Konserter i Göteborg med omnejd- andra halvan av februari 2018

Torsdag 15 februari

Ana Moura (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Live är Ana Moura en mycket intensiv upplevelse i stil med de stora fado-legenderna. Senast hon besökte Stora Teatern 2013 bjöd hon på en upplevelse vi aldrig glömmer. Nu får vi en ny chans att förföras av hennes fängslande röst och fantastiska elegans.

Ana Moura har moderniserat fado och gjort det populärt igen för en yngre generation. Hon lade till en trummis och en keyboard-spelare till sin klassiska fado gitarr-trio (inklusive den bästa portugisiska gitarrspelaren). “Desfado”, en modern klassiker, är det mest sålda albumet under de senaste fem åren i Portugal. Albumet, som har gjort Ana Moura till en internationell världsstjärna, har legat i topp tio sedan det släpptes 2012! Hennes senaste release “Moura” (2015), som producerades av Grammyprisbelönta Larry Klein (Joni Mitchell, Herbie Hancock, Madeleine Peyroux) nådde även den förstaplatsen på försäljningslistan.

Ana Moura anses allmänt vara den största fado-sångerskan i Portugal. Hon har tilldelats en mängd utmärkelser, bl a 2 Golden Globes, 2 Amália-utmärkelser och 1 Bästa Artist-nominering av Songlines Music vid sidan om andra artister såsom Caetano Veloso, Gilberto Gil och Herbie Hancock.

Det finns ingen annan fado-röst som Ana Mouras. En röst som rör fritt genom traditionen, men också flörtar elegant med popmusik, och formar ett mycket personligt uttryck.

Gabriel Kelley (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ”Med en röst som karakteriseras av eftertänksamhet och en lyrik som är såväl suggestiv som rättfram har Gabriel Kelley från Nashville på kort tid blivit en av Sveriges mest omhuldade artister inom americana-genren -” en ung man som spelar folkmusik av den gamla skolan. Han återvänder till Pustervik och trakterna där han som tonåring startade sitt spännande musikliv med ny singel och nytt album i bagaget.

”Hitta den musiken som gör att dina nackhår reser sig.” Det var detta kloka råd som en musiklärare gav Gabriel Kelley när folksångaren från Georgia var blott en tonåring som fortfarande var i färd med att upptäcka glädjen i musik, att utveckla sin egen smak och att sakta förstå att han kunde göra mer än att bara spela med till sina favoritlåtar. Dessa ord har allt sedan dess blivit Kelleys livsmål inte bara som entusiastisk lyssnare utan även som den singer-songwriter han blivit, en som skriver från hjärtat och strävar efter att komma i kontakt med sin publik på en djup, personlig nivå.

Denna mission har tagit honom runt jorden: Från familjens farm i lantliga Georgia, till musikskola i Lerum utanför Göteborg, från en framgångsrik karriär som låtskrivare i Nashville till klubbar i nästintill varenda stad i USA. Vi har sett honom i Jills veranda och snart sagt varenda morgonprogram på svensk TV, likväl som han varit support för artister som Jerry Williams, Jill Johnson och Bo Kaspers Orkester, och förstås turnerat flitigt under eget namn.”

Corroded /The Hawkins (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Efter fem års väntan avtäckte det svenska hårdrocksbandet Corroded deras efterlängtade fjärde album ”Defcon Zero” och nu väntar en Europaturné. 15 februari spelar Corroded på Sticky Fingers. Även om det tog fem år mellan de två senaste skivsläppen har det aldrig varit helt tyst kring Corroded. Bandet, som har fått ett enormt genomslag via ledmotiv i både ”Robinson” och ”Battlefield”, har genom ihärdigt gigande hållit sig ständigt aktuella. Med ”Defcon Zero” briserade allt.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Fredag 16 februari

Lars Danielsson Liberetto III (Nefertiti)

Nefertiti skriver ”Basisten Lars Danielsson har ett oefterhärmligt sound som kommer både från hans bakgrund och från sin klassiska utbildning. Danielsson är en av de mest efterfrågade basisterna i världen och har spelat med flertalet internationella stjärnor så som Michael och Randy Brecker, John Scofield och Charles Lloyd.

Liberetto är en referens till västerländsk konstmusik som är källan till hans kompositioner men gömt i namnet är också det latinska adjektivet -liber-, fri. Detta härrör till improvisation, hur individer kan ta linjer och former och anpassa dem, men framförallt hänvisar det till Danielssons musikaliska förståelse som inte känner några gränser.

Lars Danielsson -”b. Magnus Öström -tr -”elektronik. Gregory Privat -”p. John Parricelli -”g.

Helmut Lotti – Comeback tour (Lisebergshallen)

Arrangören skriver; ”Den internationella stjärntenoren är tillbaka och utlovar en känslomässig show Efter lång tystnad ger sig nu Helmut Lotti ut på en ”Come Back Tour” med mer än 57 konserter i Tyskland, Belgien, Österrike, Danmark och Sverige. 80 % av alla biljetter är redan sålda! Det råder inga tvivel om att han varit saknad på scen.

1995 erövrade han hela världen när albumet ”Helmut Lotti Goes Classic” gavs ut och åren efter följde en lång rad sublima album samt en mängd duetter med världsstjärnor som Andrea Bocelli, Eros Ramazotti, Placido Domingo, Sarah Brightman och Cliff Richard.

Han kommer till Skandinavien med en konsert fylld av de största hitsen från de många utgivna albumen samt sånger från det nyutgivna albumet ”Comeback”. Det är en samling av hans största hits från ”Helmut Lotti go Classic” – ”Out Of Africa” ”Helmut Lotti – My Tribute To The King” med flera.

SeLest, Martin Hederos & Amanda Andréas (Stora Teatern)

Storan skriver; ”SeLest släpper i vår sitt femte fullängdsalbum X och gör den 16 feb en unik konsert tillsammans med Martin Hederos + support Amanda Andréas.

Med på skivan gästar Ane Brun i duetten ”Två olika hem” som också släpps som andra singel under april månad. Albumet är inspelat i legendariska Nacksving studion i Göteborg. Mixad av Mattias Glavå samt mastrad av Simon Gibson i Abbey Road studios.

The Radio Dept. (Pustervik)

Arrangören Klubb Instant skriver” Av alla band som växte fram flörtandes med shoegaze och drömsk pop under 2000-talet var Lundabandet The Radio Dept. det allra mest intressanta. Sedan starten har bandet, numera en duo, skapat skör och shoegazeinfluerad pop -” alltid med finess, och alltid på egna premisser. Efter en tids frånvaro släppte The Radio Dept. förra hösten nytt i form av albumet -Running Out of Love-” en karg men ändå välljudande skildring av vår samtid. The Radio Dept. är en modern institution, och bland det finaste det här landet har att bjuda på i popväg.

I skrivande stund har The Radio Dept. släppt fyra fullängdare samt ett större antal EP:s. Trots att bandet redan hade en stor och hängiven internationell fanbas innan, så växte den än större när tre av deras låtar inkluderades i Sofia Coppolas film -Marie Antoinette-. -Lesser Matters- kom självklart med när NME korade 2000-talets 100 bästa album.”

Special Guest: KIM KI O.
Efter att ha släppt egenproducerade CD-Rs under 2007 och 2008, debuterade Istanbulbaserade Kim Ki O sitt första minialbum -Dans- via Nederländernas fina indielabel Enfant Terrible 2010. Duons andra platta -Grounds- följde 2013 via Parisbaserade Lentonia Records. Kim Ki O har turnerat i Europa och UK med namn som The Radio Dept., Moon Duo och Jens Lekman. Duons är högaktuella med sitt senaste album -Zan- som kom i november 2017.

Berras Bluesorkester (KoM musik&bar)

Bluesigt och souligt med  Bertil Löfdahl sång/ gitarr, Bo Hansson Hammond, Lars Mellqvist bas och Roger Mörck trummor
Mycket hammond och wha-wha med inslag av Tony Joe White!!

The Rocking Barber of Hisingen (Frölunda Kulturhus)

Musik av: Hasse Klippare. The Yeahvilles. ” I 45 år har Hasse Klippare styrt upp Hisingen arbetarmän. Från sin barbershop sprider han rockmusikens evangelium. Några gånger om året drar han ut med sin enmansshow med gitarren i ena handen och saxen i den andra. The Rocking Barber of Hisingen är en dokumentärfilm om att aldrig ge upp sina drömmar.”.

Hanne Hukkelberg (Oceanen)

Oceanen skriver; ”Hanne Hukkelberg är en av Norges mest vitala och sanna konstnärer. Hon har levererat kvalitetsmusik till musikälskare runt hela världen genom att bemästra konsten att sömlöst kunna röra sig mellan genrer med ett helt personligt sound.

Albumet ”Fire” har blivit utgivet, rosat och hyllat internationellt. Albumet kan hittas på listor över årets bästa utgivelser hos bl.a. NPR, Sunday Times och BBC, och Hukkelberg har flera världsomspännande turnéer bakom sig. Som ett resultat av detta kan det nämnas att hon på flera turnéer varit uppvärmningsartist tillsammans med vännen i amerikanska Wilco, och på låten ”Lucy” gjordes i samarbete med Disney till storfilmen Prins Caspian i Narnia Chronicles. Hemma i Norge har fått Spellemannprisen i Öppen klass för albumet Rykestrasse 68.

Håkan Broström kvartett (Unity Jazz. Kyrkogatan 13 )

Arrangören skriver; ”Håkan Broström har varit på gränsen till mytomspunnen de senaste decenniet. Han figurerar i de hippaste banden, bästa storbanden och spelar med amerikanska supermusiker som t.ex Joey Calderazo, Joe Lovano, Chris Potter, Dee Dee Bridgewater m.fl

Håkan Broström – Sax, Ludvig Berghe – Piano,Karl-Henrik Ousbäck – Trummor och Tom-Eddye Nordén – Bas

—————————————————————————————————–

Lördag 17 Februari

Sarah Klang (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Med en karriär som knappt bara börjat är Sarah Klang redan namnet på allas läppar. Från den legendariska konserten på Way Out West 2017 och omtalade framträdandet på Sweden Makes Music i New York, till utsålda spelningar i Stockholm och Göteborg, och en långvarig B-rotation för singeln ”Left Me On Fire” på P3. Fyra låtar in i karriären har den stora rösten och det smärtande hjärtat redan öppnat tårkanalerna hos lyssnare världen över och belönat Sarah själv den hedervärda nomineringen till ”Årets nykomling” på 2018 års Grammis-gala (8/2).”

Den 9:e februari släpptes Sarahs debutalbum, ”Love In The Milky Way” och den har fått i stort sett högsta betyg i alla tidningar, På konserten gästspelar Alice B.

Daniel Norgren- solo  (Konserthuset) även 18 feb

Konserthuset skriver; ”Under de drygt 10 senaste åren har han med sitt band bevisat att han är en av de allra främsta live artisterna vi har här i Sverige. Sedan dess har han släppt 6 album och 1 EP och gjort slutsålda konserter över hela Europa.

Hösten 2017 var Daniel Norgren på en omfattande headlineturné i USA som sträckte sig från norr till söder och kust till kust som innefattade bl.a legendariska Troubadour i Los Angeles och Bowery Ballroom i New York.

David Murray & Saul Williams (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ” David Murray är en av jazzens mest produktiva musiker som har gett ut hundratals album i eget namn och ännu fler som medmusiker. Murray har alltid haft en förkärlek till att blanda friform och avantgarde med det mer traditionella, svängiga. I hans musikkan vi finna spår av hans musikaliska förebilder- elegansen av Duke Ellington, den emetionekla gospeln från Albert Ayler och den melodiska kraften från Ben Webster.

Saul Williams kommer ifrån en helt annan värld. Slampoet, hip-hop artist, författare och politisk aktivist. Tillsammans med David Murray vävs ord och musik till en helhet, intensiv och som ett slag i magen. Groove, rytm, språk, musik och politik. Den 2 februari släppte de albumet Blues for Memo och detta är deras releaseturné.

David Murray –sx., Saul Williams –spoken words..Nasheet Williams –tr.,Orrin Evans –p.  och Jaribu Shahid –b.

Harry Banks Band (S/S Marieholm)

Harry Banks, sång, gitarr
Johan Johansson, keyboards
Stefan Bellnäs, bas
Dan Magnusson, trummor

Ohlin/Tehler/Pilquist (KoM Musik och bar)

KoM skriver: ”Tre hårda men ändå mjuka boys som alla har rötter i 60-70 tal sätter en Powertrio på Kom’s scen nu på lördag den 17 februari. Gruppen gör personliga tolkningar av rockmusik ifrån 60-70 talet.  ”

Richard Tehler – gitarr och sång Henrik Ohlin – Bas och sång
Henrik Pihlquist – trummor

Oskar Lindström Trio (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Oskar Lindström är en av landets mest uppmärksammade unga musiker. Han har vunnit ett otal tävlingar fått lika många nomineringar. Han huserar nuförtiden i Stockholm där han är verksam med många av landets mest etablerade grupper.

Hans pianospel är dynamiskt och lyhört. Med en teknisk briljans och en enorm förståelse för tradition men även det moderna, sticker han ut på den svenska jazzhimlen. Fånga ögonblicket och hör hans trio på Unitys scen. Se en framtida superstjärna skapas!”

Oskar Lindström – piano
Eirik Lund – kontrabas
Filip Olofsson – trummor

Wacken Metal Battle Sweden 2018  (Sticky Fingers)

De 20 utvalda banden som lördag den 17 februari spelar på fyra samtidiga deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Luleå och Hultsfred.

Vinnaren i respektive stad möts den 21 april i Malmö. I Göteborg står det mellan följande band
Aviana (Göteborg)
Chugger (Göteborg)
Disregard (Göteborg)
Rimfrost (Borås)
Scarblade (Göteborg)

Banden som går vidare från deltävlingen möts sedan i Sverigefinalen i Malmö den 14 april 2018 på Kulturbolaget. Där avgör en jury, med Lina Metalina i spetsen, vilket av banden som blir vinnare av WMBS 2018! Vinnaren i Sverigefinalen får spela på världens största metalfestival Wacken Open Air, där den internationella finalen av Wacken Metal Battle hålls.

Stefan Dafgård & Tommy Johansson (Rest. Hakelverket)

Minimalistisk blues, soul & country

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Söndag 18 februari

Sinne Eeg & Bohuslän Big Band – en hyllning till Ella Fitzgerald (Stora Teatern)

Storan skriver; ”2017 skulle Ella Fitzgerald, en av de absolut största jazzvokalisterna genom tiderna, ha fyllt 100 år. Hör Bohuslän Big Band i ett spännande samarbete med den danska världsstjärnan Sinne Eeg, när de tillsammans tolkar den oförglömliga musik som förknippas med Ella Fitzgerald. En konsert som med värme och respekt hyllar The First Lady of Song.

Sinne Eeg är en av Danmarks absolut främst vokalister, känd både för sin mogna jazzröst såväl som sin utsökta sångteknik.

Sinne har flera gånger prisbelönats för sin musik, bland annat har hon mottagit det prestigefyllda franska jazzpriset Palmarès (som delas ut av Academie Du Jazz) i kategorin ”bästa vokaljazz-CD”, samt vunnit en dansk jazzgrammis, för skivan Face the Music som kom ut 2014. Bohuslän Big Band är det kreativa och fräscha storbandet som inte räds någonting I musikens värld. Med en väl avvägd balans mellan tradition och nytänkande ligger bandet i framkant och har ett fantastiskt renommé världen över.

Walter Smith III (Unity Jazz, Kyrkogatan 13)

Arrangören skriver: En av de tveklöst hetaste saxofonisterna i världen kommer till Unity! Walter Smith III har hörts på otaliga plattor genom åren med bl.a Roy Hanes, Terence Blanchard, Eric Harland, Jason Moran, Christian McBride och många fler.

Han är en av de mest efterfrågade musikerna i världen, och det med rätta. I februari släpper han sitt femte album Twio.
Med sig till Unity har han bassisten Michael Janisch som spelat med bl.a Joe Lovano och Dianne Reeves. Trummisen Andrew Bain har man sett med Dave Liebman och Jon Irabagon. Det kommer garanterat bli en otrolig kväll!

Walter Smith III – Saxofon
Michael Janisch – Bas
Andrew Bain – Trummor

Bernhoft (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ” Jarle Bernhoft vill få folk att dansa och tänka på samma gång. Detta gäller även det nya albumet som släpps en bit in på 2018. Men först skall han ut på vägarna för att turnera med sina två EP: s ”Stop / Shut Up / Shout It Out EP” (maj 2016) och ”The Morning Comes EP” (20 januari 2017). På den nya plattan har Bernhoft haft ett fullt band med och inspelningen har skett mer eller mindre live. Inspelningsprocessen var på många sätt en återgång till rötterna och har formats av oron i den värld vi lever i, där saker som kriser och flyktingfrågor och miljö skapar ökande motsättningar mellan människor, säger Jarle.

Det har hänt väldigt mycket i Jarle Bernhofts musikaliska karriär sedan debutplattan släpptes för tio år sen. En ansenlig mängd sålda och utgivna skivor, en Grammy-nominering, medverkan vid stora amerikanska talkshows och en massa turnéer. För nästan två år sen stod han på Nefertitis intima scen helt ensam och trollband en fullsatt lokal med sitt bländande och eftertänksamma gung. Nu har vi den stora glädjen att meddela att Bernhoft återkommer till Göteborg – denna gång på den större scenen Pustervik. Datumet är 18 februari och biljetter släpps den 13 november.

Daniel Norgren- solo  (Konserthuset)

Konserthuset skriver; ”Under de drygt 10 senaste åren har han med sitt band bevisat att han är en av de allra främsta live artisterna vi har här i Sverige. Sedan dess har han släppt 6 album och 1 EP och gjort slutsålda konserter över hela Europa.

Hösten 2017 var Daniel Norgren på en omfattande headlineturné i USA som sträckte sig från norr till söder och kust till kust som innefattade bl.a legendariska Troubadour i Los Angeles och Bowery Ballroom i New York.

Just As Blue (Holy Moly, Andra Långgatan)

Holy Moly skriver:;”Med akustisk musik sprungen ur den amerikanska folkmusiken, bluegrass och country berättar Just as Blue historier om längtan. Om längtan bort och längtan hem, om att våga lita på att gryningen kommer även när natten är som mörkast. Sångerna berättar historier som känns aktuella idag fastän det i vissa fall är hundra år sedan de skrevs. Sånger som känns angelägna och som berör.

Bandet har gått från att vara en trio som började spela i 2014 till att sedan ett år tillbaka vara ett band på fem personer som spelar tillsammans. De har spelat på festivaler, kulturhus och kyrkor, och gjort en Europaturné. I maj 2017 släppte de sin självbetitlade EP ”Just as blue”.

Just as Blue består av: Ulla Tanggaard – sång & gitarr, Jens Gullbransson – mandolin & gitarr, Rebecka Tholerus – kontrabas, Jörgen Berg – banjo & dobro och Lasse Williamsson – fiol.

Harry Banks Band  (Rest. Hakelverket)

Harry Banks, sång, gitarr
Johan Johansson, keyboards
Stefan Bellnäs, bas
Dan Magnusson, trummor

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Onsdag 21 februari

Mark Olson/Easy October (Nefertiti)

Arrangören skriver; ”Mark Olson växte upp i Minnesota i en familj av bönder och lärare. Han började engagera sig i musik vid tolv års ålder och är till största del självlärd. 1985 grundade han tillsammans med Gary Louris, Marc Perlman och Norm Rogers bandet The Jayhawks och framgången var ett faktum. Sedan dess har Mark släppt ett antal album i flera olika konstellationer. Hans senaste soloalbum kom i september 2017 och fick namnet ”Spokeswoman of the Bright Sun”. Albumet skrev han tillsammans med sin norska fru Ingunn Ringvold och nu kommer han till Göteborg för en spelning på Nefertiti tillsammans med Easy October som support.

Under namnet Easy October har indie/folk-artisten Kristoffer Hedberg turnerat flitigt i Europa och spelat in både helt solo och i olika konstellationer och sättningar. Namnkunniga musiker och artister såsom Andreas Kleerup, Kristofer Åström och Nikke Ström är bara några av de som varit en del av Easy October sedan starten 2012. Den mer bandbaserade skivan “Sweethearts Before the Fall” nominerades både till Manifest- och Gaffapriset och de två senaste släppen, i en skivserie kallad “Nowhere But Here”, har båda tagits emot fint av publik och kritiker. I vår kommer Easy Octobers femte album, “Tangled up in Black”. Många trådar är knutna till 60- och 70-talets amerikanska folkscen, men de är flyhänt placerade i samtiden, med en uppdaterad känsla och en produktion som vågar vara både tidlös och skamfilad på samma gång. En av Easy Octobers styrkor är det genomgående starka låtmaterialet, låtar med varm americana-twang och fängslande melodier.”

SUSTO (Pustervik Matsalen)

Arrangören skriver; ” Efter en lyckad och hyllad debutplatta (bland beundrarna finns Band Of Horses sångare Ben Bridwell), intensivt turnerande (bla som support åt The Lumineers) och strålande uppföljaren  I´m Fine Tony  har ryktet om nya indie-americanahoppet Susto spridit sig likt en präriebrand i de initierade americanakretsarna. Deras personliga sånger är fyllda till bredden med influenser från söderns alla genrer, här finns känslofylld americana och rebellisk country-rock men framförallt en ungdomlig känsla av kompromisslös indierock med osviklig känsla för popmelodier.

– I think it depends on what day you catch us on as to how we would describe it. I feel that as a basis, there´s kind of an Alt-Country / Americana feel to it, which closely mirrors Indie Rock, as far as our background. There´s also the bluntness of what we´ll talk about sometimes, which lends itself to a little bit of Punk Rock. We also like to incorporate different styles musically. We also have strings and synths. We´re comfortable in the Alt-Country / Americana genre, but we´re also comfortable pushing those boundaries. I don-t know what people might call us, but were just an American band that is trying to make music that we know how to make, but at the same time, always be expanding what we are trying to do.- säger bandets ledare Justin Osborne om SUSTOs musik.

Bara för fyra-fem år sedan var läget ett helt annat. Bandets föregrundsfigur Justin Osborne behövde en paus. Han hade skrivit och spelat in musik sedan han var 15 och vid 26 års ålder kändes det som han gick i cirklar. Eller snarare stod och stampade på samma plats. Han behövde en förändring och därför lade han ner sitt gamla band Sequoyah Prep School och flyttade till Kuba!

Tanken var att lägga musiken åt sidan och ägna sig åt något samhällsbyggande arbete, men ganska snabbt hamnade Justin i Kubas musikerkretsar. Och låtarna fortsatte att komma, vare sig han ville eller ej. Osborne skrev på låtarna som skulle komma bli debutalbumet när hans producent Wolfgang Zimmerman introducerade honom för gitarristen och låtskrivaren Johnny Delaware och Susto var ett faktum.

Susto är spanska och refererar till en folksjukdom i Latinamerika som går ut på att själen är avskild från kroppen. Här hemma är vi mindre poetiska och kallar det panikångest.”

Anton Höber & Lea (Kustens Hus)

Arrangören skriver; ”Anton Höber bjuder med publiken på en resa där allt kan hända, till mångas stora förtjusning och andras stora förfäran. De senaste tretton åren har han stått på scener från Piteå i norr till Montevideo i söder (och på Orust i sydväst, men det är en annan historia). Anton undervisar i låtskrivande på Nordiska visskolan och fokus i hans eget uttryck ligger på texten och berättelserna. En avväpnande humor öppnar dörrar till det allvarliga. En politisk udd som för tankarna till Tage Danielsson löper också som en röd tråd genom hans framträdanden.

Lea har under flera år spelat som trubadur på caféer, krogar, små scener, gator och torg på många håll i Europa. Hon spelar både egna och andras låtar och har – tack vare sin mammas skivsamling – sedan tidigt inspirerats av musiker som Karen Dalton, Tom Waits, Bob Dylan, Martha Wainwright m.m. vilket hörs tydligt i hennes musik. Hennes gitarrspel är avskalat och direkt och hennes sång rak och ärlig. Tillsammans med texter om vänskap, saknad och revolutionärer blir hennes musik en känslosam resa som berör.”

Jaded Jane (Boca Boca, Rosenlundsgatan)

Bandet skriver; ”We are joined by Singer/Songwriter/Flutist AMALIA, performing newly written songs from her upcoming EP. Full length albums presented and played back on vinyl, plus acoustic set performances from Jaded Jane featuring guitar, keyboards and vocals.

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Torsdag 22 februari

Maria Lindström och K-G Malm (Dalheimers Hus)

Arrangören skriver; ”Maria Lindström, har många år bakom sig som vis- och kabaréartist med krogshower i det lilla formatet och ett tiotal album på marknaden. Här kommer Maria bjuda egna låtar varvat med allsång av ädlaste sort! Schlager från 40 till 90-tal!Enmansorkestern Håkan Andersson packar ner sin bas och sitt accordeon och kör upp från Malmö!KG Malm är vissångare, berättare och otyglad humanist och hans framträdanden kännetecknas av publikkontakt, värme och vildvuxna polisonger.Det kommer bli en kväll med musik, humor och hel del allsång.”

Darin (Lisebergshallen)

Med premiär 22 februari besöker Darin cirka 25 orter på sin konserthusturné i vår. Darins andra svenskspråkiga album, Tvillingen kom ut den 17 november.

Den första singeln från albumet, Ja må du leva, har sålt dubbel platinum.

Ossler (Folkteaterns foajé)

 Folkan skriver; ”Ossler är en unik gitarrist som har sin grund som strängbändare i klassiska rockbandet Wilmer X men som gick vidare solo som rundgångsälskande sidekick till Thåström. Men ikväll möter vi honom i en akustisk trio i Folkteaterns foajé.

I början av 2017 släppte Pelle Ossler sin sjunde soloskiva, Evig himmelsk fullkomning, en musikaliskt något hårdare skiva än sist. Efter framgångsrika spelningar med sitt rockband är det nu dags för något annorlunda, intimare och mer avskalat. En akustisk konsert där rösten och låtarna kommer mer i fokus och där en annan repertoar tar plats.”

Bohuslän Big Band – New Jazz Compositions (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan vid Örebro universitet genomför varje år en produktion tillsammans med Bohuslän Big Band. I centrum står nyskriven musik av kompositionsstudenter från de båda musikhögskolorna. Årets projekt sker den 19-23 februari med en konsert den 22 februari på Nefertiti i Göteborg och en den 23 februari på Örebro Musikhögskola.

Samarbetsprojektet mellan de tre parterna är en unik satsning i Sverige på kompositionsutbildningar och kompositionsstudenter inom jazzgenren. Hela projektet produceras av Bohuslän Big Band i samarbete med lärarna i komposition på de båda högskolorna, professor Örjan Fahlström vid Kungliga Musikhögskolan och Hans Balstedt, Musikhögskolan vid Örebro universitet. Veckan innefattar heldagsrepetitioner med Bohuslän Big Band i Göteborg samt konsert med uruppföranden och presentation av fyra tonsättare.”

My Sweetest Punch & Easy Keeper (KoM Musik och bar)

Americana, indie, soul, rock och pop

Alice Boman (Oceanen)

Oceanen skriver; ”Efter en tids exil är Alice Boman äntligen tillbaka med nya singeln Dreams från kommande album som släpps nästa år.

Alice Bomans första EP ”Skisser” (2013) skrevs hemma i sovrummet i Malmö, utan en tanke på att någon skulle höra. Hon betraktade dem egentligen inte som färdiga låtar, mer som just skisser. Menen demo med hemmainspelningarna nådde Adrian Recordings och resten är historia. Efter att pressreleasen skickades ut hände allt av sig själv. I juni 2013 var hennes låt ”Waiting” den andra mest bloggade låten i världen.

”EP II” (2014) spelades delvis in i ett hus på landet (samma hus blev också startpunkten för det kommande albumet). Musikskribenter golvades inför hennes ärliga, avskalade musik. Det blev artiklar i internationella medier som The FADER, The Guardian, NPR, Entertainment Weekly, med flera. På Manifestgalan, indiebolagens Grammisgala, tilldelades hon 2015 priset ”Årets kompositör”.

Alice Boman åkte på turnéer i Europa och USA och hennes musik hördes i TV-serier som Transparent, Suits, Being Human och Catfish. I Transparent var låten ”Waiting” en återkommande låt i flera avsnitt och Alice gjorde också en cameo där hon sjöng låten live. Tre år efter senaste EP:n är Alice äntligen tillbaka med ny musik. Först ut från kommande LP är singeln Dreams. Låten var den första hon skrev efter framgångarna med de första släppen.

Bäckbrothers Jazz Tivoli med Ildo Nandja (Holy Moly, Andra Långgatan)

Holy Moly skriver; ”Ildo Nandja was born in Matola- Maputo, Moçambique. From a young age he engaged with playing music, starting with percussion instruments. Through his involvement in a local music and dance company, Ildo began playing the timbila, a traditional xylophone. His dedication led him to perform at festivals and events across Africa and Europe.
Now recognised as an outstanding and disciplined jazz musician, bass player and soloist, Ildo has collaborated with countless international and local musicians across Southern Africa and abroad.
During his studies at the University of KwaZulu-Natal, he went to Virginia Commonwealth University in the US three times as part of an on-going exchange between the institutions. In South Africa he has participated in the University of South Africa’s International Jazz School and lectured and performed at the Standard Bank National Youth Jazz Festival. Recently he accompanied his student ensemble to the Oslo Jazz Festival in Norway, and was one the headliners of the More Jazz Series 6 festival 2016.
His debut album ‘Pãz a Todos’’, released in 2016, infuses traditional African rhythms and melodies with Jazz, contemporary and Latin music.

Sinikka Thörn voc/fiol
Anders Bäck sax
David Bäck piano/voc
Anders Kjellberg drums
Consert & Jamsession

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Fredag 23 februari

Gunilla Backman – Bara Barbra! – Streisand på svenska (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver” Gunilla Backman är en av Sveriges mest erfarna musikalartister och har tidigare gjort succé med sin hyllningsföreställning till Barbra Streisand på Stadsteatern i Stockholm och sedan åkte föreställningen One Voice på turné och resultatet blev 13 konserter runt om i landet. Hon gjorde även två konserter i Berwaldhallen med hela Radions Symfoniker och fick där lysande recensioner i DN.

Barbra Streisand är en av världens mest framgångsrika artister som har underhållit världen under flera decennier. Gunilla Backman har länge drömt om att framföra Streisands låtskatt och hyllningskonserten One Voice blev verklighet där Erik Fägerborn även har översatt några av låtarna till svenska.

”- I mötet med kapellmästare Joakim Holgersson föddes iden att tolka artistlegenden Barbra Streisand på svenska. Hon har betytt mycket för oss båda, och i mitt musikliv har hon varit närvarande sen barnsben. Jag har svårt att tänka mig en mer mångfacetterad artist än Streisand” säger Gunilla. Med sig har hon även Christina Wirdegren-Ahlin på cello och Pär Grebacken på träblås, några av Sveriges bästa musiker.

Gunilla Backman har tidigare gestaltat huvudroller i Sverige, Tyskland och i Londons West End i musikaler som West Side Story, Les Miserables, Chess och Jesus Christ Superstar. Hon fick sitt stora genombrott med rollen som Donna i den svenska uppsättningen av Mamma Mia!, för vilken hon belönades med en guldmask för bästa kvinnliga huvudroll.

Regi: Maria Antoniou.

Zilverzurf – Mantra Sessions (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Albumet Mantra Sessions är resultatet av två musikers jammande med trummor och bas över en sk. mantrabox. En mantrabox är som en liten spelare i fickstorlek som funkar med två AAA-batterier och som ljuder Indiska mantran. Jammen utvecklades sedan till hänförande låtar med gitarr, piano, blås, sång och andra instrument. Den låg flera veckor på World Music Chart 2016 och nu tar bandet sig ut på vägarna. Självklart tar de med sig sin mantrabox och adderar även bild- och ljudeffekter.

Mantra Session är en ljudresa av dub, reggae och jazz- från Indien och tillbaka.

Johan Zilverzurf Zachrisson –g., Robin Robbie Rulah Cochrane –tr, loops. ,Desmond Foster –b, s.,Tommy Bernie Berndtsson –keys., Klas Jervfors –tb, perc.  och Jonas Johnagold Backlund –sound/design.

Slowdive (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”22 år efter senaste plattan kom i våras nya självbetitlade albumet -Slowdive-. En platta som visar upp hur betydelsefulla deras klassiska album varit inom dream-pop-scenen och vilken enorm kvalitet bandet ännu besitter. Efter en framgångsrik comeback som liveband sommaren 2014, med en festivalturné som startade med att Slowdive var ett av headlinenamnen på inflytelserika Primavera Sound-festivalen var det hela tiden bandets ambition att också komma tillbaka som band med ett nytt album.

Stärkta av framgångarna som liveband så låg fokus på att fånga bandets unika dynamik även om det i vanlig ordning är bandets melodimästare Neal Halstead som ligger det mesta av materialet.

”It’s poppier than I thought it was going to be,” säger Halstead, och fortsätter: ”When you’re in a band and you do three records, there’s a continuous flow and a development. For us, that flow re-started with us playing live again and that has continued into the record.”.

Plattan -Slowdive– tar de gnistrande melodier och ambienta rytmerna rakt in i framtiden samtidigt som deras historia som dreampoplegender ekar längs vägen. Albumet släpps av amerikanska indielabeln Dead Oceans (Kevin Morby, Phoebe Bridgers, Phosphorescent) och till sin hjälp har de haft Chris Coady som även producerat Beach House (ett band vars album Slowdive säger sig älska, och det hörs lång väg vilket inflytande Slowdives musik haft på Beach House).

Tidigt 90-tal släppte Slowdive trilogin -Just for a Day-, -Souvlaki- och -Pygmalion- via Creation Records (Jesus & The Mary Chain, My Bloody Valentine, Primal Scream) innan de gick skilda vägar. Nu är de tillbaka, redo för en värld som numera blivit redo för Slowdive.

Triller (Folkmusikkafét, Allégården)

Arrangören skriver; ”Triller är ett av Sveriges mest dansanta folkmusikband. Kvartetten spelar folkmusik på ett sällsamt fångande sätt fyllt av innerlighet, med en unik klangfärg, som ges av den originella sättningen klarinett, munspel, fiol, slagverk och gitarr.

Pontus Estling, Erik Ronström, Sheshti Johansson och Jens Linell är musiker med olika bakgrund som samlats kring sin strävan att låta den svenska folkmusiken andas, vara levande och utvecklas. Låtar ur gamla notböcker från 1700-talet har getts nytt liv igen samtidigt som egna kompositioner utgör en betydande del av musiken.

I pausen spelar Bagaregårdens spelmanslag.

Hollywood Undead (Trädgårn)

Trädgårn skriver; ”Från Hollywood – men utan glitter och glamour. De fem medlemmarna visar upp en helt annan del av ”Tinseltown” än vad vi är vana vid att se i filmer och TV-serier. Det är rått och smutsigt, det är hårt och asfaltsdoftande. Aktuella med kommande albumet ”V” återvänder de fem maskerade medlemmarna till Sverige för konsert!

Bandet har miljontals streams/views och fans världen över. Låtar som ”Undead”, ”Bullet”, ”Everywhere I Go” och senaste singeln ”California Dreaming” har förvandlat Hollywood Undead till ett kultband på kort tid. Ända sedan debutalbumet ”Swan Songs” från 2008 har bandet sparkat in dörrar och banat väg med sin unika mix av rap, rock och metal.

Slimfit (KoM musikochbar)

Anders Carlsson gitarr/ sång, Peter Rabe sång/ munspel/ gitarr, Jean Claude Murzeau keyboard/ gitarr, Björn Lindbom bas/ sång, Christer Dybeck trummor

———————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lördag 24 februari

Martha High & the Soul Cookers (Nefertiti)

Grandmaster Flash (Trädgårn)

Belle & Sebastian (Gothenburg film studios)

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Söndag 25 februari

Peter, Bruno & Matilda – Unplugged (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Peter Johansson, Bruno Mitsogiannis och Matilda Grün förenar sina fantastiska röster i en konsert där ordet musikalitet i högsta grad får sin rätta betydelse. 2016 filmades en inspelning när trion spelade in låtarna ”Utan dina andetag”, ”Fix you”, ”Love will keep us alive” samt ”I still haven’t found what I’m looking for”. Detta lades upp på youtube och har setts och uppskattats av hundratusentals människor runt om i världen.

Publiken kan se fram emot två akter fyllda med magisk stämsång, där trion kompar sig själva på piano, bas, gitarr, ukulele mm. Rivigt och stämningsfullt, blandat med mycket humor och framförallt en musikalisk kvalitet som få kan mäta sig med.

Peter, Bruno och Matilda har digra meritlistor med otaliga huvudroller i musikaler, medverkan i mängder av tv-program och karriärer utomlands. Men det som gör dem unika är de 100-tals egna konserter som de på egen hand har producerat och skapat. Champions of Rock, Sommarkonserter, Julturnéer, Peter & Bruno mm som tillsammans hittlills lockat en publik på nästan 300 000 personer!

Edda Magnason & Norrbotten Big Band (Kungsbacka Teater)

Edda Magnason tog musiksverige med storm när hon porträttlikt gestaltade Monica Z. Nu får vi möta henne i egen person som sångerska, musiker och kompositör. Hon backas upp av Norrbotten Big Band – ett av landets bästa storband.

Bandet leds av saxofonisten Håkan Broström som tillsammans med Johan Lindström (Tonbruket) arrangerat Edda Magnasons egen musik, som beskrivs som en sömlös blandning av jazz, pop, visa och klassiskt. Som sångerska och kompositör jämförs hon med Björk och Kate Bush.

Gibonni (Pustervik)

Arrangören skriver; ”Gibonni – en av Balkans mest folkkära rockmusiker. Zlatan Stipiši? Gibonni, född 13 augusti 1968 i Split, är en kroatisk sångare, musiker och kompositör från Split. Gibonni började sin karriär 1980 med heavy metal-bandet Osmi putnik. Tio år senare inledde han sin solokarriär med sånger som kombinerade rock, pop och Dalmatinsk folkmusik. Han är för närvarande en av de mest populära och inflytelserika musikerna i forna Jugoslavien. 2013 släppte Gibonni albumet ”20th Century Man”, ett album där han sjunger på engelska.

Gibonni är Unicef-ambassadör och något av en hippie vars 20-åriga solokarriär alltid har lyckats överskrida de skarpa etniska gränserna på Balkan. Han är en slags fredsduva från en del av Europa känd för konflikter. Gibonni har genom åren samarbetat med många världskända musiker, bland annat basisten Pino Palladino, trummisen Manu Katche, gitarrister som Steve Stevens, Miroslav Tadic och Vlatko Stefanovski.

Även om Gibonni fyller de största arenorna på Balkan så är han ganska okänd i Skandinavien. I februari 2018 uppträder den kroatiska stjärnan tillsammans med sitt storslagna sjumansband för första gången i Sverige!  ”

Sue Sergel Trio (Holy Moly, Andra Långgatan)

Holy Moly skriver; ””Bluesinspirerad folkmusik” kanske man kunde beskriva det som. Minimalistisk men kraftfull i sin uttryck. Sångerna inspieras dels av Sue´s eget liv, men även den amerikanska populärkulturen. Stark material framfört med Sue´s lite hesa röst, Erik´s ”twangiga” Gretch gitarr och Jimmys följsamma bastoner.

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Måndag 26 februari

Iro Rantala & Ulf Wakenius (Stenhammarsalen)

Ulf Wakenius var Oscar Petersons gitarrist och göteborgaren har under flera decennier roat och utmanat den internationella jazzpubliken med sitt groove, sin teknik och sin improvisation. Här möter han den lika kreativa Iiro Rantala som skjutit fram som en av de mest omtalade jazzpianisterna i Europa. Första soloskivan blev en storsäljare och med albumet My Working Class Hero, en hyllning till John Lennon, har han breddat och fördjupat sitt alltid lysande spel.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Tisdag 27 februari

Fröken Elvis (Göteborg Stadsteater)  lunch show kl 12

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Onsdag 28 februari

Tim Lothar & Holger HoBo Daub (DK/DE) (Café Hängmattan)

Born in Denmark, Tim started his musical career as a drummer. After 25 years behind his drum kit, he began developing his singing and taught himself to play acoustic guitar in order to explore classic American Delta Blues. With an indisputable talent and great musical insight, Lothar began a whole new career as a solo performer, and very quickly issued his debut-CD, Cut To The Bone, in 2006. The CD received enthusiastic reviews at home and abroad.

His next release, In It For The Ride (2008), won the award for ”Best Danish Blues Album” at Danish Music Awards ( the danish Grammy). Later that year he was also handed another major Danish award: ”Blues Artist of the Year” Tim’s touring schedule increased, playing festivals and venues all over Europe. His new cd, ”Stories” is, as with all self-written material, a very personal album, with tales from real life. This album shows a confident, mature songwriter who has found his own style. On stage, his way of becoming “one with the music” keeps fascinating his growing audience.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *