Konserter inom Göteborgsområdet – andra halvan av maj (16-31 maj 2018)

Onsdag 16 maj

Gogol Bordello (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”New York-bandet är en upplevelse för alla sinnen. Det är bandet som på egen hand gjorde ”Gypsy Punk” till en genre som hela världen plötsligt älskade. Bandet är nu aktuella med sitt tionde(!) album ”Seekers and Finders” och kommer äntligen till Sverige igen. Bandet kommer till Pustervik i Göteborg den 16 maj och Stora Scen på Gröna Lund den 17 maj!

Enorma låtar som ”Wonderlust King”, ”Start Wearing Purple”, ”American Wedding”, ”Mishto” och ”Walking On The Burning Coal” från senaste albumet är låtar som fått en hel värld att dansa, skåla, sjunga och enas i en glädje som bara ett band som Gogol Bordello kan framkalla.

Bandet är en brokig skara bestående av 9 starka personligheter och karaktärer -” alla med varsin superkraft i form av dragspel, trummor, dans, sång eller fiol till exempel. Det är 9 individer från USA, Ukraina, Ryssland, Etiopien, Ecuador och Vitryssland. En kombination som på pappret ser helt omöjlig ut -” men som på scen blir något alldeles magiskt.”

Jag såg dem göra en helt underbar spelning på Trädgårn i december 2010. Det var också i högsta grad den Ukraina-födde sångaren och ledaren Eugen Hütz (född 1972) som var den verkligt stora behållningen. En makalöst stark frontfigur,

Jardemarks Guitar Night (Unity Jazz, Kyrkogatan)

Unity skriver; ”Så återvänder legenden Rolf Jardemark till oss för att spela duo med en ny gäst. Om vädret tillåter så kör vi musiken utomhus i sann Nyhavns-feeling.

Gitarristen Rolf Jardemark har arbetat över 30 år som frilansmusiker och gett ut elva album i eget namn. Representerad i Scott Yanows bok ”The Great Jazz Guitarists. Spelat med Michael Ruff, Lars Danielsson, Al Harewood, Yasuhito Mori, Rune Gustafsson, Bohuslän Big Band, Bob Mintzer, John Stowell m.fl.

Anders Birddog Jonasson, gitarrist från Borås. Spelar enkel svängig souljazz starkt infl.uerad av sin mentor Pittsburghgitarristen Jimmy Ponder. Andra influenser är Wes Montgomery och saxofonisterna Stanley Turrentine o Gene Ammons. Hade från 2003 till 2008 en orgelkvartett med saxofonisten Uffe Andersson o organisten Andreas Hellkvist. En platta i eget namn,Heart &Soul från 2017.

————————————————————————————————————————————————

Torsdag 17 maj

Fathers & Sons (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Fathers & Sons – Reunion för denna spännande konstellation där fäderna Lars och Per spelar med sönerna Paul och Max i ett dynamiskt musikaliskt möte över generationsgränserna. Gruppen var aktiv under en period för ett tiotal år sedan och har framträtt på jazzklubbar, festivaler och i radio.
Repertoaren består av originallåtar av Lars och Per samt några jazz standards i skön mix.

Per Thornberg – Tenorsax , Lars Jansson – Piano , Max Thornberg – Kontrabas  och Paul Svanberg – Trummor

————————————————————————————————————————————————

Fredag 18 maj

Johanna Hjort & Sweet Little Angels (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Sweet Little Angels är ett band från Göteborg med etablerade göteborgsmusiker som tillsammans med sångerskan Johanna Hjort bjuder på en explosiv och svängig upplevelse. Dom blandar instrumentalt (Mcduff, McGriff, Booker T & MGs, Horace Silver, Art Blakey osv) med sångnummer av de jumpiga/jazziga bluesartisterna t ex Amos Millburn, Wynonie Harris, Jimmy Witherspoon och Ray Charles.”

Johanna Hjort – s., Gunnar Petersson – tr, Dan Helgesen – Hammond B3, Tobias Grim – g. Tobe Stensson – sx. och Mats Boogh – b.

Saffire /Twin (Sticky Fingers)

Arrangören skriver; ”Med två plattor i bagaget sedan starten 2005, strålande recensioner världen över, topplaceringar på albumlistor och spelningar gjorda på Sweden Rock, Metallsvenskan, Skogsröjet och Tons of Rock tillsammans med band som Queen, Twisted Sister, GHOST, Slayer, Spiritual Beggars för att nämna ett fåtal – är SAFFIRE nu tillbaka med den nya plattan ”Where The Monsters Dwell”.

Klassisk tung, explosiv och energisk hårdrock med en doft av 70- och 80talets godbitar. Allt inpackat i en stor och episk ljudbild. Fredagskvällen den 18e maj blir fylld av låtar från samtliga tre album, något nytt för alla som kommer, gammal som ny lyssnare.

Göteborgsbaserade hårdrocksbandet Twin har redan på några år gjort sig ett namn på den svenska hårdrocksscenen med vad fansen gärna beskriver som “bredbent hårdrock.” Bandet har stångat sig igenom flertalet scener runt om i sverige tillsammans med band som Hardcore Superstar, Amaranthe, Sator, Corroded, Lillasyster, för att nämna ett fåtal.

Nu är Twin äntligen tillbaka med full kraft! Under januari 2018 anslöt sig Iffe War på bas och med sitt våldsamma basspel har TWiN nu fått ett riktigt ansiktslyft.”

Hard On Blues (KoM musikochbar)

Kent Börjesson gitarr/ sång, Holger Olsson gitarr/ sång, Andreas Lange munspel, Patrik Öblad bas/ sång, Kim Gabrielsson trummor. Blues och Stones kan man tro

Om Tat Sat (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Detta är Stockholmsbaserade Göteborgspianisten John Holmströms egna band. Efter många svåra år kors och tvärs inom jazzen är det äntligen dags att ge ut en skiva med helt egetkomponerat material. John har liksom alla de andra i bandet spelat över stora delar av världen och medverkat på många skivor men inget går att jämföra med att få göra en helt egen skiva och ha releasekonsert för den i sin hemstad.

John Holmström-Klaviatur, Niklas Barnö-Trumpet, Susanna Risberg-Gitarr , Palle Sollinger-Bas och Gustav Nahlin-Trummor

————————————————————————————————————————————————

Lördag 19 maj

Maia Castro (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Sångerskan, gitarristen och kompositören Maia Castro är en av Uruguays starkast lysande stjärnor på landets new tango- och milongascener. Det var 2005 som hon slog igenom som soloartist och har sedan dess hunnit släppa fyra album, alla oerhört uppmärksammade och rosade. Med sin senaste skiva ”Milongas, tangos y otros vientos en vivo” från 2015 befäste hon ytterligare sin position som en av Uruguays mest framstående tangoprofiler.

Ikväll kommer hon till Nefertiti med sitt nya projekt med Horacio Di Yorio och Sebastian Caldas. Kompositionerna blandar rötterna och traditionerna från tango, milonga och folklore med innovativa klanger och samtida, aktuella texter. Med sin rika repertoar presenterar Maia Castro en kraftfull konsert som inte lämnar någon oberörd.

Maia Castro – s., Horacio Di Yorio – p. och Sebastian Caldas – g.

Black River Delta + Arvid Nero (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”Bluesrocktrion Black River Delta härstammar norrifrån men packade sina gitarrer och drog söderut. Tre vänner som för längesedan förlorat sina själar till rock’n’rollens storhetstid.

Bandets debutalbum ”Devil on the Loose” spelades in i en trästuga i hemtrakterna och släpptes till idel lovord 2016. Uppföljaren ”VOL. II” släpptes i mars, ett album som visar att gänget vuxit under åren och nu är redo att rumla över världen. Inspirerade av av tidig blues som Robert Johnson, den kompromisslösa stilen hos R.L. Burnside och moderna varianter som The Black Keys, Gary Clark Jr och Black Rebel Motorcycle Club.

Arvid Nero I maj 2017 släppte en tre spår EP med singeln Underground och fick en god start med fina ord från både bloggar och media. Senaste singeln Jesus Knocking som släpptes i höstas har man kunnat höra på bland annat P4, där den låg på rotation i fyra månder.

Under 2017 spelade han bland annat på Peace & Love, Festival del Mar i Göteborgs skärgård, en fullsatt Hagakyrka samt att han var support till Sarah Klang och förre detta band kollegan Albin Lee Meldau. Den 21 April kom debutalbumet från Arvid Nero där spåret Run On kommer att höras i en episod av den kanadensiska tv-serien ”Mary Kills People”.

Sarah Shook & the Disarmers/Lily Arbor (Tryckhallen, Hwitan, Falkenberg)

Rootsy skriver; ”Ibland kommer det artister till oss i Rootsy-land som skakar om lite extra. Utan att ens anstränga sig. Sarah Shook & The Disarmers är en välriktad käftsmäll mot det musikaliska patriarkatet. Musiken kan bäst beskrivas som melodisk, snyggt levererad indie-country med en massa punkkänsla och smartness.

Sarah Shook är en artist med attityd. Uppvuxen i New York state, nära Poughkeepsie, i en familj som skulle kunna komma från vårt eget svenska bibelbälte. Hemskolad och rotlös då familjen flyttade ofta. Och hon minns fattigdomen, slitet, hur det inte gick att få pengarna att räcka till.

När hon hamnade i Garner, North Carolina vände mycket på det personliga planet. Låtar med titlar som ”Dwight Yoakam” och ”The Nail” slår hål på myter om hur country och americana ska vara. Det går från smäktande ballader som känns som en bakfull morgon i fel säng, till skenande mustanger i spår som ”Keep the home fires burnin´”.

På ytan kan det låta konventionell, men låt dig inte luras, för varenda låt har mängder av attityd, och texterna, ja texterna. De går rakt in i hjärtat, med lika delar svärta som humor, men på ett sätt som paradoxalt nog lyfter både publiken och hoppet om musikens framtid.

Precis som på debuten (”Sidelong”, 2015), så fortsätter nya plattan ”Years” i samma spår. Det är ruffigt, skitigt. Helt osminkat. Shook berättar om svikna löften, dålig dricka, sena nätter. Tuffa tider. Inte alls för att ursäkta sig. Definitivt inte för att hon vill ha din, eller vår, medkänsla. Helt enkelt bara för att hon inte kan berätta sin historia på något annat sätt.

Lily Arbor består av de två vännerna Lovisa Nilsson och Felicia Darhult Störby, singer-songwriters från Falkenberg. Duon sjunger om självrannsakan, vemodig kärlek, oro, döden och om att längta bort med toner av country, americana och indiefolk.

Engmans Kapell (Valands festvåning)

Arrangören skriver; ”9e maj blåser Hälsingevindarna för första gången in över Göteborg då folkrockhjältarna i Engmans Kapell besöker staden!

Allting började 1995 när Pär Engman och fiolspelaren Fredrik Lindh bildade en duo som hämtade inspiration i svensk och irländsk folk/visa-tradition. I dag har man hunnit släppa tre plattor (Den senaste 2016) och byggt en legendstatus inom genren, framförallt i Hälsingland där de närmast är att jämföra med ett lokalt Rolling Stones.

Engmans Kapell består av:
Pär Engman – Sång, Gitarr, Bosoki
Dedde Malmqvist – Bas & Sång
Jocke Blomgren – Elgitarr, Mandolin, Sång
Görgen Antonsson – Fiol
Peppe Lindholm – Trummor
Pelle Larsson – Klaviatur

MusicMusicMusic (Unity Jazz)

Unity skriver; ”MMM anlägger Unitys scen för första gången! I åtta skivor har de förfört världen med sin musik och det senaste albumet ”Äventyret” är om möjligt än mer medryckande!

Deras sound är omisskännligt och samspelet intergalaktiskt.
.
Fabian Kallerdahl – piano
Josef Kallerdahl – kontrabas
Michael Edlund – trummor

Really Dan (KoM musikochbar)

Spelar det mesta av det bästa av inga mindre än Steely Dan! Peeter Wiik sång/gitarr, Lars ’Lim’ Moberg gitarr, Jan Corneliusson klaviatur, Owe Almgren bas och Tomas Olsson trummor .

Sväng-Ingvars – En hyllning till Sven-Ingvars (Apple hotel)

En kväll fylld av 100% Sven-Ingvarslåtar.

Hard On Blues (S/S Marieholm)

Holger Olsson, gitarr o sång, Kent Börjesson, gitarr o sång, Andreas Lange, munspel, Patrik Öblad, bas o sång och Lars Rosengren, trummor

————————————————————————————————————————————————

Söndag 20 maj

Rytmer från Mali (Stenhammarsalen)

————————————————-

Onsdag 23 maj

Oskar Linnros, Lorentz och Maja Francis (Liseberg Stora Scenen)

[Liseberg skriver; ”Den 23 maj blir det en helkväll av svensk musik på Stora Scenen på Liseberg. Först ut är Maja Francis med sin glittrande popmusik, följt av Lorentz, känd för sin unika leverans på scen. Kvällen avslutas av Oskar Linnros som under sina många verksamma år i branschen blivit en självklar del av musiksverige. Tre unika artister gör varsitt uppträdande under en och samma kväll.”

Talk is cheap (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ”I centrum för kvällen står en ny bok, en nyinspelad film eller ett verk och dess upphovsperson. En intervju och sen ett samtal med spännande gäster från Göteborgs kultur- och musikliv. Musikerna Songs of Boda och Gus By Heart är ansvariga för musiken som rör kvällens tema. Oftast som DJs, men ibland live. Det kommer vara lugnare än en klubb, men livligare än ett samtal på biblioteket.

Hög standard. Om Sonet, folkhemmet och starten för det svenska musikundret av Håkan Lahger & Lasse Ermalm. Leopard förlag. Folkparker, rökiga jazzklubbar och vinylskivor. Den som söker embryot till det svenska musikundret hittar det hos skivbolaget Sonet.

Skivbolagen dominerade musikvärlden mellan åren 1963 till 1997. Nu lever vi i den digitala musikindustrins tidevarv. Hur påverkar det musiken som konstform? Innebär vår tid en frihetsrevolution eller en ny typ av destruktiv dominans?

Medverkande:
Håkan Lahger. Kultur- och nöjesjournalist och författare som har arbetat på bland annat SVT och TV4. Författare till Hög standard. Lasse Ermalm, medförfattare och legendarisk skivomslagsmakare.

Anna Gavanas är socialantropolog, författare och DJ. Hon har bland annat publicerat artiklar och böcker med fokus på elektronisk dansmusikshistoria och DJ-kultur. Hon är även en av grundarna till mini-skivbolaget Meerkat Recordings.

Louise Hammar har varit internationellt verksam i musikindustrin i ca 20 år inom både major- och independentbolag. Sedan 2017 driver hon Göteborgsbaserade indiebolaget Kning Disk samt jobbar med skandinavisk distribution av utländska indiebolag.

Klubbvärd och intervjuare: Olav Fumarola Unsgaard, frilansjournalist och förlagsredaktör.

Songs of Boda & Gus by Heart spelar Sonet- relaterad musik.
Samtalet spelas även och blir en del av podden Musiken och livsfrågorna.

Amanda Andréas (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Amanda Andréas med musiker på en exklusiv releasekonsert på Unity Jazz för den jazzdoftande pärlan ”Var är vi nu?”. Debutsingeln är skriver av Amanda Andréas, producerad av Simon Ljungman [Augustifamiljen/Håkan Hellström/SeLest] och mixad av Åke Linton [Esbjörn Svensson Trio/Tonbruket] och kommer firas med smakprov från det kommande albumet blandat med jazzklassiker som inspirerat i hennes komponerande och textförfattande.

Amanda Andréas musik tar avstamp i den svenska jazz- och vistraditionen och med sin förmåga att förmedla text fångar hon publiken, oavsett generation, från första till sista ton. Med sina
musikaliska vardagsbetraktelser för Amanda vidare Barbro Hörbergs och Monica Zetterlunds arv in i framtiden.”

Barrelhouse (Café Hängmattan)

Arrangören skriver; ” Gammal blues rostar aldrig – Ett bluesband med kärlek till den blues som 20 och 30-talets sångerskor hade på sin repertoar. Det blir lite Ida Cox, en dos Alberta Hunter och massa Bessie smith. Ta på dig din offerkofta(ett klädesplagg man tar på sig när man tycker synd om sig själv och allt är alla andras fel, (läs männens) ge dig hän i din bitterhet och smärt och har du ingen så hjäper Barrelhouse dig att få det.”

 

Maria Hallin, sång, Martin Henriksson, gitarr, Jan-Ola Mazetti, saxofon och Sven Karlsson, trumma och bas

————————————————————————————————————————————————

Torsdag 24 maj

Easy October (Liseberg Taubescenen)

Arrangören skriver; ”Easy October är tillbaka! Efter att ha släppt fyra album på två år är det nu dags för en femte. Tangled up in black är en skiva med glittrig amerikansk västkustpop och vemodig romantik. Den 24 maj kommer dem till Taubescenen.

Bandet debuterade 2013 med Things we said yesterday och musiker och artister som Amanda Werne (Slowgold), Kristofer Åström, Andreas Kleerup, Elin Ruth Sigvardsson och Nikke Ström har under åren spelat med live och på skiva.

Med turnéer i Europa och med Gaffa- och Manifestnomineringar har musiken lyfts till en högre nivå på det här albumet jämfört med de mer ruffiga föregångarna. Men man känner också igen sig. Det är Easy October blandat med ett eko av Fleetwood Mac, Abba och Beatles. Tangled up in black tar tveklöst med lyssnaren till en tydlig plats. Kristoffer Hedberg har en förmåga att måla upp det stora genom det lilla, genom detaljer sammanflätade i starka melodier och värmande texter om sjukdom och kärlek, vänskap och mörker.

Bandet; Kristoffer Hedberg, Fredrik Askerdal, Christopher Liberg, Pontus Blom och Patrik Carlsson.

The Kristet Utseende/FFF   (Sticky Fingers)                                                                      (även 25 maj)

Sticky skriver; ”The Kristet Utseende firar sin 25-åriga karriär med ett antal exklusivt utvalda spelningar och besöker Göteborg den 25/5. 25 år, ett kvarts sekel, av mognad och omognad, av dekadens och dygd, av tok och allvar. Bandet som aldrig upphör att uppröra de där lite tristare människorna som gärna vill uppröras besöker Götet och favoritklubben Sticky Fingers för att visa upp sig från sin bästa och sämsta sida.

Beväpnade med sina fem album, ”Sug och fräls” (1995), ”Pang på pungen i Portugal” (1996), ”Djävulsvingar över kapellet” (1998), ”Sieg Hallelujah” (2006) och ”Pervogenesis” (2013), och en kollektiv önskan om att sprida den dadaistiska metalpunkens oheliga evangelium.

Efter succén i december kommer FFF återigen agera förband till legendariska The kristet utseende. Och inte bara en kväll utan två kvällar.
F F F eller Fem Förkrympta Förhudar som det fullständiga namnet är. Det är Tribute bandet som gör den ultimata hyllningen till den största lyrikern, textförfattaren och skalden som världen skådat, nämligen Onkel Kånkel.
Fick du aldrig ta del av Onkels egna spelningar innan hans alldeles för tidiga bortgång, så är   F F F det närmsta du kan komma.

Statens Åsna (Porter Pelle, Klippan)

Henrik Ohlin sång/ bas, Henrik ’Pilen’ Pilquist gitarr,Dan Helgesen keys, Abbe Abrahamsson trummor. Som spelar Gov’t Mule (därav namnet!), Allman Bros, Beck Bogert & Appice, Cream, Hendrix, ZZ Top etc. på lite lägre volym än vanligt. Statens Åsna Light!

Lade / Fabbe / Olli / Mård (Unity Jazz)

Unity skirver; ”Efter att kvartetten återvänt från individuella inspirationsresor i Rioja, Bourgogne, Mallorca, Lanzarote och Vasa är de utvilade och redo att ge jazzvärlden en musikalisk smocka!

Genom härliga originalkompositioner uppblandat med heta arr på dina bästa standards så skall de återskapa den magi som fanns på Nefertiti 5 april 2016, då gruppens första konsert gick av stapeln. Musiken kan beskrivas som skön, groovig, meckig, fräsch och mysig. Ett

————————————————————————————————————————————————

Fredag 25 maj

Langhorne Slim (Pustervik Matsalen)

Woody West skriver; ”Numera Nashville-baserade Langhorne Slim har beskrivits som en enmanna-blandning av the Cramps, Becks tidiga skivor och soundtracket till O Brother, Where Are Thou – vilket med Langhornes ofta ironiska, moderna sätt att närma sig traditionell folk, country och blues inte är helt missvisande.

Langhorne Slim är en utmärkt berättare, som gjort sig känd för sitt reflektiva låtskrivande och utomordentligt passionerade uttryck, som framförallt kommer till sin rätt när man har honom livs levande fram för sig – live. Just hans sätt att framföra sina låtar har gjort honom till en stadigt återkommande gäst hos bland annat Conan O’Brien, som uttalat är ett stort fan. Genom åren har han dessutom flitigt turnerat ihop med artister som till exempel The Lumineers, The Avett Brothers, Josh Ritter, The Devil Makes Three och Sara Watkins.

‘Love At Last Vol. 1’ (november 2017) är sjätte fullängdaren, och den som nått störst kommersiella framgångar hittills. Slim ville direkt efter The Spirit Moves’ (2015) göra ett nytt album, som både skulle vara ett steg i sidled musikaliskt, men framförallt ett steg framåt genom att bli mycket mer personlig. På albumet reflekterar han över “sanningar” som vi inte riktigt vill erkänna för oss själva. Det är en samling sånger där han vill utmana lyssnaren att koppla ur från den kurs som vår kultur bedömt som rätt och riktig, för att istället hitta styrkan i vår egen sårbarhet – i våra egna instinkter.

Larry Goldings / Peter Bernstein / Bill Stewart  (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Med sprillans nya albumet Toy Tunes i bagaget ger sig orgelgeniet Larry Goldings ut på turné tillsammans med sina trogna följeslagare Peter Bernstein och Bill Stewart. Tre musiker som alla är bland de bästa på sina respektive instrument. Tillsammans har de spelat ihop i 25 år och bildar ett extraordinärt team. De erbjuder lyssnaren allt som en orgelbaserad trio ska vara, och sen lite till. Deras musik är uppfinningsrik och groovig. Tillsammans skapar de en lekfullhet men också ett djup och en eftertänksamhet.

Grammy-nominerade pianisten, keyboardisten, kompositören – Larry Goldings är en av sin generations främsta musiker. Under sin långa karriär har han bjudit på funkig, bluesig, expressionell musik men också friare utforskningar av jazzen tillsammans med musiker som Maceo Parker, John Scofield och Jack DeJohnette. Anlitad av Norah Jones, Madeleine Peyroux, Tracy Chapman, Elton John – listan av samarbeten är oändlig och skivinspelningar han medverkar på är upp mot hundratals. Larry Goldings första gig på Nefertiti var -92 med Maceo Parker!

Trummisen och kompositören Bill Stewarts CV går inte heller av för hackor. Hans karriär startade redan med ett imponerande samarbete med Joe Lovano när han utbildade sig på universitetet. Även Bill har spelat med Maceo Parker och John Scofield, men också Dave Holland.

New York-bon Peter Bernstein, gitarr, startade också sin bana i ung ålder då han mötte den framstående gitarristen Jim Hall. Det var i början på 90-talet han fick frågan att delta i Jims Invitational Concert under JVC Festival i New York, som också headlightade John Scofield och Pat Metheny. Därefter benämnde Jim honom som en av de mest imponerande gitarrister han någonsin hört. Pang, bom – hans framtid var utstakad. Idag är han en av världens främsta gitarrister.”

Denna supertrio ger bara två konserter i Sverige

Silvana Imam (Liseberg Stora scenen)

2015 uppträdde Silvana Imam tillsammans med Beatrice Eli på Stora Scenen på Liseberg. Nu är hon aktuell med nya singlarna Fri och Bulletproof Baby samt filmen om henne själv: Silvana – väck mig när ni vaknat.

Bernt Rosengren Kvartett (Unity Jazz)

Unity skriver; ” Bernt Rosengren är en av de viktigaste saxofonisterna i Sverige sedan 50-talet. Bernt har spelat med precis alla jazzmusiker både svenska och amerikanska. Det finns inte en saxofonist i Sverige som inte idoliserar Bernt som en stor förebild. Trots åldern så spelar han extremt jäkla bra fortfarande. Med stort sound och enorm energi. Han är en sann jazzkatt som fortsätter att pressa sig själv och sina medmusiker. Plattorna spelas in med endast en tagning och live spelas det nya låtar hela tiden. Allt för att inte bli för bekväm.

Bernt Rosengren – Sax
Bengt Stark – Trummor
Stefan Gustavson – Piano
Hans Backenroth – Bas

The Wife (KoM musikochbar)

————————————————————————————————————————————————

Lördag 26 maj

Ida Nielsen (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”2010 blev Ida Nielsen inbjuden till Minnesota för att delta i ett jam med självaste Prince. Kort därefter gick allt väldigt fort – hon blev en av bandmedlemmarna i “the New Power Generation” som sedan gav sig ut på en två år lång turné som inkluderade tv-shower och grandiosa konserter.

Ida Nielsen har gett ut två album i eget namn och driver ett flertal olika projekt. Musiken beskrivs bäst som old school funk blanat med hip hop, reggae och world music där de starka melodierna är i fokus och såklart – mycket bas!”

Ida Nielsen – b, keys, voc., Mika Vandborg – g, voc., Patrick Dorcean – tr, comp., Kuku Agami – rap.  och Steffen Van Norde – FOH.

Power Pop Extravaganza #2 (Liseberg Taubescenen)

Till förra årets Power Pop Extravaganza tog Psychotic Youth ledare Jörgen Red Westman med sig Mr powerpop himself – Paul Collins, samt Kurt Baker Combo (USA/Spanien) till Lisebergs Taubescen.

I år spelar förutom Psychotic Youth även Norges bästa power popband The Yum Yums och Norrköpings legendariska stolthet Sonic Surf City.

Bonefish (KoM musikochbar)

KoM skriver;” Bonefish är ett grymt pop/rockband från huvudstaden, med influenser av blues och elektrifierad americana .

Mimikry + support: Orangeclub (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Grit är namnet på Mimikrys nya album, och det är även ordet som betyder drivkraft, karaktärsstyrka och jävlar anamma. Grit är nyckel till framgång, enligt Angela Duckworth som myntade begreppet. Det kunde inte bli mer passande. Om det är något som kantat Mimikrys senaste år så är det grit. I början av 2017 bestämde sig Mimikry för att testa nåt nytt – att släppa en ny singel och video varje månad.

I april släpptes första låten i satsningen – ”Tid att vara arg” – och sen dess har det rullat på. Tidpressen har flera gånger varit hård och nyttig, och nu, när 12 månader snart ha gått finns 12 singlar att samla på detta album – Grit. En viral-kanon under året har varit Timbuktu-covern ”Alla vill till himmelen med ingen vill dö”, där Mimikry gästades av Martin Westerstrand, men alla månader, singlar och videos har dragit sitt strå till stacken för att ta Mimikry till en ny stor publik.

Support: OrangeClub

The Lost Generals (S/S Marieholm)

Leif Johansson, munspel, gitarr, Gunnar Kjellerstedt, gitarr, sång, Johan Häggström, bas och Hans Malven, trummor.

Ollikainen/Ross/Olsson Trio (Unity Jazz)

————————————————————————————————————————————————

Söndag 27 maj

Chip Taylor (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ”2016 så kröntes Chip Taylor för sin unika karriär som låtskrivare. Tillsammans med Tom Petty och Elvis Costellintog den då 76 år unga Chip Taylor röda mattan för den årliga ceremonin på Songwriters Hall Of Fame för att bli en av de invalda. Det största man kan uppnå som låtskrivare och en självklar och värdig bekräftelse till en man som skrivit långt över hundra Billboard-hits och är ensam upphovsman till tidlösa klassiker som ”Wild Thing” och ”Angel Of The Morning”.

Som sagt skrev Chip en lång rad hits på sextiotalet. På sjuttiotalet hade han en framgångsrik artistkarriär, innan han lade musiken på hyllan för att istället bli professionell och gambler. Och det levde han gott på innan han blev portad på alla större casino på grund av att han vann för mycket. I mitten av nittiotalet återvände Chip till musiken och har sedan dess varit otroligt produktiv. Skandinavien har blivit ett andra hem för honom och det har blivit åtskilliga minnesvärda konserter här, på egen hand eller med Carrie Rodriguez och Kendel Carson.

78 år gammal har Chip tagit sitt låtskriveri till en ny nivå. Han skriver kanske inga hits längre men i princip varje låt han släpper ifrån sig är en liten pärla. Fyllda av gediget hantverkskunnande i kombination med poetisk inspiration. Alla som sett Chip Taylor live vet att han inte bara är låtskrivare av format utan också en gudabenådad storyteller. Oavsett hur många gånger man sett honom, överraskar han varje gång med nya, häpnadsväckande historier från sitt händelserika liv.”

Jojje Wadenius Trio – från Fusion till Psalmer (Dergårdsteatern, Lerum)

Arrangören skriver; ”Jojje Wadenius är Sveriges mest meriterade gitarrister genom tiderna och i över 50 år har han gjort underverk i egna och andras produktioner och här kommer ett litet axplock:

På svenska sidan hittar vi Made in Sweden (Grammis -69 &-70) och på skivor och turnéer med  Tommy Körberg, Cornelis, Björn J:son Lind, Solar Plexus, Pugh Rogefeldt, Kent Helen Sjöholm, Lill Lindfors, Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band  och den egna bandet Cleo som fortfarande turnerar sedan 30 år!

Internationellt som bandmedlem i Saturday Night Live Band, Blood, Sweat and Tears, Stealy Dan, Studiomusiker och turnéer med Tina Turner. Brian Chapman, Aretha Franklin. Donald Fagen, Diana Ross, Dionne Warwick, Dr John, Luther Vandeross, Roberta Flack, The Weather Girls, Anita Baker, Simon & Garfunkel, Back Street Boys och många, många fler…

Projektbandet New York Connection med bla Lew Soloff och Lou Blue Marini från Blood, Sweat and Tears och Saturday Night Live Band spelade på Göteborgskalaset 2014.

 George ”Jojje” Wadenius, sång och gitarr Mattias Svensson, bas Jocke Ekberg, trummor.

————————————————————————————————Onsdag 30 maj

Tove Lo (Liseberg Stora Scenen)

Tove Lo har slagit igenom stort i USA som både artist och låtförfattare och har producerat låtar till såväl sig själv som andra artister. På årets Grammisgala tog hon nyligen hem två grammisar för årets pop och årets textförfattare för det senaste albumet Blue Lips (Lady Wood Phase II). Den 30 maj gör hon debut på Stora Scenen på Liseberg .

Epidot (Café Hängmattan, Musikens Hus)

Skivrelease för albumet ”Vilse i Bremen”. Erik Ivarsson gitarr, Johan Horner trummor, Adam Lindblom kontrabas
—————————————————————————————————————————————————

Torsdag 31 maj

The Professionals  (Liseberg Taubescenen)

The Professionals med Paul Cook i spetsen är legendariska inom punkrocken. Som trummis i Sex Pistols är Paul Cook för evigt inskriven i rockmusikens historieböcker och han bildade det här bandet 1979 med Steve Jones , gitarristen från Sex Pistols. Bandet splittrades redan 1982 men återbildades 2015 med följande medlemmar;

Paul Cook − trummor, Paul Myers,bas , Tom Spencer, gitarr/sång och Chris McCormack , gitarr.

Killswitch Engage + support: Raven Age (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Fredag den 1 juni står Massachusetts-bandet Killswitch Engage på Tele2 Arenas scen, som support till giganterna Iron Maiden. Dagen innan, den 31 maj, kommer bandet bakom låtar som ”My Curse” och ”The End of Heartache” till Pustervik i Göteborg för en efterlängtad klubbspelning!

Bandet bildades redan 1999, efter att metalcorebanden Overcast och Aftershock splittrades. Men det var först 2004 som Killswitch Engage slog igenom, med albumet ”The End of Heartache” som nådde plats 21 på Billboard 200 och sålde guld i USA. Titelspåret nominerades även till en Grammy 2005 för ”Best Metal Performance” och är än idag en av bandets mest populära låtar.

Killswitch Engage har ett stort följe runt om i hela världen och har spelat på festivaler som Wacken Open Air, Ozzfest, Reading & Leeds Festival, Rock Am Ring, Download Festival, Monsters of Rock och Knotfest. Det är ett av de mest betydelsefulla metalbanden från 00-talet och framåt. ”

Best of Full Circle ( Kafé Dalheimer)

Bandet skriver; ”Full Circle, det vill säga Guran Blomgren, Christine Hellqvist, Göran Berg och Leif Brandin, är tillbaka på Dalheimers hus. Inte bara med de bästa låtarna från tidigare temaspelningar utan också förstärkta av Bengt Kristeberg, trummor och Martin Corneliusson, bas. Det blir americana; det blir John Prine, Emmylou Harris, Alison Krauss, The Byrds – och mer. ”

My Sweetest Thursday III (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”..är en återKoMmande torsdagsklubb med My Sweetest Punch som värd + en speciell gästartist, ikväll pop- och rockbandet Craving Clouds

Catherine & Oskar (Musikens Hus)

Arrangören skriver; ”TraditionelI irländsk och svensk folkmusik på keltisk sång och klassisk gitarr!Catherine Mchale Gunnarson är uppvuxen i Cork på Irland och har sedan barnsben sjungit sånger ifrån de brittiska öarna.Oskar Genstrand har under ett antal år utbildat sig i klassisk och folkgitarr hos en av Sveriges mest mångsidiga folkmusiker Jan Ekdahl på Gotland.Tillsammans skapar duon en harmonisk atmosfär i folkliga toner av två skickliga solomusikers blandning!”

Almaz Yebio Twist´n Shout (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Direktörens anteckningar: Det är med en ära vi kan presentera dessa fenomenala musiker. De har påverkat den svenska musiken och blivande musiker på ett omisskännligt vis den senaste 20 åren.
Almaz Yebio Twist’n’shout bildades 1996. Vi hade några års intensivt arbete med gruppen fram till millenieskiftet, men har sedan dess gjort andra saker på olika håll. När vi startade provade vi material, både andras och eget, och utforskade sättningens möjligheter och begränsningar. Vi spelade en hel del konserter, och vår pulsslagturné våren 2000 tog oss till 16 städer runt om i landet, bl.a ett slutsålt Nef i Götet.
När vi sågs igen sen insåg vi att det var 20 år sen vi startade gruppen, och hur kul och spännande det skulle vara att återförenas igen. Med så många erfarenheter rikare, i musiken och livet i övrigt, var det ingen tvekan; klart vi skulle spela ihop! Denna gång är det mer fokus på vårt eget material; vi skriver nytt till bandet och tar med oss de låtar som överlevt tidens tand sen sist.Almaz Yebio – sång, Karl-Martin Almqvist – saxar, Mattias Hjorth – kontrabas och Peter Nilsson – trummor.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *