Konserter i Göteborg – Första halvan av juni (1-14/6-2018)

Fredag 1 juni

Elvis – Live On Screen (Scandinavium)

Arrangören skriver; ”The Wonder of You är nästan som att uppleva Elvis live med gospelkör och fullmatad symfoniorkester- skrev Kvällsposten och gav konserten fyra getingar. I juni 2018 återvänder succén till Norden och besöker då Scandinavium i Göteborg och Ericsson Globe i Stockholm, även denna gång med personligt framträdande av Priscilla Presley.

I oktober förra året släpptes skivan ”The Wonder of You: Elvis Presley with the Royal Philharmonic Orchestra. Kort därefter inleddes en exklusiv Europaturné där publiken fick uppleva Elvis Presley på storbildsskärm, uppbackad av en hel symfoniorkester.

Konserten The Wonder of You är ett musikaliskt firande av en legend som fortsätter att slå rekord. Elvis är världens bäst säljande artist någonsin med över 1 miljard sålda album. 131 av hans album har sålt guld, platina eller flerfaldig platina. Han nominerades för 14 Grammys, vann tre och har dessutom tilldelats Grammy Lifetime Achievement Award. Elvis tv-special Aloha from Hawaii sågs av över 1,5 miljarder människor i hela världen

Mando Diao (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Mando Diao bildades i slutet av 90-talet i Borlänge och har levererat hits sedan första skivan 2002. Utöver att ha släppt åtta studioalbum har de även vunnit flertalet priser och har turnerat i Sverige, USA, Europa och Japan. Endast en gång tidigare har de spelat på Liseberg, 2013, och nu är det äntligen dags igen – 1 juni på Stora Scenen.

De består idag av sångaren Björn Dixgård, basisten Carl-Johan Fogelklou trummisen Patrik Heikinpieti, gitarristen Jens Siverstedt och Daniel Haglund på klaviatur. Frontmannen Dixgård leder bandet med en energi och en karakteristisk sångröst som är svår att inte ryckas med av.

Bandets senaste album Good Times släpptes i fjol och bandet har sedan dess turnerat runt i Europa och Japan.

Gong (INT) /Melody Fields/Psykedelisk Gyttja (Truckstop Alaska)

Arrangören skriver; ”Paris, sent sextiotal: Daevid Allen och Gilli Smyth startar bandet Gong och deltar ett år senare i studentupproret. De blir tvungna att fly landet tillsammans med Gilli Smyths dotter Tasmin för att undvika straff, och möter flöjtisten Didier Malherbe som bor i en grotta på Mallorca. De fyra återvänder till Frankrike och spelar in ”Magick Brother” 1969 tillsammans med slagverkaren Rachid Houari och en handfull vänner. Två livslånga kamper mot de orättfärdiga makterna, mot idéerna som förminskar konsten, mot rädslan själv, hade börjat.

Göteborg, sent tiotal: Gong turnerar med Daevid Allen och Gilli Smyths avsked ”Rejoice! I’m Dead!” och kommer till Truckstop Alaska 2017. Några trehundra människor firar ett liv i kampen mot de orättfärdiga makterna, mot idéerna som förminskar konsten, mot rädslan själv. Och har förbannat kul medan de gör det!

Ett år senare planerar Gong tre exklusiva spelningar i Skandinavien så vi bokar dem, Melody Fields och Psykedelisk Gyttja. En månad senare gör myndigheterna i Göteborgs Stad en samlad insats för att stänga ner oss. Men vi vilar på en femtioårig tradition av empiriskt sökande efter sanningen, instinktivt motstånd mot orättfärdigt maktutövande och vägran att ge efter för rädsla. Än har vi inte förlorat. Så kom förbi. Det blir jävligt grymma ljud om inget annat!

GONG [INT]
Är i sin nuvarande form ett kraftigt psykedeliskt, progressivt femmannaband. Deras melodiska ljudlandskap tar sin grandeur av psykedelians djupa skönhet, och deras attack tar sin kraft av fusionmusikens vilda spelglädje. Kan rekommendera ”Through Restless Seas I Come” och “Insert Yr Own Prophecy” från ”Rejoice! I’m Dead!” för referens.

MELODY FIELDS
Består av medlemmar från The Movements, Franke och Ikons, och släppte just sitt självbetitlade debutalbum. Deras svepande, drömska sound tar såväl från sextio- och sjuttiotalets psykedeliska pop, som vår samtida, psykedeliska, skandinaviska rock. Pluspoäng för den stora stämsången.

PSYKEDELISK GYTTJA
Startar kvällen med sina melodiösa och fritt framförda ljudlandskap av slagverk, bas, EWI, sitar och trumpet. Ljuden på de två fullängdarna ”Grisen i Gyttjan” och ”Japansk Camping” lånar från jazz, kraut och fusion, och live kommer vi kunna räkna med att inte kunna räkna med att det kommer låta som dittan eller dattan!

Summerburst (Ullevi)                                                   även 2 juni

Ali Sabah – klanger från Mesopotamien (Kronhuset)

Arrangören skriver; ”Ali Sabah – klanger från Mesopotamien Ali Sabah,oud Niklas Willén,dirigent Göteborg Wind Orchestra.

Sabahs toner berättar historier. Vissa tonföljder låter arabiska, men rätt vad det är så låter det som att någon ska sjunga en Taubevisa. Ali Sabah är den mångsidige musikern och komponisten som turnerat med den arabisk-svenska barnföreställningen Resor över vatten, spelat in orientalisk musik åt popartisten Frans Jeppsson Wall och varit med i irakisk TV. Klassisk, folk- eller populärmusik spelar ingen roll, så länge musiken kan Uttryckas med Sabahs första kärlek, instrumentet oud känner han sig fri.

Ali nominerades till årets komponist vid Folk- och Världsmusikgalan i Västerås och i år utforskar han en svensk musikikon i aktuella ”Evert Taube seglar österut”. Oud är ett traditionellt arabiskt instrument med en helt unik klang. Uttrycket blir djupt och sårbart och gifter sig verkligen med orkesterklangerna. Det blir ett nerv- kittlande möte som bygger broar mellan västerländsk blåsmusikbesättning och klanger från mellanöstern.

Kjell Jansson Quartet  (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Kjell Jansson Quartet firar 20 årsjubileum med många gästande fantastiskamusikanter. KJQ:s första CD ”Back From Where We Came” kom 1998 och sedan dess har sju CD producerats. Samtliga har fått lysande recensioner. Gruppen har spelat ”VeckansKonsert” i TV2 från Nefertiti plus ett flertal radiosändningar i P2.

Kjell själv har tilldelades P2 Jazzradios pris ”Jazzkatten” 2001 i kategorin ”Artist som förtjänar mer uppmärksamhet”. Under kvällen framträder gruppen i olika kvartettformationer. Undantaget blir en kör.

Kjell Jansson, b, Bror Gunnar Jansson – s., Stina Jansson – s., Gilbert Holmström – sx.,Björn Cedergren – sx.,Tommy Kotter – p. Matti Ollikainen – p.  ,Göran Kroon – tr.,Anders Kjellberg – tr. och Anders Söderling – tr.

Hvitfeldtskas Kammarkör under ledning av Martin Bagg

General Knas (Nefertiti)                 kl 01.00

Den 3e maj 2018 släpps nu General Knas femte platta ”Reggaestrerad” som bjuder på tio låtar där General Knas mäktiga stämma bjuder upp till ännu mer kärlek och revolt i tyngsta patenterade reggae och dancehall stil. Ända sedan Svenska Akademien uppträdde för många år sedan har General Knas fortsatt att fylla Nefertiti!

Sture Elldin Blues Band (KoM musikbar)

Sture Elldin munspel/ sång med Ari Hautala gitarr, Ingemar Wågerman piano, Erik Billander bas, Martin Bällgren trummor

Spelar blues från Chicago och Louisiana med ett stänk av rock’n’roll.

Mona Wallin (S/S Marieholm)

Genre: Singer-Songwriter/ Americana. Releasekonsert för debutalbumet ”To Build A Fire”

Mona Wallin sång/ gitarr, Erik Ivarsson gitarr, Stefan Bellnäs bas, Henrik Pilquist trummor, Fredrik Askerdal pedal steel/ piano

La Fuite (Unity Jazz, Kyrkogatan)

Unity skriver; ”I fyra år har La Fuite skapat musik tillsammans. I gitarrtrions klassiska format lyfter defram tradition samtidigt som de försöker vidga vyerna för sig själv och lyssnarna. Deras debutalbum har mottagit fina ord från jazzpressen senaste tiden. Upptäck denna spännande trios ljudlandskap och sväng!

Tobias Andersson – Guitar
Alfred Ringstad – Bass
William Soovik – Drums

——————————————————————————————————

Lördag 2 juni

Linda Sundblad (Liseberg Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Linda Sundblad är artisten med många strängar på sin lyra. Hon har varit rockbrud i Lambretta, nått internationell framgång som soloartist och skrivit låtar med stora namn som Kleerup och Max Martin. Nu är hon aktuell med den gospeldoftande singeln Bridges.  .

Redan som 15 åring inledde hon sin karriär med rockbandet Lambretta. Sedan bandet upplöstes 2006 har hon verkat som soloartist och nått stor framgång med bland annat hitten Oh Father. Förutom solokarriären är Linda Sundlad även med i DJ-duon Kärlekståget och har haft musiksamarbeten med bland andra Kleerup, Max Martin, Klas Åhlund och Fibes Oh Fibes. Förra året släpptes den efterlängtade singeln Bridges som backas upp av en orkester och delar av Tensta Gospel Choir. Bridges är en gospeldoftande och träffsäker låt om hopp, med budskapet att vi överlever tillsammans – om vi väljer det.

Pierre Swärd Organ Jazz´n Soul Group (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Med en orgel i högsätet, svänger och groovar sig Pierre Swärd Organ Jazz´n Soul Group ut i världen. Gruppens sound har sitt ursprung i den s.k orgeljazzen som bl.a Jimmy Smith, Jimmy McGriff och Jack McDuff införde under 1950 och 1960-talet.

Karaktären är blandad – från hårdsvängande, ruffiga låtar till stillsamma , känsliga ballader. Det är jazz, soul, blues och funk som blandas friskt och härligt spontant och dynamiskt. Låtmaterialet är en blandning av egna och andras kompositioner. Man kan få höra låtar signerade Swärd, Ottesen, Wes Montgomery, Jaco Pastorius, Roland Kirk, Hoagy Carmichael, John Coltrane, Kool and The Gang.

Pierre Swärd – Hammond B3, s., Jan Ottesen – g. och Jocke Ekberg – tr.

Dom Stenade Rullarna (S/S Marieholm)

Kent Börjesson, sång och gitarr, Stefan Bellnäs, bas, Magnus Hartelius, gitarr, Bengt Bygren, keyboard och Dan Johansson, trummor.

Rome Is Not A Town+Big Kizz ( Swell Lördagsklubb  Pustervik)

Arr, skriver; ”Äntligen dags för Rome Is Not A Town att återinta Pustervik! Stärkta av sin trip till Texas och SXSW där de visade var det skåpet ska stå. Bandet är ett av de mest resoluta, vitala och självklara akter det senaste årtiondet från Sverige.

Rome Is Not A Town från Göteborg debuterade 2015 med den ensidiga vinyl-7-an ”Stupid”, som följdes av fler singlar och EP:n ”Careful Like You Cared”. Med sin larmiga indierock vann dom snart över alla med hjärta för noisefyllda gitarrer och furiöst driv. ”It’s a Dare” heter Rome Is Not A Towns debutalbum, producerat av bandet själva tillsammans med Pelle Gunnerfeldt, Per Stålberg och Olle Björk. Sedan albumet släppets i september 2017, har bandet befunnit sig på turné samtidigt som hyllningarna från svensk och internationell media strömmat in.

Big Kizz historia är inte speciellt lång men medlemmarnas erfarenhet från andra band är längre än de flestas. Powerpop, garage och klassisk rock n roll genom ett skimmer av färger är det enkla men charmanta konceptet. Denna kväll firar de av sitt debutalbum Music Is Magic som släpps på TeePee Records 18e maj.

Bandet består av Pontus Westman (Lady Banana), Axel Sjöberg (ex-Graveyard) och John Hoyles (Spiders, ex-Witchcraft) och debuterade på skiva med EP´n Eye On You 2017. Med sin goda erfarenhet och pubertala mognad har Big Kizz lyckats skapa en energisk rock-platta med refränger som genast etsar sig fast i öron och hjärna.

Paulis Pokratnieks Project (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Paulis är en trummis och kompositör som snabbt etablerat sig i Göteborg. Han är sällsynt dynamisk och har en lekfull stil med svänget i fokus. Han har spelat som sideman tidigare på Unity men nu är det dags för honom att hålla hov på egen taktpinne. Han utlovar modern, svängig jazz med melodi och groove .

Paulis Pokratnieks – Trummor, Fabian Kallerdahl – Piano, Olof Wullt – Gitarr, Olli Rantala – Bas .

Minifestival – Blues och Bluesrock på Svenska (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”En kväll, två band: Rått, raffinerat, svängigt och varierat med Bogefors frånLund!! Å vid 22-tiden tar Freddie Nyström Band scenen i besittning och
bjuder på skön svensk blues och bluesrock!!”

Bogefors är ; Mattias Bogefors sång/ munspel, Mats Wiksborg gitarr/ sång, Martin Insulander bas, Patrik Virdhall trummor.

Freddie Nyström Band är ; Freddie Nyströmgitarr/ sång, Staffan Dahl Hammond, Gunnar Kungur bas, Ulf Jansson trummor. Ett dubbelgig med blues och bluesrock på svenska!

—————————————————————————————————————————————

Måndag 4 juni

Whitney Rose/Pat Reedy & The Longtime Goners (Pustervik Stora Klubben)

Woody West skriver; ”Med ett bultande honkytonkhjärta utanpå kragen till sina utsökta thrift-store-countrykostymer är Kanada-födda Whitney Rose en vintage-country-traditionalist och stilikon ut i fingerspetsarna. Med fullfjädrade sånger av lika klassiskt countrysnitt som hennes kläder har denna autentiska kanadensiska countrysångerska stulit hjärtat på sin nya hemstad Austin, Texas där hon tillsammans med sitt utsökta band lirar regelbundet på legendariska rock’n’roll-country-garage-rockabilly klubben Continental Club och på hippa honkytonkbaren White Horse.

Genombrottet med albumet ”Heartbreaker of the Year” följdes upp av EP:n ”South Texas Suite” inspelad i honkytonkhjälten Dale Watsons studio.  Uppföljaren ”Rule 62” kom under hösten och visade upp en fullfjädrad sångerska som står med ena benet i Loretta Lynn och Patsy Clines honkytonk-boots, det andra benet i Nancy Sinatras stilrena 60-talscountrypop och med höfterna svängandes till Muscle Shoals klassiska sydstatssoul, allt snyggt och lyhört producerat av Raul Malo från The Mavericks som även låg bakom genombrottet. Det är Whitney Rose starkaste samling sånger så här långt och hyllningarna lät inte vänta på sig.

Jag såg Whitney med band på samma ställe 1/6-2017 och den här gången har hon fyra musiker med sig. Tre från Austin plus en italiensk trummis.

Pat Reedy har levt stora delar av sitt vuxna liv i New Orleans, där han ofta uppträdde på gatorna i de franska kvarteren. Numera spenderar han tiden mellan Nashville och New Orleans. Debutskivan ”Highway Bound” från 2016 blev som en blandning mellan de två världarna. Steel och fiddle möter dragspel i ”the Big Easy”-anda.

Rakt igenom en känsla av den gamla countryskolan. Inte undra på att t.ex. Luke Bell är kraftigt inspirerad av Reedy. Att bandet The Longtime Goners är samspelta kommer märkas – de har hängt med Pat runt USA i åtta års tid på mer eller mindre konstant turnerande.

Förvänta dig en resa mellan brustna hjärtan, själssökande och äventyr – och framförallt en riktigt trevligt

—————————————————————————————————————————————

Tisdag 5 juni

Foo Fighters (+ GOAT & Frank Carter & The Rattlesnakes) (Ullevi)

Arrangören skriver; ”Med nya världssuccéalbumet ”Concrete and Gold” återvänder Foo Fighters till Ullevi under sin världsturné tre år senare – nästan på dagen. Lika mycket som vi hoppas på inga brutna ben denna gång, lika säkra är vi på att även denna konsert kommer gå till historien.
Den 15 september ifjol släppte Foo Fighters sitt nionde studioalbum, ”Concrete and Gold”. Med mer än 25 miljoner sålda album och 11 Grammy Awards finns det ingen tvekan om att Foo Fighters är ett av världens största rockband – ett epitet de gång på gång lever upp till med sina maxade och energiska maratonspelningar

Texas (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören KB West skriver; ”Det skotska bandet Texas är tillbaka. Med 30 år på nacken och 40 miljoner sålda album kommer Texas, bandet som tog hela världen med storm på slutet av 90-talet, till Göteborg och Pustervik den 5 juni.

Texas är ett av Storbritanniens mest framgångsrika band och har sålt över 40 miljoner album och bland annat gett oss hitsinglarna ”Summer son”, ”Say what you want” och ”Black Eyed Boy” som spelades överallt i slutet av 90-talet. Med senaste albumet från 2017 ”Jump on Board” tar bandet oss tillbaka till det vi en gång minns. Men i en uppdaterad form. Albumet ”Jump On Board” är genuint, levande, varmt och old-school, på ett bra sätt.

Sångerskan och frontkvinnan Sharleene Spiteri har inte bara karisma utan en röst som är bättre än någonsin. I samband med släppet av senaste skivan berättade hon “You just want your hands in the air, spinning around in circles, singing your head off. We’re a bit older, hopefully a little wiser and it’s just like, let’s sort things out, let’s not fight about things anymore”.

Hon fortsätter: Now I’m older I have peace of mind.’ I’m fifty this year and I do have peace of mind. I spent some time in India after our last tour, and it gave me some clarity around my life – I think that’s informed the lyrics on this record, maybe a heightened sense of tolerance, caring about people, awareness of others? I’m very sure of who I am. I’m very sure of what I want in my life. And who I want in my life. And I definitely know who I don’t want in my life!”!

Peace Conspiracy (Liseberg Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Peace Conspiracy sprider ”peace, love and understanding” i en kaotisk värld. Med artisten Meja i spetsen och hippierockiga 70-talsinfluenser.ll 70-talsmusik och en önskan om att sprida positiv energi i en kaotisk värld. Det var vad som förde musikerna samman. På scenen bjuder Peace Conspiracy på nytolkningar av klassiker och originalmusik med samma hippierockkänsla och tydliga budskap.

Bandet gör tolkningar av klassiker som Led Zeppelins Whole Lotta Love och Californa Dreaming. Och den starkaste tolkningen är förmodligen Lennon/ McCartney låten With a little Help from My Friends – där Meja visar en helt ny sida i sitt artisteri.  Original spåret ”Peace Love and Understanding” skriven av Meja och Tom DeLuca har en hippie rockkänsla och ett tydligt budskap.

I januari släpptes bandets första EP Peace Conspiracy, vars alla låtar är inspelade live i studion.

Peace Conspiracy består av artisten Meja, Conny Bloom gitarr/vox (Electric Boys), Mats Rydström bas (Abramis Brama), Ronnie Åström gitarr/vox (The Cloudberries), Henke”Honky” Widen keys/orgel och Thomas Broman trummor (Great King Rat).

—————————————————————————————————————————————

Onsdag  6 juni

Hollywood Vampires (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Hollywood Vampires startades 2015 av vännerna Alice Cooper, Johnny Depp och Joe Perry för att hylla de rockstjärnor som under 1970-talet gick bort på grund av hårt leverne.

I början av 70-talet startade Alice Cooper The Hollywood Vampires, en klubb för rockstjärnor. Stjärnor som John Lennon, Keith Moon och Jim Morrison var frekventa medlemmar i klubben. Över 40 år senare har klubben gett namn till musikgruppen Hollywood Vampires för att tillsammans hylla de ursprungliga medlemmarna och återigen skapa ett utrymme för stora artister att träffas, skratta och spela ihop.

Bandets första och självbetitlade platta kom ut 2015 och innehåller 14 hyllningar till klassiska hits såsom Whole lotta love (Led Zeppelin), My generation (The Who) och medleyn School’s out/Another brick in the wall (Alice Cooper/Pink Floyd).

För Alice Cooper blir det tredje gången han uppträder på Stora Scenen på Liseberg.

– Senast den 26 juli i fjol besökte Alice Cooper Stora Scenen, säger Per Alexandersson, Lisebergs underhållningschef. Vi är glada att kunna välkomna honom tillbaka så snart, och med sådan legendarisk förstärkning dessutom.

Garden – The National, Future Islands & Good Harvest (Trädgårdsföreningen)

The National

Arrangören skriver; ”6 juni är det dags för en helt ny musikfest i Göteborg. Då är det premiär för GARDEN – en endagsfest med fantastisk musik, god mat och dryck samt skönt parkhäng i vackra Trädgårdsföreningen.

På scen står världens just nu två bästa indierockband: The National och Future Islands samt den svenska americanaduon Good Harvest. När musiken tystnar i Trädgårdsföreningen flyttar vi in på bland annat Pustervik, där det bli efterfest.

 THE NATIONAL
Den briljanta albumsviten ”Boxer”, ”High Violet”, ”Trouble Will Find Me” och ”Sleep Well Beast” har inte bara förvandlat The National till ett av vår tids största indierockband, den har även gjort dem till ett av världens mest hyllade band.

FUTURE ISLANDS
Med skivan ”Singles” och supersingeln ”Seasons (Waiting For You)” gick Future Islands från att vara kultfavoriter till att bli synthpopikoner. Deras suveräna framförande av ”Seasons (Waiting For You)” hos David Letterman blev en omedelbar internetsuccé och då 2014 skulle sammanfattas rankades singeln som årets låt av bland andra Pitchfork.

GOOD HARVEST
Deras fantastiska mix av Simon & Garfunkels samspel, Nick Drakes harmonier och Gillian Welchs berättarstil har gett den svenska americanaduon Good Harvest lyssnare runt om i världen.

THE NATIONAL | Trädgårdsföreningen, 6 juni 2018

 1. Nobody Else Will Be There
  2. The System Only Dreams in Total Darkness
  3. Don’t Swallow the Cap
  4. Walk It Back
  5. Guilty Party
  6. Afraid of Everyone
  7. Bloodbuzz Ohio
  8. I Need My Girl
  9. Slow Show
  10. Apartment Story
  11. Day I Die
  12. Pink Rabbits (Avbröts pga att Matt glömde bort texten)
  13. Carin at the Liquor Store
  14. Graceless
  15. Fake Empire
  16. Rylan
  17. Mr. November
  18. Terrible Love
  19. About Today

—————————————————————————————————————————————

Torsdag 7 juni

Wovenhand (Pustervik Stora Klubben)

Woody West skriver; ”Wovenhand och dess karismatiske sångare och ledare David Eugene Edwards återvänder till Sverige. Hans närmast maniska folksånger förenas med mäktig gothisk rock i massiva  mässor om synd, frälsning, ondska, svek, hopp, förtvivlan. Med skrämmande intensitet och inlevelse fångas både mörk ilska och gripande skönhet.

Från den gothiska americana Sixteen Horsepower gjorde under 90-talet till de domedagsliknande folkhymner Wovenhand skapade i början på karriären har den  den suggestiva musiken hela tiden kretsat runt Edwards – en mörk och allvarlig stämma från av en av de mest karismatiska frontfigurer du kan uppleva idag.

Med senaste albumet ”Star Treatment” fortsätter Edwards & Co utforska och fördjupa intensiteten, mörkret och kraften bakom musiken. Ett kollektivt verk av dystert mörker, mullrande gitarrer, brännande passion, dånande trummor och obeveklig hängivenhet.

Clandestino Festival (Oceanen)

The Comet is Coming

Arr. skriver; ”När två av medlemmarna, Danalogue the Conqueror och Betamax Killer, spelade i trum- och synthduon Soccer 96 lade de märke till en figur som började dyka upp på deras konserter med en saxofon under armen. En kväll bjöd de upp honom på scen för ett jam som kan beskrivas som Sun Ra och Daft Punk på funkutfykt i hyperrymden. Mannen med det snärtiga saxspelet gick under namnet King Shabaka, även känd som Shabaka Hutchings från Sons of Kemet. ”Vi gör en skiva” utbrast han och därmed var The Comet is Coming ett faktum. Med låttitlar som Journey Through the Asteroid Belt och Do the Milky Way gör trion ingen hemlighet av sin kärlek till både kosmisk jazz och obskyr science fiction. Och att albumet Channel the Spirits dessutom pulserar framåt som en lång kavalkad av afrobeatrytmer, tja, det gör knappast saken sämre.

Wildbirds and Peacedrums

Mariam Wallentin och Andreas Werliin träffades när båda studerade på musikhögskolan i Göteborg. Efter en tid som gatumusiker i Tyskland började idén klarna om en musik som skulle uppstå i sökandet, i experiment med vilka uttryck som gick att skapa med (nästan bara) röst och trumset. Efter debuten Heartcore, 2007, fick duon utmärkelsen Årets jazz av Rikskonserter och gav snart ut uppföljaren The Snake. 2010 reste de till Reykjavik för att spela in albumet Rivers med en isländsk kammarkör.

Runt samma tid uppträdde Wildbirds & Peacedrums på Polarpris-ceremonin: uppbackade av en stor orkester tolkade de Björks Human Behaviour. Ur duons imponerande turnéhistoria kan nämnas ett samarbete med medlemmar i Deerhoof, Skeletons, Kasai Allstars och Konono No 1 i superturnén Congotronics vs Rockers. Fjärde albumet Rhythm (2014) var en återgång till det avskalade formatet, som alltid varit kärnan hos duon : Werliins mäktiga beats möter Wallentins bluesraspiga stämma i en musik som bygger nya rum för vår fantasi att fridansa i.

Sidsel Endressen & Stian Westehus

Sidsel Endresen är en mångsidig artist och sedan 80-talet en av de främsta sångerskorna inom norsk jazz. Fusion, kammarjazz och Paul Simon-tolkningar är något av det hon vunnit publikens hjärtan med. I den här duon lämnar hon både språk och tonalitet därhän, och låter istället rösten röra sig fritt i en kombination av nordisk folkmusik och någon som talar i tungor. Endresen kluckar och smackar med tungan, kvittrar som en fågel, i ett intrikat och oförutsägbart samspel med gitarristen Stian Westerhus.

Stian har spelat med storheter som Arve Henriksen såväl som experimentella ensembler som Jaga Jazzist. Med hjälp av en stråke får han elgitarren att sjunga som en såg. Ibland låter den som ekande trumslag eller hackspettar. Duon fick en norsk Grammy för bästa jazz med sin skivdebut 2012, liveinspelningen Didymoi Dreams. Sedan dess har ett andra album släppts, som vittnar om en duo alltjämt på oddysé i jazzens ytterkant. Musik att närma sig med öppna öron och förundran.

 + El Perro del Mar (dj set)

Sofia Jannok (Liseberg Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Med två Grammisnomineringar i ryggen och det megahyllade fjärde albumet ORDA – This is my land, har Sofia Jannok på allvar greppat micken på svenska musikscenen och visat att en drottning från norr är här för att stann

Musiken spänner över dynamiska landskap där Sofia Jannoks vida röst påminner om stolt urkraft i popmelodiernas enkla självklarhet. Sofia Jannok har aldrig varit rädd för att uttrycka sin åsikt. I videor som We are still here och ÁHPI tar hon tydlig ställning mot den massiva exploateringen av naturresurser i Sápmi. 2017 tilldelades Sofia Konstnärsnämndens långtidsstipendium.”

Bolla/Artved 5 Feat Cornelia Nilsson (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Denna Köpenhamnnsgrupp gör Sverigedebut. Gruppen som startats under våren 2018 består av 5 olika generationer starka musikaliska röster på jazzscenen i och runtomkring Köpenhamn.

Medlemmarna har en stark gemensam förkärlek till musiken de kommer bjuda på denna kväll; dels originalmusik men också musik skriven av inspirationskällor som Joe Henderson och Herbie Hancock.Ben Besiakov (f. 1956) är en dansk legend som förgyllt Köpenhamn med sitt pianospel i årtionden. Han har spelat med storheter som Joe Henderson, Al Foster, Dave Liebman, Adam Nussbaum, Doug Raney och många många fler. Har ni inte hört honom förut är det ett måste denna kväll!

Daniel Franck (f. 1978) är en av de mest anlitade musikerna i Öresundsregionen. Svensk basist som sedan många år är bosatt och verksam i Köpenhamn med omnejd som har spelat med bl.a. Lewis Nash, Jeff Tain Watts, Seamus Blake och sin bror Tomas Franck.

Gabor Bolla (f. 1988), en ungersk formidabel saxofonist som till allas glädje trädde fram på Köpenhamns scen för ca 5 år sedan. Hans cv är långt trots ung ålder och han har hörts tillsammans med Kirk Lightsey, Johnny Griffin, Jeff Tain Watts, Gary Peacock och Robert Hurst för att nämna några.

Jacob Artved (f. 1998) är född och uppvuxen i Köpenhamn. Han är ett fantastiskt nytt stjärnskott på 19 jordsnurr som berör sina åhörare med sitt mogna och djupa gitarrspel. Han har sina rötter i bebop och hardbop och har redan spelat med bl.a David Wong, Rodney Green och Tomas Franck.

Cornelia Nilsson (f. 1992) är en svensk trummis som bott i Göteborg i några år, men som numera är bosatt i Köpenhamn sedan två år. Hon är verksam i många olika konstellationer både i Sverige och Danmark och har spelat med musiker som Tim Hagans, Palle Danielsson, Kasper Tranberg, Jonas Kullhammar, Karl-Martin Almqvist, Mathias Landæus, Magnus Broo, Tomas Franck mfl.

Until North (KoM musikochbar)

Ett country-americanaband från Göteborg som frontas av sångerskan Ann-Marita Garsed.

—————————————————————————————————————————

Fredag 8 juni

Clandestino Festival (Pustervik Stora Klubben)

Ammar 808 21.00

Zoo 22.00

Daniel Lemma 22.45

Joey Le Soldat 00.30

Young Fam 00.00

José Gonzáles (DJ-set) 01.30

Per Persson & Nya Packet (Liseberg Taubescenen)

Liseberg skriver; ”2014 sa Persson och Packet tack och hej för sig. Nu är Per Persson tillbaka med ett nytt Pack. Det blir en kväll med nya låtar med även kultdängor som Tusen dagar härifrån och Bortom månen och mars.

Kultikonen Per Persson grundade 1989 Perssons Pack som släppte albumen som Kärlek och dynamit, Äkta hjärtan och Öster om Heden. Hösten 2014 sa Perssons Pack tack och hej med två slutsålda spelningar på Nalen. Per Persson fortsatte sedan med sologig och turnerade flitigt, tills han våren 2017 återigen blev sugen på att spela med ett band. Per Persson & Nya Packet blev ett faktum. I december 2017 släpptes singeln Hälsingevind och under 2018 väntar mer musik och turné.

Babylon Brothers (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Göteborgsgitarristen Staffan William-Olsson, som flyttade till Oslo 1986, har spelat med band som Hawk On Flight, The Real Thing, Mezzoforte och Sharp 9. Med gruppen Babylon Brothers vänder han tillbaka till fusionsrötterna, mellan George Benson och Jeff Beck, tillsammans med Kristian Wentzel på keyboards, Tom Erik Antonsen på bas och Erik Smith på trummor.

Staffan William Olsson – g., Kristian Wentzel – keyb., Tom Erik Antonsen – b. och Erik Smith –tr

Gunnar Danielsson & Bandet (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Vi välKoMnar varmt tillbaks en av landets bästa och mest underhållande rocker o rockpoet Gunnar Danielsson, som vet precis hur man ska få en publik att må

Petra Odenman & Soul Exposure (S/S Marieholm)

Soulfest med Petra Odenman sång, Mats ‘Marshall’ Karlsson gitarr, Markus Larsson piano/ hammond, Marcus Sigvardsson bas och Ulf Svedberg trummor

—————————————————————————————————————————

Lördag 9 juni

Queens of the Stone Age (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Queens of the Stone Age har sedan start levererat tung riffbaserad rock rakt utifrån Palm Desert, Kalifornien, som hela tiden utmanat och pushat hela genren framåt. Tidigare i år släppte bandet albumet Villains som tydligt visade att de är ett band på topp och fick även ett kvitto på det i form av en Grammy-nominering. Producerat av Mark Ronson och beskrevs av musiksiten Pitchfork som ”equal parts disco inferno and devil-may-care experimentation”. Första singeln ”The Way You Used To Do” kom dessutom med en video av Sveriges alldeles egna demonregissör Jonas Åkerlund.

Queens of the Stone Age består av legendariska gitarristen och frontpersonen Josh Homme som också grundade bandet och Troy Van Leeuwen, Michael Shuman, Dean Fertita och Jon Theodore. Deras senate album Villains är ett av årets starkaste och klev direkt in på #1 i Storbritannien, Australien, Kanada och flera andra länder. På endast sju dagar skickades det ut nära 100 000 exemplar bara på vinyl vilket gjorde Villains till den bäst säljande vinylen i bland annat USA, Storbritannien och Tyskland. Även i Sverige hyllades albumet och Expressens Anders Dahlbom kallade albumet för ”det bästa QOTSA gett ut sedan femton år gamla mästerverket ‘Songs for the deaf’ och fortsätter med att ”Josh Homme breddar paletten och utvecklar rocken än en gång”.

Clandestino Festival (Pustervik Stora Klubben)

Bedouine 19.30

Kiss My Ass Club 19.30

Orchestre Les Mangelepa 20.30

DJ Lemma 21.30

Oumou Sangaré 22.00

Sudan Archives 23.00

Altin Gun 00.00

Still 01.00

Faka 02.00

Sveriges största feministiska visfestival (Musikens Hus)

Arrangören skriver; ”En nystartad festival som sätter fokus på feministiska visartister! En festivaldag fylld av musik, samtal och möten.Artister: Anja Erika, Elin Callmer, Elin Skarin Konflikten, Linda Söderström, Marie Selander, Maud Lindström, Tina Wilhelmsson
Konferencier: Lisa Javette

Stephen Lynch: The My Old Heart Tour (Lorenbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Amerikanske underhållaren Stephen Lynch kommer tillbaka till Sverige för första gången på sex år – i sommar står han på scenen med sin show ”My Old Heart” som han turnerat med i USA under förra året efter ett tre år långt uppehåll från komediscenen.

Carl & the Foolin´Jukes (Kom Musikochbar)

Carl Krantz sång/ gitarr, Bo Wassberg munspel, Håkan Bäckström bas, P-O Hesselbom trummor.

—————————————————————————————————————————

Tisdag 12 juni

Anderson East (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver;  ”Anderson East rullade in några heta sommardagar i Augusti 2016 med sitt 8-manna soulband. Trots att han var helt ny artist gick publiken man ur huse för att se det unga stjärnskottet. Att se Anderson East på en scen är närmast att likna med en uppenbarelse. Tänk er en mix av Joe Cocker och Tom Waits med Mike Jaggers energi, uppvuxen i den djupaste södern och med ett ungt, urgroovigt Southern Soul-band, pumpa ut sånger som alla låter som tidlösa Southern Soul klassiker! Det är oemotståndligt och helt fantastiskt. Singeln “All On My Mind” släpptes i september och färska albumet “Encore” i januari 2018. Kägelbanan var fylld till bristningsgränsen när Anderson och bandet besökte oss för en exklusiv konsert i samband med releasen. Nu kommer en av vår tids starkaste och mest genuina soulartister med sitt överjordisk band för 4 nya konserter!

Även de recensenter som såg Andersons första besök i Sverige var lyriska. Po Tidholm recenserad den utsålda konserten på Capitol i Stockholm 2016 för DN med orden: “Han (Anderson East) har ett pojkaktigt sätt men en mogen röst och ett band som nog är det bästa jag hört på väldigt länge. De är åtta personer på den lilla scenen, men ingen gör någonting i onödan och arrangemangen är fulla av luft och lätthet, det är motståndslöst men samtidigt laddat. Man förstår knappt hur det går till, bitvis är deras tolkningar av gammal amerikansk rhythm & blues och soul helt i nivå med de klassiska inspelningarna från Fame-studion i Alabama som de modellerat stora delar av sitt uttryck utifrån.”

Anderson East föddes i Athens, Alabama 1988. Redan som barn var det uppenbart att den religiöst uppfostrade Anderson på något sätt skulle syssla med musik som vuxen. Med Dave Cobb-producerade skivan “Delilah”, släppt på majorbolaget Electra startades en mycket lovande karriär. Även “Encores” är producerad av Dave Cobb. Det mesta talar för att den kommer ta Anderson till nästa nivå och bli nästa moderna Americana-stjärna i vågen efter Jason Isbell, Sturgill Simpson och Chris Stapleton.

Den sista pusselbiten som gör att vi kan räkna med att hans karriär kommer fortsätta uppåt i raketfart är hans uppenbara star quality. Men det, eller att denna passionerade begåvning är gift med countrystjärnan Miranda Lambertz och snabbt har blivit en celebritet i de innersta Nashville kretsarna, är mindre viktigt. För det finns inget roligare än att få presentera en konsert med sådan urkraft och talang som Anderson East.”

Stina Velocette /Jaqee (Liseberg Taubescen)

Två starka röster – på en och samma kväll! Stina Velocette, känd för sina scenframträdanden och Jaqee, den musikaliska kameleonten med fem unika album på sin lyra.

Stina Velocette gör urban musik på svenska och har fått låttitlar och texter intatuerade av lyssnare. Hon har överösts med meddelanden från kvinnor som tackat för att hon är den kollektiva rösten för vad de själva har gått igenom. Scenshowen som Stina Velocette och hennes crew bjuder på har uppmärksammats som en injektion av kvinnokraft och pondus.

Våren 2017 släpptes Stina Velocettes debut-EP ”Motljus” som blev hyllad av både recensenter och publik. Nyligen släpptes singeln ”Ska det va såhär” som också fick ett enormt genomslag. Låten skrev Stina inspirerad av alla berättelser som kvinnor delat med sig i och med #metoo – som en hyllning och kampsång till sina systrar.

Jaqee kl 20.30

Jaqee har länge kallats en musikalisk kameleont och på sina fem album utforskar hon allt mellan soul, reggae, hiphop till storbandsjazz. Jaqee är i rörelse. Hon rör sig in, genom och med sin musik. Det kan låta rastlöst för många, men för Jaqee är det tvärtom. Den konstanta rörelsen gör att hon som artist kan hitta sig själv på nytt – gång på gång.

—————————————————————————————————————————————

Onsdag 13 juni

Sarah Shook & The Disarmers (Liseberg Taubescenen)

Sarah Shook och jag efter spelningen Liseberg

Liseberg skriver; ” Sarah Shook & The Disarmers är en välriktad käftsmäll mot det musikaliska patriarkatet. Musiken kan bäst beskrivas som melodisk, snyggt levererad indie-country med en massa punkkänsla och smartness.

Sarah Shook är en artist med attityd. Uppvuxen i New York state, nära Poughkeepsie, i en familj som skulle kunna komma från vårt eget svenska bibelbälte. Hemskolad och rotlös då familjen flyttade ofta. Och hon minns fattigdomen, slitet, hur det inte gick att få pengarna att räcka till.

Låtar med titlar som ”Dwight Yokam” och ”The Nail” slår hål på myter om hur country och americana ska vara. Och de som hävdar att  ”det finns inga starka kvinnor” i dagens country, ja deras argument kommer få pyspunka väldigt snabbt. Det går från smäktande ballader som känns som en bakfull morgon i fel säng, till skenande mustanger i spår som ”Keep the home fires burnin”.

Streaplers (Liseberg Polketten)

Streaplers från Kungälv startade som popgrupp och utvecklades till ett dansband. De har spelat både på Polketten och Rondo och nu är det dags igen. Onsdag 13 juni spelar Streaplers på Polketten.

Mona Johansson och Christer Lyssarides  (Cafe´Hängmattan)

Mona Johansson och Christer Lyssarides presenterar en musikalisk och finstämd show med en mix av traditionella bluesballader, soulklassiker och egna sånger. Duons sound har beskrivits som suggestivt och dynamiskt och tillsammans har de hittat ett helt eget sätt att uttrycka amerikansk roots and blues.

—————————————————————————————————————————————

Torsdag 14 juni

Brian Fallon & The Howling Weather (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören KB West skriver; Brian Fallon har varit en hyllad frontfigur i band som The Gaslight Anthem och The Horrible Crowes men satsar nu på sin solokarriär. Vi kan med nöje meddela att New Jersey-sångaren stannar till på Pustervik i Göteborg den 14 juni med sitt nya band The Howling Weather!

Solodebuten Painkillers kom 2016 och möttes av lysande recensioner och idel hyllningar från fans. Nyligen släpptes singeln Forget Me Not, och i detta nu jobbas det på ett nytt album, vilket ska nå dagens ljus under nästa år.

Det var precis efter att The Gaslight Anthem meddelade att de tar en paus på obestämd tid, i juli 2015, som Brian Fallon påbörjade sitt soloprojekt – som han länge hade varit sugen på att göra. Fallon själv ser dock inte solokarriären som en nystart eller en avslutning på något, det är var han är i stunden som är viktigast.

Musiken rör sig mellan olika genres och sounds där vi kan höra rock, heartland rock och till och med lite country.

När Brian Fallon spelade på Pustervik för ett år sedan formligen exploderade stället och Fallons framträdande fick 6/6 i tidningen Gaffa. Vi slår vad om att bedriften upprepas!”

Förband är City Maze som beskrivs så här av KB West; Högljudd och explosiv gitarrbaserad pop. Låtarna är sprängfyllda med glittriga gitarrer och bra refränger. Som världens bästa efterfest. Eller en perfekt spetsad drink. Detta är första uppenbarelsen från detta purfärska göteborgsband med medlemmar från The Fume, Blisterhead och Melody Fields.”

Jag såg honom med sitt band the Gaslight Anthem på Trädgårn i april 2013. Stark personlighet och sångare.

Molly Sandén (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Nytt album, nytt sound och mindre krav från omgivningen. Molly Sandén är tillbaka med ett nytt album på svenska.

I sommar är det femte gången som Molly Sandén uppträder på Liseberg. Men publiken får se en ny sida av artisten. Låtarna från det nya albumet ”Större” skiljer sig från vad vi hört sedan tidigare.

I intervjuer uttrycker hon själv att hon genomgått en förvandling och lämnat mycket av samhällets krav och förväntningar bakom sig. Många sömnlösa nätter resulterade i texter på svenska, som sen blev till låtar.”

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *