Konserter i Göteborg 6-10 augusti 2019

Tisdag 6 augusti

Busy Signal & High Voltage Band (Nefertiti)

Arr, skriver; ”Ni som lyssnat på urban musik det senaste decenniet har inte kunnat undgå Busy Signal. Med åratal av hits som Missing You, Bedroom Bully, Unknown Number, Night Shift, Watch Out For This (feat Major Lazer), Text Message mm mm har Busy Signal etablerat sig som ett toppnamn inom jamaicansk musik och en artist som kan röra sig fritt från stenhård dancehall till roots reggae.

Förra året släppte Busy en av de absolut största dancehall-hitsen ”Stay So” och fortsätter droppa hit efter hit. Senaste släppet ”Great Men” visar än en gång Busy Signals ”versitality” då Busy tar sig an att göra en cover på en roots-låt med Burning Spear!

Denna tisdag så intar Busy Signal med fullt liveband Nefertiti för att bjuda på en exklusiv konsert ni inte får missa, räkna med en resa genom Busy’s hit-katalog. Allt från reggae-hits till dancehall-anthems!”

Whitney (Pustervik Stora Klubben) kl 20

Arr. skriver; ”Whitney är det unga Chicagobaserade storbandet som egentligen består av duon sångaren/trummisen Julien Ehrilich och gitarristen Max Kakacek vilka tidigare synts i andra indiestorheter. Efter en serie strålande singlar släppte de sin debutplatta ”Light Upon the Lake” i juni 2016. Albumet var ett av det årets allra bästa, duon visade upp en låtskrivarbegåvning och musikalitet långt bortom det vanliga där Ehrlich mjuka falsett alltid dansar lätt runt Kakaceks enastående gitarrslingor.

Live bestod gänget av ett storband på 6 personer, inklusive blås och efter att ha gjort en mindre Europaturné efter första singeln ”No Woman” så blev gänget snabbt sommarens festivalsuccé med bejublade och hypade framträdanden i samband med SXSW, Primavera, Stay Out West och End of the Road. En succé som sedan följdes upp med en slutsåld klubbturné under hösten (och Whitney’s tredje spelning på Pustervik inom loppet av 7 månader).

Efter en tids tystnad har bandet på sistone börjat portionera ut spelningar och skvallra om album nummer två, eller som bandet själva konstaterade i en intervju nyligen: ”if people liked Light Upon The Lake, they are really going to fuck with this”

Anders Lundin- Expedition Livet (Liseberg Lilla Scenen)

Arr. skriver; ”Publiken tas med på en vindlande historia som handlar om utvandrare och invandrare, om allas våra förfäders irrfärder, om Anders egna och om ett och annat snedsteg på vägen. Med sig på scenen har Anders musikern  Jonas Olofsson på kontrabas. 

Att berätta en historia runt lägerelden är den äldsta, mest naturliga formen av underhållning. Och om Tv:n är vår samtids lägereld så har Anders Lundin en gedigen erfarenhet av att underhålla vid den. I föreställningen Expeditionen Livet använder han det till att berätta en fängslande, spännande och rolig berättelse om det äventyr det är att leva och vandra på vår planet.

Vid sidan av sin Tv-karriär har Anders även varit verksam musiker och skrivit sånger åt sig själv, åt andra, åt vuxna och barn. Några skivor har det blivit och en till är på väg. Med sig på scenen har Anders musikern Jonas Olofsson på kontrabas och tillsammans med Anders gitarr blir det lite som en vismusikal. Fast utan koreografi. Och väldigt få roller. Men mer behövs inte.

Anders och Jonas turnerar sommar och höst 2019. I september släpper Anders ett album som utgår från föreställningen, ett sätt för publiken att ta med sig upplevelsen – och Anders – hem.

Oddjob (Trädgårdsföreningen,Cirkustältet) kl. 20.15-21.15

Arr. skriver;” Oddjob firar 20 år som band. För den som eventuellt ännu inte gjort sig bekant med Oddjob väntar en musikalisk tripp. Under två decennier har de hyllats av publik och kritiker för album och konserter både på hemmaplan och ute i världen.

På Grammisgalan 2014 fick Oddjob ta emot priset för Årets Barnalbum för deras Jazzoo. 2018 släpptes uppföljaren Jazzoo 2 som 2019 belönades med Manifestpriset för bästa barnalbum med motivationen: ”Musiken och titlarna skapar associationer och låter fantasin flöda fritt i det menageri som skapats av musiker som tar barnen på allvar!”

Goran Kajfes, trumpet, effekter, congas.
Per ”Ruskträsk” Johansson, saxofoner, basklarinett, slagverk.
Peter Forss, elbas, kontrabas, synthbas.
Daniel Karlsson, piano, orgel och synth.
Lars Skoglund, trummor, slagverk.

Axel Sondén & Flyttfåglarna (Bältespännarparken ) 19.15-20

Arr. skriver; ”Axel Sondén, estradör och vispoet från Göteborg, och folkpopbandet Flyttfåglarna charmar nu världen med sin musik, som de kallar vispopfolkfusion. Med glimten i ögat och hjärtat på rätt ställe, levererar de kluriga texter och melodier som fastnar.”

Blom Taala (Trädgårdsföreningens Cirkustält) kl 22-23

Arr. skriver; ”Förtrollande traditionell musik från Indien och melodiösa sydindiska filmsånger möter elektroniska rytmer. Blom Taala presenterar ett brett musikaliskt genreöverskridande och dansgruppen Mysk visar upp indisk dans. Ensemblen har samarbetat unde

Dunderhead (Bältespännarparken) kl. 20.45-21.30

Arr. skriver; ”Historien om Dunderhead började på en gata i stadsdelen Haga i Göteborg. En vacker vårdag 2013 stod ett gäng och spelade när Angelina Lundh gick förbi. Hon stannade, lyssnade och tog kontakt med bandet. Ganska snart spelade de ihop under namnet Angelina Darland & the Moonshine Brothers. 2014 bytte gruppen namn, till Dunderhead (westernslang för imbecill). Genom år av flitigt turnerande har de arbetat fram en stark och fartfylld liveakt med en repertoar bestående av eget material och traditionella bluegrasslåtar.

Under 2014 tog vinden tag i seglen ordentligt när Dunderhead blev utnämnda till Europas bästa bluegrassband av EWOB (European World of Bluegrass). Utnämningen följdes av turné i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Sverige. 2015 släpptes den självbetitlade debutskivan Dunderhead, följt av turnéer i både Europa och USA, bland annat på festivalerna Romp Fest och Red White and Bluegrass Festival. Hösten 2019 går Dunderhead åter in i studion för att spela in sitt nästa album.

Angelina Lundh, sång, dragspel, Mikael Grund, sång, gitarr, mandolin, Anders Ternesten, banjo, Carl Karlsson, kontrabas och Agnes Brogeby, fiol, sång.

Black Cat Bone (Bältespännarparken) kl 22.15-23

Arr. skriver; ”Black Cat Bone är en grupp från Göteborg som tolkar bluesklassiker på sitt eget personliga vis. Bandet levererar en tung gitarrbaserad blues, med en stor energi och glädje. På repertoaren finns musik av legendarer som Skip James, Elmore James och Howlin’ Wolf varvat med material från mindre välkända storheter. I bandet ingår Christoffer Johansson, Alexander Ringbäck, Erik Fastén, Per Ödberg och Erik Ivarsson.

Christoffer Johansson, gitarr, sång., Alexander Ringbäck, bas., Erik Fastén, trummor, Per Ödberg, gitarr och Erik Ivarsson, gitarr, lap steel. 

————————————————————————————————————-

Onsdag 7 augusti

Channa Riedel (Bältespännarparken) kl 15-15.30

Arr. skriver; ”Channa Riedel är sångare, kompositör och konstnärlig ledare för sjumannaorkestern Beloveds, som hösten 2019 släpper sitt debutalbum på Abrovinsch Records. Skivan Så tar natten dig åter är ett samlande av erfarenheter kring flykt, kamp och kärlek från olika tider och olika delar av världen. Texterna är skrivna av svenska, spanska, ryska, amerikanska och palestinska poeter, ibland av Riedel själv.

På Jubileumsscenen bjuder Riedel på avskalade versioner av albummaterialet. Med sig på scenen har hon musikerna Joel Haag (gitarr) och Björn Petersson (bas).”

Ann-Louise Hanson (Kungstorget) kl 16-16.45

Arr. skriver: Ann-Louise Hanson hade sitt första professionella sånguppdrag 1959 med Anders Burmans orkester i Stockholm. Hon placerade sig också på första plats på den allra första Svensktoppen i radio (1962) med låten Vita sommarmoln. Ann-Louise är till dags dato den kvinnliga artist som haft flest låtar på Svensktoppen, närmare bestämt 50 stycken. Hon är också den artist som har sjungit flest sånger i svenska Melodifestivalen. Fjortonde låten och senaste gången var i år med låten Kärleken finns kvar.

Under 23 år samarbetade Ann-Louise med Lill-Babs och Siw Malmkvist med showerna Tre Tjejer och Tillsammans 183 år på scen. Den senare spelades fram till Lill-Babs  bortgång 2018. På senare år har Ann-Louise arbetat i många olika konstellationer, med storband, med mindre orkester och enbart ackompanjerad av sin man Bruno Glenmark. I år firar Ann-Louise 60 år som professionell sångerska. Se denna folkkära legendar på festivalen, där hon uppträder tillsammans med sin man.

Iiris Viljanen (Bältespännarparken) kl.16.30-17.30

Arr.skriver; ”Iiris Viljanen är en av Sveriges främsta liveakter och hyllas för sin närvaro och sina pianomelodier. Hennes personliga texter handlar ofta om psykisk ohälsa varvat med vardagsbetraktelser. Det är svårt att jämföra henne med andra artister, eller som någon skrev: Viljanen är liksom sitt eget universum.

Efter att ha lämnat bandet Vasas flora och fauna solodebuterade hon 2016 med två unika skivor: den rosade popskivan Mercedes, med rap och sång på finlandssvenska, och en instrumental pianoskiva Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces, som har visst släktskap med Jan Johanssons och Keith Jarretts musik.

Nu har hon skrivit nya historier och pianostycken och detta är en av hennes få konserter under sommaren, med ny sättning och nytt material.

Iiris Viljanen, rap, sång, piano, Paulina Mellkvist, bas, gitarr, körsång, August Wangendahl, trummor och Johan Arrias, saxofon, klarinett

Kira (Nefertiti) kl 17

Arr. skriver; ”Från sköra klanger till punkigt ös är en konsert med KiRA en resa genom musikens ytterligheter som inte lämnar någon oberörd. Folkliga och poppiga melodier möter harmonik från modern jazz och mynnar ut i lekfulla improvisationer där vad som helst kan hända!

Musiken har vuxit fram ur känslorna som återfinns mellan dåtid och framtid. Inte sällan skildrar texterna en föränderlig värld full av ställningstaganden och nya förutsättningar. Välkomna att lyssna.”

Maria Eriksson Andin (sång), Christian Martinsson (trummor), Nils Kristenson (kontrabas), Hanna Brauer (piano), Rikard Wadman (saxofon). 

Wilmer X/John Lindberg Trio (Liseberg Stora Scenen)

John Lindberg Trio kl 19.00

Arr. skriver; ”Kvällen dras igång av John Lindberg Trio. Med ena foten i klassisk rockabilly och den andra i modern rockmusik har dalatrion John Lindberg Trio – eller JLT helt enkelt – blivit en av Sveriges mest älskade liveakter. John Lindberg Trio albumdebuterade redan 2006 som John Lindberg Rockabilly Trio och har sedan dess hunnit med ytterligare sex album, varav senaste albumet Straight from the heart släpptes 2017.

Genom karriären har John Lindberg Trio breddat sitt femtiotalsinspirerade rockabilly-sound med influenser från bland andra Led Zeppelin, The Sonics, Steve Earle, The Beatles och The Fabulous Thunderbirds. Men det är i liveformat som John Lindberg Trio är i sitt esse. Självsäkert, energiskt och med stora delar charm och nerv, ett lika klassiskt som modernt rockband som inte lämnar någon oberörd.

Wilmer X kl 21.00

Wilmer X tog under det sena sjuttiotalet sina första stapplande steg som Wilmer Pitt. Ett namn vars ändelse inför släppet av bandets första mini-LP byttes mot det mindre uppseendeväckande X. Debutalbumet spelades in i legendariska Svenska Popfabriken i Klippan av den lika legendariske demonproducenten Pål Spektrum. Därefter var stenen i rullning, och på rullande stenar växer som bekant ingen mossa.
  
Ren och oförfalskad kärlek har varit fundamentet för den grundmurade relationen mellan Wilmer X och fansen. De som varit med sedan starten, de som hakade på lite senare och de som just upplevt det drastiskt höjda blodtryck som följer att höra Kör Dig Död för första gången.

I fjol besökte Wilmer X festivalen Sweden Rock framför jublande rockfans och gav även två slutsålda spelningar på Kulturbolaget. Nostalgitripp? Glöm det. Nisse Hellberg, Jalle Lorensson, Thomas Holst, Sticky Bomb och Janne Lindén visar just nu att Wilmer X låter vitalare, mopsigare och tätare än någonsin. Resan fortsätter – till Stora Scenen på Liseberg i sommar.

Flamingokvintetten (Liseberg, Polketten)

Little Jinder (Pustervik Stora Klubben) kl 22 | Fri entré!

Arr. skriver; ”Nominerad till tre Grammis 2019, P3 Guld-pokal sedan tidigare, succé i Så Mycket Bättre, älskad programledare i Musikhjälpen och Sveriges absolut bästa Instagramstories. Allt sedan debutalbumet på svenska 2014 har Little Jinder tillhört den absoluta toppen bland svenska artister. Med tre skivor i ryggen har vi en rejäl hits-kavalkad att se fram emot! Hon har sålt ut Pustervik inte mindre än tre gånger och denna gången blir festen alltså gratis!”

Gbg Pop Night (Brewhouse)

Arr. skriver; ”På Brewhouse samlas gräddan av intressanta band och artister i pop-Göteborg. Några mer omtalade än andra, men summa summarum: dessa band är troligen bra mycket mer välkända redan nästa år.

Paradisäppelvägen – är bandet som plockar upp melankolin i sommarnatten och framför den genom stora berättelser. . Bandet har existerat sedan 2013 och släppt ett antal singlar och EP:s. Den 12 april släpptes deras debutalbum Den som skriker högst, ett album som speglar vår värld där alla försöker överrösta varandra, och där det är ingen som lyssnar på vad den andra har att säga. 

Manx – det helt nya lyxtrollet är en ny värld av perfekta kontraster. Skrivet, proddat och framfört av Maria Nyström som tidigare gått under namnet The Naima Train. Musiken rymmer den stora världens influenser komprimerat i en liten glaskula. Hon blandar skamlöst in heta darbukas i en smörig popdänga och jazzinslag där de minst förväntas. Även om det har hänt en hel del sedan de första låtarna lades ut på Myspace, succén i Musikhjälpen-buren, vinsten i Musik-direkt och hundratals spelningar runt om i landet så står Maria Nyström fortfarande som en av landets mest spännande artister.  

Kristina Issa (Bältespännarparken) kl 22-23

Arr. skriver; ”Bandet bildades av musikern och kompositören Kristina Issa år 2013. Genom att handplocka från folk- och jazzscenen har Kristina skapat ett unikt band som tillsammans har mejslat fram den episka impro-pop som de har blivit så uppmärksammade för.

Kristina Issa, Emil Blommé, Malte Zeberg, Fredrik Brändstrom. Cornelia Nilsson och Sofia Andersson

——————————————————————————————————————–

Torsdag 8 augusti

Way Out West 8-10 augusti

Torsdag med bl.a Amadou & Mariam, Blind Boys Of Alabama, James Blake, Zara Larsson, Neneh Cherry, Spiritualized, Silvana Imam och Jon Hopkins. Jorja Smith ersätter Cardi

William Soovik Grand Finale kl 17-18/ Sisters Of Invention kl 18.30-19.30 (Nefertiti)

William Soovik Grand Finale
Grand Finale är den göteborgska trumslagaren William Sooviks hjärtebarn. Efter att ha spelat med en uppsjö av olika band frågade han, efter en period av gig-torka och jazz-ångest, under senhösten 2017 om några av hans finaste musikervänner ville spela ett par av hans låtar. Det hela resulterade i debut-skivan Rustik Musik som släpptes på det egna bolaget Abrovinsch Records i Juni 2018.

William själv tycker att musiken låter som om Led Zeppelin skulle starta ett projekt med The Bad Plus, Frank Zappa och Nirvana för att skriva reklam-jinglar till svenska byggföretag eller ledmotiv till japanska manga-serier.”

Sisters of Invention
Sisters of Invention är en svensk duo som utgörs av systrarna Malin och Karolina Almgren. Under de senaste åren har de samarbetat med en rad kända musiker och artister. De har blivit hyllade i både Sverige och resten av Europa för sitt unika sound. 2016 vann Sisters of Invention Euroradio Jazz Competition i Amsterdam och hösten 2017 mottog de Sveriges Radios pris Jazzkatten i kategorin ”årets grupp”.

Malin och Karolina har alltid haft en förkärlek för att blanda genrer, uttryck och influenser, något som de gör med den äran och utan att förlora sin egen musikaliska identitet. Deras Musik är färgstark och svängig samtidigt som den är poetisk och sårbar. Systrarnas fokus ligger på starka melodier och rytmer, som lyssnare kan du förbereda dig på att bli överraskad av den variation av ljud och stilar som denna duo kan frambringa. Musiken är modern och fräsch men inte svårlyssnad, en mix av olika känslor och genres, men alltid med en personlig prägel.”

Gunilla Backman – Bara Barbra! (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Gunilla Backman är en av Sveriges mest erfarna musikalartister och har tidigare gjort succé med sin hyllningsföreställning till Barbra Streisand på Stadsteatern i Stockholm. Efter det åkte hon med föreställningen One Voice på turné och resultatet blev 13 konserter runt om ilandet. Hon gjorde även två konserter i Berwaldhallen med hela Radions Symfoniker och fick där lysande recensioner i DN.

– I mötet med kapellmästare Joakim Holgersson föddes iden att tolka artistlegenden Barbra Streisand på svenska. Hon har betytt mycket för oss båda, och i mitt musikliv har hon varit närvarande sen barnsben. Jag har svårt att tänka mig en mer mångfacetterad artist än Streisand säger Gunilla.

Gunilla Backman har tidigare gestaltat huvudroller i Sverige, Tyskland och i Londons West End i musikaler som West Side Story, Les Miserables, Chess och Jesus Christ Superstar.Hon fick sitt stora genombrott med rollen som Donna i den svenska uppsättningen av Mamma Mia!, för vilken hon belönades med en guldmask för bästa kvinnliga huvudroll.”

Evergrey (Kungstorget) kl 19,30-20.30

Arr. skriver; ”Evergrey debuterade 1998 med The Dark Discovery och de har sedan dess släppt storsäljande plattor som In Search Of Truth och Monday Morning Apocalypse. Genom åren har medlemmarna i bandet skiftat, men Tom S Englund har varit sångare och gitarrist ända från början. Bandet har haft sin nuvarande sättning sedan 2014. Tidigt i år kom den senaste skivan The Atlantic som togs emot mycket positivt.”

Dark Tranquility (Kungstorget) kl 21.30-23

Arr. skriver; ”Dark Tranquillity är en av grundarna till vad som numera kallas ”The Gothenburg Sound”. Tillsammans med band som At The Gates och Ceremonial Oath skapade de i början av 1990-talet en egen variant av döds-metall med starka melodier som har fått efterföljare över hela världen. Inte minst i USA nämner mängder av band den göteborgska stilen som sin inspirationskälla.

Dark Tranquillity skivdebuterade 1993 med Skydancer och har sedan släppt klassiska plattor som The Gallery och Haven. Sedan senaste plattan Atoma kom ut har de turnerat i Europa, Nordamerika och Sydamerika. Nu kan du äntligen se dessa stilbildande legendarer på hemmaplan.”

The Mule Skinner Band och Framed med gäst Martin Nilsson (Kajskjul 8)

Arr, skriver; ”The Mule Skinner Band – originalmedlemmarna i The Streaplers har startat The Mule Skinner Band. De kommer köra odödliga låtar som Diggety Doggety, Mule Skinner Blues, Rockin Robin, Blusen Rut, Flygmaskinen, Femton år, m.m. De kallas numera för Streaplerslegenderna. Missa inte dessa herrar på festivalen.

Framed – är en dansorkester som startades under 2008. Deras största influenser är Streaplers, som de har att tacka för mycket. Men man kan även höra inspiration från Refreshments, The Playtones, The Bellamy Brothers, m.fl. Ambitionen är att alla ska kunna dansa till deras musik. Amatörer som proffs, gamla som unga.

Hålltider: 19.00 Framed, 20:15 The Mule Skinner Band, 21.15 Framed, 22.15 The Mule Skinner Band, 23.00 Framed med Martin Nilsson, 23.30 Framed. 

Berras Blues Orkester XL (S/S Marieholm)

Berras Bluesorkester denna gång utökad med två sångerskor: Elinor Sahlin och Annika Lidhammar! En soulig blandning utlovas! Fri entré.

  • Bertil Löfdahl – Sång/gitarr
  • Bo Hansson – Hammond
  • Lars Mellqvist – Bas
  • Leif Mårtensson – Trummor
  • Elinor Sahlin – Sång
  • Annika Lidhammar – Sång

——————————————————————————————————————-

Fredag 9 augusti

Way Out West

Fredag; med bl.a Daniel Norgren, Pharoah Saunders Quartet, The Cure, Veronica Maggio, Seinabo Sey och Khrungabin.

Underhållning, allsång och utdelning av Lasse Dahlquiststipendiet 2019 (Bältespännarparken) kl 12-13.15

Lasse Dahlquists sångskatt förvaltas och förmedlas väl genom sällskapet som bjuder på kända låtar och mindre kända pärlor ur Lasses stora repertoar. Utdelning av Lasse Dahlquist stipendiet som i år tillfaller sångerskan Pernilla Warberg. Utdelas av konferencier Lasse Swahn. 

Pernilla låter oss tillsammans med sitt band JNQ njuta av visor av Lasse samt annan repertoar, allt från The American songbook till Sting. Lasse Dahlquist-sångarna uppträder till ackompanjemang av Olle Köhler och Bo Skoglund inbjuder till allsång.

Emilio Walter (Kungstorget) kl 16.

Arr. skriver; ” Ta chansen att lyssna och dansa till svängig rock n’ roll med Sveriges yngste spelman – Emilio Walter. Redan vid 13 års ålder har Emilio en relativt lång musikkarriär. Han är en välrenommerad pianist och sångare, som spelat över hela landet. Han har medverkat på riks-TV ett antal gånger, och när Owe Thörnqvist fyllde 90 år var Emilio överraskningsgäst, och han fick möjligheten att rocka loss framför sin idol och förebild på arenan Cirkus i Stockholm.

I år har den unge Emilio nått ytterligare ett stort mål – att få släppa sitt eget debutalbum. Under vintern har Pama Studios i Kristianopel haft besök av det svängigare slaget, när Emilio med fullband dragit in med sin rock n’ roll och skapat musikaliska intryck av det bestående slaget. Emilio bor själv, och är uppväxt, i den lilla fiskebyn Kristianopel i Blekinge, en by med en rik musikhistoria.”

Lijo & Ilen Mer (Nefertiti) 17

LIJO
Arr. skriver; ”Balansen mellan att avslöja ditt sanna jag eller leva upp till en bild fascinerar och inspirerar LIJOs musik. Att ta risker, göra egna val, ifrågasätta vad som accepteras och försöka ändra vad som ska anses vara normalt är allt hon står för. Hon utforskar ständigt sina egna gränser för att sedan passera dem. Detta leder till en resa som kan vara mörk, cynisk och ibland känslomässig, såväl som lekfull och lättsinnig.

Hennes otänkbara nyfikenhet och uppmaning att fortsätta förnya sig återspeglas i en levande prestanda som alltid är i rörelse. LIJO leker med “beats” och “loopar” i sin elektroniska uppsättning, men hennes sånger är lika övertygande framförda med bara ett piano och hennes karakteristiska röst.

Ilen Mer kombinerar cinematisk elektro-pop med orkestrala influenser. Efter debutalbumet The Things That Sleep In The Woods (2015), reste Ilen Mer till Sverige 2016 för att spela in sitt andra album. En stuga i skogen blev deras hem och egengjorda temporära inspelningsstudio. Albumet Öar (2017) är resultatet av de två veckorna som bandet spenderade på denna avlägsna plats.

Ilen Mer siktade på att fånga den skandinaviska atmosfären och kombinera den med sin egen stil: mörk, varm elektro-pop med orkestrala influenser. I första singeln Skeleton ”väver kvartetten ihop element av dreampop, electronica med Merits vackra röst och eteriska manskörer till en ljudbild som är vindpinad och vacker.” – Analog Trash (UK).”

Lily Arbor (Kungsportsplatsen) kl 16.45-17.45

Arr. skriver; ”Folk-duo med träffsäker stämsång. De två låtskrivarna Felicia och Lovisa från Falkenberg insåg att deras stämsång får dem att låta bättre tillsammans och upptäckte att de gillade att samarbeta, så efter att ha skrivit låtar på varsitt håll under hösten 2017 gjorde de slag i saken och bildade duon Lily Arbor. Under sommaren 2018 uppträdde de på olika ställen längs västkusten.

Duons första EP Longing for the Sun består av indie-folklåtar som sammanfattar deras upplevelser av året 2017. Nu har de slagit sig ner i Göteborg och jobbar på sin andra EP. ”

Swing Tarturo (Bältespännarparken) kl 16.30-17.30

En Göteborgs-baserad kvartett med musik som klingar 20-tal – rytande blues och rebellisk swing. Gammal som ung får svårt att hålla koll på både fötter och smilband när de släpper fram sin impulsivitet och lekfullhet.

Julia Stokes, sång och splash
Anton Stokes, gitarr
Johan Bengtsson, kontrabas
Kristoffer Alehed, trombon och steppdans

Soca Rebels (Bältespännarparken) kl 17.30-18.30

Soca Rebels från Göteborg har i snart 30 år spelat Soca, ett oemotståndligt Trinidad-sväng. En modern form av Calypso med heta, svängiga rytmer som lockar till att släppa loss och dansa.

Sarah Hansson (sång), Sara, Zukie, Lundberg (sång), Lars Hansson (gitarr, sång), Mats O Hansson (keyboard), Klas Nilsson (trumpet), Kristian Hvitfeldt (trombon), Björn Hansson (bas), Lars, Larro, Rosengren (trummor)

Grant (Kungstorget) kl 17.45-18.45

Arr. skriver; ”Upplev stjärnskottet GRANTs magiska musik, med influenser från såväl pop som blues och jazz.

Den svenska singersongwriterns musik har beskrivits som lyxigt sorglig som Lana Del Reys musik, rörlig som Kate Bushs och majestätisk som Florence Welchs. Med det hyllade debutalbumet In Bloom, från 2018, i bagaget har GRANT hunnit ge ett antal egna konserter, och under 2018 fick hon visa sin begåvning med framträdanden på festivaler som Way Out West, på Grammisgalan, och i Tv-produktioner som Allsång på Skansen och TV4 Nyhetsmorgon.”

Taikon Orchestra (Trädgårdsför., Cirkustältet)

Arr. skriver; ”Upplev hur de romska musikerna spelade i Sverige förrFölj med på en resa genom tiden och upplev hur de romska musikerna spelade i Sverige förr.  En timma fylld av romsk jazz blandat med populärmusik från förr. Låt tonerna föra dig in i en svunnen era och bli inte förvånad om du rycks med i dansen..

Orkestern är densamma som spelade på Stora teatern i Göteborg med föreställningen En oförglömlig historia, som hade premiär i november 2018, och som också fick stående ovationer i både Malmö och Stockholm när de spelade där. ”

Scotts (Liseberg, Polketten)

Bandet Scotts har funnits i snart 25 år men hade sitt stora genomslag i Dansbandskampen. De har även deltagit i Melodifestivalen.”

Bhonus (Kajskjul 8) kl 19-23

Arr. skriver; ”Bhonus är ett dansband som startade i trakterna kring Sätila i Marks kommun sydvästra Västergötland Sverige, och som bildades 1972. 1988 släppte bandet albumet Bagateller som utsågs till Årets dansbandsskiva av Aftonbladet. Låten Karibien från år 2000 var ledmotiv till TV-dokusåpan Kär i Karibien. 2006 fick albumet Mindre Mogna Män en guldklav för Årets bästa album. 2008 fick bandet ny sångare – Thomas Wennerström, tidigare basist i Grönwalls. Samma år började också pianisten Marcus Fernholm. 2010 släpptes kritikerrosade albumet För Allt i Världen.”

Owe Thörnqvist (Kungstorget) kl 19.30-21

Arr. skriver; ”Legendarisk melodisnickare och ordkonstnär. Owe föddes på Sysslomansgatan 38 i Uppsala 1929 och redan som liten grabb underhöll han familjen och dess vänner med sång och dans.

Owe kombinerade inspirationen han fått från jazzen, rockʼnʼrollen och de karibiska rytmerna med sina knixiga ordlekar och arbetarklassberättelser från Uppsala med omnejd. Flera av hans låtar har blivit riktiga klassiker, till exempel Varm korv boogie, Dagny, Rumba i engelska parken och Loppan.

Elina Ryd (Bältespännarparken) kl 19.45-20.45

Arr. skriver; ” Singer/songwriter från GöteborgMed albumet Den luft fortsätter Elina Ryd att mejsla ut sin alldeles egna plats inom svensk musik. Låtarna på svenska (och en på engelska) är inlindade i en melankolisk vardagskontext, men som vid närmare lyssning vecklar ut sig till en oändlig rymd av färgstarka betraktelser..

Elina Ryd, sång, Matti Ollikainen, piano, Erik Ivarsson, elgitarr, Donovan von Martens, bas och Jonas Galatius, trummor

Josephi (Kungsportplatsen)

Arr. skriver; ”Josephi från Göteborg spelar countrypop blandad med indie-folk. Sommaren 2017 turnerade de i Sverige och i december 2018 släppte de sitt första album, Close to home. Första turnén avslutades på Göteborgs Kulturkalas, och nu är de tillbaka på festivalen på hemmaplan efter sin andra sommarturné. 

Julia Wiel Fredén, Lovisa Berggren, Caroline Wickberg, Anton Olsson, Felix Axemo och Pierre Nilsson.

Eivør (Kungstorget) kl 22-23.30

Arr. skriver; ”Färöarnas starkast lysande stjärna kommer till Göteborg. Eivør är en sångerska, låtskriverska och musiker vars trollbindande stämma hörts alltmer på sistone. Utöver tio soloalbum har hon på senare år även bjudits in att komponera material och bidra med sång till soundtrack för såväl större filmer som TV-serier.

Grunden till Eivørs nästan fanatiska passion för musik lades tidigt under uppväxten på Syðrugøta, en av de nordligaste Färöarna. Redan vid 16 års ålder gav hon ut sin självbetitlade debutskiva, och sedan dess har hon fortsatt rakt framåt med samma artistiska frenesi. Hon har skaffat sig en musikalisk bredd där hon provat allt från jazz till electropop.

Inspirationen till att skapa musik kom från rötterna i den traditionella färöiska musiken, men allteftersom hennes musikaliska resa har fortsatt, har musiken ändrat form. Hon har utforskat nya ljud och tillvägagångsätt i arbetet, men har alltid behållit anknytningen till de färöiska rötterna i sina alster, oavsett hur hon klätt dem.”

The Lost Generals (S/S Marieholm)

Marieholm skriver; ”The Lost generals är fyra mogna killar som spelar blues och bluesrock – allt från traditionell blues från 30-, 40- och 50-talen till bluesrock från 60- och 70-talen. Låtar av artister som Robert Johnson, Albert King, Peter Green, Eric Clapton, Jimi Hendrix, m fl, i egna tolkningar.

Leif Johansson (munspel, gitarr, sång), Johan Häggström (bas), Gunnar Kjellerstedt (gitarr, sång) och Hans Malvén (trummor) . Fri entré.

Anna Wennerberg Band (KoM musik&bar)

KoM skriver; ”Missa inte dessa garvade musiker i ett fint nyutsprunget band från Götet. Modern country blandas med pop och bluestoner!! ”

—————————————————————————————————————-

Lördag 10 augusti

Way Out West

Med bl.a; Solange, Erykah Badu, Viagra Boys, Christine and the Queens, Little Dragon, Titiyo, Amason, Cherrie och Rex Orange County.

På Stay out west, Bl. a Durand Jones & the Indications, Miriam Bryant och Deportees.

Göteborg Wind Orchestra & Jan Lundgren Trio (Kungstorget) kl 14-15

Arr. skriver; ”Stämningsfullt när jazz möter svensk folkmusiktradition. En konsertproduktion signerad Göteborg Wind Orchestra där orkestern möter Jan Lundgren Trio i smakfulla och vackra tolkningar av svensk folkton, visa och jazz. Det är luftigt, dynamiskt och stämningsfullt i specialskrivna orkesterarrangemang som utforskar vår svenska folkmusiktradition i jazztappning. 

Pianisten och kompositören Jan Lundgren är känd för sitt lyriska, känsliga och svängiga pianospel och har en förmåga att smälta in i många olika sammanhang och genrer. Jan Lundgren turnérar flitigt i hela Europa och har spelat in ett stort antal cd-skivor. Han omnämns tillsammans med storheter inom jazzen som till exempel Oscar Peterson, Erroll Garner, Bud Powell och Bill Evans. Jan Lundgren och legendaren Bengt Hallberg fann varandra och spelade under flera år tillsammans i uppskattade duokonserter och inspelningar.

I Jan Lundgrens Trio ingår sedan många år även trumslagaren Zoltán Csörsz Jr och basisten Mattias Svensson som lyhört smälter samman till en enda samspelt musikalisk enhet. ”

Malou Prytz (Bältespännarparken) kl 19.30-20

Arr. skriver; ”Uppmärksammad albumaktuell sångerska16-åriga Malou Prytz, från Ryd i Småland, är den yngsta kvinnliga soloartisten någonsin att debutera i Melodifestivalen. Låten I Do Me tog sig direkt till final efter deltävlingen i Malmö.

Malou började sjunga i treårsåldern, och som nioåring var hon med i sin första talangtävling. Sedan dess har hon vunnit både Lilla Song Contest på Östersjöfestivalen i Karlshamn och Stjärnskott i Trelleborg. Nu går Malou första året på gymnasiet, och på fritiden spelar hon innebandy i Ryd SK:s damjuniorer 19. Malou jobbar för tillfället också med sitt debutalbum, som släpps senare i år, och i sommar är hon aktuell för livespelningar.”

Labyrint (Kungstorget) kl 19.30-20.30

Arr. skriver; ”Hiphopgruppen Labyrint firar 10 år 2019, och de är ute på en sista turnésväng, för efter sommaren lägger de sig på is.Labyrint har som få andra grupper verkligen turnérat överallt, och deras kärleksfulla samhällskommenterande låtar i patenterad hiphop/reggaetakt har i medial skugga nått mer än 250 miljoner streams.

Låtskatten är stor efter två album, sju EPs samt alla singlar såsom klassiker som Fakking Fin, Ortens Favoriter, Broder, Välkommen Hem och Chilla Lide, plus solohits som tex AKIs (ft Kapten Röd) Solen Går ner eller Jaccos klassiker Vår Betong.”

Haifa (Kungstorget) kl 21.30-23

Gothenburg Culture Festival kan nu presentera årets arabiska superstjärna. Det blir den libanesisk-egyptiska sångerskan och filmstjärnan Haifa Wehbe som ger en konsert på festivalens stora scen på Kungstorget i Göteborg.

Haifa Wehbe har etablerat sig som en av de mest hyllade stjärnorna i Mellanöstern. Med sex hit-album hittills har hon påverkat musikindustrin på många sätt och haft flera framgångsrika låtar. Bland annat presenterades Masar och Ana Haifa som bästa globala danslåtar i London’s Ministry Of Sound’s officiella sammanställning och albumet MJK rankades som nummer 1 bland 200 album på iTunes globalt.

Haifas ambition har ingen gräns. Hon har snabbt blivit en berömd filmstjärna och spelar en rad ledande roller i många filmer och tv-serier. Prisad för hennes talangfulla skådespel, har hon vunnit många omröstningar för bästa skådespelerska i Ramadan.

Haifa har vunnit många utmärkelser och titlar för sitt arbete, bland annat Big Apple Music Awards i New York, People’s choice Best Female Artist of the year Bama, Most Engaging Celebrity på the Social Media Awards, Most Popular Lebanese Singer och Best Middle Eastern Actress.”

Euro Rumba Ashé (Stora Teatern) kl. 21-22

Arr. skriver; ”Res till Kuba och bakåt i tiden med Euro Rumba Ashé. Kuba är en smältdegel för olika språk, nationaliteter och kulturer, vilket hörs i den kubanska musiken och märks i dansen. Under en timma kan du uppleva musik och dans från tiden då slavar togs till Kuba. För slavarna var musiken oerhört viktig, den var ett sätt att stå ut med den hårda vardagen. Hör deras sånger, se deras dans och delta gärna själv.”

Victor Furbacken (Bältespännarparken) kl. 21.15-22.15

Arr. skriver; ”Singer-songwriter med rötterna i folk och blues. Victor Furbacken har tidigare spelat med bland annat Franska Trion, Hästpojken, Daniel Lemma, Stefan Sundström, Slowgold och Daniel Norgren. Under våren 2019 gav han ut sin tredje EP under eget namn, Flows. Den släpptes på den Göteborgsbaserade labeln Linnea Records i kölvattnet av de tidigare kritikerrosade släppen In the rain EPoch The River EP(Kning Disc, Linnea Records).  

Victor Furbacken, sång, gitarrJohan Weber, bas, och Erik Berndtsson, trummor

El Rey Shangó Superior Orchestra (Stora Teatern) kl. 22.15

Arr. skriver; ”Färgstarkt kubainspirerat storband. El Rey Shangó Superior Orchestra tar plats på scen. Musiken är arrangerad för en 24-manna-orkester och leds av slagverkaren Rolando Lara. Repertoaren är en skatt av svängiga kubanska toner: danzón, cha-cha-cha, pilón, mambo, latin jazz och timba är bara några av de musikstilar som detta färgstarka storband presenterar. 

Göteborgsbaserade Rolando Laras omättliga drivkraft och djupa förståelse för den afrokubanska musikens rötter och mångsidighet är grunden för denna orkester som vill ta med dig på en resa genom mer än 100 år av kubansk musik. ”

Gammal (Kajskjul 8) kl.22.30-23.30

Arr. skriver; ”Poetiska textrader och moderna poptoner av den blomstrande duon. GAMMAL är Peg Parnevik och Pontus Pettersson. Peg och Pontus hittade varandra i låtskrivandet under en turné 2018. Det blev starten på den svenska popduon. 25 januari 2019 debuterade GAMMAL med sin första singel, Blommor där du står. Låten har i skrivande stund streamats över 5,8 miljoner gånger.

Duons låtar kännetecknas av poetiska textrader tillsammans med moderna poptoner. Sångerna låter oss följa med in i en värld mellan gammalt och ungt, fult och vackert, drömmar och ångest. Känslan av att vara ung och rädslan inför att bli GAMMAL. ”

Orkan (Bältespännarparken) kl. 23

Arr. skriver; ”Ett av Göteborgsscenens mest spännande och starkast lysande namn just nu är proggkvintetten Orkan. Orkan berättar om systemets orättvisor, samhällets hänsynslöshet och naturens motstånd och hämnd, allt medan förstärkarna skriker och publiken jublar. De behandlar svåra teman som ligger i tiden, där det finns plats för både ilska, sorg och glädje.

Orkans musik är dansant och trallvänlig men på största allvar. Orkans koncept är tveklöst inspirerat av 1970-talets svenska musikrörelse, men bandet är knappast något nostalgiprojekt. Medan den ena foten vilar i arvet från proggen står den andra stadigt placerad i samtiden med berörande och insiktsfulla låttexter, vilka uppmuntrar till solidaritet och eftertänksamhet. 

Efter en succéartad turné som öppningsakt för genreveteranerna Nynningen 2017 har Orkan spelat för fulla hus vart de än beger sig och ingen lämnas oberörd utav dess framfart. I september 2017 släppte Orkan sin självbetitlade första fullängdare på vinyl på Alleycat Records, där de också släppte debutsjuan. De är nyligen hemkomna från sin andra turnévända i Tyskland varpå de gick direkt in i legendariska Nacksving studios för att spela in album nummer två. 

Theresia Dufva, bas., Kim Bertilsson, gitarr, kör., Josefine Green, gitarr, munspel, sång, Fredrik Pettersson, gitarr, kör, Sebastian Urquiaga Sandoval, orgel. och Moa-Linn Rosenlöf, trummor, sång.

Junior Brielle (Kajskjul 8) kl 23.30

Arr. skriver; ”Storslagen pop som balanserar på gränsen mellan vackert och coolt. Året har börjat bra för bröderna i Junior Brielle. De har redan blivit nominerade till en Grammis som Årets nykomling, uppträtt på samma  Grammisgala, mottagit Gaffa-priset för Årets genombrott, och i mars  släpptes deras debutalbum Tampa.

Även 2018 var ett otroligt år för bröderna från Brunflo.  Årets debut, sa Fredrik Strage i Nyhetsmorgon. P3 utsåg dem till  Framtidens artist, och vi kan bara hålla med. Singlarna VM 94 och Love parkerade sig stadigt på radions listor och Spotifys mest prestigefyllda  spellistor.”

Molle Molin Band (S/S Marieholm)

Arr. skriver; ”Molle Molin band har en bred och tidlös repertoar med mycket blues- och soulkänsla i botten. Molle är en nyansernas mästare, med massor av dynamik och dynamit i spelet och en röst kryddad av soul. ”

MMB kommer att bjuda på en blandning av blues, soul och rock. Denna kväll vikarierar Glenn Wassberg på trummor. Fri entré.

  • Molle Molin – Sång/gitarr
  • Janne Carlsson – Gitarr
  • Tove Molin – Bas
  • Glenn Wassberg – Trummor

Ucklum Blues Festival

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *