Konserter i Göteborg 4-15 januari 2019

Fredag 4 januari

Änglaspel (Nefertiti)

Trettondagsblues (Musikens Hus)

Claes Fat Bull and his vets
Claes “Fat Bull” Kihlberg (sång), Klas Dannäs (bas), Jimmy Östlund (gitarr), Stefan Seger (munspel), Dan Magnuson (trummor)

Mönsterås Bluesband
Calle Engström voc. guit. harmonica, Mats Grönqvist voc. guit, Peo Fahlström voc. keyboards, Bosse Olsson bass, Tommy Medner, trummor

Blue Mary Bluesband
Maria Johansson- Sång, Peter Pohlin- Gitarr, Kjell-Åke Nilsson- Gitarr, Dan Larsson- Bas, Lars Flyckt- Trummor

Nynningen med Matilda Magnusson (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Nynningen bildades 1971 och var verksamma fram till 1980. Gruppen gav bland annat ut albumet ”För full hals” med tonsättningar av den ryske poetens Vladimir Majakovskijs dikter – en skiva som räknas som ett av sjuttiotalets viktigaste album.

Gruppens medlemmar varierade fram till sista turnén som Nynningen gjorde våren 1980. Då hade de släppt fyra egna skivor och medverkat på många andra, bland annat den legendariska ”Doin the omoraliskschlagerfestival” i samarbete med Sillstryparn, en figur från Nationalteaterns alla pjäser. Just Nationalteatern blev återkommande samarbetspartner under många år med kabarevyer, musikteaterföreställningar och det stora Tältprojektet 1977.

2016 gjorde Nynningen comeback med dunder och brak på ett utsålt Pustervik. På scenen stod gruppen med fyra av originalmedlemmarna från Majakovskijplattan och skivan ”För Full Hals”, som nu framfördes i sin helhet på scen inför en entusiastisk publik. Efter det har gruppen turnerat flitigt över hela landet på festivaler och klubbar.

Nu levererar Nynningen en kompromisslös politisk rockmusik med inslag av både jazz och berättande ballader, uppblandat med improvisationer och solistiska utspel av gruppens suveräna medlemmar. Dessutom medverkar Matilda Magnusson som nyligen släppte sitt debutalbum med låtar av Björn Afzelius.

Tomas Forsell –g, s.. Bengan Blomgren –g., Nikke Ström –b., Pontus Torstensson –tr.,Thomas Jäderlund –sx, s., Hilda Ekstedt –sx, s., Niclas Rydh -tb. + gäst: Matilda Magnusson –s, g.

Eva & The Blue Boys (KoM; musikochbar)

Eva Karlefjärd sång, Lars-Olof ’Lollo’ Johansson gitarr, Bo Hansson Hammond,Conny Sävmo bas och Kent Helgesen trummor.  Blues, soul, funk = dans

Det Stora Monstret (Folk, Järntorget

Det Stora Monstret, alias Jacob Johansson, gav 2014 ut sitt självbetitlade debutalbum som hyllades unisont av kritikerkåren.

Ignore The Elephant (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; Ignore the Elephant har sedan starten 2013 profilerat sig som ett av Göteborgs stökigaste undergroundband. De plockar inspiration från såväl 80tals-electro som 90tals-grunge via nutida pop. Nu intar de Pustervik.
2017 kom EPn Hymns for the Weary, som möttes av fina recensioner av såväl Gaffa som Wolf in a Suit. 2018 markerade ett steg i ny riktning för Ignore the Elephant. Nya popvindar började blåsa med singeln Told You So, och nya örhängen är att vänta inom en snar framtid, en konsertfilm kommer dessutom att spelas in av RedDot Production!

——————————————————————————————————————–

Fredag 11 januari

Dan Helgesen – The Hammond Explosion (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”En nystartad kvartett som spelar i en skön suggestiv harmonisk, melodisk, groovy funky, heavy style.

Dan Helgesen är mest känd som Hammond organist och har sin egen signatur i både jazz, funky samt groovy style. Som ”sideman” har han jobbat med ett flertal artister, mest från Sverige men även från Danmark, Norge och USA. Dan har spelat med bl.a: Glenn Hughes, Sanne Salomonsen, Totta Näslund, Nanne Grönvall och Stonefunkers för att nämna några.

Varför hymla med att Hammond orgel är ett av dom mest dynamiska och uttrycksfulla instrument som funnits? De började tillverkas 1937 och har nu åter börjat få en ny renässans. Dan Helgesen spelar och komponerar med influenser från Chester Thompson (Tower of power) Jimmy Smith, Jimmy Mc Griff, Jon Lord (Deep Purple), Wild Bill Davis och Richard Groove Holmes. Så luta er tillbaka och spänn fast bältet..ordentligt..nu kör vi!

Dan Helgesen – Hammond B3, Henrik “Pilen” Pilkvist – Gitarr, Mattias Grönroos – Bas och Lade Källfelt – Trumset

Stefan Andersson – Flygblad över Berlin (Kajskjul 8)  (11/1-13/4)

Arr.skriver; ”Följ med i Stefan Anderssons nya fängslande musikaliska berättelse från krigsutbrottet 1939 till fredens klockringningar 1945. Den nya föreställningen i två akter ”Flygblad över Berlin” handlar om människorna som följde order och de som följde sitt hjärta.

The Plan (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Theodor Jensen och Mikael Furugärde utgör den hyllade svenska popakten The Plan. I vinter åker de på turné tillsammans med några helt nödvändiga saker.

Tolv år efter hyllade ”Walk for gold” släppte The Plan nya albumet ”From worlds away” den 5 oktober. Den som söker på Spotify hittar inte nya skivan, den finns endast som påkostad dubbelvinyl.

Med samma kompromisslöshet kommer The Plan under vintern genomföra en serie småspektakulära spelningar med nödvändig rekvisita. En diskoboll, en divan, en bukett vita liljor och viss rökelse kommer högst troligt dela scen med duon.

Theodor Jensen turnerade under 2016 med Henrik Berggren på hans hyllade comebackturné.”

Lillasyster, Corroded, Smash into Pieces & Hulkoff (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Grammisnominerade, guld- och platinabelönade, och med närmare 50 miljoner-streams är Göteborgsbandet Lillasyster aktuella med nya EP:n ”Svensk Jävla Metal”! Med mer än 500 genomförda livekonserter och hundratusentals mil på de svenska vägarna är bandet större och bättre än någonsin.

Corroded är belönade med guldskiva, flerfaldigt nominerade i Sveriges största rockgala (Bandit Rock Awards) och bandet bakom soundtracket till ”Battlefield 4”. Bandet bildades i Ånge för nära 15 år sedan och har dess gjort en så väl nationell som internationell resa. Corroded har släppt fyra album, haft flertalet listplaceringar både på hemmaplan och utomlands, gjort musik till både Robinson och Gladiatorerna, samt hunnit med att avverka hundratals live-framträdaden i Skandinavien och Europa.

Hulkoff har gjort sig känd som färgstark sångare och gitarrist i Raubtier, nu är han aktuell med sitt soloprojekt som han kort och gott valt att kalla ”Hulkoff”. Största skillnaden är att han väljer att sjunga på engelska. Annars är det samma industrimetal med norrländsk svärta som vi vant oss vid och blivit bortskämda med av Raubtier. När Hulkoff intar scenen träffar urkraften publiken med full kraft!

Som en av Skandinaviens mest fängslande, mystiska och mest explosvia live-akter har Smash Into Pieces med sin grundare och ledare The Apocalypse Dj blivit kända för att fånga publikens uppmärksamhet så väl live som i sociala medier. Från att utföra fallskärmshopp i svensk tv till att glänsa med sina parkour-moves / dans-skills till att rädda världen är bara några få av The Apocalypse Dj:s vardagsaktiviteter.

——————————————————————————————————————–

Lördag 12 januari

Lundgren-Wakenius Quartet (Nefertiti)

En hyllning till Duke och Oscar.

Jan Lundgren

Nefertiti skriver; ”Jan Lundgren är en av våra allra främsta jazzmusiker, han har genom ett femtio-tal utgivna fonogram och i en mängd projekt och samarbeten, visat på sin förmåga att omfamna traditionen samtidigt som han  ständigt förnyar sig.

En kombination av tradition och upptäckarlust är också vad vi kan förvänta oss här – med musik av bland andra Duke Ellington och Oscar Peterson – när Jan Lundgren sluter upp tillsammans med tre mycket välmeriterade musiker: gitarristen Ulf Wakenius, som bland annat var medlem i Oscar Petersons sista kvartett, basisten Hans Backenroth som spelat med praktiskt taget hela jazzeliten i både Sverige och internationellt, samt Kristian Leth på trummor, som många gånger samarbetat med just Lundgren och Backenroth.

Labyrint (Trädgårn)

Arr. skriver; Hiphopgruppen Labyrint firar 10 år 2019 och beger sig direkt ut på en rejäl turnésväng i januari.

Labyrint drar igång sin jubileumsturné ”Ortens Favoriter – 10 år” med att äntligen återbesöka ett flertal av de största städerna och del två av turnén planeras redan med fler städer senare i vår!

Labyrints medlemmar AKI, Dajanko, Jacco och DJ Sai jobbar just nu på för fullt med nya låtar och singlar till deras kommande tredje album som planeras släppas independent på Redline Recordings under 2019.

Lindha Kallerdahl (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Lindha Kallerdahl, stilbildande prisbelönt jazz och improvisationsdrottning med en röst som förtrollar. På den internationella improvisationsscenen har hon länge varit en spjutspets och rört sig fritt mellan jazz, rock, improvisation, avant-garde och samtida musik. Ikväll gör hon sin premiär på Unity. Tillsammans med Fabian Kallerdahl, piano, Josef Kallerdahl bas och Lars ”Lade” Källfelt blir det en varsam och personlig hyllning av några av den klassiska jazzrepertoarens absoluta guldkorn.”

——————————————————————————————————————–

Söndag 13 januari

Blues Celebration Party: Ginhouse 50+ (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Legendariska gruppen GinHouse, starkt influerade av den brittiska bluesvågen och den svarta amerikanska folkbluesen, formligen välte klubbscenen i Göteborg med sin tunga expressiva musik i slutet av 60-talet.

Minnesvärda ögonblick är bl.a konserten på Cirkus som förband till Jimi Hendrix 1969 samt till BB King på Konserthuset 1970 tillsammans med Peps Persson förutom ett stort antal gig på olika klubbar, fritidsgårdar, studentnationer och inte minst på JazzClub Artdur i gamla Östra Nordstan.

Bernt Andersson –org, munspel, s., Bengan Blomgren – g., Kjell Jansson –b. Gunnar Petersson –tr.

Gäster: Bror Gunnar Jansson –s. Stefan Dafgård –munspel., Stefan Sandberg –sx.  Mr Bo – s, g.

——————————————————————————————————————–

Måndag 14 januari

Andrew Combs + Charlie Whitten (Pustervik Matsalen)

Andrew Combs

Arr. Woody West skriver; ”Andrew Combs, en Dallas-fostrad sångare och låtskrivare som numera är bosatt i Nashville har en känsla för att kombinera smäktande, vintage country-pop med mer nutida Americana.

På hans senaste EP, ‘5 Covers & A Song’, delar Combs med sig av fem tolkningar på låtar som gjort ett avtryck på honom på ett eller annat sätt genom åren – och avslutande ‘Expectations’ som skrivits tillsammans med Sarah Siskind. Covers på The Strokes och Radiohead är nostalgiska tillbakablickar till sitt själv-sökande tonårs-jag, medan Loudon Wainwright III’s ‘4×10’ representerar ett mer nutida perspektiv på rollen som pappa och gift man. Lucinda Williams och Blake Mills har inspirerat som låtskrivare, arrangörer och ordsmeder.

De två senaste fullängdarna ‘All These Dreams’ och ‘Canyons of my Mind’ har gett honom bredare internationell uppmärksamhet, och han har jämförts med bland andra Mickey Newbury, Glen Campbell, Townes Van Zandt och Harry Nilsson. Genom dessa båda album har den känsliga vagabonden som Combs tidigare gett uttryck för, nu fått sällskap av en mer jordad personlighet. En Combs som gradvis blivit mer bekväm i sitt skinn, och som nu också delar med sig av sina musikaliska influenser.”

Andrew såg jag senast i maj 2017 uppe i matsalen ihop med tre kompmusiker varav en var Charlie Whitten, Dessförinnan i januari 2015 en halvtimma som förakt solo till Justin Townes Earle nere på Pusterviks stora scen.

Så här skrev jag om Andrews förra besök: http://blogg.wivatt.se/2017/05/12/andrew-combs-snart-ett-stort-namn-inom-americana/

Charlie Whitten är en amerikansk singer/songwriter som vi såg i Göteborg så sent som i höstas när han var föract till Sarah Klang på Konserthuset. Han var också med på bas när Andrew spelade på Pusterviks matsal 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *