Livekonserter i Göteborg andra halvan av februari. Plus Grammy-vinnare i USA

Konserter på gång i februari i Göteborg, del 2

Torsdag 16 feb

Justin Kauflin Trio (Nefertiti)

Denne New York-baserade pianist, kompositör och producent , född 1986,  är mest känd för sin medverkan i den prisbelönta dokumentären ”Keep on keepin´ on” som baserar sig på mentorskapet och vänskapen mellan Justin och den legendariske trumpetaren Clark Terry. Gripande möte dem emellan och den kan ses på Netflix.

Justin Kauflin föddes med en sällsynt synskada som gjorde honom helt blind vid 11 års ålder. Men redan vid 15 var han en såpass driven pianist att han uppträdde i professionella sammanhang. Quncy Jones tog sig an honom och har varit medproducent för hans andra album på Jones egna skivbolag Qwest. Albumet Dedication kom 2015 och har hyllats av många jazztidningar.

Till Nefertiti där de senast spelade i oktober 2015 har Justin med sig sin trogne trummis Billy Williams och danske basisten Thomas Fonnesbaek.

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Fredag 17 feb

Dream Theater (Partille Arena)

Det progressiva rockbandet Dream Theater grundades 1985 av fyra studenter från Berklee College of Music i Boston, bland dem var John Petrucci på gitarr, John Myung på bas och Mike Portnoy på trummor. Den senares far namngav bandet efter en nedlagd biograf i Monterey,Kalifornien.

De albumdebuterade 1989 och 1992 släppte Dream Theater sitt till dags datum mest framgångsrika och enligt många kanske även bästa album. För att fira 25-årsjubileet av ”Images & Words” gör dom en storslagen turné där dom kommer framföra skivan i sin helhet tillsammans med övriga favoriter från sin hyllade katalog.  Läs mer om dem i ett tidigare inlägg i min blogg.

Dream Theaters sättning idag är: John Petrucci (gitarr), John Myung (bas), James LaBrie (sång), Jordan Rudess (keyboards) och Mike Mangini (trummor)

De spelar efter följande

16.2 Malmö Arena, Malmö

17.2 Partille Arena, Partille

18.2 Fryshuset Arenan, Stockholm

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Lördag 18 feb

Miriam Aida (Nefertiti)

Miriam Aïda debuterade på skiva 2002 och har turnerat i Sverige och internationellt med olika band och konstellationer som Norrbotten Big Band och Jan Lundgren Trio. Hon är även sångare i den svenska bossa-gruppen A Bossa Eletrica och musikprojektet Meu Brasil. Hon är gift med saxofonisten Fredrik Kronkvist  och har tillsammans med honom drivit jazzklubben Monk i Malmö och skivbolaget Connective Records.

Nefertiti skriver ”Med stor passion för brasiliansk musik och med stark gruppidentitet är det fokus på egen musik med texter av brasilianska poeter och svenska visor i brasilianska tolkningar. Musik mättad av sol från Rio de Janeiro, med rötter i afro-brasilianska rytmer och influenser från reggae, jazz, pop och en dos svensk melankoli i händerna på en grupp som kan konsten att bygga världar med sin musik och sin publik. Miriam har en blandad bakgrund (Sverige/Marocko) och från scenen bygger hon broar till en gemenskap med sin publik som sträcker sig förbi nationalitet, kultur, språk, färg, genus och religion. Med sig på scenen har hon  Mats Andersson – ak 7-str g. Ola Bothzén – tr, perc och Finn Björnulfson – perc.”

Slowgold

(Pustervik)

Under 2015 släppte Slowgold albumen Stjärnfall och Glömska”. Nya albumet Drömmar släpptes tidigare i februari och nu är Amanda och hennes band ute på Sverigeturné och besöker bland annat Pustervik (Göteborg), Inkonst (Malmö) och Where’s the Music? (Norrköping).

Hon har turnerat med Lars Winnerbäck och Ebbot. Hon har prytt omslaget till Sonic Magazines stora Göteborgsnummer där det även fanns en lång intervju med henne. Hon sjöng på flera låtar på Freddie Wadlings sista skiva och när Freddie gjorde sina sista tre spelningar var hon och sina medmusikanter från Slowgold med som kompband. Här är Amanda på besök på P4 Radio Göteborg 2015.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Söndag 19 feb

Jerry Williams (Konserthuset)

Jerry Williams är tillbaka på scenen igen! Det var på hösten 2015 som  Sveriges rockkung var tillbaka på scen efter att ha kört en Farewell Tour och därefter hotat med att lägga av. ”Man måste få lira” är Jerrys nygamla show som hyllats av både publik och kritiker och som i våras spelades på Kajskjul 8.  Tillsammans med sitt 8-mannaband och tre sångerskor gör de favoritlåtar från hans 50 år som artist.

I somras var han dessutom utomhus med sitt band. Jag såg dem såväl i Trollhättan som i Varberg och om den senare konserten skrev jag såhär på facebook ”Det var en uppvisning minsann, Kanonbra väder, publik på kanske 5000 i en underbar miljö. Svängde nåt oerhört. Gitarristerna Staffan Astner o Matte Lagerwall briljerade, trummor o bas så tighta så man kom att tänka på Rockpile, Tre sångerskor i kören med en extra insats i fina Seven Spanish Angels. Jerry med stor inlevelse i alla låtar Två Elvis-covers Such a Night och I Beg Of You .Bäst sväng kanske på Tonight the Bottle Let Me Down o Darling Nelly Grey.”

Jerrys krogshow går vidare i Västsverige i mars enligt följande;  Borås (17/3), Jönköping (18 och 19/3) och Halmstad (23 o 24 mars).

—————————————————–Måndag 20 feb

Amanda Bergman (Konserthuset)

Amanda kom 2010 med sin första EP som soloartist, då under namnet Idiot Wind, och blev snabbt uppmärksammad både på hemmaplan och internationellt. Strax därefter följde världsturnéer med både First Aid Kit och The Tallest Man on Earth.
År 2012 startade Amanda bandet Amason tillsammans med Pontus Winnberg, Gustav Ejstes, Petter Winnberg och Nisse Törnqvist och de vann 2015 års Grammis för albumet Sky City, och under tiden fortsatte Amanda skriva för sitt soloprojekt, albumet Docks gavs ut i februari 2016.
Efter släppet av Docks har Amanda turnérat runtom i Skandinavien och även hunnit med två Europa-turnéer, samt släppet av EPn Flickering Lights. Nu börjar Amanda sin vårturné i Göteborg med Good Harvest som förband, en duo från Falun som har kontrakt med Per Gessles nylanserade skivbolag Space Station 12.
—————————————————————————————————–

Torsdag 23 feb

Elvis Costello (Konserthuset)

Elvis Costello återvänder till Sverige för fyra konserter. Den 22 februari spelar han på Göta Lejon i Stockholm, den 23 februari på Konserthuset i Göteborg, 24 februari på Malmö Live och den 26 februari på Konserthuset i Jönköping.

Han kör precis som på Lorensbergsteatern 29 september 2014 en sk. retrospektiv soloföreställning med låtar ur alla delar karriär som sträcker sig över mer än 35 år. Det var en verkligt trevlig överraskning att han skulle vara så underhållande och bra ensam, Han bytte gitarrer flitigt och drog skrönor samtidigt som han var bra fokuserad.

Det blev 1 timma 55 minuter den gången och är han i lika bra form som då blir det någonting extra igen. Som sidoinfo kan meddelas att fru Costello, alltså jazzpianisten/sångerskan Diana Krall är klar för Sverige i höst med en spelning på Cirkus i Stockholm den 2 oktober.

Så här såg det ut på min Facebook 30 september 2014 –

Stilstudier på Elvis Costello under sin höjdarkonsert igår på Lorensbergsteatern i Göteborg , 2 timmar flög iväg med den ena klassikern efter den andra : Alison,Olivers Army,Toledo,She, Shipbuilding, Less Than Zero, Everyday I Write the Book Watching the Detectives plus en drös mindre kända och allra sist en fin Jimmie Standing In The Rain.

Leif Wivatts foto.Leif Wivatts foto.Leif Wivatts foto.

.

 ———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Fredag 24 feb

Charlie Musselwhite (Nefertiti)

Nefertiti skriver ”Charlie Musselwhite är känd över hela världen för sitt fantastiska munspel och 50 år har han turnerat, uppträtt och spelat in sin musik. Han har vunnit 33 priser inom genren blues, blivit nominerad 11 gånger till en Grammy och vunnit en Grammy år 2014 för sitt samarbete med Ben Harper. Charlie är, och kommer alltid att vara, en bluesman av allra högsta rang. I sitt livsverk har han tagit bluesen och munspelandet till en helt annan nivå och presenterat den i nya sammanhang.

Han har uppträtt med Cyndi Lauper både i Vita Huset och på Good Morning America (amerikansk frukost-TV), solat på inspelningen av Japan´s Kodo Drummers stycke ”Echo Bells”- producerat av Mickey Hart ifrån Grateful Dead. Som om det inte vore nog har han jammat på scen med Mick Jagger, spelat in skivor med den kubanska musikern Eliades Ochoa, med Tom Waits och Cat Stevens. Listan kan göras lång. 2016 hade Charlie Musselwhite 50-årsjubileum för sitt debutalbum ”Stand Back! Here Comes Charlie Musselwhite’s South Side Band”. Då var han bara 22 år gammal.”

Charlie tar med sig tre musiker  June Core –tr. Matthew Stubbs – g. Randy Bermudes – b .  June Core spelade länge med Little Charlie & the Nightcats. Randy Bermudes har ingått i the Fabulous Thunderbirds

På Charlies hemsida skrivs  ”But Charlie’s current band ranks with the best he’s ever had. It features drummer June Core, bassist Steve Froberg, and guitarist Matt Stubbs. As for their bandleader, at 71 – Charlie is truly at the top of his game, as evidenced by I Ain’t Lyin’, Henrietta Records’ follow-up to the Grammy-nominated Juke Joint Chapel. This year he won the Blues Music Awards’ Best Instrumentalist – Harmonica for a staggering 25th time, of his 29 wins overall and 2010 induction into the Blues Hall of Fame.”  Sedan dess alltså som framgår ny basist.

Senast Charlie var i Göteborg var i maj 2001 då också på Nefertiti, Jag såg honom inte den gången men däremot på Magasinet 1990. Innan dess vill jag inte minnas att han spelat i Göteborg.

Det blir vidare Kalmar (25/2), Ronneby (26/2), Malmö (27/2) och efter tre spelningar i Norge är de tillbaka i Sverige på Fasching i Stockholm 17 mars.

Lisa Ekdahl (Konserthuset)

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Måndag 27 feb

J.P.Harris och Chance McCoy (Oceanen)

Nashvillemusikern J.P. Harris ger sig ut på Europaturné i duosättning med Chance McCoy från gruppen Old Crow Medicine Show.  J. P hade vi i Sverige på besök i maj 2015, då med egna bandet the Tough Choices, Såg dem på KoM Bar och J.P var strålande. Bra country med lite folk/singer/songwriter-kvalitet. Det lär bli något annorlunda nu med hans medmusiker som beskrivs så här på en sajt ”Chance Mc Coy is one of the brightest lights in old-time music, a renowned fiddler and singer whose debut album made him a well known name in insider old-time circles. He grew up in Harpers Ferry, West Virginia, though he was born in Washington DC, and connected with the music after playing in garage and punk bands in the region.”

Dagen efter Göteborgsbesöket är de i Malmö därefter Konserthuset, Gävle 1 mars och Bryggarsalen, Stockholm den 2 mars

 

————————————————————————————————————————————————————————–
Grammy-galan gick i USA nu den 12 februari.  Det var den 59:e i ordningen. Här är vinnarna i några av kategorierna:

Best Rock Song

Blackstar-  David Bowie

(vann även Best Rock Performance och Best alternative album)

Best Pop Vocal Album

25 – Adele

Best Traditional Pop Vocal Album

Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin

Best Country Album

A Sailor’s Guide To Earth – Sturgill Simpson

Best Country Solo Performance
My Church — Maren Morris

Best Country Song
Humble and Kind« — Lori McKenna, songwriter (Tim McGraw)

Best American Roots Performance
House of Mercy«— Sarah Jarosz

Best American Roots Song
Kid Sister — Vince Gill, songwriter (The Time Jumpers)

Best Americana Album
This Is Where I Live — William Bell

Best Bluegrass Album
Coming Home — O’Connor Band With Mark O’Connor

Best Traditional Blues Album
Porcupine Meat — Bobby Rush

Best Contemporary Blues Album
The Last Days of Oakland — Fantastic Negrito

Best Jazz Vocal album

Take Me To The Alley  – Gregory Porter


Best Jazz instrumental Album

Country For Old Men-  John Scofield


Best Roots Gospel album

Hymns – Joey + Rory


Best Folk Album

Undercurrent — Sarah Jarosz

Best Regional Roots Music Album
E Walea — Kalani Pe’a

Best Reggae Album
Ziggy Marley — Ziggy Marley

Best World Music Album
Sing Me Home — Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble

Best Historical Album
The Cutting Edge 1965–1966: The Bootleg Series, Vol. 12 (Collector’s Edition) — Steve Berkowitz and Jeff Rosen, compilation producers; Mark Wilder, mastering engineer (Bob Dylan)

Best Music Film
The Beatles: Eight Days a Week, the Touring Years — The Beatles

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *