Konserter i Göteborg första veckan i februari 2019 (1-10/2)

Fredag 1 februari

Khruangbin (Pustervik Stora Klubben)

Arr. Woody West skriver; ”Trion Khruangbin låter sig själva inte definieras så lätt. Ena sekunden vaggar de in lyssnaren i Tarantinos cineastiska universum, andra gånger sätter de tonerna till surfning bland vågor eller på vandring genom öknen. Vare sig du kallar dem thaifunk, instrumental fusion eller surf-rock så är en sak konstant: den internationella prägeln på deras sound – soul och R&B som gifter sig med fransk pop, etiopiska beats som hittar ny form i thailändsk funk, gospel som svävar över skimrande gitarrtoner.

Genom främst instrumentala, färgstarka låtar lyckas Khruangbin med sina influenser från alla håll och kanter skapa musik att slappna av till och som väver sig in och ut ur medvetandet.

Texas har varken en stor surf-rockscen eller mycket gemensamt med Thailand, men det var i den här staten i en ladugård nära en stad av endast 300 personer som Khruangbin hittade sitt spirituella hem. Det var här de började repa, omringade av ett öppet landskap som hjälpte dem hitta djupet och svepande ljudlandskapet i deras egen musik.

Laura Lee, basist i Khruangbin

Det var även här 2015 års debuten The Universe Smiles Upon You spelades in och som kom att göra dem till ett internationellt känt band. Det är ett album som är lika tidlöst som universellt, som inspirerades av thai-funk från 60- och 70-talet de hittade på kassettband. Sedan dess har de hittat fans hos bland annat Iggy Pop, öppnat för akter som Father John Misty, Tycho och Massive Attack. I början av året kom uppföljaren Con Todo El Mundo som besvarar frågan på hur man ska älska: “med hela världen”. Passande, av ett band som lyckats förmedla hela världen genom sin musik.

M-Rock (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Emrik M-Rock Larsson – bandledare och sångare i Stonefunkers gör comeback i funkens tecken

Stonefunkers med M-­Rock i spetsen, blev tidigt Funkens pionjärer i Sverige, inspiratörer till många av dagens verksamma artister, t.ex. Petter och Kaah. Som ett av de bästa livebanden hade de en exceptionell svensk och internationell karriär. Nu, 2019, är M-Rock tillbaka i funken. Även Stonefunkers är aktuella med släpp av outgivet material, remastrade originalversioner samt en bok som kryper under skinnet och berättar sanningen om detta vildsinta band

När fullblods­-entertainern M-Rock, i par med souldivan Johanna Hjort uppbackat av ett supertight liveband spelar på Nefertiti garanteras 100% FUNK, sväng och svett. Under kvällen blandar de repertoar från  M-Rocks eget material med Stonefunkers-klassiker som bland annat M-Rock theory.

M-Rock –s., Torsten ”Topsteen” Larsson – g. , Stefan “Bellnose” Bellnäs – b, Lade Källfelt – tr. Gonzo Reyes – perc, rap., Tobe Stenson – horns. Dan “Danny the dog” Helgesen – keys., Johanna Hjort – s., ,

Jessica Andersson (Lorensbergsteatern)

Krall Entertainment presenterar:På dejt med – Jessica Andersson

Jessica Andersson har bl.a. medverkat i melodifestivalen sju gånger och vunnit en av dessa med duon ”Fame” tillsammans med Magnus Bäcklund – Fått en Guldmask för bästa kvinnliga huvudroll i musikalen Little Shop of Horrors 2008 – Skrivit den självbiografiska boken ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” (2009) som sålt i över 120.000 exemplar Vunnit Let’s Dance (TV4) 2010 –

Som förlängning till den självbiografiska boken släppt albumet 40.14.4, som hon skrev tillsammans med Peter Le Marc och Marit Bergman (2013) – Medverkat i sommarturnén Diggiloo i hela 14 av 16 säsonger

Detta blir Jessica Anderssons första konserthusturné i eget namn
Turnén sträcker sig över hela landet ifrån Ystad till Luleå och besöker 35 städer.

William Soovik Grande Finale + Nebulosa (Folkteatern, Lilla scenen)

Unity skriver; ”Yvig, känslofylld jazz möter djupgående ambient noise.

Grand Finale är den göteborgska trumslagaren William Sooviks hjärtebarn. Efter att ha spelat med en uppsjö av olika band frågade han på senhösten 2017 om några av hans finaste musikervänner ville spela ett par av hans låtar. Det hela resulterade i debut-skivan ”Rustik Musik” som släpptes på den egna bolaget Abrovinsch Records i Juni 2018.

William själv tycker att musiken låter som om Led Zeppelin skulle starta ett projekt med The Bad Plus, Frank Zappa och Nirvana för att skriva reklam-jinglar till svenska byggföretag eller ledmotiv till japanska manga-serier. Visst kan ni höra det framför er?

Nebulosa öppnar kvällen och bjuder på atmosfäriska improvisationer och kaotiska oljud från Joel Fabianssons ensamma elgitarr. Joel kommer från Göteborg, där han verkar som gitarrist och spelar i en rad olika jazz- och rockgrupper. Nebulosas debutskiva släpptes för ett drygt år sedan på Anna von Hausswolffs egna etikett Pomperipossa Records

Malin Wättring – Sopransax, Tenorsax och klarinett
Signe Dahlgreen – Tenorsax och Basklarinett
Viktor Reuter – Kontrabas
Joel Fabiansson – Elgitarr
William Soovik – Trummor och komposition

Kaelan Mikla/Some Ember/Anna Öberg (Musikens Hus)

Arr. skriver; ”Med risk för att exotifiera dem, har jag svårt att tänka mig något som låter mer ”genuint isländskt” än Kælan Mikla. Det är musik som omisskännligen har sitt ursprung i en plats där vintrarna är obarmhärtigt mörka och kalla. Där melankoli går hand i hand med extrema väderförhållanden. Där naturen kan döda dig.

Fem år har gått sedan de tre tjejerna i Kælan Mikla (namnet kan översättas ungefär ”Det Stora Kalla”) började recitera poesi över enkla postpunkkomp och vann ett poetry slam på biblioteket hemma i Reykjavík. Det var dock när trummisen Sólveig Matthildur Kristjánsdóttir (som parallellt med bandet har inlett en solokarriär som elektronisk avantgarde-artist i Berlin) sadlade om till keyboards och Laufey Soffia började sjunga de poetiskt mörker- och naturromantiska texterna, som Kælan Mikla blev den mycket egensinniga darkwave-akt vi känner idag.
Nótt eftir Nótt är deras tredje album. Mycket har hänt under de två år som gått sedan föregångaren. Trots att de hållit kvar vid modersmålet har genomslaget varit betydligt större än vad som är brukligt för band inom kategorin ”konstig musik på främmande språk”. De har bokats flitigt av goth- och postklubbar runt om i Europa (första Sverigebesöket blev på fjolårets upplaga av Kalabalik på Tyrolen) och handplockades av ingen mindre än självaste The Gothfather himself – Robert Smith från The Cure – när han kuraterade sommarens Meltdown Festival.

Trion, som bland annat har kallats för ”Icelandic little Banshees”, har (utan att ha särskilt mycket gemensamt med Sisters of Mercy), skapat något av det mest gotiska som blivit till på isländsk mark sedan Hallgrímskirkja byggdes. .

SOME EMBER (US) – på scen 23.00
Some Ember har figurerat länge i Oaklands undergroundscen och i många olika former – ett solo dreampop bedroom projekt, en gothrockkvartett, senare en hardware-baserad synth duo och sen tillbaka igen. Efter att ha släppt Crash Symbols, Night-People och Ascetic House på kassettband så släppte bandet sin första LP ”Dream” 2014. Under 2015 flyttade Travis, och den långvariga samarbetspartnern Nina Chase, till Berlin.
Efter två tumultartade år (med ytterligare kassettsläpp av ”Dream, DEBTS OF LOVE”) släpper bandet ”SUBMERGING THE SUN” med tillhörande kasett, ”SUBMERGED”, på Third Coming Records i November 2018. SUBMERGING THE SUN, den 2:a LPn av Some Ember, är en slags dagbok över klimatsorgen, intim sårbarhet och transcendent melankoli.

ANNA ÖBERG – på scen 22.00
Anna Öberg tar med sig bandet Härsk i livesituationer. Bandet med Linnea Mossberg på Simmonstrummor och Adam Olsson på distad baritongitarr tar syntpopen, industriljuden och de upproriska svenska texterna ett steg till. Anna spelar även på björkharpa.
Svensk syntpop med inslag av new wave, industri, ebm, punk mm.
Musikern, kompositören och artisten Anna Öberg släppte 2017 en egen skiva med tio låtar ihop med producenten Charles Storm (som producerat Håkan Hellström, Henrik Berggren mfl).
Det är gamla syntar och trummaskiner från 1972-1986 som använts ihop med instrument som blockflöjt, klockspel och röster. Fina oljud har en central roll.
Skivan var nominerad för bästa synt på den svenska independentgalan ”Manifest” 2018.

Anna Öberg från Göteborg, har sedan 80-talet varit kompositör och musiker i olika band i födelsestaden Helsingborg och sedermera hemstaden Göteborg. Synt – och stråkbaserade bandet ”Ladomir” var länge hennes huvudhemvist.
Anna har skrivit text, musik och arrangerat själv samt producerat ihop med Charles Storm. Texterna är på svenska, sången på skånska.
Skivan har fått rungande ovationer och branchtidningar har hyllat denna skiva till skyarna.

Really Dan (KoM musik & bar)

Peeter Wiik sång/gitarr, Lars ’Lim’ Moberg gitarr, Jan Corneliusson klaviatur, Owe Almgren bas och Tomas Olsson trummor ”play the best of Steely Dan!

Aaron Lee Tasjan/Old Sea Brigade (Tryckhallen, Falkenberg)

Aaron Lee Tasjan Falkenberg 2017

Aaron Lee Tasjan
2017 var året då Aaron Lee Tasjan blev introducerad för den skandinaviska publiken och det var början på en kärlekshistoria som kan vara länge. På vintern reste han som soloartist med sin akustiska gitarr och på sommaren var han och hans band en del av Rolling Rootsy Revue. Oavsett sättning var succén monumental och vi blev helt golvade av Aarons totala scennärvaro och fantastiska sånger.

Old Sea Brigade
Old Sea Brigade är den Nashville-baserade singer/songwritern Ben Cramers musikaliska alias.Han debuterade med en EP 2016 och fick snabbt tunga förbandsuppdrag. Han signades till kreddiga labeln Nettwerk och ytterligare två EP har nått publiken och sammanlagt har de streamats mer än 20 miljoner gånger på Spotify!

Strange Brew Of Sweden (Porter Pelle)

Johnny Rydberg sång/ gitarr, Bengt Fjällborg gitarr, Rolf Svensson bas, Jerker Dahlén trummor lirar ”Rock, Blues och soul med fötterna i The seventies”.

——————————————————————————————————————–

Lördag 2 februari

Thorbjörn Risager & The Black Tornado (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Thorbjørn Risager & The Black Tornado har sedan många år tillbaka varit en av Danmarks ledande musikexporter. Det som gör bandet unikt förutom deras starka dynamiska scenshow och Thorbjørns ”larger than life voice” är sättet de blandar olika genrer på- blues, rock, soul, roots, americana, funk…

Även om Thorbjørn skriver de flesta låtarna, är det gruppen som tillsammans ger låtarna det typiska ”Risager-soundet”. Bandets blåsarrangemang är fria från klichéer och låtarna är ofta dynamiskt uppbyggda, från ett intro med bara något enstaka instrument och en naken röst till fullt band och fullt ös. Tillsammans har de gjort ca 850 konserter och elva plattor, och de fortsätter outtröttligt att turnera och skriva nya låtar.

Melodifestivalen (Scandinavium)

2/2 Deltävling 1 – Göteborg

Anna Bergendahl – ”Ashes to ashes”

Nano – ”Chasing rivers”

Mohombi – ”Hello”

Zeana feat. Anis Don Demina – ”Mina bränder”

Arja Saijonmaa – ”Mina fyra årstider”

High15 – ”No drama”

Wiktoria – ”Not with me”

Sisters of Jazz (Kungsbacka Bibliotek) kl 15

Arr. skriver; ”Sisters Of Jazz består av 6 framstående, kvinnliga jazzmusiker från Sverige och Danmark.


”It´s All About The Ladies”, är en hyllning till jazzhistoriens kvinnliga instrumentalister, tonsättare, kompositörer och textförfattare. Kvinnor som vi tycker är värda lite mer uppmärksamhet lyfts fram och sätts i ett rampljus vi anser de aldrig tidigare fått.

Bland de som lyfts fram är exempelvis: Mary Lou Williams, Nancy Hamilton, Ann Ronell, Irene Higginbotham, Karen Jönsson och Marian McPartland mfl. Repertoaren sträcker sig brett; från swing och bebop, över nordiska visor till mer modern jazz och originalkompositioner.

Projektet startades 2016 av bandets frontperson och sångerska Anna Pauline, och har hittills väckt stor uppmärksamhet samt varit en stor publikframgång i både Danmark och Sverige. LINE UP: Anna Pauline Andersson (SE) sång Pernille Bévort (DK) tenorsax* Lis Wessberg (DK) trombon Catrine Frølund (DK) piano Ida Hvid (DK) bas Maria Dahlin (SE) trummor.

Stockholm Swing All Stars -Count with Duke (Konserthuset)

Arr. skriver; ”In the spirit of Basie and Ellington med Stockholm Swing All Stars.Två av jazzens största personligheter och stilbildare förenade i en konsert. Den sofistikerade Duke Ellington möter den vilde Count Basie.

Bandets egna fullfjädrade arrangörer plockar ut det som särpräglar mästarnas musik och låter det förenas med Stockholm Swing All Stars unika utryck. Nya infallsvinklar på deras musik spetsas med kompositioner i samma anda. Det bjuds på en konsert som svänger och berör, det kan gå rasande fort för att i nästa stund vara stillsamt och vackert. På topp ligger stjärnskottet Karl Olandersson säkra trumpet och i grunden den erfarne Göran Linds solida bas.

Däremellan finner vi Sveriges förnämsta swingtrummis Mattias Puttonen och den ständigt innovative och närvarande Daniel Tilling på piano. Fredrik Lindborgs magnifika tenor får ej missas, inte heller Klas Lindquists eleganta altsaxofon och klarinett. Trombonisten Dicken Hedrenius aldrig sinande idéer är en fröjd att lyssna till.

Caesars (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Band som har väldigt bra låtar men som saknar intresset, disciplinen eller bådadera att förvalta sina gåvor förtjänar ett eget kapitel i boken om rockmusik. Tacksamt för rockbiografin, sämre för plånboken. När man nu, 20 år efter debuten, lyssnar på Caesars fem album så står det klart att de absolut gjort sig förtjänta av en plats i det sällskapet.

Mitt bland alla fuzzade gitarrer, svängiga trummor, farfisaorglar, och bandekon hittar man nämligen en imponerande låtskatt. Och då talar vi inte bara om de stora singlarna som kunde höras i alltifrån populära TV-spel till stora reklamfilmer, utan nog så mycket de där fina låtarna som är gömda på albumens senare delar.

Caesars la aldrig riktigt ned. Det var inget dramatiskt avsked utan en tid efter dubbelalbumet Strawberry Weed (2008) försvann de bara. Men så, från ingenstans, annonserades en spelning till årets upplaga av Popaganda. Bandet sa att det var en engångsföreteelse men tack och lov hade de för roligt för att hålla det löftet. I vår åker de nämligen ut på en efterlängtad exklusiv vårturné – ett utmärkt tillfälle att påminnas om hur bra Caesars faktiskt är”

Canadian Club (S/S Marieholm)

De hyllar Tottas Bluesband. Med bl.a. Nikke Ström och Bengan Blomgren.

Psychotic Youth/Glo/Prekariatet (Sticky Fingers)

Arr. skriver; ”I 33 år har Psychotic Youth och dess bandledare Jörgen Red Westman levererat högoktanig rock i gränslandet av 60-talets punk och sena 70-talets power pop.

Psychotic Youth slog igenom i slutet av 80-talet med albumet Some Fun (Radium 225.06 Records) och under ett antal år drog de fram genom Europa med sina energifyllda konserter och skivutgivningar. 1999 tog bensinen slut och tanken var tom fram till 2015 då bandets barndomsidol Paul Collins bad om deras support på en turné.

Sedan dess har de släppt ett samlingsalbum och ett studioalbum 2017 som följdes av Japan- och Europaturnéer. Några medlemsbyten har det blivit genom åren men idag återfinns originalsättningen från 1985 i bandet, plus nykomlingen Lill-Ulf (kom med 1993)

GLO var ett av de allra första punkbanden i Sverige med sin uppstart redan 1977. Eftersom bandet var det yngsta och samtidigt det mest ösiga så fick man mycket stor uppmärksamhet både vid spelningar och i media. 

Under punkeran spelande man land och rike runt, släppte två singlar och en LP i lite olika konstellationer, men hela tiden med de tre tongivande grundarna Jazz-Lars, Nät och Svettrullen vid rodret.

Nu, efter bara 38 års (!) paus är de tre originalmedlemmarna på gång igen, förstärkta av de nya kompanjonerna: Martin Fabian (Attentat, Rukorna, Terminalpatienten), Gerth Svensson (Straitjacket, Liket Lever, Cortex), Galgen (Svenson, Iron St, Dieter Schöön) och Darko Svarander (Uran GBG, Iron St.)

GLO spelar sina tidiga hits blandat med nytt, blytungt material. Dessutom kör man andra låtar från medlemmarna. Så man kanske kan hoppas på att få höra låtar från något av de ovanstående banden.

Proggpunk-bandet Prekariatet från Göteborg öppnar sin debut-EP med ett självbetitlat och rakt spår som sätter ton för en sylvass EP. Den fortsätter med både personliga och allmänmänskliga skildringar, inte utan en samhällskritisk touch både mellan och mitt i raderna. Den färska EPn är producerad av ingen mindre än Pär Larsson från En Svensk Tiger.”

Max Schultz (Unity Jazz, Kyrkogatan)

Unity skriver; Supergitarrsiten Maz Schultz har med sig sina vapendragare från storstan för att ge oss en kväll med groove, soul, jazz och bluesig atmosfär. Max har varit artisters och bands no:1 player i decennier. En stygg kis med fantastiskt sound och spelglädje. Slut upp för en magisk afton med en av landets fräschaste gitarrister.

Max Schultz – Gitarr
Leo Lindberg – Orgel
Chris Montgomery – Trummor

Out Of Control (KoM musik & bar)

Göteborgsbandet med fokus på alla Rolling Stones låtar!

—————————————————————————————————————–

Söndag 3 februari

Flogging Molly (Trädgårn)

Arr. skriver; ””Drunken Lullabies”, ”If I ever leave this world alive” och ”Devil’s Dance Floor” är tre av många hits från ett av världens mest energiska liveband. Det är fullt ös hela tiden när celtic punk-bandet Flogging Molly från Los Angeles står på scen.

Har man sett Flogging Molly live innan så vet man vad vi pratar om när vi säger att det är ett av världens bästa och mest röjiga liveband som finns. Har man inte sett dom innan? Ja då är det hög tid!

——————————————————————————————————————–

Tisdag 5 februari

Lisen Rylander Löwe (Nefertiti)

Lisen Rylander Löve sax, Axel Mårdsjö sax, Kat Hermans bas, Lars Källfelt trummor/ jamvärd

——————————————————————————————————————–

Onsdag 6 februari

Elin Teeilus med band

Iellemij- To Life (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Den nya stjärnan på Sápmis gnistrande himmel, Elin Teilus, sångerska och jojkare, bjuder tillsammans med sitt sexmannaband in till releasekonsert för albumet Iellemij – To Life på Stora Teatern. Den 6 februari firar vi livet, jorden och allt livs okränkbara helighet på den Samiska Nationaldagen.

Elin Teilus har sina rötter i både skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg . Hon kan närmast beskrivas som en naturkraft från de fria vidderna, med sin unika närvaro och magiska röst väcker hon norrskenets dans och jordens urkraft. Kraftfullt och innerligt bjuder Elin med band på jojkar och sånger som låter de som gått före och de som kommer efter oss bli magiskt närvarande i nuet. Vi möter kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus i jojkens sätt att gestalta det levande och våra ursprungliga band till jorden här och nu. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära.

Elin är nu aktuell med sitt album Iellemij – To life som är en hyllning till människorna och markerna i skogssamiska Udtja, till de som gått före, barnen och kommande generationer. En hyllning till jorden. Till allt livs okränkbara helighet”

PÅ SCEN:

Elin Teilus – sång och jojk. Elin har bland annat haft konserter för Sametinget, jojkat på Samiska nationaldagen, Nationell högtidsgudstjänst i Uppsala Domkyrka och i samband med visningar av filmen JOJK med mera. Elin är även verksam som skådespelerska, musikalartist och föreställningen Biejvve Bájttá – en musikteaterföreställning för barn om samerna. Hon håller utöver det workshops med röst och jojk, föredrag, privata sessioner och har många års erfarenhet av att driva kreativa projekt med barn och vuxna. Mer info på elinteilus.se.

Rickard Åström
– piano. I mer än trettio år har Rickard arbetat som professionell musiker/kompositör. Tvåfaldig Grammisvinnare och har turnerat internationellt med Groupa. Rickard är återkommande kapellmästare/dirigent/arrangör/kompositör/pianist på Göteborgsoperan och har ackompanjerat artister som Peter Jöback, Lill-Babs, och Sofia Karlsson. I samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset driver han ett internationellt uppmärksammat forskningsprojekt om hälsa och musik. Rickard har producerat albumet Iellemij
tillsammans med Elin.

Anders Waernelius
 – slagverk. Anders är en mycket allsidig och innovativ slagverkare. Anders började spela trumset i 15-årsåldern och har numera en bred repertoar av slagverk från hela världen. Han spelar svensk, grekisk, arabisk och bulgarisk folkmusik och har ett förflutet i grupper som Radio Balkan, Athinas, RÅmantik, Sumer, Krasota, Yggdrasil och flera andra. Improviserad musik i olika slags uttryck har alltid följt Anders genom åren. Anders samverkar även med Elin i gruppen Dremka och är medlem i den arabiska ensemblen MOR.

Björn Bohlin – blåsinstrument. Till vardags är Björn solist på engelskt horn och oboe vid Göteborgs symfoniker sedan 40 år. Här får vi höra honom även på nordamerikanska flöjter, didgeridoo och duduk. Björn är en spännande och lyhörd improvisatör med en djup känsla för musikens och ljudens landskap med naturen som ständig inspirationskälla

Mats Jenséus – akustisk gitarr och elgitarr. Mångfacetterad gitarrist med känsla för att skapa spännande rum och kompositioner och som spelar i många sammanhang med många artister.

Anki Kallenberg – lyhörd och spännande sångerska med bulgariska toner som sin specialitet. Samverkar med Elin i gruppen Dremka samt sjunger i kören Perunika. Mer info .

Helena Andersson – sångerska med djupa toner, bred musikalitet och stor närvaro. Samverkar med Elin i gruppen Drem

Goran Kajfes Tropiques feat Christer Bothén (Folk, Järntorget) även 7 feb

Folk skirver; Detta är Tropiques releaseskonsert för bandets andra album, nu med legendariska musikern Christer Bothén som extraordinär gäst.

Goran Kajfeš Tropiques spelar en unik typ av musik som skulle kunna beskrivas som hypno-jazz. Gruppens musik skapas utifrån en semi-improviserad ingång som ofta tar utgångspunkt i enkla fragment (basgångar, melodier) som repeteras, förskjuts och omorkestreras i stunden. Inom denna struktur skapas en musik som är intensiv och händelserik, men som innehåller få kontraster och plötsligheter. Debutskivan ”Enso” fick oerhört positiva recensioner i Sverige och internationellt, recensioner som vittnade om ett starkt behov av denna musik.

Goran Kajfes – Trumpet, Synth
Alexander Zethson – Piano, Orgel, Synth
Johan Berthling – kontrabas
Johan Holmegard – trummor

+ Christer Bothén – basklarinett

Orochen (Café Hängmattan, Musikens Hus)

Arr. skriver; ”Våren 2019 släpper Orochen sin andra EP vilken är inspelad i The End Studios i Lund tillsammans med Hoborec. Inom kort kommer också en musikvideo släppas till en av låtarna. Orochens första självbetitlade EP släpptes 2017 med fyra postapokalyptiska betraktelser, inspelade i ett garage utanför Dals Långed i Dalsland.

Orochens musik bygger på svartsynta betraktelser över den värld där människor och natur ses som en ekonomisk resurs. Musiken placeras i en organisk ljudbild som hämtar lika mycket inspiration från modern americana och svensk folkmusik som umeå-scenens sludgefärgade hardcore, Thåströms sentida katalog, ambient electronica och det tidiga 00-talets postrock. Viktiga influenser är Wovenhand, Neurosis, Thåström och MONO.

——————————————————————————————————————–

Torsdag 7 februari

Arild Andersen Trio (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Arild Andersen, den legendariske basisten med den varma tonen, en fantastisk musiker som knappast behöver en närmare presentation. Redan 1967 började han spela med Jan Garbarek och Jon Christensen, och även med Karin Krogh.På 70-talet spelade han med Sonny Rollins, Don Cherry, Chick Corea, Dexter Gordon, George Russell m fl för att sedan under 80-talet starta sitt legendariska band Masqualero.

Diskografin är ett stycke levande jazzhistoria, genom åren har Arild släppt hela tjugotvå album under eget namn på ECM varav tre med trion. Men framför allt är han fast förankrad i nutiden, och hans stora spelglädje och kreativitet kombineras med en utsökt teknik.

Arild Andersen (NO) – bas, Tommy Smith (Scotland) – tenorsax och Paolo Vinaccia (IT) – trummor

Amaranthe (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Högaktuella med sitt femte album ”HELIX”, står det klart att det svensk-danska metalbandet Amaranthe återvänder till Göteborg under sin världsturné. Den 7 februari intar de scenen på Pustervik, denna gång med både Follow The Cipher och Warkings som support!

”Efter våra två europaturnéer tillsammans med Powerwolf ville vi självklart spela några egna headline-datum! Dessa kommer att bli Amaranthe-upplevelser rakt igenom, något du aldrig förut skådat…” säger bandets Olof Mörck.

Tillsammans med Follow the Cipher från Falun och heavy-metalbandet Warkings kan vi vänta oss en helkväll fylld av stark, melodisk metal. Nu väntar vi spänt på att få uppleva färsk musik live med en show som bara Amaranthe kan bjuda på.

Bäckbrothers Jazz Tivoli feat. Jones Joseph (Holy Moly, Andra Långgatan 31)

Jones Joseph, voc, Petter Carlsson voc, Anders Bäck sax

Simon Westman piano, Adam Lindblom bass, Lars Källfelt drums

Bo Band (Café Hängmattan)

Arr. skriver; ”Bo Band har funnits som ett hobbyprojekt i ett antal år. I bandet ingår 3 medlemmar från 90-tals folkrockarna Abel & Kaninerna. Stilen är dock rockigare och punkigare, men även lugna låtar finns med på repertoaren. Bo Ingvarsson som ligger bakom materialet – som är på svenska – sjunger, spelar gitarr och munspel.

I övrigt består BoBand av Pelle Bolander – fiol, Bert Leandersson – gitarr, Kaarim Björkman – bas, samt Jörgen Lundqvist – trummor. Man kan vänta sig en varierad kväll med halsbrytande stilbyten eller som en kvinna i publiken sa efter en spelning: – Ja, tack då för kompotten!

——————————————————————————————————————–

Fredag 8 februari

Johan Lindström Septett (Nefertiti)

Johan Lindström med Rebecka Törnqvist på Nefertiti 21/3-2018

Nefertiti skriver; ”Våren 2018 släppte Johan Lindström debutalbumet ”Music For Empty Halls” skivan gick direkt in på iTunes topplista som mest populära album alla kategorier, och hyllningarna bara strömmar in! Septetten består av några av landets främsta musiker handplockade av Lindström själv för att framföra detta material.  En suggestiv och sömlös blandning av jazz, blues och artrock som liknar allt och inget du tidigare har hört.

Johan Lindström har stor betydelse för svenskt musikliv, han är en otroligt personlig musiker, kompositör och producent som satt sin prägel i alla sammanhang han medverkat i.  I Jazzvärlden är han kanske mest känd som en av bandmedlemmarna i flerfaldigt grammisbelönade och hyllade Tonbruket. Som producent har han även jobbat med Rebecka Törnkvist, Ane Brun m.fl.”

Johan Lindström –g, pedalsteel.Jonas Kullhammar –sx., Jesper Nordenström –keyb., Per ”Texas” Johansson –sx, kl., Mats Äleklint –tb., Torbjörn Zetterberg –b. och Konrad Agnas –tr.

Devon Gillfillan (Tryckhallen, Falkenberg)


Arr. Rootsy skriver; ” Nashville-baserade Devon Gilfillian med band kommer till Skandinavien i februari 2019 Devons musik är nästan en egen genre. Han har lärt av soulmästare som Al Green och Ray Charles men även influerats av classic rock, blues, nutida r&b och mycket annat. Det är melodiöst och funky, rotat i tradition och framåtblickande på samma gång. Devon Gilfillian är en artist med klass och integritet och spås en lysande framtid. 

Devon Gilfillian växte upp i en musikalisk familj och har sjungit så länge han kan minnas.När han var 14 tog han upp elgitarren och gjorde en djupdykning i musikhistorien. Han lyssnade och lärde…classic rock, soul, r&b och blues. Han absorberade och processade och hämtade inspiration lite här och där. Musiken som kom ut är swampy och funky och har en fot i traditionen. Men han är definitivt ingen retro wannabe. Devon Gilfillian är här och nu, det kan man inte ta miste på 

Gilfillian flyttade till Nashville och 2016 kom hans första EP. Året därpå signades han av Capitol Records och hittills har det blivit några utsökta singlar, nu senast jullåten ”Winter Wonderland”. Under året som gått har han turnerat och jobbat i studion. Dessutom har han varit djupt engagerad i det amerikanska valet och kampanjen Truth Is Not An Option 

Sven B Good And The Blues Stompers (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Vi välKoMnar varmt tillbaks Sven med eminenta blueskumpaner!! Riktigt starka karlar spelar riktigt stompig blues!!

Linda Pira + Imenella + Unruly (Pustervik stora Klubben)

Arr. skriver; ”Sveriges hiphop-drottning Linda Pira, stjärnskottet Imenella och danskollektivet Unruly åker på turné tillsammans i en unik show. Musik och dans kommer att förenas i en gränsöverskridande föreställning. De tre akterna kommer att bjuda på kompromisslöst artisteri och systerskap i sin renaste form.

Escape The Faith (Sticky Fingers)

Sticky skriver; ”Senaste albumet ”I Am Human” är Las Vegas-bandet sjätte i ordningen – och har med låtar som ”Broken Heart” och titelspåret blivit ytterligare en megasuccé för kvartetten. Låtar som ”One For the Money”, ”Situations” och ”This War Is Ours” har tonsatt en hel generations uppväxt. Med en blandning av post-hardcore, rock, metalcore och emo är Escape The Fate ett stilbildande band utan dess like.”

Ohlin, Tehler & Pihlqvist (S/S Marieholm)

Lövmark / Kallio / Thornberg / Pokratnieks (Unity Jazz)

  • Unity skriver; ”Trummisen från Riga gör ett kärt återbesök med ett hejdundrandes band. Han har dragit fram vartenda Eb i rockärmen för att säkra en helkväll för alla jazzälskare. Fyra unika röster från Sverige, Finland och Lettland möts. Med egna kompositioner i fokus kommer de ge lyssnarna en del av sina innersta tankar och känslor.

Alexander Lövmark – Sång/Piano
Lauri Kallio – Gitarr
Max Thornberg – Bas
Pauls Pokratnieks – Trummor

——————————————————————————————————————–

Lördag 9 februari

Martha High & The Soul Cookers (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Soulgudinnan Martha High utforskar sitt musikaliska arv under en pågående resa där hon tillsammans med The Soul Cookers bjuder er på allt från “Old school” till “New school” – Jazz, Soul, Blues och Funk.

I hela 30 år sjöng Martha High tillsammans med James Brown och var den sångerska som under längst period varit en del av hans band. High turnerar fortfarande regelbundet som lead-sångerska i Maceo Parkers band. Hennes referenser som en av Browns mest anlitade och pålitliga musikaliska bundsförvant, och som en del av hans historiska bidrag till soulmusikens historia är obestridliga. Hon var närvarande vid flera betydande ögonblick, såsom Boston Garden april 1968 natten efter Martin Luther King´s lönnmord och Browns resa till Vietnam för att underhålla Amerikanska soldater.

Ytterligare bekräftelse på att High fortfarande är en formidabel musikalisk kraft kom med hennes kritikerrosade soloalbum Singing For The Good Times som släpptes våren 2016.

De var på Nefertiti i februari 2018

The Soul Cookers Leonardo Corradi – org., Tony Match – tr. och Roy Panebianco – g.

Robyn (Gothenburg Film Studios)

Arr. skriver; Biljetterna till Robyns kommande spelning på gigantiska Madison Square Garden i New York sålde slut på nolltid och innan dess väntar två unika och intima klubbspelningar för de svenska fansen redan 8 och 9 februari i Malmö och Göteborg.

Robyn har hela tiden legat i popens framkant. Sedan debuten 1995 har hon släppt fem studioalbum, några av decenniets mest ikoniska låtar så som Dancing On My Own, Hang With Me och With Every Heartbeat och erhållit fem Grammy Awards-nomineringar i USA. Otaligalistplaceringar, belönats med tolv Grammis-statyetter och tre P3 Guld-priser.

Lustan Lakejer ”Åkersberga” 20 år (Pustervik Stora Klubben)

Pustervik skriver; ”Lustans Lakejer gav 1999 ut sitt efterlängtade comebackalbum ”Åkersberga” som gick direkt in på album-topplistan, fick lysande kritik och ledde till en utsåld turné.

Med tiden har även de mest nostalgiska fans kommit att ranka plattan som en av LL’s bästa, många anser till och med att det är den allra främsta. Låtar som ”En Kvinnokarls Död” och ”Cynisk” räknas nu till Lustans klassiker och ”Vackra Djur gör Fula Saker” är en av bandets mest populära konsertfavoriter.

I februari 2019 fyller ”Åkersberga” 20 år och för att fira detta ger Lustans Lakejer två exklusiva konserter, en på Pustervik i Göteborg och en på Nalen i Stockholm – 9 februari respektive 16 februari.

LL kommer att avsluta konserterna med ett diamanthalsband av deras övriga klassiska låtar.

Lustans Lakejer 2019 består av:

Johan Kinde: sång, elektrisk gitarr
Tom Wolgers: klaviatur och synthesizer
Christer Hellman: trummor & Simmons
Anders Ericson: elektrisk gitarr och kör
Julian Brandt: elektrisk bas och kör
Fredrik Hermansson: klaviatur och synthesizer
Lisa Lindahl: klaviatur och kör

Tobbe Lander från legendariska Romo Night spelar skivorna med den bästa musiken före och efter konserten.

Peter Jöback- Humanology in concert (Stora Teatern) även 10 feb

Storan skriver; ”26 oktober släpptes Peter Jöbacks nya album Humanology. Det var 11 år sen hans senaste originalalbum och det var efterlängtat!  Humanology gick rakt in på albumlistans 1a plats fysisk försäljning, 6a totalt. Nu tar artisten med sig de nya låtarna ut i rampljuset för en exklusiv konsert på Stora Teatern i Göteborg söndag den 10 februari. Det är ingen underdrift att det är en unik chans att se en av Sveriges starkast lysande stjärnor framföra sitt nya material blandat med lite annat,  på det sättet de gör sig bäst – LIVE.

Humanology är en storslagen popskiva av internationellt snitt, där Jöback arbetat tillsammans med låtskrivarna Tobias Fröberg och Kathryn Williams samt LA-baserade producenten Tobias Karlsson. Resultatet är en fullmatad samling låtar med stark personlig koppling – ackompanjerade av storslagna blås- och stråkarrangemang och starka syntslingor.

Peter och Tobias introducerade sedan den engelska Mercury Prize-nominerade Kathryn Williams i låtskrivandet. Kathryn har jobbat mycket med Ed Harcourt och samarbetat med bl.a. David Gray, Ray LaMontagne, Boo Hewerdine och Damien Rice.”

Nils Frahm (Konserthuset)

Arr. skriver; ”Har skapat en eklektisk hybrid av akustisk perfektion och elektroniska element.Nils Frahm är den tyska, neoklassiska kompositören som lyckats riva murarna kring den klassiska musiken genom att låta den möta intelligent elektronisk dansmusik. Med nya hyllade skivan All Melody i ryggsäcken åker Nils Frahm nu på en efterlängtad turné. I Sverige spelar han på Konserthuset i Göteborg, Cirkus i Stockholm och Slagthusets teater i Malmö.

En av musikens mest magnifika egenskaper är dess potential att förflytta lyssnaren till andra platser. Det må låta banalt men faktum är att det är en sällsynt svår konstart. Få behärskar detta svåra bättre än Nils Frahm. Kanske är det just därför som denna tyska, neoklassiska kompositör lyckats nå en publik långt bortom genrens typiska horisont. Nils Frahm vet var han vill, vilken stämning han vill åt, och genom att göra instrumenten till sin röst vägleder han följsamt lyssnaren till den specifika platsen. Musiken är minimalistisk, ambient och repetitivt men Frahms fantastiska känsla för melodier löper som en röd tråd genom kompositionerna.

Frahm verkar för övrigt ha svårt att motstå ett bra koncept. På skivan Felt (2011) hade han draperat sitt piano i tyg för att inte störa grannarna, på uppföljaren Screws (2012) hade han brutit tummen och komponerade därför nio låtar att spela med nio fingrar och på skivan Spaces (2013) skapade han ett kollage av två års turnéinspelning – bara för att nämna ett par exempel. När han nu återvänder med skivan All Melody (2018) har han nästan manisk skräddarsytt ett rum i Funkhaus-studion i östra Berlin. I detta rum har han skapat en eklektisk hybrid av akustisk perfektion och elektroniska element. Medan den klassiska musiken förblir hemplaneten så rör sig pop, jazz, house, dub och techno i omloppsbanan.

Nu har det blivit dags för Frahm att ta All Melody och den efterföljande överrasknings-EP:n Encores 1 ut på en turné och Sverige har fått hela tre konserter: Konserthuset i Göteborg, Cirkus i Stockholm och Slagthusets Teater i Malmö. Det kommer att bli cinematiskt, stämningsfullt och precist när Frahm förflyttar publiken till en annan plats.

Caecile Norby& Lars Danielsson (Kronhuset) kl 14

Cæcilie Norby, sång
Lars Danielsson, cello/kontrabas
Jerker Johansson, dirigent
Göteborg Wind Orchestra

Arr GWO skriver; Det här är en mycket spännande duo som med rötterna i jazzmusiken obehindrat och virtuost utforskar hela världens klanger. Här smälter de samman med Göteborg Wind Orchestra och vi kan vänta oss både vacker och svängig originalmusik men även tolkningar av musik
skriven av t ex Sting, Joni Mitchell och Leonard Cohen.

Lars Danielsson har skrivit arrangemangen och trakterar både cello och kontrabas. Cæcilie Norby slog igenom i början av 90-talet och har sedan dess varit den ledande danska jazzsångerskan som har erövrat hela Europa med sin musik.

Vår egen Jerker Johansson kliver upp på dirigentpodiet och bildar en naturlig länk mellan orkester, Cæcilie och Lars i denna unika konsertproduktion.”

Andreas Galle & Kattis Trollregn med Ångmaskinen (Porter Pelle)

Arr. skriver; ”Ångmaskinen bildades sommaren 2013 när dom spelar är det under temat Svenska pärlor å lite progg. Varje spelning är unik och låtarna får ny kostym nästan varje gång.

Andreas Galle står för sången och repertoaren är av såväl egna låtar som material av Peter Le Marc, Pugh Rogefeldt, Magnus Uggla, Bo Kaspers med flera.

Medlemmarna kommer från lite olika håll men har sysslat med musik under många år. De har samarbetat med artister som Robert Broberg, Lars Winnerbäck, Mats Ronander, Nils Landgren, Pugh Rogefeldt, Dave Nerge, Ola Magnell, Tommy Nilsson, Roger Rönning, Jack Vreeswijk, Staffan Hellstrand och Ebba Forsberg för att nämna några och det har då gällt medverkan på turnéer, TV/Radio och på studioalbum.

Adam Ross Quartet (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Göteborgs egna trumslagare bjuder in några av sina absoluta favoritmusiker till Unitys mysiga och intima scen. Bandet består av några av Sveriges mest eftertraktade och bästa musiker. Fredrik Kronkvist – Saxofon Leo Lindberg – Piano Arvid Jullander – Kontrabas Adam Ross – Trummor

Adam Ross Quartet Spelar musik med hög intensitet och låter inte en enda melodi att passera utan att hela hjärtat är med. Med musik djupt rotad ur den Amerikanska Jazz traditionen sätter denna kvartett sitt egna sound på befintliga jazz hits.

Lerneby/Krånne/Saaristo (KoM musik & bar)

The Cavern Beatles (Kungsbacka Teater) även 11 februari

——————————————————————————————————————–

Söndag 10 februari

The Cavern Beatles – Gets Back (Stenhammarsalen)

Arr. skriver; ”En hyllning till låten ”Get back” som fyller 50 år och även till The Beatles allra sista livespelningen , som ägde rum på taket till deras skivbolag.

The Cavern Beatles behöver ingen större presentation, efter mer än 100 föreställningar under de senaste 10 åren i Sverige, anses de av många vara det bästa hyllnings bandet till The Beatles. Även deras utseende, röster och rörelser är mycket likt de ursprungliga Fab Four. Och de kommer alla från Liverpool!

The Cavern Beatles bjuder på en två timmar lång föreställning, där inget lämnats åt slumpen. Med dom ”rätta” instrumenten och med ”rätta” looken levereras den ena tidlösa låten efter den andra, såsom: Please Please Me,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *