Konserter i Göteborg med omnejd 8- 14 juli 2019

Måndag 8 juli

Martin Ekman (Porter Pelle, Klippan)

Arr. skriver; ”Martin Ekman är en Stockholmsbaserad singer/songwriter med främst svenska texter, med ett flertal släpp i bagaget. Musiken hamnar i samma genre som Winnerbäck och Melissa Horn, och flertalet låtar har rullat på landets radiokanaler.

Martins första singel Själsfrände, som släpptes 2009 spelades länge på P4 och hamnade även som bubblare på Svensktoppen. Hans mest populära låt heter dock Jag säger det nu, som i skrivande stund har passerat 750 000 streams på Spotify. Martin säger själv att han varit dålig på att ge konserter utanför Stockholm – något han nu planerar att ändra på. I sommar ger han sig ut på en avskalad turné tillsammans med sitt band Hotellet. ”

Majornas 3e Rote (Gräfsnäsgården, Slottsskogen)

Arr. skriver; ”Folkmusik med rötter som sträcker sig ut till skotska reels, låtar i vistradition och ibland nalkas Bob Dylan! Majornas 3dje Rote har i sin nuvarande form funnits sen 1986. Namnet hittades på ett anslag i en portgång på Krukmakaregatan i Majorna. På skylten stod att kvarteret låg i ”Majornas 3dje Rote”. Alla i bandet bodde då i just detta kvarter och namnet var givet.

Roteindelningen kommer från brandförsvaret och Majorna var indelat i fyra brandrotar. Från början var bandet ett rent folkmusikband med enbart instrumentala, oftast traditionella, låtar på repertoaren. Texterna kom in i bandet med Göran Premberg som satte text till flera av de traditionella melodierna. Texterna var inte skrivna i traditionell ”folkvisestil”utan var ofta aktuella och engagerade men också med en omisskännlig humor. Gruppens musik har idag otvivelaktigt sina rötter kvar i den svenska folkmusiken, men med något vidgade vyer.

På repertoaren finns både låtar med en klar cajunprägel, låtar i ”Dylan- anda”, skotska reels och låtar i vistradition. De flesta låtarna är komponerade av gruppens medlemmar.

Bandmedlemmar:

Göran Berg: Gitarr, Dobro, Sång
Lasse Gustafsson: Fiol, Durspel, Sång
Stefan Kirchhoff: Bas, Sång
Göran Premberg: Fiol, Sång
Thomas Sjöstrand: Slagverk, Sång

——————————————————————————————————————-

Tisdag 9 juli

Metallica /Ghost/Bokassa (Ullevi)

Arr. skriver; ”Efter succé och publikrekord på Ericsson Globe (och 28 andra arenor runt om i Europa) återvänder nu ett av världens största band Metallica till Sverige – och Ullevi i Göteborg. Den 9 juli kommer Metallica och Worldwired Tour till Sverige.”

The White Buffalo (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”The White Buffalo, eller Jake Smith som den känsloladdade baryton-rösten bakom projektet heter, har byggt upp en av den alternativa countryns mest hängivna fanskaror. Med sin bakgrund i country så väl som punk har TWB skapat sitt egna musikaliska universum.

Det som fick TWB att på riktigt slå igenom, först i hemlandet USA och nu mer och mer i Europa var att skaparna till Kultseriernas kultserie The Sons Of Anarchy fick upp ögonen för Jakes sånger och förmåga att skapa känsla och dramatik genom sin röst och musik. Dom har använt flera av TWB låtar i sina program men främst så har signaturlåten Come Join The Murder blivit en hit för alla som följer serien och många andra.

Sju starka album och ett målmedvetet turnerande har lönat sig. Det senaste albumet Darkest Darks, Lightest Lights (2017) är hyllat av både fans och media. Våren 2018 gjorde The White Buffalo med band två succéspelningar i Sverige och i år är det äntligen dags för ett Skandinavien-besök igen. I juli återvänder han till Sverige för tre spelningar, bland annat på Liseberg och har med sig två medmusiker. ”

——————————————————————————————————————–

Onsdag 10 juli

John Fogerty (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Musikern, sångaren och låtskrivaren från Kalifornien är kanske mest känd från sin tid som frontman och sångare i bandet Creedence Clearwater Revival som slog igenom på 60-talet. Där skapade han ett banbrytande och utmärkande eget sound, influerat av såväl blues, country och rock ’n’ roll som pop och R&B, tillsammans med sina suggestiva texter.
Som en av rockhistoriens mest tongivande musiker har John Fogerty blivit tilldelad flertalet grammisar och blivit invald i Rock & Roll Hall of Fame samt Songwriters Hall of Fame för sina bedrifter. Senaste albumet Wrote a song for Everyone (2013) blev ett kvitto på hur musiken från Fogertys nu 50 år långa karriär fortsätter att beröra generationer av musiker och musikälskare.”

John Fogerty har spelat i Göteborg tre gånger tidigare. På Scandinavium åren 1997,1998 och 2005 . Han kom sddan till Kungsbacka och Tingbergsvallen 2006. Senast han var på besök i landet var 2017 då han uppträdde i Malmö .

Cory Henry & The Funk Apostles (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Cory Henry är den grammyvinnande superstjärnan från succébandet Snarky Puppy som nu valt att gå sin egen väg som bandledare, kompositör och frontfigur i det kokande livebandet The Funk Apostles. Med en musikalisk resa som musiker bakom världsstjärnor som Kenny Garrett, Bruce Springsteen och Erykah Badu, har nu Cory Henry blivit en världsartist i sitt eget namn.

Underbarnet Cory som började spela Hammondorgel när han var två år och debuterade på Apollo Theatre i New York vid sex års ålder, är kanske den perfekta mixen av Stevie Wonder, Marvin Gaye och Herbie Hancock. En modern mästare vid Hammond B3-orgeln och en musikalisk tornado av stilar och uttryck. Cory Henry mixar oblygt jazz, soul, funk, gospel, blues och afrobeat till sin egen enormt smakrika gumbo.

Cory Henry & The Funk Apostles anses av många i branschen vara ett av världens bästa liveband just nu och spelar under sommaren på de flesta stora festivalerna världen över. ”

Shirley Clamp (Villa Belparc)

Arr. skriver; ”Shirley Clamp blev ett med Svenska folket när hon 2004 som en rödhårig yrhätta med en magisk sångröst damp ner i melodifestivalen, och via andra chansen studsade in i finalen i Globen där hon omfamnades av både publik och jury vilket resulterade i en 2:a plats med låten ”Min Kärlek”.

Därefter har det blivit många fler melodifestivaler, turnéer i alla möjliga format, TV-medverkan i både allvarliga och lekfulla program, samt massor av alla möjliga liveframträdanden runt om i vårt avlånga land.

De senare åren har Shirley bl a. skapat sitt eget showformat ”Gokväll mitt namn är Shirley Clamp” som är en sing-up-show där hon tillsammans med sitt band på ett alldeles eget självklart och befriande sätt blandar sina favoritlåtar med slagfärdig vardagshumor där hon reflekterar över händelser, dråpligheter och kontraster i sitt liv både som artist, dotter och mamma.”

Lasse Stefanz (Liseberg, Polketten)

——————————————————————————————————————

Torsdag 11 juli

Åmål´s Blues Fest (11-14 juli)

Janice (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Den senaste i raden av stjärnor som fostrats i plantskolan Tensta Gospel Choir heter Janice. Med en rad soulinfluerade popsinglar i bagaget har Janice på kort tid trätt fram som ett framtidslöfte att räkna med

Musiken hon skapar beskrivs bäst som stämningsfull, hoppfullt mörk och på många sätt också blytung – i hennes soulpräglade röst finns både känsla och substans med förmåga atthänföra vem som helst. 

I februari släppte Janice sitt efterlängtade debutalbum Fallin’ Up – en platta som applåderats hårt av såväl publik som kritiker. Tillsammans med albumet gav hon sig ut på en omfattande turné och intog scener längs hela vårt avlånga land. Återigen fick Janice ett varmt mottagande. Framgångssagan bekräftades ännu en gång när hon i våras nominerades till Grammisgalan. ”

Gustav och Viktor Norén med Floda spelmän (Villa Belparc)

Arr. skriver; ”Bröderna Gustaf och Viktor Norén kommer i sommar att turnera tillsammans med Floda spelmän. Idén kommer från början från Gustaf, som efter att ha flyttat till Dala-Floda förra året året upptäckte den lokala passionen inom den musikgenre han själv är uppvuxen med – folkmusiken.
Med finstämd och stämningsfull instrumentering kommer repertoaren bestå av stora delar Fröding med guldkorn från både den massiva succén “Infruset” såväl som nyskrivna alster, kombinerat med inslag av Mando Diao, Sugarplum Fairy och State Of Sound.”

Staffan Hellstrand- akustiskt (Porter Pelle)

Arr. skriver; ”Staffan äger en snart 30-årig karriär som soloartist. De har resulterat i grammisar, rockbjörnar och odödliga svenska hits som ”Lilla Fågel Blå” och ”Fiskarna i haven” som han skrev åt Idde Schultz men också kompromisslösa album med tydliga ställningstaganden.

Förutom sin egen karriär har han skrivit låtar till och med en mängd artister från Lasse Winnerbäck och Olle Ljungström via Latin Kings och The Nomads till Lena Nyman, Bodil Malmsten, Lisa Nilsson, Sven-Ingvars, Uno Svenningsson och många fler – till och med det svenska fotbollslandslaget. I april 2018 släpptes hans sextonde soloalbum ”Svaret på allt”

Kvasar & Khadavra (Folk, Järntorget)

21.10 KHADAVRA
Khadavra, ett band med ursprung i den värmländska skogen har sedan några år tillbaka varit aktiva i Göteborg. De låter sentimentalitet och intuition vägleda sitt skapande. Ljud som resonerar med det inre för att koppla till det yttre kollektivet.

Stilen är en häxbrygd av psykedelia, progressiv rock, shoegaze och postrock. Den sista ingrediensen som sätter ordet på musikens effekt: vemod. Källan till stämningen är upplevelser både positiva och negativa, verkliga såsom övernaturliga.

Nya skivan heter ’Hypnagogia’ vilket är gränsen mellan vaket och drömmande tillstånd. Det suddar ut verklighetsuppfattningen, vilket deras musik ibland råkar göra. En spelning med Khadavra kan bjuda in dig på dans eller en ritual.

22.00 KVASAR
När en död stjärna slukade en döende för två år sedan så exploderade Kvasar ut i Göteborgs klara natt. Med relativistiska hastigheter har de skapat ett musikaliskt kollage. Tydliga influenser från 60- och 70-talets brittiska progressiva våg kan höras men med ett personligt uttryck sammanfogas de olika komponenterna till en häxblandning bestående av jazzig harmonik, stora psykedeliska ljudlandskap och råa bluesiga känslouttryck som bryter ut i svängiga partier, vilka sveper in lyssnaren i saxofonen och gitarrens förföriska slingor.

Från lugna, emotionella pianopartier till gitarrsolon i sann Gilmour-anda; i sin helhet är Kvasars musik dynamisk progressiv rock som aldrig räds att ta ut svängarna åt något håll! Influenserna sträcker sig från Zeppelin till Bo Hansson, från King Crimson till Beach Boys och allt möjligt både däremellan och ljusår bort, allt sammanfogat i goda vänners lag.

Fri entré

—————————————————————————————————————-

Fredag 12 juli

Baskery (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Oavsett var de befinner sig i världen får de svenska systrarna höra av publiken att de varken sett eller hört något liknande, att de har en helt unik uppsättning och uppträder med vad som verkar vara en outtömlig energi. Baskery handlar om att ställa musiken på huvudet, att blanda punkens rättframhet och orädsla med de subtila och finstämda i singer/songwritingtraditionen.

Denna högoktantrio som har tillbringat flertalet år i USA för turnerande, låtskrivande och skivinspelningar har jämförts med allt från Fleetwood Mac, First Aid Kit, Black Keys till Led Zeppelin. Bandet har öppnat för bl a Robbie Williams, Gary Clark Jr och Brandi Carlile.

Greta Bondesson –  6-strängad banjo, s. & tr., Stella Bondesson – b. & s., och Sunniva Bondesson – g. & s.

DiLeva tolkar David Bowie (Villa Belparc)

Arr. skriver; ”Vi vågar utlova en magisk kväll tillsammans med denna unika kille och musikaliska profet. Här tar Thomas Dileva sin kritiker- rosade David Bowie-hyllning ”Changes” ut i landet. En fascinerande konsert i tid och rum där publiken får njuta av Bowies allra största hits, tolkade och arrangerade av och med Di Leva.”

Hov 1 (Trädgårdsföreningen)

——————————————————————————————————————-

Lördag 13 juli

Mats Ronander Band (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Mats Ronander är en av landets mest rutinerade och respekterade musiker. Han har varit studio- och turnégitarrist åt Ulf Lundell och ABBA, spelat i band som Nature och Blues Quality. Han har medverkat i supergrupper som Low Budget Blues Band och Grymlings, släppt ett flertal soloalbum och spelat tusentals konserter världen över.”

Bandet: Mats Ronander Leadsång, elgitarr & munspel, Pelle Jernryd – Elgitarr, lap steel & kör, Magnus Nörrenberg – Keyboard & kör, Micke Björk Bas & kör – Staffan Brodén – Trummor

Vi som älskar 90-talet (Slottsskogsvallen)

Söndag 14 juli

Bränno Varv Visfestival

Brännö Visfestival återuppstår efter över tio år som Brännö Varv Visfestival!

Eddie Oliva (Slottsskogsteatern)

Sommarunderhållningens äldsta programpunkt återvänder till Slottsskogsteatern. Programledaren Toby Magnusson och Thomas Sällströms trio har bjudit in en rad folkkära artister som fyller Slottsskogen med härliga toner! Klockan 14-15

Eddie Oliva skriver; ”Jag har genom åren varit med i alla de stora TV-programmen och 1995 dedikerade Sveriges television ett avsnitt i serien Mötet till mig. Mötet spelades in i Amalfi tillsammans med alla mina syskon och min musik. Jag har också skrivit låtar till flera artister, Lasse Berghagen, Christer Sjögren, Jahn Teigen med flera. Jag har turnerat och sett hela vackra Sverige från Ystad till Haparanda.”


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *