Konserter i Göteborgsområdet – Första halvan av augusti 2017

Tisdag 1 augusti

La Gaylia Frazier (Liseberg, Taubescenen)

Sveriges Queen of Soul, LaGaylia Frazier, med gamla och nya soulklassiker blandat med egna låtar i en konsert uppbackad av bandet Soul Unit.

——————————————————————————————————————————————————————————————————–

Onsdag 2 augusti

Mikael Wiehe (Liseberg, Taubescenen)

Mikael Wiehe har hunnit fylla 70 år och är fortfarande lika aktuell. Med en kompmusiker i Krister Karlsson på keyboards


Torsdag 3 augusti

Foto Jan Erik Lind Liseberg 3 augusti-17

Emmylou Harris (Liseberg, Stora scenen)

Detta blir sjunde spelningen i Göteborg för Emmylou, Jag har sett henne vid de sex tidigare gångerna; Scandinavium (1980), Lisebergshallen (1987), Konserthuset (1993), Trädgårn (2000), Konserthuset (2011) och senast på Way Out West 2015.

Den här gången har hon tre musiker i bandet; Mary Ann Kennedy som spelar percussion och mandolin, Pam Rose som spelar gitarr och Chris Donohue på el-och kontrabas. Pam och Mary Ann är annars främst sångerskor och låtskrivare och har bägge en lång karriär och meriter från egna duos Calamity Jane och Kennedy Rose. Pam Rose såg vi också framträda innan och ihop med Jill Johnson på Konserthuset 2015 och hon har synts en hel del i tv-serien Jills veranda.

Emmylou gör tre spelningar i Skandinavien,Dalhalla den 1 augusti och Oslo Konserthus 4 augusti.

Liseberg skriver; ”När mottagarna av Polarpriset 2015 presenterades beskrevs hon som ”Föregångaren, förebilden och legenden inom den amerikanska musiken”.Emmylou Harris har en över 40 år lång karriär som sångare, musiker, låtskrivare och producent. Hon har rört sig över flera musikaliska genres, från traditionell countrymusik till rock, folkmusik och americana, och hon har gjort artistsamarbeten med otaliga namnkunniga musiker; Gram Parsons, Dolly Parton, Bob Dylan, Mark Knopfler, U2, Elvis Costello, Roy Orbison, Neil Young, Johnny Cash, Daniel Lanois och Rodney Crowell – bara för att nämna några.

Hon har fått flera prestigefulla utmärkelser, bland annat hela 13 Grammy Awards, och 2008 blev hon invald i Country Music Hall of Fame. När hon 2015 tilldelades Polarpriset blev hon rörd till tårar då First Aid Kit sjöng sin låt ”Emmylou” till hennes ära.

Emmylou Harris är känd för sitt stora sociala engagemang, sina rättframma texter och sin uttrycksfulla sångröst. Eller, som Polarprisjuryn uttryckte sig i sin motivering, ”Emmylou Harris gör världen större och mindre, värdigare och vackrare.”

Pam Rose,Emmylou och Chris Donohue Liseberg 3 aug-17

————————————————————————————————————————————————————————

Fredag 4 augusti

Kim Larsen & Kjukken (Societetsparken,Varberg)

Kim Larsen Stenungsbaden 2011
Kim Larsen Varberg 4 augusti-17

Arrangerande Nöjet skriver; ”Det blir sommar på riktigt även 2017! Det kan vi nu utlova i och med att den oefterhärmligt danske Kim Larsen kommer tillbaka till Sverige tillsammans med bandet Kjukken. Det blir två stopp i Sverige, 4 augusti  i Varberg, Societetsparken och 5 augusti  i  Ystad, Öja Krog.

En konsert med Kim Larsen & Kjukken bjuder på en generös rundtur i en låtkatalog som spänner över närmare 45 år, från 70-talets Gasolin via 80- och 90-talens solokarriär till nutida material tillsammans med bandet Kjukken. I våras släpptes dessutom ett nytt album, varifrån man kan höra singeln ”Moder Jord”.”

David’s Angels feat. Ingrid Jensen (Nefertiti)

Nefertiti skriver; Allt är inte alltid som det verkar. David’s Angels ignorerar genregränser och skapar musik med kärnan i berättelsen. Änglalik och brutal. Musikerna födda på 60-, 70- och 80-talet är influerade från olika håll av jazz, rock och avantgarde. Resultatet blir en melodiös jazz med grooves och vågade improvisationer.

Under 2017 släpper David’s Angels sitt tredje album ”Traces” som är skapat utefter temat vad vi med handlingar och uttryck lämnar efter oss för spår i tiden. På albumet samarbetar bandet med den hyllade och Grammy-belönade trumpetaren Ingrid Jensen (CA/US).

Ingrid Jensen har tidigare vunnit tre amerikanska Grammys för bästa album och hon spelar, förutom i sitt eget band, med Terri-Lyne Carrington’s Mosaic Project och Darcy James Secret Society. Ingrid Jensen – tp., Sofie Norling – s, live-elektronik., Maggi Olin – Fender Rhodes, p.,David Carlsson – b. och Michala Østergaard-Nielsen – tr.

Best Of Bowie – Live (Hard Rock Café)

Arrangören skriver; The band Best of Bowie was founded by guitarist Flemming Rasch more than ten years ago, and had to see several musicians come and go, before finally -in 2012- arriving at the line up that you’ll meet today, considered by many the most dedicated, focused and authentic band playing Bowie’s songs in northern Europe.

Besides Flemming Rasch on Guitar, the band consists of lead vocalist Michael Saxe Bjørn, backing and lead vocalist Christina Kürstein Lecocq, guitarist John Kenneth Nilsson, keyboard player Ian Broo Sørensen, bass player Morten Hall, drummer Lars Bertelsen, and saxophone player Søren Bentzen.n of what they consider some of the best songs from Bowie’s huge body of work, amassed over a career spanding 5 decades! Being that the sheer amount of material is so staggering, and the fact that Best of Bowie keep expanding their repertoire, the actual songs being played on any particular night, may be different from the night before. This keeps it interesting and fresh for the band themselves, as well as for the fans who are there night after night.

However… Certain songs, such as Life On Mars, Space Oddity, Ziggy Stardust, Rebel Rebel, Suffragette City, Starman, Let’s Dance, China Girl, Young Americans, This Is Not America, Under Pressure, Heroes and others are unavoidable, and are found on the setlist practically every time the band plays live on stage, primarily in Denmark, Sweden and Germany.

In addition to the live musical performance, Best of Bowie like to spice things up whenever possible. This could take the form of picture shows, props, actors on stage, or other effects that may add an extra -usually visual- dimension to the show. Things that the band feel are in the spirit of David Bowie’s universe. Bowie of course being widely known for his accomplishments in acting, painting, poetry, and other art forms.”

————————————————————————————————————————————————————————-

Lördag 5 augusti

Ebbot Lundberg & New Places Orchestra (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”All jazz var punk i början, farligt och störande. Men jazz är inte jazz utan provokation. Det kanske var därför Ebbot Lundberg och New Places Orchestra slog sina påsar ihop. Kanske är det ett uttryck för en punkliknande längtan efter frihet.

Ebbot är nog mest känd som den kaftanbeprydda frontsångaren i popbandet Soundtracks of Our Lives. Den ikonstatus han har uppnått skulle kunna få honom att backa, luta sig tillbaka, njuta av frukterna. Men istället börjar Ebbot dyka upp i de mest otippade sammanhang. Som att medverka i improvisationsfestivalen Perspektiv i Västerås. Eller som att ge ut skivan There’s Only One of Us Here, 2012, ett 45 minuter långt spår av drömsk, magisk, psykadelisk musik i sann konstmusikanda.

En sak är säker– Ebbot Lundberg och New Places Orchestra bjuder på en spännande resa där ingen vet vart slutmålet är, inte ens musikerna själva.”

Alice Francis (Liseberg, Taubescenen)

Trion Alice Francis är aktuell med sitt nya album ”Electric Shock” som släpps under våren. Samtidigt ger sig trion ger ut på världsturné. Ett av stoppen blir på Liseberg och Taubescenen.

Trion består av sångerskan Alice Francis, producenten och beatsmakaren Mr. Goldielocks och körsångaren Sir Chul-Min Yoo. Musiken, 1920- och 30-talswing uppblandad med elektroniska instrument, är snabb, svängig och energisk.

Trion har turnerat flitigt under senare år och delat scen med stora namn som Alicia Keys och Public Enemy.

————————————————————————————————————————————————————————-

Tisdag 8 augusti

Daniel Lanois/Amanda Werne (Pustervik)

Daniel Lanois tillbaka i Göteborg igen. Nu med en trio muisker i kompet, Enda konserten hittills i staden var i april 2006 på Trädgårn då han också hade tre musiker med sig och gjorde en 110 minuter lång konsert. Bra var det minns jag. Daniel föddes 19 september 1951 och var länge bosatt i New Orleans men har nu flyttat hem till Kanada och till Toronto, men han har också bostäder på Jamaica och i Los Angeles.

Pustervik skriver: ”Den kanadensiske musikern och producenten Daniel Lanois gör som enda Sverigekonsert nedslag i Göteborg i sommar! Daniel Lanois är en legendarisk producent och har arbetat med idel storheter, bland dem Bob Dylan, Neil Young, Emmylou Harris och Peter Gabriel. Tillsammans med Brian Eno har han också producerat U2’s ”The Joshua Tree” och ”Achtung Baby”. Men det är som låtskrivare, gitarrist och sångare vi nu välkomnar honom till Göteborg och Pustervik den 8 augusti!

Lanois är en ljudkonstnär med en exceptionell experimentlusta som fortfarande brinner lika starkt och skapar musik lika vacker och ny som alltid. Han växte upp i Hull, Quebec, där musiken präglade hans uppväxt i en musikalisk familj.

I höstas släppte han sitt tolfte album ”Goodbye to Language”, vilket bär en ljudbild från barndomens musik vidare genom sitt tidigare samarbete med Eno, men äger också stråk av futurism och genomsyras av det naturliga flow bara någon djupt rotad i musiken kan åstadkomma. Känslan i musiken öppnar fortfarande dörrar till det okända, och vi vet att det är från en scen hans genialitet gör sig allra bäst.”

Förband Amanda Werne

Kyle Gass Band (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; Kyle Gass, känd som andra halvan av Tenacious D och vinnare av en Grammy för Best Metal Performance, kommer med sitt band Kyle Gass Band till Liseberg. Bandet leds av sångaren Mike Bray och består, förutom av Kyle Gass själv, även av gitarristen John Konesky, basisten Jason Keene och trummisen Tim Spier. De beskriver själva sin musik som ”skön-rock’n’roll på rätt sätt, med otroliga harmonier, enormt-kolossala gitarrer och med en obetydlig pudring av flöjt”.

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Onsdag 9 augusti

Bad Religion/Millencolin (Liseberg, Stora scenen)

Liseberg skriver; ”Bad Religion startade i Los Angeles i slutet på 70-talet. Som upproriska tonårspunkare revolterade de mot konsumtionssamhället och anti-intellektualismen. Såväl bandets namn som dess logotype, ett överstruket kors, illustrerar deras kritik mot dogmatiskt tänkande och organiserad religion. Flera av bandmedlemmarna har varit med ändra sedan dess, bland annat sångaren Greg Graffin, basisten Jay Bentley och Brett Gurewitz på gitarr och stämmor. Trots deras långa karriär blir det första gången de står på Lisebergs stora scen.

Debut på Stora Scenen blir det också för punkrockande Örebrobandet Millencolin som inleder kvällen. När de grundades 1994 var det med tydliga Bad Religion-influenser. 23 år, 7 album och 1 500 live-spelningar senare har de nu närmat sig sitt ursprung igen. Senaste plattan, True Brew, innehåller både galopperande trummor, tekniska riff och sociopolitiska texter.”

Bad Religion Lisebergs stora scen 9 augusti-17

——————————————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 10 augusti

Way Out West (Slottsskogen)

Med bl.a Pixies/Angel Olsen/The Shins/Frank Ocean/Graveyard

Det Blev Handgemäng  (Positivparken, Frölunda)

Arrangören skribver;  ”Det Blev Handgemäng är inget bluesband, inget countryband och inget rootsband. De kan sin skit men är inget band som konserverar musik och låser in den på museum. Istället spelar de amerikansk folkmusik på ett sätt som gör att den känns angelägen.
Medlemmar: Elin Engberg – sång, kontrabas, Christoffer Johansson – sång, gitarr, banjo, Bror Gunnar Jansson – sång, gitarr och Emanuel Svensson – trummor.”
——————————————————————————————————————————————————————————————————-

Fredag 11 augusti

Way Out West (Slottsskogen)

Med bl.a Ryan Adams/Feist/the XX/Mac Demarco/the Afghan Whigs + Julia Jacklin (Stay out west på Pustervik)

Sonja Aldén & LisebergsOrkestern (Liseberg,Taubescenen)

Sonja Aldén har vi hört i Melodifestivalen, på Svensktoppen och i Körslaget. Den 11 augusti får vi även höra henne på Taubescenen där hon uppträder tillsammans med Lisebergsorkestern.

The Steepwater Band (Tryckhallen, Falkenberg)

Arrangören Rootsy skriver;” Under de senaste åren har The Steepwater Band turnerat med storheter soms Gov’t Mule, Buddy Guy, Wilco, Taj Mahal, Marc Ford, ZZ Top, T-Model Ford, North Mississippi All Stars, Leon Russell, Drive-By Truckers, Robert Randolph & the Family Band, Cheap Trick, Bad Company and Heart.

Ett av Amerikas mest spännande rockband kommer nu till Skandinavien för första gången. Med med sig har dom sin senaste och kritikerrosade skiva ”Shake Your Faith”. En skiva som många av dom amerikanska musikkritikerna menar är deras biljett till att bli ett av dom namnen inom genren.”

Antonio Serrano Trio (Tio Pepe, Kungsbacka)

Arrangören skriver; ”På egen hand har de brutit ny mark, var och en inom sin respektive genre. Nu sammanstrålar de för att dela med sig av sina musikaliska erfarenheter, men också för att ge publiken en insyn i hur spansk musik kan tolkas på ett unikt och modernt sätt. Antonio Serrano, Josemi Carmona och Javier Colina är tre exceptionella och världsberömda musiker med lång erfarenhet i ryggen. Under Change Music Festival framför de tre musikerna kompositioner av Ketama, Paco de Lucía, Lorca och andra framstående spanska kompositörer. Konserten kommer måna om den spanska musikaliska traditionen, men är samtidigt ett uppvisande av nya tillvägagångssätt i hur det går att ta sig an denna musikaliska skatt.
Antonio Serrano är ett av de största namnen på den spanska jazzscenen, och en av de mest eftertraktade musikerna i hemlandet. Serrano är en virtuos på sitt munspel, och rör sig med samma lätthet inom klassisk musik och jazz som i flamenco och pop.
Josemi Carmona är flamencogitarrist och kompositör från Madrid. Han är son till den kända gitarristen Pepe Habichuela och flamencodansaren Amparo Bengal, och började spela gitarr när han var tre år gammal. Under åren som professionell musiker har Carmona satt ett tydligt avtryck inom flamencogenren, bland annat genom att låta sig inspireras av musikstilar som jazz, salsa och bossa nova.
Javier Colina anses vara en av de främsta spanska bassisterna just nu. Under sin karriär har han spelat tillsammans med många erkända jazzmusiker, men Colina är en eftertraktad musiker även inom andra musikstilar, inte minst inom flamenco och kubansk musik.”

——————————————————————————————————————————————————————————————————–

Lördag 12 augusti

Way Out West (Slottsskogen)

Med bl.a Lana Del Rey/Band Of Horses/Regina Spektor/Conor Oberts/Frida Hyvönen/Eva Dahlgren + Hurray For The Riff Raff (Stay out west på Pustervik)

Ragnarök/Narcosatanicos/Mylla (Truckstop Alaska)

Arrangören skriver; ”I Augusti lägger vi på färg i tre lager! Svensk (musikalisk) progg från sjuttiotalet möter Danmarks vildaste psych/noiserock möter dunderpartyt som blev ett band. I våras slog vi fast att ryktet om psykedelians död är starkt överdrivet, så om musik med extremt mycket allting är din kopp aerosolfärg finns det en god chans att det här är exakt vad du vill göra och höra. RAGNARÖK

Från den musikaliska kanten av den Svenska proggrörelsen kom Ragnarök med sin självbetitlade debutplatta 1976. Deras filmiska instrumentalmusik och breda register genererade en status som ett av Sveriges mest intressanta band. Från då till nu har bandet gjort över 800 spelningar både på vanliga spelställen men även på skolor och i fängelser, och spelat in sex fullängdare varav den senaste är “Path” från 2008. Då som nu är deras stämningsfylld, rimligt genrebefriad, full av nyfikenhet och spelad med total precision.

NARCOSATANICOS [DK]

Århus drugnoisemonster Narcosatanicos är tillbaka med sitt andra album “Body Cults”. Där Ragnaröks storhet ligger i de fina detaljerna, låter Narcosatanicos mer som soundtracket till ragnarök (inte bandet). Med lika delar Polförskjutning, Ahriman och Shiva förintar de noggrant musikteorin som vi känner till den och målar prunknande fantasmer på de kraftigt deformerade vrakdelarna. Tänk högt, tänk snabbt, tänk MYCKET!
MYLLA

Startar festen 12/8 genom att ta dit festen som startade Mylla och aldrig egentligen tog slut. Någonstans mellan det svenska 2000-talets psychfestivaler och folkparkstraditionen som föregick dem ligger ett hus jävla långt ut i skogen där folk med och utan gedigen musikalisk erfarenhet spelar in skivor på dagarna och dansar hela nätterna. Resultaten, “Vanya” och “Vid Liv”, är ögonblicksbilder av människor som gör vad människor gör bäst: lever, gråter, skrattar, dör och spelar musik. I det här fallet psykedelisk folkrock med mycket festivalvibb.

Sven-Bertil Taube & GöteborgsOperans Orkester (GöteborgsOperan)

Arrangören skriver; ”Vissångaren, skådespelaren och estradören Sven-Bertil Taube är en av Sveriges mest omfamnade artister. Hans gedigna artisteri blandar klangfull glöd med allvarsam eftertänksamhet och melankoli med munterhet.

Att tala om renässans i samband med Sven-Bertil Taubes hyllade deltagande i Så mycket bättre vore irrelevant – en artist av hans kaliber är ständigt aktuell. Men nog innebar tv-serien på bästa sändningstid att han upptäcktes av ännu en publik.

År 2014 kom albumet Hommage som, liksom uppföljaren Hommage Vol. 2, hyllades och ledde till Sverigeturnéer. Musiken var arrangerad av Peter Nordahl – kompositör, arrangör, dirigent och skivproducent. När de båda följeslagarna nu ger sig ut på en ny turné blir det med en kärleksfull och storslagen hyllning till Sven-Bertils far, trubaduren Evert Taube.

Taube sjunger Taube är en konsert där Evert Taubes glimrande insiktsfulla vispoesi får ny klang och ny mening i Peter Nordahls känsliga och innovativa arrangemang för Everts son och stor orkester.”

Även söndag 13 augusti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *