Konserter i Göteborg med omnejd 12-17 mars 2019

Tisdag 12 mars

The National Reserve (Pustervik, Matsalen)

Arr. skriver; ”The National Reserve frontas av sångaren och gitarristen Sean Walsh och de har skapat en arketypisk amerikansk musik med beståndsdelar som R&B, västkust-countryrock, New Orleans funk, soul, och bluesig rock n roll. Ingredienser som gjort The National Reserve till det perfekta bar-bandet så klart, men det som gör dem långt större än så är Walsh förmåga att skriva exceptionellt stark och minnesvärda låtar.

Walsh föddes i New Jersey och började sin musikaliska resa på New Brunswicks punkscen. Så småningom upptäckte han giganter som The Band och Bob Dylan och därefter fanns det ingen återvändo.

Walsh började skriva låtar och flyttade till Brooklyn där han satte samman den första upplagan av The National Reserve. Bandet jobbade hårt och turnerade flitigt. Några av musikerna som inte pallade trycket byttes ut och så småningom landade det i den sätting vi har idag – gitarristen Jon LaDeau, basisten Matthew Stoulil, keyboardisten Steve Okonski och trummisen Brian Geltner.

Walsh insåg att det ständiga turnerandet utan pengar kunde knäcka vilket band som helst men han ville inte dra ner på antalet spelningar. Lösningen blev istället att belägra en lokal klubb och spela där varje kväll veckor i streck.

The National Reserve började spela maraton-gig på Brooklyn-baren Skinny Dennis; fyra timmars set varje kväll med R&B covers, klassisk rock och Walshs egna och allt starkare originallåtar. Walsh berättar, ”Last time I did the math, we had played close to a thousand hours, just at that one bar.” The National Reserve blev till slut en ostoppbar maskin som kunde vinna över den mest ofokuserade publik på sin sida

The National Reserve’s debutalbum, ”Motel La Grange” hyllades på hemmaplan när det släpptes våren 2018 och gjorde att bandet på allvar började uppmärksammas utanför Brooklyn. Bandet har bla spelat på populära americanafesten The Brooklyn Country Cantina under SXSW de senaste åren.”

Playhouse Jamsession – Tobias Grim (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Tobias Grim kommer ursprungligen från Vänersborg och är en av Sveriges främsta gitarrister och hörs i många sammanhang och inom många olika stilar. Musiktidningen Lira skrev i samband med utgivningen av Tobias skiva Brazil Lines: ”Mycket flyhänt och inspirerat gitarrspel får vi oss till livs, Tobias Grim borde efter debuten bli en välanlitad musiker” Denna kväll får vi höra honom tillsammans med några välkända jazzprofiler med Göteborg som bas. Efter konserten blir det som vanligt jam. Välkomna!Tobias Grim – g.Olli Rantala – b.Adam Ross – tr.Per Johansson – pi./jamvärd

Stina Klintbom & Thomas Andersson (Kustens Hus)

Arr. Visans Vänner skriver; ”Med virtuost gitarrspel och den speciella klangen från Thomas visluta i symbios med Stinas magiska röst blir det en särskild stämning med tolkningar av Evert Taubes visor. Kom och fira Everts 129:e födelsedag tillsammans med oss.”

Nils Landgren och GSE (Kulturum,Partille)

—————————————————————————————————————

Onsdag 13 mars

Shayna Steele (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”En av vår tids stora röster, känd från inspelningar med Snarky Puppy, Moby och en mängd andra stjärnor. Shayna Steele är aktuell med sitt tredje album, ”Watch Me Fly”. Albumet innehåller sex egenkomponerade låtar och fyra utvalda klassiker, musiken sträcker sig från Soul via Blues och Gospel och går enkelt över till retro R&B och Jazz. Vi introduceras till Shayna Steeles själfulla energi, liksom hennes häpnadsväckande sångröst och låtskrivarfärdigheter.

“I am outrageous, larger than life” är de första orden på Shayna Steeles nya album. När hon sjunger dessa i den så passande namngivna låten ”Be” visar hon tydligt att detta inte är skrytsamt utan ett faktum. Hennes röst är inte bara karismatisk, charmig och verkligt unik, Shayna är även otroligt teknisk med en kraftfull stämma som hyllats av många. Född i Kalifornien och uppvuxen i Mississippi, självutnämnd ”American Air Force brat” växte Steele upp över hela världen, numera är hon bosatt i New York.

Shayna är och har varit en eftertraktad bakgrundsångerska som spelat med artister som RihannaKelly Clarkson, Bette Midler och Steely Dan. När hon senare fattade beslutet att bakgrunden inte längre var något alternativ för henne har Shayna regelbundet turnerat som lead-sångerska med Grammy Award vinnande trumpetaren, Chris Botti, medverkat på Snarky Puppy’s ”Family Dinner” och nådde #1 på Dance Billboard Charts som en framträdande sångerska i Mobys ”Disco Lies”. Att säga att Shayna är redo att stå på sina egna ben skulle vara en stor underdrift.

Shayna Steele – s., Vit Kristan – p.,Ross Pederson- tr., Brian Cockerham – b. och Simon Kafka – g.

Fifty Shades of Blue (Café Hängmattan)

Samuel Nilsson – Gitarr/sång, Mårten Holmberg – Keys, Lukas Axelsson – Bas, Axel Wall – Trummor

Arr. skriver; ”Vem sa att blues måste bestå av tre ackord och shuffle-komp? De fyra unga halläningarna i ”Fifty Shades of Blue” menar att så behöver det inte alls vara. Med en förkärlek till improvisation och afro-amerikansk musik, benämner de sig själva kort och gott som ett ”jamband”.

I somras kompade kvartetten den amerikanska jazz-musikern Wesley Phillips, (Michael Jackson, James Brown, Quincy Jones m.fl) och spelade på Falkenbergs jazz- & bluesfestival för andra året i rad.”

——————————————————————————————————————–

Torsdag 14 mars

U.D.O. (Trädgårn)

Arr. skriver; ”De senaste åren har den legendariske före detta Accept-sångaren Udo Dirkschneider fokuserat på projektet Dirkschneider. Men nu är han äntligen tillbaks med det egna bandet U.D.O. I mars kommer U.D.O. till Sverige för fem konserter.

Från 1976 till 1987 samt från 1992 till 1996 var Udo Dirkschneider sångare i Accept och sjöng då på klassiska album som Restless And Wild och Balls To The Wall. Han har även släppt en lång rad album under namnet U.D.O. I förra veckan släpptes den senaste U.D.O.-plattan som fått namnet ”Steelfactory”. Skivan gick direkt på förstaplatsen på den svenska hårdrockslistan och den svenska listan för fysiska album

Nicolai Dunger (Nefertiti)

Nef skriver; ”Nicolai Dunger är en av svenska indiescenens mest produktiva artister – just nu aktuell med albumet ”Raison d’Être”.

Nicolai Dunger har genom sin långa karriär rört sig över genres som rock, jazz, konstmusik, singer/songwriter och folkmusik. Hans låtskrivande är fritt och har högt i tak, och materialet har släppts från allt till internationella satsningar på storbolag till privatpressningar. Senaste given – albumet Raison d’Être – har släppts löpande under 2018, där varje singel presenterats som ett eget kapitel tillsammans med en video.

Tematiken för låtarna har, precis som albumtiteln avslöjar, formats runt allt det som gett Dungers liv mål och mening. Raison d’êtreavhandlar livets små och stora prövningar och på den tolv spår långa samlingen tar han oss genom ämnen som föräldraskap – med både värme och mörker som en vaggande fond. Albumet ges ut av Göteborgsbaserade Kning Disk.

Nicolai Dunger hittar, sin stora katalog till trots, alltid en ny vinkel, alltid ett nytt tillvägagångssätt och står, kort sagt, aldrig still. Som liveartist har han ett stort antal turnéer i ryggen, och är känd för sin förmåga att bjuda in publiken nä

Jenna Jord (Musikens Hus)

Arr. skriver; ”Jenna Jords debutalbum ”Sing it out” är snart här och släpps i anslutning till kvällens releasekonsert. Konserten kommer även att bjuda på lite andra versioner av låtarna på plattan.
Hösten 2018 släppte Jenna Jord sin första singel ”You” och EP:n ”Sing it out” I hennes låtar hittas ofta sorgen och smärtan från svåra livserfarenheter. Men även glädjen, kärleken och funderingar kring livet får plats.

Bakom Jenna Jord finns Jenna Jordsten som sjunger och skriver text och musik, och Andreas Anderson som arrar och producerar. Genom deras samarbete fann musiken en ny väg med influenser från bl.a. soul, RnB, gospel, och pop. Så många år av drömmar, drömmar som snart inte bara är drömmar längre. Under releasekvällen spelar de eminenta musikerna Andreas Andersson och Marcus Utbult.”

The Stringent Band (Porter Pelles)

Arr. skriver; ”Med humor, stämsång, spelglädje och finlir, har dom fyllt  sin repertoaren med Simon & Garfunkel, Eagles, Beatles, Crosby,Stills,Nash & Young, Dylan och annan Americana music.”

Arne Österlindh – Pedal Steel och Sång, Göran Trygg – Elbas – Kontrabas och Sång, Per Erik Helin – 6-12 str gitarr och Sång, Christer Eliasson – Gitarr – Mandolin – Nylon Str Gitarr och Sång och Jerker Dahlen – Trummor

——————————————————————————————————————–

Fredag 15 mars

Florence Valentin + Support: Glenn Udéhn (Pustervik Stora Klubben)

Arr. Klubb Instant skriver; ”Under det tidiga 2000-talet gjorde Stockholmsbandet Florence Valentin entré på den svenska musikscenen. Debutsingeln ”Allt dom bygger upp ska vi meja ner” orsakade stor uppståndelse i press och när debut-EP:n med samma namn släpptes kort tid därefter stod det klart att landets indierockscen fått en ny favorit.

Med fullängdsalbumen “Jonny Drama” (2004), “Pokerkväll i Vårby Gård” (2007) och det sista och avslutande ”Spring Ricco” (2009) gjorde bandet ett stort antal turnéer över hela landet under sina verksamma år.Tidigare i höst annonserade bandets frontfigur Love Antell att ett Florence Valentin-jubileum stod för dörren. Nu står det klart att bandet kommer släppa nytt material 2019 – tio år efter bandets senaste släpp – och i samband med detta också ge sig ut på en sex stopp lång Sverige-turné.

Support: Glenn Udéhn (Solo)
Sedan debutalbumet “Lilla London Brinner” har Glenn Udéhn hunnit med att spela i många av Sveriges hörn, uppmärksammats av musikjournalisten Per Sinding-Larsen och medverkat i SVT. Förra året släppte Glenn sitt andra album ‘’Det går åt helvete nu’’, en skiva i sann indiepop-anda. Albumreleasen firades då på Pustervik och nu, nästan ett år senare, står han på Pusterviks scen igen.”

Trio Da Kali (Stenhammarsalen)

Arr. skriver; ”Världen i Konserthuset: Trollbindande rytmer med briljanta musiker från Mande-kulturen.Afrikanska Trio Da Kali består av tre briljanta musiker från Mande-kulturen i södra Mali. Med röst, balafon och bas-ngoni brinner Trio Da Kali för att utveckla och lyfta fram en traditionell och försummad repertoar. DJ Said spelar i foajén före konserten.

Hawa Kassé Mady Diabaté, dotter till den legendariska sångaren Kassé Mady Diabaté, är trions sångare. Med sin rika, uttrycksfulla röst och naturliga vibrato har hon jämförts med Mahalia Jackson, USAs stora gospelsångare.

Trions kapellmästare är mäster-balafonisten Lassana Diabaté. Han är en av Malis mest häpnadsväckande musiker och har spelat med många av Västafrikas främsta artister. Den yngste medlemmen av Trio är bas-ngoni-spelaren Mamadou Kouyaté, son till den världsberömda och Grammy-nominerade ngoni-spelaren Bassekou Kouyaté.

Trio Da Kali möttes vid ett samarbetsprojekt med Kronoskvartetten som kvartettens violinist David Harrington kallade ”ett av de vackraste samarbeten Kronos har haft under sina första 40 år”.Trio Da Kali har framträtt på några av världens mest prestigefyllda arenor: Royal Albert Hall, Theater de la Ville och Royal Festival Hall.”

Cordovas + Joe Nolan (Tryckhallen, Falkenberg)

Arr. Rootsy Granstigen skriver; ”Det finns folk som på fullt allvar hävdar att Cordovas är världens bästa band. Och det är inte omöjligt att de faktiskt har rätt. Varje gång man upplever Cordovas förbluffas man av den rastlösa energin, samspelet och viljan att skapa musik som förenar medvetenhet om tradition med ständig oförutsägbarhet, precision med improvisation och ett starkt kollektiv med stora, enskilda personligheter.
2018 skrev Cordovas skivkontrakt med ansedda bolaget ATO och albumet ”That Santa Fe Channel” öppnade många nya dörrar för bandet. Det är med andra ord ett band på väg uppåt som nu kommer. Ett band som är i ständigt utveckling, som trots unisona hyllningskörer vägrar slå sig till ro.

I Cordovas finns en samling starka personligheter som på något sätt lyckas förenas i ett urstarkt kollektiv. Briljanta solon finns det utrymme för bara om det stärker helheten och flummiga, improviserade instrumentalpartier kan man kosta på sig om de tillför något till grupparbetet. Cordovas är en väloljad maskin som hittat en underbar balans mellan precision och galenskap.
Kanadensaren Joe Nolan blev ett namn för den skandinaviska publiken genom två längre turnéer och två hyllade album 2012 och 2013, ”Goodbye Cinderella” och ”Tornado”. Trots sin ringa ålder imponerade han stort med sitt låtskriveri, sin stora röst och enorma scennärvaro. Och sedan försvann han. Flera år präglade av skivbolagstrassel, depressioner, tvivel och överdriven alkoholkonsumtion följde innan Joe under 2018 fick ordning på livet och karriären igen.

Nya plattan ”Cry Baby” har hyllats stort på hemmaplan och under inspelningen av valde Joe Nolan att själv koppla ett fullständigt grepp över processen. Att helt enkelt bara lita på sig själv. Med lite hjälp av vänner förstås. Och resultatet blev ett ohyggligt starkt och personligt album. Joe berättar sin historia, rakt och rättframt. Brutalt ärligt om sina egna tillkortakommande och problem, men skivan speglar även ett helande och visar på en väg framåt. ”

Electric Eel Shock + 2 band (Musikens Hus)

Arr. skriver; ”Smått legendariska Electric Eel Shock är tillbaka i Sverige och firar 25 år som band! Powertrion bildades i Tokyo under det glada 90-talet och har sedan dess spridit sitt energiska rock n’ roll-evangelium längs världens alla hörn och kanter. De har konstant byggt på sitt erkännande som ett världens bästa liveband och de har uppträtt i varenda amerikansk delstat och varenda venue och festival Europa har att erbjuda, Debutalbumet “Maybe… I think we can beat Nirvana” kom 1997 och DIY har varit ledordet sedan dess.
De kommersiella framgångarna kom 2004 med skivan “Go Europe”, som följdes upp ett års turnerande runt om i USA och Europa. Och så har det sedan fortsatt fram till dags dato.

Senaste albumet “Sweet Generation” kom 2016 och var gruppens första på tio år, och mottogs med fina ord, och förra året släppte de singeln “Red Devil’ vilket borde tillfredsställa alla fans av kompromisslös rock.
på scen 00.00

Scumbag Millionaire – på scen 23.00
Pissluffarna från andra sidan älven släppte sin debutplatta Speed i oktober. Under vintern har de hunnit turnéra i Tyskland, Holland, Schweiz, Irland, Spanien, Norge och Italien.
I Mars gör de två stopp i Sverige innan de åker vidare på en tvåveckorsturné i Finland, Tyskland och Belgien.
Bandet beskriver sig själva som action punk. En skitig mix av Motorhead, The Stooges, Backyard Babies och The Bronx.

Electric Hydra – på scen 22.00
Electric Hydra har under 2018 hunnit med en hel del spelningar, bland annat på Göteborgs Kulturkalas och som förband till Lucifer. Under 2019 kommer nya singlar släppas.”

Kullrusk (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Efter nästan tio år kliver nu den exprimentella, elsaxbaserade och kultförklarade rockjazzgruppen Kullrusk ut ur sin träda. Orkestern bildades av Kullhammar och Ruskträsk 2004 och debutalbumet Kullrusk spelades in på legendariska Gröndals Studio och släpptes samma år. Denna av många hett efterlängtade kväll innebär även en vinylrelease av just det albumet!”

Jonas Kullhammar – Elektrifierad tenorsax, dubbelsaxofonen Britta mm.

Per ”Ruskträsk” Johansson – Elektrifierad altsaxofon, saxopet mm.

Sven Lindvall – Bas.

Martin Jonsson – Trummor.

Idka Jazz /Unity Jazz)

Unity skriver; ”I spetsen hör vi tenoristen Ida Karlsson som hörs mycket i södra Sverige och i Danmark. Med ett stort sound, tradition i ryggraden och blicken framåt skriver hon hipp musik som är oemotståndlig.

Genren är nordisk jazz med tydliga rötter i 1950-talet.
Inspirationskällorna är Lars Gullin, Dexter Gordon och andra
tenorister men kompositionerna har också en touch av Idas
uppväxt med bl a. körsång, gospel och pianoklinkande ur psalmboken. Det växlar mellan finstämt samspel och energiskt sväng, mjuka innerliga ballader & flippade ylande solon.”

Saxofon och klarinett: Ida Karlsson
Piano: Martin Juteus
Trumset: Pontus Häggblom
Kontrabas: Zacharias Holmkvist

Mares (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Succébandet från Uppsala erövrade svenska hjärtan i somras under deras 34 stopp långa turné. Efter publikrekordet på Gröna Lund i juni följde fler publikhav fyllda till brädden. Framgångarna gav bandet en nominering till Årets Genombrott under Rockbjörnen i slutet av sommaren. Nu är de äntligen tillbaks med ny musik och ännu en turné.

Mares fick sitt stora genombrott när de i somras slog publikrekordet på Gröna Lunds lilla scen. Med över 5.000 personer i publiken tvingades parken spärra av området kring scenen och begränsa insläppet. Sedan debuten 2015 har bandet sålt guld och platina på samtliga singlar och det senaste släppet “Epos No. 1” fick rotation på P3.

Den 15 mars blir det releasefest för debutalbumet och turnépremiär i Göteborg innan resan fortsätter genom Sverige. Bandet själva säger att det kommer bli det bästa hittills”

Solala – Köket På Turné (Konserthuset)

Arr. skriver; ”En intim hemma hos-känsla indränkt i underbar stämsång!För sju år sedan träffades tre vänner hemma i köket en vardagskväll. Några timmar senare hade de gjort sitt första arrangemang och med det startat en ny genre inom svensk vokalmusik.

Solala beskrivs som en vokal powertrio och har med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och en minst sagt varierad repertoar ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument skrivit om boken om hur sång i grupp kan låta.

I ”Köket på turné”, deras största turné hittills, får vi dock återse dem i sin originaluppsättning runt köksbordet. Konserten kommer innehålla deras största och populäraste covers och nytt material i en intim hemma hos-känsla indränkt i underbar stämsång!”

Tonbruket (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Med rötterna i jazz, men med influenser av prog, psych, kraut, rock och avantgarde, så har Tonbruket skapat en alldeles egen plats på den svenska musikkartan.

I våras släppte de sitt livealbum ”Live Salvation”, ett album som syftar till att fånga själva essensen av vad som är Tonbruket. Tonerna flyter bekymmerslöst mellan mjuk och stillsam folkmusik till svängig jazz för att sedan övergå till ursinnig rock.

Kvartetten består av Dan Berglund, Johan Lindström, Martin Hederos och Andreas Werliin och så har det varit sedan dag ett.

Fyra unika individer som på scen smälter samman för att tillsammans skapa en väloljad maskin där varje kugghjul spelar sin roll. Trots att bandet inte existerat längre än ett decennium har Tonbruket hunnit med en hel del. Utöver att de har turnerat flitigt har de även hunnit släppt fyra kritikerrosade album som alla belönades med varsin Grammis.

Kombarris (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Spelar skön bluesbaserad musik uppblandad medjazz,funk,soul och en del New Orleansinfluenser!! Martin Bällgren sång/ congas, Lars Jildén gitarr, Mickey Carlsson orgel/ piano, Stefan Egeman bas, Bob Gilbert trummor. ”Mestadels blues med någon jazz- och någon funk-låt. Även några låtar av Robert Cray är med. Så det är lite blandat och svängigt.”

——————————————————————————————————————–

Lördag 16 mars

Andrea Bocelli (Scandinavium)

Arr. skriver; ”En av samtidens allra främsta operaröster återvänder till Sverige för en exklusiv konsert på Scandinavium i Göteborg den 16 mars 2019. Tillsammans med Stockholm Concert Orchestra och Gustavi Ungdomskör (The Youth Choir of Gothenburg Cathedral) kommer Andrea Bocelli att framföra kända operaarior och egna populära hits från den gedigna karriären.

Andrea Bocelli, även känd som ”den fjärde tenoren”, föddes med starr och miste synen vid 12 års ålder, men redan då kunde han spela både piano och flöjt. Han fick som tenor sitt genombrott på 90-talet, först i sitt hemland i en duett med Luciano Pavarotti och sedan på internationell nivå, på turné med den italienska världsstjärnan Zucchero.

Men det är som populärsångare han har haft sina största succéer, inte minst tillsammans med Sarah Brightman i duetten ”Time to Say Goodbye”. Framgångarna på skivmarknaden har varit enorma med över 90 miljoner sålda album, där samlingsskivan Romanza från -97, än idag är Italiens mest sålda album.

Andrea Bocelli har varit en av världens mest älskade stjärnor i över tjugo år. Senaste besöket i Göteborg var 2006.”

Elvis – The Musical (Konserthuset)

Arr. Julius skriver; Elvismagin blir total när Grahame Patrick intar scenen.Äntligen i Sverige! Från USA kommer här en av världens mest sedda musikalbiografier om Elvis rika musikliv.

Hyllningsshowen till ”The King of rock” som setts av fler än 250 000 besökare. Elvis musik tar dig tillbaka till rockkungens storhetstid från 50-talet och framåt, via videosekvenser och extravagant koreografi.
Ensemblen tolkar de viktigaste delarna av Elvis musikkarriär,från gospel till blues och rock’n’roll.

Elvismagin blir total när Grahame Patrick intar scenen. Han är känd över hela världen som den ”Best Elvis Since Elvis”!

Den legendariska ’The Stamps Quartet’ med sin vokalist Ed Enoch ackompanjerar. Ed Enoch har själv turnerat med Elvis från 1972-1977. Han har även sjungit på Elvis begravning.

I denna musikaliska hyllning till Elvis Presley ser vi inte bara Grahame Patricks som Elvis och The Stamps Quartet utan även en stor ensemblen med musiker, sångare och dansare.”

Papa Dee & First Light + Kingstone Bus Stop (Nefertiti)

Arr. skriver; ”Tre feta baktaktsakter äntrar scenen. Först upp Göteborgs tunga reggaebuss Kingstone Bus Stop följt av First Light och namnkunnige Papa Dee. Ba ba boom!

First Light har gjort sig kända som ett av Sveriges tyngsta liveband. De har gjort bejublade spelningar i Sverige och ute i övriga Europa och backat legender som Michael Prophet och Half Pint. Klassisk tung och kompromisslös Roots Reggae när den är som bäst! Detta mäktiga 9-mannaband spelar ett set eget material från debutalbumet ”Judgement Time” som de blandar upp med nytt kommande material.

Papa Dee
Veteranen Papa Dee behöver kanske ingen närmare presentation. Pionjär inom svensk hiphop, funk och reggae med ett förflutet i bl.a. Stonefunkers och Brooklyn Funk Essentials. Även om hans musik rört sig mellan olika genrer genom åren så är det alltid reggaen som har legat  i grunden och också den som han alltid återvänder till

Kvällens tredje set kör Papa Dee, backat av First Light, låtar från sin tyngre ;reggaerepertoar plus några tolkningar av klassiker. Papa Dee och First Light har gjort några få spelningar vid tidigare tillfällen, som reggaevärlden fortfarande talar sig varma om. Samarbetet mellan Papa Dee och First Light är inte bara scenframträdanden utan har också resulterat i ett album Showcase vol 1 som hade release innan jul. ”

Kingstone Bus Stop
På årets mörkaste dag 2012 träffades åtta män av en slump vid en busshållplats i Göteborg. När de började prata med varandra insåg de snart att de alla delade samma kärlek för reggae, ska, rocksteady och soulmusik. Som ett sätt att teleportera sig bort från det svenska vinterhalvåret bestämde de sig för att bilda ett band, där alla deras olika influenser tillsammans skapade en glödhet musikalisk cocktail.

Bandet tog sitt namn efter Kungsstens busshållplats där de först träffades och begav sig ut på ett korståg för att tina upp alla frusna nordbor med hjälp av sin musik och en sjuhelsikes partystämning. Idag är Kingstone Bus Stop välkänt för sina fantastiska liveframträdanden och smittsamt positiva energi.

Bandets medlemmar har rötter i Sverige, London, Jamaica och Barbados och även om de delar en bakgrund inom reggae-, ska-, och rocksteady musiken har de även varit aktiva inom funk, jazz och indieband. 2017 spelade de in ett antal låtar i olika göteborgsbaserade studios.

Bele Höglund – g., Marc Eastmond & Gavin Smart – s. Pål Eneroth – tr. och Marcus Warnby – sx. & keys.  

Vanessa Liftig Swings (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Sångerskan, kompositören och producenten Vanessa Liftig återvänder till Unity, nu för första gången med en egen blåssektion som hon skrivit några sprillans nya arrangemang för. Förutom jazzstandards tolkar Vanessa låtar av Pat Metheny och Cedar Walton. Hon bjuder alltid på en noga utvald repertoar och gräver fram standard-guldkorn från många olika håll. Ikväll backas hon av ett starkt band både beståendes av både trotjänare och nya rekryter.

Vanessa Liftig- sång
Samuel Olsson- trumpet
Eric Liftig- saxofon
Simon Westman- piano
Olli Rantalla- bas
Fredrik Hamrå- trummor

Maple & Rye + Support: Vincent Vensal (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”De fyra grabbarna, som tillsammans kallar sig Maple & Rye, är såklart från vårt goa Göteborg och slog ner som en komet på den svenska indiescenen 2017 med EP:n ”Nothing Poetic”. Här varvas väl avvägd stämsång med harmoniska melodier och sköna rytmer. Deras tanke är att hålla musiken äkta, utan några elektroniska inslag för att upplevelsen ska kännas genuin, både för publiken och bandet.

Under 2018 har bandet släppt tre singlar och gjort en rad framgångsrika spelningar i Sverige på bland annat Peace & Love och Festival Del Mar. De har även letat sig utanför hemlandets gränser och spelat i bland annat London, Oslo och Los Angeles. Bandet jobbar i nuläget stenhårt på sitt debutalbum inspelat i anrika Svenska Grammofonstudion.

Vincent Vensal är en musikalisk begåvning långt bortom det vanliga vars talang även syns i neo-psychedeliska  framtidshoppet Magna Mater. En kosmisk cowboy från Haga som på egen hand glider fram längs samma ökendammiga countryrock-freeways och Laurel Canyonlummiga singer/songwriter-vägar som Gram Parsons och Jackson Browne brukade färdas på i början på 70-talet.

På scen backas Vincent Vensal av Filiph Englund (Folks), Jonatan Karlsson (Magna Mater), Moa-Linn Rosenlöf (Orkan) och Sebastian Sandoval (Magna Mater).

Ida & Louise/Kaja (Kronhuset)

Arr. skriver; ”En stämningsfull och fängslande helafton med originalmusik som berör. Duon Ida & Louise och trion Kaja har båda en passion för att låta olika genrer mötas i en dynamisk mix av musikaliska influenser. Att grupperna en gång tagit avstamp i klezmer och i jiddischkulturen förenar dem ytterligare. I vår släpper de varsin skiva på Kakafon Records och firar tillsammans genom att erbjuda en gemensam kväll med två färgstarka konserter. Kvällen startar kl 18.30.

Basement Blues (S/S Marieholm)

Leif ’Pedda’ Pedersen sång/ gitarr/ munspel, Stefan Klementsson bas/ sång, Bengt Kristeberg trummor, Stefan Sandberg saxofon/ gitarr

Yamandu Costa (Kungsbacka Teater)

Yamandu Costa Kungsbacka Teater 16 mars-19

Arr. skriver; ”Yamandu Costa är en av Brasiliens mest uppmärksammade musiker och en fenomenal virtuos på sin 7-strängade gitarr. Han är också kompositör, arrangör och en högt uppskattad liveartist, som med musikalisk intimitet och scenisk explosivitet skapar konserter med både närhet och kraft. Men trots skickligheten och den musikaliska självklarheten handlar det inte alls bara om akrobatik utan om musik med gedigen grund i latinamerikanska musiktraditioner.

Yamandu har turnerat över hela världen och har samarbetat med flera symfoniorkestrar i Europa och Latinamerika. År 2018 blev han nominerad till två Latin Grammys och uppträde på prisutdelning i Las Vegas.

Yamandu Costa tar den traditionella choron till nya dimensioner. Han vrider dessutom upp intensiteten och komplexiteten i välkända stilar som samba, tango, bossa och milonga. Kvällen på Kungsbacka Teater kommer bjuda på Yamandus egna kompositioner, men också personliga tolkningar av stycken från den brasilianska musikskatten.

Kvällen inleds av Teatro Baó med luftdansaren Marta Chaves och poeten/ljudkonstnären Glauko de Lima. De bjuder på en annorlunda och vacker upplevelse där luftakrobatik vävs samman med poesi av den berömda brasilianske poeten Carlos Drummond de Andrade.

Axel Sondén & Flyttfåglarna (Porter Pelles)

Arr. skriver; ”Axel Sondén är en estradören och vispoeten från Majorna. Tillsammans med sina Flyttfåglar charmar han nu världen med rappt mellansnack, kluriga texter och melodier som fastnar.

De kallar sin musik för vispopfusion, ett passande namn. Med glimten i ögat och med hjärtat på rätta stället gör Axel låtar som har liknats vid en folkmusikversion av Håkan Hellström.

Texterna handlar om människor som skulle ha kunnat vara du och jag. Det är t ex berättelser om Gaisaren som har sett bättre dagar, om lördagsnatten vid Hagakyrkans spårvagnskur och om Göteborgarna en dag i Slottsskogen.

Axel Sondén och Flyttfåglarna har haft hundratals spelningar, bland annat på flera av landet största visfestivaler. Denna kväll kommer de till Porter Pelle och gör en av vårens få spelningar i sin hemstad. Detta vill du inte missa!

@Tribute (KoM musikochbar)

Blues- och rockcovers från 70-talet och framåt.
Jan ’Nusse’ Dahlin gitarr/ sång, Ole Ravnsborg munspel/ sång, Hans Nikell keyboard/ kör, Krister Eliasson bas och Sune Svensson trummor.

Jan Hammarlund, Kalle Berlin, Christer Ågren, Örjan Hjorth (Ödmans, Stigbergsliden 18) kl 15-18

Jan Hammarlund: Känd från proggens dagar, Chilesolidariteten, den tidiga HBT-rörelsen, kabaretartist och folksångare, med låtar som Ville, Jag vill leva i Europa, Jerusalem, Valarna som sjunger, Livet i Lunde – samt några nya som för första gången hörs i Göteborg.

Kalle Berlin:
Sjunger egna tonsättningar av Tage Danielsson samt egna visor.

Örjan Hjorth & Christer Ågren :
Sånger om sviken kärlek och ond, bråd död.

Mira Aasma + Ellen Olaison (Oceanen)

Arr. skriver; ”Mira Aasma debuterade 2015 och har sedan dess släppt ett fullängdsalbum, en EP och en fristående singel. Framgångarna har lett henne till spelningar runtom Europa – bland annat på Spot Festival och Xpo North. I oktober 2018 deltog hon som enda svenska artist i årets Red Bull Music Academy i Berlin.

Där senaste singeln “Witches” var ett starkt politiskt statement för jämlikhet så är den nya EP:n “Nighttime Memos” en djupt personligt och avskalat verk – nattliga skisser som bildar Miras mest direkta, berörande släpp hittills.

Ellen Olaisons musik vaggar metodiskt in dig i ett sagoberättande där du faller djupare och djupare ner i historien. Hon bjuder in till sin så kallade Dominoblues med sökande tremologitarrer och labyrinttexter där hon balanserar på linan mellan ljus och mörker.

Hennes kommande EP To The Cruel präglas av en egensinnig tydlighet och ett nervkittlande djup som gör att vi känner oss trygga och stundvis förtrollade. Ellen vet vart hon står och vad hon vill säga utan att avslöja för mycket. Med en fot i vilda västern och den andra i vardagsrummet leder hon oss till ett hav av sagor som böljar mellan dröm och verklighet.”

—————————————————————————————————————-

Söndag 17 mars

Jazz Preachers – Nat King Cole – 100-årsjubileum (Frölunda Kulturhus) kl 15

Nat King Cole skulle ha fyllt 100 år i år och hyllas här av Jazz Preachers. För att tolka och ge rättvisa åt denna låtskatt har gruppen förstärkts med sångaren Michael Sommerville.

Lizz Wright (Vara Konserthus)

Arr. skriver; ”Vi får finbesök av den amerikanska sångerskan Lizz Wright, vars kritikerrosade skivor har gjort henne till en av de mest populära vokalisterna i sin generation. Lizz Wrights fantastiska sångröst, tillsammans med ett noga utvalt låtmaterial som andas soul och gospel, ger lyssnaren en känsla av att vara hemma, var man än befinner sig.”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *