Konserter på gång i Göteborgsområdet – andra delen av maj 2017

Måndag 15 maj

Terri Lyne Carrington Quartet (Stenhammarsalen)

Arrangören skriver; ”Trummisen, bandledaren och kompositören Terri Lyne Carrington har en diger meritlista. Hon har samarbetat med stjärnor som Herbie Hancock, Cassandra Wilson, Wayne Shorter, Dianne Reeves, Stan Getz och David Sanborn, varit hustrummis på populära tv-shower och har spelat in ett flertal album som belönats med Grammy-utmärkelser. Hon är professor vid Berklee College of Music i Boston där hon själv utbildades.

Hennes senaste inspelningsprojekt är The Mosaic Project: Love and Soul med gästartister som Jaguar Wright, Chaka Khan, Lizz Wright, Tia Fuller och Geri Allen.”

Medverkande ; Terri Lyne Carrington trummor, Helen Sung piano/keyboard, Josh Hari kontrabas och Tineke Postma saxofon.

Terri Lyne Carrington Quartet Stenhammarsalen 15 maj-17

The Mulligan Brothers (KoM Bar)

Arrangerande Rootsy skriver; ” The Mulligan Brothers musik signalerar klass och elegans. Inte bara för att namnet Mulligan kommer från en golfterm (som beskrivet hur man får en andra chans när man totalmissar ett slag) utan snarare för att låtarna är välsnidade som skulpturer, musikaliteten till synes oändlig och att sången är rent magisk. Lead-sångaren Ross Newells röst skjuter rakt mot hjärtat och påminner inte så lite om klass-sångare som John Cougar Mellencamp eller Tony Björkenvall som sjunger i Willy Clay Band. Och likt Björkenvall har även Newell förstånd att omge sig med bandkompisar som med soulig och levande stämsång ytterligare stärker The Mulligan Brothers empatiska och varma sound.

Bandet har jämförts med Mumford & Sons och The Lumineers och likt de är det direkta och refrängstarka sånger med ett akustiskt drivet folk-sound i botten. Men om The Mulligan Brothers musik lite låter som M&S och Lumineers känns dom ändå mer innerliga och hjärtevärmande. Turnén startar den 10 maj på Katalin i Uppsala och avslutas den 28 maj på Akkurat i Stockholm. ”

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

2017-05-16 Folk å Rock, Malmö
2017-05-17 The Tivoli, Helsingborg
2017-05-18 Hotell Hulingen, Hultsfred
2017-05-19 Bokmässan – Kulturkvarteret, Kristianstad
2017-05-20 Tryckhallen, Falkenberg
2017-05-22 Sagasalongen, Säffle
2017-05-23 Siste Reis, Halden
2017-05-24 Immanuelskyrkan, Halmstad
2017-05-25 TBA, Norrtälje
2017-05-26 Bjurfors Hotell & Konferens, Avesta
2017-05-27 East West, Örebro
2017-05-28 Akkurat, Stockholm
The Mulligan Brothers live Tryckhallen, Falkenberg 20 maj-17

Tisdag 16 maj

CC Cowboys (Brew House)

Norsk rockgrupp bildad i Fredrikstad 1989Bandets debutalbum Blodsbrødre gavs ut 1990 och gav dem norska motsvarigheten till Grammis, Spelemannspriset, som årets nykomling. Under 1990-talet hade de i Norge hitar med låtar som ”Harry”, ”Barnehjemmet Johnny Johnny”, ”People in Motion” och ”Når du sover”. Bandet upplöstes 1998 men återförenades 2003 och deras senaste album Til det blir dag kom 2015.

Northern Indians/Bangalore (Holy Moly)

Arrangören skriver; ”Northern Indians kommer från Piteå och självklart får Norrlands-perspektivet stort utrymme. Men Josef Erikssons texter handlar om så mycket mer än regionalperspektiv. Globaliseringens avigsidor, miljö, integration, medmänsklighet, filosofi, kärlek och humor…egentligen är det humanism snarare än politik som präglar texterna. Musikaliskt fortsätter Northern Indians att utveckla sin egna norrländska americana/folk/pop-hybrid.

På ett imponerande sätt hänger text och musik ihop och det ena tillåts aldrig att ta över på bekostnad av det andra. Visst är texterna viktiga, men musiken likaså. Balansen text/musik tillsammans med det otvungna, knivskarpa ordflödet för tankarna till Mäster Peps Persson. Inga jämförelser i övrigt, men förmågan att kombinera musik och politik på ett naturligt sätt delar de onekligen.

Bangalore gör finstämmiga melodier med visslingar, popgitarrer, pling-plong, skrap och nära texter. Ibland som trio, ibland som duo och ibland som ett soloprojekt.”

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Onsdag 17 maj

The Band Of Heathens (Tryckhallen, Falkenberg)

Arrangerande Rootsy skriver; ”Någon sa att begreppet Americana-musik uppfanns för att fånga in The Band Of Heathens musik. Så är det säkert inte, men frågan är om något band bättre fångar begreppets essens och uttryckets attityd bättre än veteranerna från Austin, Texas. Bandet är ett av genrens givna flaggskepp. Allt TBOH rör vid låter så organiskt och självklart att man omöjligt kan undgå att referera till jättar som The Band och Little Feat.”

Förband är duon Northern Indians från Piteå.

Senast jag såg Band Of Heathens var på lilla Pusterviksbaren 2011. De spelade senast i Sverige 2014 då de bl.a var i just Falkenberg. Medlemmar idag är

  • Ed Jurdi – vocals, guitars, harmonica, keyboards (2005–present)
  • Gordy Quist– vocals, guitars, harmonica (2005–present)
  • Trevor Nealon– keyboards (2011–present)
  • Richard Millsap– drums (2012–present)
  • Scott Davis– bass, vocals (2013–present

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 18 maj

Aoife O´Donovan (Konstepidemin, Blå Huset)

Arrangören skriver; ”Aoife O’Donovan är välkänd på americanascenen. Som sångerska i gruppen Crooked Still har hon rönt stora framgångar med det hyllade albumet ”Some Strange Country” (2010). Som soloartist fick hon möjlighet att visa en helt ny sida och debutalbumet ”Fossils” (2013) hyllades av bland annat The New York Times, Rolling Stone och The Guardian, som utsåg Aoife till ”next Americana celebrity”. Den efterlängtade uppföljaren ”In The Magic Hour” släpptes 2016 och är fylld av hudnära låtar där ”Porch Light” och ”Stanley Park” har blivit stora publikfavoriter.”

Aoife och jag Konstepidemin 18 maj-17

Senast Aoife var här spelade hon på Pusterviksbaren i februari 2013. Dessförinnan med Crooked Still på samma ställe 2009 och en gång i Bältespännartältet under Kulturkalaset.

Jag och Aoife O´Donovan 18 februari 2013
Pusterviksbaren

Miles Nielsen & The Rusted Hearts (KoM Bar)

Arrangerande Rootsy skriver; ”Miles Nielsen & The Rusted Heart från Rockford, Illinois kommer till Sverige för första gången i Maj. Bandet gör fem spelningar och tar med sig ett rykte som ett fantastiskt liveband med en synnerligen begåvad sångare, producent och låtskrivare i Miles Nielsen. För alla som gillar amerikansk Power Pop i allmänhet och klassiska amerikanska band som Cheap Trick i synnerhet är Miles Nielsen något att kolla upp. Miles är faktiskt t.o.m. släkt med Cheap Tricks huvudsakliga låtskrivare och leadgitarrist Rick Nielsen.

Musiken rör sig långt ut i Americana-gernrens utkanter men låter verkligen som ett soundtrack till Amerika. Miles och bandet har uppenbart lyssnat massor på classic american rock som Tom Petty och Bob Segers, soul som Otis Redding. Miles nämner även 90-tals Power Pop-stjärnorna i Jellyfish som stora förebilder”.

Miles Nielsen & the Rusted Hearts 20 maj-17
Miles Nielsen och jag i Tryckhallen, Falkenberg

Konserter

Datum Scen Förköp
2017-05-17 Folk å Rock, Malmö
2017-05-18 BarKom, Göteborg
2017-05-19 Plan B, Tranås
2017-05-20 Tryckhallen, Falkenberg
2017-05-21 Akkurat, Stockholm

Jack Vreeswijk/Pernilla Andersson (Liseberg, Taubescenen)

Två separata konserter ikväll. Jack start 19.00 Pernilla 20.30

Henrik Wallgren & Vänner (Brunnen, Surbrunnsgatan)

Arrangören skriver; ”I mitten av nittiotalet slog Henrik Wallgren igenom med protestbandet Oro och någon minns honom kanske från TV med sin cykeldrivna tvättmaskin.
Mycket teater och film har det blivit, mest känd är han kanske för sin brutala Frankenstein-uppsättning med Freddie Wadling som monster. En del minns kanske när Wallgren blev blåst av Jerry Seinfeld och Steven Spielberg på manuset till filmen B-movie.

Efter att ha tröttnat rejält på kulturvärlden bytte Wallgren spår och blev äventyrare. Såg nån kanske SVTs dokumentär om strapatserna med Windwagon i Nevadaöknen.
Förra året korsade Wallgren Nordatlanten i ett öppet vikingaskepp. Han har dock aldrig helt övergivit skrivandet och musiken. I den självutlämnande romanen Mannen under bron talar Wallgren för första gången öppet om sin ångest och sina drogproblem.

Sånger till Margaux är hans sjuttonde album, inspelad av Petter Eriksson som blev vän med Henrik under arbetet med protestsången Vad är det Göteborg? som blev början till slutet på Wallgrens omåttligt populära krönikor i Göteborgs-Posten. Petter och Henrik har lånat ensliga sommarstugor och spelat in Sånger till Margaux under snart tre år. Efter ett par bejublade konserter i New York är det nu dags att testa materialet på svensk publik.”

Även på Brännö Värdshus  19 maj

Majornas 3dje rote (Kafé Dalheimer)

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Fredag 19 maj

1967 – The summer Of Love (GöteborgsOperan)

GöteborgsOperan skriver; ”Vi firar 50-årsjubileet av ett av de viktigaste åren i popmusikens historia med bland andra Ebbot Lundberg och grammisvinnarna Tonbruket.  1967 tar oss på en resa genom de influenser som strömmade genom musiken i mitten och slutet av 1960-talet. Allra mest tillhör kanske året The Beatles, som med konceptalbumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ställde om kompassen för popen.

Rymdkapplöpningen och utforskandet av den inre rymden med hjälp av psykedeliska droger finns representerade av bland annat Pink Floyd, Jefferson Airplane och Procol Harums debutsingel A whiter shade of pale. Folk- och protestmusikens flagga hålls högt med låtar av Leonard Cohen (som skivdebuterade 1967) och Woody Guthrie (som avled samma år), medan Jimi Hendrix tolkar USA:s nationalsång. New York finns också med på scenen genom bland annat Velvet Underground och Andy Warhol medan soulen representeras av namn som Aretha Franklin och Stevie Wonder. Den musikaliska bredden sträcker sig från en ensam gitarr i Guthries This land is your land till symfoniska arrangemang av Beach Boys och Pink Floyds musik.

På scen står rocksångaren Ebbot Lundberg, artisten Oskar Nilsson (”Robert” i Kristina från Duvemåla), indiemusikern Annie Angel, medlemmar ur flerfaldigt grammisbelönade Tonbruketoch hela GöteborgsOperans Orkester under ledning av Hans Ek. Medverkar gör också en popkör med musikalartister ur säsongens dundersuccé Hair: Tobias Ahlsell, David Lundqvist, Anders Wängdahl, Kitty Chan, och Klara Nilsson.

Musiken är arrangerad av Johan Lindström, Henrik Nordström och dirigenten Hans Ek. Under senare år har Hans Ek bland annat gjort en ny version av Monteverdis opera L’Orfeo. jobbat med projekten EST Symphony och Bowie in Berlin, som gjordes på Konserthuset i Göteborg och Berwaldhallen i Stockholm hösten 2016. Sedan flera år är Hans Ek ansvarig för musiken vid utdelningen av Polarpriset. ”

Jaqee (Nefertiti)

Nefertiti skriver; Fly High är titeln på Jaqees kommande skiva som släpps den 19 maj. Den är inspirerad av hennes liv, främst hennes två döttrar. Den starka titeln är ingen tillfällighet, ”Jag ville ljusa upp mörkret i mitt liv, använda motgångarna till att få in det positiva.”

Jaqee föddes i Ugandas huvudstad Kampala. Attityden till livet har hon med sig därifrån. Att ständigt ha nära till skrattet, positiv energi och en övertygelse om att allt blir bra till slut. Som 13-åring flydde hon med sin familj till Göteborg där hon bodde länge. Det var även i Göteborg som hon på allvar började med musiken. Nu har hon sin bas i Kreuzberg, Berlin, där producenten Thilo ”Teka” Jacks sitter och det är även där som Jaqees senaste skiva Fly High har spelats in.

Jaqee -s, perc. Gabriel Cardénas – g, sx, vln. och Johannes Wehrle -p, keyb, computer.

Toni Holgersson (Liseberg,Taubescenen)

Liseberg skriver; De sista åren har varit händelserika för Toni Holgersson. Han har fyllt 50, gift sig och flyttat till Öland. Han är också tillbaka som artist. Med albumet Nordic Noir avslutar han den trilogi som påbörjades med de Grammis-nominerade Ibland kallar jag det kärlek (2010) och Sentimentalsjukhuset (2012). Precis som de tidigare skivorna är den producerad av sonen Dante Kinnunen. Albumet Nordic Noir innehåller nio tolkningar av vispoeten Charlie Engstrands sånger.

—————————————————————————————————————-

Lördag 20 maj

The Tarantula Waltz /Black River Delta (Pustervik)

Arrangören skriver; Markus Svensson, personen bakom namnet The Tarantula Waltz, har precis avslutat sin tredje Europaturné med The Tallest man on Earth och kommer i början av nästa år med ett nytt album enaste EP, Lynx, producerades av Kristian Mattsson (The Tallest Man On Earth) i hans hemmastudio i skogarna i Dalarna och lovordades av recensenterna.
The Tarantula Waltz har turnerat nästan oavbrutet i åratal och delat scen med akter som First Aid Kit, Damien Jurado och Iron & Wine. 
Dessutom blev han förra året personligt utvald att öppna för The War On Drugs Europaturné som idag är ett av indievärldens mest internationellt kända namn.

Black River Delta är ett rått, brutalt och bluesigt. Så låter Black River Delta. Tre vänner norrifrån som packade sina gitarrer och drog söderut. Inspirerade av av tidig blues som Robert Johnson, den kompromisslösa stilen hos R.L. Burnside och moderna varianter som Gary Clark Jr, Black Rebel Motorcycle Club och The Dead Weather låste de in sig i studion. Follow You Down” blev bandets första singel och turneér i Sverige, Danmark och Kanada följde innan de drog sig tillbaka norröver, för att spela in sin debut Devil On The Loose i en trästuga ute i skogen.

Olsson (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Christian Olsson var tidigare sångare i popbandet Fibes, Oh Fibes! men har på senare tid ägnat sig åt sin solokarriär. Med ett flertal musikaliska samarbeten och verk på CV:t har han en god grund att stå på, och under 2016 kom debut-EP:n Hold On med en gästande Mapei på titelspåret. Hans musik har beskrivits som ”John Lennon på syra återuppstår från de döda i Manchester 1992”och låter tro det eller ej – det låter faktiskt ungefär så. Nu är Olsson aktuell med debutalbumet “Millions” som släpps den 12 maj.”

Sven B Good And The Blues Stompers/Robert Cline Jr.(KoM Bar)

Arrangören skriver; Ett par centiliter Chicagoblues, några delar delar 50-talsrock och swing plus ett rågat mått träskvatten från Louisiana – garvade frontmannen Sven ”B Good” Lorentzon har med en djup och personlig röst gjort sig ett namn på landets blueshak. Bandet:Sven Lorentzon, sång och gitarr, Conny Sävmo, bas, P-O Hesselbom, trummor och Thomas Drakenfors, gitarr.

support är amerikanen Robert Cline Jr.

Jesper Lindell (Foajébaren, Stadsteatern)

Arrangören skriver; Jesper Lindell har redan hunnit bli playlistad på P3, tillsammans med First Aid Kit gjort succé på Dramaten (med den hyllade Leonard Cohen-föreställningen), på TV4 Nyhetsmorgon och inte minst på Spotify, där debutsingeln Moving Slow är uppe i över en halv miljon streams! Kommer med band.

The Mulligan Brothers/Miles Nielsen (Tryckhallen, Falkenberg)

The Mulligan Brothers live 20 maj-17

se texter ovan för 15 maj och 18 maj

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Måndag 21 maj

Niki & the Dove (Pustervik)

Pustervik skriver; ”Likt en stärkande frisk havsbris har den svenska duon Niki & The Dove förgyllt vår musikvärld sedan de släppte den storslagna singeln Mother Protect’. Snabbt följt av singlar som ’DJ Ease My Mind’ och ’The Fox’ var det helt rätt i tid för Niki & The Dove att placera sig i framkant av den svenska alt-pop scenen och ta sina livespelningar runtom I världen.

Senaste albumet ’Everybodys Heart Is Broken Now’ och dess singlar gjorde succé under 2016, duon vann ”Årets Pop” 2017 på P3 Guld galan och de nominerades till tre Grammis i kategorierna ”Årets Pop”, ”Årets Kompositör” och ”Årets Producent” för albumet. Först ut var Play It On My Radio och just nu är Niki & The Dove aktuella med nya singeln ”Sushi King”

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Tisdag 23 maj

Lokomotiv Konkret  + Mats Gustafsson (Solo) (Folkteaterns foajé)

Arrangören skriver; ”Den svenska frijazzens pansarkryssare heter Lokomotiv Konkret. Sedan 1976 har Dror Feiler (saxofon, elektronik), Sören Runolf(elgitarr, elektronik) och Tommy Bjöek (trummor) spelat tillsammans och skapat en enorm energi som är få grupper förunnat. Det handlar om ibland verkligt våldsam oljudsjazz, med lyriska passager och alltid med en imponerande dynamik.

Deras politiska medvetenhet är väldokumenterad, och Lokomotivet har alltid sett en kraft i att skapa i opposition. Feiler skrev själv på omslaget till det självbetitlade albumet på Ur Spår 1980: ”Our music is the face of our time/Our music is a weapon/We are soldiers in a culturally revolutionary guerrilla war.”

Den svenske, experimenterande saxofonisten Mats Gustafssson (som ofta hittas bakom en elektronisk maskinpark) inleder kvällen med ett solo. Gustafsson har i åratal mejslat om den svenska jazzen med sitt hårda arbete som soloartist och med band som FIRE!, Swedish Azz, GUSH, The Thing och ändlösa samarbeten med folk som Thurston Moore, Ken Vandermark, Colin Stetson, Merzbow och Jim O’Rourke.”

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Onsdag 24 maj

Paul Collins/Psychotic Youth/Kurt Baker Band(Liseberg,Taubescenen)

Den amerikanske powerpopsångaren och gitarristen Paul Collins känd från The Beat och The Nerves med låtar som Rock’n’Roll Girl, The Kids Are The Same och Walking Out On Love. Psychotic Youth bildades på 80-talet i Kramfors men flyttade med ledaren Jörgen Westman till Göteborg tidigt. Sedan 2015 återbildade av Westman. Kurt Baker är amerikan och ledde tidigare bandet the Leftovers.

Eva Hillered/Tom Kimmel/Annika Fehling (KoM Bar)

Arrangören skriver; ”Möt tre olika röster, temperament och låtskrivare från USA , Gotland och Sverige som delar sånger och berättelser från själens alla hörn. Spontan stämsång och medverkan på varandra sånger brukar uppstå.

Tom Kimmel från USA – som skrivit låtar åt Johnny Cash, Joe Cocker, Shawn Colvin, Linda Ronstadt, Randy Travis, Nanci Griffith, Art Garfunkel, Linda Ronstadt/Emmylou Harris/Dolly Parton, Stray Cats, Richie Havens. En underbar artist i sin egen rätt.

Eva Hillered – Grammisnominerade turnérande artist som beskrivits som en blandning av Emmylou Harris och Eva Dahlgren. 9 utgivna CD och under våren aktuell med flera nya singlar

Annika Fehling från Gotland , ständigt turnérande Singer-Songwriter i Sverige och Europa och med 12 egna utgivna CD i bagaget.”

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Torsdag 25 maj

Farsta/Pablo Matisse (Liseberg,Taubescenen)

Arrangören skriver; Efter att ha träffats på en fest för några år sedan startade Hasse Edström från Grisen Skriker och Gurra Ljungstedt från Ebba Grön det band som skulle komma att bli Farsta, och med sig på resan tog de gitarristen Daniel Lagerlöf och basisten Peter Helleday. Namnet Farsta lånades från Stockholmsförorten som Hasse växt upp i och formats av.

Hans Edström – Sång, Gitarr
Daniel Lagerlöf -Gitarr, Sång
Gurra Ljungstedt – Trummor
Peter Helleday -Bas

Support: Pablo Matisse är ett punkband från Göteborg. Gitarr, bas, trummor och sång. Klassiskt, rakt på och med massor av energi och nerv. Med medlemmar från The Soundtrack of Our Lives, Division of Laura Lee och Affordable Hybrid är detta ett band som redan erövrat världen, dock inte tillsammans. Än!

Per Stålberg – sång
Ian Person – gitarr
Samuel Järpvik – bas
Mikael Björklund – trummor

Dogsmile (KoM Bar)

Releasespelning med Göteborgsbandet som har sina rötter i postpunk- och indiescenen på 80- och 90-talen, då medlemmarna spelade i band som Camouflage/Tapirerna, Easy, Aptit, Brand och Allein.  Dogsmiles nya vinylalbum heter ”We Walk The Streets With You”.

Albin Gromer (Nefertiti)

Arrangören skriver;” Malmö-baserade Albin Gromer är tillbaka efter 5 års tystnad. Efter att ha introducerats inför musikbranschen på P3-Guld-scenen 2011, en turné med Timbuktu och debutalbumet Album året därpå dröjde det inte länge innan kritikerkåren hyllade Albin Gromer för att ploga vägen för en ny svensk soulrenässans. Om förra albumet var en symbios av R&B, elektronisk soul och pop, med spår som ”Tillsammans” och ”Här inne hos mig” är det kommande materialet mer organiskt, poetiskt och existentiellt.

Uppföljaren Narren släpptes digitalt 21 april och på vinyl 22 april. Precis som förra gången har Albin skrivit och producerat allt själv. Inspelningarna har inneburit flertalet vändor i olika studios med levande stråkar, basklarinett, gitarrer och akustiska trummor. Slutresultatet är åtta låtar där Albin helhjärtat bjuder in till en berättelse där han vänder och vrider i de inre rummen.”

Ain´t no cure for love- Cohen (Hagakyrkan)

En musikgudstjänst om kärlek med musik av Leonard Cohen. Dubbla konserter både kl 18 och 20:30.

Amanda Werne sång & gitarr, Bengan Blomgren gitarr, Gunnar Frick dragspel, klaviatur & pedal steel, Stefan Bellnäs bas och Johan Håkansson trummor.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Fredag 26 maj

Little Jinder (Liseberg Stora scenen)

Liseberg skriver; ”Hon har kallats musikaliskt elektropopgeni och redan vid 20 års ålder landade Josefine Jinder ett kontrakt med ett skivbolag i New York. Det stora genombrottet kom dock lite senare, på hemmaplan i Sverige, men då kom det också med dunder och brak och kan knappast ha undgått någon: hyllat albumsläpp, omtalade turnéer och succé i Så mycket bättre.

Med sitt självbetitlade album på svenska fick Little Jinder såväl kritiker som fans på fall. Hennes ärliga och självutlämnande texter känns, precis som hon själv, helt rätt i tiden. Albumet prisades med både Grammis och P3 Guld för Årets pop. Med uppföljaren Allting suger befäste hon sin position som en av landets mest intressanta artister. I höstas medverkade Little Jinder i Så mycket bättre där hon fick strålande kritik för sina innovativa tolkningar av de medverkandes låtar och i december programledde hon Musikhjälpen i Sveriges Radio. Nu är hon högaktuell med nya singeln Kvicksand.”

Phronesis (Nefertiti)

Nefertiti skriver; Den brittisk/skandinaviska jazztrion Phronesis startades 2005 av den danska basisten Jasper Höiby. Den grekiska termen fronesis beskriver ett tillstånd av ”praktisk klokhet” eller ”omdömesförmåga”, en oerhört passande benämning på ett band som ända sedan första releasen av albumet Organic Warfare (2007) har kunnat göra sin publik både exalterad, inspirerad och rörd. 2016 släppte de sitt sjätte album Parallax som spelades in i den legendariska studion Abbey Road Studios i London.

Deras fantastiska liveframträdanden har fångat många människors hjärtan och fått kritiker att utropa ”they’re a killer live band!” (The Guardian). De kick-startade också 2017 med en slutsåld konsert under Brussels Jazz Festival i januari. Ivo Neame – p. Jasper Höiby – b. och Anton Eger – tr.

Sam Vesterberg (KoM Bar)

Sam Vesterberg – I’m Your Man. En hyllning till Leonard Cohen med fantastiska Sam + medmusikanterna Gunnar Pettersson, Rolf Hedberg, Niklas Román, Katarina Palm och Mats Boogh.

Julie Rhodes (Tryckhallen, Falkenberg)

Rootsy skriver;” Soul Singer Extraordinaire” kallades hon av PopMatters, en av populärkulturens viktigaste tastemakers. Röstmässigt går Julie Rhodes från Boston, Massachusetts att placera bredvid några av soulmusikens största: Aretha Franklin, Etta James, Dinah Washington, Ella Fitzgerald och Nina Simone.

Hon är favoriten du inte visste att du hade. Den sortens röstresurs som verkligen inte växer på träd, vilket hon visade med besked redan på fjolårets debutalbum Bound to meet the devil som fick recensenterna att tafatt sortera bland sina superlativ.” Hon kommer med fullt band.

Julie Rhodes band m Falkenberg 26 maj-17
Julie och jag efter giget på Oceanen, Göteborg 29 maj-17
2017-05-25 Folk å Rock, Malmö
2017-05-26 Hwitan, Falkenberg
2017-05-27 Garage Bar, Höganäs
2017-05-29 Oceanen, Göteborg
2017-05-30 Katalin, Uppsala
2017-05-31 Haymarket by Scandic, Stockholm
2017-06-01 Liljan, Borlänge
2017-06-03 Katarina Kegger på Orionteatern, Stockholm
2017-06-07 Moskus, Trondheim
2017-06-08 Captain Cook, Östersund
2017-06-10 Folk Blues & Jazz, Askersund
2017-06-11 Bosses Lastkaj, Örebro
2017-06-13 Intiman, Västerås

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Lördag 27 maj

Remu & the Hurriganes (Liseberg, Taubescenen)

Finska kultbandet Hurriganes var ett populärt liveband i Sverige under 70- och 80-talen. Musiken lever fortfarande kvar med trummisen Remu Aaltonen som spelar vidare med Remu & Hurriganes.

Daniel Lemma & Hot This Year Band (Nefertiti)

Nefertiti skriver; 2016 års ” Common Ground” var första samarbetet mellan Daniel Lemma och Hot This Year Band – det senare ett kompband bestående av några av Skandinaviens absolut främsta reggaemusiker och producenter. Detta var Daniel Lemmas sjunde studioalbum, och det har beskrivits som en hyllning till reggaens klassiska 70-tals epok. Patrik ”Partillo” Alexandersson (Kapten Röd, Etzia, Syster Sol, Norris Man mfl) har producerat, och resultatet är en samling låtar av klassiskt, tidlöst snitt: själfull roots reggae helt enkelt.”

Elvis Presley – 40th Anniversary Festival (Valand)

Arrangören skriver; ”Den ideella föreningen Elvisforum arrangerar nu sin 3:e årliga Elvisfestival. Efter två utsålda festivaler i Uppsala (2015, 2016) arrangeras nu en festival på Valand i Göteborg. Efter att festivalen tidigare har gästats av en rad både nationellt kända och internationellt kända artister så sätts spotlight denna gång på svenske Henrik Åberg.

”Elvis Presley – 40th Anniversary Festival” uppmärksammar att det passerat 40 år sedan The King tragiskt gick bort den 16 augusti 1977. Men musiken lever vidare och så sent som i slutet av 2016 fick Elvis ytterligare en listetta i Storbritannien med albumet ”The Wonder Of You” där han kompas av ”The Royal Philharmonic Orchestra”.

Henrik Åberg slog igenom 1995 då han vann TV4:s program ”Sikta mot stjärnorna” med Elvislåten ”Blue Hawaii”. Han fick då delta i Europafinalen i Amsterdam där han valde att framföra ”Love Me Tender”. 1996 medverkade Henrik i Melodifestivalen med ”Du är alltid en del utav mig”. Elvishyllningarna har funnits med i form av t.ex. showen ”Elvis Forever – A Tribute To The King”. Åberg har även axlat rollen som Elvis i showen ”The Legends” under många år.

Stefan Wikström har haft Scotty Moore och DJ Fontana till komp i både USA och i Sverige. 1993 vann han ”Elvis Song Contest i Stockholm”. Stefan är även känd för musikalen: ”Are you lonesome tonight” som han satte upp som 19-åring och som fick nationellt genomslag.

Det Göteborgsbaserade husbandet kallar sig Marcus Bohm & His Lover Dolls. Marcus Bohm sjunger till vardags i Mother Nature´s Meanies. En kvartett som vanligen spelar mycket 60-tal. Festivalen till ära har de utökat bandet med en blåssektion (trombon och trumpet) samt ytterligare en gitarrist. Förutom dessa instrument spelas givetvis även trummor, bas och keyboard. En kör a la ”The Sweet Inspirations” har vi dessutom äran att få uppleva på scenen. Det blir totalt 7 musiker på scenen plus sångare och kör vilket innebär att det blir en mäktig upplevelse så som det ska vara i Elvissammanhang.”

Bror Gunnar Jansson/Sea Lion (Pustervik)

Pustervik skriver; Multi-instrumentalisten, en-persons-orkestern, Bror Gunnar Jansson (sång, gitarrer, trummor, slagverk, saxofon m.m.) släppte tidigare i år EPn ”And The Great Unknown part 1” och nu i maj följs den upp av fullängdsalbumet Part II.  Musiken är mörk och suggestiv, rå och vacker. Southern gothic, blues och svenskt vemod möts i historier om mördare och vanligt folk. ATGU är inspelad och producerad av Filip Leyman (Anna von Hausswolff, Tempel m.m.) och Christoffer Johansson (som bl.a. producerat Bror Gunnars tidigare album). 

I samband med släppen under 2017 har redan fler än 50 konserter spikats på releaseturnén i Skandinavien, Frankrike, Belgien, Nederländerna mfl och i mars gjordes även en nordamerikansk premiär i Kanada med tre spelningar.

Sea Lion, är artistnamnet för Linn Österberg från Göteborg. Hon släppte egenproducerade debutskivan ”Desolate Stars” 2015 på brittiska skivbolaget Turnstile (hem till bland annat Perfume Genius, Cate Le Bon och Christopher Owens) och mottog mycket fin kritik. Jämförd med musik som tidiga Cat Power möter Mazzy Star, skriver och framför Linn drömsk musik på elgitarr. En ny skiva är inspelad och kommer att släppas under 2017.

Solen /Matriarkatet (Foajébaren, Stadsteatern)

Stadsteatern skriver; ”Solen är ett vanligt band. Bildat i en helt vanlig stad. Solen tampas med vanliga problem. Tycker borta är bra men att hemma är bäst. Solen har nu funnits i över fem år och är nu dessutom på väg att släppa sitt tredje album.

Matriarkatet är ett punkband från Stockholm som genom sitt flitiga spelande runt om i landet sedan starten 2013 gjort sig ihågkomna som ett av Sveriges bästa liveframträdanden. Deras blodröda debutvinyl släpptes 2015 och fick namnet “Antiklimax”. Gaffa gav sedan kommentaren – “Matriarkatet är precis vad punken behöver, en välriktad pungspark i skrevet på allt vad etablissemang och mansvälde heter.” Tillsammans med de orden har Matriarkatet attityden om att toppa varje spelning de tar sig an.

Alabama Lovesnakes (S/S Marieholm)

Medlemmarna i bandet är: sångaren och gitarristen Claes ”Crocodile” Nilsson, basisten Fredrik Nilsson, och trummisen Henrik Gillgren . Repertoaren består huvudsakligen av trio-baserad musik och bandets sound blandar inslag av blues från både Chicago och Texas, i kombination med ett nordiskt råhet, vilket ger en speciell touch till bandets attityd och spår.

Sylvester Schlegel (Oceanen)

Arrangören skriver; ”Sylvester Schlegel solodebuterade 2014 med Led mig bort, Led mig hem som hyllades av musikkritiker med Andres Lokko i spetsen. Han har sedan dess hunnit turnera land och rike runt, agerat förband åt Bob Dylan och avverkat två säsonger av På Spåret som trummis i Augustifamiljen. Innan solokarriären tog fart var Sylvester trummis i The Ark under elva års tid.

Under våren 2017 har Sylvester turnerat runtom Sverige, med ett band bestående av Markus Mustonen (Kent), Andreas Stellan (Dungen) och Magnus Roos (Melody Club). De två första singlarna från albumet Återfall och Ditt vilda hjärta har hyllats.

Mats Westling (Brännö Värdshus)

Arrangören skriver; Mats Westling slog igenom med låten “Perfekt” 2008, hämtad från skivan ”Café Jacob”. Låten blev snabbt en av bl a Riksradions mest önskade och spelade, låg dessutom högt på Försäljnings topplistor Han är en flitigt turnerande artist över hela Norden och med senaste singeln/videon ”Det blir knas” 2016 är resan mot ett sjätte album som kommer under 2017, ett faktum.

Under våren släpps en rykande färsk singel som publiken får höra denna kväll, samt mer nytt och självklart en resa genom de tidigare plattorna. Mats genom åren samarbetat med artister som Jill Johnson, Björn Olsson, Idde Schultz etc. Senaste skivorna har producerats av Hasse Asteberg (Mando Diao, Eldkvarn, Hellström etc) samt Mats själv.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Söndag 28 maj

Rod Stewart (Scandinvaium)

Arrangören skriver; ”Den levande legenden Rod Stewart återvänder till Sverige. Förra året fyllde han Ericsson Globe och Malmö Arena och bjöd på konserter med sin ”Hits 2016”-turné. Nu heter turnén ”Hits 2017” och kommer landa i Göteborg för hans första konsert i staden på 12 år.

Rod Stewart är en av de bäst säljande artisterna någonsin med över 200 miljoner sålda album. Hans karaktäristiska röst, stil och frisyr har korsat populärmusikens alla genres och gjort honom till en av få artister vars stora framgång sträckt sig över hela fem decennier. Han har blivit invald i Rock & Roll Hall of Fame två gånger (som soloartist och som medlem i The Faces) och vunnit de flesta priser man kan vinna.”

Rods Göteborgskonserter tidigare är Scandinavium 1976,1978,1980,1986,1998 och 2005. Samt Ullevi 1995.

Tornado Babies + Backstreet Girls (Pustervik)

Arrangören skriver ”I London 1987 bildades Göteborgsbandet Tornado Babies. Nu ställer dom sig på Pusterviks scen och firar 30 år som band! Deras debutalbum ”Eat This” som kom 1991 och uppföljaren ”Delirious” 1993. TB spelande flitigt live under efterföljande år med sin egen hemkokta blandning av traditionell rock med inslag av punk. Efterhand så flöt medlemmarna ut i andra konstellationer och band så TB hamnade så småningom in i viloläge…… Efter en låååång tids uppehåll återuppstod bandet med originalsättningen och förra året släpptes singlarna ”Bored Beyond Belief” och ”I’m Back”.
Kvällen delas med: Backstreet Girls – från Oslo. BSG bildades redan 1984 och har många, många! album bakom sig och ett nytt album på gång!

Kristoffer Sundberg (Holy Moly)

Arrangören skriver; Kristoffer Sundberg föddes i Uppsala men flyttade i tidig ålder till Gotland. Där hade han hela sin uppväxt och där började han spela och skriva musik i 18-årsåldern. Sex år senare flyttade han till den närmaste storstaden för att jobba och fortsätta med musiken. Kristoffer Sundberg har alltid sett sig som en singer/songwriter men i och med flytten så öppnades möjligheter till andra former av musicerande och under Stockholmsåren hann han med en mängd turnéer i framförallt Tyskland med indiebanden Antennas och The Upallnights innan fokus istället flyttades till ett projekt med svenska texter som kallades för Framtiden. Efter viss framgång med det projektet tog livet en ny vändning.

En flytt till Göteborg och en magisk resa till New Orleans resulterade i återfunnen lust och vilja att skriva musik i americanagenren igen, egentligen en återgång till där allt en gång började. Med hjärtat fullt av inspiration kommer låtar snabbt och skivan ”Every Leaf from Every Tree” spelades in med Erik Dahlström (Riddarna; The Upallnights) och Johannes Lindberg (Ida Maria) i en lada på Gotland med körsång av Patrik Jakubowski och Mirja Billestedt. Mixade gjorde Magnus Monn (Existensminimum; Tobias Fröberg; Asha Ali; Pascal mfl) och masteringen gick till Linus Larsson (Ane Brun; Ed Harcourt; Theresa Andersson; Nicolai Dunger mfl). Skivan släpps av Kvalität Records och detta firas under kvällen med ett liveframträdande.


Måndag 29 maj

Julie Rhodes (Oceanen)

se text ovan för 26 maj

Lena Margreth Junoffs offentliga 75-års firande (Bengans Fik)

Arrangören skriver; ”Lena Margreth Junoff som är Primadonnan från Hisingen med 57 år i branschen slår ännu en gång på stort med ett kalas och firande av sin 75-årsdag.
Junoff som sjöng med Duke Ellington och numera sjunger i Ellington Girls. Under kvällen blir det mingel , jam och överraskningar. Det kommer visas film mm.
Junoff välkomnar alla gbgs musiker och press och gärna skivbolagsfolk och artistbokare. Alla som kan tänkas göra henne en tjänst på födelsedagen.”

Chawki skriver i Göteborg Nonstop; ”Förutom den förträffliga primadonnans framträdanden vokalt och med en exklusiv intervju kommer det under aftonen visas film. Tex Bo Sjöqvists kortfilm om
Lena Junoff ”Matlagningsprogrammet som ingen ville se” och Bengt Löfgrens dokumentation av Junoffs aktuella skivinspelning. Aron Margaritas Promnitz känd från TV4 spelar nåra låtar. Jessica Berntsson- skådespelerskan- är konfrencier.
Babzan och Tobbe dyker upp. Den delikata cocktailsångerskan Maria Kask bjuder på ett par nummer. Undertecknad ska framföra ett par låtar med två oförskämt bra körsångerskor Fröken Ryd och Primadonnan Cederwall, Cederwall kommer också framföra egen akt.
sen dyker hela jam – gänget upp tex Wartel och Strängberg och gubbarna från Blues-båten.”

Lena Junoff Bengans Fik 29 maj.17
Hanna Chawki och Lena Junoff
 ————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Tisdag 30 maj

Andra Generationen / Hanna Ferm / Flunsanbaletten (Flunsåsparken)
Konferencier: Jane Johnzon

——————————————————————————————————————————————————————————————————————

Onsdag 31 maj

Eva Eastwood (Liseberg, Taubescenen)

Arrangören skriver; ”Med flera hundra låtar registrerade hos Stim och massor av idéer och utkast fortsätter en av Sveriges mest produktiva artister att skriva sin egen melodi och visat vad man kan åstadkomma om man följer drömmen istället för strömmen. Att Eva Eastwood går sin egen väg på den svenska musikscenen är närmast ett understatement.

Som ingen annan har hon kryssat mellan 50-talsdoftande svensk rockabilly och rock´n roll så framgångsrikt att hon numera är ett namn bland 50-talshjältar som Elvis Presley, Wanda Jackson och Carl Perkins på Rockabilly Hall of Fame i USA. ”

Blood Ceremony (Sticky Fingers)

Kanadensiskt progband  Arrangören skriver; ”Ett giftermål mellan Black Sabbath-tyngd och Jethro Tull-flöjtande. Med en stark fäbless för det okulta, trashig euro-horror och häxeri framstår Blood Ceremony som ett av det mest intressanta banden inom den nya vågen av retro-rock. Nu för första gången på Sticky Fingers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *