Konserter inom Göteborgsområdet – andra halvan av maj


Onsdag 23 maj

Oskar Linnros, Lorentz och Maja Francis (Liseberg Stora Scenen)

Oskar Linnros

Liseberg skriver; ”Den 23 maj blir det en helkväll av svensk musik på Stora Scenen på Liseberg. Först ut är Maja Francis med sin glittrande popmusik, följt av Lorentz, känd för sin unika leverans på scen. Kvällen avslutas av Oskar Linnros som under sina många verksamma år i branschen blivit en självklar del av musiksverige. Tre unika artister gör varsitt uppträdande under en och samma kväll.”

Talk is cheap (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ”I centrum för kvällen står en ny bok, en nyinspelad film eller ett verk och dess upphovsperson. En intervju och sen ett samtal med spännande gäster från Göteborgs kultur- och musikliv. Musikerna Songs of Boda och Gus By Heart är ansvariga för musiken som rör kvällens tema. Oftast som DJs, men ibland live. Det kommer vara lugnare än en klubb, men livligare än ett samtal på biblioteket.

Hög standard. Om Sonet, folkhemmet och starten för det svenska musikundret av Håkan Lahger & Lasse Ermalm. Leopard förlag. Folkparker, rökiga jazzklubbar och vinylskivor. Den som söker embryot till det svenska musikundret hittar det hos skivbolaget Sonet.

Skivbolagen dominerade musikvärlden mellan åren 1963 till 1997. Nu lever vi i den digitala musikindustrins tidevarv. Hur påverkar det musiken som konstform? Innebär vår tid en frihetsrevolution eller en ny typ av destruktiv dominans?

Medverkande:
Håkan Lahger. Kultur- och nöjesjournalist och författare som har arbetat på bland annat SVT och TV4. Författare till Hög standard. Lasse Ermalm, medförfattare och legendarisk skivomslagsmakare.

Anna Gavanas är socialantropolog, författare och DJ. Hon har bland annat publicerat artiklar och böcker med fokus på elektronisk dansmusikshistoria och DJ-kultur. Hon är även en av grundarna till mini-skivbolaget Meerkat Recordings.

Louise Hammar har varit internationellt verksam i musikindustrin i ca 20 år inom både major- och independentbolag. Sedan 2017 driver hon Göteborgsbaserade indiebolaget Kning Disk samt jobbar med skandinavisk distribution av utländska indiebolag.

Klubbvärd och intervjuare: Olav Fumarola Unsgaard, frilansjournalist och förlagsredaktör.

Songs of Boda & Gus by Heart spelar Sonet- relaterad musik.
Samtalet spelas även och blir en del av podden Musiken och livsfrågorna.

Amanda Andréas (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Amanda Andréas med musiker på en exklusiv releasekonsert på Unity Jazz för den jazzdoftande pärlan ”Var är vi nu?”. Debutsingeln är skriver av Amanda Andréas, producerad av Simon Ljungman [Augustifamiljen/Håkan Hellström/SeLest] och mixad av Åke Linton [Esbjörn Svensson Trio/Tonbruket] och kommer firas med smakprov från det kommande albumet blandat med jazzklassiker som inspirerat i hennes komponerande och textförfattande.

Amanda Andréas musik tar avstamp i den svenska jazz- och vistraditionen och med sin förmåga att förmedla text fångar hon publiken, oavsett generation, från första till sista ton. Med sina
musikaliska vardagsbetraktelser för Amanda vidare Barbro Hörbergs och Monica Zetterlunds arv in i framtiden.”

Barrelhouse (Café Hängmattan)

Arrangören skriver; ” Gammal blues rostar aldrig – Ett bluesband med kärlek till den blues som 20 och 30-talets sångerskor hade på sin repertoar. Det blir lite Ida Cox, en dos Alberta Hunter och massa Bessie smith. Ta på dig din offerkofta(ett klädesplagg man tar på sig när man tycker synd om sig själv och allt är alla andras fel, (läs männens) ge dig hän i din bitterhet och smärt och har du ingen så hjäper Barrelhouse dig att få det.”
Maria Hallin, sångMartin Henriksson, gitarr, Jan-Ola Mazetti, saxofon och Sven Karlsson, trumma och bas
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Torsdag 24 maj

Easy October (Liseberg Taubescenen)

Arrangören skriver; ”Easy October är tillbaka! Efter att ha släppt fyra album på två år är det nu dags för en femte. Tangled up in black är en skiva med glittrig amerikansk västkustpop och vemodig romantik. Den 24 maj kommer dem till Taubescenen.

Bandet debuterade 2013 med Things we said yesterday och musiker och artister som Amanda Werne (Slowgold), Kristofer Åström, Andreas Kleerup, Elin Ruth Sigvardsson och Nikke Ström har under åren spelat med live och på skiva.

Med turnéer i Europa och med Gaffa- och Manifestnomineringar har musiken lyfts till en högre nivå på det här albumet jämfört med de mer ruffiga föregångarna. Men man känner också igen sig. Det är Easy October blandat med ett eko av Fleetwood Mac, Abba och Beatles. Tangled up in black tar tveklöst med lyssnaren till en tydlig plats. Kristoffer Hedberg har en förmåga att måla upp det stora genom det lilla, genom detaljer sammanflätade i starka melodier och värmande texter om sjukdom och kärlek, vänskap och mörker.

Bandet; Kristoffer Hedberg, Fredrik Askerdal, Christopher Liberg, Pontus Blom och Patrik Carlsson.

The Kristet Utseende/FFF   (Sticky Fingers)                                                                      (även 25 maj)

Sticky skriver; ”The Kristet Utseende firar sin 25-åriga karriär med ett antal exklusivt utvalda spelningar och besöker Göteborg den 25/5. 25 år, ett kvarts sekel, av mognad och omognad, av dekadens och dygd, av tok och allvar. Bandet som aldrig upphör att uppröra de där lite tristare människorna som gärna vill uppröras besöker Götet och favoritklubben Sticky Fingers för att visa upp sig från sin bästa och sämsta sida.

Beväpnade med sina fem album, ”Sug och fräls” (1995), ”Pang på pungen i Portugal” (1996), ”Djävulsvingar över kapellet” (1998), ”Sieg Hallelujah” (2006) och ”Pervogenesis” (2013), och en kollektiv önskan om att sprida den dadaistiska metalpunkens oheliga evangelium.

Efter succén i december kommer FFF återigen agera förband till legendariska The kristet utseende. Och inte bara en kväll utan två kvällar.
F F F eller Fem Förkrympta Förhudar som det fullständiga namnet är. Det är Tribute bandet som gör den ultimata hyllningen till den största lyrikern, textförfattaren och skalden som världen skådat, nämligen Onkel Kånkel.
Fick du aldrig ta del av Onkels egna spelningar innan hans alldeles för tidiga bortgång, så är   F F F det närmsta du kan komma.

Statens Åsna (Porter Pelle, Klippan)

Henrik Ohlin sång/ bas, Henrik ‘Pilen’ Pilquist gitarr,Dan Helgesen keys, Abbe Abrahamsson trummor. Som spelar Gov’t Mule (därav namnet!), Allman Bros, Beck Bogert & Appice, Cream, Hendrix, ZZ Top etc. på lite lägre volym än vanligt. Statens Åsna Light!

Lade / Fabbe / Olli / Mård (Unity Jazz)

Unity skirver; ”Efter att kvartetten återvänt från individuella inspirationsresor i Rioja, Bourgogne, Mallorca, Lanzarote och Vasa är de utvilade och redo att ge jazzvärlden en musikalisk smocka!
Genom härliga originalkompositioner uppblandat med heta arr på dina bästa standards så skall de återskapa den magi som fanns på Nefertiti 5 april 2016, då gruppens första konsert gick av stapeln. Musiken kan beskrivas som skön, groovig, meckig, fräsch och mysig. Ett 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Fredag 25 maj

Langhorne Slim (Pustervik Matsalen)

Woody West skriver; ”Numera Nashville-baserade Langhorne Slim har beskrivits som en enmanna-blandning av the Cramps, Becks tidiga skivor och soundtracket till O Brother, Where Are Thou – vilket med Langhornes ofta ironiska, moderna sätt att närma sig traditionell folk, country och blues inte är helt missvisande.

Langhorne Slim är en utmärkt berättare, som gjort sig känd för sitt reflektiva låtskrivande och utomordentligt passionerade uttryck, som framförallt kommer till sin rätt när man har honom livs levande fram för sig – live. Just hans sätt att framföra sina låtar har gjort honom till en stadigt återkommande gäst hos bland annat Conan O’Brien, som uttalat är ett stort fan. Genom åren har han dessutom flitigt turnerat ihop med artister som till exempel The Lumineers, The Avett Brothers, Josh Ritter, The Devil Makes Three och Sara Watkins.

‘Love At Last Vol. 1’ (november 2017) är sjätte fullängdaren, och den som nått störst kommersiella framgångar hittills. Slim ville direkt efter The Spirit Moves’ (2015) göra ett nytt album, som både skulle vara ett steg i sidled musikaliskt, men framförallt ett steg framåt genom att bli mycket mer personlig. På albumet reflekterar han över “sanningar” som vi inte riktigt vill erkänna för oss själva. Det är en samling sånger där han vill utmana lyssnaren att koppla ur från den kurs som vår kultur bedömt som rätt och riktig, för att istället hitta styrkan i vår egen sårbarhet – i våra egna instinkter.

Larry Goldings / Peter Bernstein / Bill Stewart  (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Med sprillans nya albumet Toy Tunes i bagaget ger sig orgelgeniet Larry Goldings ut på turné tillsammans med sina trogna följeslagare Peter Bernstein och Bill Stewart. Tre musiker som alla är bland de bästa på sina respektive instrument. Tillsammans har de spelat ihop i 25 år och bildar ett extraordinärt team. De erbjuder lyssnaren allt som en orgelbaserad trio ska vara, och sen lite till. Deras musik är uppfinningsrik och groovig. Tillsammans skapar de en lekfullhet men också ett djup och en eftertänksamhet.

Grammy-nominerade pianisten, keyboardisten, kompositören – Larry Goldings är en av sin generations främsta musiker. Under sin långa karriär har han bjudit på funkig, bluesig, expressionell musik men också friare utforskningar av jazzen tillsammans med musiker som Maceo Parker, John Scofield och Jack DeJohnette. Anlitad av Norah Jones, Madeleine Peyroux, Tracy Chapman, Elton John – listan av samarbeten är oändlig och skivinspelningar han medverkar på är upp mot hundratals. Larry Goldings första gig på Nefertiti var -92 med Maceo Parker!

Trummisen och kompositören Bill Stewarts CV går inte heller av för hackor. Hans karriär startade redan med ett imponerande samarbete med Joe Lovano när han utbildade sig på universitetet. Även Bill har spelat med Maceo Parker och John Scofield, men också Dave Holland.

New York-bon Peter Bernstein, gitarr, startade också sin bana i ung ålder då han mötte den framstående gitarristen Jim Hall. Det var i början på 90-talet han fick frågan att delta i Jims Invitational Concert under JVC Festival i New York, som också headlightade John Scofield och Pat Metheny. Därefter benämnde Jim honom som en av de mest imponerande gitarrister han någonsin hört. Pang, bom – hans framtid var utstakad. Idag är han en av världens främsta gitarrister.”

Denna supertrio ger bara två konserter i Sverige

Silvana Imam (Liseberg Stora scenen)

2015 uppträdde Silvana Imam tillsammans med Beatrice Eli på Stora Scenen på Liseberg. Nu är hon aktuell med nya singlarna Fri och Bulletproof Baby samt filmen om henne själv: Silvana – väck mig när ni vaknat.

Bernt Rosengren Kvartett (Unity Jazz)

Unity skriver; ” Bernt Rosengren är en av de viktigaste saxofonisterna i Sverige sedan 50-talet. Bernt har spelat med precis alla jazzmusiker både svenska och amerikanska. Det finns inte en saxofonist i Sverige som inte idoliserar Bernt som en stor förebild. Trots åldern så spelar han extremt jäkla bra fortfarande. Med stort sound och enorm energi. Han är en sann jazzkatt som fortsätter att pressa sig själv och sina medmusiker. Plattorna spelas in med endast en tagning och live spelas det nya låtar hela tiden. Allt för att inte bli för bekväm.

Bernt Rosengren – Sax
Bengt Stark – Trummor
Stefan Gustavson – Piano
Hans Backenroth – Bas

The Wife (KoM musikochbar)

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lördag 26 maj

Ida Nielsen (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”2010 blev Ida Nielsen inbjuden till Minnesota för att delta i ett jam med självaste Prince. Kort därefter gick allt väldigt fort – hon blev en av bandmedlemmarna i “the New Power Generation” som sedan gav sig ut på en två år lång turné som inkluderade tv-shower och grandiosa konserter.

Ida Nielsen har gett ut två album i eget namn och driver ett flertal olika projekt. Musiken beskrivs bäst som old school funk blanat med hip hop, reggae och world music där de starka melodierna är i fokus och såklart – mycket bas!”

Ida Nielsen – b, keys, voc., Mika Vandborg – g, voc., Patrick Dorcean – tr, comp., Kuku Agami – rap.  och Steffen Van Norde – FOH. 

Power Pop Extravaganza #2 (Liseberg Taubescenen)

Till förra årets Power Pop Extravaganza tog Psychotic Youth ledare Jörgen Red Westman med sig Mr powerpop himself – Paul Collins, samt Kurt Baker Combo (USA/Spanien) till Lisebergs Taubescen.

I år spelar förutom Psychotic Youth även Norges bästa power popband The Yum Yums och Norrköpings legendariska stolthet Sonic Surf City.

Bonefish (KoM musikochbar)

KoM skriver;” Bonefish är ett grymt pop/rockband från huvudstaden, med influenser av blues och elektrifierad americana .

Mimikry + support: Orangeclub (Sticky Fingers)

Support: OrangeClub

The Lost Generals (S/S Marieholm)

Leif Johansson, munspel, gitarr, Gunnar Kjellerstedt, gitarr, sång, Johan Häggström, bas och Hans Malven, trummor.

Ollikainen/Ross/Olsson Trio (Unity Jazz)

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Söndag 27 maj

Chip Taylor (Pustervik Matsalen)

 

Arrangören skriver; ”2016 så kröntes Chip Taylor för sin unika karriär som låtskrivare. Tillsammans med Tom Petty och Elvis Costellintog den då 76 år unga Chip Taylor röda mattan för den årliga ceremonin på Songwriters Hall Of Fame för att bli en av de invalda. Det största man kan uppnå som låtskrivare och en självklar och värdig bekräftelse till en man som skrivit långt över hundra Billboard-hits och är ensam upphovsman till tidlösa klassiker som ”Wild Thing” och ”Angel Of The Morning”.

Som sagt skrev Chip en lång rad hits på sextiotalet. På sjuttiotalet hade han en framgångsrik artistkarriär, innan han lade musiken på hyllan för att istället bli professionell och gambler. Och det levde han gott på innan han blev portad på alla större casino på grund av att han vann för mycket. I mitten av nittiotalet återvände Chip till musiken och har sedan dess varit otroligt produktiv. Skandinavien har blivit ett andra hem för honom och det har blivit åtskilliga minnesvärda konserter här, på egen hand eller med Carrie Rodriguez och Kendel Carson.

78 år gammal har Chip tagit sitt låtskriveri till en ny nivå. Han skriver kanske inga hits längre men i princip varje låt han släpper ifrån sig är en liten pärla. Fyllda av gediget hantverkskunnande i kombination med poetisk inspiration. Alla som sett Chip Taylor live vet att han inte bara är låtskrivare av format utan också en gudabenådad storyteller. Oavsett hur många gånger man sett honom, överraskar han varje gång med nya, häpnadsväckande historier från sitt händelserika liv.”

Jojje Wadenius Trio – från Fusion till Psalmer (Dergårdsteatern, Lerum)

Arrangören skriver; ”Jojje Wadenius är Sveriges mest meriterade gitarrister genom tiderna och i över 50 år har han gjort underverk i egna och andras produktioner och här kommer ett litet axplock:

På svenska sidan hittar vi Made in Sweden (Grammis -69 &-70) och på skivor och turnéer med  Tommy Körberg, Cornelis, Björn J:son Lind, Solar Plexus, Pugh Rogefeldt, Kent Helen Sjöholm, Lill Lindfors, Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band  och den egna bandet Cleo som fortfarande turnerar sedan 30 år!

Internationellt som bandmedlem i Saturday Night Live Band, Blood, Sweat and Tears, Stealy Dan, Studiomusiker och turnéer med Tina Turner. Brian Chapman, Aretha Franklin. Donald Fagen, Diana Ross, Dionne Warwick, Dr John, Luther Vandeross, Roberta Flack, The Weather Girls, Anita Baker, Simon & Garfunkel, Back Street Boys och många, många fler…

Projektbandet New York Connection med bla Lew Soloff och Lou Blue Marini från Blood, Sweat and Tears och Saturday Night Live Band spelade på Göteborgskalaset 2014.

 George ”Jojje” Wadenius, sång och gitarr Mattias Svensson, bas Jocke Ekberg, trummor.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Onsdag 30 maj

Tove Lo (Liseberg Stora Scenen)

Tove Lo har slagit igenom stort i USA som både artist och låtförfattare och har producerat låtar till såväl sig själv som andra artister. På årets Grammisgala tog hon nyligen hem två grammisar för årets pop och årets textförfattare för det senaste albumet Blue Lips (Lady Wood Phase II). Den 30 maj gör hon debut på Stora Scenen på Liseberg .

Epidot (Café Hängmattan, Musikens Hus)

Skivrelease för albumet ”Vilse i Bremen”. Erik Ivarsson gitarr, Johan Horner trummor, Adam Lindblom kontrabas
—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 31 maj

The Professionals  (Liseberg Taubescenen)

The Professionals med Paul Cook i spetsen är legendariska inom punkrocken. Som trummis i Sex Pistols är Paul Cook för evigt inskriven i rockmusikens historieböcker och han bildade det här bandet 1979 med Steve Jones , gitarristen från Sex Pistols. Bandet splittrades redan 1982 men återbildades 2015 med följande medlemmar;

Paul Cook − trummor, Paul Myers,bas , Tom Spencer, gitarr/sång och Chris McCormack , gitarr.

Killswitch Engage + support: Raven Age (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Fredag den 1 juni står Massachusetts-bandet Killswitch Engage på Tele2 Arenas scen, som support till giganterna Iron Maiden. Dagen innan, den 31 maj, kommer bandet bakom låtar som ”My Curse” och ”The End of Heartache” till Pustervik i Göteborg för en efterlängtad klubbspelning!

Bandet bildades redan 1999, efter att metalcorebanden Overcast och Aftershock splittrades. Men det var först 2004 som Killswitch Engage slog igenom, med albumet ”The End of Heartache” som nådde plats 21 på Billboard 200 och sålde guld i USA. Titelspåret nominerades även till en Grammy 2005 för ”Best Metal Performance” och är än idag en av bandets mest populära låtar.

Killswitch Engage har ett stort följe runt om i hela världen och har spelat på festivaler som Wacken Open Air, Ozzfest, Reading & Leeds Festival, Rock Am Ring, Download Festival, Monsters of Rock och Knotfest. Det är ett av de mest betydelsefulla metalbanden från 00-talet och framåt. ”

Best of Full Circle ( Kafé Dalheimer)

Bandet skriver; ”Full Circle, det vill säga Guran Blomgren, Christine Hellqvist, Göran Berg och Leif Brandin, är tillbaka på Dalheimers hus. Inte bara med de bästa låtarna från tidigare temaspelningar utan också förstärkta av Bengt Kristeberg, trummor och Martin Corneliusson, bas. Det blir americana; det blir John Prine, Emmylou Harris, Alison Krauss, The Byrds – och mer. ”

My Sweetest Thursday III (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”..är en återKoMmande torsdagsklubb med My Sweetest Punch som värd + en speciell gästartist, ikväll pop- och rockbandet Craving Clouds!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *