Konserter i Göteborg – första veckan i juli 2019 (1-7/7)

Måndag 1 juli

Jenny Almsenius (Gräfsnäsgården, Slottsskogen)

Sångerskan, munspelaren, låtskrivaren och Cornelistolkaren Jenny. Räkna med Cornelis, med blues, med eget material.

—————————————————————————————————————-

Tisdag 2 juli

Mac DeMarco + support: Kirin J Callinan

Mac DeMarco

Arr. Woody West skriver; ”Kanadensaren Mac DeMarco är indievärldens mest älskvärde knasboll. Dels för att Mac DeMarco är välsignad med den mest avväpnande, naturliga charm man tänka sig men framförallt för att musiken är väldigt, väldigt bra. Just kontrasten mellan hans lågmälda, innerliga musikaliska uttryck och hans oförutsägbara, nonchalanta slacker-persona är kanske det mest paradoxala i framgångssagan Mac DeMarco.

För medan Mac ger intrycket av att inte bry sig, så förmedlar musiken det motsatta. Den är välgjord, tillbakalutad och drömsk; Den är innerlig, inbjudande och landar i det mjuka gränsland mellan rock och soul som en gång Orange Juice eller Harry Nilsson gjorde till sitt. 2017 släppte Mac DeMarco sitt senaste album This Old Dog, sedvanligt fyllt med trumloopar, svajarmsgitarrer och klockrena melodier. ”

Åsa Jinder (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Åsa Jinder har erhållit H.M Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för sina betydande insatser som riksspelman. Åsa har sommarpratat, spelat på Nobelfesten, och vunnit Eurovision Song Contest. Hon har verkat internationellt och framfört sina egna älskade sånger och melodier i svenska konserthus, kyrkor och bygdegårdar i över fyra decennier. Hennes musikaliska och trollbindande närvaro är genuin, hennes briljanta mellansnack och osvikliga kontakt med publiken unik.”

The Real Deal Americana Festival 2019 (Hwitans Trädgård, Falkenberg)

Arr. Rootsy Granstigen skriver; ”I Johan Airijokis musik hörs Norrland, bakom hans egensinnigt vackra melodier skymtar ljud från snöskotrar på väg hem från bykrogen. Musikaliskt handlar det om en form av bluesrock som blandas upp av såväl popharmonier som hiphopfraseringar. Det är ömsom tungt som en malmtruck, ömsom finstämt som en varm brasa.
I texterna ryms en verklighet som sällan får ta plats. Skiftarbete i gruvan, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Drömmar, rötter, myrmark och rädslor.
Johan Airijoki har tidigare samarbetat med Kristian Mattson, aka Tallest Man on Earth. De träffades i Gällivare genom gemensamma vänner och det ledde till att Johan spelade in en EP ”Jag tror det handlar om att” (2014) i Mattsons studio i Dalarna. Sedan 2017 års albumsläpp har Johan Airijoki turnerat runt om i landet och vunnit många nya fans med sin dialektala sång och sina glesbygdsbetraktelser.
Den nu 28-årige Sam Morrow växte upp i en förort till Houston, Texas, i ett hem som älskade Willie Nelson. Men på den tiden hatade han country och det var först efter att han som 20-åring kom ut från rehab som han upptäckte, Sturgill Simpson, Little Feat, Willie Nelson, Drive-By Truckers och Buck Owens.
Nu har han varit nykter i över sju år och bor numera i Los Angeles. Där tog musikskapandet fart och Sam började skriva låtar, inspirerad av de nya Americana-influenserna i Los Angeles, med artister som Sam Outlaw och Jamie Wyatt. Det är inte nyskapande på något sätt. Inte heller retro utan bara tidlös bra musik, väl förankrad i den amerikanska södern. Tänk Little Feat, med en släng av Lynyrd Skynyrd och en del outlaw country. ”Texas twang, southern stomp and old-school funky-tonk”, är Sams egen beskrivning. ”

Richard Lindgren är fortfarande Sveriges bäst bevarade musikaliska hemlighet. En singer/songwriter i världsklass. Kanske den enda i Sverige som kan mäta sig med de stora på andra sidan Atlanten. Med sitt senaste album Death And Love, det elfte i ordningen, befäster skånske Richard Lindgren sin position som en av Sveriges förnämsta singer/songwriters. Sitt tolfte album ”Grand Jubilee” släppte han i oktober och det är med det bandet bestående av musiker som spelat med bl.a. Tingsek och Miriam Bryant, Richard kommer till Falkenberg. ”

——————————————————————————————————————-

Onsdag 3 juli

Timbuktu & Damn! (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Med vassa samhällsskildringar framspottade på ren skånska som främsta vapen har Jason Timbuktu Diakité blivit en av Sveriges största hiphopartister. I sommar gör den prisbelönte, programledande och samhällsengagerade artisten en efterlängtad spelning på Liseberg.

Karriären började under det sena 90-talet i uppväxtstaden Lund och sedan dess har han släppt ett tiotal album och mängder av singlar som alla har skakat om det Sverige som de släppts i. Med sina politiska och konfronterande texter – samt viljan att blanda in musikaliska influenser från hela världen – har Timbuktu inte bara öppnat viktiga dörrar för den svenska hiphopen, utan även inspirerat andra politiska röster att fortsätta kämpa för sin sak. En av landets viktigaste röster.

I höstas släpptes även albumet Kärlekens blandband, fullt av Timbuktus mest älskade låtar framförda tillsammans med femmannabandet Damn!. I sommar gör Timbuktu & Damn! ett fåtal spelningar i Sverige, bland annat på Liseberg den 3 juli.”

Elisa (Villa Belparc)

Arr. skriver; ”Elisa Lindström har trots sin ringa ålder uppnått mycket. Redan på musikgymnasiet bildade hon dansbandet Elisa’s tillsammans med några vänner, ett band som snabbt erövrade en stor och bred publik.

Nu är Elisa aktuell med nytt album – en julskiva i folkviseton som har fått titeln ”Nu glittrar trädens kronor”! Albumet är ett samarbete mellan Elisa, Mats Wester och Py Bäckman och innehåller både nyskrivet material och våra älskade julvisor. Samt hon släppte sitt första album på engelska hösten 2017 – ”Roses In The Rain”.

Elisa Lindström är inte bara känd för sin fantastiska sång utan har även vunnit Let´s Dance 2016, spelat huvudrollen i kritikerrosade The Sound of Music hösten 2017 och våren 2018 på Nöjesteatern, Malmö. Hon har även vunnit Körslaget 2013 och tagit hem två grammisar med Elisas för att nämna ett minimalt axplock av alla hennes bedrifter.

Insläpp: från 17.00 Fri entré
Konserttider ca: 19.00 -21.00

——————————————————————————————————————–

Torsdag 4 juli

The Heard (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”The Heard – med medlemmar från bl.a. Crucified Barbara och Deathstars – har nu släppt sitt debutalbum The Island.”The Island” kretsar kring karaktärerna och platserna på den här mystiska ön. ”The Island” är ett konceptalbum där lyssnaren får lära känna en ö som ligger någonstans mellan dröm och verklighet, en plats där både det vardagliga och övernaturliga får rum. Där finns både kärlek och sorg, livskraft och dödslängtan.

Med rötterna stadigt förankrade i hårdrocken låter The Heard musiken växa vilt och genreöverskridande. Resultatet är ett dynamiskt album som inte väjer för varken det tunga och hårda eller det mjuka och skira.”

The Vibrators/Dead Pollys (The Abyss, Andra Långgatan 35)

Arr. skriver;”With a career lasting thirty-three years, vocalist/guitarist IAN ”KNOX” CARNOCHAN, bassist PAT COLLIER, guitarist JOHN ELLIS and drummer EDDIE originally formed the VIBRATORS in February 1976, and their first gig was supporting THE STRANGLERS at Hornsey Art College in North London.

They supported THE SEX PISTOLS at the 100 CLUB and were one of the bands playing at the now legendary 100 CLUB PUNK ROCK FESTIVAL, where as well as doing their own set they supported guitar hero CHRIS SPEDDING. CHRIS recommended the band to his then record company, RAK. The band’s debut single ”WE VIBRATE” came out in November (one of the first punk singles) and was followed two weeks later by CHRIS SPEDDING’S ”POGO DANCING” single with the VIBRATORS as the band on that. ”

Mille Andersson (Porter Pelle)

Arr. skriver; Mille Andersson är en av Göteborgs mest anlitade trubadurer. Han har genom åren synts i många olika konstellationer och sammanhang och är med sin fantastiska röst och briljanta gitarrspel en mycket uppskattad artist. Man kan önska låtar och utmana honom – Gör det !!!”

Mille kommer  27 juni, 4 juli, 25 juli, samt 8 augusti. Han börjar spela typ 19.00 sen kör han på efter humör. Fri entré,

——————————————————————————————————————–

Fredag 5 juli

Band of Horses (Liseberg Stora Scenen)

Liseberg skriver; ”Seattlebandet Band of Horses har i snart ett decennium trollbundit sin publik med melodiska countryinspirerade indierock. Sedan deras första LP Everything all the time har Band of Horses varit en grundsten inom indierocken.

Bandet startades 2004 av frontmannen och låtskrivaren Ben Bridwell och har sedan dess släppt 5 studioalbum och gett oss många älskade singlar såsom Funeral och No one’s gonna love you. Senaste albumet Why are you OK (2016) samproducerades av Jason Lytle från bandet Grandaddy och släpptes på Rick Rubins skivbolag.

Band of Horses har varit headline på de flesta namnkunniga festivaler runtom i världen och uppträtt med giganter som Neil Young och Pearl Jam. Senast de spelade i Sverige var 2017 på Way out West och nu gör de äntligen ett besök i Sverige igen.”

Wiktoria, Ida Redig, Anna Bergendahl (Villa Belparc)

Arr. skriver; ”Denna sommarkonsert bjuder på tre av Sveriges just nu mest spelade kvinnliga artister!
5 juli bjuder denna fabulösa tjejtrio in till en familjekväll där vi får ta del av nutida svensk pophistoria i tjejernas tecken, där Anna, Ida och Wiktoria varvar sina framträdanden på scen- alla unika med sin egna musikaliska färg.”

Insläpp: från 17.00
Konserttider ca: 19.00 -21.00

Xavier Rudd + Support: Tay Oskee (Pustervik Stora Klubben)

Arr. KB West skriver; ”Australienske multiinstrumentalisten och singer-songwritern Xavier Rudds starka sida är kontakten han skapar med sin publik. Ju mer han har turnérat, desto fler hjärtan har han rört vid och allt har han gett tillbaka till musiken. Han förtrollar sin publik med sin förmåga att traktera många instrument och har introducerat ett sound som är en mix av gitarrer, didgeridoos, effektpedal, slagverk, munspel och inte minst den egna rösten. Han skapar något nytt men är ändå bunden till sina förfäders andar.

För Xavier Rudd är musikskrivandet och livet samma sak. Han sjunger om det som pågår dels i sitt egna liv, samt i världen i stort. I sångerna blandas miljöfrågor, aktivism och spiritualism friskt med surfing, familjeliv och hundpromenader. Resultatet ger ett särpräglat musikaliskt uttryck som ändå berör globala angelägenheter.

I fjol släppte Xavier Rudd albumet “Storm Boy”, den första soloplattan på sex år. Det speglar hans själsliga resa och kapslar in såväl kärleken som hans slutsatser kring sin plats på jorden.”

Tay Oskee is an Australian singer-songwriter hailing from Mission Beach – Far North QLD. Cutting his teeth as a busker, he has emerged as one of region’s most exciting exports. Following in the footsteps of Ziggy Alberts, Angus & Julia Stone, and Tash Saltana, the past few years has seen Tay tour Australia extensively, including appearances at Bluesfest and Splendour In The Grass. ’Black Smoke’ is the first single from his highly anticipated debut album, due for release in late 2019.

Linkans goda miljö (Nefertiti)

Gunnar Lindgren

Nefertiti skriver; ”Professorn, monstersaxofonisten, gurun, miljökämpen, maestron, storytellern och jazzlegenden Gunnar ”Linkan” Lindgren plockar upp saxen och tutar Coltrane i en god miljö.

Energifull jazz med tung förankring i historien både musikaliskt samt i de innehållsrika och humoristiska mellansnack som Linkan levererar. Gunnar bjuder inte bara på storartad och egensinnig jazzmusik, utan också på jazzhistoriska anekdoter, och ofta sådana med humor.

Gunnar Lindgren – sx.
Från en skylt som hänger ovanför ”Lindgrensalen” på musikhögskolan i Göteborg: “Gunnar Lindgren är civilingenjör, jazzmusiker och miljödebattör med rik produktion inom de båda senare fälten. Som jazzmusiker och saxofonist har Lindgren arbetat både som konserterande musiker, med bl a gruppen Opposite Corner, och som lektor i improvisation har han varit utbildningsledare för improvisationsutbildningen vid dåvarande Sämus-utbildningen, senare Musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Han har också gjort betydande insatser för jazzlivet i Göteborg genom sitt arbete med bland annat grundandet av jazzklubben Jazz Artdur, idag Nefertiti.”

John Holmström – p.
Stockholmsbaserad pianist från Mölndal. John har spelat i stora delar av världen och medverkat på ett tjugotal skivor. Han rör sig inom ett brett spektra av genrer inom jazzen och arbetar utifrån tesen: allt är jazz. Första jazzskivan var McCoy Tyners ”Song for my lady” och det är en fröjd att få spela musik med Linkan efter den uppväxten. John är en del av grupper som till exempel Hurrakel, John Holmström Om Tat Sat, Dark Horse, Sasha Marko Tradition samt Martin Perrets L’anderer. Är nu aktuell med egna skivan ”Vivian” som släpptes i maj 2018.

Lars Ekman – b.
Åkersbergasonen med Sveriges längsta jazz-CV. Lars har spelat med alla i svensk jazz och lämnade därför landet för sex-sju år sedan för att söka nya utmaningar i jazzens huvudstad New York. Där gjorde han upp till tio gigs i veckan, spelade bl.a. med Joe Lovano och studerade bas för Ron Carter.  Nu är han hemma igen och beväpnad upp till tänderna med jazzkunskap att bidra med till denna kvartett! Aktuell med egna skivserien ”The Brooklyn diaries”.

Henrik Wartel – tr.
Ännu en legend. Började livet på Södermalm i Stockholm där han blev en av ”Nytorgspojkarna” i Ulf Lundells ”Jack”. Efter det flyttade hans föräldrar, som båda var konsertpianister, familjen till Karlstad där Henrik stannade tills han var 16 år och blev upplockad av Eje Thelin och drog ut på vägarna. Där har han stannat sedan dess. Han har spelat med alla i flera generationer inom jazzen, studerat tablas i Indien och spelat folkmusik med marockaner i Marocko. Några personer och spelkompisar som kan vara värda att nämna är Eje Thelin, Monica Zetterlund, Roland Kejser, Lee Konitz, Nils Landgren, Rigmor Gustafsson, Arild Andersen och otaliga fler.”

Styrsö Festival 2019

5 jul kl. 13:00–6 jul kl. 00:00

SPELSCHEMA:

Fredag 5/7
14.00 Jättedam
16.00 Arvid Nero
18.00 Klara & Jag
20.00 HUSET
22.00 Movits!

Fredag 5/7 Lokala scenen
15.00 Melina Sabet
17:00 Le Bandit
19:00 Blond
21:00 FRNT.

Lördag 6/7
12.00 Big Exit
14:00 Stina Velocette
16.00 Ulrik Munther
18:00 Molly Hammar
20.00 Vita Bergen
22.00 Newkid

Lördag 6/7
13.00 Anton Fermhede
15:00 AMNESTI
17:00 Ellen Olaison
19:00 Frida Wallin
21:00 Maple & Rye

Thorsten Flinck (Brännö Värdshus)

Arr. skriver;” Förbered er på en afton att minnas. Där musik och artisteri får mötas i briljans. Att få lockas till både skratt och eftertänksamhet. Ja Thorsten Flinck lämnar ingen oberörd. Med sig på Scen har Thorsten Flinck gitarristen Kenny Håkansson. ”

Jenny Almsenius (Porter Pelle)

Sångerskan och munspelerskan Jenny Almsenius har turnerat flitigt i Sverige och Norge de senaste åren och sjungit sig rakt in i publikens hjärtan. Hon hyllas för sin starka scennärvaro och personliga låtar. Jennys musik är en slags blandning av pop, visa och blues på svenska – alltid med den varma rösten och texterna i centrum.

I augusti 2018 tilldelades Jenny Cornelis Vreeswijksällskapets nyinstiftade Skrivarpris för sitt låtskrivande! Utöver den egna musiken tolkar Jenny även andras sånger och blues. Fri entré

Lördag 6 juli

The Essex Green/ Folks/Lowell Thompson (Pustervik Matsalen)

Arr. Woody West skriver; ”The Essex Green är ett neo-psychedeliskt folkpopfenomen från Brooklyn. Bandet kärna består av låtskrivarna Jeff Baron, Sasha Bell och Chris Ziter och deras sommarvarma melodier inspireras av klassisk 60s-70s pop och folk i traditionen av band som The Left Banke och Fairport Convention. Gänget är tätt förknipade med kultkollektivet Elephant 6 främst genom att några medlemmar även är med i indieälsklingarna Ladybug Transistor. De låg även bakom hyllade folkprojektet The Sixth Great Lake.

The Essex Green fick stor framgång med genombrottsplattan ”The Long Goodbye” som innehöll radiohiten ”The Late Great Cassiopia” och de turnerade flitigt i Sverige under några år med bl.a spelning på mytomspunna indiefestivalen Accelerator. Bandet har tagit en paus under några år men är i år aktuella med nya albumet ”Hardly Electronic” via klassiska amerikanska indielabeln Merge Records (M. Ward, Hiss Golden Messenger, William Tyler).”

Göteborgsbaserade Folks är ett band som börjat att nästla sig in på den svenska Americana-scenen. De började att spela ihop under 2017 och släppte samma år sin första fullängdare Bohemian Highway. Sedan dess har de hunnit med flera spelningar både i och utanför Sverige.

Med ena foten i rock’n’roll och den andra pendlande mellan blues och country bjuder de på starka låtar och generöst med sväng. Den 28e juni släpps första singeln från det nya självbetitlade albumet Folks.

Lowell Thompson gör klassisk pop uppväxt på musik från allt mellan Texas till Californien med klara ekon från de tidlösa radiostationerna från 60-70-talet. Rolling Stone har kallat det för altcountry men Lowell själv vill bara skapa enkla, genuina bra låtar och har roligt med sina vänner.”

Daniel ”The Moniker” Karlsson i en hyllning till Robert Broberg (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”Hösten 2018 hade Daniel “The Moniker” Karlsson och hans tvåmannaband premiär för sin innerliga hyllningskonsert till Robert Broberg.

Han blev Idol-Daniel med hela svenska folket, tog sig artistnamnet The Moniker, gjorde succé i Melodifestivalen, avverkade Diggiloo, Allsång på Skansen, Så ska det låta osv, blev stolt ambassadör för välgörenhetsorganisationen Star For Life där han gjort över 60 konserter tillsammans med några andra gamla hjältar i Triple & Touch, hela tiden med Robert Karl-Oskar Zero Broberg som den där store husguden som man kan gå tillbaka till för trygghet när så behövs.”

Teddybears Soundsystem (Villa Belparc)

Arr. skriver; ”År 2016 släppte Teddybears sitt senaste album Rock On. Bandet har skruvat upp sina retrofuturistiska reglage till max och har skapat en hybrid av bastung dancehall, rock och elektroniskt. I år har Teddybears åter delat med sig av ny musik – först ut var singeln ”Hustla” som senare följdes upp av ”Shimmy Shimmy Style”.

Teddybears är en av Sveriges mest betydelsefulla och originella grupper. Att blanda genrer är idag inte något nytt, men när Teddybears – efter några år som punkrockband – kom med sitt genreöverskridande sound av hiphop, pop, rock, dancehall och elektroniskt, var de långt före sin tid. På 90- och även in på 2000-talet ansågs det viktigt att vara ”äkta” och ”riktig” och media och musikbranschen visste inte hur de skulle hantera grupper som stack ut från mallarna.”

Takida/Stiftelsen (Trädgårdsföreningen)

Arr. skriver; ”Vad händer om man sätter två av Sveriges största rockband på samma scen under en och samma kväll? I sommar får vi svaret när Takida och Stiftelsen åker på en gemensam och exklusiv turné med tre stopp.

Takida steg till nästa nivå i karriären när de släppte senaste albumet ”A Perfect World”. Sedan genombrottet 2007 med superhiten ”Curly Sue” har bandet spelat inför fullsatta arenor.

Systerbandet Stiftelsen håller minst sagt jämna steg. Bandet jobbar just nu på ny musik och ett smakprov på detta väntas komma till våren.

Supportakter: Archie McCallum & Plan Three

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *