Sly Stone 80 år idag – Onsdag 15 mars 2023

Den amerikanske musikern, sångaren, skivproducenten och låtskrivaren Sly Stone 80 år idag. Han föddes den 15 mars 1943 i Denton, Texas men växte upp i Vallejo i the Bay Area, Kalifornien. Hans riktiga namn är Sylvester Stewart och han kom med sitt band Sly & the Family Stone bli viktiga pionjärer för utvecklingen av soul, funk och psychedelic musik i slutet av 1960-talet och en bit in på 1970-talet.

Sly & The Family Stone bildades i San Francisco 1966 och fick kontrakt med CBS som gav ut deras skivor på etiketten Epic. Det blev åtta album åren 1967-1978, bl.a Stand! (1969), There’s A Riot Goin’ On (1971) och Fresh (1973).

De fick hitsinglar som Dance To The Music, Everyday People (båda 1968), Hot Fun In The Summerime, Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin) och I Want To Take You Higher (alla 1969), Family Affair (1971) och If You Want Me To Stay (1973). Alla dessa klassiker skrivna av Sly Stone ensam. Låtar som står sig fantastisk bra ännu.

Gruppen fanns med på Woodstock-festivalen i augusti 1969 varefter de kom att basera sig i Los Angeles. Redan under början av 1970-talet hade Sly fått allvarliga drogproblem. Efter att gruppen splittrats kom han ut med två soloalbum som inte blev någon framgång.

Sly kom att samarbeta med George Clinton 1982 men framträdandena därefter har varit få. Men han kom till galan när gruppen valdes in i Rock And Roll Hall of Fame 1993. De fick också en Grammy Lifetime Achievement Award 2017. CBS har genom decennierna gett ut otaliga samlingsalbum med gruppens gamla låtar. Här är en box med fyra CD och en enkel -CD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *