Konsertguide i Göteborg med omnejd -andra veckan i oktober 2018 (8-14/10-18)

Måndag 8 oktober

Fish (Pustervik Stora Klubben)

Fish med sitt band på Pustervik 8 okt-18

Arrangören Triffid skriver; ”Den skotske sångaren Fish med en bakgrund i progressiva bandet Marillion kommer i höst till Sverige för två spelningar. Han kommer då att framföra hela Marillion-plattan ”Clutching At Straws” från 1987 och dessutom låtar från den kommande Fish-plattan ”Weltschmerz”.

Det var 1988 som Fish lämnade Marillion efter plattor som ”Fugazi” och ”Misplaced Childhood”. Hans solokarriär tog snabbt fart och han har sedan 1990 släppt en lång rad högklassiga album. Fish spelade senast i Sverige 2015 då han uppträdde på Sweden Rock Festival.”

De två senaste gångerna Fish spelat i Göteborg är på Trädgårn 2013 och på Sticky Fingers 2014. Senast Marillion spelade här var på Trädgårdsföreningen 2012.

———————————————————————————————————————-

Onsdag 10 oktober

Levellers – 30 years (Pustervik Stora Klubben)

Levellers på Pustervik 10 okt-18

Arrangören skriver; ”Levellers firar 30 år som band och kommer till Sverige med sin turné “30 years – One Way of Life”. Självklart blir det stopp i Göteborg när bandet intar Pustervik den 10 oktober!

Sedan starten i Brighton i slutet av 80-talet har Levellers stadigt lockat publik. Då som nu, likt sina hjältar i The Clash, har de representerat ett starkt gäng inom aktivism och hedonism. Musiken tilltalade hjärnan, hjärtat och fötterna i väl avvägd balans.

Under åren har Levellers burit många masker, de flesta egenpåhittade, men några påprackade av andra; pastoral folkpunk, affischnamn för de i underläge, popstjärnor med plågohits. Men deras status har utvecklats under dessa verksamma decennier och deras låtar som ofta är politiska, men med stort hjärta, har blivit omedelbara hymner. Hittills har deras långa karriär inbegripit 11 studioalbum med minst lika många uppskattade topphits.

När de nu var framme vid 30, ville de göra något annorlunda för att fira denna milstolpe, och tog in en strängsektion och värvade legendariska producenten John Leckie för att utveckla nya akustiska arrangemang till det purfärska albumet “We The Collective”.”

Senast Levellers spelade i Göteborg var på Sticky Fingers  6 november 2014. Själv såg jag dem två år på raken just kring när de slog igenom. Först 1992 på Bengans och 1993 på Kåren.

Support är 25-årige engelsmannen Seán McGowan

Docenterna (Nefertiti)

Arrangören skriver; ”Docenterna startade som Docent Död och har tidigare levererat Svenska oförglömliga hits som Solglasögon, Bensin i Blodet samt Utan Dig.

Docenterna återvänder med refrängbaserad existentialism i form av nya albumet ”Kritstreckränder och missiler”. Detta är ett klassiskt Docenterna-album, starka refränger, tänkvärda vardagsbetraktelser och tuggummihooks som klistrar sig fast. Albumet är den första nya musiken från Docenterna sedan 2014 och första nya albumet sedan 2011 års ”Medan vi spelar Pop”. Inspelningen har skett i Studio Rymden av Daniel Bengtson

Bandet ser till ytan ut att följa popens alla strukturer, men i musiken finns det en inbyggd skevhet som får dem att stå utanför det tillrättalagda. Det är denna kombination som gjort Docenterna till något unikt som etsat sig fast i den svenska folksjälen.

Docenterna består av Joppe Pihlgren – s, git., Kricke Pihlgren – tr., Jon Jefferson Klingberg – git, s. Larry Lövgren – b, s.

Felicia Nielsen (tidigare Shoutin’ Red) (Cafe Hängmattan)

Felicia Nielsen  åter som en gammal stenkaka, hon tar dig tillbaka i tiden med traditionell blues och spirituals med en ärlig, känslosam röst och rytmiskt, lekfullt gitarrspel. På klubbar och festivaler runt om i Sverige och Europa är hon en unik artist som har sin egen stil och mycket personlighet.

Kaki King (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”Kaki King har hyllats stort av det legendariska musikmagasinet Rolling Stone – ”hon är en helt egen genre!” Under sin femtonåriga karriär har ameirkanskan släppt åtta uppmärksammade album och för musiken till Sean Penns film Into the Wild nominerades hon till en Golden Globe.

Kaki King har turnerat på alla kontinenter och framträder på prestigefyllda scener som Carnegie Hall och Metropolitan i New York, men också på konstscener som Museum of Modern Art och Los Angeles County Museum of Art. Det hon gör är också något ytterst speciellt, där hon ofta lägger flera ljudlager på varandra och kombinerar virtuos fingerstyle med slapping-teknik. Men, säger hon, ”i processen att skapa musik inser jag alltmer att det är gitarren i sig som talar, jag är bara en uttolkare.”

Hennes fantasi tycks oändlig och The Neck Is A Bridge To The Body är en helt unik multimediaföreställning som hon gjort tillsammans med Glowing Pictures, välkända för sina samarbeten med artister som Animal Collective, David Byrne, Brian Eno och Beastie Boys.

Det är en visionär show som både berör, överraskar och provocerar. Hon kommer också att använda sin akustiska 6-strängade Ovation Adamas 1581-KK Kaki King-gitarr, särskilt framtagen för just det här projektet.

JH3 – Jari Haapalainen Trio (Oceanen)

Arrangören skriver; ”Mellan oktober 2016 – oktober 2017 släpptes tre album: Fusion Machine, Fusion Madness och Fusion Nation. Allt på den svenska jazzetiketten Moserobie. Fusion Madness and Fusion Machine blev båda nominerad till en grammis. I samband med turnén i oktober 2018 släpper nu JH3 sin fjärde skiva, Fusion Live.

Musiken är en smältdegel av genrer: jazz, improv, punk, hiphop, funk … Men alltid med det omisskännliga JH3-soundet; korta låtar laddade med en rasande energi och attityd.Jari Haapalainen – Trummorna
Per ”Texas” Johansson – Saxofonen
Daniel Bingert – Elektrisk basgitarr

————————————————————————————————————————

Torsdag 11 oktober

Damien Jurado + Special Guest: Brigid Mae Power (Pustervik stora Klubben)

Damien Jurado

Arrangören Woody West skriver; ”Seattle-baserade folk-singer/songwritern Damien Jurado gav i maj ut albumet, ”The Horizon Just Laughed” på Secretly Canadian, skivbolaget som varit Jurados hem de senaste femton åren. Det råkar även vara femton år sedan han efter albumet ”Where Shall You Take Me?” för första gången gav sig ut på våra svenska vägar på turné – något som han flitigt återkommit till sedan dess.

Precis som tidigare album börjar ”The Horizon Just Laughed” med en dröm, men det är redan där saker börjar ändras – som de så ofta gör. Det är Damiens första helt själv-producerade album efter att ha arbetat tillsammans med vännen Richard Swift sedan 2010, och är en personligare och mer rotad historia än till och med de senaste albumen i ”Maraqopa”-trilogin.

Albumets utformning är lite av ett kollage, en reseberättelse med syfte att hitta en mening och en koppling till en allt föränderligare värld. Där varje sång är en ny del, som om de vore ett brev eller ett vykort från en ny plats på vägen.”

Om Brigid Mae Power skrev The Guardian så här i februari i år ”When The Observer gave four stars to the then-unknown Brigid Mae Power’s 2016 self-titled debut, Kitty Empire observed a lingering malevolence tingeing the Irish artist’s saturnine hymnals, writing: “We don’t know what [she] has been through.” Now we do. In the late 2000s, Power lived in New York, trapped in an abusive relationship, which she recently detailed in support of the #MeToo movement.

She moved back to rural Ireland, had a child and wound up a single mother, her wages barely covering childcare. So in 2013, she quit her job and decided she might as well keep gigging. A brief run of good fortune led to her signing with cult American primitive label Tompkins Square and releasing her debut – a salt-washed set of droning laments that recalled Sharon Van Etten’s rougher early work.”

En Talk Talk Show med Stefan Odelberg – The Jill Johnson Edition (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”En Talk Talk Shows 5:e säsong ger nya färgsprakande förutsättningar för showvärden Stefan Odelberg att ta med sin publik på en ny spännande resa både framåt och bakåt i tiden. Intervjuer av gästerna varvas med gnistrande shownummer, många spontana infall, en stor dos magi, spännande överraskningar, mycket musik och humor, allt förpackat delikat i en show där varken gäster eller publik sitter säkert.

Jill Johnson, en personlig näktergal som alltid levererar helhjärtat.

Thomas Ravelli som vaskat brons i USA, kommer denna kväll leverera anekdoter och historier. Vi är så glada över att ha med denna duo i premiärshowen!

Disa Engström (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Sångerskan/basisten Disa, med gitarrist, bjuder på svängig pop/rock med refränger
som sätter sig!!

————————————————————————————————————————

Fredag 12 oktober

Luke Elliot (Pustervik Stora Klubben)

Luke Elliot Pustervik 12 okt-18
Luke Elliot och jag efter hans konsert Pustervik 12 okt-18

Arrangören skriver; ”New Jersey-födde Luke Elliot har förfört publik efter publik på utsålda spelställen världen över sedan han släppte sitt kritikerrosade debutalbum ”Dressed for the Occasion”. Med ett mörker och ett musikaliskt historieberättande som för tankarna till Nick Cave, Leonard Cohen och Tom Waits, blandat med en enastående energi och magnetism i sitt framförande är Luke Elliot det mest intressanta som går att se på en scen just nu. Efter en klubbspelning och två festivalspelningar på svensk mark gör Luke Elliot i höst sin första Sverige-turné.

Det senaste året har Luke Elliot jobbat med sitt kommande album, som släpps i början av 2019. På nya plattan samarbetar han bland annat med Paul Wallfisch från The Swans och med Brian Viglione (Dresden Dolls, Nine Inch Nails).

Debutalbumet producerades av John Agnello (Kurt Vile, Sonic Youth, Dinosaur Jr) och när det släpptes utnämnde Tidal honom till ”one of the world’s five best new artists”. Luke Elliot har också samarbetat mycket med Larry Mullins från Iggy & The Stooges och Nick Cave & The Bad Seeds, som även hoppar in som livemusiker när tid finns.

När Luke Elliot med band spelade på Obaren i Stockholm i början av sommaren skrev Aftonbladets Per Bjurman att det var ”En show som folk i framtiden ljuger om att de såg”, och samtliga på plats var överens om att de hade bevittnat något unikt. Med största sannolikhet kommer det inte att gå att se honom på en sådan liten scen, gratis, i framtiden. Dagens Nyheters recensent Nils Hansson gav spelningen betyg 4 av 5 och övriga journalister på plats var lyriska.

Al Di Meola (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver:; ”En unik konsert med världsartisten och gitarrvirtuosen Al Di Meola – endast två konserter i Sverige! Al Di Meola är en av världens främsta gitarrister och rör sig med lätthet mellan olika genrer, så som jazz, rock, flamenco och tango. Nu ger han sig ut på en omfattande turné och i oktober besöker han Kungsbacka Teater för en exklusiv konsert.

Under kvällen utgår han från de egna kompositionerna men framför också verk av tangomästaren Piazzolla och Lennon/McCartney. När nya albumet Opus släpptes placerade det sig omedelbart i toppen av Billboards jazzlista i USA.”

Sakarias (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”Det var på tok för länge sen Sakarias gästade Instant, senast var med brodern Lorentz efter deras magiska album ”Himlen är som mörkast när stjärnorna lyster starkast”. Så vi är SÅ glada att han kommer igen, nu med väskan full av starkt solomaterial.

Sakarias fortsätter sin resa i universum med nya albumet ”Mars” som släpptes i somras. ”Mars”, hans fjärde studioalbum, gästas av brodern Lorentz, Madi Banja, Rebecca & Fiona, Titiyo, Duvchi, Omar och Pernilla August. Det korta albumet släpps, bara dagar efter Nasas upptäckt om eventuellt liv på den röda planeten. Och kanske är det just det albumet handlar om. Att vakna till liv. Eller födas på nytt. ”

Leontines Kapell (Allégården)

Med musik från gränstrakterna till Norge i Norra Värmland bjuder Leontines kapell upp till dans!

Ebba Åslund, fiol; Ingalill Brattorp, fiol; Eva Bergfors, fiol; Ylva Persson, fiol, tramporgel, flöjt; Janne Åslund fiol, cittra, munspel; Gunnar Fredell, munspel, cittra;

Marino Valle Band (S/S Marieholm) medlemsfest

Marino Valle, sång, munspel, Martin Abrahamsson, gitarr, Arvid Hill, keyboard, Mikael Fahleryd, bas

och Mikael Edlund, trummor.

Thomas Markusson Open (Nefertiti)

Nefertiti skriver;  ”Göteborgsbaserade kontrabasisten och kompositören Thomas Markusson släpper sin första skiva i eget namn på Footprint Records och ger sig ut på releaseturné!

Thomas Markusson har under sina snart 20 år som musiker spelat och turnerat med både svenska och internationella musiker, däribland Lee Konitz, Chris Cheek, göteborgsgrupperna Corpo, Triometrik, Ynde, Stefan Forssén Trio samt Daniel Fredar Trio och den tyska trion Walter Lang Trio.

Denna afton får ni höra premiären för detta band där musiken rör sig mellan det skrivna och fria och det personliga uttrycket står i fokus!

Naoko Sakata – p., Staffan Svensson – tp., Cornelia Nilsson – tr. och Thomas Markusson –b.

Star For Life In Concert (Konserthuset)

Arrangören skriver; ”En afrikansk injektion med hundratals ungdomar, Triple & Touch, Thandiwe Mbobo, Star Choir South Africa och John Lundvik.

Medverkar gör Triple & Touch, den sydafrikanska artisten Thandiwe Mbobo och fantastiska Star Choir South Africa. Gästartist är John Lundvik som gjorde stor succé i årets Melodifestival

Sedan 2006 har Star for Lifes musikambassadörer Ken Wennerholm och Göran Rudbo (Triple & Touch), tillsammans med sydafrikanska ungdomar och coacher,genomfört konserter och galor i hela Sverige för att sprida kunskap om Star for Lifes arbete i södra Afrika. Över 50 000 svenska ungdomar har under de senaste åren medverkat i dessa konserter.

Vocal Six Jubieumshow (Stenhammarsalen)

Arrangören skriver; ”A cappella-gruppen Vocal Six fyller 30 år, och detta firar de minst 39 år gamla pojkarna med en nostalgisk nutidsshow. De bjuder på jazz, schlager, pop, house, rock samt pedagogiska bildspel, allt utfört med endast röster, bländande precision, hög energi och oftast smittande humor.

Vocal Six bildades i Helsingborg 1988, och har sedan dess gett ett otal konserter både i Sverige och utomlands, gjort ett antal cd-album och uppträtt i tv. Gillar man a cappella – eller helt enkelt underhållning i världsklass – är detta en kväll man inte vill missa!”

Sven B Good And The Blues Stompers (KoM musikochbar)

Sven Lorentzon sång/ gitarr, Anders Elisson gitarr, Conny Sävmo bas och P-O Hesselbom trummor.

Jon Henriksson Quartet (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Denna afton gästas Unitys scen av basisten Jon Henriksson som kallat upp några av Köpenhamns främsta musiker inom genrenJazz med hetta, lekfullhet och ett starkt fäste i traditionen står på menyn. ”

Oilly Wallace – Altsaxofon
Pelle Von Bülow – Gitarr
Jon Henriksson – Bas
Lasse Funch – Trummor

——————————————————————————————————————-

Lördag 13 oktober

Kurt Vile & The Violators + Support: Meg Baird (Pustervik Stora Klubben)

Arrangerande Woody West skriver; ”Från den broderliga kärlekens stad, Philadelphia, har Kurt Vile utvecklats till en av sin generations främsta amerikanska artister och låtskrivare, vars identitet och självklarhet är lika tydlig som klassiska rockhjältar som Tom Petty, Bruce Springsteen och Lou Reed.

Sprungen ur en skimrande dimma av ekon, lo-fibrus, reverb och fuzziga gitarrer glider Kurt Viles mästerliga melodier drömskt fram längs solblekta L.A. Freeways mot den ändlösa skymningen.

Efter att Viles begåvning började gnistra på debutplattan ”Constant Hitmaker”så hamnade han sedan på legendariska indielabeln Matador. På uppföljaren ”Childish Prodigy” lyste begåvningen ännu starkare och trilogin ”Smoke Ring for My Halo”, ”Walkin on a Pretty Day” samt ”B’lieve I’m Goin Down…” är fullständigt bländande.

Vid sidan av de genialiska melodierna och den skönt tillbakalutade sången så är Vile även en av de mest inflytelserika gitarristerna av sin tid och genom åren har den unge Philadelphiasonen samarbetat med adeln på dagens indiescen, Steve Gunn, Woods, Kevin Morby, The War On Drugs, Stella Mozgawa(Warpaint) och Farmer Dave Scher (Beachwood Sparks). I höstas kom lyckade duettplattan med likasinnade neo-slacker-fenomenet Courtney Barnett, ”Lotta See Lice”,

Ida Sand & Stockholm Underground (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Tre år har gått sedan Ida Sand släppte sin hyllade Neil Young-tribute och nu är hon aktuell med sin femte skiva på ACT/Naxos. Det är ett soul- och funkdoftande projekt som Ida skapat tillsammans med musikervännerna Per Lindvall (tr), Lars ”Larry” Danielsson (bas), Henrik Janson (git), Jesper Nordenström (org/keys), Magnus Lindgren (sax) och Ola Gustafsson (git) under tre dagars inspelning på anrika Atlantis Studio i Stockholm. Allt under ledning av producenten och trombonisten Nils Landgren!

På denna platta samsas låtar av t ex The Meters, Al Green, Ray Charles, tillsammans med Idas egna kompositioner. Resultatet blir en puttrande och krängande R´n B-gryta som kommer få kvällen att koka!

Ida Sand – s, p., Henrik Jansson – g., Lars ”Larry” Danielsson – b. och Robert Ikiz – tr.

Hook Herrera Band (S/S Marieholm)

Gitarristen och munspelaren Holk Herrera föddes och växte upp i San José utanför San Fransisco i Kalifornien. Han började spela dragspel men bytte snart till gitarr och under årens lopp hunnit med att träffa och spela med en uppsjö av prominenta bland andra Gregg Allman, Bon Jovi-gitarristen Richie Sambora och Willy DeVille.

Hook Herrera, sång, munspel och gitarr, Göran Svenningsson, gitarr, Lars Mellqvist, bas och Henrik Pilquist, trummor

Oskar Lindström Trio (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Skivrelease! Pianisten Oskar Lindström har under senaste året bl.a nominerats till ”årets nykomling” i Sveriges Radios P2s ”Jazzkatten” och medvekat på ASJOs grammisnominerade liveskiva ”Move”. Nu släpper han sin debutskiva ”Fugue” tillsammans med sin trio. Musiken är vackert sakral men samtidigt svängig och trion har en fängslande scennärvaro och medryckande intensitet.”

Ebba Gold (Sticky Fingers)

Ebba Gold är ett av Sveriges mest anlitade tributeband. Bandet startade i april 2000 och har sedan dess turnérat flitigt runt om i hela landet. Bandet spelar alla hits från Ebba Grön, Imperiet & Thåström solo.

—————————————————————————————————-

Söndag 14 oktober

Hot Snakes + Pablo Matisse (Pustervik Stora Klubben)

Hot Snakes

Arrangören skriver; ”Hot Snakes John Reis och Rick Froberg är tonårspolarna som ställt till med furiöst oväsen ända sedan deras highschooldagar i slutet på 80-talet. Först som San Diegopunkarna i Pitchfork,  därefter bildade de post-hardcoreförebilderna Drive Like Jehu under tidigt 90-tal, samtidigt som Reis var ledare i garagesoulpunkexplosionen Rocket From The Crypt innan paret återförenades bakom stenhårt kompromisslösa  punkgarage-rock’n’rollgänget Hot Snakes.

Med Hot Snakes hann de släppa tre album av fullkomlig hänsynslös rock’n’roll byggd på Drive Like Jehu’s intensitet och Rock From the Crypt’s streetsmarta självsäkerhet innan andra intressen tog över (Reis fortsatte med banden Sultans och the Night Marchers, samtidigt som han drev egna skivbolaget Swami, Froberg startade Sub Pop-bandet the Obits).

Som en blixt från en klar himmel mullrade Hot Snakes igen när comebackplattan ”Jericho Sirens” släpptes via bandets beundrare på Sub Pop i våras samtidigt som den legendariska indielabeln återutgav bandets klassiska trilogi ”Automatic Midnight”, ”Suicide Invoice” och ”Audit in Progress”. En återföreningsturné under succéformer 2011 gav gänget blodad tand, och fjorton år efter senaste plattan får låtarna på ”Jericho Sirens” det att låta som tiden stått stilla.  I Hot Snakes värld tas det inga fångar, de går rakt sak, en smäll på käften och direkt mot rockens primala kärna. En storslagen och majestätisk återkomst!”

The Umbiblical Brothers (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Entertainment Weekly satte Shane Dundas och David Collins i den australiska komikerduon ”Umbilical Brothers” på sin lista ”100 Most Creative People In Entertainment”. Under sin nästan trettio är långa karriär har deras humor där de kombinerar vanlig dialog med pantomim och ljudeffekter som de framkallar både med munnen och andra kroppsdelar tagit dem till 37 länder.

Melvins/Shitkid (Musikens Hus)

Arrangören skriver;  Melvins startade sin tidslinje 1983 och sen dess har de klämt ur sig nästan 40 album om man räknar ihop studio-, live- och samlingsalbum. King Buzzo och Dale Crover har varit med sen starten i Montesano, Washington. Oändligt produktiva, ständigt i utveckling och ofta på turné runt om i världen.
Melvins har influerat mängder av andra band och har utan tvekan några av de skyldiga till uppkomsten av grungen. Buzzo hävdar att han själv är mer influerad av Black Flag än något annat vilket uppenbarligen också hörs men experimentlustan gör dom svåra att kategorisera. Om man har ett behov av det…
ShitKid är Åsa Söderqvists spännande project som tog form 2016 I form utav “Oh Please Be A Cocky Cool Kid”-singeln samt hennes debut-EP på PNKSLM Recordings som gjorde att The FADER, Dazed, SPIN, Pigeons % Planes, The Line of Best Fit m.m. fick upp ögonen för ShitKid på direkten (och öronen också för den delen!)
Även ShitKids musik är svår att ge en rättmätig beskrivnng men anti-pop dvs hemmainspelad lo-fi-pop med influenser från garage, grunge samt mainstreampop är ett försök att beskriva det hela!
Den tredje EP:n släpptes i januari i år och följdes upp med en europaturné med U.S Girls samt en första USA-sväng där ShitKid bland annnat spelade på SXSW I Austin!
Tro inte att den hyperproduktiva skitungen ligger o latar sig pga en hektisk vår, den nya plattan håller på att färdigställas redan nu och förväntas komma i vinter! Värt att nämna är även att Lina Molarin Eriksson tillkommit på bas i ShitKid! ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *