Konserter i Göteborg med omnejd – första halvan av oktober 2017 (1-15/10)

Bowie Experience – The Golden Years Tour (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Bowie Experience är världens mest populära och autentiska hyllning till ”the thin white duke” och är känd för sin häpnadsväckande känsla för detaljer. På scenen som David Bowie får publiken uppleva den röst- och porträttlike sångaren Laurence Knight tillsammans med musiker och kör av absolut världsklass.

Remember Elvis (Stadsteaterns Foaje, lunchteater)

Stadsteatern skriver; ”Följ med oss på en musikalisk resa som tar sin början 1935. Året då Elvis Aaron Presley föds drar en fruktansvärd tornado rakt igenom Tupelos östra sluttning. Likt tusen galna vildhästar gräver den sig rakt igenom det utarmade landskapet och efter en dryg halvtimme står bara familjen Presleys skruttiga gamla hus kvar.

Timo Nieminen idé och sång. Band: Stefan Bellnäs, Bengan Blomgren, Johan Håkansson och Gunnar Frick

Evenemanget pågår mellan tisdag 3 okt och lördag 7 okt

——————————————————————————————————————————————————————————–

Onsdag 4 oktober

Hayseed Dixie (Pustervik)

Arrangören skriver; ”Hayseed Dixie startade en oskyldig sommardag 2000. Bandets grundare John Wheeler och Mike Daly drack tillräckligt mycket whisky för att kunna hålla ett slagskepp flytande från Florida Coast över till Portugal och tillbaka. Mitt i ruset slogs dom av uppenbarelsen att ”The Lost Highway” av Hank Williams och Bishop Bon Scotts ”Highway to Hell” faktiskt var samma identiska asfaltsträcka. Resten är rock, eller i varje fall Rockgrass-historia.

Det här är nu 17 år sedan och sedan dess har bandet varit det första och det största bandet i genren de själva uppfann. Hayseed Dixie har utvecklats till en riktig kraft, som de flesta människor antingen älskar, hatar, eller aldrig hört talas om, som fungerar som ett utställningsexemplar i demonstrationen av hur man börjar något, och sällan vet hur det ska sluta. Bandet gör vad dom gör och har en stor skara superfans runt hela världen.

Eller vad vad sägs om… Fjorton album bestående av både originalmaterial och omtolkningar av tidigare gjorda sånger som sålt över drygt en halv miljon exemplar. Det kombinerat med över 1200 konserter i 31 olika länder vittnar bandets storhet och om att Hayseed Dixie är de obestridda skaparna av den musikaliska genren Rockgrass. Det finns många copycats, konverterare och lärjungar där ute. Acceptera inga imitationer. ”

De spelade på Pusterviksbaren 2007 senast.

Matilda Magnusson & Quinnaväsen (Kustens hus)

Matildas repertoar är bred. Den består av allt från kupletter av Karl Gerhard via Björn Afzelius till översättningar av Dolly Parton’s sånger.

Quinnoväsen en en grupp visartister, som bildats efter resor till gemensamma vistäffar runtom i Norden de senaste tio åren. De är alla rutinerade soloartister från Göteborg med omnejd, och består av Eva Olivia Samuelsson, Ann-Britt Karlsson, Eva Simmons, Ingmarie Romell, Ann-Catrine Persson och Birgitta Gunnarsson.

——————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 5 oktober

Rival Sons (Pustervik Stora Scenen)

Rival Sons bildades 2009 ur askan av gitarristen Scott Holiday’s tidigare band Black Summer Crush och består förutom Holiday själv av sångaren Jay Buchanan, trummisen Mike Miley och basisten Dave Beste. Blott ett år efter bildandet av bandet spelade Rival Sons som förband till AC/DC, Alice Cooper och Kid Rock.

Jag såg dem på deras första spelning på lilla Sticky Fingers i april 2012. en helt underbar spelning. De kom sedan tillbaka redan i oktober samma år till ett fullsatt Trädgårn. De hade då i september 2012 gett ut sitt tredje album och basist då var Robin Everhart. Denne ersattes 2014 av Dave Beste. På turnéer har de sedan 2014 även med sig svenskättade Todd Ögren-Brooks på keyboards, percussion och backing vocals.

De har sedan dess spelat på Pusterviks Stora scen 2014 och senast var det på Trädgårn i september 2015.  De har numera gjort fem album varav det senaste Hollow Bones kom i juni 2016.

Ava Mendoza Unnatural Ways Trio (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Unnatural Ways är namnet på gitarristen Ava Mendoza´s huvudprojekt där inspirationen hittas i skränig rock, metal och frijazz. Gruppen har under sina fem år tillsammans skapat ett helt unikt sound; rått, tungt och inte helt olikt ett nervöst sammanbrott.

Ava Mendoza är en expressiv musiker, uppskattad för sin talang att kunna balansera en fantastisk teknik med en genuin känsla och inlevelse. I alla kontexter som Ava medverkar i bjuder hon alltid på explosiv och energisk musik ur ett brett genrespektra. Ava Mendoza -” g. Tim Dahl -” b. Sam Ospovat -tr, perc.

Paula Kaltenbach Trio (KoM Bar)

Musik i väst skriver; Paula Kaltenbach är en uttrycksfull och innerlig sångerska ofta med en sval elegans. Hon är en lyhörd tolkare av musik från både jazz- och popgenren och en suverän improvisatör. Paula har ingått som sångerska i en rad fasta grupper, allt ifrån duos till storband, men också varit gästsolist runt om i Sverige bla hos Monica Dominique Quartet. ”

——————————————————————————————————————————————————————————–

Fredag 6 oktober

Chris Rock (Scandinavium)

Arrangören skriver; ”Grammy- och Emmyvinnande komikern, skådespelaren, regissören, författaren och producenten Chris Rock tar sin The Total Blackout Tour till Europa och Sverige! Detta är komikerns första turné på 9 år och den har startat i USA med fantastiska hyllningar både från press och publik.

Chris Rock är en av vår generations starkaste komiska röster, älskad av både publik och kritiker. Som skådespelare, regissör, producent och författare har han skapat minnesvärda stunder i snart 30 år.

Chris Rock har vunnit fyra Emmy Awards, tre Grammy Awards och är en New York Times bästsäljande författare. Dessutom fick han två nomineringar till 2016 Emmy Awards, för Outstanding Director för ”Amy Schumer: Live at Apollo” och Outstanding Special Class Program för Oscarsgalan.

The Jesus and Mary Chain (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”Få band har varit så inflytelserika som The Jesus and Mary Chain gästar de skotska indielegendarerna Göteborg och i ryggen har de sitt första album på nitton år, det hyllade Damage and Joy, likväl som en diskografi som är få förunnat.

Med influenser från bland andra The Stooges, Ramones, Einstürzende Neubaten och The Shangri-Las bildade bröderna Jim och William Reid vad som skulle bli en av åttio- och nittiotalens mest hyllade akter i East Kilbride 1983. Med debuten Psychocandy etablerade de sig omedelbart och albumet nämns regelbundet som bland de starkaste debutsläppen genom tiderna, med en kreativitet och ombytlighet som har kommit att följa bröderna genom karriären.

Det går inte att överskatta hur mycket The Jesus and Mary Chain har betytt för alternativ musik genom åren – både genom de otaliga band de influerat med sitt karakteristiska sound, men även då deras tidiga framgång lade grunden för Alan McGees skivbolag Creation Records, som kom att ge världen band som My Bloody Valentine, Oasis och Super Furry Animals.

Efter att till slut ha splittrats 1998 slöt bröderna Reid åter fred 2007 och återförenades på Coachella samma år. Men det är först nu, 10 år senare, som de bjuder på ny musik i form av Damage and Joy som spelades in med producenten Youth och släpptes tidigare i år till hyllningar världen över. Nu står de på svensk scen för första gången sen återföreningen när de gästar Trädgår’n i Göteborg.

Support denna kväll är Cold Cave.

M-Rock (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Funklegenden från Stonefunkers: Emrik M-ROCK Larsson är tillbaka på Nefertitis fantastiska scen. Med en färsk EP America i bagaget bjuder han denna gång in två av Sveriges absolut bästa soulpipor: Lollo Gardtman och Johanna Hjort. Båda två medverkar på flera av M-Rocks låtar. Förutom eget material, Stonefunkers klassiker, så kör bandet ett par riktiga soul och funk stompers där the ladies of soul får tänja på stämbanden.

M-Rock -” s. Agge A -” g. Bellnose -” b. Mike E.D. Lund -” tr. Gonzo -perc, rap. Tobe Stenson -” sx. Danny the dog -” keys. Lollo Gardtman -” s. Johanna Hjort -” s. Marc Cane Eastmond -” rap, s.

Cordovas (Tryckhallen, Falkenberg)

Arrangerande Rootsy skriver; ”Det amerikanska bandet Cordovas tillbaka till Sverige och Falkenberg efter en turné i våras där de välförtjänt vann de skandinaviska musikälskarnas hjärtan.

Man tar en del Laurel Canyon – LA 1969, en del The Band – Woodstock 1970 och en del Grateful Dead – San Francisco 1971. Det är ett av rockhistoriens mest magiska recept som tusentals band försökt koka sin egen soppa av och som lika många har misslyckats att få tillnärmelsevis lika välsmakande som originalen. Fram till nu.

Cordovas visar med till synes obegränsade musikalitet och hundraprocentig feeling att de är skickade för att förvalta och utveckla americana-musikens kanske allra ädlaste och finaste arv.

Med låtar som går direkt på knock och en stämsång man inte hört sedan 70-talet släppte ”projektet” Cordovas en skiva helt själva 2012, som få fick höra och ännu färre fick se live. De 1000 skivorna som trycktes sålde slut omedelbart på den en enda turné bandet genomförde och vi var en hel del nyförälskade fans som med sorg förstod att det nya favoritbandet egentligen inte finns och att det förmodligen aldrig kommer bli ett band som man kan få uppleva och följa.

Men så helt plötsligt börjar ett rykte spridas om att det är ett Cordovas ute på de amerikanska vägarna, som är helt hysteriskt bra och som vi bara måste lyssna in. Det visar sig att den tre år långa trädan bara har varit den tid som det musikaliska geniet och bandets ledare Joe Firstman behövt för att kunna bygga vidare och slutföra visionen om att skapa världens bästa band. Han är på god väg att lyckas!”

Rome Is Not A Town + Lava Bangs + Pablo Matisse (Pustervik Stora scenen)

Arrangören Club Slacker skriver; ” Rome Is Not A Town från Göteborg debuterade 2015 med den ensidiga vinyl-7-an ”Stupid”, som följdes av fler singlar och EP:n “Careful Like You Cared”. Med sin larmiga indierock vann dom snart över alla med hjärta för noisefyllda gitarrer och furiöst driv. Releasespelning för debutalbumet It´s A Dare, producerat av bandet själva tillsammans med Pelle Gunnerfeldt, Per Stålberg och Olle Björk. ”

Medlemmar; Kajsa Poidnak, sång och gitarr, Susanna Brandin, gitarr och sång, Emma Wättring, bas, och Caroline Kabat, trummor.

Lava Bangs är kända som en explosiv och grym liveakt med musik som är skramlig och melodisk kombinerar de både lek och allvar med fingertoppskänsla. Albumet Quit Continue spelades in under de varmaste sommarveckorna under 2015 tillsammans med producenten Henryk Lipp. De vann pris för Årets Hårdrock på Manifestgalan 2017! Hårdrock, indiepunk, riot grrrl – etiketterna är många men alla är överens om att Lava Bangs är oemotståndligt charmigt fantastiska!

 Pablo Matisse är ett nytt punkband från Göteborg. Debuten släpptes i maj år och nu tar de sig an Pusterviks scen för första gången. Dock är det inte första gången de här rutinerade herrarna står på scenen då Pablo Matisse består av medlemmar från Soundtrack of our lives, Division of Laura Lee samt Affordable Hybrid! Man skulle kunna sträcka sig så långt som att säga att det här bandet redan har erövrat världen, de har bara inte gjort det ihop ännu! ”

Pablo Matisse består utav:
Per Stålberg – Sång
Ian Person – gitarr
Samuel Järpvik – bas
Mikael Björklund – trummor

The Kokomo Kings (KoM Bar)

Spelar vad de själva kallar riktigt cool opolerad Mississippi jukejoint boogie och blues. Ny vinyl ute nu: ”Too Good To Stay Away From”

Medlemmar; Martin Abrahamsson: vocals and guitar, Magnus Lanshammar: bass and guitar, Ronni Busack-Boysen (“Danish Blues artist of the year” 2013):  guitar och Daniel Winerö: drums

—————————————————————————————

Lördag 7 oktober

Queen Bee &nd the Zydeco Amigos (Nefertiti)

Arrangören skriver: ”Vännerna vid middagen var förutom Göran, Anna-Lena Winter, Jim Ingvarsson, Bernt Andersson och Henrik Ohlin. Efter en lång blöt kväll med massa galna idéer bildades någonstans kring desserten bandet Queen Bee &nd the Zydeco Amigos.

QBZA drog igång så smått med diverse klubbspelningar, lokalt som regionalt. Gensvaret lät inte vänta på sig. Bandet låg rätt i tiden med sin blandning av americana, tex-mex, blues och countryinfluenser. Med musikaliska förebilder som Los Lobos, Ry Cooder, Texas Tornados, Clifton Chenier, Buckwheat Zydeco m.fl. skapade bandet en helt egen blandning på den svenska musikcenen.

Under de kommande åren fick bandet ett smärre kommersiellt genombrott, man spelade in en cd, turnerade flitigt på den skandinaviska musikscenen, gjorde ett antal framträdande på SVT i olika nöjesprogram som på den tiden hade tittarsiffror över två miljoner, vilket är nästan omöjligt idag.

Under 1992 då Queen Bee &nd the Zydeco Amigos släppte sin platta gjorde dom ett antal spektakulära framträdanden, däribland som förband till Bob Dylan i Göteborg och ett framträdande på Gothenburg Allstar Festival där man ingick i festivalprogrammet tillsammans med storheter som Ray Charles, Los Lobos, Ringo Starr, Van Morrison m.fl.

Bandet turnerade flitigt under kommande år med utsålda hus i hela landet. I maj 1993 åkte QBZA till New Orleans för en två veckor lång klubbturné i anslutning till New Orleans Jazz and Heritage Festival. Bandet var aktivt fram till 1995 då man beslutade sig för att upplösas då flera av medlemmarna hade andra åtaganden som var svåra att kombinera.

I år är det drygt 25 år sedan QBZA startade, det som de föga visste då, en kort och mycket framgångsrik period med turnerande för utsålda hus och ett publikt gensvar som bokstavligt talat tog bandet på sängen. Bandets originalsättning kommer återförenas för en kväll på Pustervik där alla gamla favoriter spelas igen och förhoppningsvis skapa lite skön amerikansk roots-känsla.

Anna-Lena Winter, sång; Bernt Andersson, dragspel, sång; Göran Svenningsson, gitarrer; Henrik Ohlin, bas, sång; Jim Ingvarsson, trummor.

MusicMusicMusic (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Gruppen släpper sin åttonde platta och firar med releasekonsert på Nefertiti. ”Äventyret” släpps i butik den 29 september. Inspirerad av bandets utflykter i Kina, Canada, USA och Taiwan under de senaste åren har det skrivits ny musik av bandets pianist Fabian Kallerdahl som speglar var institutionen MMM står just nu. Groove, rytm, melodier och ett samspel som bara kan växa fram ur 15 år av musicerande tillsammans.”

Fabian Kallerdahl – p, keys.,Josef Kallerdahl – b. och Michael Edlund – tr.

More Than A Pair (Restaurang Ester, Kungsbacka) kl 15-17

Arrangören skriver; ”Ett äkta Jazzband lett av äkta paret Pernilla Andersson Eng och Samuel Olsson, sång respektive trumpet. Utåtriktad vokaljazz, Evergreens ur The Great American Songbook. mustig swing, luftig swing, lite New Orleans, raska tempon, en gnutta blues, ballader, tendenser av bop, en jazzbacill, tre gram karibiskt, (kan innehålla spår av instrumental jazz).

Pernilla och Samuel möttes på ett jam. Nu har de två barn, radhus och bandet More Than a Pair tillsammans. Samuel från Sunne i Värmland är en välkänd profil i jazzsverige, medlem i Bohuslän Big Band. Hallänningen Pernillas röst är okonstlad och kan utrycka värme, glädje, sensualitet, humor, vemod, ja liv i största allmänhet och, kanske viktigast av allt, hon har en fantastisk självklar och oemotståndlig rytmik.”

I More Than a Pair ingår även Samuels bröder, Edward och William på trummor respektive tenorsaxofon/flöjt. På piano har vi Stefan Wingefors och på kontrabas Adam Lindblom.

Traveling Blues Band feat. Danny del Toro (KoM Bar)

Ett musikaliskt samarbete i bluesens tecken mellan Göteborg, Stockholm och Madrid.

Glenntown Irish Music Festival (Musikens Hus)

Caoimhín Ó Raghallaigh & Mick O’Brien (IRL)
– Quilty (SWE)
– Butlers of Glen Avenue (SWE

Workshops i irländskt låtspel, dans & sång samt sessions under hela helgen

David Carbe (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”David Carbe är en 23-årig aktivt frilansande pianist, sångare och underhållare från Kungälv. Han har bland annat gästspelat med Robert Wells på ett femtiotal konserter runt om i landet, spelat förband till Jill Johnson, fått pris som ”King of Piano”, Västanvinds Taubestipendium samt Mimers Kulturstipendium.”

David Carbe – piano och sång,Simon Johansson – bas,Jacob Linde – trummor och Johan Walter – gitarr

Lars-Eric Frendberg – gästartist
Stina Klintbom – gästartist

—————————————————————————————————————————————————————————————–

 

Söndag 8 oktober

Wille Ahnberg & Uffe Börjesson (Lorensbergsteatern, Baren)

Arrangören skriver; ” Två medelålders män spelar, sjunger och samtalar om Glamrock. Efter framgång med albumet ”Långsamme Jägaren”, med TV- och radiospelningar, spelar Wille Ahnberg och Uffe Börjesson nu på Lorens Bar.
En av Willes och Uffes stora idoler är glamrockstjärnan Ian Hunter. Hans vackraste sånger har fått svensk text av Wille och kommer att framföras under kvällen tillsammans med några av Willes egna låtar. Det blir också lite filosofiska tankar och snack om världsläget, politik, religion och yttrandefrihet – allvarliga ämnen som man måste kunna skratta åt ibland.

Wille Ahnberg är mannen med flera soloalbum i bagaget och Uffe Börjesson har spelat med Robert Broberg i över 25 år.” 

——————————————————————————————————————————————————————————–

Onsdag 11 oktober

Fairport Convention (Nefertiti)

Fairport Convention bildades 1967 och blev stilbildande för den brittiska folkrocken, där keltisk och brittisk musiktradition har smälts samman med modern rockmusik. Under de 50 år som bandet nu varit aktiva har de hunnit byta bandmedlemmar ett antal gånger, men deras passion för live-framträdanden har aldrig avtagit. Bandet har rosats av kritiker ett flertal gånger genom åren, bl.a. har de fått BBC Lifetime Achievment Award.

För att markera 50-årsdagen har bandet nu släppt ett nytt album vid namn 50:50@50, från vilken de ikväll kommer att spela ett urval av låtar, i kombination med gamla favoriter ur sin breda repertoar. ”

Simon Nicol -”g, s. Dave Pegg -”b. Chris Leslie -”fiol, mandolin, s. Ric Sanders -”fiol. Gerry Conway -”tr, perc.

Samma sättning vi hade på den ljuvliga spelningen 20 april 2013 på Nefertiti.

Thåström (Lisebergshallen)  även torsd 12 okt

Arrangören skriver; ”Sveriges ohotat största rockstjärna heter Thåström. Med ett förflutet i bland annat Ebba Grön och Imperiet har han varit högaktuell i fyra decennier, och fortsätter kontinuerligt att beröra med sin patenterade Europablues. Hans livekonserter brukar existera i gränslandet mellan fantasi och verklighet – en tung och skoningslös musikalisk upplevelse som ständigt överraskar.

Thåströms nya album Centralmassivet är till stor del inspelad i Hansastudion i Berlin – en plats som han både skildrat och verkat i tidigare, men som också tycks locka fram hans mest sällsamma skapelser. Med nytt material i ryggen kommer Thåström, precis som vanligt, att bjuda på Sveriges bästa konsertupplevelse i höst.”

Mew (Pustervik Stora Scenen)

Arrangören skriver; ” 20 år efter debutalbumet -?A Triumph for Man-? är det älskade danska indierockbandet Mew aktuella med skivan Visuals. Ett av Mews kännetecken är deras bedårande liveproduktioner. -?Visuals-? producerades under en omvänd process -” först skapades de kommande konserternas visuella inramning och utifrån dem skrevs sedan låtarna.

Resultatet blev lika storslaget vackert som tidigare platinasäljande och albumlisttoppande höjdpunkter som Frengers och No More Stories Are Told Today, I’m Sorry They Washed Away

Support: Producenten, låtskrivaren och sångerskan Lydmor, som har jämförts med bland andra Grimes, Kate Bush och Björk, verkar alltid ha minst två parallella projekt. Samtidigt som hon turnerar med sina egna electropopiga underverk kan hon komponera soundtrack till animeserier eller dyka upp i något nytt kreativt samarbete.

Aunt Nancy (Musikens Hus, Café Hängmattan)

Aunt Nancy är en trio från Göteborg som spelar lekfull, energisk blues med orgeln i centrum. Klassiker av Muddy Waters eller nån av Kingarna varvas med egna purfärska alster.
Thomas Rundström – gitarr & sångJohn Lönnmyr – orgel och Johan Jansson – trummor.

Torsdag 12 oktober

Barbro Hörberg – Med ögon käsnliga för grönt (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Efter en kritikerrosad premiär på Storsjöyran i Östersund ger sig föreställningen ”Med ögon känsliga för grönt – en musikalisk biografi om Barbro Hörberg” ut på turné. Frida Hyvönen, Love Antell och Mattias Alkberg är några av artisterna som hyllar kultartisten Hörberg i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå under hösten.

Tidigare i år släpptes Alexandra Sundqvists biografi “Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt”, den första om artisten. Den hör också till årets mest omskrivna och uppskrivna böcker.

Nu blir boken föreställning där text om Barbro Hörbergs liv blandas med tolkningar ur hennes låtskatt av artisterna Frida Hyvönen, Love Antell, Mattias Alkberg, Sarah Riedel, Linnea Olsson, Sibille Attar, Isak Klasson och Per Störby Jutbring. Den sistnämnde ackompanjerar också de övriga artisterna.

Spelschema hösten 2017:

11/10 Malmö Slagthuset
12/10 Göteborg, Stora Teatern
22/10 Umeå, Idunteatern
25/10 Stockholm, Kulturhuset Stadsteatern

Ale Möller – hela världens musik (Kronhuset)

Ale Mšller
Foto: Micke Grönberg/SR

Ale Möller är musikanten med hela världens musik i hjärtat och som med musikalisk djärvhet och glödande passion bygger ett musik- landskap grundat på musiktraditioner från jordens alla hörn. Hans musik och uttryck är medryckande och rör sig i gränslandet mellan folkmusik, världsmusik, improvisation och konstmusik. Få kan som Ale Möller skapa riktig tokglädje både på och utanför scenen.

Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musi- kalisk berättare som jobbar mycket medvetet med allt han gör. Ale Möller är en multi-instrumentalist som spelar ett brett utbud av in- strument. Allt från mandola och dragspel till olika sorters flöjter, skalmeja, kohorn, sälgpipa, diverse stränginstrument, hackbräde och ibland en bensinslang med klarinettmunstycke (!). Vi får se vad han tar med sig till mötet med Göteborg Wind Orchestra…

I bandet ; Ale Möller, Sebastien Dubé, bas Olle Linder, slagverk mm Göteborg Wind Orchestra

Loic Dequidt Ensemble (Nefertiti)

 

Nefertiti skriver; ”Loïc Dequidt har studerat jazz, klassisk harmonilära och indisk musik, med mästare i respektive område. Han flyttade till Sverige 2003 och lärde då känna Mattias Hjorth (kontrabas) och Peter Nilsson (trummor), två av de bästa och mest eftertraktade kompmusikerna i Norden. Det var självklart från början att de tre skulle spela ihop och en trio föddes. Trion bjöd senare in trumpetaren Staffan Svensson för en konsert, och samspelet kändes från första tonen så naturligt att trion utökades till en kvartett.

När Loïc Dequidt förra året kom i kontakt med musiker från Malmö Symfoni Orkester (MSO), väcktes en gammal dröm till liv om att skriva för en större ensemble som blandar jazz- och klassiska musiker. Med hjälp av flöjtisten Katlijn Sergeant, samlade Loïc en blåskvintett som skulle komplettera kvartetten. Ensemblens format öppnar upp för många möjligheter. Det tillåter mycket dynamik och balansen mellan jazzkvartetten och den klassiska kvintetten blir perfekt. Loïc Dequidts musik andas 1900-tals harmoni, fri, modal och tonal improvisation, lyrism, abstraktion, sväng och densitet, och influenserna kommer från Miles Davis och John Coltrane till Zakir Hussain och L Subramanyam, via Maurice Ravel, Olivier Messiaen, Marocko och Etiopien.”

Loïc Dequidt –p, komposition.

Katlijn Sergeant –fl.

Christoph Neuerburg -oboe.

Johnny Teyssier –kl.

Jake Maczynski -valthorn.

Katelin Coleman –fagott.

Staffan Svensson –tp.

Mattias Hjorth –b.

Peter Nilsson –tr.

Albin Lee Meldau (Pustervik Stora Scenen)

Arrangören skriver; ”Albin Lee Meldau är en singer-songwriter från Göteborg som vandrar längs gator, pubar och lokaler i Europas alla städer. Fyller dom med människor och sitt gitarr-fodral med pengar. Uppväxt med att läsa poesi, lyssna på Dylan och utforska olika genrer -” så är Albin det optimala resultatet av soul och pop kombinerat.

Albin släppte sin första singel Lou Lou (2016), som följdes av en EP med namnet Lovers samma år. Nu har han befunnit sig i studion med den eminente producenten Björn Yttling, och första studio-albumet är bestämt att dyka upp någon gång snart, mellan internationella spelningar på festivaler och klubbar .

——————————————————————————————————————————————————————————–

Fredag 13 oktober

Nate Smith + Kinfolk (Nefertiti)

Pressbild: Nate Smith + Kinfolk
Nefertiti skriver; ”Nate Smith´s instinktiva, djupt rotade spelstil har etablerat honom som en nyckelperson på den internationella jazzscenen. Hans mångsidighet som musiker har gett honom en lång meritlista med samarbeten med bland andra Dave Holland, Chris Potter, Ravi Coltrane och José James. Nu utforskar han ny mark i sitt projekt KINFOLK- som släppte skivan -?Postcards from Everywhere-? i februari 2017. Hans orginalkompositioner är en grund av modern jazz med influenser av R&B, pop och hip-hop.

Nate Smith själv om sitt drömprojekt:
-In conceiving this project, I wanted to focus on creating the material with very few ingredients; just improvising at the drums or piano or singing ideas into a voice recorder, focusing primarily on rhythm and melody. I want to see what other ingredients the players or singers would bring to the material. I-?m interested in a true band sound: I want to know how the musicians will color, shape, and season the raw ingredients, and how to pull all of those pieces together to a whole.-

Nate Smith – tr. Fima Ephron -” b. Brad Allen Williams -” g. Jon Cowherd -” p, keys. Amma Whatt -” s. TBA -” sx.

Martin Stenmarck (Kajskul 8) elva förest. fram t.o.m 18 november

Arrangören skriver; ”Med Martin Stenmarcks nya föreställning ”Syskonkärlek – räkna med bråk” väntar en galet, rolig och fartfylld berättelse om hans uppväxt i en ovanligt stor familj. Hur är det egentligen att leva med elva syskon? Funderingar varvat med mycket härlig musik och hits väntar en underbar föreställning i höst.

Han berättar öppenhjärtigt om hur det är att växa upp i ”Familjen Annorlunda” En komplicerad historia som är fylld med kärlek, smärta och längtan, men samtidigt glädjen att vara del av denna stora familj. Är Martin Stenmarck Sveriges enda levande kändisbevis på Familjen Annorlunda?

Martin har tillsammans med komikern Kristoffer Appelquist, en av landets mest efterfrågade stå up-komiker och manusförfattare, regisserat och skrivit manuset till föreställningen.”

Pilgrim & Felicia Nielsen (KoM Bar)

Göteborgs countrystolthet Pilgrim förgyller Kulturnattakvällen tillsammans med bl a lowdown dirty countryblues-drottningen Felicia Nielsen samt en och annan finfin gästartist!

Avantgardet/Kosmos (Pustervik Stora klubben)

Arrangören skriver; ”När Sonic Magazine listade Way Out Wests bästa spelningar tilldelades Avantgardet en given plats även i år – “deras konserter varje gång blir en helt unik upplevelse och fullkomligt dränerande kärleksbomb”. Med en omfattande sommarturné som berört mängder av tappra själar och genererat spaltmeter av kritikerhyllningar, är vi nu glada över att få meddela att Avantgardet beger sig ut på vägarna även i höst.

Två album som båda toppat kritikerlistorna och turnéer med omtalade liveframträdanden har gjort Avantgardet till stora publikfavoriter. Under den gångna sommaren har bandet genomfört ännu en hyllad kärleksresa genom Sverige, där såväl klubb som festival har fått smaka på bandets fullkomligt unika livekonserter.

Förband är Kosmos .Sedan debutspelningen på Jazzhuset i början av året har Kosmos planerat för inspelning, och sedermera ett gig i form av releasefest, som nu blir deras första gig på Pustervik.

Y & T (Sticky Fingers)

Pressbild: Y&T
Arrangören skriver; ”Y&T har utvecklat en väldigt speciell relation till Sverige. När dom i höst återkommer för två spelningar i Sverige så är det för fjärde gången vi har den stora glädjen att hälsa dom välkomna!

Dave Meniketti, John Nymann, Mike Vanderhule och Aaron Leigh tillhör den skara musiker som aldrig gör en dålig konsert. Det är energi, det är svett och det är alltid leverans när Kaliforniens stoltaste hårdrockare står på scen!

Sagan om Y&T började i mitten av 1970-talet på svettiga rockklubbar runt om i USA och växte till utsålda arenor i hela världen. Y&T satte under de följande årtiondet standarden för hur hårdrock skulle låta och turnerade med ikoner som Ozzy Osbourne, AC/DC, Aerosmith och Mötley Crüe. Idag är Y&T ett av få band från den epoken som fortfarande turnerar och som dessutom gör det med värdigheten i behåll.

Som ett av dom absolut hårdast arbetande hårdrocks-banden har idogt turnerande gjort bandet inte bara till stora publik-favoriter utan även ett live-band att räkna med! Med en imponerande diskografi har de genom åren sålt mer än fyra miljoner skivor och gjort sig kända för odödliga rocklåtar som ”Forever”, ”Rescue Me”, ”Mean Streak” och ”Summertime Girls”. Så sent som 2010 släpptes albumet ”Facemelter”, som var bandets första platta på hela 13 år.

I år gör Y&T sin första spelning i Danmark på nästan 10 år den 12 oktober. Dagen efter, den 13 oktober spelar bandet på Sticky Fingers i Göteborg och den 14 oktober på Fryshuset/ Klubben i Stockholm.

Lustans Lakejer – En plats i solen 35 år (Pustervik stora klubben)

Arrangören skriver; ”Lustans Lakejer gav hösten 1982 ut sitt tredje album ”En plats i solen” vilket innebar bandets defintiva genombrott. I oktober 2017 ger sig LL ut på en konsertturné där de kommer att framföra hela plattan samt övriga klassiker för att fira utgivningens 35-årsjubileum.

Skivans producent är Richard Barbieri från den banbrytande gruppen Japan kommer att medverka på synthesizers. Lustans Lakejer 2017 består av: Johan Kinde:  producent sång, Christer Hellman: trummor, Richard Barbieri: synthesizers, Tom Wolgers: klaviatur samt Anders Ericson på gitarr. De kompletteras av Julian Brandt på bas, Fredrik Hermansson på klaviatur samt Lisen Rylander Löve på saxofon.

Lustans Lakejer har gett ut 7 album. Det senaste, Elixir kom 2011. Johan Kinde har gjort 3 soloskivor och gav så sent som förra året ut albumet Ett halvt sekel av sex.

Richard Barbieri är framförallt känd som keyboardist i bandet Japan, men har även gjort skivor med band som Rain Tree Crow och Porcupine Tree. Under våren gav Richard Barbieri ut sitt tredje soloalbum Planets + Persona.

Pepperland – Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band (Stadsteatern)

Stadsteatern skriver; ”I år är det 50 år sedan The Beatles legendariska och banbrytande LP Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band gavs ut. Låtar som With a Little Help from my Friends, Lucy in the Sky with Diamonds och A day in the Life erövrade västvärlden.

Vad betydde skivan när den kom och vad har den betytt sen dess? Göteborgsbandet Pepperland, världens bästa Beatlestolkare enligt skivproducenten George Martin, spelar hela plattan live. Adde Malmberg guidar oss igenom musiken, Beatles och tiden tillsammans med välkända gäster, alla 64 år i år. When Im Sixty Four!”

Pepperland består av Olof Bengtsson, Mikael Isacson, Benny Karlsson, Stephen Sahlin, Per Umaerus och Per Wockatz .

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Lördag 14 oktober

Thorbjörn Risager & the Black Tornado  (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”När bandet nu går in på sitt fjortonde år är det med en helt ny platta i bagaget, och att den heter ”Change My Game” är inte bara för att en av låtarna har den titeln. Nej, här hör vi ett band som trots att de turnerar så intensivt – och kanske delvis just därför – ständigt utvecklas musikaliskt. Och den här gången är det fråga om ett större språng än vanligt. Intensiteten och närvaron i varje låt är högre än någonsin, dynamiken och de mångfasetterade arrangemangen påtagligare, och Thorbjørns fantastiska röst får fullt spelrum.

De rockiga låtarna är tyngre och rockigare. De närmar sig soulmusiken mer innerligt och naket än tidigare. Och de går tillbaka till den klassiska bluesens rötter på ett mer jordnära sätt.

Detta är deras första studioplatta sedan Too Many Roads (2014) och mer än någonsin känns det som om de är på väg att etablera sig på allvar även utanför de genregränser som branschen och media har envisats med att sätta upp, till exempel genom att försöka stämpla dem som ett bluesband.

Thorbjørn Risager – sång, gitarr
Peter Skjerning – gitarr
Emil Balsgaard – keyboards
Søren Bøjgaard – bas
Martin Seidelin – trummor
Hans Nybo – tenorsax
Peter Kehl – trumpet

Jojje Wadenius  & Cleo (Nefertiti)

Georg ”Jojje”Wadenius legendariska band ”Cleo” med Per Lindvall, Lars Larry Danielsson och Jesper Nordenström spelar musik från plattorna ”Cleo 2” och ”Cleo with friends”! Det blir deras unika blandning av funk och melodisk fusion, med några stänk av jazz och blues, och andra stämningar som är svåra att kategorisera.

Eva & The Blue Boys (KoM Bar)

Eva & The Blue Boys är Eva Karlefjärd, sång, Bosse Hansson,hammondorgel, Lollo Johansson, gitarr, Conny Sävmo ,bas och Kent Helgesen trummor.  

Kingbees (S/S Marieholm)

The Kingbees startade som en trio i Lousiana r&b pop-stil i Skövde. Piano, saxofon och trummor. Detta var på våren 2003. Våren 2004 fick bandet ett skivkontrakt och ledare har hela tiden varit Lee Ericson som också skriver deras låtar.

Nyast i bandet är trummisen Daniel Winerö från Göteborg. I övrigt är det kända namn i Stockholmsduon Jan Lindén (gitarr) och Cai Sundqvist (saxofon). Två rutinerade kort som har funnits med i Kingbees sedan 2008På ståbas finns ”Lee” Ericsons vapendragare under hela Kingbeestiden (startades 2003), Tidaholmsbon. Klas Henriksson.

 ——————————————————————————————————————————————————————————–

Söndag 15 oktober

The Dream Syndicate (Pustervik Stora Klubben)

Steve Wynn
Arrangören skriver; ”Snart 30 år efter deras senaste skivsläpp är det inflytelserika, amerikanska alternativrockbandet The Dream Syndicate aktuella med ett nytt album. I oktober kommer gruppen, som bland annat influerade Kurt Cobain, till både Stockholm och Göteborg.

1982 släppte The Dream Syndicate albumdebuten -?The Days of Wine and Roses-?. Med den smart cyniska och Velvet Underground-flirtande skivan lade bandet grunden för den nya, amerikanska alternativrocken, som R.E.M. året efter skulle ta vidare med debuten -?Murmur-?. Men medan deras kollegor från Athens gick vidare och blev världsstjärnor fick Steve Wynn och hans mannar i The Dream Syndicate nöja sig med att bli influerande kultfigurer.

Fram till bandets uppbrott hann The Dream Syndicate släppa fyra album och två EP:s. Idag rankas debuten -?The Days of Wine and Roses-? som ett stilbildande mästerverk och Nirvanas Kurt Cobain samt Chris Robinson från The Black Crowes är bara två av de artister som har listat The Dream Syndicate bland sina influenser.

2012 återförenades The Dream Syndicate för en spelning på festivalen BAM i Barcelona och det gav mersmak. Snart 30 år sedan deras senaste skivsläpp är bandet inte bara aktuella med ett nytt album, utan även två Sverigespelningar.”

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *