Konserter i Göteborg veckan 21-26 maj 2019

Tisdag 21 maj

The Reputations (USA) + The Boo Boo Bama Orchestra!(Studio HKPSM, Storgatan 22)

THE REPUTATIONS (USA)
Är högspänning. Denna kvintett från Austin, Texas, bygger upp en elektrifierande ljudbild på en grund av rock’n’roll, powerpop och soul.
2018 släppte de albumet ”Electric Power” och har liknats vid powerpop-band som Big Star, vilket kanske inte är så konstigt då deras trummis Jody Stephens var med som konstnärlig ledare vid skivinspelningen.

The Austin Chronicle säger så här, en träffande beskrivning som sätter fingret på bandets förmåga att leverera harmonier i ett slagkraftigt format: ”Shoulder-shaking AM pop with invigorating, five-voice melodies. It sounds like a long lost best-of from a 60’s family band – but atop modern energy.”

THE BOO BOO BAMA ORCHESTRA!
Är en konstellation av musiker med rötterna i Göteborg. Medlemmarna har genom åren spelat i olika band och genrer men nu smält samman i en blandning av musikalisk galenskap och energiska liveframträdanden. Den gemensamma nämnaren, förutom passionen till musiken, är även kärleken till en riktigt bra cocktail. Avnjut Psykedelisk cocktail boogie med en twist.

——————————————————————————————————————–

Onsdag 22 maj

Nadja Evelina + support Ennui (Oceanen)

Arr. skriver: ”Nadja Evelina gjorde stor entré i den svenska musiksfären när hon 2016 släppte singeln ”Finast utan filter”, som till dags dato streamats över 1,9 miljoner gånger på Spotify. Debut-EP:n ”Aldrig samma/Alltid samma” innehöll en samling indiepoplåtar .

Under våren 2019 har Nadja släppt singlarna ‘Öppna ögon’, ‘Beach House’ och ‘Rymmer’. Nadjas debutalbum “Vi?” släpps under våren – mitt i hennes efterlängtade turné “Heartbreak tour” med stopp i både Sverige och Norge.

Bull´s Eye (Café Hängmattan)

Bandet: Frank Karlsen: Sång, Mathias Johansson: Gitarr, Magnus Fagerström: Keyboard, Kristian Lind: Bas, Andreas Johansson: Trummor

“Detta är ett band som anlitats återkommande av bluesföreningarna i Västra Götalandsregionen. Varför vi kallar oss Bull´s Eye? Vår blues är mitt i prick”.

——————————————————————————————————————–

Torsdag 23 maj

Caroline af Ugglas (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Meritlistan har vuxit sig lång genom åren och innefattar ett flertal grammisnomineringar, egna konstutställningar samt en karriär som körledare och skodesigner. Senaste albumet VarförDärför släpptes 30 september förra året och under 2019 är Caroline konsertaktuell med material från hela sin karriär.”

Vånna Inget + The Entrepreneurs (Oceanen)

Arr. skriver; Dessa Malmöbaserade punkare har stått i fronten av scenen i flera år och trots sitt flitiga turnerande i såväl Sverige som USA och Japan har ny musik från det hyllade bandet lyst med sin frånvaro. Men nu är äntligen väntan över, redan i vår är de tillbaka med den nya plattan ”Utopi”.

Det nya albumet visar ett mer eftertänksamt Vånna Inget än tidigare, men den som tror att bandets patenterade och oefterhärmliga nerv och intensitet har gått förlorat har misstagit sig grovt. Karolina Engdahl sjunger som vanligt med en imaginär kniv mot strupen och med bröstkorgen uppfläkt för allmän beskådan, med sylvassa texter som skär djupt in i själen. Det taggtrådsstängsel som alltid tycks omge Tommy Tifts gitarrfigurer är vassare än någonsin tidigare.

The Entrepreneurs har ett rykte som ett av Danmarks mest energiska liveband, och med sin debutalbum Noise & Romance som släpptes den 1 februari är de redo att erövra resten av världen.

Deras högljudda låtar kan beskrivas som experimentella variationer av några av rockens mest signifikanta undergener som punk, grunge och post-rock – alltid med en underliggande mörk och explosiv identitet. På det nya albumet kan man höra tydliga influenser av olika artister som Sonic Youth, Deftones och Jeff Buckley för att bara nämna några.”

Thilini Kvartett/Peoria Jazzband (Valand)

Anton Fermhede (Pustervik Matsalen)

Arr. skriver; ”Anton Fermhede upptäcktes när han spelade musik i ett trapphus i Göteborg. Sent 2016 kom efterlängtade debutalbumet ”False Dawn”, sommarfläktande folkpop med tydliga kopplingar till Kaliforniens vågor, stränder och solnedgångar.

I samband med spelningen på Pustervik släpps nya EPn ”Common Sense pt. I”, den första av en serie på två EPs som släpps i år. Låtarna spelades in på en tagning, live tillsammans med Kristoffer Ragnstam (Timo Räisänen, they owe us, Markus Hasselblom), Klabbe Hörngren (Loney Dear, And Brun, Klabbes Bank) och Krister Selander (Markus Hasselblom, Oh Wellington).

Anton Fermhedes musik är formad av en uppväxt bland vågor, solnedgångar och höststormar på västkusten. Inspirerad av musiker som Jack Johnson, Bob Dylan och Ben Harper, med känslor böljande som vågorna i havet och en längtande blick bort över horisonten skapar Anton Fermhede musik som berör på riktigt. Folkpop med fokus på vackra melodier tillsammans med texter raka vägen från hjärtat.

Anton Fermhedes spelningar karaktäriseras av närvaro, känslor och hjärtlighet. Tillsammans med det fantastiska fullbandet inklusive stråkar kommer detta bli en magisk kväll.”

Bugge´s Bach (Konserthuset) kl 22.00

Arr. skriver; ”Barocken sätter ramarna. Jazzpianisten Bugge tar ut svängarna. Här tolkas de berömda Goldbergvariationerna som du aldrig tidigare hört dem.Barocken sätter ramarna. Bugge tar ut svängarna. Scenen intas av jazzpianisten Bugge Wesseltoft och hans trio tillsammans med Norska Kammarorkestern.

I kulisserna står Johann Sebastian Bachs ande med ett förmodat leende på läpparna. När ensemblen ger sin tolkning av hans berömda Goldbergvariationer, i nyskrivna arrangemang av Terje Tønnesen, rör musikerna sig sömlöst mellan originalsatser och improvisation. Som Bugge Wesseltoft säger, ”det viktiga är att låta inspirationen driva utvecklingen, att arbeta för att hitta ett unikt personligt uttryck.” Bach hade gillat det.”

Joel Fabiansson Trio (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Joel Fabiansson trio är en nystartad grupp som mestadels spelar orginalkompositioner, men en och annan jazzklassiker kan mycket väl dyka upp. Sväng, enkelhet och melodiska utflykter beskriver bäst den häst som trion tillsammans kommer att rida på mot solnedgången.

Förutom Joel Fabiansson på gitarr och komposition finner vi den danskbördige Stockholmaren Ulrik Ording på trummor. Ulrik har under några år haft semester från jazzen men kunde tidigare höras med bl.a Anders Bergcrantz quartet. På basen fingrar Donovan von Martens som är en synnerligen aktiv Göteborgsbassist som ni säkert inte kunnat missa. Spelar med Malin Wättring 4 m.fl.”

—————————————————————————————————–

Fredag 24 maj

Stefan Forssén – Hommage À Gullin (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Hela kvällen kommer att fyllas av Lars Gullins vackra låtar. Nyskrivna arrangemang som bl a framhäver hans musiks släktskap med gammal svensk folkton och med den nordiska, s. k. klassiska musiken från tiden kring förra sekelskiftet – men med en genomgående ”jazzglöd”.

Fredrik Ljungkvist – saxofon & flöjt, Åsa Johansson – violin, Paula Gustafsson – cello, Anders Jormin – kontrabas, Adam Ross – trummor och Stefan Forssén – piano & konstnärlig ledare.”

Klubb Instant Live: Henning + Tilde + Anders Enda Barnet (Pustervik Stora Klubben)

HENNING
I slutet på 2017 debuterade Göteborgsbaserade Henning med singeln ”Som en tjuv”. Ljudlandskapet var något som uppenbarligen saknats i svensk musik – lågmäld, smygande, svängig pop som som för tankarna till Dire Straits, Olle Ljungström, J. J. Cale eller Bo Kaspers orkester. Kritiker och publik tog emot det följande debutalbumet ”Galileo” med öppna armar.

I mars släpptes uppföljaren ”Nätter Utan Dagar”, ett album där Henning fortsatt att utforska en genre han är i princip ensam om i svenskt musikklimat. Gitarrbaserat och låtbaserat på samma gång. Första singeln ”Belladonna” finns ute redan nu via Gaphals”.

TILDE
Ifjol släppte Tilde sitt hyllade debutalbum och nu spelar hon in nytt material. Sångerskan Tilde som påbörjade sin musikaliska karriär tidigt inom den göteborgska klubbscenen. Då omnämndes hon som Sveriges nästa stora soulhopp.

När hon var 22 år fick dock allt ett abrupt slut. På grund av en allvarlig sjukdom och andra tragiska omständigheter fick hon lägga musiken på hyllan. Efter att ha bott både i Spanien och Latinamerika, där hon sjöng jazz och blues, i ett par år för att återhämta sig flyttade hon tillbaka till Sverige och gick raka vägen in i inspelningsstudion.

Efter att ha samarbetat med några olika producenter hittade hon äntligen det sound hon letat efter i Spinroad Studios och Pedro Ferreira (BRIT-award vinnande producent till rockbandet The Darkness debutplatta Permission To Land) hemma i Göteborg.

Anders Enda Barnet saknar biologiskt släktskap med Ringo, men här finns samma sorts kreativa lekfullhet som fick Beatlestrummisen att föreslå att Father McKenzey i Eleanor Rigby skulle sitta uppe på natten och stoppa sina strumpor. Bakom artistnamnet döljer sig Onsala-killen Anders Göransson som spelar hockey, löder kretskort, vakuumförpackar mat och har svårt att sitta still.

2016 släpptes den hyllade debutplattan ”I Was Quiet” innehållande Maia Hirasawa-duetten ”Fool Yourself” och den explosiva poppärlan ”The City is Dark and Silent”.”Sunshine Hits Your Eyes” är första singeln från det kommande albumet som släpps på det lilla fina skivbolaget Adore Music.

Även på nya albumet är det högsta effekten på brödrosten, alla knappar på dragspelet och cykeln på tolvans växel. Samtidigt är det dynamiskt, luftigt och lyhört. Sådan är Anders som människa och sån är han som musiker.

Den som söker referenser kommer säkert att kunna höra spår av Warren Zevon, Elton John, Paul Simon och Esbjörn Svensson.”

Josephine Foster Trio + Victor Herrero (Folkteatern)

Arr. Kolonin skriver; ”Josephine Foster beskrivs ofta som The new first lady of Folk och hennes egensinniga akustiska musik har sin givna plats inom kategorin less is more. Ibland skevt och äventyrligt, ofta bländande vackert. Den svenska publiken har bara haft ett fåtal tillfällen att se henne, bland annat under festivalen Accelerator och Stockholm New Music Festival. Men kanske är hon dock mest känd ifrån sin medverkan i den omtalade TV-serien ”This is our music” som sändes på SVT och MTV.

Hon har nu precis gett ut sitt kanske allra starkaste och bästa album ”Faithful Fairy Harmony” och precis som på skivan så kommer den klassiskt skolade spanske gitarristen Victor Herrero att kompa henne. Och det gör också Josefin Runsteen (Mariam the Believer m.m.)  Missa inte denna unika och spännande trio!

Victor Herrero kommer även att inleda kvällen med ett kort solo.

Josephine Foster trio:
Josephine Foster – sång, piano, autoharp, gitarr.
Victor Herrero – gitarr.
Josefin Runsteen – trummor.

Cocaine Piss + support (Café Hängmattan)

Arr. skriver; ”Stenhårda Cocaine Piss – konstant flirtandes med det grindigaste av oljud – kör hc/punk utan dess jävla like. De belgiska hjältarna och hjältinnorna har redan hunnit knocka sockorna av många runt om i Europa med deras röjiga scenframträdande och knytnäve-i-fejset-attityd, och nu är dom tillbaka i Sverige.” På scen 23,30 Dessförinnan förband

King Dude/Rob Coffinshakers Underground Fire/Råhypnos (Musikens Hus)

KING DUDE (US) – på scen 00.00
En okristlig blandning av blues, neo-folk och country i en så pass mörk och dyster inramning att Johnny Cash nästan får degraderas ner från ”The man in black” till ”The man in pale grey”. Med både influenser från den svartare metalmusiken och ockulta texter så kan King Dude beskrivas som en väldigt mångfacetterad artist. Han har gjort flertalet duetter med Chelsea Wolfe och har ett antal fullängdare på nacken.

Rob Coffinshakers Underground Fire är ett svenskt rockband som bildades 2015 I Karlstad av Rob aka mannen med den djupa barytonstämman som frontar bandet Coffinshakers.
RCUF består av musiker från band såsom The Soulshake Express,

RÅHYPNOS – på scen 22.00
Råhypnos bildades 2015 i Göteborg av Pablo Rautenberg och Nadja Virgé och gjorde sig snabbt kända för att blanda många olika stilar och i deras musik hörs influencer från såväl dark wave, rock och electronica. 2016 släpptes deras självbetitlade debut-EP som snabbt blev omskriven av olika musiksidor.b b
2018 släpptes deras första fullängdare, “Do We Want It?”, som blev hyllad av kritiker i Sverige och Europa. Ljudbilden är större och mer välproducerad och det är tydligt att musiken fått tid att falla på plats. Det tunga och ibland nattsvarta kombineras med Pablos och Nadjas karaktäristiska sångröster, samt att låtarna har inslag av vacker minimalism.

Distade elgitarrer kombinerat med elektroniska ljudlandskap skapar tillsammans med Pablos och Nadjas röster en ödesdiger stämning där indierock möter darkwave och goth.

Groznyj (Porter Pelle)

Arr. skriver; ” Groznyj är bandet vars låtar är älskade världen över och som spelas kontinuerligt på såväl Svensk radio som internationell

Fredagen den 3 november 2018 släppte Groznyj nya plattan You på Bengans i Göteborg och dagen efter den gjorde dom en bejublad konsert i ett fullsatt konserthus i Göteborg.

You är Groznyjs fjärde fullängdare och utgör, tillsammans med ett antal utgivna singlar, del av den sångbok bandet har haft ambitionen att skapa sedan debuten 2006.”

Bandet består av

Sång: Ulf Lundgren, Sång: Kerstin Karlsson, Gitarr och sång: Anders ”Flake” Persson, Gitarr: Anders ”Hog” Höglind Trummor: Johan Aronsson. Bas: Lasse Lindberg

Almqvist/Bagge/Skokic/Edlund (Unity Jazz)

Unity skriver; ”På repertoaren står standards, original, en del gospel och eventuellt en och annan barnvisa. Den ytterst namnkunniga kvartetten spelar ikväll för första gången tillsammans. t

Karl-Martin Almqvist – tenorsaxofon
Carl Bagge – piano
Viktor Skokic – kontrabas
Michael Edlund – trummor.

Livefest (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”För att kicka igång säsongen av livemusik ställer Liseberg till med en heldag av R&B och hiphopmusik – en endagsfestival på både Stora och Lilla Scenen fredag 24 maj. Uppträder gör inga mindre än Z.E, Cherrie, Ison & Fille och AMWIN

Program

18.00 AMWIN – Lilla Scenen
19.00 Cherrie – Stora Scenen
20.00 Ison & Fille – Lilla Scenen
21.00 Z.E – Stora Scenen

Wolf Men Jaxx (KoM musikochbar)

KoM skriver; ”Har tagit låtlistor från Tom Waits och Nick Cave. Utan skam, men med mycket hjärta spelar bandet sina egna versioner

——————————————————————————————————-

Lördag 25 maj

Phil Wiggins & George Kilby Jr (Nefertiti)

Phil, Assi och George Nefertiti 25 maj-19

Nef. skriver; ”Under 35 år utgjorde Phil Wiggins den ena halvan av den internationellt hyllade duon Cephas and Wiggins. George Kilby Jr arbetade i 20 år med den legendariske pianisten Pinetop Perkins från Muddy Waters band. Inte långt efter att Pinetop och John Cephas gått bort möttes Kilby och Wiggins på en bluesfestival och spelade ganska omgående in Kilbys klassiker ”You never see the hand throw the Stone”. Deras partnerskap omfattar otaliga amerikanska och europeiska turnéer och festivaler, låtskrivarsamarbete och ett helt nytt album.

Wiggins, vinnare av National Heritage Fellowship Award (2017), bland det största och mest ärofyllda en blues/jazz/folkmusiker från USA kan tilldelas. Han har spelat i Carnegie Hall, Royal Albert Hall och Vita huset. Kilby har tillsammans med Perkins blivit utsedda till W.C. Handy Blues Album of the year. Han har även släppt fyra album som soloartist.

George och Phil arbetar även med projektet ”Racism, Reconciliation, and the Blues”, en kombination av “spoken word” och levande musik med fokus på rasism. Tillsammans har de en unik ingång i ämnet, en svart och en vit musiker som båda växt upp i Alabama under Civil Rights Era. Programmet ramas in av bluesen och dess rika kulturella bakgrund. Douns senaste album lutar också åt detta håll med många låtar om social förändring istället för att återanvända gamla blues-teman.

Phil Wiggins – munspel & s., George Kilby Jr – g. & s. och Assi Roar- b. & s.

Pale Honey (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver:”Pale Honey består av Tuva Lodmark (sång och gitarr) och Nelly Daltrey (trummor) och deras debut-EP ‘Fiction’ (maj 2014) fick snabbt uppmärksamhet. 2017 släpptes bandets andra album Devotion som fick strålande kritik och ledde till dubbla nomineringar till P3 Guld för Årets rock och Årets grupp. Förra året var Pale Honey support till Iron & Wine’s Skandinavienturné och blev uppmärksammade av ingen mindre än Iggy Pop.”

Haga Bluegrass street festival

Arr. skriver; ”Vi fyller hela Haga Nygata med levande musik från den amerikanska södern! Sju av Sveriges hetaste bluegrassband ger dig en smak av sydöstra delen av USA. Denna musik skapades i de hårda gruvdistrikten i Virginia, Kentucky, Carolina och Tennessee.
Längst huvudgatan i den välbevarade miljön från sekelskiftet, kan du lyssna på akustisk livemusik, besök mängder av affärer, kaféer och restauranger i Göteborgs charmigaste stadsdel.

12-16 Musik längst hela Haga Nygata
16-18 Musik spelas på torget i Haga
18-> Byns Bistro

Som avslutning på kvällen är det spontana akustiska jamsessions på BYNS BISTRO där du själv kan ta med instrument och haka på något av jammen, eller bara avnjuta atmosfären och ta en öl medan du lyssnar. Fri entré

Luxury Avslutningsfest (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver: ”Luxury är skivbolaget som lyft fram artister som Makthaverskan, Alice b, Westkust, Skansros, Boat Club, Agent blå, Maja Gödicke, Franke, och många många fler. Luxury har sedan 2006 varit en ovärderlig del av Göteborgs och Sveriges popscen, och har förutom att ha släppt nästan 200 skivor även arrangerat hundratals klubb- och konsertkvällar. I slutet av maj lägger Luxury ner, och avslutar det hela med en jättefest på Pustervik med åtta av bolagets artister på scen.

De som spelar är ; Alice B, School 94, Skansros, Makthaverskan, Farväl till ungdomen, Agent blå, Westkust och Alpaca Sports.

Berras Bluesorkester XL (S/S Marieholm)

Bertil Löfdahl sång/ gitarr, Bo Hansson klaviatur, Lars Mellqvist bas, Roger Mörck trummor + Elinor Sahlin sång + Annika Lidhammar sång

En Svensk Tiger (Sticky Fingers)

En Svensk Tiger - Sticky Fingers

Sticky skriver; ”Det har gått 7 år sedan En Svensk Tiger senast stod på scen i hemstaden Göteborg. Nu är de tillbaka med nytt album och turné och i samband med det är det dags för en exklusiv kväll där En Svensk Tiger bjuder in gäster och samtidigt bjuder på en efterlängtad spelning på hemmaplan.

Trots några år av arbete i det tysta har tiden gått och En Svensk Tiger har skaffat sig en hängiven fanskara som ständigt växer. 2009 kom det hyllade och Manifestnominerade debutalbumet Versace Style där låtarna ”Sandra Måste Dö” och ”Leningrad Skyline” blev inskrivna i den svenska punkrockhistorien och skivan anses som ett av 2000-talets viktigaste svenska punkrockalbum.

Bandet har bjudit in sina vänner och favoriter, artister från Göteborgs artistelit och en och annan nykomling som förtjänar att visas upp för publiken. Kronan på verket blir en exploderande konsert med ett nytt, uppdaterat och sammansvetsat En Svensk Tiger!

Hard On Blues (koM musikochbar)

KoM skriver; ”Bandet bildades 1992. Det var fem killar som gärna ville spela rock och blues och det är precis vad dom ska göra på KoM-scenen i kväll!! ”

Matti Ollikainen Trio (Unity Jazz, Kyrkogatan)

Unity skriver; ”Skald, kompositör och framförallt en av landets mest fenomenala pianister. Matti har en närmst spirituell förmåga att fånga lyssnaren. Med 100% närvaro i musiken skapar han musik som ekar genom tid och rymd. Det är alltid lika stort nöje att lämna över scenen till Matti och hans kollegor.
Denna lördag har han med sig den svenska baslegenden Kjell Jansson och
den strålande trummisen Magnus Grahn.
Klassisk supersvängig jazz utlovas av musiker i världsklass.”

——————————————————————————————————————

Söndag 26 maj

Symphony X (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; ”Det symfoniskt progressiva metalbandet Symphony X är redo igen. 26 maj intar de Pustervik. Missa inte chansen att se de hyllade amerikanerna i deras bästa element – live!

På 2015 års helgjutna album ”Underworld” gick Symphony X i Dantes och Orfeus fotspår. Med tvära kast mellan ljus och mörker, smatter och finess reste de på en virvlande berg-och-dalbana ner i helvetet och tillbaka. Där hittade de en ny toppnivå för deras 20-åriga karriär.

Med ”Underworld” i ryggen intog Symphony X bland annat Sweden Rock Festival, där en lyrisk recensent korade Russell Allen till festivalens tveklöst bästa vokalist. Sedan dess har Allen ägnat sig åt sina övriga projekt – Trans-Siberian Orchestra och Adrenaline Mob – medan gitarristen Michael Romeo har släppt sitt andra soloalbum.R

Lars-Eric och Johan Frendberg (Porter Pelle) kl 15.00

Arr. skriver: ”Populär duo, Far & son, som spelar allt från Evert Taube, Paul Simon, Springsteen, Crosby Stills  Nash till Beatles och mycket mer. För att inte tala om deras Elvis -program.”

.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *