Konsertguide för Göteborg med omnejd- 15-21 oktober 2018

Måndag 15 oktober

Tonbruket (Stora Teatern)

Skrev så här på facebook under kvällen;

Tonbruket på scen ikväll. Avancerad instrumentalmusik En förlängning av ESTs sound Rockigt varvat med mer jazzigt lite filmisk musik och emellanåt drag av country med steel guitar . I mitten basisten Dan Berglund. På klaviatur och fiol Martin Hederos, på pedal steel o gitarr Johan Lindström och på trummor Andreas Werllin. Ett unikt sound har de mejslat fram Ett set på 110 minuter

—————————————————————————–

Tisdag 16 oktober

Phosphorecent (Pustervik Stora Klubben)

Barrence Whitfield & Wentus Blues Band (Restaurang Ester, Kungsbacka)

Skrev så här på Facebook samma kväll

Rutinerade r &b sångaren och entertainern från Boston Barrence Whitfield kompas av finska Wentus Blues Band ikväll i Kungsbacka. En sångare med stor bredd i sin repertoar, De körde i ca 1.45 min i ett set.

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer på scen, personer som spelar musikinstrument, natt och inomhus

Barrence och jag efter giget

——————————————————————————————————————-

Onsdag 17 oktober

Yellewjackets  (Nefertiti)

The Godfathers (The Abyss, Andra Långgatan)

——————————————————————————————–

Torsdag 18 oktober

Contact (Pustervik Stora Klubben)

Skrev så här på facebook om konserten:

Contact på stora klubben. 45 år gamla låtar som håller. Tyngre nu än då genom bl a Jonas Isacssons gitarrspel. Sång mest från Ted Ström varvat med en hel del från Lorne De Wolfe. Vi fick Teds Vintersaga och Hansson de Wolfe Uniteds Var kommer barnen in. Annars de låtar de hade på sina två album på 70-talet. Riktigt bra konsert på ca 75 minuter med extranumren Samma vindar… och Fyrvaktarns dotter som kanske kvällens toppar.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer på scen, natt och inomhus

Gmsltn jazz

——————————————————————————————————————–

Fredag 19 oktober

Yazz Ahmed (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Kompositören, trumpetaren och flygelhornisten Yazz Ahmed har en välfylld lista av samarbeten med stora namn ur olika hörn av musikbranschen, såsom dublegenden Max Romeo och indiescenens kanske största stjärnor Radiohead samt experimentella These New Puritans för att nämna några.

Med en brittisk mamma och en pappa från Bahrain, där hon också bodde fram till nio års ålder innan familjen flyttade till London, har hon kommit att utforska musik i det musikaliska gränslandet mellan arabisk och västerländsk musik. I detta gränsland blandar hon även jazz och elektronisk ljuddesign och skapar på så sätt ett alldeles eget musikaliskt universum som känns både nytt och otroligt spännande att färdas igenom!

Hennes senaste album ”La Saboteuse” rosades av kritikerkåren och gav henne ordentligt med uppmärksamhet även internationellt och sedan dess har det gått på en stadig kurva uppåt för Yazz Ahmed.

Yazz Ahmed – tp., flygelhorn

Samuel Hällkvist – g.

Ralph Wyld – vibr.

David Manington – b.

Martin France – tr.

Gmlstn jazz (Bellevue Jazz, Gamlestaden)

Lars Jansson

Venue: Bellevue Jazz

Address: Restaurang Sorento, Brahegatan 10

Program:

Axel Mårdsjö & Eric Liftig – “Tribute To Tristano Kvintett”

Lars Jansson Trio

KSM3 + Charta 77 + Ola Aurell (Sticky Fingers)  

Sticky skriver; ”KSM3 är resultatet av en turbulent tid, då musiker, låtskrivare och grundbultar i banden KSMB och Fas3 bestämde sig för att musik, glädje och vänskap var att föredra framför sanldådor och förtal. Glädje är starkare än ilska och värme är skönare än kyla. Det är vad KSM3 vill sprida när de framför egna gamla och nya låtar på ett sätt som inga andra klarar av.

KSM3 är: Johan Johansson (KSMB m fl) Peter Ampull Schölander (KSMB m fl) Tony Johansson (Fas3) Johannes Borgström (Fas3, Captain Murphy) Robert Eriksson (The Hellacopters, Strindbergs m fl) Goda vänner, glädje och bra musik. Fuck the rest!

Charta 77 är punkbandet från Köping som med sina 35 år och otaliga skivor fortsätter att glädja och beröra publik i hela norden.

Ola Aurell slog först igenom 2012 som standup-komiker i RAW Comedy på Kanal 5, varpå han släppte sin debut Tio sånger med sensmoral. Och det är väl det som är styrkan i hans artisteri, han suddar ut gränsen mellan komik och musik. 100-tals gig senare och han kan stoltsera med framträdande i Allsång på Skansen såväl som att det blivit ytterligare 3 album sedan debuten.  ”

Shirin + Tilde (Pustervik Stora klubben)

Arr. Klubb Instant skriver; ”2018 är Shirins år! Det blev en rivstart i förra årets Melodifestivalfinal där hon gjorde en bejublad tolkning av Frans vinnarlåt ”If I Were Sorry” tillsammans med Damn! (kanske mest kända som Timbuktus högenergiska kompband).

Den 22-åriga sångerskan och låtskrivaren singeldebuterade förra året med ”Back To The Basics” och har under våren 2018 hunnit med hela 4 singelreleaser och släpp av efterlängtade skivan ”Almost Lover”.

Shirin har egyptiskt påbrå men föddes i Berlin och växte upp i Gol, Norge för att slutligen landa i Malmö/Rosengård, Sverige 2001. Hennes föräldrar är från Libanon och Tyskland och är båda läkare.

TILDE
”Nothing Gold Can Stay” är den efterlängtade debutplattan från Tilde som påbörjade sin musikaliska karriär tidigt inom den göteborgska klubbscenen. Då omnämndes hon som Sveriges nästa stora soulhopp med hyllningar från PSL och många andra.

När hon var 22 år fick dock allt ett abrupt slut. På grund av en allvarlig sjukdom och andra tragiska omständigheter fick hon lägga musiken på hyllan. Efter att ha bott både i Spanien och Latinamerika, där hon sjöng jazz och blues, i ett par år för att återhämta sig flyttade hon tillbaka till Sverige och gick raka vägen in i inspelningsstudion.

Efter att ha samarbetat med några olika producenter hittade hon äntligen det sound hon letat efter i Spinroad Studios och Pedro Ferreira (BRIT-award vinnande producent till rockbandet The Darkness debutplatta Permission To Land) hemma i Göteborg. Albumet ”Nothing Gold Can Stay” släpptes digitalt och på vinyl den 28 september. Albumet innehåller tio soul-fyllda och pop-drivna låtar skrivna och komponerad av Tilde.

Country Night med Pilgrim + Gäster (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Återigen KULTURNATTA = En mysig afton fylld av genuin country och bluegrass med blsystrarna Forsman och deras Pilgrimer som tar plats på scen ca 20.30!! Gästartister utlovas!!

Playground (Sockerbruket)

”Soul, funk and groovy tunes from Göteborg” med Nikolas Gialtrinos, Patricia Page, David Sundby, Janne Kardell, Kjell Henriksson, Tommy Kotter och Max Lindahl

Jospia Lisac (Stenhammarsalen)

Arrangören skriver; ”Josipa Lisac är en legendarisk pop, rock och jazz-sångerska från Kroatien med en karriär på över 40 år . Livet med rocksångaren och kompositören Karlo Metikos och den gemensamma passionen för musik resulterade i tio album. Hennes debutalbum “Dnevnik jedne ljubavi” (en kärleks-dagbok), kom ut 1973.

Josipa Lisac medverkade i rockoperan “Gubec Beg”, spelade in ett jazzalbum i samarbete med storheter som Ernie Wilkins, Clark Terry, Albert Mangelsdorff och Johnny Basso. Hon har gjort ett stort antal samarbeten med musiker inom pop, funk, rap, folk, latin, jazz och klassiska musik, samt framträtt i flera teateruppsättningar.

Till Göteborgs Konserthus kommer hon med sin pianist som garanterar en intim och oförglömlig konsert.

Ljuva 60-tal (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver:”Nu kommer Biggo och hans band till Kungsbacka Teater med showen Ljuva 60-tal!

”Vi kan, utan att vara kaxiga, säga att publiken gillar vår show. Vi spelar enbart de stora hitsen från årtiondet då musiken var som bäst!”, säger Biggo själv. Givetvis kommer Biggo även berätta en och annan turnéanekdot om bandets tid på vägarna.

Räkna med låtar av artister som Pat Boone, Spencer Davis Group, Emile Ford, The Beatles, Rolling Stones, Little Richard, Ricky Nelson och Jerry Lee Lewis. Samt många fler såklart!

——————————————————————————————————————–

Lördag 20 oktober

Det Stora Monstret + Dolce (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”2014 gav Det Stora Monstret, alias Jacob Johansson, ut sitt självbetitlade debutalbum – en skiva som Gaffa kallade ”årets svenska debut” och som hyllades unisont av kritikerkåren. Singeln ”Kolibrins vingar” gick direkt in på P3 och albumet blev nominerat till både Gaffapriset och Manifestgalan. Ett tydligt genombrott.

Den 25 maj släpptes äntligen uppföljaren ”En Drömd Plats”. Då fick vi åter chans att försvinna in i Monstrets karakteristiska tunga poplåtar sprängfyllda med bitterljuva melodier och den spröda men vassa lyriken som beskriver och ifrågasätter den värld vi lever i på ett alldeles eget sätt.

Dolce
Två fantastiska singlar, ett par rader hos Noisey och en schysst spelning anordnad av Vice var allt det tog för att Umeå-duon Dolce skulle segla upp i medvind och förgöra allting på några nanosekunder. Med VU-aktiga montona pulser, rökrutesång och knarriga gitarrer som soundtrack till en solgassande förmiddag i Laurel Canyon kommer vi Dolce rätt nära. Lite som om Beach House och svenska jazzlegenden Monica Zetterlund möttes upp i Twin Peaks för att skapa musik tillsammans.

Under året har bandet givit ut den helt svenskspråkiga debutskivan under namnet “Av Liv och Grönska” på anrika Startracks. Skivan producerade av Mattias Glavå som tidigare haft samma ära åt bl.a. Dungen och Håkan Hellström.

Gmlstn jazz (Wine Mechanics, Gamlestaden)

Address: Lilla Waterloogatan 15

17.30 We Float (SV)

19.00 Esinam (BE)

Blue Fire Blues (KoM musik & bar)

KoM skriver; Missa inte denna underbara kvintett som bjuder på levande, befriande och
självsvängande blues n jazz för både kropp & själ!!”

Anders Granell sång/ gitarr, Gunnar Lindgren tenorsax, Håkan Strängberg trombon, Nikke Ström bas och Henrik Wartel trummor.

Watain (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”Lördag 20 oktober spelar det svenska black metal-bandet Watain på Trädgårn i Göteborg tillsammans med Obnoxious Youth och Dreadful Fate.

Watain bildades 1998 i Uppsala, Sverige. Trion består av E. Danielsson, P. Forsberg och H. Jonsson och dessa har sedan starten utgjort kärnan i bandet. Medan Watain ursprungligen kommer från och därmed tillhör den traditionella kodexen av Satanic Black Metal, bör den också ses som ett kulturellt obundet uttryck och som en manifestation av kraft, kamp, ​​laglöshet, mörkhet, frihet och extas.

Deras liveframträdanden är kända över hela världen för att vara av helt eget slag, med konstnärligt höga ceremonier av vild svart Black Metal-frenesi, där det högtidliga och heliga kolliderar med rå kraft.
Under de senaste 20 åren har Watain också etablerat sig som en av de hårdast arbetande och mest kompromisslösa akterna inom den globala metalscenen.

Oskar Stenmark Kvartett (Unity Jazz)

Unity skriver; Oskar Stenmark Kvartett bjuder in till en kväll där personliga berättelser varvas med ny och gammal musik. Konserten utgår från jazz-standards som betytt extra mycket för bandmedlemmarna, dessa historier byggs sedan på med hjälp av egenskriven musik för att länka samman då- och nutid.

Förvänta er en intim kväll på Unity med mycket själ och hjärta. New York-baserade Stenmark är på en blixtvisit i Göteborg och har givetvis med sig en hel del spännande material och stories!

Oskar Stenmark – Trumpet
Katrien Hermans – Bas
Per Johansson – Piano
Johan Birgenius – Trummor

Simon & Garfunkel Revival Band – 60th Anniversary Tour (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”Det är få artister som kan njuta av ett lika gott renommé som Simon & Garfunkel Revival Band. Överallt där dessa fullblodsmusiker uppträder får de fina recensioner och blir fantastiskt uppskattade av publiken.

I år kommer bandet att hedra originalduon som firar 60 år, med att framföra deras vackraste sånger som t.ex. Scarborough Fair, Bright Eyes och klassiker som Bridge Over Troubled Water, Mrs. Robinson m.fl. och så förstås deras genombrottshit The Sound of Silence.

Det räcker dock inte att bara spela bra låtar – att framkalla den sanna känslan för musiken kräver skickliga musiker. Bandet består av Michel Frank (sång och gitarr), Guido Reuter (sång, fiol och piano) samt tre kompmusiker.

—————————————————————————————————————–

Söndag 21 oktober

Stacey Kent (Dergårdsteatern, Lerum)   kl 17

Arragnören skriver; ”Varje gång hon återvänt till Sverige har hon skapat nya fans – som trollbundits av hennes eleganta tolkningar av de amerikanska, brasilianska och franska klassikerna.
Med sin tidlösa röst, klockrena tajming och känsliga frasering har hon faktiskt erövrat hela världen.

Senaste albumet ”I Know I Dream: The Orchestral Sessions” spelade hon in tillsammans med med full orkester – och med en ambitiös blandning av Bossa Nova-klassiker, franska chansons, american standards-sånger och nyskrivet material.

Stacey Kent – voc, Jim Tomlinson – sax/flöjt, Claes Crona – piano, Hans Andersson – bas, Johan Löfcrantz Ramsay trummor

Längd:
Konserten är i två delar med paus och beräknad total tid är c:a 2-2,5 tim. inkl. paus.

Parallell Activity (Holy Moly)

Holy Moly skriver; ”Fyra mycket starka musikaliska röster med tunga och varierande bakgrunder.
Tillsammans skapar de en kreativ, genreöverskridande musik som rör sig från tunga riffbaserade låtar till lyriska, finstämda ballader. Starka kompositioner och expressiva improvisationer lever i skön symbios.
Göteborgsbaserade Parallel Activity består av gitarristerna Carl Svensson och Erik Ivarsson som med sina olika spelstilar och uttryck skapar en bred och varierad palett av ljud/rytmer/stämmningar.
Alfred Lorinius bas och Johan Björklunds trummor bildar en mycket stabil, lyhörd och kreativ rytmsektion som kompletterar gruppen på ett enastående unikt sätt.
I november 2017 släppte de debutskivan Rubicon på Imogena Records, en skiva som fått väldigt fina recensioner.”Med två görskickliga gitarrister i Erik Ivarsson och Carl Svensson tillsammans med basisten Alfred Lorinius och trummisen Johan Björklund framför de rikt varierad, svängig, rifftung, lyrisk och begåvad musik, som egentligen inte behöver kategoriseras. Den står för sig själv.” Mats Palmquist – Lira”

Pernilla Wahlgren (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Pernilla Wahlgren summerar 40 år på scen och 50 år på jorden i en storslagen humorföreställning våren 2018!

Kungsbacka dragspelsgala (Kungsbacka Teater)   kl 17-19.30

Arrangören skriver; ”I över 20 år har du kunnat njuta av Dragspelsgalan i Kungsbacka. I oktober är det äntligen dags igen, som vanligt med en mängd högklassiga artister. För att visa på hur olika dragspelet kan låta bjuder kvällen på en mix av allt från traditionellt, folkrock och klassiskt.

Lars Karlsson Band är som vanligt ett av huvudinslagen med sin mix av blues-rockig folkmusik, världsmusik och visor. Till årets gala kommer även två finska dragspelsmästarinnor. Anniina Luukkainen vann mästerskapen 2016 och Tiia Karttunen året därpå. Båda har turnerat i flera olika länder och spelar både underhållningsmusik och klassisk repertoar av toppklass.

Tia Karttunen och Anniina Luukkainen på scen 21 okt Kungsbacka Teater

Galan gästas också av det småländska bandet Sveriges Cultband som kommer bjuda publiken på ”upprockad gammeltjo” av klart rivig karaktär. Kom i tid! I teaterfoajén kl 16 kan den som är intresserad ta del av en specialdemo av Rolands digitala dragspel.”

Sveriges Cultband

Tillkom gjorde även fransmannen Ludovic Beier som även gästade ifjol.

Ludovic Beier
Lars Karlsson och Ludovic Beier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *