Livemusik i Göteborg med omnejd 5-11 november 2018

Måndag 5 november

The Mastersons + Support: Whippoorwill (PustervikMatsalen)

Americana-pop-duon och äkta paret The Mastersons fann varann i Brooklyn och flyttade sedan hem till Austin, Texas där de tillhör stans mest respekterade artister, både i eget namn och för deras rykte som exceptionellt duktiga musiker. Detta har gjort dem till en del av Steve Earle’s kompband the Dukes and Duchesses, där de haft en framträdande roll både på scen och på kritikerhyllad albumen ”The Low Highway” och ”Terraplane”. Senast gick flyttlasset till Los Angeles, men parets äkta hem är längs vägarna då de varit på ständig turné på senare år.

The Mastersons egna album ”Birds Fly South”, ”Good Luck Charm” (producerat av geniet Jim Scott som jobbat med The Jayhawks, Neal Casal, Whiskeytown) och senaste ”Transient Lullaby” är en imponerande uppvisning i strålande poplåtar byggda på lika delar GrammöterEmmylou-sång, The Jayhawks och Ryan Adams klassisk alt.country och Texas eklektiska Tex-Mex-hybrid av country, pop, blues, gospel och rock. Eleanor Whitmore har tidigare spelat och turnerat med Regina Spektor, Angus & Julia Stone och Shooter Jennings, maken Chris Masterson har jobbat med namn som Jack Ingram, Son Volt och Bobby Bare Jr.

Senast The Mastersons var förbi Göteborg delade de scen med bla Shovels & Rope, Matthew Logan Vasquez och Promised Land Sound och de har tidigare varit här med Steve Earle & the Dukes and Duchesses. Detta blir deras första show i helt eget namn på Pusterviks klassiska ovanvåning.

WHIPPOORWILL
Whippoorwill är en Göteborgsbaserad countryartist och låtskrivare (Susanne Hellström är hennes egentliga namn). Whippoorwills sound leker både med Americana och den moderna countryn. Sedan första resan till Nashville 2014 har Whippoorwill uppträtt på legendariska Bluebird Café, spelat på scener från Nashville till Las Vegas, uppmärksammats av Nashville Songwriters Association International. Hon har dessutom nominerats till Texas Sounds International Country Music Awards 2017.

Denna kvällen spelar hon med fullt band bestående av ett gäng eminenta Göteborgsmusiker.

EP:n ”Heading to you” är inspelad i Nashville och producerad av Rich Eckhardt, lead guitarist för countrystjärnan Toby Keith.

Whippoorwill släpper sin debut-EP ”Heading to you” med kvällens spelning!

Ghost-Note (Nefertiti)

För tre år sedan släppte Ghost-Note debutalbumet Fortified och fick mycket uppmärksamhet för sitt rytmdrivna sound. Att två medlemmar från internationellt etablerade Snarky Puppy stod bakom projektet satte direkt en kvalitetsstämpel på musiken – men det var inte bara detta faktum som fick kritikerna att jubla. Med nya albumet Swagism fortsätter de sin musikaliska resa där rytmer står i fokus och där lekfullhet, innovation och ekvilibrism är ledord. Tillsammans med övriga bandmedlemmar (som bland annat kompat Prince, Justin Timberlake, Janet Jackson och många andra) fortsätter de utforska västafrikansk, afro-kubansk och brasilianska sambatakter. Detta blandas med influenser från artister som James Brown, J Dilla och Beastie Boys till en musik som både är jazzig och andas väldigt mycket hiphop och funk.

Robert Sput Searight – tr.

Nate Werth – perc.

MonoNeon – b.

Vaughn Henry -keys

Sylvester Onyejiaka – sx, fl.

Jonathan Mones – sx, fl.

Peter Knudsen – g.

——————————————————————————————————————

Tisdag 6 november

The Posies (Pustervik matsalen)

Powerpophjältarna i The Posies har förgyllt värden med sockersöta melodier och gitarrmangel under tre decennier. I år är det 30 år sedan bandet släppte sitt första album, och i samband med det kommer bandet att återutge några av sina mest centrala giv samt åka ut på en omfattande turné med den legendariska lineupen – Jon AuerKen StringfellowMike Musburger och Dave Fox – som spelade in det kultförklarade albumet ”Frosting on the Beater”.

The Posies bildades av Jon Auer och Ken Stringfellow i Bellingham, Washington 1987 och kom att bli en av de akter som definierade nittiotalets powerpopvåg, tillsammans med bland andra Teenage Fanclub och Matthew Sweet. Efter att själva ha spelat in och släppt sitt debutalbum ”Failure” år 1988 släppte The Posies ytterligare fyra album under nittiotalet, bland annat klassiker som ”Dear 23” och ”Frosting on the Beater”. Med ett sound som ofta beskrevs som British Invasion-inspirerade melodier möter grungens gitarrmangel blev The Posies kritikerfavoriter och under 2000-talet har de fortsatt etablera sig som en ypperlig popakt och kultfavorit. Efter nyutgivningarna kommer bandet att bege sig in i studion för att spela in sitt efterlängtade nionde studioalbum, och i november står The Posies på svensk scen igen för att bjuda på popkonst av högsta klass.

Förband är finska Jonna Tarland med band

Good Harvest (Stora Teatern)

Good Harvest är musikalisk eufori för musikälskare. Intressant, lekfullt oväntat och enormt vackert är ord som ger en bild av Hanna Enlöf och Ylva Erikssons samspel.

Vad de menar med att kalla sig musikaliska tvillingar blir klart när man hör deras röster som sammansvetsat leker fram med ett gitarrspel som rymmer klangen av en hel symfoniorkester. Good Harvest har något speciellt tillsammans, något som också blivit en självklar del av den svenska musikscenen.

I år fyller de båda 28 och firar därmed “halvlivsjubileum” som musiker tillsammans – och mycket har hänt sedan de träffades i hemstaden Falun som unga.

Under hösten 2016 släppte Good Harvest sin tolkning av Joni Mitchells “Woodstock” I en livevideo som snabbt blev en internationell viral succé med flera miljoner visningar på Facebook. Efter det har karriären kantats av succéer. Deras hyllade debutalbum “In A Life And Place Like This” släpptes våren 2017 och följdes av turnéer tillsammans med bland andra Per Gessle och Kris Kristofferson.

Förutom att ha spelat på några av Sveriges största scener har duon även gjort TV-framträdanden på bland annat Idrottsgalan och Moraeus Med Mera, spelat runtom i både Europa och USA och utnämnts till ”Årets Band” vid Dalecarlia Music Awards.

——————————————————————————————————————

Onsdag 7 november

Josh Rouse (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver;”Evigt unga melodigeniet Josh Rouse är en låtskrivarnas mästare. Med en anmärkningsvärt hög nivå  genom karriärens alla album är Josh Rouse en favorit som ständigt lyckats hålla sig aktuell, spännande och utmanande i sitt uttryck trots att han har otroligt stark identitet och integritet i allt han gjort.

Ryktet om hans enastående singer/songwriterbegåvning kom med debuten ”Dressed Up Like Nebraska” och uppföljaren ”Home” innan det definitiva genombrottet kom med mästerliga trilogin ”Under Cold Blue Stars”, ”1972” och hyllningen till den dåvarande hemstaden ”Nashville”.

Storheten bakom Rouse låtar och melodier är hur lätt och ledigt han rör sig mellan alltifrån 70-talets legendariska FM-radios favoriter som Carole King och Fleetwood Mac , via 80-talets melankoliska indiepopsstorheter som The Smiths och The Cure till det sensuella soulsvänget hos Marvin Gaye och Al Green.

Sedan några år tillbaka lever Josh Rouse i Spanien-exil med sin fru och barn vilket influerat albumen ”Subtitulo”, ”El Turista” och 2014 vann han tom en Goya Award (Spaniens motsvarighet till Oscar) för låten ”Do You Really Want To Be In Love” från soundtracket ”La Gran Familia Española” i sitt nya hemland. Just miljön, samt tid och rum har alltid spelat en stor roll på Rouses musik genom åren,  med en stark koppling till vart herr Rouse befunnits sig både kroppsligt och mentalt.

På nya aktuella plattan ”Love in the Modern Age” har Josh Rouse rest bakåt i framtiden och låter sina sånger influeras av den sostifikerade New Romantic-eran tidigt 80-tal med band som Prefab Sprout, Aztec Camera och the Style Council och färgas av analoga synthar och programmerade trummor.”

Jag såg Josh Rouse första gången när han precis startat upp 2002 uppe på Mosebacke i Stockholm och på samma turné var han på Sticky Fingers. Sedan kom han för Göteborgs del till Trädgårn med band i en fin spelning inför sittande publik 2005. Här upptäckte jag om inte förr hur bra och annorlunda singer/songwriter Josh är,

Åter på Sticky Fingers 2010 med fullt band och senast var det på Nefertiti där han kom med enbart en mednusiker, spanske gitarristen  Xena Fuertes. En härlig spelning på 90 minuter inför stående publik på kanske 125 pers är Josh vid extranumren gick ut bland publiken under stort bifall

När han nu kommer hit igen och till Pusterviks stora scen är det hop med två musiker.

Nils Landgren Funk Unit (Nefertiti) även 8 november

Nefertiti skriver; ”Nils Landgren Funk Units motto lyder: ”We promise to do the Funk, the whole Funk and nothing but the Funk” (fritt lånat av George Clinton). När de nu landar på hemmaplan igen kan vi se fram emot en galen funkfest i en klass för sig!

Den mångsidige Nils Landgren behöver knappast någon vidare presentation. Han har gjort det mesta med de flesta och bidragit till att berika svenskt musikliv som få andra.
Funk Unit är en levande och pulserande organism, har firat sitt 20-årsjubileum och har hela tiden slipat och utvecklat sitt unika och oemotståndliga sound. De har spelat över hela världen på sina turnéer som sträckt sig till USA, Kina, Japan, Kenya, Sydafrika samt över hela Europa. Nu är gruppen albumaktuella med kritikerhyllade skivan Unbreakable (ACT/Naxos)!

Nils Landgren – tb, s., Jonas Wall – sx, s., Andy Pfeiler – g, s., Petter Bergander – kl, s. Magnum Coltrane Price – b, s. och Robert Ikiz –tr.

Fyra kring en Bassax (Kom Bar)

Klassisk jazz, dvs låtar från 1910 – 1940-tal med Klas Nilsson, Johan Johansson, Anders Hultman   Slättung.

Carl-Johan Vallgren (Stora Teatern)

Turnéstart för Carl-Johan Vallgren tillsammans med bandet Midnattskapellet.

Carl-Johan skriver; I november förra året gjorde jag och bandet två konserter på Södra Teatern i Stockholm – de första på sex år. Min känsla innan premiärkvällen var att det skulle bli mina sista gigs någonsin; ett slags försenat avsked till musiken.

Men efter två magiska kvällar med ett magiskt band och en lika magisk publik kändes det konstigt att inte låta fler människor ta del av upplevelsen; en del saker är helt enkelt för bra för att inte upprepas. Så nu till hösten blir det en hel liten turné – kanske början på något nytt, eller kanske det definitiva avskedet – vi får se hur det slutar.

Hur som helst: vi startar i Göteborg på Stora Teatern 7/11, åker ner till Palladium i Malmö den 8/11. Sedan är det dags för Falkenberg 9/11, och avslutningsvis Södra Teatern i Stockholm lördagen den 10/11.

Väl mött medborgare. Det skall bli fruktansvärt kul!
CJ Vallgren & Midnattskapellet

——————————————————————————————————————-

Torsdag 8 november

The Pretty Things /Melody Fields (Musikens Hus)

Dick Taylor och Phil May

THE PRETTY THINGS (UK) – på scen 21.30
Efter 45 års trogen tjänst till rocknrollen är det dags för The Pretty Things att kasta in handduken. 2018 är det sista året de turnérar så missa nu inte chansen att se dom i November på Musikens Hus!

När gitarristen Dick Taylor lämnade The Rolling Stones, bandet han bildade med Mick Jagger och Keith Richards, var han fast besluten att göra någonting lite råare. Därav är det inget mysterium att The Pretty Things, efter alla dessa år, hankat sig kvar som en relevant kraft inom rock ’n’ roll. Trots sin veteranstatus har de lyckats förbli fyllda av energi och inspiration än idag.

The Pretty Things är sagan om rockpionjärerna som aldrig riktigt slog igenom. De anses ha gjort världens första garagerockalbum. Deras S.F. Sorrow från 1968 brukas kallas världens första rockopera – och dessutom en av de absolut bästa. Parachute utnämndes av den ansedda tidningen Rolling Stone till årets album 1970. Fyra år senare blev de det första bandet att kontrakteras till Led Zeppelins nya skivbolag, Swansong.

De har omnämnts som avgörande inspirationer till storheter som Nirvana, The Ramones, Iggy Pop, The Sex Pistols och The Libertines. Vidare nämner Stephen Tyler, frontmannen i Aerosmith, Phil May som sin största sånginfluens. Till och med rock ’n’ roll-attityden var någonting de tillskrevs tidigt, detta efter att ha erlagts livstids utvisning från Australien och Nya Zealand till följd av drogrelaterade klammerier med rättvisan.

Bandet upplöstes 1980 och ägnade sedan en stor del av åttiotalet åt sporadiska återföreningar samt att driva juridiska stämningsansökningar i en i slutändan framgångsrik ansats att få kontroll över sin albumdiskografi. De senaste decennierna har de fortsatt spela och dessutom släppt två riktigt bra skivor – Rage Before Beauty och Balboa Island – vilka hyllats av såväl internationell musikpress som gamla fans.

MELODY FIELDS – på scen 20.30

Melody Fields, bördiga från det musikaliska växthuset Göteborg, skulle lika gärna kunna ha stillahavsljummen, kalifornisk sand mellan tårna som att stå med båda fötterna stadigt på en snorhal klipphäll på den svenska västkusten för att sekunden senare kasta sig ut i ett hav av toner.
Känslorna som genljuder från klockren stämsång, berusande gitarrslingor som doftar Byrds, och fuzzeffekt som värmer likt en lägereld, de är universella.

Lisa Nilsson (Gothia Towers)  även 9,10,11 nov

Arrangören skriver; ”I fjol fyllde Lisa Nilssons album ”Himlen runt hörnet” 25 år, något som firades med tre utsålda kvällar på Göta Lejon i Stockholm. Där framförde hon plattans alla låtar samt bjöd publiken på en resa genom hennes långa artistkarriär. I år fortsätter firandet av ”Himlen runt hörnet 25 år” då Lisa åker på en omfattande höstturné i Sverige, Norge och Danmark.

Lisa Nilsson slog igenom 1992 med dunder och brak över hela Norden då hon släppte sitt tredje album “Himlen runt hörnet”. Några av hennes största hits “Varje gång jag ser dig”, ”Allt jag behöver” och “Himlen runt hörnet” är från genombrottsskivan. Lisa har sedan släppt elva soloalbum men även lånat ut sin röst och gästat andra artister, bland andra Montserrat Caballé, Mauro Scocco, Bjørn Eidsvåg och Plura.”

Moto Boy -A Decade (Stora Teatern)

Arr. skriver; ”Moto Boy firar 10 år som artist i år. I november åker han ut på en miniturné under namnet ”A Decade” där han bjuder på exklusiva jubileumskonserter som blir bättre, längre och lyxigare än någonsin tidigare.”

En Talk Talk Show med Stefan Odelberg – The Magic Edition (Trädgårn)

”THE MAGIC EDITION” med Galenskaparna, Anders Eriksson, Per Fritzell & Linda Bengtzing

Legendarerna Anders Eriksson och Per Fritzell, toppat med energiknippet Linda Bengtzing! En magisk kväll, det känns som om inget kommer att vara sig likt efter detta. Tro mig, vi skall överraska dem, och vi skall få se deras olika kända karaktärer på andra villkor. Linda kommer att virvla i magiska duetter!

En Talk Talk Shows 5:e säsong ger nya färgsprakande förutsättningar för showvärden Stefan Odelberg att ta med sin publik på en ny spännande resa både framåt och bakåt i tiden. Intervjuer av gästerna varvas med gnistrande shownummer, många spontana infall, en stor dos magi, spännande överraskningar, mycket musik och humor, allt förpackat delikat i en show där varken gäster eller publik sitter säkert.

The Play That Goes Wrong (Lorensbergsteatern) spelas tor-lör till 15 dec

Lorensbergsteatern skriver;

2017 Broadway World Winner for Best New Play
2017 Broadway.com Winner Favourite New Play
2015 Olivier Award Winner for Best New Comedy
2015 BroadwayWorld UK Winner for Best New Play
2014 WhatsOnStage Award Winner for Best New Comedy

Sven Melander står bakom rodret när succékomedin kommer till Sverige. Som regissör och översättare kommer Sveriges förmodligen roligaste man sätta sin prägel på denna humorsatsning. På scen står en mix av välrenommerade skådespelare och komiker. Underhållning på hög nivå är att vänta.

Lovorden har duggat tätt kring West End och Broadwayuppsättningen; 5 stjärnor från The Daily Mail, kallad ”Gut-busting hit” av New York Times och med omnämnande som ”den roligaste föreställningen vi har sett!”

Vi lovar inte att det går som det ska, men THE PLAY THAT GOES WRONG kommer garanterat att efterlämna en bitterljuv smärta av skratt…

Regi, översättning och manusbearbetning: 
Sven Melander

I rollerna:
Andreas T Olsson
Niklas Jönsson
Cornelius Löfmark
Susanne Thorson
Sanna Persson Halapi
Robin Stegmar
Simon ”Chipen” Svensson
Robert Rydber
g

Hank von Hell/Electric Feel Good/Movin In Stereo (Sticky Fingers) Utsålt

Sticky skriver; ”Åtta år har gått sedan rockvärlden förlorade en av sina största. Den ikoniske frontmannen i Turbonegro, Hank von Helvete, klev av scenen, lade hatten på hyllan och deklarerade att han aldrig någonsin skulle ta på sig den igen. Fans över hela världen har sedan dess trånat efter en comeback. Hank har enträget understrukit att det aldrig kommer hända. Tills nu.

Likt fågel Fenix reser sig Hans-Erik Dyvik Husby ur askan, och i elden återföds nu Hank von Hell, hans album ”Egomania” släpptes s fredag 2:a november .

Special guests: Electric feel good, A Band that brings the 70’s sound back, blues it up, make it a little dirty, add a dash of tomorrows news and there you have it..
From the deep forests of Hälsingland, in northern Sweden, the rumbling sound of Electric Feel Good was born in 2015. They deliver the rawest sound of classic Rock n Roll with an electric touch. �
Influenced by the raw sound of The Hellacopters, the musicality and image of The Rolling Stones and the grooviness of Faces, Electric Feel Good are making new classics.

Movin In Stereo är Göteborgsbandet med medlemmar från Nya Zeeland, England och Sverige.
I augusti släppte de sin debut EP, ”My Dear Effigy”, som fått fin kritik i både Europa och USA och beskrivits som melankolisk och adrenalinfylld punkrock med starka refränger.

Deras sound har jämförts med bland andra The Gaslight Anthem och Alkaline Trio. Missa inte när de värmer upp scenen för Hank von Hell och dessutom spelar sin nästkommande singel live för första gången.

Peter Stridh & The Cocktails (Holy Moly)

Holy Moly skriver; ”Toner som smeker från det förflutna och förstärker nuet.
Musikminnen som legat på is allt för länge smälter i vår heta samtid.Melodier av saknad och längtan som aldrig hittar hem.
Sång som berör och river. Och som häller balsam över de mörkaste av ensamheter. Artister som Frank Sinatra, Chet Baker, Ray Charles & David Bowie har präglat och influerat The Cocktials´musik. Peter Stridh & The Cocktails är en lång ljuddrink i en nattklubbsinteriör.

Linda Pira • Imenella • Unruly (Pustervik)

Sveriges hiphop-drottning Linda Pira, stjärnskottet Imenella och danskollektivet Unruly åker på turné tillsammans i en unik show. Musik och dans kommer att förenas i en gränsöverskridande föreställning. De tre akterna kommer att bjuda på kompromisslöst artisteri och systerskap i sin renaste form.

Siri Karlsson med Solo Dja Kabaco. (Oceanen)

Lindberg/Ross/Jullander(Unity Jazz

Leo Lindberg, Arvid Jullander och Adam Ross bildar en ung trio av högsta klass. Trots deras ringa ålder så har de alla tre redan lyckats etablera sig rejält på den svenska jazzscenen. Den här kvällen kommer det att bjudas på axplock från historiska pianotrios. Detta kommer att ta oss ca. 70 år tillbaka i tiden, och framåt. Namn som t.ex. Oscar Peterson, Ahmad Jamal och Benny Green kommer att hyllas friskt under denna kväll.

Leo Lindberg – klaviatur
Arvid Jullander – Bas
Adam Ross – Trummor

—————————————————————————————————————–

Fredag 9 november

The Human League (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”Senast The Human League var i Sverige (november 2016) sålde de slut Debaser Medis i Stockholm på kortare tid än vad det tar att starta upp en Roland Juno-synth. Nu återvänder en av synthpopens fanbärare för EN konsert. Trion intar Trädgår’n i Göteborg, fredag 9 november 2018. Om deras förra besök är något att gå på så lär det: 1. Sälja slut snabbt. 2. Bli en fantastisk kväll!

Sheffield-bandet har varit instrumentala i formandet och utvecklingen av den synthpop som blev hela 80-talets ljudbild. Deras tre första album; ”Reproduction” (1979), ”Travelogue” (1980) och ”Dare” (1981) lämnade ett avtryck som förändrat en hel musikvärld och influerat artister som Pet Shop Boys och Moby. De har även hyllats och tolkats av artister som Robbie Williams, George Michael och Ladytron.

Det är ett stilbildande, trendsättande och för evigt ungt band som äntligen kommer till Sveriges västkust för en efterlängtad konsert. Det är en karismatisk trio (med Philip Oakey i täten) som än idag fyller arenor och lokaler världen över. ”Don’t you want me baby?” frågar The Human League. Yes. Yes – we do, säger vi!”

Union Carbide Productions (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Ett av Sveriges mest mytomspunna rockband är tillbaka i samtiden. Efter två succéspelningar på Liseberg och Gröna Lund avslöjas nu en klubbturné.

Ebbot Lundberg har i sommar återförenas med sitt första band Union Carbide Productions. Tanken var att det skulle bli två exklusiva konserter men publiken krävde mer. Tillsammans med nyfikenheten från pressen och det fina mottagandet av vinylskivan med legendariska CGGBs giget från 1989 fanns bara en utväg, klubbturné!

Hösten 2018 kommer alla kunna uppleva ett ev Sveriges mest omskrivna band i sin rätta miljö. Sommarens succéartade storspelningar har båda avrundats med stökiga spontangig på trånga klubbar. I Göteborg rev bandet i hemlighet Hoki Moki och Stockholmarna fick en råsop rock´n´roll på Riche.

New Places Orchestra feat. Ebbot (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Ett synnerligen välklingande storband tar plats på scenen med Håkan Broström New Places Orchestra och Ebbot Lundberg som sångsolist. Orkestern bildades 2010 och har arbetat med framstående solister, sångare och instrumentalister som Victoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson, Tommy Körberg, Ulf Wakenius, Jennifer Brown och LaGaylia för att nämna några.

Delvis har avsikten varit att kunna nå fram till en större publik. Orkestern står dock alldeles utmärkt stadigt på egna meriter. Ett möte mellan en välsmord klangmaskin och en suggestiv och mogen sångare blir något vi alla kommer att sucka av välbehag över.

Håkan Broström växte upp i Motala. Efter en vända i ungdomen med piano och tenorsax är sedan länge alt- och sopransaxofon hans huvudinstrument. I samband med musikhögskolestudier i Malmö, var Håkan med om att bilda kvintetten Equinox. 1984 kom han till Stockholm och etablerade sig snabbt både som saxofonsolist och ensemble-ledare.

Sedan 1993 har Håkan anlitats av Norrbotten Big Band. Han leder saxofonsektionen och är flitigt engagerad solist, arrangör och kompositör. Mellan 1988 och 2000 ledde han gruppen In and Out där musiker som Esbjörn Svensson, Bobo Stenson, Christian Spering, Lars Janson förekom. 7 album har han gett ut, och den senaste, Episodes from the Future and the Past, kom 2014.”

Dark Funeral (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Senast vi fick beskåda bandet på klubbscenen i Sverige var i maj 2016, men nu är det återigen dags att bevittna de obestridliga regenterna av black metalscenen i mörkrets rike. 25 år efter sin födelse kommer Dark Funeral att visa upp sig i sin renaste form på hemmaplan, givetvis i den mörkaste av månader, November. Lord Ahriman och hans armé gör fem nedslag i landet, från Sundsvall i norr till Lund i söder.

1993 klev Dark Funeral upp på black metal-tronen och där har Lord Ahriman och hans manskap suttit säkert sedan dess. Med nästan en miljon följare på facebook, hundratusentals sålda skivor, P3 guld-vinst 2016 och utsålda turnéer världen över är Dark Funeral ett av världens största band i genren.

Alien -jubileumskonsert (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Unik jubileumskonsert, där ALIEN framför debutalbumet från 1988 – i sin helhet! Brave New Love, Tears Don’t Put Out The Fire, Go Easy etc.

Dörrar 19.00. Rocktrubaduren Mikael Myllie underhåller, och skapar afterwork-feeling.

Alien på scen ca 20.30

Trampled By Turtles (Tryckhallen, Falkenberg)

Arrangören Rootsy skriver; ”Äntligen kan Rootsy presentera Trampled by Turtles, ett av världens mest inflytelserika bluegrassband. Med sju studioalbum (och ett liveinspelat) i kappsäcken kommer de nu till Skandinavien i november.

Det finns få band som är så högt hållna av sina samtida som just Trampled by Turtles. Och såklart finns det mängder av anledningar till det. Men den omisskännliga spelglädjen och fingertoppskänslan är nog de starkaste skälen.

David Simonett, leadsång, gitarr och munspel, omges av musiker som tillsammans gör bandets distinkta sound tajt som en hästsadel en riktigt varm sommardag i Minnesota. För det är där de kommer ifrån, Duluth, Minnesota. Ni vet där uppe i Fargo-trakterna, för er som har era film och tv-referenser nära hjärtat.

Tim Saxhaug spelar bas , Dave Carroll hanterar banjon, Erik Berry mandolinen och Ryan Young spelar fela med den äran.

Vanessa Liftig-Matti Olikainen (Bellevue Jazz)

Arr. skriver; ”Hello! This 9th of November these 2 great artists will grace our stage at Bellevue Jazz. The two have performed together before and the connection between them is fantastic. Vanessa has a deep connection to the jazz tradition and Matti’s jazz credentials hardly need to be mentioned. ”

Lion´s Den, Lavette, Mathilda Brink + band – Showdown (Café Hängmattan

Arrangören skriver; ”När Lion’s Den vann Årets Rock på Manifestgalan 2017 för sitt debutalbum beskrevs de så här: ”Viva L’american Death Rays gitarrljud. Jonathan Richmans vänligt leende självsäkerhet och Televisions skeva popmelodier. Ja, det är så lätt att leta efter rötter i årets vinnare.

Östen med Resten – Privat (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”Vi kommer att få se bandet på ett sätt som vi kanske aldrig har sett dem förut i deras drygt 30-åriga karriär. I ett lite mer privat sammanhang. Förutom alla privata avslöjanden från bandets medlemmar kommer vi att få höra om ett möte mellan Evert Taube och Magnus Uggla, om Delta Rhythm Boys hemliga liv i Louisianas träskmarker, om de saknade rimmen i Lasse Stefanz låt ”De sista Ljuva Åren”, om det mest attraktiva yrket en karl kan ha.

Dessutom kanske vi får reda på Mikael Wiehes dilemma på ålderns dagar, en del disco (det senare förhandlade Gunnar fram under en nattmangling där han berättat om en hemlig dröm han hade), och mycket mer därtill. Allt ramas in med Östen med Restens musikaliska finlir i en känslomässig resa i två akter! Där skratt blandas med djupaste allvar i musik som berör.

Allt detta framfört av Östen Eriksson, Jens Kristensen, Staffan Lindfors och Gunnar Morén. Dessa fyra herrar har en erfarenhet från scen i form av revy, teater, folkmusik, klassiskt, jazz, visa, TV, Mello mm. Lägg därtill ett oerhört antal konserter och turnéer med Östen med Resten som sammantaget är minst ca 189 år.”

Erik Söderlind & Friends (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Erik Söderlind är en gitarrist i världsklass som definitivt har gjort ett stort avtryck i den svenska jazzvärlden. Med influenser från bland andra Wes Montgomery, George Benson och Grant Green fortsätter han att utforska jazzmusiken och tar den ständigt framåt. Ikväll slår han sig samman med en ung trio signerad Leo Lindberg, Arvid Jullander och Adam Ross. En jazzkoalition likt inget annat.

Erik Söderlind – Gitarr
Arvid Jullander – Bas
Leo Lindberg – Piano
Adam Ross – Trummor

Blues 4 All (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Vi välKoMnar tillbaks stans coolaste bluesherrar med Al Tehler i täten!! De
KoMmer att bjuda på blues, allt från BB Kingtill sig själva!! ”

————————————————————————————————————————

Lördag 10 november

No Fun At All /Satanic Surfers /Twig Pigs (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”No Fun At All är ett av landets mest omtyckta punkband och har turnerat i princip överallt. Starkt förknippad med skatevideor har gruppen dessutom fler kickflips på sitt samvete än den mest inbitne åkaren. De har historiskt hunnit med 5 plattor, varav senaste 2008, men i april släpptes så äntligen det nya mästerverket “Grit”. Visst var storhetstiden under 90-talet men Skinnskattebergkvintetten lever kvar än i dag och har fortfarande kvar vigören från när det begav sig.

Punkrockbandet Satanic Surfers, som återförenades 2015 efter att ha legat i dvala sedan 2007, har efter 13 år släppt nytt material i form av plattan “Back From Hell”, full med nyfunnen energi, kraft och styrka. Bandet bildades i Lund -89 och har sedan dess lämnat ett stadigt avtryck och nått massiva framgångar på underground-scenen världen över. Numera klassiska skivor som “Hero Of Our Time”, “666 Motor Inn” och “Going Nowhere Fast” har sålt i hundratusentals exemplar globalt och har med sina starka melodier och texter skördat både svenska och internationella framgångar.

Twin Pigs startade 2015 och sedan dess har det varit grisens år enligt den kinesiska kalendern. Spelningar, skivsläpp och radioprisnomineringar har haglat över bandet som nu i september 2018 släpper sin andra skiva, “Scandinavian Nightmare”, som i stort sett handlar om att allt är skit precis som vanligt. Många har försökt att beskriva hur bandet låter och det närmsta de har kommit är att kalla det Hard Core Punk Rock. Ilsket, melodiskt, stökigt och körigt. Med maxad tredubbel växelsång, mullrande bassynth och norra Europas längsta micsladd kan inget, eller allt, gå fel. ”

Ida Redig (Stora Teatern)

Arrangören skriver; ” För första gången intar den svenska popdrottningen Ida Redig Stora Teatern i en exklusiv uppsättning av sin låtskatt.

Ida Redig kommer med sitt fem man starka band visa världen styrkan och kärleken i hennes låtar. En upplevelse med allt från hennes mäktiga, intima ballader såsom t.ex. “Ingen kommer sörja när du dör” till hennes svenska poplåtar “Du är bäst“, “Allting som vi” och nya låtar från hennes kommande album “LONG LIVE THE KING”.

Ida Redig är artist, låtskrivare och producent, bördig från Göteborg. Hon har släppt tre soloalbum, synts i flertalet TV- och radiosammanhang och nominerats till SKAP:s pris “Årets bästa musikproducent“.
2018 gjorde Ida Redig debut i Melodifestivalen med låten “Allting som vi sa”, som hon varit med och både skrivit och producerat och under sommaren 2018 gjorde hon succé i hela landet i sommarens stora Diggilooturné.

The Night Flight Orchestra/Saffire (Sticky Fingers)

 

Sticky skriver; ”The Night Flight Orchestras glamdiscorock med progressiv attityd har fått dem att bli en av de mest omtalade akterna inom rockmusiken de senaste åren. Nu är de snart tillbaka med sitt fjärde album och är redo för nytt nedslag på Sticky Fingers

Efter att ha tagit fans och kritiker med storm med förra plattan “Amber Galactic”, följer de nu upp med kommande “Sometimes The World Ain’t Enough”, som släpps i juni. Hyllningarna kring bandet har varit enstämmiga och det med all rätta, för orkestern har träffat mitt i prick med sin AOR-doftande klassiska rock.

Tänk det perfekta soundtracket till valfri 80-tals rulle. Att det sedan är ett band som består av folk från bl.a. Soilwork och Arch Enemy gör ju det hela ännu lite mer spännande. Det handlar ju inte om några nybörjare direkt, och det hörs.

Saffire är ett melodiskt hårdrocksband från Göteborg som nämner legendariska band som Rainbow och Deep Purple som sina influenser och det ger en bra bild av vad deras musik handlar om. Stort fokus på starka refränger och läckra melodislingor. Bandet har släppt tre fullängdare, varav den senaste ”Where the Monsters Dwell” släpptes i april.

Med vokalisten Tobias Jansson som med sin naturliga självsäkerhet på scen och en röst som ständigt pendlar mellan sammetslen och stenhård, har man en frontman i absolut toppklass!

 Clara Fornander Quintet (Unity Jazz)

Unity skriver; Med en färgsprakande konstellation av musiker framför vokalisten och kompositören Clara Fornander guldkorn ur jazzens guldgruva, men även en hel del av sin egen musik. Originalkompositionerna svävar i ett expressivt universum mellan hörnpelarna modern jazz, singer-songwriter och soul. Med dem vill Clara dela berättelser som utgör ett kollage av färger och strukturer från vardagen och det förgångna.

Clara Fornander – Sång
John Nilsson – Sax
Olle Wult – Gitarr
Trummor – Love Ekenberg
Bas – TBA

Gunnar Danielsson & Bandet (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Vi välKoMnar varmt en av landets bästa och mest underhållande rocker o rockpoet GunnarDanielsson, som vet precis hurman ska få en publik att må bra.”

Västsvenska musiker mot cancer (Konserthuset)   18-21.30

Arrangören skriver; ”Med fantastiska musiker som Kapten Röd, Niki & The Dove, Tomas von Brömssen, Ebbot Lundberg, Amanda Andréas, Henning, Åsa Fång, Björn Natthiko Lindeblad och West of Eden.

Vi upprepar succén från 2016 och samlar några av Västsveriges bästa musiker och artister för en konsert till förmån för cancerforskningen. I biljetten ingår alkoholfritt bubbel och tilltugg. Allt överskott går till Jubileumsklinikens Cancerfond, som finansierar livsviktig cancerforskning i Västsverige.

Husbandet består av: Martin Schaub, kapellmästare, keyboards & akustisk gitarr, Simon Ljungman, elgitarr och akustisk gitarr, Martin Holmlund, bas, Per Svenner, trummor & percussion,  Agnes Darelid, trombon och Axel Mårdsjö, saxofon.

Konferencier: Pernilla Warberg

No Fear Tatto Rythmn ´Blues Revue (S/S Marieholm)

John Larsson -Harmonica & Vox, Anders Iwers – Electric Bass Guitar, Hasse Kosonen – Drums…
Mathias Smedberg – Guitar, Anders Elisson – Guitar och Roger Öjersson – Guitar & Vox (on special occasions

————————————————————————————————————————

Söndag 11 november

Father John Misty (Konserthuset)

Arrangören skriver; ”Med lika mycket skönsång som satir har Father John Misty utmanat föreställningar om den moderna artisten, och samtidigt släppt minnesvärda skivor av högsta klass.”Pure Comedy” – var en av de mest innovativa samtidsreflektionerna som vi någonsin har hört, och hyllades direkt som en modern klassiker av en salig kritikerkår.

Den 1 juni släppte Father John Misty nya albumet ”God’s Favorite Customer”  . När Josh Tillman får leva ut alla sina kreativa infall kan det helt enkelt inte bli varken dåligt, tråkigt eller kännas daterat. Den 11 november återvänder Father John Misty till Sverige för en spelning på Göteborgs Konserthus.

Josh Tillman var länge en försynt singer/songwriter som plinkade fram sorgsamma tongångar på akustisk gitarr. Efter att under en period ha spelat trummor och sjungit stämsång med Fleet Foxes återvände han till solokarriären, denna gång under aliaset Father John Misty. Där och då blev han också en helt ny artist. Istället för introvert och sig själv, var han nu extrovert och levde ut sitt nyfunna artistpersona till fullo.

Father John Misty är en artist med stort A, och en oberäknelig kraft som kan få sin publik att flina och sätta igång tankeverksamheten på samma gång. Av det vi hittills hört av ”God’s Favorite Customer” så är det garanterat albumet då Misty tar sin självironiska Laurel Canyon-inspirerade folk till nya, om än oväntade, höjder. Ta chansen att se denna karl med nytt material i ryggen – av den senaste tidens produktivitet att döma verkar han vara i ett kreativt högläge.”

Support; Bedouine. Folkpop från en sångerska baserad i Kalifornien men som är armenier född i Syrien och uppvuxen i Saudiarabien.

Bedouine

Bohuslän Big Band med Träd av ljus; Anders Jormin, Lena Willemark & Karin Nakagawa (Stora Teatern)   kl 16

Arrangören skriver; !” Träd av ljus, Lyöstraini på älvmål. Så heter den trio av tonkonstnärer som Lena Willemark, Anders Jormin och japanska Karin Nakagawa bildade 2013 och som några år senare belönades med en svensk Grammis för sitt kritikerrosade album Trees of light.

De tre har en minst sagt skiftande musikalisk bakgrund. Lena Willemark med sina rötter i den folkliga älvdalstraditionen och Anders Jormin som är en omtalad komponist och kontrabasist med världsrykte inom den samtida improvisationsmusiken.

Karin Nakagawa är en av de främsta artisterna på den 25-strängade konsertkoton, ett mycket gammalt harpliknande instrument sällan hört utanför Japan, och hon har sina rötter i den klassiska japanska traditionen.

I det här programmet tar de ytterligare ett steg in i ett spännande och ovanligt musikaliskt samarbete tillsammans med Bohuslän Big Band – det är inte varje dag en japansk koto delar scen med ett storband.

Konserten är uppdelad i två avdelningar där den första består av två orkesterverk som Anders Jormin komponerat direkt för storband. Tanken är okonventionell storbandsmusik med en liten ensembles inkännande, lyssnande och de enskilda musikernas egenartade klangfärger. I den andra delen möter Lyöstraini (kontrabas, koto, röst och violin) Bohuslän Big Band i musik som arrangeras och komponeras av Anders Jormin.

Anders Jormin är en av Skandinaviens mest efterfrågade tonkonstnärer, dessutom professor på Musikhögskolan i Göteborg och hedersdoktor på Sibeliusakademien i Helsingfors och på Musik- och Teaterakademien i Tallinn.

Lena Willemark har under många år varit Sveriges klart ledande sångerska och fiolspelare inom svensk folktradition.

Karin Nakagawa uppmärksammades hemma i Japan tidigt för sitt virtuosa spel och sin förmåga att improvisera på koto och genom åren har hon ofta fört in en tusenårig kototradition i ett samtida konstnärligt sammanhang. Absolut inte okontroversiellt i Japan, ändå bugade såväl traditionsbevarande kotomästare som publik i uppriktigt och djupt känd tacksamhet under Lyöstrainis första konserter i Japa

Calle Real (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ””Calle Real är tveklöst det mest explosiva salsa/timba bandet som har kommit från Europa. De har tagit kommandot som klara ledare i globaliseringen av den moderna kubanska salsamusiken, och deras musik har revolutionerat själva genren med sin nyskapande musik”

Sedan deras släpp av det episka debutalbumet ”Con Fuerza” år 2006 som resulterade i en Latin Grammy Nomination och turneér över hela världen.

Calle Real är nuförtiden ett hushållsnamn i salsavärlden och med hits som ”Abreme La Puerta”, ”Prinsesa”, och ”Ya lo se” har de hållit dansgolven välfyllda i allt från Europa och USA till Sydamerika och Japan.

Pernilla Wahlgren (Kungsbacka Teater)  15,30 och 19.00

SugarMill Stringband (Holy Moly)

Holy Moly skriver; ”Sugar Mill Stringband kommer på efterlängtat återbesök! De bjuder på amerikansk old time! Med ett skönt sväng och mycket stämsång erbjuds allt från squaredancelåtar drivna av fiol och banjo, till hillbilly jazz och sorgliga ballader i valstakt.

Bandet består av:
Fred Sörensson – fiol, gitarr, sång
Emma Ekström – banjo, sång
Marko Manninen – gitarr, munspel, sång

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.