Konserter i Göteborg – första halvan av augusti 2018 (1-14/8)

Onsdag 1 augusti

Kaliffa (Liseberg Stora scenen)

—————————————————————————————————————–

Torsdag 2 augusti

Mikael Rickfors (Liseberg, Taubescenen)

——————————————————————————————————————-

Fredag 3 augusti

Hanna Järver (Liseberg Taubescenen)

————————————————————————————————————-

Lördag 4 augusti

Ellen Sundberg (Liseberg, Taubescenen)

Sinne Eeg/Lars Jansson (Nefertiti)

Säve Festivalen – Motvind, Snowstorm mfl.

——————————————————————————————————————–

Söndag 5 augusti

Gene Taylor/Chris Ruest (Apple Hotel)

——————————————————————————————————————–

Måndag 6 augusti

Vintage Trouble  (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören KB West skriver; ”Vintage Trouble tar det bästa från 50- och 60-talets musik och presenterar det i en modern och nyskapande tappning.    .

De senaste åren har Vintage Trouble trollbundit publik över hela världen, när de har öppnat för band som The Rolling Stones, The Dixie Chicks, AC/DC och The Who. Sångaren Ty Taylor, Malmösonen och gitarristen Nalle Colt, basisten Rick Barrio Dill och trummisen Richard Danielson har genom sina energifyllda liveshower spridit sin version av rhythm & blues – en rytmiskt laddad ljudbild där blues, soul och rock’n’roll blandas till en musikalisk festmåltid full av glädje och entusiasm.

Bandet, som bildades i Kalifornien, har spelat tillsammans sedan 2010 och med debutalbumet “The Bomb Shelter Sessions” blev succén omedelbar. Sedan dess har bandet turnérat flitigt, på såväl egen hand som med stora artister, samt släppt mycket nytt material. Nu arbetas det på nästa album som kommer under året.

—————————————————————————————————————-

Tisdag 7 augusti

Sator (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Det blir ösigt, punkrockigt och nostalgiskt när Sator står på scen. 2017 var det 30 år sedan bandet bytte namn från Sator Codex till ett enkelt Sator. Det firades med en jubileumsturné där bandet bjöd på sina största hits, låtar från de senaste albumet Under the radar och såklart covers med rockig attityd.

Sator består av medlemmarna Kent Norberg, Chips Kiesbye, Heikki Kiviaho, Mikael Solén, Hans Gäfvert.

Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund (Hwitan, Falkenberg) kl 21

—————————————————————————————————-

Onsdag 8 augusti

Marlon Williams/Fontän (Pustervik Stora Klubben)

Marlon är tillbaka i Sverige. Han gjorde en spelning på Kägelbanan i Stockholm så sent som i april i år. Wikipedia skriver:Marlon Williams (born 31 December 1990) is an award-winning singer-songwriter and guitarist from Lyttelton, New Zealand. He has performed solo as well as with current backing group the Yarra Benders (Imogen Porter, Troy Davis and Kyle Reid). He first came to attention as front-man of The Unfaithful Ways and has also performed and recorded as a duo with Delaney Davidson. Williams’ music style straddles folk, country, bluegrass and the blues

Fontän från Göteborg har funnits i över tio år och har med deras alldeles egna blandning av psychedelia och klubbmusik skaffat sig en stor variation av lyssnare från hela världen. Efter sitt hyllade album ”Winterhwila”(2009) gjorde Fontän sin sista spelning på 2010 års upplaga Gagneffestivalen. Sedan följde tystnad. En tystnad som grundar sig i att bandet ända sedan starten varit mycket noga i sin kreativa process;

Fontän släpper aldrig ifrån sig någonting som låter halvfärdigt och medlemmarna Johan Melin och Jesper Jarold kände att de behövde nya infallsvinklar till deras sound för att inte upprepa sig från tidigare släpp.

Popsicle/Rome Is Not A Town (Liseberg, Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Norrlandsbandet Popsicle – hann släppa fyra album, ett minialbum och ett samlingsalbum på nio år. Gruppen som snabbt blev en av indierockens frontfigurer turnerade flitigt i nio intensiva år och splittrades efter en Japanturné 1999. Avskedsspelningen höll de först 2005, på Cirkus i Stockholm. Därefter blev det tyst. Fram till i höstas då de släppte debutalbumet Lacquer på nytt, den här gången på vinyl. Kanske var nylanseringen en föraning till vad som komma skulle. I sommar gör de nämligen comeback, med ett fåtal spelningar.  På scen kl 21

Support: Rome is not a town kl 19

Göteborgsbandet Rome Is Not A Town öppnar åt Popsicle. Göteborgsbandet, som jämförs med Sonic Youth, debuterade 2015 med singeln Stupid. Efter att debutalbumet It’s a Dare kom ut 2017 har gruppen turnerat flitigt och hyllats av både svenska och internationella kritiker. Det pratas om indierock, postpunk, larmiga, noisefyllda gitarrer och furiöst driv.

———————————————————————————————————————-

Torsdag 9 augusti

Way Out West                            (Pågår 9-11 augusti)

Torsdag

 Sarah Klang, Linné, 14.30

Grizzly Bear, Azalea 15,30
.
Jenny Lewis, Linné 15.50

St.Vincent,  Azalea 17,50

Charlotte Gainsbourg
, Linné, 18.50

Patti Smith, Flamingo, 19.00

Iggy Pop, Azalea, 20.15
.
Arctic Monkeys, Flamingo, 21.30

Torsson (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Torsson, ett unikum från spelade sin allra första konsert på Lilla Teatern i Lund, år 1976. Resten är historia. Torsson har släppt en rad uppskattade album, medverkat på flera samlingsalbum och turnerat landet runt.

De har medverkat på en rad samlingsalbum och turnerar flitigt i Sverige. Under 80- och 90-talet byggde bandet upp en trogen publik runt om i landet, inte minst i Göteborg där de ofta spelade.

Elin Teilus – Sápmi (Positivparken, Frölunda)

Arrangören Fröunda kulturhus skriver; Elin Teilus är sångerska och jojkare med rötter i samiska Udtjá. Som norrskenets dans med unik närvaro och kraftfull och innerlig röst bjuder Elin på jojkar, berättelser från förr och nu, och magiska improvisationer i nuet. Du kan få möta renhjorden, kallkällans klara vatten och vindens sus i jojkens sätt att minnas det levande här och nu.
Elin Teilus – sång och jojk, Rickard Åström – piano och synt, Anders Waernelius – slagverk

—————————————————————————————————–

Fredag 10 augusti

Way out West

King Gizzard & the Lizard Wizard, Linné 14.40

Miriam Bryant, Flamingo 17.40

Lily Allen, Azalea, 19.00

M.I.A., Flamingo, 20.15
Kendrick Lamar, Flamingo, 22.30

Courtney Marie Andrews, Pustervik 22,45

Hypnotic Brass Ensemble (Nefertiti)

Nefertiti skriver:”Hypnotic Brass Ensemble (även kända som The Bad Boys of Jazz) är en Chicago-baserad brassensemble varav åtta är söner till jazzmusikern Phil Cohran. Deras musikaliska stil varierar och rymmer allt från hiphop och jazz till funk, rock och calypso.

Efter släppet av succéalbumet ”The Flipside” som sålde 65 000 skivor, började gruppen att turnera runt om i hela Europa, Asien, Australien, Afrika och Sydamerika och samarbeta med Prince, Erykah Badu, Mos Def, Mick Jones (The Clash), Ghostface Killah i Wu Tang Clan, och Damon Albarn (Blur, Gorillaz).

På senare år har Hypnotic Brass Ensemble släppt bland annat albumet “Sound Rhytm & Form” samt samarbetsskivan “Hyp Hop” med irländske rapparen/producenten Math Man.

Loa Falkman & Lisebergsorkestern (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”En man med många strängar på sin lyra. Loa Falkman med sin fantastiska barytonröst är minst sagt en mångsysslare. Vi känner honom som operasångare, skådespelare, artist och hovsångare. Och också en man med glimten i ögat. Under våren har han varit aktuell i rollen som uppblåst operadiva på Folkteaterns Salieri vs Mozart och vem känner inte igen honom i rollen som Ica-Stig.

Loa är både prisad skådespelare och operalegendar så väl som folkkär artist. Hans ”Symfoni” från Melodifestivalen 1990 är ju idag närmast kultförklarad.

På Taubescenen kommer han att ackompanjeras av Lisebergsorkestern under ledning av kapellmästare Arne Murby.

Backboons (KoM musikochbar)

KoM skriver ”Stor, stark, äkta och trygg Rock’n’Roll direkt från Dalarna.

—————————————————————————————————-

Lördag 11 augusti

Way Out West

Tangerine Dream, Linné, 14.30

Kamasi Washington, Flamingo, 15.10

Fleet Foxes, Azalea, 18.45

Lykke Li, Flamingo 20,00

Thåström, Azalea, 21.20

Arcade Fire, Flamingo 22.40

Stay out west

——————-

Kevin Morby, Pustervik, 00.00

Anna Werner tillsammans med Lisebergsorkestern

(Liseberg,Taubescenen)

Barbra Streisand-tribute med Anna Werner och Lisebergsorkestern

Liseberg skriver; ”Anna Werner blev hyllad för sin tolkning av Don’t rain on my parade i förra sommarens Lotta på Liseberg.  Anna är förutom en älskad medlem i Lottorkestern, utbildad på Balettakademin, har medverkat i ett otal musikaler i Göteborg och Stockholm, som till exempel Skönheten och Odjuret, My Fair Lady, Mary Poppins och Fame The Musical och hon har dessutom ett förflutet som nordisk mästarinna i gymnastik.

Barbra Streisand har en personlig betydelse för Anna och under vintern och våren har hon bland annat synts på Stadsteatern med sin hyllningsshow. Hos oss kommer hon att bjuda på sina tolkningar av låtar som Don’t rain on my parade, Woman in love och A piece of Sky. Hon ackompanjeras av Lisebergsorkestern under ledning av kapellmästare Arne Murby.
—————————————————————————————————–

Söndag 12 augusti

Lasse Lönndahls Stipendieutdelning

(Liseberg,Taubescenen)  kl 15

Varje år delas Lasse Lönndahls Stipendium ut till fyra stipendiater. Årets stipendieutdelning är på söndag 12 augusti kl 15 på Taubescenen.

—————————————————————–

Tisdag 14 augusti

Sofia Karlsson, Martin Hederos och Christian Kjellvander (Götaplatsen) Kl 19-20

Arrangören skriver; ”Sofia Karlsson är en fyrfaldigt Grammisbelönad sångerska, låtskriverska, uttolkare och producent med stor integritet och alltid med största fokus mot musiken. Hon spelar mest på den akustiska konsertscenen, men rör sig fritt över olika genrer i sin musik.

Våren 2005 släpptes hennes andra album, Svarta Ballader som blev en stor succé över hela Sverige, hyllad av både kritiker och publik. Svarta Ballader”höll sig uppe på Sverigetopplistan i 54 veckor och är fortfarande i topp-100 av alla album sedan 1975.

Sedan har succéerna avlöpt varann – skivan Visor från vinden fick både en svensk och en dansk Grammis, Söder om kärleken sålde guld och vann en Grammis och även efterföljande Levande vann en Grammis.

När Sofia nu gör ett efterlängtat Göteborgsbesök och förärar Kulturkalaset med ett besök är det ett exklusivt sådant och en specialsammansatt konsert där hon har med sig just nämnda Martin Hederos och ingen mindre än den svenska countryrockens mästare, självaste Christian Kjellvander. ”

Bananarama (Liseberg Stora Scenen) kl 20

 A bustling, maximalist extravaganza … Bananarama at the SEC Armadillo, Glasgow. Photograph: Anita Russo/Backgrid

Liseberg skriver; ”Originalmedlemmarna i Bananarama, 80-talsfenomenet med hits som ”Cruel Summer”, ”Venus” och ”Robert De Niro’s Waiting” återförenades och åkte på turné 2017. I sommar gästar de Live på Liseberg, EuroPride 2018 i Göteborg. Spelningen sägs bli den sista som originaltrion gör i Sverige. Fri entré från kl 17.00.

Med punkig attityd och poppigt sound blev 80-talstrion Bananarama snabbt ett musikfenomen. Trion som består av Sara Dallin, Siobhan Fahey och Keren Woodward gick till historien med 10 släppta album, 30 miljoner sålda skivor och ett världsrekord i Guinness rekordbok. 1989 gick Siobhan Fahey vidare och startade bandet Shakespears Sisters medan Sara Dallin och Keren Woodward har fortsatt att turnera och spela in musik.

Under en hemmafest hos en av bandmedlemmarna, bestämde sig trion för att återförenas och åkte på turné 2017. Då fanns inte Sverige med på schemat – men den 14 augusti 20.00 uppträder Bananarama på Stora Scenen på Liseberg, EuroPride 2018 i Göteborg.

The Used (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”De senaste 15 åren har The Used släppt en samling album som har format den alternativa rockscenen. Energiska liveframträdanden, ångestframkallande texter, och melodier som blandat popens känsla med hård rock, vilket har skapat den perfekta kombinationen för att imponera på fans världen över.

Nu är de aktuella med nya plattan “The Canyon”, vilken de har lagt all sin tid och energi på för att i slutändan dränka lyssnaren med sitt oundvikliga universum. Eller som sångaren Robert ”Bert” McCracken själv säger: “That’s what this record is – it’s a moment of silence for what’s real.”

Sallyswag (Flunsåsparken)             kl 20

Parken skriver; ”Sallyswag är ett färgsprakande, sceniskt liveband och musikkollektiv. Blixtrande solistiska inslag, tunga grooves och feministiska budskap formar bandet och de utgör en unik akt som saknar motsvarighet i musiksverige. Medlemmarna har rötter i dancehall, R&B/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro beats och svensk folkmusik.”

Sanna Eriksson, Aurelia Dey, Erika Risinger, Ebba Wigren, Nadia Hamouchi, Anna Malmström, Paulina Moberg, Tove Brandt och Sanna Sikborn Erixon.

Sisters of Invention (Bältespännarparken) 21.15-22.00

Arr. skriver; ”Sisters of Invention är en svensk duo som utgörs av systrarna Malin och Karolina Almgren. Under de senaste åren har de samarbetat med en rad kända musiker och artister. De har blivit hyllade i både Sverige och resten av Europa för sitt unika sound. 2016 vann Sisters of Invention Euroradio Jazz Competition i Amsterdam och hösten 2017 mottog de Sveriges Radios pris Jazzkatten i kategorin Årets grupp.

Sisters of Inventions repertoar är ett avskalat koncept där systrarna ger sig själva plats som improvisatörer och instrumentalister. Sättningen består till grunden av trumset och saxofon, detta toppas sedan med sång, loopar och sampling-pad. Musiken kan beskrivas som färgstark och svängig samtidigt som den är poetisk och sårbar.

Deras fokus ligger på starka melodier och rytmer, som lyssnare kan du förbereda dig på att bli överraskad av den variation av ljud och stilar som denna duo kan frambringa. Musiken är modern och fräsch men inte svårlyssnad, en mix av olika känslor och genres, men alltid med en personlig prägel.”

Sverige tolkar David Bowie (Götaplatsen) 21.30-23.00

David Bowie – ikon, legend, musiker lämnade jordelivet 10 januari 2016. I denna hyllningsshow till en av de största artisterna någonsin tolkar en rad av svenska artister sina favoritlåtar. Allt under ledning av kapellmästare Stefan Sporsén med stort band! Medverkande artister: Conny Bloom, Daniel Lemma, Jenny Wilson, Erik Lundin, VAZ, Sarah Frey, Moto Boy. Ebbot, Dennis Lyxén

Corpo  (Bältespännarparken) 22.15-23.00

Arrangören skriver; ”Upplev en 25-års jubilerande Göteborgskvintett i ständig utveckling. Corpo representerar ny jazz i dess fullvärdiga mening. Fem starka personligheter som skapar sin egen unika och spännande musik. Det är nordisk improvisationsmusik kombinerad med inslag från de södra latituderna, med rytmiska, starka och vackra melodier.

Mikael Godée (sopransaxofon och flöjt), Thomas Markusson (kontrabas), Lars-Erik Norrström (piano/keyboard), Cornelia Nilsson (trummor), Ebba Westerberg (slagverk)

Världens Band (Trädgårdsföreningen, Stora cirkustältet) 22.15-23.00

13 musiker, sex länder, tre kontinenter, ett band

Arrangören skriver; ”Världsmusikorkestern släpper sitt andra studioalbum och ger sig ut på en sommarturné i Europa 2018!

De släppte ett internationellt hyllat debutalbum 2015 och våren 2018 kom uppföljaren, bandets andra studioalbum Dadjalo. Dadjalo är wolof och betyder ”kom samman” En symbol för att bandet äntligen ska ut på vägarna igen efter uppehåll turnerandet 2017, men också ett rop till världen som idag ter sig allt mer splittrad.

De har lovat att behålla sin intensitet och sitt live-sound men denna gång med mer originalkompositioner. En modern och samhällsrelevant roots-musik, som alltid djupt rotad i bandets många musiktraditioner.

Säckpipor från Galizien, senegalesisk Kora, skotska melodier och indisk sång är bara några exempel på vad bandet blandar till den musik de kallar Transglobal Roots Fusion och att de fått head-line:a Englands största inomhus-folk-festival (Musicport) tre år i rad visar att Världens Band spelar i en egen liga.

Bestående av medlemmar från prisade svenska folkpopbandet Kolonien, BBC Radio 2 Young Folk Award vinnaren Last Order, BBC Radio 2 Horizon Award nominerade Rura, All India Radio Competition Carnatic Devotional sångaren Charu Hariharan, franska Cassandre Balbar på säckpipa och Abdou Cissokho nästa lysande stjärna från den senegalesiska Griot traditionen, visar Världens Band prov på världsmusik när den är som bäst.

Medlemmarna, alla experter inom sin egen tradition, möttes för fösta gången hösten 2012 i Stockholm för att dela folkmusik från sina länder och utforska nya ljudlandskap under ledning av svenska folklegenden Ale Möller. De har sedan dess gjort tre mycket framgångsrika turnéer i Sverige, spelat på alla stora Folkmusikfestivaler i landet inkluderat bejublade framträdanden på Urkult, Stockholm Folk Festival och Korröfestivalen.

Hösten 2014 åkte bandet på en första succéturné i Storbritannien där de skapat sig ett namn inom folk- och världsmusikscenen efter framträdanden på Cambridge Folk Festival, Sage Gateshead i Newcastle, Musicport Festival i Whitby, RichMix i London med flera. Det följdes av månadslånga turnéer hösten 2015 och 2016 genom Sverige, Danmark och England.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *