Konserter och musikfilmer på bio i Göteborg 19-25 augusti 2019

Måndag 19 augusti

Charley Crockett & the Blue Drifters (Pustervik Matsalen)

Arr. Woody West skriver; ”Charley Crockett började som en blues-sångare, men med varje albumsläpp och efterföljande turné vandrar han djupare in i den amerikanska roots-myllan. Som avlägsen släkting till legendariska pionjären Davy Crockett är det både naturligt och självklart att Charley med lätthet hämtar bildspråk från western-mystiken och traditionen till sin musik.

Crockett är född i San Benito, en gränsstad i södra Texas som också Freddy Fender kallade sitt hem. Efter att under en fattig och strulig uppväxt ha flyttat runt i Texas med sin ensamstående mor hamnade Crockett till slut i New Orleans. Där lärde han sig, som gatumusikant, väva in country och swing i sin blues-ankrade americana.

Debutalbumet ‘A Stolen Jewel’ var mer av ett blues-album, och gav honom ett större lokalt följe i Dallas-trakten där han hade sin bas kring 2015. Uppföljaren ‘In the Night’ 2016 drev honom mer mot country, och efter ett års intensivt turnerande kom albumet ‘Lil G.L.’s Honky Tonk Jubilee’ ut via Thirty Tigers. Albumet är en samling covers av country-klassiker, som med eftertryck visar hur väl det strikt traditionella utgör en naturlig del av hans distinkta, rootsiga ‘Texas Soul’ som han själv gärna kallar det.

Mästerliga ‘Lonesome as a Shadow’ från april 2018 som spelades in vid Sam Phillip’s Recording Service i Memphis med hjälp av producenten Matt Ross-Spang (Jason Isbell, Margo Price) är första fullängdaren med enbart eget material. Det är ett album fyllt med berättelser från Crocketts eget händelserika liv, som han kände sig tvungen att tona ner för att framstå som mer troliga. Även detta album följdes upp med ett intensivt turnerande, den här gången med uppbackning av kompbandet ’the Blue Drifters’.

Han har tidigare besökt oss som support till JD McPherson den 8 mars ifjol, nu är det äntligen dags för en egen turné i Skandinavien.”

Weeping Willows (Trädgårn´s sommarscen)

Arr. skriver:”Till sommaren åker Weeping Willows  på en omfattande turné och gör i samband med det en spelning i Göteborg på Trädgår’n!

– Det är tre år sedan vår förra skiva släpptes, så det ska bli fint att äntligen resa ut och spela ny musik som känns extra relevant i nuet. Vi utvecklar hela tiden vårt uttryck inom vår egen musikaliska värld. Hoppas att vi ses där!, hälsar bandet.

Weeping Willows är, som de själva beskriver det; ett tankfullt möte mellan rock, soul och country! Senaste singeln ”Butterfly” visar just det och låter precis som vi vill att bandet ska låta, men den är också mer reflekterande både vad gäller texten och musiken.

———————————————————————————————————

Tisdag 20 augusti

Gregory Alan Isakov/Siv Jakobsen (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; ”Gregory Alan Isakov är folksångaren som levt stora delar av sitt liv på resande fot. Född i Sydafrika men uppvuxen i USA började Isakov turnera land och rike runt som 16-åring. Musiken andas både folk och indie och med låtar som ”Big Black Car”, ”The Stable Song” och ”Chemicals” samt ”San Luis” från senaste albumet Evening Machines har Isakov snabbt blivit en världsangelägenhet.

I sommar återvänder han till Sverige för tre efterlängtade konserter: 19 augusti på Frimis Salonger i Örebro, 20 augusti på Pustervik i Göteborg och 21 augusti på KB i Malmö.

Support är norska indie/alternativ sångerskan Siv Jakobsen. ’Siv Jakobsen first caught the public’s attention back in 2015, with the release of her beautifully intimate EP The Lingering.’

——————————————————————————————————————

Onsdag 21 augusti

Rush: Cinema Strangiato (Bio Roy) kl 18

Bio Roy skriver; Kanadensiska hårdrocksbandet Rush slog igenom på 70-talet med ett av de mest kraftfulla och bombastiska sounden under årtiondet. De har sålt mer än 40 miljoner skivor över hela världen, och gjort mängder med utsålda turnéer. Rockens Heliga Treenighet dyker upp på den vita duken onsdagen den 21 augusti, då Rush fans möts på biografer världen över.

Bland låtarna på denna spektakulära konsert återfinns ’Closer to the Heart’, ’Subdivisions’, ’Tom Sawyer’ och mycket mer, liksom unika filmer med vad som händer bakom scen. Vi får även se en soundcheck-version av publikfavoriten ’Jacob’s Ladder’, exklusiva nya intervjuer med Tom Morello, Billy Corgan, Taylor Hawkins, producenten Nick Raskulinecz och violinisten Jonathan Dinklage.”

Visas på tio biografer i Sverige, Göteborgsexklusivt på Bio Roy den 21 augusti.

——————————————————————————————————————-

Torsdag 22 augusti

Thomas Stenström (Trädgårn´s sommarscen)

Arr. skriver; ”Thomas Stenström kliver äntligen upp på scenen igen! Den 8 februari, släpptes ”Adios Amigos” – som därmed utgör den första singeln i ordningen från kommande EP:n. Sedan dess har ytterligare 2 singlar släppts, senast ”Bam Bam” den 5 april. Som ytterligare grädde på moset är det nu klart att Thomas kommer till Trädgår’n 22 augusti.

– Jag har levt på att spela live sen jag var 16 år. Det är grunden i allt jag gör, slutmålet i horisonten. Har åkt flera varv runt jorden redan med mitt band men är fortfarande lika barnaglad av att få fortsätta göra det, hälsar Thomas Stenström.

Thomas Stenström blev först uppmärksammad 2010, då han mottog det prestigefyllda Ted Gärdestad-stipendiet. Mellan åren 2011-2013 skrevs skivkontrakt och både singel- och albumdebuter ägde rum – men 2014 small det till ordentligt då Thomas album ”Fulkultur” sålde guld – och mega-hiten ”Slå mig hårt i ansiktet” slog igenom hos svenska folket. Singeln gick rakt igenom indieklubbarna, karaokemaskiner, skolavslutningar och har idag streamats över 36 miljoner gånger.”

Benjamin Folke Thomas & the Wichita Linemen (Holy Moly, Andra Långgatan 31)

Brosan Midnight Special (Porter Pelle,Klippan)

Richard Tehler gitarr/ sång (vik. för Lollo Johansson), Jonas Setterberg gitarr/ sång, Dan Helgesen orgel/ sång, Michael Krönlein bas, Abbe Abrahamsson trummor.

Inna de Yard – The Soul of Jamaica (Bio Roy) kl 20.30

Reggae-musikens urfäder återförenas på Jamaica för att spela in en ny skiva. Under lika glatt jammande som i sin ungdom delar de nu med sig av personliga berättelser om reggaens historia som en politisk, social och förenande kraft. De är legender inom sin genre och utgör några av musikhistoriens starkaste personligheter – med Judy Mowatt, Kiddus I, Winston McAnuff och Cedric Myton framför kameran är Peter Webbers Inna de Yard en njutbar resa för såväl inbitna fans som noviser .”

——————————————————————————————————————–

Fredag 23 augusti

Ledfoot + Clara Strauch (Nefertiti)

Arr. skriver;”Ledfoot, en fantastisk soloartist och liveakt, känd från det legendariska bandet The Havalinas. Ledfoot a.k.a Tim Scott McConnell utvecklade ”Gothic Blues” då hans musikstil inte kunde definieras av någon befintlig genre. Stilen kännetecknas av hans unika utseende: svarta kläder, glänsande vitt hår, silversmycken och en kropp full av tatueringar.

Han sjunger med uttrycksfull och stark röst, spelar på sin 12-strängade gitarr med porslins-sliderör och stål-fingerpicks. Han använder sig av extra tjocka strängar som ger ett unikt, starkt ljud. Stompboxen bidrar till lite extra rytm. Text och melodi är ofta mörka, atmosfäriska och beskriver bluesen och den moderna människans problem.

Ledfoot och jag efter hans show

Konceptet och namnet Ledfoot kom till 2006 då Tim kokade ihop de olika teknikerna och stämningarna han kommit över under sina 30 års erfarenhet som musiker. Sedan dess har Ledfoot släppt fyra album och turnerat i stora delar av Europa och USA. Nu är Ledfoot aktuell med sitt femte album ”White Crow” och ger sig ut på turné med sin nya musik!

Clara Strauch – Support

Med rötter i New York såväl som på Gotland, och med vindlade melodier och skildringar, tog Clara Strauch plats på den svenska musikscenen med sitt debutalbum Persephone (2018). Hennes poetiska folk-pop fick i media fina jämförelser med Regina Spektor, Anna Ternheim, och First Aid Kit, och den framförs karismatiskt och avskalat vid pianot. Skolad i skådespeleri och sång på NYU Tisch – och även aktiv som skådespelare och teatertonsättare – blev Strauch nominerad för Outstanding Original Music i New York Innovative Theatre Awards.

Hon har turnerat i både Europa och USA, och har i Göteborg tidigare setts på bl.a. Pustervik (som förband till Stefan Missios) och på Göteborgs Konserthus (West Pride). Album nummer två är på gång – nu med svenska texter.”

Molly Sandén (Liseberg Stora scenen) kl 20

Liseberg skriver; ”Molly Sandén har sjungit i hela sitt liv och är idag en av våra största, svenska röster. Efter flitigt turnerande det senaste året är hon nu aktuell med nya singeln Den som e den. 

I fjol släppte Molly Sandén sitt platinasäljande album Större som kantades av hyllningar runtom i Sverige av såväl kritiker som fans. 2018 var minst sagt Mollys år – med över 70 miljoner streams på albumet blev hon den mest streamade kvinnliga svenska artisten på Spotify.

Under sommaren drog Molly ut på turné runtom i Sverige som sedan följdes upp med hennes första egna klubbturné. Tack vare det hyllade albumet Större blev hon nominerad till Årets Artist och Årets Pop på P3 Guld samt till Årets Pop på Grammisgalan där hon även uppträdde. Just nu är Molly aktuell med nya singeln Den som e den, som legat stadigt på Spotifys Topp 50-lista sedan start.”

Streaplers (Liseberg, Polketten) kl 19-23

Streaplers från Kungälv startade som popgrupp och utvecklades till ett dansband. De har spelat både på Polketten och Rondo och nu är det dags igen. Den 23 augusti spelar Streaplers på Polketten.

Motherless Goat (KoM musik&bar)

Aretha Franklin: Amazing Grace (Bio Roy) kl 20.30

Bio Roy skriver; ”Året är 1972, och efter 11 raka listettor tar soulmusikens gudmor Aretha Franklin ton i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Två kvällars konsertmagi som ska förevigas i hennes legendariska livealbum Amazing Grace. På plats finns även Oscarsvinnande regissören Sydney Pollack, anlitad att fånga konserterna på film. Men sedan dess har dessa magiska kvällar förblivit osedda, och först nu – 47 år senare, får de se dagens ljus.

Amazing Grace är en upplyftande, atmosfärisk upplevelse som tar dig tillbaka till 70-talets amerikanska gospelkyrkor – en omistlig lisa för själen.

————————————————————————————————————-

Lördag 24 augusti

Ulf Lundell (Trädgårdsföreningen)

Jag skrev om konserten Ulf gjorde i Varberg 2 augusti i min blogg. Mycket lyckat med låtar ur hela repertoaren och de tre timmarna flög iväg.

Se sökrutan och skriv in Ulf Lundell så kan du läsa. Bl.a skrev jag ”Bandetbestod av gitarristerna Janne Bark och Jens Frithiof, Andreas Dahlbäck på trummor, Karin Hellqvist på fiol, Markus Olsson på sax och diverse klaviatur och Surjo Benigh på bas. Ett suberbt kompband som blir till ett veritabelt E. Street Band. Där alla förutom Karin spelat med Ulf tidigare. I Barks fall sedan mycket långt bak i tiden. ”

Familjen (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Familjen, Johan T Karlsson från Hässleholm är electropopartisten, låtskrivaren och musikproducenten bakom dansgolvspärlor som Det Snurrar i Min Skalle och Det Var Jag It began in Hässleholm… och fortsatte till Fårö och Stockholm, där Familjen färdigställde sitt fjärde album Kom inför en succécomeback under 2018.

Nya albumet Kom är elektronisk pop med både personligt varma, smarta och politiska kängor till texter – en skildring såväl av dagens Sverige som av människan.

Nef Goes Punk – Punk Goes Nef (Nefertiti)

Arr. skriver” Incest Brothers var ett av Sverige allra tidigaste punkband, och gjorde Sverige osäkert 1977-81.De hann bland annat med anrika Sprängkullen två gånger. Förutom en massa livespelningar, så delade de den legendariska punkplattan ”Bakverk 80” med KSMB och Travolta Kids. Bandet var extas, charm, och mycket kaos som uppstod 1977. Allt levererat med ett stort asgarv.”

Incest Brothers var helt enkelt en samling tvättäkta dårar, som man bara var tvungen att älska. Bara sådana kan komma på idén att göra den obscena kultfilmen ”Incest – The movie”. Nu har de rasslat upp från katakomberna efter 37 år! En utsåld afton på Nalen i Stockholm i februari gav mersmak. Dags för Göteborg! Med hela besättningen från Bakverk 80 intakt!

Boråsbördiga Råttorna huserade flitigt på rikets punkscener under 80-talet. Men 1988 försvann de ner i kloakerna för gott… Eller? Dom har synts ovan mark vid ett ytterst fåtal tillfällen sedan dess.
Nu är det dags för dem att klättra upp i rännstenen än en gång… Missa inte detta!

Vrävarna har lirat i 35 år och har en tighthet och ett driv som håller även utan vrövfokus. Texterna har beskrivits som både pubertala och härligt omogna! På -90 talet toppade Vrävarna Tom Hjeltes utelista i Aftonbladet med motiveringen:”Svullo, kom tillbaka! Allt är förlåtet!”. Vrävarna fick erbjudande om att uppträda i Aschberg direkt i TV3, men tackade nej. Ikväll svettas dem i Göteborg!

Attentat (Bengans skivbutik, Stigbergstorget) kl 19

Arr. skriver; ”Attentat var pionjärer och förgrundsfigurer i den första svenska punkvågen i slutet på 70-talet tillsammans med bland annat KSMB & Ebba Grön. Då med oförglömliga hits som ”Ge fan i mej”, ”Unga & många” och ”Maktlös”. Med nya plattan ställer man sig åter rätt i samtiden.”

Kom och lyssna och se nya heltaggade Attentat spela några smakprov live från nya albumet ”Punkhjärta”, som lämpligt nog släpps samma helg som signeringsspelningen.

På ”Punkhjärta” har Attentat fått till en riktig fullträff! Producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel, Joel Alme) har rensat upp ljudbilden och det låter både skarpare, råare och tyngre om bandet än tidigare. Men drivet och de allsångsvänliga melodierna finns kvar! ”

MANX & Paradisäppelvägen (Folk,Järntorget)

22.00 PARADISÄPPELVÄGEN
Paradisäppelvägen är indie-pop/rock-bandet från västkusten som blandar melankoli och eufori med texter på svenska. Bandet startade 2013, har gjort snart 100 spelningar, varit förband åt Ebbot Lundberg och Jack Vreeswijk, släppt en EP och ett antal singlar. I våras släpptes bandets första album ”Den som skriker högst”.

23.00 MANX
MANX är Maria Nyströms nya värld av perfekta kontraster där andra singeln Cookie Dough//Key Limes släpptes tidigare i år. Tidigare skapade hon excentrisk pop under namnet The Naima Train och man kan se MANX som mer av allt. Ljudbilden är friare och live med fullskaligt band låter det fantastiskt!

DJ/ Anna Törnqvist Fri entré |

Johan Johansson & Stefan Sandberg Duo (Res. Hakelverket, Karl Johansg. 11 kl 20-23

 Johan Johansson klaver/ donso ngoni & Stefan Sandberg sax/ sång/ gitarr
”Alla musikstilar + lite Monk och Fats Domino!”

Nidingen (KoM musik&bar)

KoM skriver; ”Nidingen spelar och sjunger egna svenska låtar från skivan dom spelade in i den anrika studion ”Rockfield studios” i Wales. (Där bl a Arthur Brown, Black Sabbath, Queen och Oasis även har huserat och spelat in plattor.)

Genren täcker i stort det mesta inom svensk och engelsk pop/rock från 60-talet och fram till 90-talet. ”

———————————————————————————————————–

Söndag 25 augusti

Anna St. Louis (Holy Moly)

OBS: Holy Moly öppnar redan kl 16:00 – kl 19:00 är tiden för på scen

Holy Moly skriver; ””If Only There Was a River” är den hyllade fullängdsdebuten från begåvade folkindieartisten Anna St. Louis. En singer/songwriter som ursprungligen kommer från Kansas City men som började skriva musik efter en flytt till Los Angeles för fem år sedan. Tidigare har St. Louis hunnit släppa kassetten ”First Songs” via Woodsist/Mare Records (skivbolag som drivs av gamla Woodsvännerna Jeremy Earl och Kevin Morby).”

Sarah Dawn Finer (Trädgårn´s sommarscen)

Arr. skriver; ”Sarah är en av Sveriges mest älskade och hyllade artister samt låtskrivare. Utöver karriären inom musiken är hon dessutom en framgångsrik programledare där hon bland annat axlat uppdrag som ”Melodifestivalen” och ”Så ska det låta” samt hyllats för sitt skådespeleri i musikalen ”Cabaret”. Och nu är det klart att Sarah äntligen beger sig ut på sommarturné igen!

Med flera guldsäljande soloalbum och framgångsrika soloturnéer har Sarah Dawn Finer cementerat sig som en av Sveriges mest folkkära artister. Men hon slutar inte att imponera där. Hennes CV sträcker sig även långt med olika programledaruppdrag. ”Melodifestivalen”, ”Så ska det låta”, ”Sarah’s sound of musicals” och SVT:s julvärd är några av Finers uppdrag i TV-rutan. Som skådespelare har hon hyllats för rollen som Sally Bowles i musikalen ”Cabaret”.

2015 var året då Sarah senast var på en akustisk sommarturné. Den här gången tar hon med sig ett fyrmannaband och kommer bjuda på låtar från hela sin repetoar men även något nytt och kanske en och annan favorit.”

Johan Johansson Trio med gästerna Micke Westman och Elin Johansson (Jerntorgets Brygghus, Järntorget 4,) kl.19-22

Johan Johansson keyboard/ jägarharpa, Stefan Bellnäs bas, Johan Håkansson trummor + Micke Westman sång/ gitarr, Elin Johansson sång/ gitarr. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *