Konserter i Göteborg med omnejd – slutet av oktober 2018 (22-31/10)

Måndag 22 oktober

Laura Veirs (Oceanen)

Arrangören skriver; ”Portlandbaserade Laura Veirs är en enastående låtskrivare och folkindiesångerska som fick sitt genombrott med kritikerhyllade albumet ”Carbon Glasier” och som byggt upp en imponerande rad album under snart 20 år. Nya plattan ”The Lockout” är det 10:e i raden, en utsökt samling folkpop av ädlaste kvalitet om skörheten i livets mest värdefulla saker.

Albumet är återigen producerat av Veirs samarbetspartner och äkta make, den grammynominerade mästerproducenten Tucker Martine (just nu hyllad för First Aid Kits nya album och som tidigare jobbat med My Morning Jacket, Neko Case, The Decemberists och Karl Blau).

”The Lookout” skrevs och spelades in efter det lyckade och hyllade samarbetet med k.d. lang och Neko Case i superfolkprojektet case/lang/veirs och deras självbetitlade debutplatta. På nya skivan integrerar Veirs den spontana kreativiteten med samarbete med sitt eget självdisciplinerade låtskrivande (de tolv sångerna är resultatet av dagligt arbete med sitt låtskrivande under ett års tid).

Resultatet är ett av Laura Veirs starkaste album i karriären och förutom Tucker Martine spelar bla Karl Blau och Steve Moore (First Aid Kit) på plattan som även gästas av Sufjan Stevens och Jim James (My Morning Jacket) på sång. Skivan släpps via ärofyllda indielabeln Bella Union (Father John Misty, Beach House, Jonathan Wilson) i Europa.”

Enda gången Laura spelat i Göteborg var såpass längesedan som 2004 då hon var på Pustervik. Hon har inte spelat i Sverige sedan 2009.

Föract är Alex Guy, som i USA leder bandet Led To Sea,

Joshua Radin & William Fitzsimmons (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”Singer-songwritern Joshua Radins personliga och omedelbara blandning av pop och folk har förgyllt världen i snart femton år. I sina låtar skildrar han relationer, kärlek, livet och allt däremellan – alltid med en stor dos igenkänning. Hittills har vi bjudits på sju studioalbum fullproppade med det allra finaste som blandningen av pop och folk har att erbjuda. Hans känsloladdade kompositioner har tonsatt mängder av TV-serier, och den hängivna lyssnarskaran det har gett honom har han förvaltat väl.

William Fitzsimmons är även han en karl som kan berättandets konst. Sedan 2005 har han släppt fyra album som på ett unikt sätt smält samman ärlighet, sedefördärv och det självupplevda i ett sömlöst musikaliskt hål. På ett personligt vis behandlar han familjehistorier, intima avslöjanden och starka bekännelser, samtidigt som han inte drar sig för att vara varken lågmäld eller högljudd när han behöver. Nyligen släppte Fitzsimmons minialbumet Pittsburgh, som handlar om hans nyligen bortgångna mormor och deras gemensamma hemstad

Uttryck och melodier tycks ingen av dessa herrar få slut på, och i höst har vi äran att åter välkomna dem till Sverige för tre helkvällar där vardera artist spelar varsin hel konsert. 18 oktober på Kulturbolaget i Malmö, 20 oktober på Vasateatern i Stockholm och 22 oktober på Pustervik i Göteborg.

————————————————————————————————————————

Onsdag 24 oktober

Blackberry Smoke + The Quaker City Night Hawks (Pustervik Stora Klubben)

Arrangören skriver; ”Det hyllade bandet från Atlanta, Georgia släpper sitt sjätte studioalbum i vår. Den 6 april kom det efterlängtade albumet ”Find A Light”! Det var uppföljaren till hyllade ”Like An Arrow”, som landade på förstaplats på US Billboard Country and Americana/Folk samt även nummer ett på UK Rock-listan.

Förra albumet blev en enorm succé – och med låtar som ”Waiting for the Thunder” och ”Let It Burn” cementerade Blackberry Smoke sin roll som ett av southern rock/country rock-banden just nu.v

Support: The Quaker City Night Hawks

Sabina DDumba (Lorensbergsteatern)

Arrangören skriver; ”Vårens konserthusturné drog fulla hus med en publiksiffra långt över 13 000 och under sommaren har Sabina Ddumba uppträtt på våra största festivaler. Nyligen kunde även hundratusentals radiolyssnare ta del av hennes ”Sommar” i P1. Men nu väljer Sabina Ddumba att toppa sitt succéår med en helt annan typ av upplevelse – en serie exklusiva spelningar på ett antal intima scener. Vi är vana att se kritikerrosade Sabina Ddumba på de största scenerna, men den här gången ska det kännas som att ta del av en privat spelning hemma i sångerskans vardagsrum.

– Förutsättningarna för den här turnén möjliggör en helt annan typ av möte och jag tror att det kommer kännas lika intimt för mig som för publiken.

Uppbackad av tre musiker – bestående av Emmanuel Hailemariam, Mats Sandahl samt Djara Erlandsson Sow – är det Sabinas stora röst som står i centrum när hon under hösten kommer till ett antal noga utvalda teatrar och intima spelställen. Höstens turné blir även sista chansen att få lära känna sångerskan Sabina Ddumba i det närgångna och avskalade formatet – då hon står inför en stor USA-lansering, där hon har kontrakt med storbolaget Warner Bros.

KC Baby (Nefertiti)

Nefertiti skriver: Det lilla bandet med de stora känslorna.. De spelar synt, sampler, gitarr och sjunger på svenska. Musiken är melodiös och enkel passivt-aggressiv electrovispop. Trots att de bara funnits cirka tio månader har de redan hunnit spela in en skiva med Christian Gabel som producent i Studio Cobra och släppte i maj singeln ”Klia tillbaka”.

Conny Nimmersjö är mest känd som gitarrist i Bob Hund och Kajsa Magnarsson som internationellt anlitad ljudkonstnär. Men nu är de alltså KC BABY och allt gammalt är glömt (för stunden).

American Aquarium + Anthony DÁmato (Värdshuset Hwitan,Tryckhallen, Falkenberg)

Arrangören skriver; ” BJ Barham grundade American Aquarium i Raleigh, North Carolina 2006 och kom att spendera oräkneliga dagar på turné.

Efter American Aquariums succéturné 2017 är det många som längtat efter att få se bandet igen. Och nu är de på ingång igen, med den färska och hyllade plattan ”Things Change” i bagaget.

American Aquarium är bandet som är nästan omöjligt att inte älska. Vi vet inget band som så enträget byggt sin fanbase genom att bara spela och turnera på och samtidigt se till att vara under ständig utveckling. För alla oss som inte kan motstå band och artister som Drive-By Truckers, Chris Knight eller Turnpike Troubadours är American Aquarium mitt i prick. BJ Barham har hittat sitt sätt att förvalta arvet efter uppenbara förebilder som som Woody Guthrie och Bruce Springsteen. Det är musik ofta för och om den hårt arbetande människan och bandet har utvecklat sina helt egna melodier runt det. Man hör direkt att man lyssnar på American Aquarium samtidigt som så mycket annat man gillar flimrar förbi.

Live har bandets sanslösa turnerande skapat ett monster. Det är en närmast helig upplevelse att få uppleva ett band som spelat långt över 1000 konserter på de mest skilda ställen och för all typ av publik. Ännu mer sedan BJ bestämde sig för att bli nykter och lägga allt fokus på musiken och bandets kval

Anthony D’Amato is an American songwriter and singer signed to New West Records.His latest album is 2016’s ’Cold Snap,’ produced by Mike Mogis (Bright Eyes, First Aid Kit) and featuring performances by Conor Oberst and members of Bright Eyes, The Faint, and Cursive.

Jag såg American Aquarium den 9 mars 2017 på samma ställe. Imponerades. Sök här i bloggen min recesnion från den konserten.

Anthony var föract till Joshua James den 25 januari 2017 men jag hann bara se två låtar den gången då jag gjorde en intervju med Joshua James backstage

Anthony D´Amato

Seamus Blake/Jesse van Ruller Quartet (Unity Jazz)

Unity jazz skriver; ”En av modern tids största stilbildare och förebilder på saxofon är Seamus Blake. Hans moderna approach till traditionell jazz slår världen med häpnad och inspirerar många. Det är en stor ära att kunna ge Göteborg chansen att höra Seamus på vår intima scen ihop med några av Europas stora stjärnor.”

Seamus Blake – Sax
Jesse van Ruller – Gitarr
Daniel Franck – Bas
Ivars Arutyunyan – Trummor

Christoffer Johansson (Cafe´Hängmattan)

———————————————————————————————————————

Torsdag 25 oktober

Viktor Olsson (Nefertiti)

Nefertiti skriver; 25 oktober får vi besök av nya stjärnskottet Viktor Olsson, aktuell med ett nytt studioalbum, självbetitlade ”Viktor Olsson”. Under året har smakprov från albumet kommit i form av låtarna ”T-Shirt & Jeans”, ”Fjärilar vid Floden”, ”Där ingen säger”, ”Bestäm dig” och ”Marlon Brando”.

2015 debuterade då 22-åriga Viktor Olsson med albumet ”Stenungsund”. Ett album som hyllades av såväl kritiker som lyssnare, med sina texter om att växa upp i en småstad och längtan efter att både stanna kvar och vilja gå vidare. Albumet spelades in under en sommar på Gotland tillsammans med Peter Morén och Tobias Fröberg. Tv-framträdanden avlöste varandra och Viktor utsågs av Mauro Scocco till årets nykomling på Svenska Musikförläggarnas pris i slutet av 2015. År 2018 tilldelades Viktor Live at Hearts låtskrivarstipendium.

Våren 2016 släppte Viktor singeln ”Mil av ljus” som följdes upp av EP:n ”Alla lämnar till slut”. Singeln producerades av Måns Lundberg (Deportees, Håkan Hellström) och spelades in i den legendariska Atlantisstudion i Stockholm. Samma år åkte Viktor ut på skandinavisk konserthusturné som förband till Anna Ternheim.”

Transatlantic Love #2 feat. Pi Jacobs (Holy Moly)

Thomas Pontén och Pi Jacobs

Arrangören skriver; ”Transatlantic Love är den nya vardagsklubben för dig som gillar att kunna sitta en meter från artisten och kanske också få chans att prata med hen under kvällen. Lite som en ”House concert” fast på lokal.

Initiativtagaren Thomas Pontén (Little Green, Love On Drugs, Damon Collum, My Sweetest Punch) får ofta förfrågningar från amerikanska musiker om ställen att spela på i Sverige och Göteborg. Band och artister som ofta drar mycket folk hemma i USA och i resten av Europa, men av någon anledning inte riktigt når de stora scenerna i Sverige.Transatlantic Love är en chans för Thomas och hans Love On Drugs att dela scenen med några av dessa fantastiska musiker och låtskrivare i ett informellt sammanhang, men också en chans för Göteborgspubliken att ta del av högklassig musik på riktigt nära håll.

Pi Jacobs:
Los Angeles singer-songwriter Pi Jacobs plays what she calls an “Americana bluesy rock thing,” one nonetheless edged by accents evoking her urban San Francisco childhood. Enamored of her mother’s folk- and soul-heavy music collection, she sang throughout school, picking up guitar, bass and songwriting as a teenager.

She earned her GED and left high school early, then pursued music studies at the local junior college. A period of woodshedding, gigging and recording ensued, culminating in the release of Pi’s debut album. She spent two years in New York before landing in L.A., which has proven fertile creative ground and a convenient base for touring.

Love On Drugs:
Efter några års idogt turnerande med Göteborgsbaserade americana-bandet Little Green blev Thomas Pontén sugen på att testa vingarna på egen hand och gjorde så under namnet Love On Drugs. Uppriktigt och nära med egenkomponerat material som låg lite utanför den mer traditionella country- och americana som Little Green gjorde sig kända för. Indiepop med catchiga refränger och ett stänk jordig country samsas i den etablerade treminuters-ramen.

Timbuktu – En droppe midnatt (Draken ) även 26,27,28 okt

Sigurdadottir/Bennich/Jullander/Norman (Unity Jazz)

—————————————————————————————————————–

Fredag 26 oktober

Björn Skifs – Bitar ur mitt liv (Scandinavium) även lördag 27 oktober

Arrangören skriver; ”Följ med på 50 fantastiska år med Björn Skifs i hans nya turné ”Bitar ur mitt liv”. Showen blir en tidsresa genom de fem decennier som utgör Björn Skifs unika karriär. Det kommer att bli många kära återseenden och säkert några överraskningar, buspojken Skifs har inte slagit sig till ro.

– Det har gått 50 år sedan jag spelade in min första skiva. Det har blivit så många låtar genom åren och jag kan knappt vänta på att få spela dem igen. Att få ta gamla favoriter och ge dem en nutida klang med stor orkester, kör och stråkar, berättar Björn Skifs.

The Kennedy Administration (Nefertiti)

Nefertiti skriver; Det kan bara hända i New York: en grupp musiker samlas på skoj på en nattklubb i Greenwich Village, börjar spela och upptäcker att wow! detta svänger. Den svårflörtade publiken hänförs och hon Kennedy från Detroit hyllas storligen för sin nästan osannolik häftiga röst. Veckan därpå är nattklubben Groove knökfull och veckan därpå och därpå…

Kennedy Administration bildas, de skriver eget material, åker på världsturné och slår igenom med dunder och brak. Nu var de inte riktigt nykomlingar, snarare ett musikens All Stars med bland andra Ondre Joch Nat Townsley. I år öppnar de för Elton John i Batumi, Georgien, spelar på Java Jazz i Jakarta inför etthundrafemtontusen åskådare!!

Det som började som ett sido-gig har vuxit till ett projekt med det klart uttalade uppdraget: att göra bra ny musik med en optimism och anda som människor överallt känner igen och kopplar samman. Och nu, med musiker som spelat med bland annat Beyonce, Stevie Wonder och Joe Zawinul i spetsen, väntar en enastående kväll på Nef med jazz, soul, r&b och hip-hop i en berusande, enande helhet!”

Kebnekajse + Magna Mater (Musikens Hus)

Kebnekajse med Mats Glenngård i förgrunden

KEBNEKAJSE – på scen 22.00
Ett synnerligen klassiskt och originellt band. Kebnekajse har varit och är fortsatt ett av de mest stilbildande banden i Sverige och utomlands. När deras tunga version av Horgalåten drog fram på oräkneliga musikfester gick ringdansen runt så att hippiehåren fladdrade och knätofsarna rök.
Tungt och tight, lätt och luftigt. Kebnekajse kända för sin elektrifierade spelmansmusik må vara ett kultband men de vägrar spela på nostalgi.

Kenny Håkansson Elgitarr, Sång
Göran Lagerberg Elbas
Mats Glenngård Violin, elviolin, gitarr
Thomas Netzler Elbas
Pelle Ekman Trummor
Hassan Bah Timbales, djembe, percussion

MAGNA MATER – på scen 21.00
Magna Mater har varit en ledande gestalt i den nya psykedeliska våg som strömmat in över landet. Gång på gång har de lyckats övervinna de mest kritiska av lyssnare. Det bekräftar att det är ärligheten och närheten i deras musik som gör dem unika. Likt The Band, Fleetwood Mac, Greatful Dead och Allman Brothers Band ligger fokus på oslagbar tajthet, improviserade instrumentala jam och stämsång.

Trots sin unga ålder har de sedan starten hunnit dela scen med en rad internationella band så som Kadavar, Danava, The Warlocks och Vetiver. Till svenska akter som Trummor & Orgel, Den Stora Vilan, Mylla och Sienna Root.

Trollhättan Jazz & Blues festival

Arrangören skriver;

Franska Trion
Franska Trion är en institution med kultstatus i det svenska musiklandskapet. Nio album med över 100 låtar och ett flitigt turnerande har gett bandet position som få andra har.Trions musik är svår att beskriva men lätt att älska. Är det någon en slags rockmusik? – eller är det jazz, blues eller kanske folkmusik (från Frankrike då)? Den passar inte in någonstans men ändå överallt.

Texternas banala och mångfacetterade, lustiga och hemska, sorgliga och hoppfulla. Allt detta levereras av frontfiguren Matti Ollikainens passionerade, desperata och fullständigt oförställda röst. Tillsammans med vapendragarna Thommy Larsson och Viktor Turegård blir Franska Trion en konstellation som fullständigt exploderar live. Det drivs ut onda andar, tröstas och ges hopp.

Ellen Andrea Wang Trio
”Hon har kallats en av världens bästa unga jazzmusiker, men själv är inte den norska kontrabasisten Ellen Andrea Wang så noga med genrer” Så inleder tidningen Lira sitt stora reportage om en av de just nu hetaste nordiska artisterna. Kanske inte så konstigt med tanke på att den unga norska bassisten, sångerskan och kompositören fått strålande recensioner för såväl senaste skivan ”Blank Out” som för framträdanden på klubbar och festivaler.

Wangs musik är en smakfull blandning av jazz och elektroniska pop-element som skapar ett unikt urbant sound. 2015 mottog hon pris vid Kongsbergs Jazz Festival för sin ledande position på den norska jazzscenen. I Ellen Andrea Wang Trio ingår Andreas Ulvo, piano, synth och Erland Dahlen, trummor, percussion.

Hawk On Flight – Matz Nilsson
Hawk on Flight bildades 1976 av Matz Nilsson, Haakon Graf, Ulf Wakenius och Niels Nordin. Gruppen var en av de viktigaste jazzfusiongrupperna i Sverige och har ibland jämförts med bland annat Miles Davis och Weather Report. I centrum stod Matz Nilssons bandlösa elbas och under senare år Ove Ingemarssons tenorsax och EWI.

Hawk on Flight var föregångare inom den svenska fusionsmusiken och hade också stora internationella framgångar under jazzrockens storhetstid i slutet på 70-talet. Bland annat framträdde man 1979 på Roskildefestivalen.

Under närmare 20 år hörde Hawk on Flight till våra mest spännande och uppmärksammade grupper. Fram till dess att ”hökarna” upplöstes 1996 kom en rad musiker att passera genom bandet. En särskilt viktig medlem blev pianisten och kompositören Lars Jansson, som under sina år på 80-talet satte stor prägel på musiken.

Gruppen återförenades för ett antal spelningar 2005 och nu är det alltså dags igen. Matz Nilsson har speciellt för Trollhättan Jazz & Blues satt samman en ny upplaga av Hawk on Flight. Per Bokvist på trummor, Per Johansson på klaviaturer, Rolf Jardemark på gitarr, Matz själv på elbas och sist men inte minst mannen med de små gesterna men med det stora spelet, Ove Ingmarsson på saxofon.

Och som alltid svarar den legendariske teknikern Åke Linton för hökarnas ljud.

Kyla Brox Band
Kyla Brox föddes in i en riktig musikerfamilj. Hennes pappa Victor Brox var en väletablerad bluessångare på den brittiska scenen och hennes mamma Annette Brox hade en av rollerna i
originaluppsättningen av Jesus Christ Superstar. Kyla sjöng första gången med Victor på scenen på Band on the Wall i Manchester 1992, vid 12 års ålder. Hon var fast medlem i pappa Victors turnéband det följande året.

Kärnan i Kyla Brox Band går tillbaka till denna grupp officiellt kallad The Victor Brox Blues Train, men informellt mera känd som ”barnslaveri bandet” på grund av medlemmarnas unga ålder. Förutom Kyla, 13 år innehöll gruppen bassisten Danny Blomeley också13 år och trummisen Phil Considine 19 år gammal.

Denna engelska bluessångerska levererar seriös kvalitetsblues omgiven av fantastiska musikerna Danny Blomeley, Bas, Paul Farr, Gitarr, och Mark Warburton, trummor.

Kyla Brox är utan tvekan den bästa och mest autentiska sångerskan i sin generation på den brittiska bluesscenen. Kyla Brox Band smälter samman blues och soul levererar varje ton och varje ord rakt in i ditt blueshjärta. Förbered dig på gåshud…

Anna Lundqvist Quintet feat. Krister Jonsson
Innan det blev jazz för Anna Lundqvist spelade hon cello och sjöng klassiskt. Med rötter i Dalsland och verksam på Musikakademin i Vänersborg är Lundqvist en känd profil även i Trollhättan.

Sedan år  2000 har hon verkat som professionell jazzmusiker, kompositör och arrangör och har fem kritikerrosade skivor i bagaget tillsammans med sin kvintett: Fabian Kallerdahl, piano, Mattias Grönroos, bas,  Jon-Erik Björänge, trummor, Björn Almgren, tenor och sopransaxofon.

Anna Lundqvist Quintet gästas dessutom av gitarristen Krister Jonsson som av Torsten Eckerman, Jazzlife beskrivs så här; ”Krister Jonsson är en särling, en kameleont. Fast innerst inne är han en  obotlig romantiker…//…en känslig gitarrist mån om klanger och stämningar…”

Knut Reiersrud Band
Med sin enorma erfarenhet är Knut Reiersrud närmast en levande legend. I 35 år har den norske gitarristen spelat på sina många gitarrer, på otaliga scener, och fångat publik världen runt. Han har  medverkat på 200 album, gett ut 15 soloalbum och kammat hem tre norska grammisar och en dansk. Reiersruds behandling av stränginstrument, både musikaliskt och visuellt, är en totalupplevelse.

I Sverige är Knut Reiersrud kanske mest känd för sitt samarbete med Eric Bibb och Ale Möller i Blues Detour – och som tidigare vapendragare med Sven Zetterberg i bandet Four Roosters.

Med bluesen i  ryggraden kan vi garantera att Knut Reiersrud tillsammans med sitt band ur det norska musiklivets toppskikt; David Wallumrød, klaviatur, Bjørn Holm, gitarr, Andreas Bye, trummor, Nikolai Hængsle Eilertsen, kommer att leverera 110 procent fantastisk musik!

Sabina Ddumba (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”Vårens konserthusturné drog fulla hus och under sommaren har Sabina uppträtt på de största festivalerna. Nyligen kunde även hundratusentals radiolyssnare ta del av hennes Sommar i P1.

Nu väljer Sabina Ddumba att toppa sitt succéår med en helt annan typ av upplevelse – en serie exklusiva spelningar på ett antal intima scener. Uppbackad av tre musiker – bestående av Emmanuel Hailemariam, Mats Sandahl samt Djara Erlandsson Sow – är det Sabinas stora röst som står i centrum

Richard Tehler – Jimi Hendrix Night (S/S Marieholm)

 

Richard Tehler – Gitarr/Sång, Ulf ”Rockis” Ivarsson – Bas ( Thåström, Sky High) och Henrik ”Pilen” Pilquist – Trummor/Kör

Per Ödberg Trio (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Bandledaren Per Ödberg har tidigare jobbat med musiker som: Robert Nordmark, Thomas Gustafsson, Peter Dahlgren, Anna Lundqvist, Pierre Swärd, Hannah Svensson, Casey Moir, Rolf Jardemark, Dan Johansson, Ewan Svensson, Tobias Grim och för att nämna några.

Trions trummis Magnus Gran, är en av landets mest meriterade. Han har spelat med storheter som Kenny Garrett, Clark Terry, John Taylor och Kenny Weeler.

Basen spelas av Peter Jansson. Under sin karriär har han bl a spelat med Änglaspel, Dr Dingo, Helena Ek, Ken Vandermark, Trilok Gurtu, Per-Henrik Wallin, Roland Keijser, Mats Gustavsson, Okay Temiz och Radiojazzgruppen för att nämna några.

Jävlaranamma (Sticky Fingers)

Bandet skriver; ”Jävlaranamma gör ett uppehåll i sitt intensiva schema för en spelning på hemmaplan! Med ambitionen att leverera ännu en kaosartad afton i glädjens tecken gör vi ett stopp på Sticky Fingers, inte ett öga kommer att vara torrt”

The Generations (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Här bjuds en superskön blandning av soul, rock, blues och lite jazz med ett gäng mycket kompetenta musiker!!

——————————————————————————————————————-

Lördag 27 oktober

Beatle Day 2018 (Valand)

Arrangören skriver:” Valand blir gemensam samlingsplats för hela Beatle Day även 2018. Samtliga
tillställningar uinder årets Beatle Day kommer att arrangeras på Valands Festvåningar!!

Lördag mellan kl. 12-16 Öppet Hus med Beatlesmarknad i Nattklubbens
ombyggda lokaler. Vi kommer att erbjuda våra gäster liveunderhållning, försäljning av
Beatles och nostalgiprylar, utställningar, video-jukebox m.m. Dagsaktiviteterna under
lördagen är helt gratis och öppet för allmänheten.

Beatle Day lyfter inför 2018!!
Vi flyttar upp lördagens kvällsaktiviteter en våning till Stora Ordenssalen med en av
Gbg:s äldsta teaterscener, bara att gå in i lokalen är en upplevelse. Genom denna
lokaländring kan vi även erbjuda ett mindre antal sittplatser vid sidorna av lokalen med
bra syn över scenen.

Trollhättan Jazz & blues festival

Arrangören skriver;

Sofie Reed – Anne Harris – Russell Jackson
Från USA kommer svenskfödda bluesartisten Sofie Reed som dominerar scenen med munspel, lapsteel, stampbox och sin enastående röst. Till Trollhättan har hon dessutom med sig Anne Harris på fiol och Russell Jackson på bas. Sofie Reeds musik är en blandning av folkmusik förankrad i roots och blues. Hon är uppvuxen i Dalarna men sedan många år rotad i USA.

Det är alltid ett kärt återseende när denna kaxiga, underhållande artist möter den svenska publiken. Sofie är en mycket uppskattad gäst på de svenska scenerna och då inte minst på Åmåls fina Bluesfestival som hon gästat ett flertal gånger. Nu senast i somras där hon tillsammans med just Anne Harris gjorde ett bejublat framträdande.

Memphisfödde Russell Jackson startade sin karriär 1974. Två år senare flyttade han till Chicago och det var här som han verkligen etablerade sig på bluesscenen och arbetade med storheter som Otis Clay, Buddy Guy, Bobby Rush, Lucky Peterson, Charlie Musselwhite och Willie Nelson med flera. Han spelade också in och turnerade med Matt Murphy, Kenny Neal och Katie Webster. Mellan 1979 och 1986 spelade Russell exklusivt med B.B. King och var bl.a. med på fem stycken live album.
Russell hade under många år sin hemvist i Canada men har de senaste åren bott i Austin och är för tillfället sysselsatt med sitt eget Russell Jackson Band såväl som med B.B. King Blues Band som debuterade 2016 på New Orleans Jazz Festival med en stjärnspäckad gästlista.

Sångerskan, violinisten och mandolinspelaren Anne Harris för samman en mängd olika musikaliska influenser från keltisk folkmusik till Americana till Funk. Hon förkroppsligar musikalisk genreblandning där bluesen bara är en del. Anne är en artist som har fascinerat publiken runt om i världen. Hennes scenframträdanden är spektakulära med en blandning av dans, musik och visuell spänning.

Arild Andersen Trio
Bassisten och kompositören Arild Andersen är en av nordens mest internationellt uppmärksammade jazzmusiker, en riktig gigant. Han har varit en av de ledande europeiska musikerna i mer än 30 år.

Arild började som medlem av Jan Garbarek Quartet (67-73). Gruppen inkluderade också Terje Rypdal och Jon Christensen. Under samma period arbetade han också med norska sångerskan Karin Krog och spelade i rytmsektionen för besökande amerikanska musiker som; Phil Woods, Dexter Gordon, Hampton Hawes, Johnny Griffin, Sonny Rollins och Chick Corea. Han arbetade dessutom intensivt med Don Cherry och George Russell under de här åren.

Arild Andersen har spelat in 21 album i eget namn för skivbolaget ECM. Bill Frisell, Ralph Towner, Nana Vasconcelos, Paul Motian, Alphonze Mouzon, Kenny Wheeler, John Taylor är bland de stora musikerna som kan höras på några av dessa album.

Andersen har också utforskat möjligheterna att kombinera traditionell norsk folkmusik med improvisation och genom åren spelat i en rad olika konstellationer. År 2014 bildade Arild Andersen tillsammans med den Italienske trumslagaren Paulo Vinaccia, och den skotske saxofonisten Tommy Smith en av de mest intressanta och spännande jazzgrupperna som kommit fram under den senaste tioårsperioden. Och det är just dessa tre oerhört välrenommerade musiker som vi möter när Arild Andresen Trio kommer till Trollhättan Jazz & Blues.

Marius Neset Quintet
”Snowmelt är ett fenomenalt album där musikalisk jämvikt går hand i hand med personligt uttryck och en absolut enastående formidabel harmonisk, melodisk och rytmisk förståelse.” Det var norska Statens Kunstfonds motivation när de belönade saxofonisten Marius Neset med 100 000 kronor för albumet som kom ut 2016. När Neset 2011, efter 5 år med JazzKamikaze, utgav sin solodebut ”Golden Xplosion” blev den genast en stor internationell succé och The Guardians jazzkritiker valde den som nummer ett bland årets bästa plattor. Därefter har karriären varit spikrak och priserna många.

Marius Neset var den enda musikern bosatt i Europa som tog sig in på Downbeats lista ”25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come” år 2016. Ett av många bevis på hans höga nivå. Hans egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk, med plötsliga taktbyten, och ömsom lyrisk och svindlande vacker. Nesets sinne för det oväntade gör hans musik ständigt utmanande och överraskande.

I kvintetten ingår pianisten Ivo Neame och trumslagaren Anton Eger båda hemmahörande i den Londonbaserade gruppen Pronesis, som av tidningen Jazzwise beskrivits som den mest spännande och utforskande pianotrion sedan Esbjörn Svenssons trio. Basisten Conor Chaplin och den mycket uppmärksammade vibrafonisten Jim Hart utgör de resterande delarna av kvintetten. Downbeat magazine har listat Jim Hart i både läsarnas och kritikernas omröstningar – i kategorin ”vibrafon” och ”rising star” – under de senaste fem åren.

Lucy Woodward & Chris Grey and the Bluespand
“Lucy Woodward adderar en djärv intensitet och en brännande sensualitet till sitt bluesiga jazz- och popframträdande” Songwriter’s Monthly imponeras liksom vi av Lucy Woodward som kommer hela vägen från USA för att leverera en kaxig musikalisk upplevelse.

Woodward uppmärksammas ofta för sin röst och beskrivs som en ovanligt dynamisk och begåvad sångerska. Lucy har genom åren hörts och synts i många olika sammanhang och fått stor uppskattning för detta. Här kan bland annat nämnas hennes samarbete med det hyllade musikerkollektivet Snarky Puppy.

Till Trollhättan Jazz & Blues kommer Lucy i ett intressant samarbete med den danska trion Chris Grey and the Bluespand. Gruppen med medlemmarna Chris Grey, sång och gitarr, Kasper Lauersen, bas och Lars von TrommenStick, trummor levererar alltid groovy funky blues vilket borgar för en succékonsert!

Eliel Lazo & Cuban Funk Machine
Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine är ett kubanskt funkband från Danmark som blandar afrokubansk musik med funk, blues och jazz. Det finns influenser från 70-talets kubanska och nordamerikanska musik och då särskilt från band som Irakere, Head Hunters, James Brown, Parliament Funkadelics, Sly and The Family Stone.

Denna kubanska funkmaskin levererar kraftfull energi från scenen och samspelet mellan musikstilarna, gör bandet unikt. Du kommer inte att kunna sitta still!

Eliel Lazo, percussion, vocals, Raciel Jimenez, trummor, Samuel Hejslet, saxofon, Søren Heller, gitarr, vocals, Mark Chemnitz, keybord, vocals, Yasser Pino: bas, vocals, Michael Millfield, trumpet.

Louise Hoffsten
Louise Hoffsten, en av Sveriges största bluessångerskor, fick sitt stora genombrott i början av 90-talet. Idag, drygt tjugo år senare, är Louise Hoffsten en av Sveriges mest folkkära artister.

Hon har vunnit priser, varit med i populära tv-program och skrivit böcker. Få har förmågan att beröra med ord och musik som Louise Hoffsten.

I våras kom Louise med albumet ”Röster ur Mörkret” och nu under hösten åker hon ut med sina musiker för att spela live. Det kommer att bli en blandning av guldkorn ur hennes låtskatt och det nya materialet. Med sig på scenen har hon Johan Glössner, gitarr, Little Chris, gitarr och Anders Jonsson på bas. Vi utlovar en nära och genuint musikalisk upplevelse.

Peter Asplund Aspiration med Lars Jansson
Trumpetaren och numer även jazzvokalisten Peter Asplund besöker åter igen Trollhättan! De senaste åren har Asplund utvecklat en akt där hans kända trumpetspel blandas med jazzsång och underhållande monologer.

Detta moderna framträdande innehåller musik från den amerikanska sångboken, varvat med nyskriven musik, i huvudsak hämtad från senaste albumet ”ASPIRATION Home safe ….and sound”.

Peter Asplund har vunnit Orkester Journalens ”Gyllene Skiva” två gånger, varit grammisnominerad tre gånger och erhållit otaliga priser. Som vanligt vid Asplund sida finns Hans Andersson, bas, och Johan Löfcrantz Ramsay, trummor och för kvällen gästas gruppen av världspianisten Lars Jansson.

Broken Beads
Broken Beads består av Pauline Ramsby och Bodil Sjöström. Pauline är sjuksköterska. Bodil är journalist och författare. Ett par sedan 22 år tillbaka som på äldre dar dammat av sina gitarrer och harklat upp sig. Bodil startade som 13-åring ett punkband hemma i Trollhättan. Pauline turnerade i över 20 år i coverband.

Efter decennier av musikalisk träda tog Bodil och Pauline upp musiken igen. Bodil utbildade sig dessutom till musikproducent och ljudtekniker. Tillsammans förverkligade de sin dröm: att spela in en platta med egen musik.

Debutalbumet Homemade är en blandning av blues, country och singer-songwriter. Med ett enda ord: americana. Paulines säregna röst och slideguitar präglar mycket av musiken. Texterna handlar om allt från kärleken till New Orleans till att vara med när någon dör.

Attentat (Bellmans Salonger)

Arrangören skriver; ”Hela jubileumskvällen kommer att filmas med nio kameror. Först och främst konserten, band och en hoppande publik, men även Attentatutställningen och folkvimlet före och efter. Flera reportrar kommer att gå runt och prata med folk under kvällen om punk i allmänhet och Attentat i synnerhet. Om allt går som planerat kommer filmen att paketeras ihop med en vinylskiva från gigen. Turnén ”Svart får i 40 år” med sin specialsydda spellista skall dokumenteras ordentligt.

Värmer upp för Attentat gör Punk-Jon, det 15-åriga fenomenet som släppte sitt debutalbum “Bringing back the dough”, på Woah Dad i vintras. ”Femtonårige Jon gör gammal punk ny” skrev Dagens nyheter i en hyllningsrecension. S

Molly Sandén (Trädgårn)

Arrangören skriver; ”Hennes sommarturné har hyllats över hela Sverige av både fans och recensenter. Nu tar Molly Sandén succén ett steg längre och åker på höstturné. Det blir ännu mer intimt, ännu mer show och ännu Större! Först ut är Göteborg, och redan den 27 oktober ser vi henne på Trädgår´n!

I sommar tog Molly Sandén sitt hyllade album ”Större” på turné tillsammans med sitt band. Det blev 14 stopp runt om i Sverige, bland annat Peace & Love, Queens of Pop och ett smockat Gröna Lund där hon gästades av bla. Petter, Linda Pira och Newkid.”

Sirintip (Nefertiti)

Nefertiti skriver; Sirintips anmärkningsvärda debutalbum Tribus, producerat av Michael League från Snarky Puppy, är en samling av olika stunder från de senaste fyra åren av sångerska/kompositörens liv, som sträcker sig över tre kontinenter och kulturer – Thailand, Sverige och Amerika. Det är en spännande och helt unik produktion som berör pop, R & B, elektronik och jazz som blir till ett helt eget sound av vibrerande rytmer och vackra melodier!

Tribus omfattar ett jazzarv men låter definitivt modernt då du kan enkelt sätta dessa låtar på en spellista mellan Thundercat, Kimbra och Little Dragon.
”Tanken bakom albumet är att överbrygga klyftan mellan pop och jazz genom att kombinera singelmelodier med spår, jazzharmonier och elektronik”, säger Sirintip. ”Musik låter enkelt om du först lyssnar på det, men om du gräver djupare hittar du det dolda djupet och komplexiteten.”

Sirintip – s., Horace Bray – g., Andrew Freedman – keys., James Quinlan/Mike Luzecky – b. och

Nolan Byrd – tr.

Elsa Sommarström med band (S/S Marieholm)

Elsa Sommarström, sång, Vincent Vensal, gitarr, Olli Rantala – Bas och Fredrik Hamarå, trummor

The Zimmerband (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”…äntligen tillbaks på KoM, med Uncas Rydéni täten!! Det eminenta bandet spelar Bob
Dylans magiska musik, som genast gör hösten ljusare, mjukare och varmare!!

Chris Kläfford – The Imagine Tour (Kungsbacka Teater)

————————————————————————-

Söndag 28 oktober

Sir Bourbon Dixieland Band & gästtrion Duetts (Kungsbacka Teater)

Arrangören skriver; ”Jazzkonsert med svängig jazz i toppklass! Denna Jazzkonsert med svängig jazz i toppklass arrangeras av Röda Korset i Kungsbacka. Tillsammans med husbandet Sir Bourbon Dixieland Band presenterar vi åter, succé-trion ”Duetts” från förra året. De tre härliga musikanterna Erik Gullbransson, Johanna Hjort och Svenna Dahlberg ger Er ”Svängiga duetter från jazz och musikal”.

En konsert där båda grupperna spelar halva tiden var för att sedan avsluta i ett gemensamt crescendo. Det blir en skön eftermiddag med härligt svängande musik.

Erik Gullbransson startade sin musikaliska karriär redan som 17 åring med allt från jazz med storband till pop och showorkestrar. Som musikalartist har han medverkat i en lång rad produktioner bl.a. Les Misérables, Jesus Christ Superstar, Miss Saigon och nu senast Spelman på taket på Malmöoperan. En mångsidig artist, sångare och skådespelare,

Johanna Hjort, som gästat oss tidigare i Kungsbacka, är uppfödd med jazz och har utvecklat en personlig och svängig sångstil. Johanna sjunger allt från jazz till dagens melodiska pop. Hon uppträder ofta med egen jazzgrupp men även med andra band, även med Sir Bourbon vid åtskilliga tillfällen.

Sven-Erik ”Svenna” Dahlberg är en välkänd profil i det Göteborgska musiklivet. Flitig pianist och ackompanjatör inom flera olika musikgenrer och känd från radio och TV. Hans samarbete med Sonya Hedenbratt, han ackompanjerade henne i närmare 30 år, gav oss många musikaliska höjdpunkter. Med Sven-Erik vid tangenterna kan vi garantera en härlig eftermiddag.

Sir Bourbon Dixieland Band, vårt husband som varit med från starten 2003, är från Göteborg och spelar en härlig Happy Jazz med mycket Swing i. Bandet, nu 36 år, är välkända för jazzpubliken i Kungsbacka, men också från klubbar och festivaler både i Sverige och utomlands. Ett av Sveriges bästa dixie-band. Läs mer på www.sirbourbon.se. Längd: ca 2 timmar och 40 minuter inklusive paus.

Anders Enda Barnet (Holy Moly)

Holy Moly skriver; ”Anders Enda Barnet är sångaren och pianisten Anders Göranssons soloprojekt. Efter att ha kuskat världen runt som musiker med akter som Maia Hirasawa, Rambling Nicholas Heron, Vindstyrka 12, Hästpojken, Daniel Johnston och Kristoffer & the Harbourheads bestämde sig Anders för att det var dags att spela in ett soloalbum. Debuten hade sin release 2016 och mottog lysande recensioner både i Sverige och Europa.

I Anders nybyggda studio på västkusten där albumet “I Was Quiet” spelades in samsas de gamla syntharna, Farfisaorgeln, loppistrumsetet, Fender Rhodes-pianot med en bäddsoffa och ett Tv-spel.
Sångerna behandlar ämnen som åldrande, politik, grubblande, båtar, flygplan, nedlagda tågstationer, tystnad, vredesutbrott, genetik, skateboarding, mentala diagnoser, självbedrägeri och villaförorten.

Thorsten Flinck (Porter Pelles)

Arrangören skriver; ”En konsertafton varvat med humor och teatraliska inslag såsom bara Thorsten kan. Nu har du chansen att uppleva en av höstens få spelningar (2018).

Thorsten Flinck är hyllad för sin fantastiska scennärvaro och genuina tolkningar av svenska låtskatter. Likaså sin senaste platta ”Till flickorna på Upplandsgatan 71”, där låten med samma titel bär på en djup och vacker text som han skrivit till sina två döttrar.
Med sin lättsamma humor och teatraliska inslag, lämnar Thorsten Flinck ingen oberörd.
Tillsammans med pianisten Mats Björke, får ni här en duo som är svår att inte uppskatta.

Creedenceafton i Göteborg (Apple Hotel) 19.30

Arr.skriver; ”En afton med Creedence Clearwater Revivals grymma musik, Swedens clearwater Revival har just släppt en CD, kom dit och upplev nostalgi av högsta kvali

———————————————————————————————————————-

Måndag 29 0ktober

The Vaccines + Support: whenyoung (Pustervik Stora Klubben)

The Vaccines

Arrangören skriver; ”The Vaccines tillbaka till Sverige! De brittiska indierockarna som slog igenom med dunder och brak 2011 har nyss släppt sitt fjärde album och beger sig ut på en turné som stannar på Pustervik  den 29 oktober.

Det var i slutet av år 2010 som The Vaccines drog i gång på riktigt. Debutsingeln ”Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)/Blow It Up” släpptes och fick en enad musikkår att gå i spinn. Deras debutalbum året därpå blev det mest sålda albumet i England (2011) och succén har inte avtagit sedan dess. Bandnamnet till trots finns ingenting en kan göra för att värja sig mot denna smittsamma, ljuvliga indierock.

På senaste plattan Combat Sport – album nummer fyra i ordningen – har bandet hittat tillbaka till ett lite råare sound. Kort sagt är Combat Sport ett giv där bandets lite mer experimentella pop satts åt sidan för att lämna plats till det som bidrog till The Vaccines succédebut för åtta år sedan: självsäker korthet, andfådd spänning och snabba gitarriff.”

Niki & The Dove – Tigern & Svanen (Stora Teatern)

Arrangören skriver; I våras samarbetade Niki & The Dove för första gången med Kungliga Baletten och Dramaten i Stockholm där det tog fram ett konsert- och dansverk vid namn Tigern och Svanen. Musikaliskt gjorde de nedslag i hela Niki’s katalog och framförde föreställningen inför en slutsåld publik under tre kvällar. Nu tar de vidare verket till Göteborg!

Tigern och Svanen
Som två symboler genom de tre delarna i stycket; Öknen, Skogen, Staden – står Tigern och Svanen. Tigern som den tysta följeslagaren, antagonisten eller den som vilar sin nos i din handflata och Svanen, hon som bara älskar en. Spelningen kommer att följa ett abstrakt narrativ och kommer även att innefatta musik Niki inte brukar framföra live, samt musik som inte framförts innan.

Niki & The Doves senaste album Everybodys Heart Is Broken Now gjorde succé med priser som ”Årets Pop” 2017 på P3 Guld och med tre Grammis-nomineringar i kategorierna ”Årets Pop”, ”Årets Kompositör” och ”Årets Producent”.

Medverkande
Niki & The Dove samt dansarna Johnny McMillan och Lea Ved, från Kungliga baletten.

——————————————————————————————————————–

Onsdag 31 oktober

Fatoumata Diawara (Stora Teatern)

Storan skriver; ”2015 tog Fatoumata Diawara Stora Teatern med storm, med sina rytmiska ballader och dramatiska berättelser inlindade i varm folkpop. Nu är hon tillbaka med ny skiva i bagaget!

Fatoumata Diawara är en skicklig musiker med gripande historier att berätta. Det har gått 5 år sedan den globala succén med debutalbumet Fatou. Under tiden har Fatoumata Diawara etablerat sig som en självklar superstjärna inom världsmusiken. Nu är Diawara tillbaka med ett nytt album där hon tillsammans med producenten Mathieu Chedid har skapat ett sound av traditionella och mer moderna uttryck i sin speciella anda.

Vi kunde även se henne i den Oscarsnominerade och flerfaldigt prisbelönta filmen ”Timbuktu”, där hon förutom en roll också skrev ledmotivet Timbuktu Fasso. Missa inte en av Malis allra mest lysande artister just nu i en mycket efterlängtad återkomst till Stora Teatern.”

Själv har jag sett Fatoumata på Nefertiti i april 2012, även Skeppsholmen, Stockholm utomhus i augusti samma år. Sedan en tredje gång på Stora Teatern i mars 2015 ,men missade däremot hennes tredje Göteborgsbesök som var på Way Out West 2017.

Pablo Matisse (Holy Moly)

Bandet skriver; ”Releasefest 26/10 släpper Startracks vårt debutalbum. Detta vill vi fira med en spelning i våran hemstad. Kom och tjöta med oss och passa på och köp vinylen! Klockan 19
Begränsat antal platser, kom i tid. Ingen lista, först till kvarn.  GRATIS

Here´s To Us (Brötz)

Releasefestturnén för Here’s To Us och nya albumet ”Animals, Wild And Tame” fortsätter till Göteborg och Brötz.  Kammarmusikalisk impro med stjärnkvartett från Stockholm, Göteborg och Porto.
Lisen Rylander Löve, sax
Josef Kallerdahl, bas
Nils Berg, basklarinett
Susana Santos Silva, trumpet

Billy Bremner Trio (Hasses Loge, Frillesås)

Medlemmar i Billy Bremner Trio är:
Billy Bremner från Rockpile
Micke Finell från Refreshments  på bas
Roffe Jansson från Linda Gail Lewis band mm på trummor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *