Konserter i Göteborg med omnejd – Första halvan av juli 2018

Söndag 1 juli

Until North (Holy Moly, Andra Långgatan)

Holy Moly skriver; ”Med Ann-Marita Garsed i spetsen levererar Until North mogen och stabil country/americana. Tillsammans har bandet kokat ett smörgåsbord av den bästa musiken från landet på andra sidan Atlanten. Blandat med det nordiska vemodet och en smula gubbrock.”

Lalla Hansson  (TCB Café Floda)

—————————————————————————————————————

Onsdag 4 juli

Daniel Norgren (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Daniel Norgren låter sin musik växa vilt och är en frisk fläkt i musiksverige. Med rötter i amerikansk folkmusik och blues har hans texter fängslat publiken sedan starten för drygt tio år sedan. I februari spelade han två kvällar på ett slutsålt Göteborgs konserthus, som del av sin första skandinaviska soloturné. Den 4 juli styr han stegen mot Stora Scenen för att uppträda live på Liseberg.

Daniel Norgren släppte första plattan för drygt tio år sedan och har sedan dess fängslat sin publik med sina innerliga texter, ödmjuka stil och starka röst. Den här sommaren har han för första gången hittat vägen till Liseberg, dit han tar med sig sitt band, och fortsätter strövtåget.

Rigmor Gustafsson (Villa BelParc, Slottsskogen)

Arrangören skriver; ”Med tre guldsäljande album är Rigmor Gustafsson unik på den svenska jazzscenen. Utöver flertalet utmärkelser och stipendier har hon belönats med den kungliga medaljen Litteris et Artibus och är adjungerad professor vid Ingesunds Musikhögskola.

Rigmor Gustafsson har också medverkat vid ett antal TV-framträdanden, på Nobelfesten, Allsång på Skansen, Kronprinsessan Victorias födelsedag och bröllop och i På Spåret. Nu besöker hon Villa Belparcs scen tillsammans med sitt band och vi kan förvänta oss både klassiker och nya låtar som enligt kritikerna kunde varit hämtade ur The Great American Songbook.

————————————————————————————————————————-

Torsdag 5 juli

Sabina Ddumba (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver: ”På bara några år har Sabina Ddumba säkrat sin plats som en av Sveriges mest musikaliska artister. 2014 debuterade hon med singeln Scarred For Life som följdes av hitlåtarna Effortless och Not Too Young.  I vår är hon på turné i Sverige och 5 juli uppträder hon på Stora Scenen.

Det var bara två år sedan som Sabina Ddumba, numera signad hos Warner Bros i USA, utnämndes till Årets nykomling på både Grammisgalan och P3 Guld. Stjärnskottet var självklart redan från starten och låtar som (numera platinasäljande) Not Too Young och Effortless talade sitt tydliga språk.

Sabina Ddumbas karriär skulle bli spännande att följa. Det hyllade debutalbumet Homeward Bound (2016) bekräftade den bilden. Det är en skiva som ständigt växer, inte minst för Sabina Ddumba själv.

Senast Sabina Ddumba uppträdde på Liseberg var 2016, nu är hon tillbaka på Stora Scenen ”

Fredag 6 juli

Singer-Songwriter-kväll (Villa Belparc, Slottsskogen)

ED HARCOURT

Arrangören skriver; ”Ed Harcourt slog igenom år 2001 med debutalbumet ’Here Be Monsters’ som nominerades till ett Mercury Prize senare samma år. Sedan dess har Harcourt fortsatt att bjuda på intim singer-songwriter-pop hopsnickrad på bästa sätt och hittills har vi fått ta del av sju små mästerverk. Album nummer sju i ordningen ’Furnaces’  från 2016 är hans mest ambitiösa och fulländade album hittills.

JULIA FREJ

Julia Frej är en musiker/låtskrivare/artist född i Stockholm. En stor liveartist som senaste året blivit känd för sin starka röst. Hon har ett förflutet som modell/programledare och var ena halvan av humormusikduon Kakan och Julia på SVT tillsammans med Kakan Hermansson. Duon gick sedan vidare och gjorde talkshowen Kaka på kaka i två säsonger där Julia skrev musiken.

Med singeln och tolkningen utav Broder Daniels ”Shoreline” som Julia översatte till svenska med titeln ”Vi är skuggor” fick Julia en viral hit både i tv och på Spotify där låten snart ligger på 1 miljon streams. Det följer Julia Frej nu upp med sitt egna svenska material. Den 12 maj släpptes EPn ”Fröken Frejs Epistlar” som innehåller fem stycken egenskrivna låtar.

KRISTOFER ÅSTRÖM

2018 är året Kristofer Åström firar 20 år som soloartist. Under åren har han hunnit släppa en hel del album och några minialbum. I samband med hans 15 årsfirande som soloartist kom det hyllade samlingsalbumet An Introduction to… Hans uttryck går inte att ta fel på. Den nakna, sällan höjda rösten och de raka, gripande texterna har en sällsynt förmåga att få publiken att lyssna.

Åströms musikaliska bana började i början av 1990-talet som gitarrist, sångare och låtskrivare i bandet Fireside. Bandet släppte sex album mellan 1998 och 2003, turnerade flitigt i både Europa och USA, signades av stjärnproducenten Rick Rubin och hans bolag American Recordings som även släppte Johnny Cash sista album. Kristofer Åström solodebuterade 1998 med Go, Went, Gone.

ALICE BOMAN

Singer/songwriter från Malmö som skivdebuterade 2013

LSDZ – Hawaii (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Trion LSD (eller snarare i detta fall LSDz) behöver ingen närmare presentation. Gruppen har under flera år rönt stora framgångar, inte bara i Skandinavien, utan även i Kanada och övriga Europa. Denna gång beger de sig ut på vägarna under sitt nya vansinnesprojekt, kallat ”Hawaii”.

Hur skulle det låta om Sonny Rollins Trio fick spela Lasse Stefanz repertoar? Det kan ni få uppleva om ni kommer ner till Nefertiti!

Fredrik Lindborg – sx., Martin Sjöstedt – b. och Daniel Fredriksson – tr.

—————————————————————————————————————

Lördag 7 juli

Contact (Liseberg,Taubescenen)

Liseberg skriver: ”Förra året stod Contact på scenen igen när Parkfesten i Nora firade 10 år. Något föryngrad genom violinisten Gaia Pilossian och Teds Åströms söner Albin och Johan.

Ted Ström har gjort ett tiotal plattor som soloartist och hans “Vintersaga” har spelats in av Monica Törnell, Jerry  Williams, Sarah Dawn Finer och senast av Amanda Bergman. Ted gör också filmmusik, bl a musiken till nästan alla Lars Molins filmer och tv-serier. Han arbetar också som bildkonstnär

Lorne De Wolfe’s musikaliska karriär har fortsatt med den framgångsrika gruppen Hansson de Wolfe United,  senare De Wolfe United med Jonas Isacsson. Deras kanske mest kända låt är “Var kommer barnen in”. Ett tiotal
album har det hunnit bli under åren och nya låtar är på väg.

Dagens Contact:
Lorne De Wolfe sång, bas.
Ted Ström sång, keyboard.
Björn Holmsten sax.
Claes Palmqvist fiol, mandolin.
Jonas Isacsson gitarr.
Gaia Pilossian fiol.
Johan Ström sång, keyboard, gitarr.
Albin Ström trummor.

Lisa Ekdahl (Villa Belparc, Slottsskogen)

Arrangören skriver; ”Lisa Ekdahl är en svensk sångerska som är känd för sin unika röst. Hennes lågmälda, sköra stil, matchad med känslighet har bländat både fans och kritiker. Hon slog igenom över en natt med låten ”Vem Vet” och hennes självbetitlade debutalbum sålde fyrdubbla platina.

Flera europeiska länder och i synnerhet Frankrike har fallit för hennes diskreta sätt att utföra jazzstandarder, bossanova och originallåtar. Lisa gjorde en omfattande turné under våren och sommaren 2017 efter sitt senaste album ”När alla vägar leder hem”.

Lisa Ekdahl – Vocals. Mathias Blomdahl – Gitarrer, bas, sång etc. Anderas Nordell – Elektrisk och upprätt bas, sång. Milton Öhrström – Piano, orgel & mellotron. Ola Hultgren – Trummor.

Git Hit In Your Soul feat. Svante Lodén (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Elektrisk och eklektisk funk! Alla de här musikerna utom en har spelat och/eller spelar fortfarande med Damn! När de satte ihop sitt nya funkband, uppkallat efter Charles Mingus ösiga låt, var det kärleken till band som Defunkt, The Meters, Sun Ra, som förde dem samman.

Det blir även några sköna Ray Charles-klassiker med Svante Lodén bakom mikrofonen. Svante som liksom Måns var med och bildade Damn på 90-talet, på den tiden när Timbuktu bara fanns på kartan i Mali. Vi ser fram mot en stor och blandad påse funk.

Svante Lodén – s., Måns Mernsten – keyb., Magnus Lindeberg – g., Mats Ingvarsson – b. och Arvid Ingvarsson – tr.

Mats Westling (Kronhusgården)  kl 16-20

Arrangören skriver; ”Mats Westling slog igenom med låten “Perfekt” 2008, hämtad från skivan ”Café Jacob”. Låten blev snabbt en av bl. a Riksradions mest önskade och spelade. Genom ett flitigt turnerande har han byggt upp en hängiven publik runt om i Sverige/Norden och är mer dedikerad än någonsin. Han släppte nyligen sitt sjätte album ”Maneter och Poesi…”

—————————————————————————————————————–

Söndag 8 juli

Elliott Murphy & Olivier Durand (Hwitans Trädgård,Falkenberg)

Arrangören skriver; ”Elliott Murphy född på Long Island New York 1949. Debuterade med albumet Aquashow 1973 samtidigt som hans bäste vän Bruce Springsteen släppte sitt första album. Skivorna recenserades i Billboard Magazine samtidigt. Murphy spåddes bli den största artisten. Så blev ju inte historien.

Medan Elliott Murphy och hans följeslagare Olivier Durand, en makalös gitarrist, kallad för den akustiska gitarrens svar på Jimi Hendrix håller till på de mindre konserthusen turnerar Bruce världen över o fyller arenor.

Elliott bor i Paris sedan 1991, har 38 album bakom sig och en lång karriär, turnerar jorden runt o har en trogen publik.

————————————————————————————————————————-

Måndag 9 juli

Matt Charette + Lisa Wanloo (Holy Moly)

Holy Moly skriver;  All the way from Boston – Matt Charette! I sommar har ni chansen att lyssna på en känd figur från Bostons punkscen. Denna gång kommer han solo och bjuder på mer country än punk! Gå in och lyssna på ett av hans projekt:

Lisa Wanloo har en röst som är både skör och innerlig framför Lisa Wanloo låtar från hjärtat som får dig att känna. Med ett stillsamt country-inspirerat folkligt sound blandar hon både akustiskt och elektrifierat. Lisa har gjort ett gäng spelningar i Göteborg under 2017 och har precis startat inspelningar av vad som snart ska släppas ut i världen.”

Hanne Juul & Leif ”Pedda” Pedersen (Gräfsnäsgården,Slottsskogen)

Arrangören skriver; ”Hanne Juul har under trettio år som artist sjungit för människor i alla sammanhang – från den intima stugmiljön till den stora festivalscenen. För barn och vuxna i skola och omsorg, vid konferenser och kulturevenemang, i kyrkor och konsertsalar.

Hon har turnerat och medverkat i radio och TV i alla Nordens länder med utfärder ner i Europa. Hon har medverkat i olika nordiskt sammansatta artistgrupper och har dessutom sjungit technomusik med gruppen Nåid bl.a. på Hultsfred och Roskildefestivalen.

———————————————————————————————————————–

Tisdag 10 juli

Ed Sheeran (Ullevi)                       även 11 juli

Den 26-åriga Ed Sheeran är en av världens just nu populäraste artister. Han sålde slut Globen i Stockholm på bara några minuter tidigare i år. När hans tredje album släpptes i mars blev det världens mest streamade album på en vecka och hemma i England blev skivan den snabbast säljande någonsin av en manlig artist.

Låtlista från 10 juli Ullevi

 1. Castle on the Hill
  2. Eraser
  3. The A Team
  4. Don’t / New Man
  5. Dive
  6. Bloodstream
  7. Happier
  8. I’m A Mess
  9. Galway Girl
  10. Feeling Good / I See Fire
  11. Thinking Out Loud
  12. One / Photograph
  13. Perfect
  14. Nancy Mulligan
  15. Sing

Extra:
16. Shape of You
17. You Need Me, I Don’t Need You

———————————————————————————————————–

Torsdag 12 juli

Åmåls Blues Fest                             pågår 12-15 juli

Sofie Reed i Kulturmagasinet,Åmål 12 juli-18
ulturmagasinet 15:00-18:00
15:15 Julia & The Basement Tapes
15:50 Jesper Theis (DK)
16:35 Old Kerry McKee
17:15 Sofie Reed
Kulturchef: Stefan Jacobsson
ÅBF: Christer Nilsson
Junior Blues Prize
20:00-00;00 Blues Nite
20:15 Geir Westby Band (NO)
21:30 Fat Bull
23:00 Sense of Blue Cream

 

The Sounds  (Liseberg, Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”The Sounds som bildades 1998, med Maja Ivarsson i spetsen, tog den svenska indiescenen med storm år 2002 – med debutalbumet Living in America. Sedan dess har de nått framgång både på hemmaplan och internationellt. Förra året släpptes den efterlängtade EP:n The Tales That We Tell. Nya EP:n följdes även av en välbesökt Sverigeturné.

Kaili Kinnon (Holy Moly, Andra Långgatan)

Holy Moly skriver; ” Kaili Kinnon is a Canadian singer and songwriter from Toronto. Backed by her incredible band or playing solo, Kaili makes lush and groove-driven jazz, soul and rock infused pop music, sometimes referred to as alt-jazz indie pop. Kaili’s voice has been described as “rare and splendid” by L’Express and as “commanding, revelatory, alive” by the Toronto Arts Report.

This year, Kaili is engaged in a project called Twelve-Eighteen in which she is releasing a new single every month. In July 2018 Kaili will tour Europe in support of this project. This special stripped down tour features Andrew Avitia-Bush – mandolin and synth player extraordinaire.

Grekisk afton (Villa Belparc, Slottsskogen)

Arrangören skriver; ”Den prisbelönta grekiska orkestern Kompania med Maria Fasoulaki turnerar runt hela Europa. Med traditionell sättning spelar de Rebetiko på gammalt vis.
Greek Romantic Orchestra förmedlar den sorglösa, vackra men också melankoliska bilden av Grekland som vi känner så väl från film och tv. Med en modern instrumentering och influenser både från jazz och den klassiska musiken kan lyssnaren förvänta sig både överraskningar och igenkännande nickar.

————————————————————————————————————————-

Fredag 13 juli

Birdcloud (Liseberg,Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Unga rebellerna Makenzie Green och Jasmine Kaset är en duo med stil, attityd och språk hämtad från truckers, kickers & cowboys. Fullkomligt hänsynslöst stövlar de fram i smutsiga boots och berättar vilda historier med sånger som Vodkasodaburg, Saving Myself for Jesus och Snail Trail.

Med ena benet i countryns humoristiska berättarsida och det andra i garagepunkens ohämmade energi har Birdclouds kompromisslösa och provokativa folkcountrypunk gjort dem till några av de starkaste profilerna på den alternativa scenen i East Nashville.

Att duon lyckats bli både hyllade och omskrivna i Rolling Stone och VICE samt blivit bannlysta och censurerade av youtube och Facebook talar sitt tydliga språk. Birdclouds liveshow där de intensivt ser varandra djupt i ögonen medan de drar sina countrypunkvisor för smutsiga öron har även hyllats under SXSW och fester som Burgermania. Men varje gång Birdcloud står på scen gör dem det med fullständigt avväpnande charm, humor och en glimt i ögat.”

Bonnie Bishop (Tryckhallen, Falkenberg)

Rootsy Granstigen skriver; ”Efter förra årets succéspelning i Tryckhallen, har vi glädjen att kunna meddela att Bonnie Bishop återvänder till Falkenberg i sommar. Lovorden haglade efter konserten i höstas, bl.a. skrev Kenneth Jönsson: ” Bland det bästa jag sett, ever!” Bonnie är en ren klassakt och en av de allra starkaste kvinnliga namnen inom Americanan just nu.

Hon är inte bara musiker och sångerska i världsklass utan också en firad låtskrivare. Låten ”Not Cause I Wanted” skrev hon till sin idol Bonnie Raitts album Slipstream som 2013 kammade hem en Grammy för årets bästa amerikanska album.

Senaste plattan ”Aint Who I Was” är ett litet mästerverk, där hon för första gången utforskar sin riktigt souliga sida. Demonproducenten Dave Cobb (Jason Isbell, Chris Stapleton, Anderson East och Sturgill Simpson) räckte ut handen och frågade om han fick göra en skiva med Bonnie. Det var han som tyckte att både Bonnies låtar och hennes röst passar mer för soul än för den country hon tidigare spelat. Det andas Stax och Muscle Shoals och få klarar med sin röst att bära USAs kanske finaste musikarv som Bonnie

Åmål´s Blues Fest

Ten Years After Åmål 13/7 Colin Hodgkinson, Marcus Bonfanti och Ric Lee
Lisa Lystam, Hungry John och Emilia Sisco i Åmål 13 juli
Bluesterminalen 17:30-02:00
18:00 Among Lynx
19:00 Spoonful of Blues (NO)
20:00 Roffe Wikström
21:00 Ten Years After (UK)
22:00 Nordic Blues Revue: (ISL/NO/FIN/SWE)

Halldor Bragason/Hungry John/Emilia Sisco/Lisa Lystam

23:30 The Alabama Lovesnakes
01:00 Howling Owl

 

————————————————————————————————————————-

Lördag 14 juli

Lars Winnerbäck /Miss Li (Trädgårdsföreningen)

Arrangören skriver; ”Nu är det dags för ett nytt kapitel i berättelsen om Lars Winnerbäck när han i sommar ger sig ut på en omfattande skandinavisk sommarturné. Vintern 2016/2017 gjorde han en rad avskalade framträdanden på konserthus runt om i Skandinavien. Men till sommaren är det åter dags att turnera med band och stor scenproduktion.

I oktober var det biopremiär för filmen Winnerbäck – Ett slags liv. Filmen skildrade hans 20 år som artist och tog oss närmare honom än någonsin. Den sammanfattade en musikalisk karriär, men framförallt gav den en inblick i en komplex människa vars svagheter och karaktärsdrag speglar en hel generations känslor.

Turnén har sin början i hemstaden Linköping 29 juni och avslutas två månader senare i Stockholm.

Förband Miss Li

Ruthie Foster (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Ruthie Fosters själfulla röst finslipades i Texas kyrkor. Hon kan få en publik till tårar eller till extas – ibland under en och samma låt. Hennes familjeträd är fullt av starka, kvinnliga gospelsångare som i generation efter generation uppträtt i den kyrktäta Gause, 90 minuter nordöst om Austin.

För att hitta sig själv, och i hopp om att få se världen, tog hon värvning i flottan. Den senare flytten till New York gav ett skivkontrakt med Atlantic Records men då bolaget ville styra in Ruthie till en mer kommersiell popbana, tackade hon för sig, och flyttade hem till Texas igen. Väl där fortsatte hon att jobba för sin karriär, på sitt eget vis.

Hennes två senaste album, Truth according to Ruthie Foster 2009 och Let It Burn 2012, nominerades till Grammys inom genren bästa bluesalbum. Hennes kommande skivsläpp Promise of a Brand New Day släpps 19 augusti på Blue Corn Music. Även denna skulle kunde göra henne till en utmanare för det priset, ännu en gång. För arbetet med skivan satte Ruthie Foster självaste Meshell Ndegeocello ansvarig, och gjorde henne till sin producent. Sedan backade hon i alla avseenden och lät Ndegeocello basa för allt.

Foster har liknats vid artister såsom Mavis Staples och Aretha Franklin, men med sitt unika sound, och sin starka vilja, följer hon sitt motto i livet – att marschera efter sin egen pipa.”

Ruthie Foster – s, g.

Åmål´s Blues Fest

Kulturmagasinet 11:00-15:00
12:00 Det Blev Handgemäng
13:00 Svante Sjöblom & Göran Svenningsson
14:00 Harry Banks Band

 

Bluesterminalen 17:30-01:30
18:00 Sofie Reed, Mark Haynes & Anne Harris (USA/SWE)
19:00 Wentus Blues Band (FIN)
20:00 Corey Harris (USA)
21:00 Blues Pills (SWE/USA/FRA)
22:00 Jeff Jensen Band (USA)
23:30 Kirk Fletcher (USA)
00:30 Rich Harper Band (USA)

Rhys (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Rhys musik är känslosam och har en modern touch med mycket energi.  Hon föddes i USA och kom till Sverige som 10-åring. Redan som ung visade hon ett konstnärligt intresse och deltog i flera talangshower och gick på olika konstskolor.

Rhys blev upptäckt när hon klev in i Jörgen Elofsson studio och sedan dess har de skrivit låtar tillsammans. Singel Last Dance blev en stor hit och har idag nästan 24 miljoner streams på Spotify och låten Too Good To Be True har gått varm på såväl radio som spellistor. Just nu är Rhys aktuell med singeln ”No Vacancy” som snabbt spidit sig på radio och i spellistor på Spotify.

—————————————————————————————————————–

Söndag 15 juli

Åmål´s Blues Fest

Kulturmagasinet 13:00 Sign of The Judgement
13:45 Sofie Reed, Mark Haynes & Anne Harris (USA/SWE)
14:30 Corey Harris (USA)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *