Konserter i Göteborg 12-18 augusti 2019

Måndag 12 augusti

Uno Svenningsson (Trädgårn’s sommarscen)

Trädgårn skriver:”Uno Svenningsson har varit yrkesmusiker i mer än halva sitt liv. En av våra mest folkkära artister fyller nu 60 år i juli och firar dessutom 25 år som soloartist. I sommar gör Uno ett fåtal exklusiva gig, tre jubileumsgigen i Stockholm, Göteborg och på Bônn i Hamburgsund (nära hemmet i Stenungsund) på vackra utomhusscener i intim miljö. I bagaget tar han med sig favoriterna från sin gedigna låtskatt, och dessutom arbetar Uno på nytt material tillsammans med namnkunniga och betydande svenska musiker.

Det var tillsammans med bandet Freda’ som Unos resa började – efter bara tre-fyra gig prydde de plötsligt helsidor i Sveriges största tidningar. Det stora genombrottet kom med singeln ”Vindarna”, och 1991 mottog bandet en Grammis i kategorin ”Årets rockgrupp”.

Uno Svenningssons första soloalbum, passande nog benämnt ”Uno”, släpptes 1994 och innehöll bland annat mega-hiten ”Under ytan” samt ”Tro på varann” – en duett med Eva Dahlgren. 1996, två år senare, släpptes uppföljaren ”…due!” som direkt letade sig upp på albumlistans förstaplacering i Sverige samma år.

Sedan dess har Uno släppt 8 studioalbum som soloartist. Efter skivan ”7” var det tyst i ett par år, men i början av 2018 släpptes ”Andras sånger” strax efter hans bejublade medverkan i TV-programmet ”Så mycket bättre” under hösten dessförinnan.”

—————————————————————————————————————-

Tisdag 13 augusti

Whitney Rose + Support: Halm (Pustervik Matsalen)

Arr. Woody West skriver;”Med ett bultande honkytonkhjärta utanpå kragen till sina utsökta thrift-store-countrykostymer är Whitney Rose en vintage-country-traditionalist och stilikon ut i fingerspetsarna. Med fullfjädrade sånger av lika klassiskt countrysnitt som hennes kläder har denna autentiska kanadensiska countrysångerska stulit hjärtat på sin nya hemstad Austin, Texas där hon tillsammans med sitt utsökta band lirar regelbundet på legendariska rock’n’roll-country-garage-rockabilly klubben Continental Club och på hippa honkytonkbaren White Horse.

Genombrottet med albumet ”Heartbreaker of the Year” 2015 följdes upp av EP:n ”South Texas Suite” inspelad i honkytonkhjälten Dale Watsons studio. Med namn som pianisten Earl Poole Ball (Gram Parsons, Buck Owens, Johnny Cash), telecaster-slingern Redd Volkaert (Merle Haggard) och basisten Kevin Smith (Willie Nelson) i kompet är det en storartad hyllning till sitt nya hem i Texas och hennes kärlek till countryns traditioner.

Uppföljaren ”Rule 62” kom under hösten 2017 och visade upp en fullfjädrad sångerska som står med ena benet i Loretta Lynn och Patsy Clines honkytonk-boots, det andra benet i Nancy Sinatras stilrena 60-talscountrypop och med höfterna svängandes till Muscle Shoals klassiska sydstatssoul, allt snyggt och lyhört producerat av Raul Malo från The Mavericks som även låg bakom genombrottet.

Halm är ett country/americana-band från Umeå som startades 2009. Medlemmarna Johanna Sandgren (banjo & sång), Lisa Johansson (piano, mandolin, gitarr & sång) och Maja Lundgren (kontrabas & sång) träffades som 13-åringar och har sen dess utvecklat sitt sound genom åren tillsammans med William Eriksson (elgitarr) och Gustav Nestander (trummor).

Countrymusiken var aldrig något annat än en gemensam, kompromisslös och naturlig väg att gå. Efter 8 års frekvent spelande och skrivande släppte de under 2017 sin första fullängdare ”Raised By The Fire” följd av en sommarturné som tog dem bl.a till Lisebetgs Taubescen.”

Jan Lundgren – Houston Person Quartet (Liseberg Lilla Scen) kl 20

Liseberg skriver; ”För första gången på scen spelar Jan Lundgren med den legendariska tenorsaxofonisten Houston Person. Främst känd för sitt 30-åriga samarbete med sångerskan Etta James, har Person släppt över 75 album som bandledare, och har en stil som sträcker sig över traditionella genrer med sin patenterade ”Soulful hard bop”.

Efter samarbeten med Lou Rawls, Lena Horne, Dakota Staton och många fler, stod inte minst Dizzy Gillespie i hyllningskören (”He’s one of the best… He’s got bull chops!”). Liseberg är spända och stolta inför ett scenmöte mellan en av USAs saxofonlegendarer och Skandinaviens kanske bästa jazzpianist.”

Houston Person – saxofon
Jan Lundgren – piano
Hans Backenroth – bas
Kristian Leth – trummor

Tomas Andersson Wij spelar med: Mauro Scocco (Trädgår’ns sommarscen)

Arr. skriver; ”Tomas Andersson Wij är en av de svenska artister som turnerar allra mest. Mauro Scocco har inte gjort en turné sedan 1989. Nu gör de gemensam sak på tio väl valda sommarscener.

Första gången de delade scen var i SVT-programmet ’Tomas Andersson Wij spelar med’ 2016, där de spelade varandras låtar och samtalade om högt och lågt. Programmet, där även Kleerup var med, blev en succé och den hösten gjorde Andersson Wij, Kleerup och Scocco några få men bejublade konserter ute i landet inspirerade av TV-programmets format.

Nu möts alltså Andersson Wij och Scocco igen för en längre resa, en tio konserter lång turné genom sommarsverige, uppbackade av den karismatiska sångerskan, pianisten och cellisten Lovisa Samuelsson.

– De här kvällarna ska bli enkla och lekfulla, inte allt för noggrant förberedda. Jag gillar att sitta vid en bardisk med Mauro och snacka. Han kan vara väldigt rolig, kärv och uppriktig. Vill att det ska kännas lite som ett barsamtal som bryts för musik då och då, säger Tomas Andersson Wij,

De två artisterna kommer varva stora hits med mer oförutsägbara låtval, och det kan även dyka upp någon helt nyskriven låt.

Sten & Stanley/Gothenburg Swing Express (Flunsåsparken)

——————————————————————————————————————–

Onsdag 14 augusti

Jazz Är Farligt (Liseberg Lilla Scenen) kl 16.00-23.00

Bernt Rosengren kl 17.30.

Arr. skriver; ”En av Sveriges internationellt mest kända jazzmusiker. Han slog igenom som 19-åring och har sedan dess stått i det främsta ledet inom svensk jazz i mer än 50 år. 

Bernt skrev sina första arrangemang redan i 17-årsåldern och fick bland annat åka till jazzfestivalen i Newport med Ungdomsorkestern. Han skivdebuterade i slutet av 1950-talet och medverkade bland annat på EP-skivorna Jazz Club 57, The New Beat Generation och Benny Bailey Quintet featuring Bernt Rosengren.

I eget namn har han utgivit skivorna Stockholm dues, Notes from Underground, Plays Porgy & Bess och Plays Evert Taube. Han har även spelat på filmmusiken till Roman Polanskis film Kniven i vattnet som komponerades av pianisten Krzysztof Komeda. Bernt Rosengren klassas som en av de största inom svensk jazz och har fått Orkesterjournalens ”Gyllene Skivan”, den främsta svenska utmärkelsen för jazzskivor, vid hela fem tillfällen.

Bernt Rosengren (saxofon)
Moussa Fadera (trummor)
Matti Ollikainen (piano) 
Kat Hermans (bas) 

Lisa Ullén/Oren Ambarchi kl 17.30

Elektronmusikern Oren Ambarchi och pianisten Lisa Ullén.

Maja. S.K. Ratkje (solo) kl 20.30

Maja. S.K. Ratkje är en internationellt etablerad kompositör och artist. Hon använder ofta bildkonst och text i sitt arbete, både som solist, i installationer och inom scenkonst. Hennes musik framförs över hela världen. 2013 nominerades hon för Nordiska Rådets musikpris för sitt röstbaserade arbete.

Ratkje är verksam som sångare/röstkonstnär och elektroakustisk live-artist. Hennes skivor är utgivna av Tzadik, Rune Grammofon, 2L, ECM, Important Records m. fl.

DJ Lydia Lunch kl 21.

Brighter Death Now kl 22.

Cold Meat Industry, för den stora majoriteten ett helt okänt begrepp, men för andra mer eller mindre ett oerhört viktigt skivbolag med starka kopplingar till Linköping inom den så kallade industri- och dark ambient-genren. Brighter Death Now är ett musikaliskt projekt av skivbolagets grundare Roger Karmanik. Det är en av de mest extrema industribanden som angriper lyssnaren med monstruösa ljudväggar av kompromisslöst underbart uttryck.

Roger Karmanik – trummaskin, elektronik, tapes och sång
Lina B Doll – basgitarr
Åsa Tedebro – elfiol och okontrollerade effekter

————————————————————————————————————

Torsdag 15 augusti

Lisen Rylander Löve (Liseberg Lilla Scen)

Liseberg skriver; ”Göteborgsbaserade Lisen Rylander Löve är internationellt verksam inom jazz, elektronika och ljudkonst. Hon är aktuell med sitt första soloalbum OCEANS som blivit hyllat av både publik och press. Det har beskrivits som en kompromisslös och mångfasetterad debut med en fusion av elektronika, improvisation, jazz och experimentell pop. Det är musik där det söndriga möter det vackra, akustiskt möter elektroniskt.

Lisens musikaliska bakgrund står som grund till något alldeles nytt. Genom att mixa akustiska instrument som saxofon och röst med live-elektronik skapar hon sina egna unika ljudvärldar. Hon gör modig musik med nerv, inte alldeles tillgänglig, men välkomnande, demokratisk och belönande. 
 
Som saxofonist prisades Lisen Rylander Löve 2008 med Monica Zetterlunds stipendium och 2009 med Jazzkatten som årets nykomling. Under tolv år utgjorde hon ena halvan av elektronikaduon Midaircondo. Idag är Lisen Rylander Löve ett välkänt namn inom svensk jazz och experimentell musik, inte minst genom sitt kreativa arbete med kvartetterna The Splendor och Here’s To Us som hon släppt ett flertal hyllade skivor med.

Lisen är en ständigt utforskande musiker och artist och i OCEANS ger hon lika mycket utrymme till mörka beats och samplingar som till slagverk, röst och tenorsax. Med sig på scenen har hon Martin Öhman (Klabbes Bank m fl) och Donovan von Martens (Hannah Tolf band m fl) som båda färgar musiken med sina starkt personliga musikaliska uttryck.”

————————————————————————————————————-

Fredag 16 augusti

Amanda Ginsburg (Liseberg Lilla Scen) kl 20.

Liseberg skriver; ”Årets grammis-vinnare i kategorin Årets Jazz, Amanda Ginsburg, har sen releasen av sitt debutalbum ”Jag har funderat på en sak” (februari 2018) hunnit med mer än många gör under en hel artistkarriär.

Först belönades hon med betyg 4 av 5 i Dagens Nyheter. Sedan fortsatte framgångarna med Olle Adolphson-stipendiet och flera tv-inslag, som bland annat i SVT Gokväll och Allsång på Skansen. Hon har nominerats till årets nykomling i P2 Jazzkatten, mottagit Skaps Jazzpris och Stim-stipendium, belönats med fantastiska recensioner och lovord, och har spelat över hela landet för tusentals besökare.

Medverkande:
Amanda Ginsburg – Sång
Filip Ekestubbe – Piano
Ludvig Eriksson – Bas
Ludwig Gustavsson – Trummor

Aurelia Dey & Alpha Crew (Nefertiti)

Arr. Nef. skriver; ”Aurelia är nominerad till Scandinavian Afrobeats Music Awards 2019  för “Best Female Act” och “Best Stage Performance”!

Aurelia Dey, en dancehall, afrobeat-artist och en frisk vind av musikaliskt yttrande som använder musiken som en plattform för att ge den afropéiska jämställdhets- och antirasism-rörelsen en plats i strålkastarljuset. Hennes styrka är inte endast hennes sound utan även hennes bredd, hon både toastar/rappar, sjunger, dansar och producerar. Utöver detta driver hon även “The Dancehall College” i Göteborg samt barn- och ungdomsturnén ”Alpha In The Making”.

 Alpha Crewär Aurelias kryddiga liveband/dansare och är Sverige’s separatistiska representation av alternativ till en dj-baserad afrokaribisk klubbscen men också till en mansdominerad då de består av enbart kvinnor med en afrosvensk som frontar. Alpha-showen är en salig blandning av tung bas, in-your-face feminism, pondusfylld rap, toast och dans blandat med känslosamma västafrikanska landskap toppat med själfull sång. Både musikaliskt och visuellt finns inslag av svensk folkmusik, ghanansk highlife, reggae och hip hop, dominerat av dancehall och afrobeats. Med andra ord, när Alpha Crew intar scenen gungar den, hoppa på båten. 

Efter det hyllade debutalbumet ”Gyllene Tider” 2015 som blev nominerad i kategorin Årets rytm på Manifestgalan, fick flera av hennes singlar rotation på Sveriges Radio. Senare samma sommar åkte hon på KWAII-turnén i Zimbabwe och Sydafrika. 2017 kom den svenska EP’n Alpha Vol. 1, producerad av André Roots och Melisha Linell. Året 2017 avslutades med en turné i Ghana med Alpha Crew som resulterades i en intervju på SVT Go’kväll.”

——————————————————————————————————————

Lördag 17 augusti

Dylan LeBlanc & the Pollies (Pustervik Matsalen)

Arr. Woody West skriver; ”Dylan LeBlanc är tillbaka med sitt fjärde album, ”Renegade”, som släpptes i början på juni. Grammy-vinnande Dave Cobb (Brandi Carlile, Chris Stapleton, Sturgill Simpson, Jason Isbell) har producerat albumet i sin hemmabas, den klassiska Nashville-studion RCA Studio A.

Dylans kompband The Pollies som vi stiftat bekantskap med de senaste turnéerna står återigen för uppbackningen. LeBlanc, som är född i Shreveport, LA men spenderat mycket av uppväxten I Muscle Shoals, Alabama har sedan tidigare släppt tre album. Däribland den senaste ”Cautionary Tale” från 2016, som innehöll gästinhopp från Brittany Howard (Alabama Shakes), och producerades av John Paul White (The Civil Wars) och Ben Tanner (Alabama Shakes).

Sedan debuten 2010, bortsett en paus mellan album två och tre, har LeBlanc turnerat I det närmaste oavbrutet och har delat scen med bland andra Bruce Springsteen, First Aid Kit, Drive-By Truckers, Lucinda Williams och Alabama Shakes. I augusti när han kommer till Skandinavien för en rad spelningar, är det tredje året i rad vid samma tidpunkt. En fin tradition, som nu förstärks av första nya skivan sedan 2016.”

Sharon Dyall & Peter Asplund med Claes Crona Trio (Liseberg Lilla Scen)

Liseberg skriver; ”Sångerskan och skådespelerskan Sharon Dyall möter trumpetaren och sångaren Peter Asplund. Med gemensamma rötter i Jazz, Soul, Blues och med ballader ur den digra amerikanska sångboken, bjuder de på en själfull akt tillsammans med pianisten Claes Crona och hans trio.

Freddie Nyström Band (KoM musik&bar)

KoM skriver; ”Freddie Nyström gitarr/ sång, Staffan Dahl hammond, Rolf Svensson bas och  Ulf Jansson trummor med ”Blues och bluesrock på svenska!
Ett band fyllt av spelglädje som i huvudsak spelar eget material med samtida svenska originaltexter. Nytt album: ”Nya vägar” 

——————————————————————————————————–

Söndag 18 augusti

Miss Li (Trädgår’ns sommarscen)

Arr. skriver; ”Ingen sommar utan Miss Li! Förra årets sommarturné ledde henne rätt in till ett intensivt halvår inne i studion, där det snickrats hits tillsammans med några av världens största artister och producenter. Men nu rycker det i live-nerven, och står äntligen klart att en av Sveriges mest raffinerade liveakter kommer till Trädgår’n 18 augusti.

Miss Li släppte hela 6 singlar och 1 fullängdsalbum mellan hösten 2016-2017 – skivan ”A Woman’s Guide To Survival” hyllades inte minst av publik och fans .

Miss Li, tillsammans med hennes producent/låtskrivarkompanjon Sonny Gustafsson, är även flitigt anlitade låtskrivare till andra artister, bland annat till norska stjärnproducenten ”Kygo” och titelspåret till EP:n ”Kids in love” som duon bland annat ligger bakom.
Släppet av nytolkningen ”Den vintertid nu kommer” under hösten 2018 markerade dessutom startskottet för en flitig arbetsperiod då de började avverka en lång, lång rad studiotimmar tillsammans med några av världens största producenter och artiser – och det utlovas både ny musik och diverse collabs någon gång under 2019.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *