Konserter i Göteborg- slutet av september 2018 (21-30/9)

Fredag 21 september

Maia Hirasawa (HAK, Scandic Europa)

Arrangören skriver; ”I samarbete med Jubel fortsätter Scandic Europa och HAK satsningen på livemusik genom två gratiskonserter i höst. Maia Hirasawa öppnar live-scenen den 21/9

The Groove Extension + Sisters Of Invention (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”I The Groove Extension möts tre musiker som var och en är flitigt medverkande på plattor och turnéer, kända från diverse sammanhang i jazzsverige. Om en sedan 80-talet varit det minsta insatt i svensk jazz vet en vilka Kjell Jansson och Anders Kjellberg är.
Sedan några år tillbaka har de en trio tillsammans med den betydligt yngre saxofonisten Björn Cedergren, en blåsare som på sistone mognat väsentligt.
Ikväll utökas trion med de eminenta gästerna Bror Gunnar Jansson och Matti Ollikainen!

Sisters of Invention är en svensk duo som utgörs av systrarna Malin och Karolina Almgren. Under de senaste åren har de samarbetat med en rad kända musiker och artister.De har blivit hyllade i både Sverige och resten av Europa för sitt unika sound. 2016 vann Sisters of Invention Euroradio Jazz Competition i Amsterdam och hösten 2017 mottog de Sveriges Radios pris Jazzkatten i kategorin ”årets grupp”.
Sisters of Invention´s duo-repertoar är ett avskalat koncept där systrarna ger sig själva mer plats som improvisatörer och instrumentalister. Sättningen består till grunden av trumset och saxofon, detta toppas sedan med sång, loopar och sampling-pad. Musiken kan beskrivas som färgstark och svängig samtidigt som den är poetisk och sårbar. Deras fokus ligger på starka melodier och rytmer.
I kväll firas releasen av det nya albumet.

Loreen (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”2012 slog Loreen igenom med Euphoria. En självklar vinnarlåt i Eurovision Song Contest. Nu ger hon en avskalad spelning på Taubescenen tillsammans med en pianist.

Med senaste albumet Ride tar Loreens musik en ny vändning och hon presenterar en mer personlig och ärlig del av sitt artisteri.

Syster Sol feat. Ward, Nayomi (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”I början av året lanserade Isabel Sandblom, även känd som Syster Sol, GAL:ANT – en all female label. Nu åker GAL:ANT-gänget ut på en klubbturné där Syster Sol headlinear.

Syster Sol har gjort sig ett namn på den svenska musikscenen, en mångbottnad artist med rötter inom reggae och dancehall, men som aldrig slutat experimentera med sitt sound. Senaste släppet ’Miss Diamant’ från 2017 var exempelvis ett kliv från reggaeandan, men är helt i linje med den artist och scenpersonlighet som är Syster Sol – en artist som ständigt går sin egen väg.

Tony Kofi w. Ola Åkerman Quintet (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Den världsrespekterade och kraftfulla saxofonisten Tony Kofi möter en spännande svensk kvartett, ledd av glädjespridaren Ola Åkerman. Om du gillar energi, samspel och att ha kul, då är detta konserten för dig!

I lekfull symbios mellan saxofon och trombon förmedlar Ola Åkerman och Tony Kofi sin kärlek till en av jazzhistoriens mest kända profiler, Duke Ellington. Allt vilar tryggt på ett gediget fundament med pianisten Mathias Landæus, basisten Nils Bo Davidsen och trummisen Cornelia Nilsson, som alla var för sig är stora attraktioner.

Tony Kofi är en högt respekterat hard-bop multi-instrumentalist med breda musikaliska anor, ett flertal priser och ett alltid expressivt uttryck. Till hans musikaliska samarbeten kan nämnas US-3, Jazz Warriors, Jazz Jamaica, The World Saxophone Quartet, Courtney Pine, Donald Byrd, Eddie Henderson, Abdullah Ibrahim, Macy Gray, Jamaaladeen Tacuma’s Coltrane Configurations och Ornette Coleman.

Trombonisten Ola Åkerman är en veteran i Sveriges jazzliv och ses ofta tillsammans med Wonderbrazz, Sofi Hellborg och Tolvan Big Band. Som både bandledare och solist är han alltid entusiastisk, med en smittande munterhet och uppfriskande lekfullhet. I sällskap med Ola Åkerman, är leendet och glädjen ständigt närvarande.

The Foster Jenkyns (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Bandet består av fem fagra män i sina bästa år som sett till sin livsuppgift att
förädla världen med träskdoftande och sydstatsosande rock’n’roll av bästa märke!! ”

John Larsson sång, Fredrik Stenberg gitarr, Göran Larsson gitarr, Magnus Stålhandske klaviatur, Rolf Norling bas, Tony Nilsson trummor. 

————————————————————————————————————

Lördag 22 september

Etienne Mbappé & The Prophets (Nefertiti)

Arrangören skriver; ”När Etienne Mbappé började turnera i Sverige med sitt band Su La Také för tolv år sen blev han snabbt känd som virtuosen som spelar elbas med svarta handskar. Vissa hade redan hört honom med Zawinul Syndicate, och sedan 2009 har han turnerat världen runt som fast medlem av John McLaughlins kvartett.

Men när han 2015 bestämde sig för att starta ett helt nytt instrumentalt band ville han spela musik som inte lät som något man hade hört förr. Det har han verkligen lyckats med. Komplexa rytmer, sofistikerade kompositioner och halsbrytande arr utförda av handplockade musiker från Paris. På keyboards och violin finner vi exempelvis Christophe Cravéro som i många år har turnerat med Billy Cobham.

Har man väl hört Etienne Mbappés unika bassound, som inte bara beror på de där svarta sidenhandskarna, utan också på hans dynamik, precision och enorma sväng, lär man sig känna igen det och kanske rentav kan identifiera det på någon av de hundratals plattor där han förekommer som studiomusiker, från Ray Charles till Joss Stone, via massor av fusion, jazz- och afroplattor.
Med sitt nya band The Prophets har han släppt en platta, ”How Near, How Far””

Dr Feelgood (Apple Hotel)

Dr Feelgood är ett brittiskt pubrock/punkrockband, bildat 1971 och levererar hits som Back In the Night, She Does It Right, Roxette, Milk and Alcohol, See You Later Alligator och många fler!

Så här beskrivs årets upplaga på deras hemsida”  The local R&B group Dr Feelgood are back in town and still going strong.  The group that started in Canvey Island have undergone several line-up changes, particularly after the tragic death of their founder member and singer Lee Brilleaux.

The current line -up  features the rhythm section Kevin Morris on drums and Phil Mitchell on bass, both 29 years in the band, Steve Walwyn on guitar who has been with the band for 23 years and, vocalist Robert Kane (formerly of the Animals).

Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band (Stadsteatern)

Pepperland

Stadsteatern skriver; ”Efter fullsatt spelperiod under hösten 2017 återkommer den uppskattade showen! År 2017 var det 50 år sedan The Beatles legendariska och banbrytande LP Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band släpptes. Låtar som With a Little Help from my FriendsLucy in the Sky with Diamonds och A day in the Life erövrade västvärlden.

Göteborgsbandet Pepperland – världens bästa Beatlestolkare enligt skivproducenten George Martin – spelar hela plattan live. Adde Malmberg guidar oss igenom musiken, Beatles och tiden tillsammans med nya gäster.

Gäst Anne-Lie Rydé

Hard On Blues (KoM Musikochbar)

Kom skriver; ”Bandet bildades 1992 under omständigheter som ingen kommer ihåg.
Plötsligt var dom fem killar som gärna ville spela rock och blues och det är precis
vad dom ska göra på KoMscenen i kväll!!”

Kent Börjesson gitarr/ sång, Holger Olsson gitarr/ sång, Andreas Lange munspel, Patrik Öblad bas/ sång, Lars Rosengren trummor. 

Albin Lee Meldau/Arvid Nero (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Albin Lee Meldau är göteborgaren med den själfulla rösten som gick från noll till 18 miljoner Spotifystreams med debutsingeln ”Lou Lou”. Just nu är han trippelaktuell: Nyligen släpptes den albumdebuten ”About You”, i höst medverkar han i TV4:s succéserie ”Så mycket bättre” och 22 september spelar han på Pustervik.

Singeln ”Lou Lou” och den från början egenutgivna EP:n ”Lovers” slog ner som en blixt från klarblå himmel 2016. Kategorin soul möter pop hade fått en helt ny referenspunkt och det dröjde inte länge innan Albin Lee Meldau jämfördes med storheter som Sam Smith och James Blake.

Förra året kom den hyllade uppföljar-EP:n ”Bloodshots”, som cementerade Albins ställning som en av landets mest intressanta och imponerande artister. Sedan dess har Albin även släppt sin första fullängdare. På albumet ”About You” har han samarbetat med producenter och låtskrivare i absolut världsklass. Och resultatet blev en helgjuten debut, som vi kommer att återvända till under en lång tid framöver.

Arvid Neros debutalbum kom ut i april där spåret ”Run On” kommer att höras i en episod av den kanadensiska tv-serien ”Mary Kills People”. Nu är Arvid aktuell med sin nya singel ”Mother Earth” , singeln är producerad av Johan Håkansson.

Hot Brown Honey (Stora Teatern)

Arrangören skriver; ”Australiensiska gruppen Hot Brown Honey intar i höst Sveriges scener med sin prisbelönta show. På ett hejdundrande sätt slåss de mot makten, krossar stereotyper, skapar eftertanke och peppar till förändring. Showen spelas för utsålda hus världen runt – och hyllas av både publik och press.

Med inslag av bland annat burlesk, musik, dans, sång, poesi och komedi håller Hot Brown Honey publiken i ett varmt järngrepp under hela showen. Eller som de själva säger: ”the Honeys will make you laugh until you cry, clap until your hands bleed and shake every part of what your mama gave you!”

Showen är skapad av Kim “Busty Beatz” Bowers och Lisa Fa’alafi och den är uppbyggd som en kabaré, fylld med olika nummer, varav några är soloakter och några är maffiga ensemblenummer. I centrum av scenen finns en stor, upplyst bikupa och högst där uppe tronar föreställningens Queen Bee; Busty Beatz. Tillsammans med de övriga artisterna; Lisa Fa’alafi, Hope Haami Crystal Stacey, Ofa Fotu och Elena Wangurra remixar de hela systemet.

Hot Brown Honey spelar för utsålda hus runt om i världen; Sydney Opera House, Tiger Dublin Fringe, Auckland Pride Festival och Hull Freedom Festival för att bara nämna några platser. När de gör höstens turné med Riksteatern i Sverige är det första gången de spelar i Norden, De anländer i början av september och har då spelat I London i slutet av juli samt hela augusti på den stora festivalen FRINGE i Edinburgh där de redan från första besöket för några år sedan har varit en utsåld snackis och måste-gå-på-föreställning.”

The Bones (Liseberg, Taubescenen)

Liseberg skriver; ”Under sin 20 år långa karriär har The Bones lyckats bli en självklar del av punkscenen. Efter otaliga Europaturnéer är bandet nu tillbaka för spelningar i Sverige. OBS! Nytt datum: Den 22 september ser du dem på Taubescenen.

I över 20 år har Karlskronabandet The Bones levererat sin punkiga rock ’n’ roll över Europa. De har gjort headlineturnéer i över 30 länder och spelat med grupper som Social Distortion, Dropkick Murphys, Die Toten Hosen, och D-A- D. Deras fyra senaste skivor har alla legat på Topp 20-listorna i Tyskland. Nu vänder de blicken till hemlandet som de inte har turnerat i sedan 2007 för sprida sin ösiga punk över Sverige

Erik Palmberg Quartet (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Erik Palmberg, en av de mest intressantaste svenska jazztrumpetarna just nu, har de senaste åren uppmärksammats som solist både i Sverige och Tyskland. Tillsammans med de andra eminenta medlemmarna i kvartetten så kommer de spela musik från Eriks debutskiva ” First Lines ” som precis släppts på Stockholm Jazz Records.

Sture Eldin Band (S/S Marieholm)

Sture Eldin, munspel, sång, Ari Hautala, gitarr, Erik Billander, bas, Ingemar Wågerman, piano och Martin Bellgren, tr

Full Circle (Porter Pelle)

Arrangören skriver; ”Gruppen Full Circle – Leif Brandin, Göran Berg, Guran Blomgren och Christine Hellqvist – som bildades för ett par år sedan, är nu förstärkta med Bengt Kristeberg på trummor och Martin Corneliusson på bas.

Alla är garvade musiker från Göteborg med omnejd, flera har plattor bakom sig och spelar i diverse konstellationer. I Full Circle går de till sina rötter – det blir låtar av John Prine, Emmylou Harris, The Byrds, Bob Dylan, Willie Nelson och Alison Krauss. Och mer!

———————————————————————————————————

Söndag 23 september

Texas (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören KB West skriver; ”Det skotska bandet Texas är tillbaka! Med 30 år på nacken och 40 miljoner sålda album kommer Texas, bandet som tog hela världen med storm på slutet av 90-talet, till Göteborg för en konsert på Pustervik den 23 september.

Texas är ett av Storbritanniens mest framgångsrika band och har sålt över 40 miljoner album och bland annat gett oss hitsinglarna ”Summer Son”, ”Say What You Want” och ”Black Eyed Boy” som spelades överallt i slutet av 90-talet. Med senaste albumet från 2017 ”Jump on Board” tar bandet oss tillbaka till det vi en gång minns. Men i en uppdaterad form. Albumet ”Jump On Board” är genuint, levande, varmt och old-school, på ett bra sätt.

Sångerskan och frontkvinnan Sharleene Spiteri har inte bara karisma utan en röst som är bättre än någonsin. I samband med släppet av senaste skivan berättade hon “You just want your hands in the air, spinning around in circles, singing your head off. We’re a bit older, hopefully a little wiser and it’s just like, let’s sort things out, let’s not fight about things anymore”.

Support är Kvasir

Hot Brown Honey (Kungsbacka Teater)

Längd: 75 minuter. Ingen paus.

——————————————————————————————————————-

Onsdag 26 september

Joe Bonamassa (Lisebergshallen)

Arrangören skriver; Joe Bonamassa har varit professionell musiker i många år – och fortsätter att fylla arenor och konsertlokaler i hela världen. Karriären startade på bästa möjliga sätt, som 12-åring, när han öppnade för B.B. King 1989. Trots sin relativt unga ålder (40) har han redan spelat med artister som Buddy Guy, Steve Winwood, Eric Clapton och Stephen Stills. Han jobbar också med Keeping the Blues Alive Foundation, där han jobbar med att främja och bevara bluesarvet för kommande generationer.

I maj släppte Joe Bonamassa livealbumet British Blues Explosion Live där fansen bjuds på musik från Eric Clapton, Jeff Beck och Jimmy Page. Som om inte det vore nog har han nu i september kommit med studioalbumet Redemption, uppföljaren till Blues of Desperation från 2016.

Med sig på turnén har gitarrstjärnan handplockade musiker i världsklass – och fantastiska Joe Bonamassa kommer garanterat att bjuda på en fantastisk show i Göteborg i slutet av september!”

Joe Bonamassa kom första gången till Göteborg 2009 då han spelade på Trädgårn. Missade detta tyvärr men såg honom på Lisebergshallen 22 oktober 2010 och även på Svenska Mässans Kongresshallscen 20 mars 2012.

Banditos + Old Kerry McKee (Pustervik Lilla Klubben)

Mary Beth Richardson

Arrangören skriver ”Banditos är ostoppbara. Och naturligtvis är Skandinavien, som redan blivit något av deras andra hemmamarknad, med i planerna när de ska erövra Europa. Det sexhövdade kraftpaketet från Birmingham, Alabama – numera stationerade i Nashville

Av alla försök som gjorts att sätta ord på det oemotståndliga sammelsurium av USA-rotade musikstilar som utgör Banditos båda album på inflytelserika Bloodshot Records kom annars MTV närmast sanningen när de pratade om en ”blend of hell-bound honky-tonk, roadhouse roots-rock, and field-holler folk”. Det är precis så bandets garagepunkiga, countrytwangiga, psykedeliska och souldoftande sydstatsrock låter – som lite av varje, men inte det minsta skalbar.

En av Banditos tydligaste styrkor är att ingen av bandmedlemmarna är utbytbar. Så pass enhetligt och sammansvetsat har gänget blivit efter att ha avverkat i snitt 250 spelningar om året sedan bildandet, även om hyllade frontkvinnan Mary Beth Richardson står tydligast i blickfånget. Hon har ett domderande scenspråk och en djup, magnifik röst vilken bär ekon av såväl Janis Joplin och Grace Slick som Aretha Franklin och Etta James.

Kristina Issa- Queen Zenobia (Stora Teatern)

Arrangören skriver; ”Queen Zenobia är en guldtyngd audiovisuell popexplosion av och med Kristina Issa. Den dramatiska historien om Syriens befriare och hela Mellanösterns drottning presenteras i en scenisk upplevelse med nyskriven musik, poesi, och videokonst.

Queen Zenobia är en av historiens största och viktigaste gestalter. Efter härskaren Septimus Odenatus död, som också var hennes make, befriade Zenobia Syrien och stora delar av Mellanöstern i ett krig mot det Romerska riket. Hennes krona, kläder och pilar glänste av guld. Men vem blev hon och vad förlorade hon för friheten?

Medverkande:
Kristina Issa – sång, piano och harpa
Malte Zeberg – bas
Sofia Andersson – saxofon
Emil Blommé – trummor
Cornelia Nilsson – körer, percussion
Fredrik Brändström – synthklav

Bandet och musikern Kristina Issa har spelat och turnérat i Sverige och Europa med musikföreställningen Arabic Spring och med musik från albumet Ocean Unknown. Text och musik handlar om utanförskap, längtan, hopp och rättvisa. Kristina Issa är också kompositör och musiker på Göteborgs Stadsteater.

A Choir Of Ghost + Arvid Nero (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”A Choir of Ghosts är James Auger som bosatt sig i Ramsele utanför Sollefteå. Där i norra Sveriges djupa skogar skapar han en slags alt-country/spökamerikana som kan beskrivas som en unik tolkning av den amerikanska folkmusiktraditionen.

James har sysslat med musik på olika vis sedan han var 11 år gammal och växte upp i Port Mulgrave i England. Men det är i det Ångermanländska inlandet han har funnit ro att skapa den musik han alltid har sökt efter. Just nu skriver han på sitt debutalbum som kommer att släppas senare i år.

2017 var året då det började ta fart för A Choir of Ghosts. Singeln ”Ester” blev en viral hit och nådde snabbt nästan 200 000 streams på Spotify. Efter två europaturnéer och ännu några singlar så har ännu en hit hunnit släppas, ”Morning Light” som i skrivande stund har över 700 000 spotifystreams. Imponerande siffror för en artist som inte har någon draghjälp med PR eller ens har släppt sitt debutalbum ännu.

Även om James Auger är frontperson för A Choir of Ghosts så är det ett band med rutinerade musiker från bland andra bandet Pershagen.

Förband: Arvid Nero

I våras släppte Arvid Nero debutalbumet Mother Earth. Musikaliskt rör vi oss i ett sammelsurium av olika genrer. Den djupa, bluesiga känslan finns där som grund i en genomarbetad ljudbild. Låtarna utvecklas ibland åt country- och ibland åt soulhållet. Texterna bygger berättelser som vävs samman av ett vemod och lyfts fram av en röst som går rakt in i själen

Sven B Good and the Blues Stompers (Cafe Hängmattan)

Arrangören Gbg Bluesförening skirver; ”Ett par centiliter Chicagoblues, några delar delar 50-tal och 60-talsrock ett rågat mått träskvatten från Louisiana – garvade frontmannen Sven ”B Good” Lorentzon har med en personlig röst gjort sig ett namn på landets blueshak. En raspig bluesman och poet- låter som en korsning mellan Tony Joe White och Howlin Wolf – som sätter vilken publik som helst i gungning. ”

Bandet: Sven Lorentzon, sång och gitarr,  Conny Sävmo, bas, P-O Hesselbom, trummor och Anders Elisson, gitarr.

—————————————————————————————————————–

Torsdag 27 september

The Musical Box – A Genesis Extravaganza (Stora Teatern)

Arrangören skriver; ”The Musical Box premieres A Genesis Extravaganza – an unprecedented musical feast of 1970-1977 favorites & rarities.

Featuering the music from TrespassNursery Cryme, Foxtrot, Selling England by the Pound, The lamb lies down on Broadway, A trick of the tail and Wind & Wuthering.
A Genesis Extrvaganza indulges for the 1st time in its 25 year existence in an intense trip into the world of early Genesis.

Wikipedia skriver; The Musical Box are a French-Canadian tributeec band formed in Montreal, Quebec in 1993 who recreate performances by the English rock band Genesis during the 1970s. The current line-up is formed of singer and performer Denis Gagné (Peter Gabriel), guitarist François Gagnon (Steve Hackett), bassist Sébastien Lamothe (Mike Rutherford), keyboardist Ian Benhamou (Tony Banks), and drummer Bob St-Laurent (Phil Collins).

Leprous/Agent Fresco (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Leprous är ett band som helt enkelt inte kan låsas in i någon enskild genre. De rör sig lika hemtamt inom den progressiva metalsfären som inom rock. De slänger sig sömlöst mellan furiösa, polyrytmiska utfall, ödesmättat melankoliska stämningar och melodisk sång. Allting med samma skärpa och självklarhet.

Efter att deras fjärde album ”The Congregation” möttes av idel lovord och skickade ut Leprous på en stor världsturné var planen att göra en logisk uppföljare. Då de på nytt gick in i studion skulle de ta soundet från föregångaren till perfektion. Men under den kreativa processen hände något. Bandet kände att de ville gå åt ett mer organiskt, levande och dynamiskt håll. Resultatet blev fjolårets majestätiska album ”Malina” – det värdiga femte kapitlet i historien om det högkvalitativa norska vidundret Leprous.

Nu åker Leprous på turné tillsammans med isländska Agent Fresco.

Då Agent Fresco 2010 albumdebuterade med ”A Long Time Listening” hade både kritiker och lyssnare svårt att kategorisera dem. Var det progrock, avantgarde, metal eller alternative? Eller kanske jazz, postrock eller rent av djent? Skivan knockade de flesta som kom i dess väg och visade att de isländska debutanterna verkligen inte är rädda för att lämna komfortzonen.

2015 kom uppföljaren ”Destrier”. Med den flyttade Agent Fresco fram sina positioner ytterligare. Men hur imponerande Agent Fresco än är på skiva är det inget mot det enorma monster de förvandlas till så fort de går på scen

Rolandz med Robert Gustafsson (Rondo)

 

Rondo skriver; ”Robert Gustafsson – en av våra främsta komiker och skådespelare – är tillbaka med krogshowen Rolandz på Rondo med premiär i september. Det blir festligt, folkligt och fuldans, så klart.

Roberts kult-band ROLANDZ från Melodifestivalen – tar oss med på en resa till folkparken med både fox, bugg och raggarrock samt skrålande allsång. Dessutom dyker flera av Roberts omåttligt populära gubbar upp och underhåller med färskt efterlängtat material.    

Förutom alla hyllade rollprestationer på scen, så har Robert också gjort minst lika många prisade roller inom filmen.  Han har bland annat hyllats för sin enastående rollprestation i ”Fyra nyanser av brunt”, som han fick en Guldbagge för 2004. Nu senast har han hyllats världen över för sin fantastiska rollprestation i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (filmen är den största svenska succén någonsin och har sålts till 52 länder). För rollen blev han även nominerad till Guldbagge för Bästa manliga huvudroll.

Showen kommer att spelas hela hösten på Rondo, med premiär den 27 september 2018.

ENSEMBLE

Robert Gustafsson
Andreas Andersson
Johanna Abenius
Charlotte Zettergren
Jenny Froom Sehlstedt
Frank Sehlstedt

ROLANDZ

Ludvig Olin – Keys, Kapellmästare
Niclas Arn – Bas
Peter Tiverman – Gitarr
Robert Olsson – Trummor
Linus Kåse – Saxofon

KREATIVT TEAM

Christoffer Bendixen – Regi/Manus
Robert Gustafsson – Regi/Manus
Stefan Wiik – Manus
Per-Magnus ”PM” Andersson – Koreograf
Fredrik Dillberg – Scenograf

More Than A Pair (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Pernilla och Samuel möttes en regnig onsdagskväll i november. Pernilla var på ett musikställe i Göteborg med en kompis för att fira att de var klara med sitt sociologikursarbete. Samma kväll spelade Samuel på just det musikstället. Mot slutet av konserten blev det jam, Pernilla kom upp och sjöng en låt. Nu har Samuel och Pernilla två barn, radhus och ett antal spelningar i ryggen.

Pernilla Andersson Eng från de halländska skogarna är en naturbegåvning, hon har sjungit hela sitt liv och det märks. Hennes röst är okonstlad och kan utrycka värme, glädje, sensualitet, humor, vemod, ja liv i största allmänhet och, kanske viktigast av allt, hon har en fantastisk självklar och oemotståndlig rytmik.

Samuel Olsson, född i Sunne är en välkänd profil i den svenska jazzen. Spelar trumpet i Bohuslän Big Band och var en av frontfigurerna i gruppen Marmaduke. Samuel är en erfaren arrangör och ligger såklart bakom de finurligt genomarbetade arrangemangen för More Than a Pair.

Förutom Pernilla och Samuel möter vi i More Than a Pair Samuels bröder Edward Olsson och William Olsson. De tre brödernas samspel är något utöver det vanliga, man kan säga att de spelar som bröder. Edwards trumspel rymmer i princip hela jazzhistorien, hans fills är delikata och ett trumsolo är ett äventyr. William spelar här mest tenorsaxofon men kanske får vi höra något mer av de tiotal instrument han trakterar.
Stefan Wingefors, även han uppväxt i Sunne, spelar piano i gruppen. Samuel och Stefan har musicerat ihop mer eller mindre regelbundet i exempelvis Bohuslän Big Band, Sommarteatern på Gunnebo Slott och i tillfälliga jazzkonstellationer.
Kontrabasisten Yasuhito Mori flyttade från Tokyo till Göteborg tidigt 80-tal. Att kalla denne basist som ingått i både Toots Thielemans och Stan Getz band en legend är ingen överdrift!”

Iceage (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”Postpunken är nuförtiden en genre lika spretig som en black metal-logotyp. Danska Iceage har redan från start gått sin egen väg, och dundrat fram med sitt genast igenkännliga kaos genom genrens alla olika hörn och kanter. 4 maj släppt bandet sitt tredje album – Beyondless – och når för första gången hela vägen upp till sina redan från start skyhöga ambitioner, lyssna bara på de hittills släppta singlarna Catch It och Painkiller.

Iceage bildades i Köpenhamn år 2008 när medlemmarna bara var i tonåren. Sedan dess har man haft en spikrak utveckling framåt och släppt tre album med ett fjärde på ingång inom kort. Samtliga tre album har nominerats till IMPALAs European Independent Album of the Year Award, och frågan är om inte det kommande kommer att nomineras till både det priset och många andra.

Beyondless – bandets första album sedan 2014 års Plowing in the Fields of Love – spelades in helt analogt i Kungsten Studios i Göteborg, och mixades av legendaren Randall Dunn på Avast Studios i Seattle. På scen går Iceage tillbaka till sitt kaosartade förflutna, och är ständigt en energisk kraft. Det är heller inte allt för ofta som Iceage besöker Sverige – ta chansen bandet med sitt nya material. Vi anar stordåd.

Gothenburg City 6 (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”En härlig blandning av jazz och blues i en musikalisk resa som sträcker sig från 1910 – 1960-talet!!”
(Även kommande torsdagar 25/10 och 22/11)

—————————————————————————————————————–

Fredag 28 september

The Skatalites (Musikens Hus)

Arrangören skriver; ”Gruppen som är ett av de riktiga originalen i genren bildades i mitten av 60-talet på Jamaica och nu har vi äran att presentera dem på Musikens Hus den 28 september!

Bandet var redan från starten så heta att deras första rep blev till en show eftersom de bestämde att ta betalt från alla de som dykt upp på venuen där repet skulle hållas. De var Jamaicas toppmusiker som gick samman efter att ha spelat i andra band och på diverse skivinspelningar.

The Skatalites blev genast legendariska, genom att kompa artister som Toots and The Maytals, Prince Buster, The Wailing Wailers med Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Wailer. Gruppen har utan tvekan inspirerat otaliga artister inom genrer som till exempel reggae, punk, danchehall och dub.

Efter ett uppehåll på nästan tjugo år, omformades bandet i början av 80-talet och har sedan dess ruskat om publik i världens alla hörn. Sedan starten för över 50 år sedan har bandets väg varit lång och inneburit hårt arbete, och tyvärr har många av originalmedlemmarna lämnat jordelivet. Men The  

Siwan + Dog Star Orchestra (Nefertiti)

Siwan är ett orkesterprojekt initierat och under ledning av den norske tonsättaren och musikern Jon Balke. Det kan närmast beskrivas som en mångkulturell musikalisk fantasi, som hämtat sin inspiration ur poesi från Al Andalus och som framförs på arabiska. Ordet Siwan är kopplat till dels siffran tre, till triangelformen och till konceptet jämvikt eller balans och härstammar från både levande och numera utdöda talade språk från medelhavsregionen.

Siwan är ett projekt under ständig omvandling, en omvandling som sker i samarbete med de musiker som för tillfället ingår i den ständigt föränderliga ensemblen. Den första upplagan av gruppen, Siwan Jadid med sångerskan Kamylia Jubran, hade premiär på Molde International Jazzfestival i juli 2012, vilket under 2013 följdes upp med en sextettversion tillsammans med sångerskan Mouna Boutchebak.

Det musikaliska uttrycket tar sin utgångspunkt i de olika samtida musikernas bakgrund inom en mängd olika uttryck som barockmusik, musik från Maghreb, traditionell persisk musik och jazz, men utan att för den skull luta sig mot vare sig akademiska principer eller att tyngas ner av de olika uttryckens historiska arv.

Svenska Akademien (Pustervik stora KLlubben)

Pustervik skriver; ”Den legendariska gruppen gör comeback, senast Svenska Akademien spelade tillsammans var för fem år sedan.

Gruppen bildades i Landskrona i slutet av 90-talet och debuterade med EP:n Snapphaneklanen 2001. De följande sex åren släppte de fyra fullängdsalbum och skapade sig snabbt en stor fanbase över hela Sverige. Svenska Akademien har nominerats till P3s Guldmicken och gjort sig kända för sina hejdlösa konserter. Fartfyllda och energiska framföranden tillsammans med politiskt skarpa texter.

Big Rob Blues Quartet (KoM musikochbar)

Blues från Stockholm samt gästartisten Mr Bo!!

High On Fire / Holy Life (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Återigen gästar den bullriga trion High On Fire Sverige och denna gång Göteborg och Sticky Fingers som ett av stoppen.
När stonerrockhjältarna Sleep splittrades 1998 tog det bara ett halvår för gitarristen Matt Pike att dra i gång sitt nya projekt, vilket skulle bli ett av de mest omtalade banden i modern alternativ musik.
Det är tungt, smutsigt, bullrigt och medryckande men framförallt jävligt bra!

Special Guests: finska Holy Life

———————————————————————————————————————

Lördag 29 september

Tribute To Aretha Franklin (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Aretha Franklin har inspirerat och berört miljontals människor genom sin unika röst och sitt engagemang i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. En av vår tids största röster har nu tystnat men legenden lever, i oförglömliga låtar som Think, Respect, Natural Woman, Chain of Fools, I Say a Little Prayer, Rock Steady och många, många fler. På scenen står ett kraftfullt Tribute- band med hemliga gäster från Göteborgs musikliv. ”

Karin Klingenstierna – s.

Paula af Malmborg Ward – keyb, s.

Peeter Wiik – g, s.

Owe Almgren- b.

Vanja Holm -perc, voc.

Tomas Olsson – tr.

Mia Samuelsson – tp.

Elisabeth Engdahl – sx.

Emrik Larsson – s

Iris Esell – s

Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band (Stadsteatern)

Pepperland

Stadsteatern skriver; ”Efter fullsatt spelperiod under hösten 2017 återkommer den uppskattade showen! År 2017 var det 50 år sedan The Beatles legendariska och banbrytande LP Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band släpptes. Låtar som With a Little Help from my FriendsLucy in the Sky with Diamonds och A day in the Life erövrade västvärlden.

Göteborgsbandet Pepperland – världens bästa Beatlestolkare enligt skivproducenten George Martin – spelar hela plattan live. Adde Malmberg guidar oss igenom musiken, Beatles och tiden tillsammans med nya gäster.

29/9 (kl 15) Suzanne Osten, regissör

29/9 (kl 21) Torbjörn Nilsson, föreläsare och inspiratör. Tidigare fotbollstränare och fotbollsspelare

30/9 Marianne Mörck, skådespelare, sångerska och regissör

12/10 Ulla Skoog, skådespelare

13/10 Ernst Billgren, konstnär

19/10 Gert Wingårdh, arkitekt

20/10 Lena Junoff, sångerska (Primadonnan från Hisingen)

Robert ”Robi” Svärd (Kungsbacka Teater)                 kl 18

Arrangörens skriver; ”Gitarristen och kompositören Robert ”Robi” Svärd är en av de hetaste artisterna i flamencovärlden just nu. Uppståndelsen som debutskivan skapade gjorde att den yttersta flamencoeliten i Spanien fick upp ögonen för göteborgaren, vars namn sedan dess nämns i samma mening som de mest respekterade musikerna inom genren. Tillsammans med dansare och medmusikanter tar nu gitarrfantomen Robert ”Robi” Svärd flamencon till Kungsbacka Teater.

Den 7 september släpptes nya albumet ”Alquimia”.

På scen:

  • Robi, gitarr
  • Ann Sehlstedt, dans Palmas
  • Afra Rubino, gitarr
  • Sara Nilsson, fiol
  • Miguel ”Cheyenne” Fernandez
  • Antonio Gomez, sång, tvärflöjt och palmas
  • Joan Masana, bas

Längd: ca 1 timme och 45 minuter inklusive paus.

Mike Epps (Lorensbergsteatern)

Sticky skriver; ”CC [Magna Carta Cartel] bildades 2006 med drömmar om att en dag bli riktigt stora. De första åren var bitvis kämpiga och debuten Goodmorning Restrained kom först tre år senare. I samma veva startades bandet Ghost där några av medlemmarna i MCC drog iväg på vad som skulle bli deras livs resa med vad som inte kan kallas något annat än global och total framgång.

MCC fick så stå åt sidan, men fansen fann musiken och intresset växte. För två år sedan återväcktes bandet från sin slummer och i fjol släpptes EPn The Demon King.”

Björn Ingelstam Quartet (Unity Jazz,Kyrkogatan)

Unity skriver; ”Internationellt erkända trumpetaren Björn Ingelstam, med sina rötter i den skånska myllan är tillbaka på Unity. Denna gången med sina europeiska kollegor som han alltid spelar med när han återvänder från New York. Sedan flytten till NYC 2013 har Björn utvecklat sitt sound och still i den traditionella jazzen med groove och sväng i fokus.
Hans sammetslena stämma utgör också en viktig del av hans showman-ship då han gärna förför lyssnarna med sin sång.
Nu är de ute på en lång Europaturné och vi har äran att få ha dem hos oss. Om man gillar swing, bebop och vokaljazz i crooner-traditionen kommer man lämna Unity med ett stort smile på läpparna efter denna konserten.”

Ohlin/Tehler/Pilquist (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”En spännande supertrio-konstellation som kör 60- och 70-talsrock så det ryker!!”

Henrik Ohlin bas/ sång, Richard Tehler gitarr/ sång, Henrik ’Pilen’ Pilquist trummor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *