Livemusik i Göteborgsområdet – 1-14 november 2017

Onsdag 1 November

Mr.Big (Trädgårn)

Det amerikanska rockbandet Mr. Big med Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan och Pat Torpey debuterade med sitt självbetitlade album 1989 men det var med andra plattan ”Lean Into It” som deras riktigt stora genombrott kom med hiten ”To Be With You”. 2002 lade bandet ner men 2009 återförenades de. I juli i år släpptes det nya albumet Defying Gravity.

Mr. Big har med sig det nordirländska rockbandet The Answer och det amerikanska glambandet Faster Pussycat som support.

De har spelat i Göteborg en gång tidigare då de var förband till Aerosmith på Scandinavium i december 1993.

Tony Allen (Stora Teatern)

Arrangören Planeta skriver; ”Tillsammans med den legendariske Fela Kuti uppfann Tony Allen den populära musikstilen Afrobeat. Allen är känd som en av världens mest respekterade trummisar över decennier, nyligen listad av Rolling Stone Magazine som nr 33. Han har spelat med många av jazzens frontfigurer och inspirerat artister som Talking Heads och Gorillaz.

Efter att ha erövrat världen med Fela Kuti i många år och olika konstellationer på 70-talet, rörde sig Tony Allen vidare och utvecklade stilen Afrofunk. 76 år gammal och med 36 album i bagaget är han fortfarande en vital kraft att räkna med, och samarbetena fortsätter. På senaste skivan medverkar Damon Albarn från Blur/Gorillaz, och nyligen kunde man se honom i Paris tillsammans med technolegenden Jeff Mills, i en imponerande jamsession mellan Allens trummor och Detroit Discjockeyn Mills trummaskin. Senast medverkade han på den maliska Oumou Sangarés nya singel.

Nigerianske Tony Allen bor idag i Paris och släpper fortfarande nytt material. I år kom en EP som en hyllning till trumlegenden Art Blakey, innehållande egna versioner av fyra Blakey-klassiker: A Night In Tunisia, Politely, Drum Thunder Suite och Moanin’.”

Jack Vreeswijk/ Cajsastina Åkerström – Du & jag farsan (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Jack och CajsaStina sjunger några av sin fäders mest odödliga sånger och berättar om deras händelserika liv. En föreställning om livets glädje och sorg där två av Sveriges mest omtyckta vissångare sjunger några av våra allra mest omtyckta visor.

Medverkande; CajsaStina Åkerström, Jack Vreeswijk, Peter Kvint – gitarr, Jakob Ellerstedt – piano, Backa Hans Eriksson – bas och Love Tholin – gitarr. Längd 2h 30 min plus paus. Hemsida

Future Islands  (Pustervik Stora Klubben)  även 2 nov

Future Islands

Arrangören skriver; ”Då den amerikanska synthpoptrion Future Islands 2014, efter tre album på mindre skivbolag, släppte skivan ”Singles” på det legendariska bolaget 4AD gick de från att vara omtalade till att bli stjärnor. Till stor del berodde det på hitsingeln ”Seasons (Waiting For You”. Efter att ha framfört den hos David Letterman blev Future Islands en internetsuccé med miljontals YouTube-visningar av framträdandet och då året skulle summeras rankade bland andra Pitchfork ”Seasons (Wating For You)” som årets bästa låt.

Efter tre års väntan är Future Islands äntligen tillbaka med nytt material. Singeln ”Ran” dryper av samma oemotståndliga basdriv som trion tidigare har skämt bort oss med och över det ligger Samuel T. Herrings röst och leder vår uppmärksamhet i rätt riktning.

Då Future Islands i höst kommer till Sverige för två konserter är de aktuella med albumet ”The Far Field”.

Support: Zack Mexico som skriver så här om sig själva;

Zack Mexico is a ferocious Psychedelic POP /Indie Rock band whose original songs are a collaboration of the technical prowess of multi-instrumentalist band members and their visceral love affair with creating music. In 2011 the North Carolina based Experimental Rock band Zack Mexico was formed in Kill Devil Hills by John Saturley, Jamie Brumbeloe, Joey LaFountaine and TJ Harrington.

Christine Hellqvist/Mats Klingström (Kustens Hus)

Christine Hellqvist har många järn i elden. Hon har skrivit böcker, gett ut fyra album, körat bakom Ulf Lundell och mycket mer. På den här spelningen backas hon upp av Klingström.

Mats Klingström från gruppen FJK, en grupp som under 15 års tid blev ett kraftfält i svenskt musikliv. En skicklig gitarrist, sångare och låtskrivare tillika tolkare av Dan Andersson, Taube och Cohen.

——————————————————————————————————————————————————————————————————-

Torsdag 2 november

Svante Thuresson/Claes Crona Trio (Frölunda Kulturhus)

Svante möter Beppe Wolgers. Från en barstol agerar och läser Svante Thuresson från Beppe Wolgers bok, berättar om Beppes liv och sjunger hans texter till många av de låtar som Monika Zetterlund och andra genom åren gjort riktigt kända. Komp av Claes Crona Trio: Claes Crona, piano, Hans Andersson, bas och Johan Löfcrantz Ramsey, trummor.

Svante Thuresson som är en av Sveriges bästa jazzsångare började sin musikbana som trumslagare. 1963 blev han medlem i sångsextetten Gals and Pals, vilket resulterade i TV- och revyframträdanden i bland annat AB Svenska Ords produktioner och i Povel Ramels Knäppupp-revyer. Han har varit med i den svenska melodifestivalen flera gånger.

Bäck Brothers/Frank Paco (Holy Moly)

Frank Paco voc drums Mozambiqe
Celso Paco voc drums Mozambiqe

Frank Paco sång, trummor
David Bäck sång, piano
Anders Bäck sax
Tobias Grim git
Stefan Bergman bas

Amanda World! med Barriada Quinteto (Stora Teatern)

Sångensemblen Amanda skapar återigen ett möte med röster och musiker från världen. Denna gång delar Amanda kvällen och scenen med några av Cubas främsta musiker i bandet Barriada Quinteto.

Lorentz (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”Ingen annan svensk artist har varit lika definierande för sin generation som Lorentz. Med ikoniska texter, unik leverans och ljudbilder som berör och pulserar om vartannat har Lorentz tagit Musiksverige med storm. Ingen annan hade gjort det han gjorde innan, och ingen annan har gjort det sedan dess. Det är därför inte konstigt att han presenterade sitt nästa verk utan förvarning – den redan nu vitt och brett hyllade plattan ”Lycka till”. I somras gjorde Lorentz sin enda spelning på Way Out West och i höst åker han ut på en turné

Mats Westling (Belllmans Salonger)

Den 10 November släpps Mats nya och sjätte album ”Maneter och Poesi..” till butiker och digitalt. I samband med detta åker han på en Live Release Turné med start på Nalen, Sth 27/10, övriga städer: Nynäshamn, Göteborg, Trollhättan, Lysekil, Jönköping, Uddevalla, Örebro och Karlstad.

 ———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Fredag 3 november

José González performing with The String Theory (GöteborgsOperan)

Arrangören skriver; ”Göteborgssonen José González har framfört sina många låtskatter i en mängd olika konstellationer genom åren. Oavsett om han har spelat själv, med band eller med gruppen Junip har hans spröda stämma alltid format och förädlat ljudbilderna. År 2011 samarbetade González med kammarorkestern The String Theory på en hyllad och omtalad Europaturné. Två musikaliska världar kolliderade, och i det mötet skapades något helt nytt och på många sätt unikt. Sedan tidigare är det klart med konserter i Karlstad (4/11), Uppsala (5/11) och Lund (6/11), men den 3 november gör denna magiska konstellation nedslag i hemmastadens vackraste scen, självaste Göteborgsoperan!

José González behöver egentligen ingen närmare presentation. Ända sedan hans tolkning av The Knifes ’Heartbeats’ har karriärkurvan bara pekat spikrakt uppåt. 2015 släpptes det senaste alstret ’Vestiges & Claws’ som vittnade om avskalade ljudbilder med smittsamma rytmer. Med det albumet i bagaget har González turnerat land och rike runt, och gjorde bland annat ett hyllat framträdande på Way Out West.

The String Theory, kammarorkestern han denna gång delar scen med, är en experimentell kammarorkester med rötter i både Berlin och Göteborg. De samarbeten man tar sig an är bara de mest intressanta, och de som på bästa sätt går att placera i lådan utanför det konventionella. Dirigenten PC Nackt har tidigare arbetat med filmskaparen Wim Wenders och är sedan 2011 kollaboratör med Sascha Ring, mer känd som Apparat. Tidigare konserter som José González och The String Theory gjort tillsammans har varit uppskattade succéer och det har till sista plats varit utsålda rum i såväl Malmö, Stockholm och Linköping som i övriga Europa.

The Forbidden Orchestra – Planeta Festival (Konserthuset)

Planeta skriver; ”Five musicians, five expressions, four nationalities, and one goal – Musical freedom of speech. For everyone!

Five powerful, strong and high-quality female performers in an alliance with the aim to create new music and inspire people to express themselves freely. To unite people through music, and to find the global common universal rhythm.

Forbidden orchestra is the place where musical traditions meet and inspire each other. Based on a controversial female expression, we give a performance led with music, fun and powerful stories across all borders.”

Musicians:
Nadin Al Khalidi – Mandole, Bassist and Singer, Emilia Amper – Keyed Fiddle (Nycelharpist) and Singer, Sousou Cissoko – Kora, Piano, Guitar and Singer, Liliana Zavala – Percussionist and Singer och Simona Abdallah – Percussionist

The Fresh & Onlys /Reka/Tomma Intet (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ” På scen 00.00 San Francisco-bandet The Fresh & Onlys bildades 2008 och utvecklades snabbt till ett av Bay Area-områdets främsta garagepopband och sångaren Tim Cohen har på snabb tid växt fram till en stor Kalifornien-ikon. Dock ska man inte skriva ner betydelsen av gitarristen Wymond Miles då det är den duon som är kärnan i The Fresh & Onlys. Därför är det inte chockerande att de kommer med en ny rythmsektion till Pustervik i November!

Reka & The Pussywarmers (HUN/CH) -” på scen 23.00 Det är med stor glädje som Club Slacker äntligen får presentera Reka & The Pussywarmers. Ett skruvat bandnamn på ett skruvat band kan man väl lugnt säga men det mesta som är konstigt är ju positivt som alla vet. En ungersk sångerska med en scweizisk rytmsektion. De flesta skivorna doftar mycket 60s-garagerock och Strawberry Alarm Clock har säkerligen influerat det här gänget.

Därav kom det lite som en chock när nya EP:n-Nightride kom tidigare i år. Helt plötsligt har de gjort en EP som är lite som en krautpop-odé till natten. När chocken lagt sig insåg jag dock följande, det är svinbra krautpop och med den repertoaren det här gänget har så kommer det att bli en otroligt varierad spelning första gången de står på svensk mark!

Tomma Intet-” på scen 22.00 Tomma intet är ett kollektiv med ett odefinierat antal medlemmar som växte fram i Sverige under vintern 2016. Ur askan av tidigare projekt såsom The High Hats, Din Skevf m.m och med en önskan om att utvecklas till någonting mer flytande och obundet, svävar musiken någonstans mellan 60-talets drömpop och 80-talets new wave. I början av året skrev gruppen på för Lövely Records/Gaphals, vilka ger ut kanske den mest spännande pop- och rockmusiken i Sverige just nu. (The Dahmers, Hunt, Nightmen bl.a.)

King Ayisoba (Oceanen)

Arrngören skriver ; ”King Ayisobas sångstil växlar hela tiden mellan olika röster. Den säregna tekniken lärde han sig från sin farfar, som berättade att de olika rösterna kom från djur han slaktat: När man dödar ett djur får man en del av dess själ i sig, och det är dessa andar som King Ayisoba anser sig ha ärvt och vars röster han nu bär med sig. Inte bara djur utan också förfäder hörs genom musiken – därav det flitigt upprepade utropet ”kai kai kai”, som kungör att sångaren är här för att föra vidare tidigare generationers musik.

Som vuxen lämnade han byn i norra Ghana och flyttade till huvudstaden Accra, och började spela i barer, på bröllop och begravningar. Han nådde en större publik genom singeln I Want To See You My Father, en sång om sonen som är besviken på sin fars rumlarfasoner. På färska albumet ”1000 Can Die” blandas tradition med hiplife och futurism, ibland med både elektroniska beats och brassektion. Men de av oss som hade turen att se honom på Clandestino i Bottna 2015 vet att liveversionen är en rå, extatisk dansfest. Den gången var det en duo som uppträdde, nu kommer King Ayisoba för första gången till Göteborg med ett större band, med trummor, shakers och kologo.

Tingsek  (Stora Teatern)

Arrangören skriver; ”En musikföreställning med Magnus Tingsek & Oscar Johansson .Efter att ha varit ute och spelat med ett 7 manna band i många år så blev ja sugen på att göra någonting mer avskalat. Jag ville ta det tillbaka till mina första år på vägarna för 15 år sedan fast med material i bagaget från 6 skivor och många hundra gig senare. Så blev det. Jag tar med mig min vän Oscar Johansson på Klaviatur och tillsammans kommer vi att spela låtar från alla mina år som artist och berätta lite om hur och varför jag har gjort dom valen jag gjort.

Varför Led Zeppelin , Depeche Mode, Stevie Wonder, Blur och D’angelo alla inspirerat mig till det jag blev musikaliskt och varför jag fortfarande söker efter nya uttryck hela tiden. Framförallt så kommer vi att spela musik från låtlistan alla ska få vara med att bestämma. Jag ser fruktansvärt mycket fram emot detta och hoppas att ni gör detsamma. Vi ses i höst!

Valdemar plays Dylan (KoM Bar)

Valle Erling (sång/gitarr/munspel), Anders Sjöling (bas/sång), Claes Johansson (piano/sång), Pär Öjerot (gitarr/sång), Daniel Gibson (trummor) och Gunnar Frick pedal steel/orgel/gitarr.

Stefan Forssén Trio (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Detta är improvisation som tar oväntade vägar och urspårningar. Trion är ett sammansvetsat kollektiv bestående av tre aparta individualister. De utgår mestadels från Forsséns låtar men även från urgamla klassiker.

Forssén startade välkända ensemblen Änglaspel som varit ett av landets viktigaste hörnstenar inom jazzen i 35 år. Han är en kompositör och musiker som rör sig ledigt och naturligt mellan olika stilar och genrer, från jazzen till körverk till musik för stråkar. Stefan Forssén – pi.,Thomas Markusson –b. och David Sundby –tr

Blues Now (Kville Saluhall)

 Pelle Andersson, sång/gitarr, Leif Erichson, bas, Kristian Torkelsson, klaviatur, Mats Johansson,trummor och Måns Töpel, gitarr

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Lördag 4 november

Aubrey Logan (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Sångerska, trombonist och tillika viral superstjärna- Aubrey Logan tar världen med storm med sina popcovers i ny swingkostym. I Youtube-kanalen Postmodern Jukebox släppte Aubrey en version av Taylor Swift´s Bad Blood vilken fick upp mot 2,5 miljoner klick. Hon har varit “too jazzy” för Simon Cowell i American Idol, vinnare av Montreux Jazz Festival Competition 2009 och avslutat studier vid Berklee College of Music.

Aubrey Logan har alltid gått sin egen väg trots att människor har avrått henne från att ta vissa riktningar. Som omöjligheten att göra ett album med många olika genrer och sound presenterade. Men 1 september släpper hon just precis ett sådan album i hopp om att kunna överbevisa skeptikerna. Och albumet heter passande nog ”Impossible”.

Med ett fantastisk scenspråk och karisma kommer hon till Nefertiti med ett gäng fantastiska musiker och sångare. Missa inte detta!

Aubrey Logan – voc, tb., Sam Leak piano/keys,Kat Deal – voc.,Verushka George – voc.,Alessandro Lombardo – tr. och Lorenzo Bassignani –b.

Ulf Stureson  (Stora Teatern)

Arrangören skriver; ”I fredags släpptes Ulf Sturesons första album på 10 år. Det mottogs med öppna armar av en samlad kritikerkår. I höst sätter han upp en föreställning i två akter som delar albumet namn och tema, Alfta förr och nu.

Den forne Traste Lindéns Kvintett-medlemmen Ulf Stureson blev legendarisk på egen hand mycket genom sitt debutalbum I overkligheten (1996). Sedan dess har det blivit totalt fyra soloplattor. Det har gått tio år sedan det senaste albumet, men nu är längtan över. I fredags släpptes albumet Alfta förr och nu.

Albumet tar avstamp i Sturesons uppväxt i Alfta, en bortglömd avkrok i södra Norrlands inland. Fast för honom är det världens centrum. Det är en samling låtar om en värld, en plats och en person i förvandling. Ibland till det bättre, ibland inte. Känslan är den samma som vid debutalbumet, det är en nystart med tydligt tema, en självbiografisk tillbakablick med sikte på framtiden. Tillbaks till där det började.

I höst ger Ulf Stureson ett antal musikföreställningar som kommer bygga på samma tematik. I två akter, ”Förr” och ”Nu”, kommer Stureson och hans band först fokusera på debutalbumet och andra låtar som rör sig i det förgångna för att sedan i andra set förflytta sig fram till den nya skivan och samtiden.
Musiken kommer också att varvas med högläsning ur boken Alfta förr och nu, skriven av Ulf Sturesons farfar, som alltså gett både album och förställning sitt namn.”

Groznyj (Stenhammarsalen, Konserthuset)

Arrangören skriver; ”Med rötter i 70- talets fantastiska pop- och rockscen, har bandet Groznyj skapat något alldeles eget med sin särpräglade och välspelade musik. Melankoliska gitarrer och smakfulla arrangemang i kombination med vackra texter har blivit ett kännetecken för bandet.

2013 framförde de en bejublad konsert på Stora Teatern i Göteborg, då de släppte livealbumet ”Live and Unplugged”. Den här gången kommer de till Stenhammarsalen i samband med releasen av fjärde albumet ”You”. Bland inspiration och förebilder kan nämnas artister som Cohen, Beatles, Bowie och Neil Young.”

Songs of Boda (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ”Bakom namnet Songs of Boda står singer-songwritern Daniel Skoglund och 2015 släpptes albumet ”Loophole” där gitarrdrivna och atmosfäriska ”Where My Hands Might Go” nått många öron. Med sin röst och en Jazzmaster som främsta vapen kränger musiken mellan lågmält och energiskt, grovt och detaljrikt med åtminstone ett ben stadigt i den amerikanska traditionens sväng och uttryck.

Daniel har också synts som gitarrist med Daniel Norgren, Rambling Nicholas Heron, Daniel Johnston Men det är under egen flagg som SoB släpper ny skiva i början 2018. I oktober släpps första singeln ”Hardball”

Sarah Klang /Arvid Nero (Pustervik stora klubben)

Arrangörens skriver: ”Klangs ljudbild är lika unik som hennes röst som placerar lyssnaren i hennes eget universum. Inspirationen finner hon i gamla brudklänningar, Barbara Streisand, 80-talsfarsor och plastblommor.

Med endast två singlar släppta har Sarah Klang redan begeistrat lyssnare över hela världen med sin melankoliska charm. Debutsingeln Sleep släpptes 2016 och tidigt 2017 ankom andra singeln Strangers, hyllad av både press och lyssnare.

Under året har Klang spelat på festivaler och klubbar för trollbundna själar. Parallellt har hon spenderat tid i studion tillsammans med producenten Kevin Andersson för att arbeta på debutalbumet som anländer tidigt 2018. Nya singeln Left Me On Fire släpps i september och är mixad av Thom Monahan (Pernice Brothers, Devandra Banhardt, Vetiver, Beachwood Sparks mfl).

Jambinai (Oceanen)

Arrangören skriver; ”Prisbelönt post-rock/world music-hybrid från Seoul som nyligen signats till klassiska skivbolaget Bella Union. Den unga gruppen Jambinai från Seoul spelar ny, brutalt vacker postrock på traditionella koreanska musikinstrument i kombination med trumset, elgitarr och looppedaler. Gruppen träffades 2009 i studentkvarteret Hongdae och bestämde sig över några drinkar för att starta ett band där de kunde kombinera sina färdigheter på instrument som geomungo, piri och haegeum med sitt intresse för rock, hardcore och elektronisk musik.

Flera av medlemmarna spelade vid den tiden i några av de främsta undergroundbanden i den sydkoreanska huvudstaden. Musiken de kom att spela tillsammans kan beskrivas som ”geomungo-metal”, men på en hel del av låtarna ger aggressiviteten plats för långa postrockfantasier med lager på lager av flöjter och stränginstrument. Sorgsna bambu-flöjter loopas till mattor av ljud under geomungons stränganslag för att övergå i ösiga cymbal-och-distgitarr-attacker. Jambinai har vid två tidigare tillfällen spelat på Clandestino Festival och har sedan dess blivit signade av skivbolaget Bella Unionen, som tidigare i år släppte bandets hyllade album ”Differance”.

Hard On Blues (KoM Bar)

Rå, tung och genuin blues med Kent Börjesson i täten!!

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

Söndag 5 november

Nostalgigala -We Remember Elvis Presley (Kungsbacka Teater)

We Remember Elvis Presley vill inte bara hylla honom utan minnas hans fantastiska låtskatt 40 år efter hans bortgång.

Henrik Åberg, som sedan genombrottet i ”Sikta mot Stjärnorna 1995” turnerat landet runt som Elvis Presley och fyllt konserthusen tillsammans med Jonny Duvert och Jerry Carlson som ”The Legends”, bjuder på en nostalgisk resa genom Elvis’ karriär.

Gästartist är Elvis-älskaren Gert Lengstrand, känd från The Streaplers som på sin tid var förband till The Beatles i Sverige, men han är också framgångsrik låtskrivare och Melodifestivalvinnare.

Först en timme med Kungsbackabandet Day Warren & the Backbeats

Ulf Christiansson – Psalmer & Sånger (Pingstkyrkan,Mölndal)

Arrangören skriver;”Ulf är känd för de flesta som frontmannen i hårdrocksgruppen Jerusalem. Och kallas av Sweden Rock Magazine för ”Sveriges bästa rock-röst. Uffe har de senaste åren även fått en bredare publik genom sina tolkningar av kända och älskade psalmer. Dessa tolkningar gav honom också 2012 ett stipendium från Lennart Magnussons Stiftelse.

Med sig har Ulf ett gäng med rutinerade musiker som genom åren spelat med allt från E-type, Mikael Rickfors, Mats Ronander, TripleAndTouch, Andrae Crouch, Carola, Sven Ingvars och Jerusalem.

Bandet består av: Ulf Christiansson – gitarrer sång, Hasse Johnzon – diverse sträng-instrument, Lars Ekberg – klaviaturer,Philip Christiansson – gitarrer sång, Klas Anderhell – trummor/percussion och Anders Mossberg – basar.

——————————————————————————————————————————————————————————————————

Måndag  6 november

Leif Vollebekk (Pustervik Matsalen)

Arrangören Woody West skriver; ”Leif Vollebekk är en av de där tidlösa musikaliska begåvningar som känns en särskilt hemlighet trots att ryktet om begåvningen för längesedan spridits bland kritiker, musiker, fans och musikälskare. En ung folkindie-singer/songwriter från Montreal som efter ett par album kritikerhyllad album, ett flertal turnéer där han delade scen med artister som Suzanne Vega, Angus & Julia Stone, Daniel Lanois och Basia Bulat och spelat på festivaler som SXSW, End of the Road och Newport Folk Festival kände att han behövde hitta sin egen röst.

I vintras släpptes aktuella albumet ”Twin Solitude”, en platta som gör upp med tidigare erfarenheter och som handlar om att finna sig själv. Något som Vollebekk lyckas med på ett oerhört imponerande och självklart vis och framstår som en av folkindiescenens största talanger i processen. “I used to think, ‘This will be kinda like a Neil Young song,’ ‘This will be kinda like a Bob Dylan song,’” Vollebekk says. “I kinda ran out of people to imitate. And then there was just me”.

”Twin Solitude” släpps via lilla kanadensiska kvalitetsindielabeln Secret City Records som även släpper originella begåvningar som Basia Bulat, Patrick Watson, The Barr Brothers och Owen Pallett. De som såg såg Leif Vollebekk som support till Gregory Alan Isakov tidigare i våras vet att han inte är en hemlighet så länge till.”

DragonForce (Sticky Fingers)

Arrangören skriver; ”Brittiska powermetalbandet DragonForce återvänder till Göteborg! Senast bandet var i Sverige turnerade de med skivan “Maximum Overload”. I maj kommer nya plattan “Reaching Into Infinity” och bandet är redo för att återigen ge sig ut på vägarna! Missa inte när de intar Sticky Fingers den 6 november!

DragonForce startades av gitarristerna Herman Li och Sam Totman, sångaren ZP Theart, basisten Steve Scott, trumslagaren Didier Almouzni och keyboardisten Steve Williams 1999. Bandets signatur handlar om svulstiga melodier och ett otroligt gitarrspel, alltid levererat i ett vansinnigt tempo.

När DragonForces låt “Through The Fire and Flames” inkluderades på Guitar Hero III: Legends of Rock exploderade bandets popularitet långt utanför de redan initierade och frälsta kretsarna, och låten har till dags dato spelats över osannolika 84 miljoner gånger på YouTube.

Support; Twilight Force

Tisdag 7 november

Daniel Romano /Steven Lambke (Pustervik Stora klubben)

Arrangören Woody West skriver; ”Det rastlösa geniet och rock’n’rollkameleonten Daniel Romano tar nästa steg på sin kreativa resa med nya albumet ”Modern Pressure”. Plattan är en spirituell uppföljare till förra årets album ”Mosey” där Romano fortsätter utforska och upptäcka retroklingande rock’n’roll, country och psychedelia på ett sätt som tidlöst glider mellan sin samtid 2017 och 1967. En sann renässansman och modern rebell som aldrig låtit sin inspiration, vision eller musik styras av omvärldens förväntningar.

Denna mångkonstnär är stor Sverigevän och ”Modern Pressure” är inspelade under minimalistiska former i en stuga i de värmländska skogarna tillsammans med kollegan Kenneth Meehan under några veckor förra sommaren, med stråk- och blåsarrangemang pålagda hemma i Toronto. Resultatet är bländande, resultatet av hämningslös inspiration rinner genom de i vanlig ordning briljanta sångerna, fulla med alltid lika begåvade texter, storslagna och eklektiska arrangemang inspirerade av storheter som Lee Hazlewood, Leonard Cohen, Serge Gainsburg, Randy Newman och Bob Dylan.

Daniel Romano har via moderna kultklassiker som countryklassikern ”Come Cry With Me”, mästerliga ”If I’m Only One Time Askin’” och majestätiska ”Mosey” etablerat sig som en av de främsta låtskrivarna på den moderna neo-outlaw-scenen och av sin generation. ”Modern Pressure” släpps av världens just nu hetaste americanalabel New West (Nikki Lane, The Deslondes, Justin Townes Earle), platta hyllas redan världen över och på kommande turnén fortsätter triumftåget för Daniel Romano och hans band The Jazz Police

Steven Lambke är en av förgrundsfigurerna på Kanadas alternativa musikscen. Dels som sångare och gitarrist i The Constantines som efter en rad kritikerhyllade album fick kontrakt med anrika Sub Pop, samt på senare är även som hyllad soloartist i eget namn. Lambke driver även kvalitetslabeln You’ve Changed Records ihop med Daniel Romano. På senaste soloalbumet ”Days of Heaven” har han samarbetat ihop med Tamara Lindeman (The Weather Station) och Ian Kehoe (Marine Dreams)och spelat in med ständige kollegan Jeff McMurrich (Constantines, Jennifer Castle, John K Samson) och ett flertal vänner gör gästinhopp.

Det blir fjärde spelningen på Pustervik för Daniel, 2014.2015 och 2016 varav den första var uppe i Matsalen.

Allen Hinds (no 1 Guitarshop)

Allen Hinds är född i Auburn, Alabama. Han klev in i en värld av Blues och RnB i tidig ålder, och flyttade i tonåren över till mer Jazz och Fusion. Efter sina studier på Berklee College of Music flyttade han vidare till Los Angeles för vidare studier på Musicians Institute i Hollywood, där han idag även är lärare.

Allens känsla och spel har spridit sig världen över, och han anses vara en av Los Angeles top-gitarrister, med influenser av såväl Wayne Shorter, Alan Holdsworth som Beatles och Duane Allman. Allen har en unik spelstil som är både spännande och eklektisk.

Han är en aktiv studiomusiker och liveartist, och har skrivit låtar till Larry Carlton, Patti Austin, Jeff Kashiwa och hans musik hörs även på många olika TV-program världen över.

——————————————————————————————————————————————————————————————————

Onsdag  8 november

Robert Cline Jr. (KoM Bar)

Robert har sina rötter i Texas och har gjort massorav spelningar i Austin, men bor numera i studio- och musiktäta Muscle Shoals,Alabama. Robert sång/ gitarr, plus Henrik Pilquist gitarr.

Sofie Livebrant – Secrets (Konstepedemin, Blå Huset)

Arrangören skriver; ”Sofie Livebrant är aktuell med nytt album Secrets. Om drömmar, hemligheter och gränser. Ett gränslöst album med Sofies unika värld, på svenska, franska, engelska med inslag av poesi, folk, jazz och världen. Sofie har precis kommit hem från sin turné på fyrar runt Nordsjön då hon tonsatt Jeanette Wintersons novell Lighthousekeeping som blev SVT dokumentären Sånger från havet. Ett album som prisbelönades flerfaldigt.

Nu ger hon sig ut i gränstrakterna i den inre världen och utforskar hemligheter, drömmar och gränser. Musikaliskt speglar albumet Sofies många resor och gränsöverskridande möten med människor och musik, hon är en sångfångare som gärna sjunger långa meningar på bara ett ackord. Fransk chanson, poetic folk, jazz och världsmusik men där Sofies idé- och ordvärld genomsyrar allt.

Efter att under flera år arbetat med andras texter skriver hon här i stort sett allt material själv (kryddat med citat från författare som Virginia Woolf, Simone Weil. Rumi m fl). Sofie agerar också producent fullt ut för första gången. ”Kvinnan på omslagsbilden, med banjon och sin vita perfekta klänning får vara sinnebilden för det hållna, emedan trädet bakom står för den naturliga vildhet och brokighet som vi alla är berikade med. Denna skiva är Sofie, helt enkelt i sitt kök, där hon lever, lagar mat, gör sånger och försöker vara sann.

Hon sjunger sin värld som den är just nu och är egentligen ensam men hon har bjudit in sina musikaliska, litterära favoritvänner på visit! De finaste. En skiva om en röd sjö med näckrosor, en svart natt i Spanien och om att hänga i limbo mellan tyngden och nåden.

Wandering Peggy (Café Hängmattan)

Arrangören skriver; ”Tre av Göteborgs musikprofiler,Hannah Tolf sång & rytminstrument,Christoffer Johansson gitarr & sång, och Donovan von Martens kontrabas.  ”spelar akustisk blues och spirituals med mycket känsla, lekfullhet och stor respekt. På repertoaren finns låtar av Skip James, Leadbelly, Mississippi John Hurt m.fl.”

Traditionell blues, javisst, inte helt olik Gugges. Men Hannah sjunger som alltid friare än vad som är typiskt för genren. Ibland ordlöst vid sidan om Christoffers gitarr. Ibland delar Hannah & Christoffer en sång mellan sig, sjunger var sin vers. Rytmerna är viktiga för bandet och Hannah accentuerar den med sitt trumspel. Tvära kast i dynamiken: Hannahs ljusa sångregister kontrasterar mot Christoffers grövre röst och de dova pukslagen. Fina tolkningar, bl.a. av klassiker som ”Midnight Special” och extranumret ”Freight Train”.

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Torsdag 9 november

The Quireboys + Close Quarters (Sticky Fingers)

The Quireboys med sångaren Spike i spetsen har ändå sedan 1984 förgyllt omvärlden med sin 70-talsinfluerade och partybetonade rock’n’roll. Låtar som ”7 O’Clock” och ”I Don’t Love You Anymore” har blivit hits inte minst här i Sverige.

Lisa Björänge Quintet (Nefertiti)

Nefertiti skriver;  ”Lisa Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många unga jazzvokalister som kommit fram på senare år. Nu kommer hon till Nefertiti på releaseturné med nya plattan och Sveriges kanske just nu mest homogena jazzband.

Björänges tredje platta Resting Spirit. Den 15 september släpptes den på Hoob Records. Låtarna på skivan handlar om att bli utnyttjad och förminskad, om att resa sig igen, om människor som betyder något för en, om relationer, om impulsivitet (eller ibland avsaknaden av den) hos människor, om det läskiga och mörka läget i världen, om perspektiv.

Lisa Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många unga jazzvokalister som kommit fram på senare år. Nu kommer hon till Nefertiti på releaseturné med nya plattan och Sveriges kanske just nu mest homogena jazzband.”

Lisa Björänge –s., Klas Toresson –sx., Fabian Kallerdahl –p., Pär-Ola Landin –b och Jon Fält –tr.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Fredag 10 november

Linda Gail Lewis (Apple Hotel)

Linda Gail Lewis föddes 1947 i Ferriday, Louisiana, USA. Hon är sångerska och pianist och syster till den kände Jerry Lee Lewis.

Linda började turnera med sin bror redan som 14-åring, startade sin solokarriär under sent 1980-tal, har släppt flera skivor och turnerar i hela USA och Europa på både stora och små scener.

Terry Bozzio (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”An evening of solo drum music! Trumlegenden Terry Bozzio, erkänd från samarbeten med musiker såsom Frank Zappa och Jeff Beck, kommer till Nefertiti för att ge en solokonsert med världens största stämda trum- och percussionset!

Detta är en musikalisk föreställning helt unik i sitt slag där Terry ackompanjerar sina egna bastrumgångar med melodiska trumsolon. Musiken är intensiv, dynamisk, spirituell, melodisk, orkestral och atmosfärisk. Influenserna kommer från jazz, klassisk och etnisk musik.”

Bonnie Bishop (Tryckhallen,Falkenberg)

Me and Bonnie efter showen 10 november

Arrangerande Rootsy Grasstigen skriver; ”Ingen kan påstå att Bonnie Bishop haft en spikrak och självklar karriär. Trots en del framgångar under hennes tidiga karriär lossnade det aldrig riktigt. Inte heller efter att hon skrivit låten Not cause I wanted to till Bonnie Raitt kom det stora genombrottet. Låten hamnade på Bonnie Raitts album Slipstream som 2013 kammade hem en Grammy för årets bästa amerikanska album.

Ett ständigt turnerande tog till slut ut sin rätt och efter en panikattack som tvingade henne till akuten flyttade hon hem till sitt föräldrahem i Texas och beslöt sig för att musikkarriären var över. Hon började istället skriva ner berättelser om sitt liv och erfarenheter hon fått och tänkte satsa på det i stället för på musiken. Men ödet ville annat och när David Macias, på skivbolaget Thirthy Tigers, försåg producenten David Cobb (Jason Isbell, Sturgill Simpson, Chris Stapleton m.fl.) med Bishops material så förändrades allt.
Med stöd och guidning av Cobb kom Bonnie över sin oro och beslutet att lägga ner karriären för gott. Istället blev det en grandios comeback med albumet ”Ain’t Who I Was” och tio låtar som alla berättar historier om krossade hjärtan, livstvivel och återuppvaknande.

Amanda Werne (Draken)

Arrangören skriver; ”Amanda kommer att tolka Leonard Cohens fulländade musik i Drakens underbara atmosfär. Amanda Werne (aka Slowgold) skapar tidlösa, poetiska historier som bärs fram genom drömsk prärierock. En recensent beskrev musiken som ”att falla handlöst med vetskapen om att landa mjukt”.

Hennes röst och tolkning av Leonard Cohens musik ger Cohen den hyllningen som denna älskade artist är värd och vi får en musikalisk upplevelse utöver det vanliga. Detta är den enda konserten som Amanda Werne tolkar Cohen i höst så missa inte chansen!

(Sandy) Alex G (Oceanen)

Arrangören skriver; ”(Sandy) Alex G är det unga, excentriska folk-indie-popgeniet som redan vid 21 års ålder hade hunnit släppa en rad ödmjuka små mästerverk och DIY-album via Bandcamp känd som Alex G och som signades för anrika skivbolaget Domino efter att plattan ”DSU” blivit omnämnt som ett av årets album 2014 av Noisey, Consequence of Sound, CMJ och Time Out. Trots en uttalad rädsla för sitt oberoende och sin totala kreativa frihet så hittade Philadelphiasonen Alex Giannascoli (som han också heter) helt rätt på ”Beach Music” (2015) en platta som lyfte honom från sin succé i undergroundkretsar till en allt större publik med bibehållen integritet och identitet.

Den nu 24 år gamla (Sandy) Alex G släppte i början av sommaren uppföljaren ”Rocket”, ett alldeles bedårande album som fungerar som ett kalejdoskop över (Sandy) Alex G’s alla influenser, inspirationer och infall. Plattan är i ständig rörelse, skiftar mellan stilar, intryck och sångerna innehåller ett kollage av allt från countrypop till drömsk folkindie via Auto-Tune pianoballader till skimrande psychedelia och stukad jazz. Plattan har kallats Alex G’s countryplatta men trots ständig närvaro av typiska americanainstumenten akustiska gitarrer, fiol och banjo så är är detta så mycket mer än så. Här finns låtar och arrangemang som skulle kunnat snickrats ihop på Califone’s skrotupplag ihop med en hjälpande hand från Sparklehorse och ständigt spökar Eliot Smith’s heliga ande över plattans genialiska melodier men mest av allt låter det som en artist i full frihet att våga vara sin egen.

Efter att ha uppmärksammats av Frank Ocean med vilken han samarbetade på plattorna ”Endless” och ”Blonde” så får artisten som The Fader utsett till ”the internet’s secret best songwriter” och vars nya platta ”Rocket” Pitchfork utsett till ”Best New Music” med betyget 8.4/10 sitt definitiva genombrott som morgondagens nästa unga indie-singer/songwriterstjärna. Sanna våra ord.

T.B. & His Rhythm Trio feat. Shellac /Oakies w. Lil´Camille (KoM Bar)

Exklusiv och explosiv rockabillyafton med extra allt av allting!

The Shakers (Redbergsteatern)

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lördag 11 november

Kaipa Da Capo (Musikens Hus)

Kaipa Da Capo returns to Gothenburg! Roine Stolt, Ingemar Bergman, Tomas Eriksson, Michael Stolt and Max Lorentz promise old classics as well as songs from their recent ”Dårskapens monotoni” album.

The Quill (Sticky Fingers Klubbscen)

Arrangören skriver; ”Klassiska sättningen av The Quill, som skapade album som ”Silver Haze”, ”Voodoo Caravan” och ”Hooray! It’s A Deathtrip” har återförenats och släppt en helt ny låt vid namn ”The Spirit And The Spark”.
Sångaren Magnus Ekwall (Ayreon) är tillbaka bakom micken tillsammans med dynamiska trummisen Jolle Atlagic (Hanoi Rocks, Electric Boys, Firebird), gitarristen Christian Carlsson och basisten Roger Nilsson (Spiritual Beggars, Firebird).
De har i hemlighet spelat in en ny skiva med titeln ”Born From Fire” som kommer att släppas den 25 augusti via Metalville och är redo att ge sig ut på vägarna igen.
70-tals/stonerkänslan är intakt och den nya plattan innehåller 12 stekheta dängor.

Badi Assad (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Brasilianska Badi Assad kommer från en av landets mest kända musikerfamiljer och både gitarren och den brasilianska låtskatten har alltid varit centrala i hennes liv. Ur detta rika arv har hon skapat en egen personlig stil som gjort succé runt om i världen.

Hon sjunger vackert, gör percussion-ljud med munnen- som alltså används som en slags slagverk!- och så spelar hon gitarr. Det är kort och gott live hon ska upplevas! ”Live är hon fenomenal. Med teknisk känsla, musikalisk innovation och en ständig vilja att överskrida traditionella genrer och stilar är hon helt unik. Badi kommer solo.

Navid Modiri & Gudarna + Partiet Trio. (Sticky Fingers)

Arrangören skriver; ”Navid Modiri gjorde alla iranska mammor besvikna när han flyttade till Skåne och började på en folkhögskola för att han drömde om att bli poet istället för att studera till civilingenjör. Men i Fridhems folkhögskolas matsal träffade han Povel Ohlsson och började turnera runt på teatrar och kulturfestivaler och uppträda. Efter ett år fick de sällskap av Conrad Boqvist på gitarr och grunden till popbandet Navid Modiri & Gudarna var lagd.
Därefter följde flera år av hundratals livespelningar på festivaler, klubbar, skolor och kulturhus i Sverige. Bandet fick tusentals fans att studsa på Peace & Love-festivalen, 2000 kulturtanter att rocka på Världskulturmuseet i Göteborg och hela Mona Sahlins 50-årsfest att skaka rumpan. Bandet utökades med Kristofer Göransson som producent och på gitarr, Christian Nilsson på trummor och Jacob Brydolf på bas. Tre skivor hann spelas in och släppas på bland andra reggaelabeln Swing Kids och pop och punk-bolaget Bad Taste Records. Med ett popigt och highlifeinspirerat sväng och medvetna texter lyckades Navid Modiri & Gudarna med konststycket att få hela Sverige att tänka och dansa samtidigt. Genom tät kontakt med fans, långa skolturnéer och ett idogt livespelande lyckades bandet att utan någon som helst marknadsföringsbudget bli ett av de mest önskade banden på några av landets musikfestivaler.

Bandet släppte fyra skivor, spelade på Mona Sahlins 50-årsfest, blev hyllade av fotbollsupportrar från låten ”Hisingen luktar gräs”, fick tonåringar att stagediva på Göteborgsoperan, blev fällda i Granskningsnämnden när Navid läste upp låttexten till ”Omkoppling sker” i rikssänd radio, spelade förband till Gustav Fridolins tal på Almedalsveckan och fick hundratusentals svenskar att dansa till livet, politiken, humorn och sorgen i att vara människa.

2017 har bandet med unga studsiga pojkar blivit en grupp mogna män, fäder och kärleken till fansen, musiken och engagemanget har inte minskat. I en tid då polariseringen mellan grupper ökar, hatet på sociala medier får unga att ta livet av sig och musikindustrin pumpar ut slavkontrakt till Idoldeltagare är Navid Modiri & Gudarna mer angelägna än någonsin att erbjuda ett .

Fredrik Boltes har med reggaebandet Partiet gjort över 300 spelningar i 11 länder. Som uppvärmning den här kvällen kommer tre åttondelar av partiet och bjuder på en blandning av musik, politik och backtracks och svett.

Tomi Leino Trio (KoM Bar)

Den självlärde musikern Tomi från Finland spelar munspel och gitarr och sjunger blueso, Jaska Prepula bas och Mikko Pelto trummor

Sweet Little Angels & Johanna Hjort (Restaurang Ester,Kungsbacka) kl 15

Arrangören skriver; ” Johanna Hjort – En sångerska med rötterna från där jazz och soul möter blues. Kanske har du sett och hört Johanna göra Ella Fitzgerald på Nefertiti eller sjunga swing från någon annan av jazzscenerna i Göteborg.

Som frilansmusiker har Johanna körat bakom artister som t ex La Gayla Frazier och Eric Gadd. I mötet mellan Johanna Hjort och Sweet Little Angels slår det gnistor när jazz möter blues och det doftar Chicago Southside… Tankarna går till McDuff, B B King, Howlin Wolf…jazzigt, bluesigt och extatiskt!!

Välbekanta musikanter i bandet: Gunnar Petersson (tr) har ett CV som rymmer massor, Serve You Right To Suffer, Tottas Bluesband för att nämna några. Dan Helgesen (Hammond) unik och elegant organist som annars hörs med M-Rock, Hammond Hurricanes m fl. Al Tehler (git), välkänd från bluesscenerna både som pianist och gitarrist. Tehler Bluesband har funnits med i många år. Tobe Stensson (sax), även i M-Rocks band, Hills Blues Unit m fl står för blåset och Mats Boogh (bas), har hörts i Hammond Hurricanes, Friends Of The Devil m fl.

5 gentlemen som kommer att ta väl hand om Mrs, Hjort och som också gör egna mummer av McDuff, Jimmy Smith, Booker T& MG m fl.

Pale Honey (Smedjan, Tollered)

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Söndag 12 november

Pain Of Salvation (Sticky Fingers)

Sticky Fingers skriver; ”Pain of Salvation får ses som ett av de mest vitala banden i återuppkomsten av progressiv musik med en otrolig musikalitet, en mängd olika influenser och ett mörkt poetiskt anslag. Pain of Salvation har ett rykte om sig att vara oförutsägbara, spela utanför lådan och villiga att experimentera med stilar. Bandets senaste release heter ”In the Passing Light of Day” och det markerar en återgång till bandets hårdare sound från de första åren. Albumet är också ett mycket personligt album eftersom det handlar om tiden när grundaren Daniel Gildenlöw var på sjukhus i många månader på grund en köttätande bakterier som nästan tog hans liv.

 ——————————————————————————————————

 

Tisdag 14 november

The Americans/Gill Landry (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ” Kvartetten från Los Angeles är ännu så länge doldisar på stora delar av världens livescener men tippas bli stora under 2017. Att de spelat på Reese Witherspoons bröllop och är speciellt utvalda av T-Bone Burnett till hans teveserie om den bästa amerikanska musiken säger i alla fall en hel del. Hemma i USA är The Americans redan en stekhet snackis inom sitt musikaliska skrå med en blandning av klassisk akustisk och elektrisk rootsmusik som man spetsar med en ung hungrig profil samtidigt som man är varsamma och vårdar originalets själ.

Americana och singer-songwritern Ryan Bingham, också med bopålarna nedslagna i Los Angeles, och som haft The Americans som förband på ett par av sina turnéer kallar dem för leverantörer, ”av något av det absolut bästa låtskrivande som jag hört på åratal”.

Så även om kvartetten Patrick Ferris, gitarr, sång, Zac Sokolow, gitarr, banjo, fiol, mandolin, Jake Faulkner, bas, gitarr, mandolin och multiinstrumentalisten Tim Carr, trummor,piano,pump orgel,gitarr,banjo har hållit en lite låg profil när det gäller att i text berätta om sin egen musikaliska förträfflig så finns det gott om livematerial på bandets

”First Recordings” som släpptes under hösten 2016 är med sina fem spår är också ett kvalitetsbevis på att det här är något alldeles extra. Nyligen gjorde man klart sitt första ”riktiga album”, som Ferris kallar ”I’ll Be Yours” som släpps senare under 2017.

Louisiana-födde Gill Landry är en singer-songwriter, multiinstrumentalist, fotograf, vägburen luffare och gentleman.  Gill är kanske mer känd för att spelat gitarr, banjo, pedal steel som bidragande låtskrivare i Old Crow Medicine Show (sedan 2004), men med tredje självbetitlade album är influenserna mellan Dylan och gamla deltablues. Det går inte heller att undgå referenser till både Justin Townes Earl och Rayland Baxter.

The Raven Age/Zephyra (Sticky Fingers)

Arrangören skriver: ”The Raven Age är bandet som turnerat världen över tillsammans med giganter som Iron Maiden och Anthrax – innan debutalbumet ens släppts. Det London-baserade metalbandet drogs igång 2009 av gitarristerna Dan Wright och George Harris (son till Iron Maidens basist Steve Harris). Nu har de äntligen släppt debutalbumet ”Darkness Will Rise”

Zephyra spelar melodisk dödsmetall med thrashiga och industriella inslag. Ett andra, kritikerrosat fullängdsalbum, ’As The World Collapses’, släpptes hösten 2016.
En helt ny singel; ’The Darkest Black’, släpptes den 20 september via Inverse Records.  Bandet har både klubb-, festivalgig och Europaspelningar i bagaget,

Thomas Fredholm/Pär Öjerot (No 1 Guitarshop)

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *