Konserter i Göteborg med omnejd veckan 21- 27 oktober 2019

Willy Tea Taylor + Joshua Ray Walker (Pustervik Matsalen)

Willy Tea och jag efter konserten

WILLY TEA TAYLOR
Arr. skriver; ”Du råkar inte ofta på någon som Willy Tea Taylor. I hans försiktigt framplockade och fyrsträngade folkvisor är det förflutna, för att låna av Faulkner, aldrig förgånget, det är inte ens förflutet. Då och nu och något vi ännu inte vet vad det utmynnar i länkas samman av poesin, värmen, den aldrig falnande glöden av humanism.

Där många stilmedvetna folksångare, för det är nog som sådan vi främst känner den lantlige kaliforniske skäggmurveln, inte sällan gödslar med ord kännetecknas Willy Tea Taylors lyrik av motsatsen till överflöd. Likt Guy Clark går han rakt på kärnan, håller fast vid den, delar lugnt och metodiskt med sig av den. Taylor sjunger om tillvarons små ting så att vi verkligen fattar att i det lilla gömmer sig inte sällan livets verkligt stora. Han gör det med ett betydande mått av förundran men också en vetskap om alltings skörhet och vår egen roll i detta. Han gör det kanske framför allt utan ett uns av cynism.

Själv såg jag Willy Tea förra gången uppe i matsalen 16 nov-2017 kompad av två musiker i en nära på två timmar konsert. Jag skrev så här då http://blogg.wivatt.se/2017/11/19/willy-tea-taylor-en-positiv-ny-bekantskap-pa-pustervik/

Joshua Ray Walker tog den snåriga vägen till den traditionella countryn efter en uppväxt i östra Dallas färgad av musiken från ‘Smokey Mountains’. Härdad av ett flitigt turnerande (250+ spelningar per år), i diverse band med varierande musikalisk inriktning – framförallt i hemstaten Texas – har han som musiker erfarenheter som vida överstiger hans ålder

Även om han är ny som solo-artist på den internationella scenen är han sannerligen hemtam på scenen, och han har redan delat scen med bland andra Old 97’s, Vandoliers, Colter Walloch BJ Barham. Hans melodiska, karaktärs-drivna låtskrivande sätter nytt ljus på traditionellt country-berättande och med sin klara, distinkta röst förtrollar han sina åhörare.

Debutalbumet ’Wish You Were Here’ kom ut i januari i år och är en helt lysande uppvisning i låtskrivandets ädla konst från en av den nya country-scenens mest självklara stjärnor.”

De kommer att köra sin sets solo den här gången.

Jojo Mayer / Nerve (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Det legendariska bandet som tagit Drum and Bass till en helt ny nivå! Nerve är sprunget ur Jojo Mayer´s legendariska event Prohibited Beatz som höll till på olika klubbar runt om i New York under sent 90-tal. Prohibited Beatz skapades för att verka som en plattform för experimentella möten mellan DJ´s, bildkonstnärer, musiker och publik. Där möttes medlemmarna i bandet NERVE.

Gruppen sammankopplar den elektroniska musikens förutbestämda format med ett improviserat framförande i realtid. Med andra ord, de blandar, i vitt spektra, klassisk Dubstep, Glitch, Jungle, Tech House med de grundläggande improvisatoriska inslagen från jazz. Allt med attityden från Rock n Roll- med en genuin spelglädje på scen och som ger fingret åt alla de som har problem med det.

Jojo Mayer – tr., John Davies – b., Jacob Bergson – keyb. och Aaron Nevezie – sound and audio manipulation

——————————————————————————————————————–

Tisdag 21 oktober

Playhouse Impro/rock – Don-Qui 5 (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Don-Qui 5 är en genreöverskridande kvintett som skakar om, spränger upp och bygger nytt med sin högintensiva och lekfulla kammarjazz.

Musiken är lika mycket komponerad och arrangerad som den är fritt improviserad och strävar efter att förena den progressiva rockens intensitet och tydlighet med det akustiska, improviserade musikens intimitet och svängiga, opolerade uttryck. Med tre saxofoner, trummor och kontrabas skakar de fem musikerna fram ett explosivt möte mellan svängig jazz, lyhörd kammarmusik och progressiv rock – en musik som får hårdrocksskägg, kammarmusikkännare och danssugna barn att förenas i euforisk extas.

Bandet, som har sin bas i Göteborg, bildades för ca fem år sedan och har sedan dess gästats av Lindha Kallerdahl (Jazz i Malmö 2014) och spelat på såväl GAS-festivalen som frijazz-klubben Brötz. 2018 blev bandet utvalt som representanter för Sverige i Nordic Jazz Comets under London Jazzfestival.

Efter konserter blir det jam!

Adrian Åsling Sellius – altsx., Lea Sittler – tenorsx., , Henrik Büller – barytonsx., Jonas Nisson – b. & komposition och Axel Larsson – tr.

————————————————————————————————————–

Onsdag 23 oktober

Michael Monroe (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; ”Michael Monroe har haft en lång karriär inom glamrocken. Han slog igenom med Hanoi Rocks med debutplattan ”Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks” redan 1981. De släppte redan en lång rad legendariska album under 80-talet innan de splittrades. Då hade de gjort ett stort avtryck och inspirerat band som Mötley Crüe och Poison. Monroe startade en solokarriär som gav honom fans över hela världen. I början av 2000-talet återförenades Hanoi Rocks men Michael Monroe har hela tiden hållit igång sin solokarriär. I höst kommer nya plattan ”One Man Gang” som följs upp av en europaturné och så här säger Monroe:

Vivian Buczek, Martin Sjöstedt & Bohuslän Big Band

A Woman´s Voice (Nefertiti)

Nef. skriver; ”A Woman’s Voice tar avstamp i musik och förebilder som handlar om allt från att vara mamma, dotter, partner, hur det är att härstamma från ett annat land och hur det har format och präglat sångerskan Vivian till den kvinna och musiker hon är idag.

Här ges guldkorn som hyllar några av Vivians stora kvinnliga förebilder, jazzikoner som gjort avtryck i historien så som Ella Fitzgerald, Nina Simone, Abbey Lincoln, Carmen McRea, Shirley Horn och Monica Zetterlund, varvat med egna kompositioner i starka, romantiska, fantasifulla och gripande arrangemang av Martin Sjöstedt, som också spelar piano.”

Såhär förklarar Vivian Buczek:
”När man kommer upp i 40-årsåldern har man ofta som kvinna varit med om mycket. Många har fött barn, förlorat kärlek, fått nya vänner och kanske har föräldrarna dött. Men framförallt har man börjat acceptera vem man är och var man kommer ifrån och vilken styrka, stolthet och självkänsla denna erfarenheten för med sig! Jag hoppas att andra kan känna igen sig i min historia.

Ken Hensley (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Ken Hensley är en av grundmedlemmarna i det ikoniska rockbandet Uriah Heep. Han skrev alla stora hits under deras gyllene dagar såsom ”Easy Living”, ”The Wizard”, ”Lady in Black” och July Morning”. Hensley kommer att bjuda på en intim konsert där han kommer att spela hits från Uriah Heep-perioden. Det kommer att släppas endast 200 biljetter till vad som kommer att bli en unik upplevelse med rocklegenden Hensley, hans gitarr, röst och keyboard.

Ken Hensley är en del av rockhistorien och har varit aktiv sedan 1963. Han var med Uriah Heep fram till 1980 då han inledde en solokarriär och gästade bland annat skivor av bland annat Cinderella och Blackie Lawless från W.A.S.P. Han jobbar just nu med sitt nya album ”Monsters & Machines”.

Carla dal Forno (Aus) + Monokultur (Folkteatern,Foajén)

Folk skriver; ”Postpunk, industri, dub, drömsk pop. Med ett par plattor för stilbildande bolaget Blackest Ever Black har australiensiska Carla dal Forno mutat in sitt eget hörn i den mer visionära musiken. Med lika delar postpunk, narkotisk dub och drömsk pop låter hon som inget annat. Numera har hon bildat en egen label och turnérar med multiinstrumentalisten Mark Smith.

Monokultur är Julius och Elin från punkiga gruppen Skiftande Enheter. Men det här pekar mer mot band som PiL och Throbbing Gristle. Det är rytmiskt, popigt och skevt på rätt sät

kl 20 Monokultur
kl 21 Carla dal Forno

Church Of Misery (JPN) + Dun Ringill (Musikens Hus)

CHURCH OF MISERY (JPN) – på scen 21.00
Arr. skriver; ”Förbered dig på ett hav av tunga o fängslande riff när japanska Black Sabbath-dyrkande Church of Misery kommer till stan!
Church of Misery har vevat på sedan 1995 och Tatsu Mikami som var med o grundande bandet är och förblir den som håller dom samman. För dig som missat detta fenomenala band så snackar vi lyriskt om seriemördare och brutalitet av alla dess härliga slag medan vi musikaliskt pratar om Pentagram,Led Zeppelin samt tidiga Sabbath. En gyllene kombo om du frågar mig!
DUN RINGILL – på scen 20.00
När The Order of Israel tog en paus I September 2017, tog rytmsektionen dvs Patrik Andersson Winberg (bas) samt Hans Lilja (trummor) chanson att skapa ny music ihop med Patriks gamla bandkamrat från Doomdoogs-eran (Tomas Eriksson, Intoxicate & ex Groteqscue).”

Amanda Ginsburg (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Sångerskan och grammis-vinnaren i kategorin Årets Jazz kommer äntligen till Kungsbacka. Med en soft framtoning och osviklig musikalisk jazzkänsla levererar Amanda Ginsburg välpolerade jazzpärlor som få andra. Hennes musik frodas i den nordiska melankolins tonspråk, där hon varsamt förvaltar arvet efter några av de mest älskade namnen inom svensk jazz och visa.

Med inspiration från ikoner som Monica Zetterlund och Jan Johansson, och några stänk humor från Hasse och Tage, har Amanda med sin självklara musikalitet tagit plats bland den nya svenska jazzeliten.

2018 kom det kritikerrosade och efterlängtade debutalbumet ”Jag har funderat på en sak”. Skivan är full av anspelningar på svenska sommar-jazz-klassiker, vilka avlöser varandra på ett medryckande och innovativt vis. Albumet belönades i våras med en Grammis i kategorin Årets jazz och vi har kunnat se henne framföra sin musik i bland annat GoKväll och Allsång på Skansen.

På scen Amanda Ginsburg – Sång , Filip Ekestubbe – Piano, Ludvig Eriksson – Bas och Ludwig Gustavsson – Trummor

Mona Johansson och Christer Lyssarides – Blues i Hängmattan

Mona Johansson och Christer Lyssarides

Arr. skriver; ”Mona och Christer presenterar en musikalisk mix av traditionella bluesballader, soulklassiker och egna sånger. Duons sound har beskrivits som suggestivt och dynamiskt och tillsammans har de hittat ett helt eget sätt att uttrycka amerikansk roots and blues.”

Ola Magnell (Porter Pelle) UTSÅLT även 24 okt.

——————————————————————————————————————

Torsdag 24 oktober

The Midnight (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver: ”Det var den gemensamma förkärleken till 80-talets slicka softrock och soundtracket till ”Drive” som födde The Midnight. Med 2017-års egenutgivna succéalbum ”Nocturnal” och fjolårets helgjutna uppföljare ”Kids” i ryggen kommer de nu till Göteborg. Räkna med riktigt snygg, retroosande synthwave kantad av oemotståndliga slingor.

The Midnight handlar om det där vemodigt vackra i att se hur tiden passerar, den smärtsamma vetskapen om att inget är beständigt. Eller som japanerna uttrycker det: Mono no aware. Med det som utgångspunkt debuterade den Los Angeles-baserade duon 2014 med sexspårssläppet ”Days of Thunder”, som två år senare följdes upp av helgjutna ”Endless Summer”. Men det var med 2017-års egenutgivna album ”Nocturnal” som allt tog fart på allvar.

Genom att bli en storsäljare på Bandcamp tog ”Nocturnal” sig in på amerikanska Billboards dance/electronic-lista. Därifrån accelererade allt och The Midnight nådde ut till en helt ny publik, som de förra året skämde bort med ”Arcade Dreams”, ”America 2” och de övriga miljonstreamade favoriterna från albumet ”Kids”.

Charlie Cunnigham (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Ibland måste det få ta lite tid. Som då Charlie Cunningham började skapa musik. I en tid där det allt oftare går väldigt snabbt från infall till produktion och uppladdning av låtar tog Cunningham flera år på sig. Han skrev, gigade, testade och utvecklades.

”I guess the reason that it took so long for me to put something out was that I couldn’t play the way I wanted to play” förklarar Charlie Cunningham. ”I knew how I wanted it to be, but I just couldn’t do it. I gave myself quite a tough time.”

Då han väl hade hittat sitt uttryck spelade Cunningham in debut-ep:n ”Outside Things”. På ”Outside Things” sammanfogade Charlie Cunningham fantastiskt låtskrivande och influenser från bland annat flamenco med det traditionellt hudnära anslaget inom singer/songwriter.

2017 släpptes debutalbumet ”Lines” som hyllades av fans och media världen över. Nu får vi äntligen höra nytt material från Cunningham i form av medryckande singeln ”Permanent Way”, och det ger minst sagt blodad tand för en uppföljare till debuten

Lisa Grotherus (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Lisa Grotherus är klarinettist och kompositör och skriver musik för radio, film och teater samt för egna band. Hon rör sig fritt mellan olika genrer både som artist, musiker, kompositör, kapellmästare och hon växlar även instrument från huvudinstrumenten klarinett och basklarinett till tenorsax och sång.

Lisa Grotherus har en bakgrund inom jazz, folk och improvisationsmusik och hon arbetar ofta med olika konstformer som dans, konst och poesi på scener som Dramaten, Stockholm stadsteater och Scenkonst Sörmland.

Hösten 2018 släppte Grotherus sitt debutalbum Dekontee på bolaget Do Music Records. Dekontee  utsågs till årets bästa jazzskiva av musikmagasinet Lira samt till ett av årets bästa album, alla kategorier, av Göteborgsposten. Grotherus har inspirerats till albumets material under sin vistelse i Liberia och berättar musikaliskt om de platser och stämningar hon bevittnat i det en gång krigsdrabbade landet. Titeln Dekontee är det smeknamn som Grotherus fick under sin Afrikavistelse. I genomarbetade kompositioner visar Grotherus att hon är en ny stark och unik kraft att räkna med inom svensk jazz och folkmusik. ”

Lisa Grotherus – basklarinett, klarinett, sång
Lisa Långbacka – accordeon
Milton Öhrström – piano 
Oskar Schönning – bas
Konrad Agnas – trummor 

Emil Ernebro & Filip Jers (KoM musik&bar)

KoM skriver; ” De är två unika musikanter på den svenska musikscenen. Duon bildades 2017 men har i flera år fått höra från olika håll – ”Ni borde spela tillsammans”. Det gör dom ikväll med hjälp av gitarr och munspel!! ”

Dennis Kalla (Holy Moly, Andra Långgatan)

Arr. skriver; ”Sorgsen, gripande och brutalt ärlig”. Irländska Pure Magazine’s träffsäkra beskrivning av Dennis Kalla grundar sig i hans okomplicerade texter om komplicerade problem. Dennis röst har både en imponerande räckvidd och en skör textleverans, vilket har gjort att han liknats vid artister som Jeff Buckley och Bright Eyes.

Efter nästan fem år av livespelningar i Sverige, USA, Ryssland, och Europa släpptes nyligt EPn ”4 AM”, producerad av bland annat Niklas Berglöf (Linn Koch Emmery, Ghost, Erik Lundin, Vasas Flora & Fauna, Love Antell mfl). I höst gör Dennis Kalla en handfull spelningar, bland annat som support till Mando Diao.

Från Broadway till Duvemåla (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Från Broadway till Duvemåla på Kungsbacka Teater – en föreställning som turnerat för fulla hus runt om i hela Sverige sedan 2016.

Här drabbar stora röster och stora känslor samman i ett musikaliskt pärlband av de största och mest älskade hitsen från musikalernas förtrollade värld. Det är med stolthet vi kan presentera några av Sveriges absolut främsta musikalartister tillsammans på en och samma scen.

Dessa har huvudroller i bagaget från bland annat Phantom of the Opera, West Side Story, Kristina från Duvemåla, Cats, Broarna i Madison County, Miss Saigon, Jesus Christ Superstar, My Fair Lady, Rent, Jekyll & Hyde, Livet är en Schlager, La Cage aux Folles och Sound of Music.

Medverkande

  • Victoria Tocca
  • Laila Adéle
  • Malena Tuvung
  • Alexander Lycke

Speltid

2 timmar och 30 minuter inkl paus.

——————————————————————————————————————–

Fredag 25 oktober

Martin Taylor – Ulf Wakenius – Eric Wakenius (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Martin Taylor av många ansedd som världens bästa fingerstyle gitarrist. Han har turnerat världen över med Rolling Stones basistens Bill Wymans Rhythm Kings och med Stephane Grappelli från Hot Club de France. Ulf Wakenius legendarisk gitarrist från Göteborg med världen som arbetsfält! Eric Wakenius supertalang med unik spelstil och sång.”

Senast Martinoch Ulf spelade ihop på Nefertiti var 2015.

Mikael Wiehe & Ebba Forsberg – Tolkar Dylan på svenska- För att jag älskar dig (Stora Teatern) även 26 okt

Arr. skriver; ”Bob Dylan besökte Sverige första gången 1966. Efter att ha landat på Arlanda blev han skjutsad av Lasse Berghagen (i Lill-Babs Mercedes) till hotell Flamingo i Solna. Så börjar kärlekssagan mellan Sverige och Dylan.

Hösten 2019 ger sig Mikael Wiehe och Ebba Forsberg ut på en nordisk turné där de tolkar Bob Dylan med texter på svenska av Mikael Wiehe

Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore with the Guilty Ones (Tryckhallen, Hwitan, Falkenberg)

Arr. skriver; ”Rootsy-legendarerna Dave Alvin och Jimmie Dale Gilmore har varit vänner i 30 år, men det var helt nyligen de kom på att de aldrig skapat musik tillsammans. Så för två år sedan bestämde de sig för att göra något åt den saken och började skriva låtar och sjunga tillsammans. 2018 släpptes det gemensamma albumet ”Downey to Lubbock” och sedan dess har herrarna turnerat flitigt i USA. Nu kan vi med illa dold stolthet berätta att Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore med band kommer till Sverige för en kort turné!

Texas-födde Gilmore har två gånger utnämnts till ’Country Artist of the Year’ av ansedda Rolling Stone. Han var med i mytomspunna The Flatlanders och har även gjort en rad hyllade soloalbum. Och han hade inte minst en roll som bowlingspelare i bröderna Cohens kultklassiker The Big Lebowski.

Dave Alvin kommer från Kalifornien och gjorde sig ett namn i The Blasters. Efter tiden med The Blasters har Alvin gjort en rad fina soloplattor där han visat sig behärska rotmusikens alla varianter, från country och blues till svettig rock ’n’ roll.

För att backa upp releasen av ”Downey to Lubbock” gav sig Dave och Jimmie ut på turné med band och det visade sig att de tyckte det var så kul att de fortsatte även i år.

Vi kan förvänta oss en två strålande sångare, en massa bra låtar, härliga skrönor men framför allt en elektrisk, energiladdad show med två av den amerikanska rotmusikens största!

Trollhättan Jazz och bluesfestival (Folkets Hus)

Bo Sundström, Bror Gunnar Jansson, Amanda Ginsburg, Among Lynx, Rymden och danska Chris Grey & the BlueSpand.

Kulturnatta med Pilgrim & Gäster (KoM musik&bar)

KoM skriver; ”Göteborgsbandet Pilgrim bjuder på genuin counrty & bluegrass! Gästartister utlovas bl a TopZy som hörs och syns på scen och i baren! Fantastisk konst vid entrén av Caroline Furness!!

Virginia And The Flood – Releasefest! (Pustervik Matsalen) på scen kl 20.

Arr. skriver; ”Efter vårens tre succésingelsläpp “Dear God”, “You Will Never Know A River” and “These Birds”, och en rad livespelningar är Virginia And The Flood redo att tackla hösten. Supportgigs till Daniel Romano och Johan Airijoki avlöstes med knökade spelningar på Stay Out West och Reeperbahn Festival.

Cornelia Adamsson som står bakom zebraansiktet skrev debutalbumet ”Aqua Duck Down” för att sedan spela in det i Hälsingland, Värmland och Stockholm tillsammans med Linus Hasselberg och John Kenntoft Hof, mastringen skedde i Nutid Studio av Håkan Andersson. Trots visat intresse av en rad bolag så har Cornelia valt att släppa skivan på egen hand.

Virginia And The Flood är Cornelia Adamssons musikunge. Ungen landar i Ghost folk/ Southern goth. Medan Cornelias röst för tankarna till både Dolly Parton och PJ Harvey så far musikinfluenserna iväg över ett ljudlandskap som drar mellan att vara stort, vackert, hårt och att göra ont. Minns den 25 oktober. Fri entré

Gammal (Pustervik Stora Klubben) på scen kl 22

Arr. skriver; ”Gammal är en nystartad popduo som består av Peg Parnevik och Pontus Petersson som hittade varandra i låtskrivandet under en turné 2018.
25 januari debuterade Gammal med sin första singel ”Blommor där du står” som har streamts över 11 miljoner gånger på Spotify och  I maj släpptes den minst lika populära singeln ”Sånger från förut”.
Duons låtar kännetecknas av poetiska textrader tillsammans med moderna poptoner. Sångerna låter oss följa med in i en värld mellan gammalt och ungt, fult och vackert, drömmar och ångest. .

Anna Ternehim (Konserthuset) UTSÅLT

Arr. skriver; ”Turnén har fått namnet ”A Space For Lost Time” och kommer spänna mellan det mest avskalade och det mest svulstiga. Det blir både ny musik och gamla omarrangerade låtar tillsammans med en utvald trio musiker.”

Rocks Off (S/S Marieholm) (även 26 okt)

Arr. Gbg Bluesförening skriver; ”Nyligen hemkomna från England, där de bl.a framförde hela det 50-årsjubilerande albumet Let It Bleed i sin helhet inför en mer än entusiastisk publik på ett hotelltak mitt i centrala Liverpool, är nu det ultimata Stones-bandetRocks Off tillbaka på S/S Marieholm för två kvällar fullspäckade med Stones-klassiker.

Bandet frontas av sångarenTony Johnson som både låter och rör sig som Mick Jagger i en yngre kropp. Gitarristen Les Granqvist återger Keith Richards odödliga riff med självklar dekadent elegans och Lars Elf kompletterar med förstklassigt understöd på gitarr i Ronnie Woods, Mick Taylors och Brian Jones anda. Denna eminenta frontlinje backas upp av Peter Schermans utsökt svängiga trumspel, ett stadigt bas-groove från Jesper Klarqvist och oumbärliga utsmyckningar på olika keyboards av Mattias Sämberg.”

Hasse Fröberg & Musical Companion+ Jono (Musikens Hus)

Arr. skriver;”HFMC (Hasse Fröberg & Musical Companion) släppte sitt debutalbum FuturePast i augusti 2010. Sedan dess har man släppt ytterligare två studioalbum, Powerplay (2012) och det hyllade självbetitlade albumet HFMC(2015). Under 2017 släpptes live-CD / DVD albumet No Place Like Home. Bandet har turnerat i Europa och USA och spelat på större festivaler. HFMC håller just nu på att slutföra inspelningen av sitt kommande album Parallel Life, som släpps den 31/8 2019.

Höstens turné, stoppet i Göteborg inkluderat, baseras på musik från Parallel Life. Hasse Fröberg albumdebuterade 1984 med hårdrockbandet Spellbound, och sedan två årtionden har han turnerat jorden runt som sångare och gitarrist hos bejublade symonirockarna The Flower Kings.

2010 bildade Hasse sitt eget HASSE FRÖBERG & MUSICAL COMPANION, vilka över tre studioalbum och en dvd bjudit på sin egen blandning av prog, hårdrock och pop. Även detta band har världen som sitt arbetsfält, och i Göteborg har de synts på Musikens Hus samt två gånger under Slottsskogen Goes Progressive.

HFMC: Hasse Fröberg: Leadsång, gitarr, tamburin Anton Lindsjö: Gitarr, sång Kjell Haraldsson: Keyboard, sång Thomsson: Bas, sång Ola Strandberg: Trummor, 12-strängad akustisk gitarr, sång

Jono

Även gotländska Jono har förärat Slottsskogen Goes Progressive med besök, och de har också kunnat ses på en rad andra scener, däribland Skogsröjetfestivalens. Jono har spritt sin bombastiska AOR-klingande hårdrock på hittills tre album, varav det senaste ”Life” gavs ut 2017.
Medlemmar: Johan Norrby – Lead vocals Johan Carlgren – Keyboards Stefan Helleblad – Lead Guitar Nicka Hellenberg – Drums Janne Henriksson – Bass Leo Olsson – Guitar

Moonica Mac + Mathilda Brink (solo) (Oceanen)

Arr. skriver; ”Det är väl så, ingen som möter Moonica Mac’s musik lämnas oberörd. Med sina träffsäkra texter och sin magiska sång lyckas hon visa oss det vackra i vemodet och när en väl hittat dit, vill en aldrig gå. Henns låtar ” Till slutet av augusti” och ”Ibland” har nått hundra tusentals lyssnares hjärtan på Spotify och i somras bjöd Sveriges kanske mest folkkära gäng Augustifamiljen in henne till att stå på scenen tillsammans med dom.

Göteborgsbaserade Mathilda Brink, ursprungligen från Uddevalla, har trätt fram som en av Sveriges mest intressanta unga artister, med två självsläppta singlar som hyllats av bland andra GAFFA, HYMN och Festivalrykten och mötts av jämförelser med artister som Angel Olsen, och även delat scen med band som HOLY, Dolce och Wildhart.

I mars 2019 anlände Mathilda Brinks debutalbum Maestro som spelats in tillsammans med producenten Thomas E. Frank från Den Stora Vilan, en 10 spår lång samling låtar som visar upp Brinks låtskrivarhantverk. På Maestro möter influenser från visa och grunge, folkrock och indierock Brinks unika sångröst, ett möte mellan klassiskt och modernt i en personlig tappning.”

Bag Ladies (Unity Jazz, Kyrkogatan)

Arr. skriver; ”Ett band bildat av de två saxofonisterna Catharina Wiborgh och Gunnel Samuelsson som träffades första gången i Skurup på 1980 talet. En grupp med mycket eget material. Lyriskt och expressivt. Med influenser från beboptraditionen och framåt. Mestadels instrumentalt men det bjuds även på vokala inslag då Ann Blom sjunger. Bag ladies bildades för ett par år sedan och har spelat på jazzklubbar runt om i Sverige.

Det är egna kompositioner av Catharina Wiborgh och Ann Blom med inslag av bebop, modern jazz och beat, plus ett par evergreens omtolkade av Ann Blom som också sjunger. Det är lekfullt, lyriskt och expressivt. Patrik Boman och Henrik Wartel, kända från ett flertal spännande projekt i Stockholm hjälper till att bilda denna spännande och dynamisk konstellation. Det är Bebop! Groove! Bag!”

Glenn Miller Orchestra – A Tribute To The Music (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver;”Den världsberömda orkestern tar dig med på en över två timmar lång musikalisk resa, som både bjuder på hits och mindre kända nummer ur Glenn Miller’s unika och omfattande repertoar.

Glenn Miller Orchestra är världens populäraste och mest eftertraktade storband för både konserter och swingdansevenemang. Med sitt unika sound anses orkestern vara ett av de mest framgångsrika banden genom tiderna. 

Utöver musik och anekdoter ur Glenn Millers liv, kommer orkesterledaren Jan Slottenäs och orkestern förklara och beskriva den så kallade Miller-klangen, musikens utformning, soundets uppkomst, konstruktion och betydelse samt ge sin förklaring till dess framgång.

Glenn Miller Orchestra Scandinavia, som bildades 2010, spelar med licens från Glenn Miller Productions, Inc., New York, U.S.A. och turnerar regelbundet i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Orkestern, som leds av trombonisten Jan Slottenäs, utgår från Stockholm och inkluderar flera yngre musiker ur Sveriges jazzelit.”

Speltid 2 timmar och 30 minuter inkl. paus

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Lördag 26 oktober

Lisa Lystam Family Band + Dafgård & Tommy Trumma (Nefertiti)

Nef. skriver; ”De har stigit som en raket sedan debuten för en handfull år sedan. Ett tungt och tajt band som imponerat stort både i Sverige och utanför dess gränser. Lisa Lystam Family Band fann bluesen och gjorde den till sin egen. Kryddad med roots-rock´n´roll. Bandet har prisats av såväl publik som kritiker för förmågan att tänja på genrens gränser. De gjuter nytt liv i den, men kärnan är ständigt närvarande. 

Lisas röst har kraft och driv, men även en känslighet som ger lyssnaren musik full av reliefer.  I ryggen har hon Fredrik, Matte, Johan och Patrik – ett svängpaket instrumentalister utan dess like på Sveriges blues & rootsscener. Tillsammans framför de till största del sina egna välrenommerade alster, blandat med ett och annat örhänge i egen tappning. Release för nya plattan – III. som släpps på skivbolaget Ramasound.

Lisa Lystam – s., Fredrik Karlsson – g., Matte Gustafsson – g., Johan Sund – b. och Patrik Thelin – tr.

Support – DAFGÅRD & TOMMY TRUMMA

Ett tvåmannaband från Göteborg med ett genuint sound och ett unikt sväng. Blues, Soul & Rootrock varvas med Swamp-pop, Boogaloo och eget material i samma anda. Med utgivningen av nya albumet ”Travel kit groove” och spelningar på b.l.a Notoddens Bluesfestival och Åmåls Bluesfest har duon börjat göra sig ett namn på den Nordiska bluesscenen.

Stefan Dafgård är känd från band som The Instigators och Jim´s Combo. Tommy Johansson har spelat med b.l.a Voxhall Blues och Abel & Kaninerna.

Mando Diao (Pustervik Stora Klubben) även 27 okt

Arr. skriver; ”Mando Diao gör sig redo att släppa nytt album och beger sig ut på en omfattande Europaturné – Bang Your Head 2019 Tour. De svenska giganterna gör tre stopp på hemmaplan: Cirkus i Stockholm 22 oktober, KB i Malmö 25 oktober och Pustervik i Göteborg 26 oktober!

Sedan 2002 har Mando Diao släppt 7 album som har sålt över 1,5 miljoner exemplar världen över. Under deras karriär har de gjort över 1500 konserter i mer än 30 länder och varit headliner för stora internationella festivaler.

Mando Diao har alltid gått sin egna väg och följt sina konstnärliga visioner och intressen. Deras resa har inte varit lätt men de testar ständigt nya territorium; vare sig det är ”Never Seen the Light of Day” med influenser från folkmusiken, samarbetet med hiphop-producenterna Salazar Brothers som levererade ”Give Me Fire”eller Gustaf Frödings 100 år gamla dikter till ”Infruset”.

Mando Diao är kända för sitt klassiska rock-sound. För bandet är musik ett hantverk då alla medlemmar spelar flera olika instrument, är producenter och låtskrivare. De påbörjade sin karriär med starka influenser från rhythm and blues, The Beatles, Rolling Stones och The Kinks. Allteftersom deras musik utvecklades började de utforska popmusiken, men de har alltid haft kvar energin och attityden från tidig rock tillsammans med Björns unika röst. Med explosiv energi och ett brett urval av hits blandat med oväntade guldkorn är deras liveshower något utöver det vanliga!

Mando Diao jobbar nu på ett nytt album som släpps under 2019 och följer upp ”Good Times” som släpptes under våren 2017 med den tillhörande och omfattande turnén som förde bandet genom Europa, Japan och Kina.

American Roots Festival #9 (Frölunda Kulturhus)

SARA DEE AND THE FOXHUNTERS
Arr. skriver; ”Vill du höra hur Hillbilly Bop, Rockabilly och Country lät mellan 1950 och ca 1958 så kan du inte komma närmare originalen än Sara Dee and The Foxhunters. Inspirationen hämtas från bl a Laura Lee Perkins, Sparkle Moore, Wanda Jackson, The Collins Kids, Myrna Lorrie, Georgia Gibbs, Johnny Burnette, Barbara Pittman.
Medlemmar: Sara Dee – sång, Andreas Utbult – gitarr, Matti Juusola – ståbas, Dennis Krusell – piano och Johan Jonasson – trummor.

FACTORY SMOKERS STREET REVUE
Bandets musikaliska influenser tar sig mellan Mississippis norra bergstrakter ned till deltat vidare till New Orleans, via Memphis upp till södra Chicagos skitigaste bakgator. Men det finns en minst lika stark påverkan på soundet från den tidiga amerikanska och brittiska Punkscenen. Bandet debuterade med den digitala EP´n Smokers style och släppte i början av 2015 sin debut-LP Greatest hits vol 1.
Bandet har rykte om sig att leverera högoktaniga spelningar, och att de gör det oavsett om det är fem eller femhundra i publiken. En person beskrev soundet -Om Sex Pistols hade funnits på trettiotalet hade dom låtit som Factory Smokers….
Medlemmar: Mårten Tiljander – sång/gitarr, Per Lefvert – bas och Robert Sundberg – trummor.

MINNESOTA MOLINDERS
En trio från södra Bergslagen som låter sig inspireras av allehanda Amerikansk rootmusik. Lika delar Country & Blues kryddat med blått gräs från Kentucky!
Medlemmar: Simon Öhman – sång/akustisk gitarr, Tomas Pallin – elektrisk gitarr och Alf Östlund – strängbas.

MY DEAR COMPANION
En trio som bjuder på trestämmig country/americana vackert ackompanjerad av olika stränginstrument. Musiken är lättillgänglig, otroligt vacker och gåshud utlovas! Gruppen är relativt nystartad men alla är professionella musiker med stor erfarenhet.
Medlemmar: Lea Sittler – gitarr/sång , Hannah Shermis – banjo/sång och Agnes Åhlund – cittra/sång.

Konferencierer
Elin Engberg & Christoffer Johansson

Trollhättan jazz- och bluesfestival (Folkets Hus)

Erja Lyytinen, Wentus Bluesband, Caecilie Norby´s Sisters in Jazz, Sallyswag, Iiro Rantala, Olli Soikkeli Trio

Joddla med Siv (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Ålarnas skräck är tillbaka – och som vi har längtat! ”Inte ens en kolvastång”, ”Tjuge pågar i bastun” och ”Rörmåkarns Ola” är bara några utav alla hits som skånepågarna lovar att ta med sig när de intar Trädgår’n den 26 oktober!

Lukky Martin, Steven Rageblad, Per Plåt, Mange Manet och Jeppe Kaga är mer än redo att möta sin publik igen, du hänger väl mä?”

The Bellrays (US) + Scumbag Millionaire (Musikens Hus)

THE BELLRAYS (US) – på scen 00.00
Arr. skriver; ”Ta 3 deciliter rock, 3 deciliter blues och ett par matskedar punk samt en skopa r&b. Blanda väl”. Så börjar Bella Hanssons (GAFFA) recension av BellRays platta ”Black Lightning 2011” .

Frontfiguren Lisa Kekaula är något extraordinärt och det är ett under att det här hårt turnérande bandet fortfarande turnérar lika mycket då de hållt på sedan slutet av 90-talet. Är du ett fan av Detroit Cobras så bör du kolla in The BellRays, o liksom Detroit Cobras så ska du inte missa chansen att se The BellRays. Sist de spelade i GBG var nog 2003 på Sticky Fingers om jag inte minns fel, jag missade det då och har velat se dom sen dess, så nu jävlar är det äntligen dags!

SCUMBAG MILLIONAIRE – på scen 23.00
Pissluffarna från andra sidan älven släppte sin debutplatta ”Speed” i oktober förra året. Under vintern har de hunnit turnéra i Tyskland, Holland, Schweiz, Irland, Spanien, Norge och Italien.
I våras gjorde de ett bejublat gig som support till Electric Eel Shock nere på hängmattan o nu är det dags för den stora scenen på Musikens Hus, något de kommer att lösa briljant!

Bandet beskriver sig själva som actionpunk. En skitig mix av Motorhead, The Stooges, Backyard Babies och The Bronx. 300 knyck rätt in i väggen om jag får säga det själv!

The Sewergrooves + Acid’s Trip (Sticky Fingers Top Floor)

Arr. skriver; ”The Sewergrooves & Acid’s Trip gör gemensak sak och tar över Sticky Fingers Top Floor och ni gör bäst i att vara där. Ett fåtal early bird-biljetter finns ute nu och vi rekommenderar starkt att ni införskaffar er biljett för att säkra er plats. Förbered er på en legendarisk afton med smutsig, briljant rock precis som den ska vara!

Altay Sagesen (Altays Electric Freedom, The Doit’s, The Last Tendrils mf.l) a.k.a mannen som en gång spelade Slayers ’Reign in Blood’ fler gånger under en dag än vad som borde vara möjligt agerar dessutom DJ kvällen till ära!

OBS! Dörrarna öppnar 20.00 och konserten är klar 23.00

Nadia Tehran (Oceanen)

Arr. skriver;” Nadia Tehran inledde sin musikaliska resa med att spela punk i Jönköping där hon växte upp, och även om hennes konstnärliga uttryck fortfarande genomsyras av punkens anda så är vårens kritikerrosade debutalbum “Dozakh: All Lovers Hell” en sorts förening av influenser från ett bredare spektrum av musik; en kontemporär, progressiv tolkning av pop. Nadia Tehran rappar, sjunger, talar, skriker, wailar; oavsett vad hon gör lämnas du knappast oberörd, och i Svenska Dagbladet beskrevs skivan som “himmelriket för en musikälskare” – en “hjärtstartare för en själsligt död pop värld”.

Dagens Nyheter jämför Nadia Tehran med David Bowie 1977, Björk 1993 och The Knife 2006, och på livescenen blommar detta uttryck ut till sin fulla potential. Turnén “Dozakh: Transterritorial” bjuder in publiken till Nadias alldeles egna hemliga värld av mörk dramatik – om död och återfödelse, extas och tragedi, kärlek och sorg. Med konceptuella gestaltningar som är lika gränsöverskridande som belägrande berättar hon historier om separation, förälskelse, droger, identitet, drömmar och desperation. Dozakh är en älskares helvete, en självupplevd plats som Nadia återskapar på scenen i ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka.”

Bylund and the Bäckström Boys (Unity Jazz)

Arr. skriver; ”Bylund and the Bäckström Boys spelar swingmusik med tonvikt på Duke Ellington. Utöver Ellington så är storheter som Sidney Bechet, Coleman Hawkins och Erroll Garner stora inspirationskällor.”

Björn Bäckström – Tenorsaxofon
Jonny Ek – Piano
Uno Dvärby – Kontrabas
Jakob Bylund – Trummor

Bröderna Lindgren (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Bandet som älskas av alla mellan 4 och 94 kommer till Kungsbacka Teater med en sprillans ny show.

Med gäster som Patrik Arve, Anja Bigrell och Britta Persson tar Bröderna Lindgren med oss på upptäcktsfärd. Vad vi kommer att leta efter? Pirr i magen, tår i ögat, frihetskänsla, gemenskap – sådana saker.

Bröderna Lindgren har i det närmaste en närmast unik förmåga att sätta text och musik på barns tankar och funderingar. Något som även tilltalar deras föräldrar, förmodligen eftersom låtarna är så starka.

Tänk er Beatles fast med texter från barns vardag. På svenska. Och att dom på scenen har snygga dräkter. Som mammor som heter Barbro och skriver jättebra böcker. Ungefär så är Bröderna Lindgren. Publiken brukar vara ganska lik en vanlig Beatlespublik – rätt högljudd.”

———————————————————————————————————-

Söndag 27 oktober

Måns Zelmerlöw (Trädgårn)

Arr. skriver; ”I våras bröt Måns Zelmerlöw tre års tystnad och släppte äntligen ny musik, första singeln kom redan i mars och var en duett med Dotter ”Walk with Me”, låten blev snabbt en radiohit och har över 6 miljoner streams på Spotify.

I maj släpptes det hela tre singlar inom loppet av två dagar ”Better Now”, ”Grow Up to Be You” och ”Fuego” som alla snabbt blev stora favoriter på radio och som fortfarande klättrar på listorna. Låtarna gav oss försmak på det kommande albumet ”TIME” som släpps 18 oktober och i samband med det ger sig Måns på Sverigeturné.

Måns är en av Sveriges största artister, med en vinst i Eurovision i bagaget. Något många artister endast kan drömma om. Låten ”Heroes”, som han vann Eurovision med, har idag streamats över 100 miljoner gånger på Spotify! Med sprillans ny musik har Måns etablerat sig som en av Europas största popstjärnor.

Support ; Paul Rey

Johan Johanssons Trio (Jerntorgets Brygghus, Järntorget 4)

Johan Johansson keyboard med förmodl. Stefan Bellnäs bas, Johan Håkansson trummor + gäst Dan Helgesen

Sir Bourbon Dixieland Band & Tomas von Brömssen (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Tomas von Brömssen är välkänd från teater, film och TV, men är också en uppskattad sångare, musiker och klarinettist.

Sir Bourbon Dixieland Band är ett av Sveriges bästa dixie-band. De kommer från Göteborg och spelar en härlig happy jazz med mycket swing. Bandet är välkända för jazzpubliken i Kungsbacka, men också från klubbar och festivaler både i Sverige och utomlands.”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *