Konserter i Göteborg 3-12 januari 2020

Torsdag 3 januari

Bröderna Brothers – I lögn och ro (2Lång) även 4 jan

Arr. skriver; ”Bröderna Alf, Ralf, Rolf, kusin Douglas och morbror Glenn lutar sig tillbaka och reflekterar över vardagslivet. Nya låtar, sketcher och danssteg. Lögnen före stormen är till exempel en futuristisk dystopisk poperett. I trettiotre år har de showat. Bröderna Brothers tänker inte sluta på toppen.
– Vi är inte där än, var är den? meddelar de.

Göteborgsbandet Bröderna Brothers bildades 1986 och blev kult med låtar som Torsten, Rumphugget och Kärlek i rymden. Deras mellandagsshower på restaurang Gillestugan var länge en tradition med vardagsakrobatik, rockoperor, kupletter och miniskid-stepp. De har också satt upp shower på Stadsteatern, Folkteatern, Nefertiti och filmades live på Musikens Hus inför 20-årsjubiléet. Bandet 30-årsjubilerade på Lorensbergsteatern 2016. Dessutom sverigeturnéer, radioteater och tv-framträdanden.

Nu är det dags igen för show på 2Lång – detta är femte året i rad. Bröderna Brothers är: Robert W Ljung, Per Umaerus, Sverker Stenbäcken, Stefan Sandberg och Michael Krönlein. Välkomna ner i gillestugan hos Alf, Ralf. Rolf, kusin Douglas och morbror Glenn. Kom som du är eller som du var på 70-talet. Häng med på en vardaglig tidsresa med både aha-upplevelser och nähä-upplevelser.

Kvartersscenen 2Lång Andra Långgatan 30. Spelas klockan 20 även 4 januari

Blue Fire Blues (KoM musik & bar)

Arr. skriver; ”Vi välKoMnar det nya året tillsammans med bandet som bjussar på sprakande, levande, befriande och hårdsvängande blues n jazz utan skyddsnät!!

——————————————————————————————————————–

Lördag 4 januari

Trettonhelgsblues – Swing Tarturo, Kokomo Kings och Patricia Page & The Prophets (Musikens Hus)

Patricia Page & The Prophets är ett av Sveriges mesta soulband. De spelar soul med rötter från ”Aretha Franklin”, och fortsätter genom ”The Meters” för att slutligen landa i ”The Neville Brothers”. Bandet består av åtta fantastiska musiker. Alla med olika musikalisk bakgrund. Det leder till ett unikt sound som svänger och skapar dynamiska effekter på scenen. Soul med själ, hjärta och värme.

Swing Tarturo är den Göteborgsbaserade kvartetten som har etablerat sig med sin unika stil av nutidsswing och energifyllda liveframträdanden. Gammal som ung får svårt att hålla koll på både fötter och smilband när Swing Tarturo släpper fram sin impulsivitet och lekfullhet.

I musik som klingar 1920-tal, rytande blues och rebellisk swing valsar de med samtiden in i en ljusare framtid.

  • Julia Stokes – Sång, kazoo, slagverk
  • Kristoffer Alehed – Trombon, sång, steppdans
  • Anton Stokes – Gitarr, sång
  • Johan Bengtsson – Kontrabas, sång

The Kokomo Kings; ”Vinnare av Blues Lounge-radioprogrammet ”Årets band 2018”! Ta en stor hink med opolerad Mississippi boogie och blanda den med en annan hink med avslappnad hemma musik. Lägg till en tekopp av träskpop, en matsked Hill Billy och ett pund profan, extatisk evangelium så har du Kokomo Kings. Det här är inget annat än primitiv, groovig lördagskvällsmusik som skapats för dans.”

sCream (KoM musik & bar)

Olle Schelander sång/ gitarr, Anders Olausson bas, Eric Olausson trummor. Blues/ rock à la Cream, Hendrix, Clapton, Fleetwood Mac …

Invigningsfest för Fyrens Ölkafé -Tilde Hjelm mfl.

Arr. skriver; ”Fjärde Januari är vi igång på riktigt och ni är hjärtligt välkomna att inviga den nygamla lokalen med oss (f.d Bengans Fik). Fri entré. Öppet 18-23. DJS: Mexicali, Klubb High Time, Klubb Barracuda.

Tilde Hjelm har vandrat i olika skepnader och konstellationer men den röda tråden har alltid följts. Musiken och minst sagt Tilde själv är smygande stark, originell och närvarande. Många tycker musiken påminner om Twin Peaks och en duo med Julee Cruise & Tilde Hjelm vore inget annat än jagande & rofyllt. Hon intar hon scenen tillsammans med sin kära sambo & keybordist Felix Björklund.

Tight Salami
Dansant självmordsgarage möter krautrock´n´roll för första gången på Fyrens! Dom säger att lika delar hamburgedressing, bananlikör och uran är framgångsreceptet för en riktigt tight salami.

Gittanz inviger & avslutar denna kväll

————————————————————————————————————–

Måndag 6 januari

Göteborg Jazz Orchestra (Contrast Public House, Tredje Långg. 16)

Arr. skriver; ”Första måndagen på 2020 – på själva trettondagen den 6 januari – återupplever vi fina julminnen med fantastiske sångaren Patrick Rydman… och så en del eget också förstås.

Patrick Rydman – www.patrickrydman.com – är något så sällsynt som en svensk jazzsångare som skriver sitt eget material och skapar musik som kan beskrivas som poetisk singer/songwriter-jazz. Två stycken kritikerrosade plattor har det hunnit bli. Men Patrick utforskar gärna också klassikerna i the Great American Songbook och har framträtt med Bohuslän Big Band och nu med Göteborg Jazz Orchestra.

Onsdag 8 januari

Jormin/Bergström/Ross + Promenadorkestern (Brötz, Konstepidemin)


Christian Jormin – piano
Magnus Bergström – kontrabas
Adam Ross – trummor

Promenadorkestern
Björn Petersson – Kontrabas & Komposition
Olle Vikström – Barytonsaxofon
Adrian Åsling Sellius – Altsaxofon
Anton Jonsson – Trummor
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jormin/ Bergström/ Ross
Ett sprakande triomöte där kraft, intensitet och en luftig poetisk öppenhet
präglar samspelet mellan tre ständigt högaktuella musiker som samlats
runt snillrika kompositioner och arrangemang från Christian.
…………….
Promenadorkestern
Tänk er en pompös, mäktigt och lite skrämmande parad med en orkester på över 100 pers som marscherar taktfast och kan sätta vilken folkmassa som helst i trans.
Plocka sedan bort allt förutom en trummis, en bassist och 2 saxofonister, låt dom stå stilla, låt dom spela hur fult dom vill och var inte rädd om du också faller i trans för vi vill er inget illa

————————————————————————————————————–

Torsdag 9 januari

Chris Cain med Mr.Bo & the Voodooers (Restaurang Ester, Kungsbacka)

Arr. skriver;”Kombinationen av sin bluesuppväxt och sina jazzstudier har skapat Chris Cains alldeles egna unika gitarrspel i bluesscenens absoluta toppskick. Det tillsammans med hans djupa bluesröst och hans delikata frasering gör hans uppträdanden till något alldeles extra. -Chris Cain kommer att bli uppbackad av Mr Bo & The Voodooers på sin Sverigeturné.

Chris Cain är fostrad med berättelser från sin fars uppväxt på Memphis klassiska gata Beale Street. Chris var på sin första BB King-konsert redan som treåring och bluesmusik spelades kontinuerligt på stereoanläggningen och familjeutflykterna var ofta resor till blueskonserter. ”Jag minns att pappa alltid hade Muddy Waters på hög volym i Bergsprängaren när han klippte gräset.” ”När jag tänker tillbaka på den tiden så var det faktiskt ganska cool”. ”Det var alltid musik som spelades i vårt hus, Ray Charles, BB King, Freddie King, Albert King..” Vid åtta års ålder lärde sig Chris att spela gitarr och började spela professionellt före han var 18 år. Chris studerade musik på San Jose City Collage och undervisade själv jazz improvisation på musikskolor.

Tider: Insläppstid: kl 19:00 Starttid: kl 20:00 Spellängd: 2 tim Åldersgräns: 18 år. Okej för yngre i målsmans sällskap.

—————————————————————————————————————-

Fredag 10 januari

Bernt Rosengren Quartet feat. Christina Von Bülow (Nefertiti)

Nef. skriver;”Nu albumaktuella med skivan ”Live” tillsammans med rosade danska altsaxofonisten Christina von Bülow.

Bernt Rosengren räknas som en av de största inom svensk jazz någonsin. Han debuterade tidigt och redan som 17–åring utvaldes han att spela med Europeiska Ungdomsjazzorkestern på Newportfestivalen i USA med Louis Armstrong var gästsolist. I samma period var han med och bildade den legendariska gruppen Jazzclub ’57 som var verksamma ända in på 90-talet. Bernt har genom åren jobbat med Krzysztof Komeda, Lars Gullin, Doug Raney, Don Cherry mfl samt med egna konstellationer. Bernt har erhållit ”Gyllene skivan” fem gånger för årets bästa jazzinspelning – något som ingen svensk musiker uppnått.

Stefan Gustafson studerade både piano och trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Stefan har rönt stor uppmärksamhet för sitt personliga pianospel och spelat med musiker som Nisse Sandström, Gunnar Bergsten, Christina Gustafsson m fl. Stefan undervisar jazzpiano på Södra Latins musikgymnasium i Stockholm.

Hans Backenroth är en av Skandinaviens främsta basister och har genom åren jobbat med ”alla” såsom Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman, Rebecka Törnqvist och med utländska solister som Clark Terry, Toots Thielemans, Kenny Barron, Doug Raney m fl. Hans har turnérat över hela världen och återfinns på ca 150 CD skivor.

Bengt Stark gick på Ingesunds Musikhögskola där han utbildade sig både inom Jazz & klassisk musik. Bengt tillhör eliten av våra jazztrumslagare och har spelat med de flesta inom svensk jazz och med musiker som Kenny Drew, Horace Parlan, Ken Peplowski, Clark Terry mfl. Bengt är sedan över 20 år huvudlärare i trumset/Jazz på Musikhögskolan, Stockholm.

Christina von Bülow är dotter till legendariske gitarristen Fritz von Bülow och kom därför i kontakt med jazzen i tidiga år och är idag själv en stor profil i Danmarks jazzliv. Efter utbildning på Det Rytmiske Musikkonservatorium i Köpenhamn, lektioner av Stan Getz & Lee Konitz har Christina lett egna grupper och även spelat med Doug Raney, Horace Parlan, Jesper Lundgaard mfl. Här framträder hon men en annan ofta förekommande musikalisk partner, Bernt Rosengren och hans kvartett!”

Mille Andersson (Porter Pelle)

Arr. skriver;”Mille Andersson är en av Göteborgs mest anlitade trubadurer. Han har genom åren synts i många olika konstellationer och sammanhang och är med sin fantastiska röst och briljanta gitarrspel en mycket uppskattad artist. Han börjar spela typ 19.00 sen kör han på efter humör.”

Domgård + Seid (The Abyss, Andra Långg. 35)

Arr. skriver; ”Formed in 1997, Domgård is by now a name well established in the underground. The band’s fourth fullength, “Rót”, was unleashed upon the world in June and is yet another mighty work firmly rooted in a classic, melodic Scandinavian sound, with folky hints and plenty of atmosphere. Seid, hailing from Stockholm and branding itself as Norse black metal, was formed as a lone wolf project in 2009 but is today a trio with three albums on its conscience. The latest one, “Ulv”, came earlier this year and as a late celebration of its release, Seid will at The Abyss perform its first ever live show!”

Pulse Trio (Unity Jazz, Kyrkogatan) även 11 jan

Unity skriver; ”En av de bästa unga trummisarna från Baltikum är Pauls Pokratnieks. Han axlar manteln som bandledare och kompositör i denna fräscha trio. Han har fstuderat klassisk musik och Jazz hela livet men är även inspirerad av pop och rock. Hans kompositioner speglar hans uppväxt och alla hans influenser. Med sig har han två av Sveriges främsta musiker.”

Fabian Kallerdahl-Piano
Olli Rantala-Bas
Pauls Pokratnieks-Trummor

Slam Project (KoM musik & bar)

—————————————————————————————————————

Lördag 11 januari

Dan Helgesen – The Hammond Explosion (Nefertiti)

Nef. skriver;”En kvartett som spelar skön suggestiv harmonisk, melodisk, groovy funky, heavy style.

Dan Helgesen är mest känd som Hammondorganist och har sin egen signatur i både jazz, funky samt groovy style. Som ”sideman” har han jobbat med ett flertal artister, mest från Sverige men även från Danmark, Norge och USA. Dan har spelat med bl.a: Glenn Hughes, Sanne Salomonsen, Totta Näslund, Nanne Grönvall och Stonefunkers.

Dan Helgesen – Hammond B3, Henrik “Pilen” Pilkvist – g. , Mattias Grönroos – b., Lars Lade Källfelt – tr.+ Hemliga gäster

Avatarium + support Prins Svart (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; ”Svenska Avatarium släppte 22 november sitt nya album ”The Fire I Long For”. Det var 2012 som Avatarium bildades av Candlemass-basisten Leif Edling. Året därpå debuterade de med EPn ”Moonhorse” som fick ett enormt bra mottagande. Tre fullängdare har följt, bland annat den förra plattan ”Hurricanes And Halos” från 2017. Edling är numera inte aktiv som livemedlem i bandet men han är i högsta grad inblandad och har skrivit tre låtar till nya plattan.

Avatarium består idag av följande medlemmar:

Jennie-Ann Smith, sång
Marcus Jidell, gitarr
Andreas ‘Habo’ Johansson, trummor
Rickard Nilsson, orgel

Aviana / Deceptics / Torment (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Aviana slog ner som en bomb i Skandinavisk Metalcore i samband med albumdebuten ’Polarize’ (2017). Under 2019 skrev bandet på ett nytt skivkontrakt med det Tyska legendariska skivbolaget Nuclear Blast och via dotterbolaget Arising Empire kom uppföljaren ’Epicenter’ den 23 Augusti.

———————————————————————————————————

Söndag 12 januari

Johan Johanssons Trio  + gäst Vanessa Liftig (Jerntorgets Brygghus)

Johan Johansson keyboard med Olli Rantala bas, Johan Håkansson trummor + gäst Vanessa Liftig sång. ”Soul, jazz och lite Joni Mitchell”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *