Livemusik i Göteborgsområdet 18-31 januari 2019

Fredag 18 januari

Peter Asplund Aspiration med Lars Jansson (Nefertiti)

Lars Jansson

Nefertiti skriver; ”Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Han har släppt åtta album i eget namn, nominerats till Grammis och fått Jazzsveriges främsta utmärkelse, Gyllene Skivan för både ”Lochiel´s warning” och ”Asplund meets Bernstein”.

Tillsammans med sin egen kvartett och ett rad andra band har han turnérat runt om i världen och spelat på allt från små jazzklubbar till stora konserthus. Asplund är inte bara en skicklig och efterfrågad trumpetare, 2007 debuterade han som jazzsångare och och seglade snabbt upp som en av Sveriges främsta jazzsångare i Frank Sinatras och Mel Tormés swingmättade fotspår.

Peter Asplund –tp., Lars Jansson –p., Hans Andersson –b. och Johan Löfcrantz Ramsey –tr.

Movits!/Reyn/Maxida Märak (Trädgårn)

Movits!

Arr. skriver; ”Movits! har länge utmärkt sig för att vara en av Sveriges starkaste liveakter och hyllats för sin gränsöverskridande musik. Med nyligen släppta albumet ”V:I” är de tillbaka i modern tappning men med samma säregna sound och som alltid mot en fond av blåsinstrument och tunga beats. I år valde de dessutom att ta en paus från turnerande för att satsa på fyra exklusiva Sverigespelningar.

Reyn följer med som support
Efter sex år av experimenterande i studion har Reyn äntligen hittat sin egen unika stil tydligt influerad av rock, rap och pop. Debutsingeln ”Lowkey” släpptes i slutet av sommaren och har idag nått över en miljon streams samt B-rotation på P3. Reyn berör och inspirerar med sina självbiografiska texter, hoppfulla melodier och tydliga vision. Under vintern är han aktuell med ny musik och följer med som support på turnén.

Maxida Märak har äntrat det offentliga rummet med dunder och brak. Det är få som kan ha undgått hennes frekventa närvaro på spellistor och livescener, så väl som i våra TV-apparater och dagstidningar. Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med förut.”

Dom Stenade Rullarna (S/S Marieholm)

Kent Börjesson, Magnius Hartelius, Stefan Bellnäs och Johan Johansson.

Blue Fire Blues (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Missa inte denna underbara kvintett som bjuder på levande, befriande och hårdsvängande blues’n’jazz utan skyddsnät!!

Joy + Support: Bud Stankz (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Ständigt aktuella Joy är tillbaks i en ny skepnad! I början av 2018 åker hon ut på en exklusiv turné med tre stopp: Göteborg, Malmö och Stockholm. Detta blir också första gången vi får höra Joy på engelska.
Finns det något som Joy M’Batha inte klarar av? Under 2018 har hon släppt ny musik, ställt ut en egen konstsamling, gjort ett modelljobb i Vogue, spelat runt om i Sverige, Norge och Finland, frontat en artikel i New York Times och spelat in musik med söndersliten läpp.
Med ny musik på engelska kommer också en turné. I början av 2019 intar Joy scenen starkare än någonsin. Om inte en hundattack kan stoppa henne från att leverera på topp så kan inget göra det.”

——————————————————————————————————————–

Lördag 19 januari

Marino Valle Band (Nefertiti)

Marino Valle

Nefertiti skriver; ”Marino Valle har i många år sjungit Rhythm & Blues och Soul av den äldre skolan med bl a Big Band Splash, Gugge Hedrenius Big Blues Band och The Soulmates. Marino är ackompanjerad av rutinerade musiker som spelat med bl a Peps Persson, Sven Zetterberg Blues Band, Patricia Page & The Prophets och Franska Trion. De bjuder på eget material som varvas med svängiga uptempo låtar och smäktande southern soul örhängen.

Marino Valle –s, munspel., Mikael Fahleryd –b., , Magnus Hjort –tr., Matti Ollikainen –p. och Henrik ”Pilen” Pilquist –g.

Woody West Lördagsklubb! Pink Milk + Holy Now + Hater (Pustervik)

Woody West skriver; ”PINK MILK
Fans av atmosfärisk rock, dark wave, shoegaze och postpunk har nog inte undgått duon Pink Milks framfart den senaste tiden. Efter att ha släppt sin debutskiva ”Purple” har de turnerat flitigt i hela landet och spridit sitt filmiska 80-talsinspirerade ljudlandskap över festivaler och klubbar med bejublade spelningar på bland annat Subkultfestivalen, Umeå Open och Peace & Love.

Debutalbumet ”Purple” slog ner som en bomb 2017 och blev månadens bästa på kritiker.se samtidigt som Gaffa gav skivan 6 av 6 i betyg och kallade den ”en dånande uppvisning i alternativ rockmusik” och ”den bästa skivan som släppts på många år.” medan engelska The Indiependent skrev ”this small band has produced one of the most consistently great post-punk albums of the year”. Pink Milk blev även nominerat till årets rock/metal i P3 Guld, årets album samt årets genombrott i Gaffa-priset och årets shoegazealbum på amerikanska radiokanalen DKFM.

HOLY NOW
Holy Now är från Göteborg och skapar ärlig och tidlös indiepop med intima melodier, mullrande rytmer och glittrande refränger. Fuzzig janglepop i gränslandet mellan eufori och sömnlöshet med drömska ekon från artister som Alvvays, Jesus And Mary Chain och Angel Olsen.

Våren 2016 släpptes pärlan ”Wake me” som singel via bolaget Lazy Octopus och fick varmt mottagande i Sverige och även utomlands. Efter två hyllade och uppmärksammade EP’s inledde de 2018 med att släppa singlarna ”Feel It All”, ”Pearl” och ”Tainted Heart” och följde upp med debutplattan ”Think I Need a Light”.

Bandet har varit nominerade till ”Årets Genombrott” och ”Årets Svenska Pop” av GAFFA som även hyllat dem som liveband – ”Holy Now är ett popband med det lilla extra, det som gör att allting utanför helt plötsligt känns lite mindre viktigt. Det är allt man kan önska av ett popband och just nu är Holy Now på scen så nära popperfektion man kan komma.” – GAFFA 5/6

Att Holy Now fick sitt genombrott under 2018 märks bla genom att de hamnade på respekterade indiebloggen Gorilla Vs. Bear’s lista THE BEST SONGS OF 2018 tillsammans med namn som Beach House, Snail Mail och Amen Dunes.

HATER
Hater gör smart gitarrbaserad indiepop om hjärtesorg, saknad och hopp.

Sedan starten 2016 har det gått fort för Malmöbandet Hater och de har redan hunnit charma den svenska och internationella popscenen med sitt sound, spelat på Roskildefestivalen och var ett av de första banden som presenterades till SXSW i Austin i våras.

Debutalbumet ’You tried’ visar det bästa spektrat av indiepopen. Ett album där den råa rocken förenas med den drömska popen och blir till vemodig pop med malande gitarrer. Tillsammans med Caroline Landahls raspiga röst skapar de en ljudbild som träffar rätt i det melankoliska pophjärtat. Hater bemästrar den svenska indiescenen och ger oss hopp för framtiden.

EPn ’Red Blinders’, som släpptes av anrika Fire Records, har hyllats enormt och förväntningarna på debutalbumet växte sig skyhöga, och som det motsvarade förväntningarna. Albumet ’Siesta’ har hyllats av både kritiker och publik runt om i världen.

Under våren har Hater varit på turné tillsammans med Ben Howard och spelat för slutsålda konserthus i hela Europa!”

Popistan; Popkväll (Trädgårn)

Trädgårn skriver; ”Årets första minifestival med

KILLER CHILTON är ett obegåvat begåvat power popband från Göteborg som under större delen av 2018 hållit sig gömda i studion upptagna med att snickra ihop demos för ett kommande skivsläpp (hey 2019!).
En elektrisk kvartett med influenser från 70-talets amerikanska janglepop-scen, skotska Creation Records (se Teenage Fanclub) och svensk 90-tals stökmusik. Kanske det enda riktiga power popbandet från Sverige sedan Gyllene Tiders gyllene tider?
Knappt hörda och knappt förstådda inleder Killer Chilton 2019 med att gunga Trädgår’n med sin kraftfulla repertoar.

JAG OCH ELLEN är ett renodlat popband bestående av fyra inflyttade göteborgare. Med sitt färgstarka anlete, taktfasta beat och gitarrer som får en fåraherde att gråta har de tagit en ståndpunkt: Pop skall få låta pop!

LITTLE BIRDS föddes 2016 i en glänta i indierocksskogen. Den hookiga och spännande elgitarrpopen för tankarna till ’00-talets britpop-våg samtidigt som fötterna hålls kvar i en skön,nordisk melankoli. Paralleller kan enkelt dras till band som The Strokes, The Wombats och Kent. I januari 2019 släpper Little Birds sin andra singel med Rexius Records, samt en musikvideo.Med en stark scennärvaro och glimten i ögat skickar Little Birds en livsgnista in i indiepopens påstådda kadaver.”

Sea Lion, Simon Björck, Elin & Edvard (Bengans fik) 19-2

DBengans skriver; ”Välkommen till en konsertkväll med några av Göteborgs bäst bevarade hemligheter. Tre olika akter vars musik är både stämningsfull och hänförande.

Sture Elldin Blues Band (KoM)

KoM skriver; ” Munspelskungen spelar blues från Chicago och Louisiana med ett stänk av rock’n’roll!! Ari Hautala på gitarr!!

Nord & Syd + Judith Stocks (Oceanen)

Oceanen skriver; ”Nord & Syd debuterade med 2013 års bästa svenska album enligt kritikernas samlade bedömning, 4,3 av 5 i snittbetyg. Bandets andra studioalbum 80% släpptes den 7 december 2018. Som tidigare rör vi oss i det territorium som bandet behärskar så väl – sylvassa texter, klassisk gitarrpop och överdos av melodier


Gösta Berlings Saga (Folk, Järntorget)

Folk skriver; ”Instrumental prog rock som andas King Crimson, Gobin och kanske lite Radiohead. Energi, virtuositet och driv är nyckelord i Gösta Berlings Sagas sound. Ett unikt band som i kväll spelar GRATIS i Foajén!!! Konsert kl 22!

Basement (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Engelska rockbandet Basement är aktuella med nytt album och spelar på Sticky Fingers den 19 januari! Med sig på turnén har de dessutom amerikanska Culture Abuse samt landsmännen och punkrockarna Muncie Girls!

Senast vi såg Basement på svensk mark var som förband till Bring Me The Horizon 2016. Nu återvänder de fem barndomsvännerna från Ipswich i Storbritannien till Sverige. Bandet är tydligt influerat av tidiga 90-talsakter såsom Nirvana, och bär också påtagliga spår av emogenren. Den 12 oktober släpps fjärde studioalbumet Beside Myself och vi kan se fram mot att se nytt material live! ”

Chance McCoy (Tryckhallen, Falkenberg)

Arr. Rootsy Granstigen skriver; Chance McCoy från Old Crow Medicine Show är folkmusiker i ordets bästa bemärkelse. Han rotar sig i old time och bluegrass-traditionen men anammar även influenser från alla möjliga håll och kanter. Och han kan helt enkelt inte låta bli att spela. Så när Old Crow Medicine Show av någon anledning ligger lågt, ja då ger sig Chance McCoy ut på turné med någon annan konstellation. Till Falkenberg kommer han med delar av Jetbone och tidigt nästa år släpper han ett soloalbum, det första sedan 2008.

When Chance McCoy earned a Grammy Award in 2014 for Old Crow Medicine Show’s ”Remedy,” it was just another ”pinch-me” moment in McCoy’s remarkable story. In 2012, the struggling-to-survive music teacher got the call of a lifetime, and since then has been a proud and respected member of the OCMS.

But, this incredible multi-instrumentalist is branching out once again do a side thing on his own. ”I had a solo career before and nobody knew about it, so, I get to start over,” says McCoy. Playing in a trio format with Trent Owen on drums and Kellen Wenrich on bass, his embarking a Scandinavian tour in January 2019, to introduce his bran new solo album, the first one since 2008.

——————————————————————————————————————–

Onsdag 23 januari

Vier Brillen (Kustens Hus)

Arr. Visans Vänner skriver; Hisingens nationalorkester Vier Brillen spelar glada visor för glada människor. Nyskrivna sånger från Hisingen och Göteborg. Svängig musik, underfundiga texter och undermåliga vitsar avlöser varandra i ett fartfyllt tempo. Stort nöje!”

IAM(X) (Pustervik Stora Klubben)

Arr, skriver; ”Med en intensitet som går bortom det mesta återvänder den explosiva liveakten IAMX äntligen till Göteborg.

X:et i IAMX skulle kunna vara den okända matematiska variabeln. Samma variabel som konstant har förändrats i Chris Corners liv – från de hemmagjorda sovrumsinspelningar som blev fröet till den banbrytande 90-talssuccén Sneaker Pimps, och hela vägen fram till det senaste albumet ”Alive In New Light”.

Sedan Chris Corner 2003 lämnade Sneaker Pimps och skapade den teatrala personan IAMX har han liksom flutit fram. Både genrers och genus har luckrats upp och omformats till något nytt. Den röda tråden mellan 2004-års debut ”Kiss + Swallow” och IAMX:s åttonde studioalbum ”Alive In New Light” har varit den elektroniska inramningen och Chris Corners ovilja att fastna i en form.

Nino Ramsby (Folk) även 25 januari

Nino Ramsby

Folk skirver; ” Få artister och konstnärer berör så ständigt och på djupet som Nino Ramsby. Hans musik har gått från distad grungerock med SALT, till triphopiga och Madonna-älskade Baxter, jazztoner med Ludvig Berghe Trio och till sina egna, nära sånger som ligger just bredvid vistraditionen.

Med personliga och ärliga texter når han en brett spektrum av lyssnare och livs levande på scen är det alltid en resa från tårar till skratt, utan att överdriva. Vi är oerhört stolta att ha Nino tillbaka på vår intima scen!

Nidingen (Café Hängmattan, Musikens Hus)

Musikens Hus skriver; ”Nidingen framför svensk nyskriven musik med svenska texter. Musiken är pop, rock och balsam för själen!  Våren 2019 släpper bandet en ny skiva med titeln ”Ibland så vill jag rymma… men aldrig utan dig” producerad på SpinRoad Recording studios av Pedro Ferreira , där trycks en vinylskiva som kommer i februari /mars 2019. Musiken spelades in i Wales sommaren 2018 på legendariska RockField studios.

På Hängmattan blir det alltså en smygrelease av nya strömmade låtar  och premiärspelning för många av de nya låtarna på kommande LP:

Torsdag 24 januari

Ola Salo – It takes a fool to remain sane (Rondo) spelas 24/1-27/4

Arr. skriver; ”Det finns rockstjärnor, det finns popstjärnor och så finns det Ola Salo. Mannen med den gudabenådade rösten som bröt ny mark i hur svensk populärmusik kan låta, se ut och framföras med sitt ikoniska The Ark. Plötsligt stod han där i all sin prakt mitt i bland oss.

Denna flamboyanta, spensliga prästson från Rottne som ville frälsa massorna från scenkanten med sina melodiska budskap om rätten att få vara sig själv. En scendomptör som inte setts maken till sedan Freddie Mercurys och David Bowies glansdagar. Nu är han äntligen aktuell med sin första egna show. Du bjuds på en Ola Salo upphöjt till 1000 och de odödliga hits han skrev under tiden med The Ark.”

Regi: Edward af Sillén.  Manus: Henrik Schyffert.  Text & musik: Ola Salo.

Nino Ramsby (Folk) även 25 januari

Nino Ramsby

Folk skirver; ” Få artister och konstnärer berör så ständigt och på djupet som Nino Ramsby. Hans musik har gått från distad grungerock med SALT, till triphopiga och Madonna-älskade Baxter, jazztoner med Ludvig Berghe Trio och till sina egna, nära sånger som ligger just bredvid vistraditionen.

Med personliga och ärliga texter når han en brett spektrum av lyssnare och livs levande på scen är det alltid en resa från tårar till skratt, utan att överdriva. Vi är oerhört stolta att ha Nino tillbaka på vår intima scen

Viktor Lundin Trio (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Det är hög tid att lyfta fram den fina basisten Viktor Lundin. Han studerar sista året på Gbg musikhögskola och har varit en flitig besökare och jammare på Unity under tiden. Han har utvecklats till en formidabel musiker som staden förtjänar att upptäcka.
Viktor har bjudit in två kollegor för att förgylla torsdagskvällen på Unity.
Egenskriven musik och gamla örhängen varvas om vartannat och extremt god stämning utlovas!

Viktor Lundin – Bas
Ossian Ward – Trummor
Karl- Magnus Andersson – Piano

Fredag 25 januari

Hannah Tolf (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Hannah Tolf är en sångerska och kompositör som med utgångspunkt från Göteborg, skapar musik i gränslandet mellan jazz, pop och experimentellt, i andan av Patrick Watson, Nina Simone och Mercedes Sousa. Tankar som berör gemensamhet och ansvar, omfamnas av en djup och skör klangvärld, där närvaron och stunden värdesätts och påverkar. 

Hannah spelar och formar musiken tillsammans med sina bandmedlemmar, gruppen har spelat och turnerat runt om i Norden, Frankrike, Italien och Tyskland och kommer följa upp det hyllade debutalbumet med ett nytt under 2019 på Havtorn Records.”

Hannah Tolf – röst, Jonathan Albrektson – piano/synthesizer, Emil Blommé – trummor och Donovan von Martens – bas

Ebbot Lundberg / Martin McFaul / Gunnar Frick (KoM musikochbar) även 26/1

Johan Boding & Night Of Queen – Freddie Forever (Lorensbergsteatern)

Arr. skriver; ”Under 2016-17 spelades hyllningen ”Freddie 70 Years” till Queen & Freddie 50 gånger med översvallande respons! Nu är uppföljaren här – ”Freddie Forever”!

Bakom produktionen står Erik Rynefors och på scenen regerar Johan Boding, alias ”King of Queen” – uppbackad av Night of Queen Band & Choir.

Sedan starten 2008 är målet för Night of Queen att hylla Freddie & Queen genom ”Sound-alike” och att allt framförs Live! Freddies musik och minne lever för evigt – Freddie Forever!

Ny show
Efter succén vid vårt besök i Montreux – Freddie Mercury Birthday Party ( inbjudna av Queen ) så var det naturligt att i en ny hyllning koppla till gruppen och Freddies tid i Montreux.

Ny Setlist
Av 26 låtar i ”Freddie 70 Years” så skall minst 10 låtar bytas ut till förmån för låtar från skivorna Jazz – 78, Live Killers -79 samt Made in Heaven – 95.

Jaakko Eino Kalevi (Pustervik stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Genom att kombinera syntpop, folk, funk och psykrock till något alldeles helt eget har Finlands främsta multi-instrumentalist blivit en kulthjälte. Jaakko Eino Kalevis lekfulla musikaliska skapelser är som om Air och Phoenix skulle slå sig ihop för att skriva ett upplyftande och dansant soundtrack till en nattbussresa, eller som om Syd Barrett hade fått för sig att skapa Yacht Rock. Senaste albumet – nysläppta Out of Touch – är ett litet mästerverk i sin genre, och ett tydligt bevis på Kalevis genialitet. Under hösten gjorde Kalevi bland annat en superutsåld spelning på Fasching i Stockholm, och nu har det blivit dags för ett efterlängtat återbesök.

25 januari spelar Jaakko Eino Kalevi på Pustervik i Göteborg på Hosted By: Nudie Jeans – Fri Entré

Jana Kütt (Unity Jazz)

  • Unity skriver; ”Jana är en väldigt begåvad sångerska från Estland. Hon släppte sitt debutalbum Värvid/Colours i oktober 2017. Våren 2018 blev hon nominerad i en Estnisk Jazz tävling för unga talanger. Hennes musik är inspirerad av musiker som Aaron Parks, Neil Cowley, Laura Mvula, Robert Glasper, Esperanza Spalding etc.

Janas texter är personliga och ärliga och framförs både på engelska och estniska.
Jana studerar på musikhögskolan i Estland men gjorde även ett utbytesår i Göteborg där hon träffade det fina bandet hon kommer spela med.

Jana Kütt – Sång/komposition
Kat Hermans – Bas
Adam Ross – Trummor
Oliver Segell – Gitarr
Aleksis Liukko – Piano

Magic Potion + Liis Ring (Oceanen)


Oceanen skriver; ”Den Stockholmsbaserade kvartetten Magic Potion är tillbaka med sitt efterlängtade andra album Endless Graffiti, uppföljaren till den hyllade debutalbum Pink Gum från 2016 och debut-EP:n Melt från 2015. Magic Potion debuterade med singeln ”Deep Web” tidigt 2015 och drog snabbt till sig uppmärksamhet från musikbloggar och tidningar runtom i världen

Efter att ha släppt Pink Gum turnerade bandet runtom i Skandinavien och Europa, både med egna headlinespelningar samt supportturnéer till bland Chastity Belt, innan de drog sig tillbaka till sin studio utanför Stockholm för att jobba på uppföljaren. På Endless Graffiti bygger Magic Potion vidare på sitt unika sound, samtidigt som de jobbar med en bredare ljudbild och har växt som musiker och låtskrivare.


Liis Ring (Tallinn/Göteborg) har länge sysslat med experimentell underground-pop i DIY-anda. Hon debuterade 2014 med LP:n ”Fables of a Faraway Land”, som släpptes på estniska skivbolaget Õunaviks under pseudonymet cirkl. Albumet gav henne mycket uppmärksamhet i hemlandet, och två kortare turnéer i Europa följde under 2015 och 2016. Medan hon studerade musikproduktion på Musikhögskolan i Göteborg släppte hon under eget namn den drömska och popiga EP:n ”Satori”. I slutet av 2018 utgav hon albumet ”Åker”; hennes mest konceptuella album hittills.

Paul Kalkbrenner (Trädgårn)

OBS SLUTSÅLD KONSERT!

Arr, skriver; ”Paul’s åttonde album ”Parts Of Life” kom precis ett decennium efter Hans dubbleplatinum-säljande LP ”Berlin Calling”, och påminner oss om att han tillbringat sina senaste 10 år med att toppa DJ charts och spela sin egensinniga stor-techno för en ständigt växande publik. Genom sina album har Paul Kalkbrenner byggt upp miljontals av klubbfans över hela världen som älskar hans tillbakalutade och melodiska techno.”

——————————————————————————————————————–

Lördag 26 januari

Joe Lynn Turner (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Joe Lynn Turner behöver ingen större presentation för den inbitne hårdrockaren. 
En av rockhistoriens största röster med historia i Rainbow, Yngwie Malmsteen och Deep Purple kommer till Sticky Fingers med sitt solo projekt.

Med årtionden av hyllade gig kommer han äntligen tillbaka till Göteborg! Med en gedigen katalog med hits kommer Joe Lynn Turner att leverera en kväll där alla kommer att känna igen de hits han har varit med och levererat till rock historien.
Med sig som support har han One Desire

Trummor & Orgel (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Med fem album, flertalet Grammisnomineringar och flera hundra livespelningar i Norden och övriga
delar av Europa i bagaget kommer nu ett av landets mest erfarna liveband tillbaks till Nefertiti!

Trummor & Orgel har trollbundit Sverige i över 15 år med sitt ömsom dansvänligt svängiga ös ömsom finstämda hammondmelodier som bäst avnjuts i en läderfåtölj med ett glas bärnstensfärgad dryck. Bandet jämförs ofta med föregångare som Hanson & Karlsson men lika ofta påtalas deras egna unika sound som broderas ut med synthmattor och ett ovanligt sinne för melodier.

Anders Ljunggren, den ena av de två bröderna som utgör duon har genom åren utvecklat ett unikt sinne för hur man bäst skapar dynamisk musik med så få verktyg som möjligt. Staffan, den andre brodern har med sitt trumspel fått låtarna att lyfta till oanade höjder och tillsammans så blir det till något helt unikt på den svenska musikscenen.

Bandet som beskrivs som en mix av pop, jazz, psych och folkrock har vid sidan av sin egen musik jobbat med bland andra Ebbot Lundberg, Magnus Carlson och Peter Morén. Efter Trummor & Orgels senast fullsatta spelning på Nefertiti kommer bandet åter tillbaks för att spela på ett av sina favoritställen!”

The Strollers/Orkan/Dominoklubben (Musikens Hus)

THE STROLLERS – på scen 00.00
Innan Burger Records kunder knyta sina egna skosnören, innan The Strokes spelades på MTV och innan det fanns ett program i din Mac kallat Garage Band fanns The Strollers. De var ett garageband i sin sanna bemärkelse! Med sin musikaliska grund i Nuggets-boxen och de svenska 60-talsbanden skapade de fantastisk musik med fuzzad gitarr, Farfisaorgel och mycket välskrivet material. Att sångaren Mathias Lijlas röst var av världsklass gjorde The Strollers till ett sjusärdeles liveband!

Efter en kort återförening 2006 har det varit tyst om The Strollers men efter ett sjukt lyckat återföreningsgig på garagerocklegenden Jens Lindbergs (The Maharajas) tog de det efterlängtade beslutet att köra igång igen!

ORKAN – på scen 23.00
Ett utav göteborgsscenens mest spännande och starkast lysande namn just nu är proggkvintetten Orkan. Orkan berättar om systemets orättvisor, samhällets hänsynslöshet och naturens motstånd och hämnd, allt medan förstärkarna skriker och publiken jublar. Man behandlar svåra teman som ligger i tiden, där det finns plats för både ilska, sorg och glädje. Orkans musik är dansant och trallvänlig men på största allvar. Soundet går näst intill i punkens tecken, kännetecknat av Moa-Linn Rosenlöfs och Theresia Dufvas energiska rytmsektion, där ett extra tryck läggs till i form av Kim Bertilsson på saxofon. Josefin Greens raka, ösiga riff blandas snyggt upp med Fredrik Pettersons mer melodiska stratasolon.

Orkans koncept är tveklöst inspirerat av 1970-talets svenska musikrörelse, men bandet är knappast något nostalgiprojekt. Medan den ena foten vilar i arvet från proggen står den andra stadigt placerad i samtiden med berörande och insiktsfulla låttexter, vilka uppmuntrar till solidaritet och eftertänksamhet.

DOMINOKLUBBEN – på scen 22.00
Folkrockkonstellationen Dominoklubben klär in sina bryska samtidsreflektioner i toner som både flörtar och skär sig med såväl det svenska svårmodet som sextiotalets amerikanska medelklasspsykedelia. Bandet bildades som trio i Västervik år 2010 och har sedan dess framträtt stötvis på sin resa över landet. År 2014 slog klubben rot i Göteborg där de som elektrificerad kvintett fortsätter pådyvla folk vad de glömt att de visste. I februari månad 2019 ska klubben in i studion för att knåda ihop sin första fullängdsskiva.”

Evergrey (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Det svenska bandet Evergrey släpper 25 januari sitt elfte studioalbum. I samband med detta gör de några spelningar i Sverige.

Evergrey debuterade 1998 med ”The Dark Discovery” och de har sedan dess släppt storsäljande plattor som ”In Search Of Truth” och ”Monday Morning Apocalypse”. Ända sedan starten har Tom S Englund varit sångare och gitarrist. Sedan 2014 består bandet dessutom av Henrik Danhage (gitarr), Johan Niemann (bas), Jonas Ekdahl (trummor) och Rikard Zander (keyboards.”

Makthaverskan (Oceanen)

Oceanen skriver; ”Nu var det längesen Makthaverskan gjorde klubbspelning i Göteborg, så det var verkligen på tiden att det här bokades in.

I år är det tio år sedan debutalbumet släpptes. Det är onödigt att skriva om skivorna och alla framgångar sen dess, det enda som spelar någon roll på riktigt är att dom är Göteborgs bästa indieband och har varit så ett bra tag och nog kommer behålla den platsen ett tag till.

The Best Of Ennio Morricone (Konserthuset) UTSÅLT

Arr, skriver; ”Med mer än 100 solister, sångare och musiker från The Milano Festival OperaDen världsberömda filmkompositören Ennio Morricone har skapat några av de mest legendariska soundtracksen genom tiderna. Han vann en Oscar för Tarantinos film ”The Hateful Eight” i februari 2016 och har även vunnit Polarpriset. Han uppnådde redan odödlighet med sitt soundtrack till ”Once Upon a Time in the West” för 50 år sedan.

Ennio Morricone har skrivit över 500 soundtracks för film och tv. Filmer som; Once Upon A Time In West, The Hateful Eight, Django Unchained, Kill Bill Vol. 2, Name Is Nobody, The Good, the Bad and the Ugly, Once Upon a Time in America, The Fistful Dollars, The Untouchables och The Mission rankas bland hans viktigaste verk. Morricones musik för ”The Good, the Bad and the Ugly” har rankats på andraplats på listan över de 200 bästa ljudspåren som någonsin spelats in.

Hans fans kommer nu få möjlighet att uppleva hans oförglömliga musik live i två städer under 2019 i Sverige. Mer än 100 solister, sångare och musiker från Milano Festival Opera ledda av den prestigefyllda dirigenten Marco Seco kommer att andas liv i Morricones musik live på scenen. Och detta tillsammans med filmscener och animationer.”

Aglaia – releasekonsert (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Aglaia bildades 2015 och utgörs i huvudsak av musiker som har sin bas i Göteborgsområdet. Bandets musik skrivs av Johan Örtlund. Deras självbetitlade debutalbum gavs ut på eget bolag 2016 och mottogs väl.

I slutet av januari 2019 ges Aglaias andra album, Worlds, ut på Imogena. Albumet innehåller modern jazzmusik som både omfamnar traditionen och kapar förtöjningarna.

Aglaia är:

Anna Lundqvist, sång
Erik Nordström, tenorsaxofon (denna kväll vikarierar Björn Cedergren för Erik Nordström)
Per Ödberg, elgitarr
Simon Westman, piano & fender rhodes
Johan Örtlund, kontrabas
Andreas Erehed, trummor

Simon Lindekrantz Rhythm & Soul (S/S Marieholm)

Simon Lindekrantz sång, Henrik ’Pilen’ Pilquist gitarr, Conny Sävmo bas, Tomas Olsson trummor, Stefan Sandberg sax, Gunnel Samuelsson sax.

Peda Medenica-Katarina Grujic (Brew House)

——————————————————————————————————————–

Söndag 27 januari

Peter Carlsson och Kjell Gustavsson Rhythm & Blues Orchestra (Lorensbergsteatern) även 27/1

Arr. skriver; ”Peter Carlsson är en av Sveriges i särklass bästa historieberättare och musiker. I denna unika  föreställning blandar han och ger historier med musik, allt från Taube till Robert Johnson, tillsammans med Kjell Gustavsson Rhythm & Blues Orchestra.

Peter Carlsson har haft en lång och succéartad karriär tillsammans med Blå Grodorna sedan starten 1993. Med utsålda hus över hela landet har han trollbundit sin publik med sina berättelser och sånger.

Kjell Gustavsson har varit medlem i bandet Blå Grodorna sedan 2010. De senaste tio åren har han tillsammans med sin Rhythm & Blues Orchestra turnerat flitigt på festivaler och klubbar över hela Skandinavien. Orkestern består av en hårt svängande rytmsektion och därtill en  blåssektion och dragspel i världsklass. I denna föreställning  har  bandet utökats med ytterligare en musiker; Pär Grebacken. Även han med ett förflutet i Blå Grodorna.

Förutom att agera komp till Peter Carlsson så kommer orkestern att spela några låtar från sina fem tidigare utgivna CD-skivor.

Sven-Bertil Taube (Konserthuset ) även 28 jan U

Så länge skutan kan gå med Peter Nordahl på piano.

När Sven-Bertil Taube hösten 2017 utkom med albumet Så länge skutan kan gå – i samarbete med arrangören och producenten Peter Nordahl – var det många inklusive dem själva som trodde att sviten med en trilogi nu fullföljts. Men så blev det lyckligtvis inte.

Efter succén på Dramaten i vintras fick de sådan mersmak att duon i höst åker ut på turné. Med sig har de inte bara repertoar från vinterns föreställning, utan de kommer även bjuda på nya sånger hämtade från kommande albumet med fler Taube-tolkningar från albumet nummer två i serien som utkom oktober 2018. ”

———————————————————————————————————–

Måndag 28 januari

Band of Rascals/Mauzer (Tryckhallen, Falkenberg)

Rootsy Granstigen skriver; ”Tunga gitarr-riff och slitstarka låtar i kombination med gammaldags hederlig southern bluesrock gör kanadensiska Band of Rascals helt oemotståndliga. I februari 2019 gör de sin första turné i Skandinavien.

Kanadensiska Band of Rascals är som ett magnifikt åskväder som drar in från Vancouver Island. Deras högljudda, vilda och oborstade southern-rock är sprängfylld med klassiska gitarriff och alla andra ingredienser som gör good ol’ rock ’n’ roll så oemotståndligt 

Band of Rascals bildades av fyra kompisar som egentligen inte hade några andra ambitioner att spela musik tillsammans. Men snabbt stod det klart att de hade en speciell förmåga att skapa magi i mötet med publiken. Ryktet spred sig snabbt på hemmaplan och snart plockades de upp av en stor nationell bokningsfirma. Och som om Kanada inte vore stort nog är det nu alltså dags att erövra Europa och Skandinavien”

Förband Mauzer från Falkenberg

——————————————————————————————————————–

Tisdag 29 januari

Aaron Lee Tasjan (Pustervik Matsalen)

Pustervik skriver; ”Aaron Lee Tasjan är känd som en av de roligaste, smartaste, mest säregna och briljanta spacecowboys på neo-outlaw-country-scenen på senare år. En ständigt rastlöst och infallsrik americana-trubadur som precis släppt albumet ”Karma for Cheap” via suveräna americana-labeln New West (Nikki Lane, Daniel Romano, Robert Ellis), sprängfullt med sin mest glammiga jingle-jangle power-pop och psych-glittrande rock’n’roll sedan tiden som gitarrist i den sena inkarnationen New York Dolls.

Rötterna i nya albumet går tillbaka hela vägen till uppväxtåren i södra Californien, lyssnandes på Beatles i sin mammas slitna blå Volvo-kombi. Antagligen de mest direkta och starkaste Aaron Lee Tasjan släppt i från sig, skapad i en tid av politiskt kaos i en tid av social media hysteri, inte som en modern protestsångare men som en uppriktig och ärlig låtskrivare av sin tid. Plattans tar Tasjans utveckling som vintagespacecowboyrebell ytterligare ett vidare tillbaka till framtiden med sina kompromisslösa Beatles-Bowie-Badfinger vibrationer.

”Karma for Cheap” följer upp den 70’s-country-influerade debuten ””In the Blazes” och den kritikerhyllade plattan ”Silver Tears”, fylld av glimrande southernspacecountryrock.”

Playhouse Jamsession – Karin Burman (Nefertiti)

Nefertiti skriver;”.Sångerskan Karin Burman släppte 2011 soloalbumet ”Tonite” med egna kompositioner. Sedan dess har hon varit i New York och spelat in tillsammans med Peter Burman och legendariske trumslagare Lenny White i ett nytt projekt. Karin medverkar även på Martina Almgrens senaste skiva ”This Song of Mine”.På Playhouse sjunger hon sina egna dansanta sånger mixat med låtar från The American Songbook i en ny fräsch konstellation. Som vanligt på Playhouse drar jammet igång direkt efter konserten! Välkomna!

Karin Burman – Sång, Per Johansson – Piano/Jamvärd, Boel Mogensen – Bas och Malin Almgren – Trummo

————————————————————————

Onsdag 30 januari

Wishbone Ash

Arrangören Triffid skriver; ”Det legendariska engelska rockbandet Wishbone Ash kommer i januari till Sverige för två spelningar.

Wishbone Ash är ett av de verkligt klassiska banden inom engelsk rockmusik. Redan 1969 bildades bandet och den självbetitlade debuten kom året efter. Med sin blandning av hårdrock, blues, folkrock och progressiv musik har de hållt ställningarna under närmare 50 år. Missa inte den här chansen att se Wishbone Ash med sångaren och gitarristen Andy Powell i spetsen när de kommer till Sverige.”


Träden (Folk, Järntorget)

Folk skriver; ”Träd, Gräs & Stenar är svensk musikalisk grundenergi! För något år sedan blev de Träden som är en naturlig fortsättning och på något sätt samma tanke men in i framtiden. Nya medlemmar har kommit in men som tar sig an traditionen på ett smidigt och kärleksfullt sätt. Musiken. Det är musiken som är i centrum. Smekande, transcendental rock som innehåller mycket natur, rytm och hjärta!

The Cavern Beatles – Gets Back (Stenhammarsalen)

Arr, skriver; En hyllning till låten ”Get back” som fyller 50 år och även till The Beatles allra sista livespelningen , som ägde rum på taket till deras skivbolag.

The Cavern Beatles behöver ingen större presentation, efter mer än 100 föreställningar under de senaste 10 åren i Sverige, anses de av många vara det bästa hyllnings bandet till The Beatles. Även deras utseende, röster och rörelser är mycket likt de ursprungliga Fab Four. Och de kommer alla från Liverpool!

The Cavern Beatles bjuder på en två timmar lång föreställning, där inget lämnats åt slumpen. Med dom ”rätta” instrumenten och med ”rätta” looken levereras den ena tidlösa låten efter den andra, såsom: Please Please Me, Twist and Shout, Can’t Buy Me Love, Help!, Ticket to Ride, Michelle, All My Loving, Hey Jude och naturligtvis Get Back.

Bandet har spelat i mer än 40 länder, flest europeiska länder men även i Indien, Kazakstan, Maldiverna, Ryssland, Island och Turkiet.”

Fyra kring en Bassax (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Klassisk jazz, dvs låtar från 1910 – 1940-tal blir som nya med Klas Nilsson, Johan Johansson, Anders Hultman och Bert Slättung.”

Lowboy Trio (Café Hängmattan)

Arr. skriver; ”En lång tradition fortsätter med nya och gamla hårdsvängande akter. Här presenteras ett axplock av Sveriges och Göteborgs finaste blues & boogie gäng.

Lowboy Trio
Martin Abrahamsson – Sång, Gitarr
Stefan Dafgård – Sång, Munspel
Johan Birgenius – Trummor

—————————————————————————————————————–

Torsdag 31 januari

Nicolai Dunger/David Åhlén (Oceanen)

Nicolai Dunger

Oceanen skriver; ”Två egensinniga låtskrivare/artister på gemensam turné gästar Oceanen. Tillsammans kommer de lysa upp januarimörkret och göra tillvaron lite mera magisk.

Nicolai Dungers omisskännliga röst tycks vara sprungen ur ett säreget rotsystem som hämtar näring från såväl norrländska myrar som amerikansk rootsmusik. Med ett ömsom kraftfullt, och ömsom fjäderlätt anslag ger sig Dunger ut på lekfulla utflykter i sina kompositioner där rösten, orden och instrumenten ter sig som följsamma verktyg i konstnärens händer.

Ur Nicolai Dungers aldrig sinande ström av musik släpptes i höstas hans nya album, Terror & Tradition. Sedan 1996 har Dunger släppt ett tjugotal album under eget namn, som Taste of Ra och ÅÄÖ.

Dunger kastar sig mellan olika musikaliska uttryck, känslor och genrer. Han jämförs med akter som Van Morrison, Tim Buckley, Damien Rice, Jeff Buckley och Nick Cave. Nicolai Dunger har tidigare jobbat, spelat in med och turnerat med artister som Will Oldham, Mercury Rev, Calexico, Cat Power, Esbjörn Svensson Trio, A Camp, Garth Hudson, Georg Riedel samt komponerat musik för teater och opera.

David Åhlén skapar en speciell hybrid av indie och hymner, framförda med en närgången och intim stämma. David Åhlén sjunger in sina åhörare i själens djup med en ton som paradoxalt nog kan beskrivas som en bråddjup falsett. Davids kompositioner spänner från det skirt akustiska till stora elektroniska landskap. Allt skapat i den kompromisslösa frihet som följer på en naturlig musikalitet och en språklig fingertoppskänsla. David släppte sin debutsingel ”Wasted breaths” 2007 och har sen dess släppt tre kritikerrosade album: We Sprout in Thy Soil (2009), Selah (2013) and Hidden Light (2016) och samarbetat med artister som Jonathan Johansson, Sofia Jernberg, Emil Svanängen, Mariam Wallentin och Svante Henryson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *