albin Johnsén släppt ny musik:
”Tack För Idag”, ”Flyg”, ft. Gontevas, ”Hjärtan Av Guld” ft. Joanné, ”Para:diset” ft. Maxida Märak

Missios  + Clara Strauch (Pustervik Stora Scenen)

Arrangören skriver; ”Stefan Missios är tveklöst en av Göteborgs tydligaste och skarpaste lysande ädelstenar. Träffsäkert, charmerande och med en oerhörd närvaro har han, både solo och i olika konstellationer, visat upp ett genuint artistskap som rör sig flytande över soul, blues och ballader. Alltid på den högsta nivån.

Stefan var länge en av grundpelarna i Den Stora Vilan men har också sett och hörts tillsammans Arvid Nero och Hagatrion.

I våras släpptes ”Mellan människor” – Missios andra soloalbum. Det är fyra år sedan ”Domaredans” kom och mycket har hänt sedan dess. Mycket har hänt i världen, mycket har hänt med både kropp och själ. Mer visa har Stefan tagit med sig in i nya skivan, men i övrigt är rötterna på samma ställe. Det är souligt, jordnära och syrerikt där det psykedeliska lyser med sin diskreta närvaro.

Carl Olander & The Sympathy (Sticky Fingers)

Arrangören skriver; ”Det är med en stor glädje att jag och mina vänner ifrån London kommer till Göteborg och gör vår första spelning på Sticky Fingers, Lördagen den 2 September i Göteborg!!Vi har dessutom turen att Göteborgs och kanske världens bästa rockband The Symphaty kommer att dela scenen med oss denna speciella kväll.”

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Söndag 3 september

Dylan LeBlanc (Nefertiti)

Det blir fjärde gången gillt för Dylan LeBlanc i Göteborg, Jag har sett honom tidgare uppe på Pusterviksbaren med en musiker bakom sig i november 2010, På Trädgårn på Accelerator-festivalen i juni 2011 med band och likaså på Nefertiti i november 2012. Även den här kvällen har han ett band med sig

Woody West skriver; Dylan Leblanc slog igenom som ett endast 20-årigt singer/songwriter-underbarn med debuten ”Paupers Field” på anrika Rough Trade, den tveklöst intressantaste debuten från en ung, ensam amerikansk man med gitarr sedan Ryan Adams numera klassiska ”Heartbreaker”. Talangen kommer från både arv och miljö, Dylan Leblanc är uppväxt med en far som tillhörde legendariska Muscle Shoals studions session-musiker och kring folk som låtskrivarlegenden Spooner Oldham i Fame Studio, så musiktraditionen finns i blodet, lika naturligt som att andas. En debut som kröntes med det ultimata beviset för en exceptionell americanabegåvning, att få sin sång ”If The Creek Don’t Rise” välsignad med countrylegenden Emmylou Harris änglalika röst.

Hyllade uppföljaren ”Cast The Same Old Shadow” befäste att First Aid Kit-generationen fått sin egen Townes Van Zandt. Men efter endast två album klev tvingades Leblanc på bara ett par månader ifrån en major label-deal, ner i självtivel och självmedicinering. Utmattad och skadeskjuten, vid 23 års ålder, så retirerade Dylan till hemtrakterna kring Muscle Shoals ett par år för att komma på fötter.

Mellan ett par välbekanta fallgropar och ett par stunders klarhet så skrev han också ett nytt album. ”Cautionary Tale” gavs ut i början på 2016 och är en samling skimrande och gripande sånger med samma efterhängsna röst som redan fångat Lucinda Williams och Bruce Springsteens uppmärksamhet, fast vässad av en påskyndad mognad.

Medan Dylan är en av de första att erkänna att han inte var redo för den tidiga framgången, så råder det inga tvivel på att han är det nu. Men en kalibrerad livskompass och en ny chans att dela med sig av sin talang så kommer han till Europa och Skandinavien.”

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Onsdag 6 september

Don Bryant & The Bo-Keys (Nefertiti)

Arrangören skriver; Amerikanska Don Bryant besitter en 75-årig soulröst som lenar och helar. Den 6 september ser vi honom på Nefertiti i Göteborg,
Det är inte så att Don Bryant bara dykt upp nu, han har alltid funnits och varit en del av musikhistorien. Rötterna finns inom kyrkan, där han började sjunga så tidigt som vid fem års ålder. Sedan blev det gospel och redan i tonåren var han artist, producent och låtskrivare för Hi Records på 60-talet.

Tidigt 70-tal korsades Dons och Ann Peebles vägar. Ett möte som slutade i äktenskap och ett långt musikaliskt samarbete. De har skrivit många låtar ihop, bland annat ”I can´t stand the rain”. Senaste skivan ”Dont give up on love” är en hyllning till frun Ann, och den första skivan som Don släpper på några årtionden. Ann fick en stroke 2012 vilket ledde till att paret var tvungna att sluta turnera, när Don helt plötsligt fick en massa tid över och började hänga i studion, spela och skriva igen och resultatet blev denna
fantastiska skiva.

Gammal eller ung, det spelar ingen roll. Don Bryant är en veteran som tilltalar alla generationer med sin fina röst och silkeslena soul.”

____________________________________________________________________________________________________________________

Torsdag 7 september

Riverdance 21 (Lisebergshallen)

Arrangören skriver; ”Den omåttligt populära och prisbelönta showen Riverdance kommer till Göteborg i september för tre exklusiva shower. Den 7, 8 och 9 September besöker de Lisebergshallen.

Sedan starten 1994 har Riverdance blivit en världsomspännande folkfest där deras shower besöks och uppskattas av publik i alla åldrar. Från att ha varit ett pausnummer under Eurovision Song Contest 1994 har Riverdance vuxit sig större än någon hade kunnat tro. Den fartfyllda showen med sin irländska musik har värmt hjärtan världen över och alla känner till Riverdance. Dansare som Michael Flatley, Jean Butler och Collin Dunne ha gjort avtryck hos alla dansintresserade tack vare denna fantastiska och helt unika show.

Riverdance räknas som en av de mest framgångsrika dansshowerna i världen och bara i Sverige har hundratusentals människor sett dem live genom åren. Vart de än sätter upp sina föreställningar, vare sig det är New York, London, Paris eller Stockholm uppträder de inför slutsålda hus.”

Det Stora Monstret & Emotional (Pustervik Lilla klubben)

Arrangören skriver; ”2014 gav Det Stora Monstret ut sitt självbetitlade debutalbum. En skiva som GAFFA kallade ‘årets svenska debut’ och som blev unisont hyllat av kritikerkåren. Singeln ‘Kolibrins Vingar’ spelades på P3 och albumet blev nominerat till både GAFFA- och Manifestpriset. Ett genombrott, en ny svensk artist som slog undan benen på oss. Sen blev det tyst. Var höll Det stora monstret hus? Hade han slutat? Gjort en Jakob Hellman?

2016 kom så singeln ”En drömd plats”. Det stora monstret var tillbaka, den unika rösten vi lärt oss älska hördes åter på radio.
Efter den två minuter långa ”Saliv” är det dags för ett tredje smakprov från kommande albumet; nya singeln ”Vakna”. Senare i höst släpps Det stora monstrets album nummer två. Men det står helt klart redan nu att Det stora monstret tänker göra 2017 till sitt.

Emotional is no stationary act — this rings true in all aspects of their existence — it operates more like a musical cooperative, with members coming and going without a care. Seven to ten different members will often appear in each live incarnation.

”The Band” is Emotional’s sophomore full length LP, after 4+EPS. The first with major collaborations from members of the Death Records roster: ”Healing Potpourri’s” Simi Sohota,”Froogy’s Groovies” Emmet Moskowitz, ”Gradient Fade’s” Geoff Morris, as well consistent collaborator Ole Haarstad (”Melted Toys”). The previous LP, Ahh… The Name Is Emotional, Baby! was a spell of irresistible tangy guitar reverb, bending synths, and candid melodies. With The Band, Brian Wakefield (songwriter and Death Records co-founder) dials in the collaborative orchestra of melodic madness into an arrangement of directed pop gush. The nine tracks are full of stripped down twangy culls that reveal an affinity for ”Gram Parsons” and ”Big Star.

___________________________________________________________________________________________________________________

Fredag 8 september

Amason (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver;  ”I sommar gör Amason bara två spelningar i Sverige; på Gainesville i Eskilstuna och på Liseberg. Amason gick snabbt från att vara ett spontant sidoprojekt till att leverera ett av de mest hyllade svenska album. Deras musik har beskrivits som en blandning mellan Fleetwood Mac, The Band och Kate Bush. Bandet startades av en grupp vänner som alla ingår i andra svenska indieband: Amanda Bergman, bröderna Pontus Winnberg (Miike Snow) och Petter Winnberg (Little Majorette), Nils Törnqvist (Little Majorette) och Gustav Ejstes (Dungen).
Amasons debutalbum Sky City blev hyllat av såväl publik som kritiker som ett av 2015 års bästa album. Vid Grammisgalan 2016 belönades bandet för Årets Album och stod även nominerade i kategorierna Årets Artist, Årets Pop, Årets Textförfattare och Årets Kompositör.”

The Sisters of Mercy + The Membranes (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”Det var sex år sedan The Sisters of Mercy senast besökte Sverige. Nu återvänder äntligen legenderna från Leeds för hela tre konserter i höst. Den 8 september intar de Göteborg för en spelning på Trädgår’n tillsammans med The Membranes som support!

Bandet bildades 1981 och blev stilbildande för en rad band som följde i deras spår. The Sisters of Mercy har bytt många medelemmar under åren, men ledaren Andrew Eldritch med den evige följeslagaren (trummaskinen) Doktor Avalanche har alltid haft en tydlig vision. Till dags dato har de släppt tre studioalbum – klassiskerna ”First and Last and Always” (1985), Floodland (1987) och ”Vision Thing” (1990) – eviga mästerverk som än idag inte fått någon riktig uppföljare. Samarbete med skivbolag är inte något som intresserar de brittiska ikonerna. Att möta publiken är vad som betyder något för The Sisters of Mercy.

SUPPORT: The Membranes

————————————————————————————————————————————————————————————

Lördag 9 september

Tami Neilson/Halm  (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Tami Neilson är en av de mest spännande countryartisterna idag, lika viktig för countrymusiken som Amy Winehouse och Sharon Jones & The Dap-Kingsär för R & B. Med en soulig röst beskrivs hon som en blandning av Patsy Cline, Wanda Jackson och nästan lika sofistikerad som Peggy Lee.

Halm är ett country/americana-band från Umeå som startades 2009. Countrymusiken var aldrig något annat än en gemensam, kompromisslös och naturlig väg att gå och efter 8 års frekvent spelande och skrivande släppte de under 2017 sin första fullängdare ”Raised By The Fire” följd av en sommarturné. Medlemmarna Johanna Sandgren (banjo & sång), Lisa Johansson (piano, mandolin, gitarr & sång) och Maja Lundgren (kontrabas & sång) träffades som 13-åringar och har sen dess utvecklat sitt sound genom åren tillsammans med William Eriksson (elgitarr) och Gustav Nestander (trummor).

Slowgold (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Slowgold är Amanda Wernes musikaliska alias. Hon skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram genom drömsk prärierock. En recensent beskrev musiken som ”att falla handlöst med vetskapen om att landa mjukt”. Albumet Drömmar släpptes på Playground Music 3 februari i år.
Under 2015 släppte Slowgold albumen Stjärnfall och Glömska. Båda albumen hyllades unisont av såväl svensk som utländsk press.

Du har efter det sett och hört henne i alla möjliga sammanhang. Hon har turnerat med Lars Winnerbäck och Ebbot. Hon sjöng på flera låtar på Freddie Wadlings sista skiva och när Freddie gjorde sina sista tre spelningar var hon och sina medmusikanter från Slowgold med som kompband. Senaste albumet Drömmar släpptes 3 februari i år. Därefter har bandet varit på Sverigeturné.”

Greek Romantic Orchestra (Nefertiti)

Nefertiti skriver;  ”Greek Romantic Orchestra förmedlar den sorglösa, vackra men också melankoliska bilden av Grekland som vi känner så väl från film och tv. Med en modern instrumentering och influenser både från jazz och den klassiska musiken kan lyssnaren förvänta sig både överraskningar och igenkännande nickar.

Greek Romantic Orchestra leds av Nikolas Gialtrinos, född i Grekland men uppvuxen i Sverige. Nikolas anammade sina rötter och hittade kärleken till den grekiska folkmusiken för 20 år sedan. I samband med detta hittade han också Kärleken på riktigt, då han träffade sin blivande fru, Tuija Lappi Gialtrinos. Hon öppnade hans ögon och ledde honom hem till sitt musikaliska och kulturella arv.

Ny frontfigur i Greek Romantic Orchestra är den karismatiska sångerskan Aliki Zografou, som även lånar ut sina stämband till Loudovikos ton Anogeion från Kreta.”

De Lyckliga Kompisarna (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”De Lyckliga Kompisarna, ofta förkortat DLK, är ett svenskt punkband som ursprungligen var verksamt åren 1989-1997 och sedan ånyo sedan 2008. DLK var ett av de band som vid 1990-talets början utgjorde ”den andra punkvågen”.
Bandets mest kända alster är låten ”Ishockeyfrisyr” (vardagligt kallad ”Hockeyfrilla”).

Den drivande kraften i De Lyckliga Kompisarna är sångaren Mart Hällgren, som under årens gång också spelat olika instrument i bandet. 1989 bildade han DLK tillsammans med Björn Gunér. Bandets namn hämtades från en bok om kulturlivet i Sovjetunionen: i en text omnämndes ett sovjetiskt band som på ryska hette just De Lyckliga Kompisarna.
1997 avslutade DLK sin första aktiva period med fyra spelningar under tre dagar på Kafé 44 i Stockholm. Dessa spelningar klipptes senare ihop till en liveskiva.

I januari 2008 meddelade bandet att det skulle återförenas. Bandet består idag av Mart Hällgren, Jouni Haapala, Roger Reinstam och Simon Dahlberg. Den första spelningen med den nya konstellationen ägde rum på klassiska punkmarken, Kafé 44 den 22 februari samma år.
I april 2009 kom EP:n ”Hugos sång EP” följd av en fullängdare 2010 som kom att heta ”Hugos sång LP”. I augusti 2013 släpptes EP:n ”De motvilliga konstnärerna” på bolaget ”High gear music”.
2015 slöt de ännu en cirkel med senasten skivan ”Bara tiden är ny” på anrika skivbolaget Birdnest.

Orkan + JIRM, Jättedam (Musikens Hus)

ORKAN – på scen 00.00
Musikens hus skriver; ”Det är inte många som missat Orkans framfart de senaste åren. Trots att de enbart släppt en vinylsjua har de turnérat Sverige runt o gigat på de flesta klubbar och festivaler och låtit deras liveframträdande visa vad som komma skall. Nu är äntligen tiden kommen då Orkans debut-LP möter dagens ljus!

Skivan spelades in i alla proggares favorit-studio Nacksving, och det valet var självklart då många av Orkans inspirationskällor såsom Nationalteatern och Nynningen med flera spelat in sina klassiker där. Nynningen-kopplingen har till och med växt sig ännu starkare då de gjorde en gemensam turné tidigare i år samt spelade på Liseberg ihop i Juli! En turné som fått många gamla proggrävar att få upp öronen för den nyprogg som Orkan levererar.”

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Söndag 10 september

Molly Burch (Pustervik)

Arrangören skriver; Molly Burch är uppväxt med film, konst och musik i Los Angeles där barndomen fylldes av gamla Hollywood musikaler, Patsy Cline, Billie Holiday och Nina Simone innan det bar av till universitet i kreativa konstnärshålan Asheville i North Carolina för studier i Jazz Vocal Performance.

Efter att ha slagit sig ihop med gitarristen Dailey Toliver gick flytten till nästa kreativa mötesplats, Austin, Texas där debutalbumet ”Please Be Mine” spelades in. Albumet visar upp en artist som redan funnit sin röst, sitt arv och står för en bländande uppvisning i sin låtskrivarkonst. På ”Please Be Mine” visar Molly Burch sina tidiga influenser, 60’s girl groups, Brill Building pop, Everly Brothers och Sam Cooke men förenar den nostalgiska tonen med 80-talets sofistikerade indiepop, dreampop och den reverbdränkta indiescenen vi förknippat med Brooklynlabels som Captured Tracks, Woodsist, Sacred Bones och Mexican Summer på senare år.

”Please Be Mine” släpptes i våras av inflytelserika Captured Tracks (Mac DeMarco, Widowspeak, Wild Nothing) till hyllningar från världens musikpress (Loud And Quiet 9/10, QuitUncut 8/10, Allmusic 7/10). Molly Burch hamnar mellan någonstans mellan Angel Olsens känsla och Roy Orbisons dramatik och ifall tv-serien Twin Peaks letar efter en sångerska till sitt husband kan de sluta leta här.

”And to the names of Natalie Prass, Matthew E White, and Jenny Lewis we can now add Molly Burch, California native and jazz vocal alumni, who has dropped ten tracks of such heart-breaking gorgeousness, it’s hard to believe that not only is this her debut, but that she claims it was all tracked live in just one day, and in one room. This is a heady mix of retro soul, country, and pop that sounds… well… nigh on perfect; a sprinkling of the Everly Brothers here, some Phil Spector there, and hints of Patsy and Dusty and Nancy.” – Loud And Quiet

Bohuslän Big Band – En hyllning till Zetterlund och Vreeswijk (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Tillsammans med Bohuslän Big Band bjuder Örjan Fahlström, Bengan Janson och Maria Lundqvist in till en konsert med toner hämtade ur Zetterlunds och Vreeswijks älskade och omfångsrika visskatt.

Det bjuds på oförglömlig musik från två av våra mest folkkära personligheter, i nya spännande arrangemang av Örjan Fahlström – som också är kvällens dirigent. Lekfullt, lättsamt och elegant men med ett tilltal som berör på djupet.

Maria Lundqvist är en av våra mest uppskattade skådespelare, ständigt aktuell i film och på tv och på teaterscenen. Maria har ett alldeles eget unik tilltal, få kan som hon blanda komik och allvar på ett sådant sätt att det är svårt att inte bli berörd.

Bengan Janson är dragspels-virtuosen och spelmannen som behärskar många olika musikstilar och medverkar i alla möjliga olika musikaliska sammanhang. Han har tidigare samarbetat med bland andra Marie Fredriksson, Putte Wickman, Jan Lundgren, Janne Åström, Sven-Bertil Taube, Loa Falkman och Jill Johnson.

—————————————————————————————————————————————————————————————_

 

Torsdag 14 september

Hannah Svensson (Nefertiti)

Nefertiti skriver ”På sitt femte album ”Pictures In Mind” ger sig jazzsångerskan Hannah Svensson ut på ett äventyr i singer/songwriter-genren. Albumet består av tio egenskrivna låtar där texterna handlar om händelser och personer som inspirerat henne, samt olika tillstånd som en människa kan möta på vägen genom livet i form av: kärlek och sorg i dess olika uttryck, nostalgi med mera. Till varje låt på albumet finns dessutom ett konstverk målat av Hannah Svensson själv. Som verksam konstnär var detta från början ett naturligt sätt att fläta samman bildkonst och musik.

 Hannah Svensson – s, p.

Filip Jers – munspel.

Per Ödberg – g.

Jan Eriksson – pedal steel.

Erik Oscarsson – b.

Isak Cronholm – tr.

Maria Janfalk – kör.

Rebecca Grimberg – kör.

Los Fastidos/Blisterhead (Pustervik Stora Scenen)

Arrangören skriver; ”Med sin nya platta ”The Sound of revolution” är de nu tillbaka i Göteborg igen. Förra året sålde de slut på Musikens Hus ihop med Trubbel och nu är det dags att inta Pusterviks stora scen ihop med sina gamla vapendragare o vänner i Blisterhead!

Musikaliskt har italienska Los Fastidios grunden i streetpunken men det luktar ömsom ska, oi!/rocksteady/reggae med en portion rocknroll kryddat med gatusoul!
Lyriken är även den extremt viktig i Los Fastidios musik och belyser viktiga kamper såsom anti-rasism, att kämpa för djurens rätt, rätten till frihet, kampen mot all diskrimination och givetvis kampen mot det kapitaliiska systemet. Det är givetvis inte bara hat mot överheten utan det finns många rökare som handlar om att bara få sig ett gött garv också men det jag vill få fram mest är väl att de tillhör de banden vars texter samt åsikter är intressanta att sätta sig in i.


Blisterhead har förmodligen turnerat sedan du gick på dagis. Det närmar sig 20 år med punkrock av rock’n´roll-karaktär. Från Tromsö till Napoli, London till St. Petersburg. Blod, svett och tårar. Bomber, MTV och The sound of unity. Gitarriff från 1977, basgångar från 1957 och fortfarande, efter mer än 300 spelningar med otaliga förband och huvudakter, alltjämnt obesegrade punktrummor. Sparkar alltid uppåt, aldrig neråt.

Den nya EP:n Border Control är inspelad live i studion The Panic Room med Thomas ”Plec” Johansson 2016. Lite snabbare, lite mer utrymme för den mänskliga faktorn och resultatet är om möjligt lite svängigare. Den här skivan tar tempen på vår omvärld på ett mer direkt sätt än bandets tidigare släpp. Flyktingars kamp för att överleva och bristen på empati bland oss andra är det centrala temat för hela skivan. ”

::::

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *