Konserter i Göteborg 17-30 juni 2019

Måndag 17 juni

Starcrawler + Support: Telos Vision (Pustervik Matsalen)

Arr. skriver; ”Unga LA-bandet Strarcrawler ledda av karismatiska Arrow DeWilde träffades och bildades redan i high-school och har tagit Los Angeles rockscen med storm med sin mörka, högdestillerade rock & roll och deras kompromisslöst kaotiska liveshower. De fick snabbt skivkontrakt genom anrika Rough Trade Records och självbetitlade debuten kom redan förra året till hyllningar i all världens rockpress.

Plattan följdes av galet turnerande världen över med spelningar på Primavera, SXSW (där de prisades med SXSW Grulke Prize för bästa US live-akt under festivalen) och Reading samt turnéer och spelningar med namn som Black Lips, Foo Fighters och legendariska namn som The Distillers och MC5.

I år är Starcrawler aktuella med nya singeln ”She Gets Around” som följer upp succésingeln ”Hollywood Ending” och på fredag 5 april släpps Starcrawler’s version av ”Pet Sematary” en cover på Ramones legendariska låt för nyinspelningen av Stephen Kings filmklassiker ”Jurtjyrkogården”.

Starcrawler har redan från början lyfts fram av storstjärnor som Foo Fighters och Elton john, ”Pet Sematary” är producerad Mark Rankin (QOTSA, Adele, Bloc Party, Weezer) och mixad av John Congelton (St Vincent, Sharon Van Etten) och kommande plattan är producerad av legendariske postpunksproducenten Nick Launey som är mest känd för sitt jobb med Nick Cave & The Bad Seeds, Yeah, Yeah Yeahs och Arcade Fire.

Telos Vision föddes augusti 2017 i det gula huset längst upp på Tättingegatan som kallas Welfare Sounds. Efter fyra singlar är Telos Vision nu aktuella med debutskivan ”A Glimpse Of Paradise” som släpptes på just Welfare Sounds. Melemmar är Teodor Boogh sång/ gitarr, Joel Haag synth, Petrus Larsson bas och Matti Carlsson trummor. De andra är från Los Angeles

23-årigen Teodor Boogh från Majorna, Göteborg är trots sin unga ålder en meriterad musiker som redan hunnit samarbeta med namn som Missios, Ian Person (The Soundtrack of Our Lives), Truls Mörck (Graveyard) och Victor Furbacken.”

——————————————————————————————————————–

Tisdag 18 juni

General Knas/Etzia (Liseberg Lilla scenen)

Liseberg skriver; ”Sveriges tyngsta röst, en general utan armé. General Knas slog igenom med svenska Akademin i början av 00-talet, men har dessutom släppt fem album som soloartist – senast i fjol släpptes albumet Reggaestrerad. Det finns ingen på den svenska reggaescenen som de senaste tjugo åren har turnerat land och rike runt som Generalen. Kl 20.30

Den Göteborgsbaserade dancehallartisten Etzia, som inleder kvällen, släppte i maj sitt debutalbum Motivation under det egna nystartade skivbolaget Mambia Records. Skivan är hennes fristad, inspirerad av tropiska element och nordisk miljö. En 11-spårig musikalisk upplevelse bestående av reggae, dancehall, soul och pop med personliga texter.

Etzia har under sin karriär medverkat i Melodifestivalen och samarbetet med artister och konstellationer som Femtastic, Collie Buddz och Hardcore Superstar. kl 19.00

Animals As Leaders/ Car Bomb (Pustervik Stora Klubben)

Arr. Triffid skriver; ”Det amerikanska progressiva instrumentalbandet kommer i sommar till Göteborg för en konsert. Animals As Leadersmusik rör sig i trakterna kring djent och progressiv metal. Men oavsett vilken etikett man väljer att sätta så är deras instrumentalmusik ständigt nyskapande och utmanande. Den senaste plattan ”The Madness Of Many” gick in på förstaplatsen på den amerikanska hårdrockslistan. Detta säger en hel del om vilken dragningskraft det här unika bandet har.”

———————————————————–Onsdag 19 juni

My Dear Companion/Christoffer Johansson (Majornakyrkan, Chapmans Torg)

Arr. skriver; ”My Dear Companion är Lea-Marie Sittler sång/ gitarr, Agnes Åhlund sång/ cittra, Hannah Shermis sång/ banjo. ”En Göteborgsbaserad trio som går i spåren av countrysångerskor som Emmylou Harris och Dolly Parton. Sångerskornas unika röster smälter samman i en smäktande, sammansvetsad trestämmighet.” En kväll med ”finstämd americana och blues ”

Om Christoffer; ”Med osviklig känsla för dramatik och spänning återskapar han blues, bergsballader och annan amerikansk folkmusik från 1900talets början. Gitarrspelet är genuint och sången har en nerv och en intensitet som inte lämnar någon oberörd.”

Fricky (Liseberg Stora scenen)

Liseberg skriver; ”Fricky har sedan länge varit en del av Umeå-kollektivet och skivbolaget Random Bastards, där bland annat Cleo, Gonza-Ra och Trainspotters också ingår. Första singeln Kär kom 2016 och följdes upp av Hon Få Mig 2017. Under 2018 kom äntligen debut-EP:n Aqua Aura och det stora genombrottet blev snabbt ett faktum.

Att Fricky varit en av 2018 års mest tongivande svenska artister har knappast undgått någon. Tidigare i år utsågs han till Årets Artist på P3 Guld och på Grammisgalan var han nominerad i inte mindre än tre kategorier. Addera därtill miljontals streams, slutsålda konserter över hela landet och framträdanden på Sveriges allra största festivalscener. ”

Martin Salomonsson + Jacob Öhrvall – Dubbel Releasefest! (Pustervik Matsalen)

Arr. skriver; ”Martin Salomonsson, Linköpingssonen, som flyttade till västkusten, är nu återigen aktuell med ett nytt album – Change the Water. Uppföljare till albumet Fall (2013), men här har Martin Salomonsson än mer utvecklat sitt sound. Han låter gitarrer och stämsång blandas med brass och synthar, och känslan han skapar är en gungande, drömsk, mörk pop med en andning av hoppfull längtan.”

Martin Salomonsson -Voice, Git, Pär Öjerot -Git, John Lönnemyr -Synth
Viktor Turegård -Bas, Malin Almgren -Dr och Emelie Molander -Str

Jacob Öhrvall ”Indie-pop/rock på svenska. Göteborgsbasisten som främst synts i band som Klabbes bank och the Big Almost, har tagit steget till frontman och sångare. Jacob släppte i mars det egenproducerade debutalbumet Long gone och det är nu äntligen dags att fira. Jacob kommer hit med sitt band som inte lämnar någon oberörd så det här ett tillfälle du inte vill missa.”

La LOCOmotora- Releaseparty!!(KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Latin rock med poetiska och engagerande texter på spanska med influenser från reggae, ska, world, etno!! Missa inte detta sprakande releasepartaj! ”

——————————————————————————————————————

Torsdag 20 juni

Tesseract + While She Sleeps + Jinjer (Pustervik Stora Klubben)

Arr. Triffid skriver; ”Det har gått fort för Tesseract från Milton Keynes. De skivdebuterade 2011 och de slog snabbt igenom i kretsar för progressiv musik. De ses som ett av de viktigaste banden inom djent-genren som också innehåller band som Meshuggah, Architects och Periphery. Tesseract gjorde i höstas en utsåld spelning i Stockholm och de gjorde succé på Gefle Metal Festival förra sommaren.

Förband blir det engelska metalcorebandet While She Sleeps. 2012 vann de pris som bästa brittiska nykomling på Kerrang Awards och de har turnerat med band som Bullet For My Valentine och Bring Me The Horizon. I mars släpper de sin fjärde platta ”So What?”.

Från staden Horlivka i Ukraina kommer det progressiva metalcorebandet Jinjer. De har influenser från så skilda håll som extrem metal, soul och hiphop. Men i grunden är detta hård modern metal av högsta kvalitet. Med sångerskan Tatiana Shmailyuk i spetsen har deras liveshower blivit omtalade för en otrolig intensitet.

Hasse Karlsson (KoM musik & bar)

KoM skirver; ” Hasse är den fantastiske sångaren från Gothenburg City6 som ikväll har premiär på ett nytt visprogram!! Hasse bjuder på en ny repertoar med litterära visor!!”

——————————————————————————————————————

Måndag 24 juni

Göteborg Jazz Orchestra (Contrast Public House, Tredje Långgatan 16)

Arr. skriver; ””En känsla av Miles, Coltrane och Dizzy. Våra hjältar och inspiratörer är alltid närvarande i det vi spelar och vi vill denna gång göra extra mycket plats åt dem i vår repertoar.”

Jason Harrod (Holy Moly)

Arr. skriver; ”Durham, North Carolina native Jason Harrod has been honing his craft, playing and recording for 30 years. A long time resident of Brooklyn, New York, where he haunts The Bitter End and The Living Room, this summer he is embarking on his Vagabond European Tour. The centerpoint of the tour is his slot on the stage at the Rudolstadt World Music Festival, held in Rudolstadt, Germany between 4-7 July. This will be bookended by shows in the Netherlands, UK, Sweden, Italy, and Switzerland.

The music of Jason Harrod casts the listener into a Southern-Gothic dream. There is a timeless quality, both soulful and country. One reviewer said of Harrod,” Some artists can sing, some can play, and some can write. Jason has all three”.

———————————————————————————————————

Onsdag 26 juni

Dee Snider (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Från 1976 var Dee Snider sångare och frontman i heavy metalbandet Twisted Sister, som  ligger bakom suveräna rockklassiker så som We’re not gonna take it och I wanna rock. Dee Snider blev under 80-talet något av hårdrockens talesman och stred för dess  existensberättigande i ett moraliserande USA.

Bandet upplöstes 1987, men återförenades i slutet av 90-talet för att turnera ihop ända fram till 2016 när bandet gjorde sin sista farväl-turné. Redan samma år fortsatte Snider med en soloplatta och så sent som i juli släppte han sitt senaste soloalbum For the love of metal. Albumet fick ett varmt mottagande av såväl kritiker som fans. Legendaren Dee Snider är känd för sina energiska framträdanden live på scen. Senast han besökte Sverige var i augusti förra året på Skogsröjet i Rejmyre.”

LYRC Orchestra (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; ”LYRC Orchestra spelar symfonisk partyfunk och bildades år 2016 av kompositören Anna Ljungberg och producenten Kalle Syri. Enade under Stina Widéns dirigering har orkestern ett uppdrag: Att skapa ett groove så svängigt att det endast går att bota med dans.I maj släpper de sin debut-EP.”

——————————————————————————————————————

Torsdag 27 juni

Jah Cure (Pustervik stora Klubben)

Arr. skriver ”The worldsinger” har gjort sig känd över hela världen genom monsterhits som ”Love Is”, ”Longing For” och ”True Reflections”. Hans genombrott kom i slutet av 90-talet med singeln ”King in this Jungle”, en duett med med Sizzla som producerades av Beres Hammond. Redan från dag ett har han hänfört sin publik med sina texter och sin skönsång.

Genom åren har Jah Cure släppt flera fullängdsalbum, samarbetat med de största inom genren och det senaste året har han varit mer produktiv än någonsin! Bara under 2019 har han släppt tunga singlar som ”Marijuana” med Damian Marley, ”So Cold”, ”True Love”, ”Pretty Face”, ”Can´t Have You” och ”Eyes Red”.

Det är mer än sju år sedan Jah Cure var i Göteborg senast, nu kommer han äntligen tillbaka! Förvänta dig en oförglömlig kväll med hans stora klassiker blandat med de senaste släppen. Missa inte showen med Jah Cure: The King of Lovers Rock and Roots Reggae!”

Shirin (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Shirins karriär kickstartade då hon 2018 släppte singeln Together We Are Weak och sitt debutalbum Almost Lover. Shirin beskriver sig som en gammal själ som sedan 13 års ålder vetat att hon skulle göra musik. Under en splittrad uppväxt blev musiken ett utlopp där hon kunde hantera ilska frustration och andra tankar. Shirin uppträder med sitt eget band:

– Vi började spela ihop för tre år sedan. Trummor, bas, piano, nu har vi även en tjej på kör, pads och percussion. Ett riktigt bra band kan man inte köpa. De bär en som sångerska och gör att man presterar som bäst. Du leker med musiken och är ändå trygg.

——————————————————————————————————————–

Fredag 28 juni

Bob Dylan (Scandinavium)

Här är spelningarna i Norden

June 26, 2019 Stockholm Sweden Ericsson Globe
June 28, 2019 Gothenburg Sweden Scandinavium
June 29, 2019 Oslo Norway Oslo Spektrum
June 30, 2019 Karlstad Sweden Karlstad CCC
July 3, 2019 Roskilde Denmark Darupvej

Bob Dylan har spelat i Göteborg enligt följande;

1978 (Scandinavium) 2 spelningar, 1984 (Ullevi), 1987 (Scandinavium) kompad av Tom Petty & the Heartbreakers mfl. 1988 (Scandinavium),1992 (Trädgårdsföreningen), 2000 (Scandinavium), 2001 (Trädgårdsföreningen), 2003 (Scandinavium), 2005 (Scandinavium), 2007 (Scandinavium) och senast 2014 (Trädgårdsföreningen). Sammanlagt 12 spelningar varar jag själv sett alla utom 1992 och 2007. Bäst var 1978 vilket var första gången han kom till Sverige efter den 1966 i Konserthuset, Stockholm.

Göteborg Blues Festival (Villa Belparc) även 29 juni

Peter Jöback (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ” Peter Jöback är en av Sveriges mest älskade artister och har en lång karriär som musikalartist och sångare bakom sig. 26 oktober släpptes Peter Jöbacks nya album Humanology. Det var 11 år sen hans senaste originalalbum – och det visade sig vara mycket efterlängtat. Humanology gick rakt in på albumlistans 1:a plats för fysisk försäljning och 6:e plats totalt.

I december avslutade Peter sin hyllade popteaterföreställning Med hjärtat som insats på Cirkus och kort därefter sålde han ut två exklusiva konserter på Stora Teatern i Göteborg på mindre än några timmar. I sommar finns nu möjlighet att uppleva Peter när han framför nya låtar och tidigare klassiker, på det sättet de gör sig bäst – live! Turnén besöker stora delar av  Sverige men också Oslo och Helsingfors. Med sig på scenen flankeras Peter av ett stort band under ledning av Kristofer Nergårdh. Peter Jöback kliver för första gången upp på Stora Scenen.”

Men At Work (Pustervik Stora Klubben)

Arr. KB West skriver; ”Men At Work såg dagens ljus 1979 när den akustiska duon Colin Hay och Ron Strykert slog sina påsar ihop med trummisen Jerry Speiser och musikern Greg Ham. De jammade tillsammans på Cricketers Arms Hotel i Melbourne, byggde upp en hängiven fanskara och ett par år senare kunde de i princip sälja ut vilken venue som helst i staden, trots att de inte ens hade släppt en singel. Men det dröjde inte länge innan bandet blev signat, släppte låten ”Who Can It Be Now”, och stubinen var tänd.

1983 kom så ”Down Under” och det fanns inte många undantag till det globala kollektiv som hade tagit låten till sitt hjärta. Bomben var ett faktum. Bandet turnerade extremt flitigt världen över och radade upp hitsinglar som toppade listorna, men redan efter ett par år gick bandet skilda vägar och medlemmarna satsade på sina egna solokarriärer. Sedan dess har Men At Work varit av och på genom åren.

Men så kom en dag, då stjärnorna kanske stod rätt på himlen när Colin Hay bestämde sig för att åter väcka Men At Work ur sin törnrosasömn. Nostalgin går på max när vi åter får uppleva låtar som ”Overkill”, ”It’s a Mistake” och såklart mastodonthiten ”Down Under”!”

Gunnar Danielsson & Bandet (KoM musik & bar) även 29 juni

KoM skriver; ”.på allas begäran och det bjuds på en väl avvägd blandning ur Gunnars musikskatt, från äldre till rykande färskt. Överraskande covers kan förekomma!!

Gunnar Danielsson sång/ gitarr med Bandet: Magnus Hartelius gitarr/ sång, Anders Christensson bas, Klas Ålander sång/ gitarr/ munspel/ perc.

——————————————————————————————————————–

Lördag 29 juni

Daniel Lemma & Hot This Year Band (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Daniel Lemma är en liveartist. Visst har han haft hittar, “If I Used to Love You” sålde guld och den nya singeln “One Small Step” har redan roterat på radion i flera månader. Men det är på scen, med ett stort, tajt, pulserade band i ryggen som han allra helst ska höras. Och det är där hans särpräglade röst verkligen kommer till sin rätt.

Hot This Year Band har också kompat och producerat artister som Chronixx och Kapten Röd och de spelade tillsammans med Daniel på den hyllade skivan Common Ground från 2016.”

Kevin Morby (Pustervik stora Klubben)

Arr.Woody West skriver ”Att göra sig ett namn som singer/songwriter rotad i en retrotradition i dagens läge är inte det lättaste. Någon som har lyckats är den numera L.A.-baserade trubaduren Kevin Morby, som på senare år har etablerat sig som en artist och låtskrivare utav rang.

Efter att tidigare varit inblandad i sköra indieprojekt som Woods och The Babies testade Morby för fem år sedan vingarna på egen hand och bjöd på det hyllade soloalbumet ”Harlem River”. Sedan dess har vi fått ta del av ytterligare tre giv fullproppade med högkvalitativ och retroinfluerad indiefolk. Det senaste – “City Music” – var Morbys kanske mest ambitiösa album hittills, och tog det redan välutvecklade skapandet till nya höjder. Efter en magisk Way Out West-sejour i somras är vi glada att åter kunna välkomna honom till Sverige.

Ava Luna/Le Days (Nefertiti)

Ava Luna

Nefertiti skriver; ” Ava Luna beskriver sig själva som ett gruppexperiment i världsbyggande genom musik, ett pussel av tusentals bitar som tillsammans bildar en kristallin sfär. ”Att genrebestämma är meningslöst här, och det är en dygd” (Newsweek); Gruppen har utvecklat ett eget språk och har ett rykte, i New York City och utöver, att leverera hektiska och förtrollande liveuppträdanden.

Dess medlemmar – Becca Kauffman, Felicia Douglass, Carlos Hernandez, Julian Fader och Ethan Bassford – kombinerar fylliga ljudbilder, oklanderliga grooves med gott om utrymme för att skapa ”en slags skiftande och retsam elektrofunk.”(Pitchfork). På sitt senaste album, Moon 2, visar leadsångerskorna Felicia och Becca på magnetiska, teatraliska och till och med komiska sånginsatser.

Le Days – Support

Rösten bakom Le Days (Daniel Hedin) är svår att glömma. Han leder oss längs en väg som vi kanske aldrig någonsin varit på innan. Experimentell akustik, munspel och stora trummor bildar tillsammans det sound som har kommit att bli Le Days. Andra albumet var ”I Am Your King” (2017) och han arbetar på sitt tredje album. Kom och lär känna denna vackra och gripande röst.”

Göteborg Blues Festival 2019: (Villa Belparc, Slottsskogen)

För 17:e året Dag två
16.45 PETRA ODENMAN & SOUL EXPOSURE (SE)
17
.45 JOSH SMITH (US) FB-event
19.00 SWEET LITTLE ANGELS m JOHANNA HJORT o LOLLO GARDTMAN(SE)
20.00 ROFFE WIKSTRÖM (SE)
21.30 RONNY AAGREN & HIS BLUES GUMBO (NO) 
22.30 THE PROVEN ONES (US): Kid Ramos, Anthony Geraci, Brian Templeton, Willie J. Campbell, Jimi Bott

West Coast Country Festival (Åby Arena, Travbanan, Mölndal)

Erika Jonsson

Artisterna kommer att representera flera av countryns olika stilar med fokus på pop och rockcountry. Första akten kommer att gå på scen 14:00 och huvudakten vid 22.00 utomhus, sedan fortsätter festen i nybyggda Åbymässan.

Med flera miljoner streams på Spotify kommer Erika Jonsson med sin ”Give It A Shot Tour 2019” till Mölndal liksom Top Cats som just nu är ute på sommarturné i Sverige!

Top Cats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *