Konserter i Göteborg 2-8 september 2019

Måndag 2 september

Transatlantic Love #4 feat The Mommyheads (Holy Moly, Andra Långgatan 31)

The Mommyheads Holy Moly 2/9-2019

Arr. skriver; ”Transatlantic Love är den nya vardagsklubben för dig som gillar att kunna sitta en meter från artisten och kanske också få chans att prata med hen under kvällen. Lite som en ”House concert” fast på lokal.

Initiativtagaren Thomas Pontén (Little Green, Love On Drugs, Damon Collum, My Sweetest Punch) får ofta förfrågningar från amerikanska musiker om ställen att spela på i Sverige och Göteborg. Band och artister som ofta drar mycket folk hemma i USA och i resten av Europa, men av någon anledning inte riktigt når de stora scenerna i Sverige.

Transatlantic Love är en chans för Thomas och hans Love On Drugs att dela scenen med några av dessa fantastiska musiker och låtskrivare i ett informellt sammanhang, men också en chans för Göteborgspubliken att ta del av högklassig musik på riktigt nära håll.

The Mommyheads: kl 20.45
The Mommyheads bildades i New York City 1987, splittrades 1998 och gjorde comeback 2008. I September 2018, släpps deras elfte album, Soundtrack to the World’s End. Vänner av quirky men melodisk powerpop a la XTC och Dirty Projectors kommer genast känna sig hemma i The Mommyheads ljudvärld.

Love On Drugs: kl 20.00
Tyska Folkworld sammanfattar musiken så här: ”This is on the rockier side of folk-rock.They definitely establish a nice groove, which gives this the edge over many other bands you hear playing in club land”. Indiepop med catchiga refränger samsas med ett stänk jordig americana. LOD har jämförts med bl a World Party och Teenage Fanclub men även med legender som Neil Young, John Lennon och David Bowie. Liksom nämnda artister kombinerar Thomas & co influenser från båda sidor av Atlanten.

Göteborg Jazz Orchestra (Contrst Public house, Tredje långg. 16)

Arr. skriver;”Göteborg Jazz Orchestra fortsätter sitt uppdrag att sprida storbandsjazz till folket. Nu påbörjar vi också en resa att lyfta fram och väva in bandets kreativa resurser i form av musikernas arrangemang och kompositioner. Allt under musikalisk ledning av Johan Borgström.

Inspirerat av nöjesetablissemanget Vauxhall Gardens i London drevs nöjespalatset Vauxhall i Göteborg på Första Långgatan 10 på slutet av 1700-talet. Senare återuppstod Vauxhall och drevs som ett dansställe mellan c a 1930 och 1970 med jazzstorheter som Toots Thielemans, Clifford Brown, Dizzy Gillespie, Woody Herman med flera på scen. ”

——————————————————————————————————————–

Onsdag 4 september

Hyllningskonsert till Monica Z – Rigmor Gustafsson & Göteborg Wind Orchestra (Kronhuset) även 5 september

Upptakt (introduktion till konserten) kl 18.15 i Foajé Karl XI i Kronhuset.

Arr, skriver; ”Med närmare 50 år som sångerska och skådespelerska blev Monica Zetterlund en mycket folkkär artist. Låtar som ”Monicas vals”, ”Att angöra en brygga” och ”Sakta vi gå genom stan” har blivit klassiska evergreens och hennes roller i ”Utvandrarna” och ”Äppelkriget” är en del av den svenska filmhistorien. Lägg därtill revyer, shower och samarbeten med världens allra främsta musiker och artister.

Rigmor Gustafsson är sångerskan som tog steget från Värmlands skogar till New Yorks asfaltshetta för att sedan slå ned bopålarna i Stockholm och ta sig an Europa. Hennes tio skivor i eget namn visar alla på en ständig lust att ta nya vägar. Det har gjort henne till en av Sveriges, Europas främsta och populäraste jazzartister med en lång, varierad och prisbelönt karriär bakom sig.

Hon har bland mycket annat tagit emot The Royal Musical Academy’s Jazz Award och Sveriges Radios pris Guldkatten, och hon har vunnit en svensk Grammis för albumet Alone with you där den mångsidiga låtskrivaren Rigmor Gustafsson står bakom alla tretton låtarna.”

Hanna Paulsberg Concept feat. Magnus Bro (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Tenorsaxfonisten Hanna Paulsberg är helt unik. Oavsett i vilket sammanhang man hör henne, sitter man där med känslan av att ha upplevt en tenorsaxofonist med stark och kreativ personlighet, men ändå med starka band till både norsk och internationell jazzhistoria. Förutom med sina egna projekt har hon på sistone också deltagit i projekt med Bobo Stenson och Bugge Wesseltoft samt med den spektakulära trion GURLS där hon skriver alla låtarna. Hon har också varit med i Trondheim Jazz Orchestra i flera år.

Hanna Paulsberg Concept har turnerat i åtta år, och sedan skivdebuten 2012 gett ut tre plattor i kvartettformat. De har i flera år varit på utkik efter en femte musiker, som kunde glida så sömlöst som möjligt in i det täta samspelet, men också pusha kvartetten att gå nya vägar och våga ta nya risker. Valet föll på den svenske stjärntrumpetaren Magnus Broo, känd från bl a Atomic, och allting stämde redan från första tonen. Magnus Broo har en djup förståelse för den afroamerikanska jazztraditionen samtidigt som han har tänjer gränserna. Han har också ett mycket karaktäristiskt sound, massor av rytmisk och melodisk fantasi och stark spelglädje.

The Sons (Frölunda Kulturhus) kl 17.45

Mr Bo Carlsson sång/ gitarrer, Kjell Jansson bas och GunnarPetersson trummor

——————————————————————————————————————–

Torsdag 5 september

Kajsa Larsson (Musikens Hus)

Arr. skriver; ”Kajsa Larssons musikstil är dynamisk -och- rör sig mellan flera olika genrer som soul, pop, visa och country. Hon skriver personliga texter som är inspirerade från livet själv, och ibland kryddas med en aning fantasi. 2008 fick Kajsa Larsson Ted Gärdestadstipendiet, vilket möjliggjorde inspelningen av hennes första EP Om dig. I januari i år kom EPn Stories, och under våren släpps också singeln ”Det ska nog gå”. Kajsa Larsson bornumera i Södertälje, men har bott flera år i Göteborg, vilket bland annat speglas i låten ”Tre minuter”.

Honeywolf (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Trion Honeywolf presenterar nyskriven musik såväl låtar från debutskivan Dreamer. Med spår av hjärtskärande pop, jazz och impro premiärspelar trion i bandledaren och sångerskan Lili Holényis hemstad Göteborg.

Hösten 2018 släpptes debutalbumet Dreamer på Lina Nybergs bolag LILALO Records. Honeywolf har beskrivits som en ny generation svenska jazzmusiker som både utforskar och överträder genregränser utan att ge avkall på den sårbarhet och nerv som hör jazzen till. Lili Holényi har uppmärksammats för sin klara och expressiva röst samt det poetiska sätt hon skriver och behandlar text på. Hennes medmusiker, som hörs i många andra sammanhang, adderar skönhet och glittrande improvisationer till musiken.

Lili Holényi – s., g. & komposition, Milton Öhrström – p. och Mauritx Agnas – b.

Bäckbrothers Jazz Tivoli med Alexander Lövmark/Anders Kjellberg (Holy Moly)

Joona Toivanen Trio (Unity Jazz) även fredag

Arr. skriver; ”Joona Toivanen är den svenskbaserade finnen som 2006 gjorde sitt namn känt när han släppte albumet Frost på legendariska skivbolaget Blue Note. Få skandinaver kan skryta med en sådan bedrift. Flera år senare är hans trio fortfarande igång och släpper fantastisk ny musik. Två underbara kvällar på Unity utlovas.”

The bitter and sick and die alones + Nebulosa (Frölunda Kulturhus)

Förfallet Records tar plats på Frölunda kulturhus med musik och bilder. Vi ska få uppleva konserter med The Bitter and Sick and Die Alones och Nebulosa och en utställning med bilder skapade av Förfallet Records.

•The Bitter and Sick and Die Alones
Musiken har sin grund i blues och vistradition, med inslag av grunge, frijazz och det sakrala. Tonen är genomgående mörk då bandet väljer att behandla dystra ämnen och tragiska livsöden.
The Bitter and Sick and Die Alones arbetar just nu på sin tredje fullängdare. .
Christoffer Johansson– Sång, gitarr och elektronik, Emanuel Svensson- Trummor och elektronik
Oskar Karlsson- Elbas och elektronik

•Nebulosa
Atmosfäriska improvisationer och kaotiska oljud från Joel Fabianssons ensamma elgitarr. Det dånar, sprakar, glittrar och viskar av strängar och elektronik. Undersköna melodier, komplexa klanger och mångbottnade texturer.
Joel kommer från Göteborg, där han verkar som gitarrist och spelar i en rad olika jazz- och rockgrupper. Nebulosas debutskiva släpptes 2017 på Anna von Hausswolffs egna etikett Pomperipossa Records. Nebulosa har sedan dess gett bejublade konserter runtom i Europa och under hösten 2019 kommer uppföljaren, så håll ögonen öppna.
Joel Fabiansson– Elgitarr och elektronik

————————————————————————————————————

Fredag 6 september

Pugh Rogefeldt (Liseberg Lilla Scenen)

Liseberg skriver; ”ubileumsturné med Pugh Rogefeldt2019 är det 50 år sedan den svenska rockmusiken förändrades från grunden. Kanske föddes den i samma ögonblick som Pugh Rogefeldt släppte sin debutplatta ”Ja, dä ä dä!”.Pugh är nu aktuell med ett antal spelningar och nytt material. En musikalisk nyskapare, med tidlösa låtar och sitt solida band. Pugh – 50 år som artist!”

Nyligen tilldelades Pugh Rogefeldt 2019 års Cornelis Vreeswijk-stipendium med motiveringen:

”Från Brecht till Berry, från Gotland till Hollywood, från fängelset till Svensktoppen. Under ett halvt sekel har han gått sin egen väg över den svenska musikscenen. En pionjär i att sjunga rock på svenska som sätter sitt allt, sitt bästa för oss. Ja, dä ä dä! Cornelis Vreeswijk-stipendiet år 2019 tilldelas – Pugh Rogefeldt!”

Bandet:
Ingemar Iro Rogefeldt – gitarr
Kasper Kvist – gitarr
Hasse Tholin – bas/kontrabas
Micke Lyander – trummor

Bosnia Express (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Bosnia Express grundades 2001 och har sedan dess spelat hundratals gigs i flera europeiska länder på allt från jazzklubbar och rockfestivaler till bröllopsfester.

Bandet spelar den traditionella bosniska folkmusiken sevdah uppblandat med dragspel, bluesrock,funk och orientaliska romska toner. I sevdahmusiken finner man livsglädje, smärta och hopp.

Gruppen har medverkat i Helena Bergströms film ”Vilken Jävla Cirkus” (2017) och under sina 18 år som band vunnit ett antal fina priser, bl.a Västragötalands Kulturstipendium samt SAMI:s Kulturpris.
Nu kommer bandet till Nefertiti med tre stycken utgivna album och ett fjärde på väg.”

Fredagsmys med Per Fritzell (Lorensbergsteatern) även lördag 8 sep kl. 15.

Arr. skriver; ”Efter att ha spelat Macken – TV-serien på scen 181 föreställningar på Lorensbergsteatern i Göteborg och Cirkus i Stockholm, är det nu dags för Per Fritzell att fylla hösten med en egen föreställning, Fredagsmys eller Ska vi ha chips?  En 2-akters föreställning med paus.

Per Fritzell bjuder, tillsammans med Jesper Hugossons 5 mannaband, på godbitar från förr och nu. Lite nytt och lite gammalt!
Ur repertoaren hittar vi nummer från den egna produktionen men även en del klassiker från bl.a. Macken, Stinsen Brinner och andra produktioner med Galenskaparna och After Shave.”

Miami Deutsch/Hollow Ship/Sonson (Musikens Hus)

MINAMI DEUTCH (JPN) – på scen 00.00

De bildades i Tokyo 2014 av Kyotaro Miula (gitarr, sång, synthesizer). Influerade av både Krautrock-legender som Can and Neu!, samt bandmedlemmarnas kärlek till minimal techno. Humoristiska och bisarra texter på Japanska viskas över ett kallt rakt beat som maniskt repeteras, vilket skapar en fängslande atmosfär av elektroniska pulser som svävar runt i rumme


HOLLOW SHIP – på scen 23.00

Hollow Ship gör drivande, fokuserad och samtidigt fri rock. Med energin från sjuttiotalets mer nyfikna alternativa musikscen utan att låta retro. Svensk rock möter jazz möter kraut möter tysk psykedelia. Bandets medlemmar har figurerat i bl.a. Den Stora Vilan, Magna Mater Big Kizz och Dog Life.

Johannes Cronquist – bas, sång, Thomas E. Frank – gitarr, sång , Lisa Kylsberg – synth, Mårten Magnefors – trummor , Vincent Vensal – gitarr, sång
SONSON – på scen 22.00

Drömsk boogie av lika delar träskrock och frihetligt hypnotiskt flum. Dynamisk grooverock från under jord med en släng av kosmossväng. Musiken byggs av ögonblicksbilder som repeteras, tänjs och knådas. Bitar i ständig förändring som flyter och vävs samman med varandra – torra som benknotor, hala som ålar som Sture själv skulle sagt.

Sonson bildades 2010 i Göteborg och är nu tillbaka efter drygt fyra år i det dolda med ett mer fokuserat innehåll och en ny medlem. De har tidigare släppt en EP (2013) och ett album (2014) och har spelat en del i Europa och Norden.)

Michelle & The Diamonds (KoM musik&bar)

KoM skriver; ”Här bjuds en superskön blandning av soul, rock, blues och lite jazz med ett gäng mycket kompetenta musiker!! ”

Skurk 98 (Porter Pelle)

Arr. skriver; ”Sveriges mest envisa band. Skurk som gjorde ett bejublat framträdande under vintern har nu laddat om.
Bandet är tillbaka hos PP med ett knippe nya låtar och en stor dos spelglädje.

Bandmedlemmar
Niclas Eriksson: Sång
Tommie Ericsson: Gitarr/Kör
Niklas Andersson: Gitarr/Kör
Thomas Mann: Bas/Kör
Franky van Vossel: Trummor

Strange Brew of Sweden (M/S Götapetter, Gullbergs strandgata 15)

Arr. skriver;”Med fötterna stadigt i 70-talet framförs rock och blues i en soulig blandning. Eget varvas med andras.”

————————————————————————————————————–

Lördag 7 september

Amanda Andréas (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Aktuell med det hyllade debutalbumet ”Som havet” intar Amanda Andréas äntligen Nefertiti med Sveriges nya låtskatt! 

Tillsammans med några av Göteborgs mest framstående musiker inom pop och jazz kommer hon att bjuda på en kväll fylld av jazziga vardagsbetraktelser och medryckande popslingor.

Amanda Andréas – s. & p., Malin Wättring – sx., Finn Björnulfson – perc., Jenny Kristoffersson – b., Erik Björksten – g., David Andréas – tr. + GÄSTER

The Baboon show (Liseberg lilla scenen)

Liseberg skriver;”The Baboon Show släppte sitt nya album Radio Rebelde den 16:e februari i år. Radio Rebelde, som är producerat av Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Randy, m.fl.), är bandets nionde studioalbum. Bandet är ett av landets absolut bästa liveakter. De bjuder alltid på en svettig och galen show och de turnerar flitigt runtom i världen med sin hyperenergiska punkrock’n’roll.

The Baboon Show består av Cecilia Boström – sång, Frida Ståhl – bas, Håkan Sörle – gitarr och Niclas Svensson – trummor.

James Yorkston (Folk, Järntorget) kl. 20

Folk skriver; ”James Yorkston är den skottske folkmusikern och singer-songwritern som släppt skivor på inflytelserika Domino Records sedan 2002. Han har sedan dess ofta lämnat den lilla fiskebyn där han bor för att turnéra världen över. I kväll möter vi honom i en intim konsert på Folk.”

Johanna Lillvik Blues Escape (KoM musik&bar)

KoM skriver ”Missa inte en afton fullspäckad med blues, boogie woogie, jazz, gospel, soul och rhythm & blues!! ”

Göteborgspremiär-gig för den här konstellationen; Johanna Lillvik sång/ piano, Örjan Hill piano, LarsMellqvist bas, Åke Göransson trummor, Torbjörn Stenson sax/ gitarr

Blond/Jättedam (Oceanen)

Arr. skriver ”Blond introducerades vintern 2018 på den svenska popscenen med en undermåligt marknadsförd spellista på soundcloud. Med influenser som sträcker sig över decennier — 50-talets doo wop, 60-talets stämsång och psykedelia, 70-talets varma akustik och 80-talets fullkomliga synthpsykos — skriver Blond låtar som präglas av melodi och finurlig detaljrikedom.

Sedan det inofficiella släppet på soundcloud har en ny samling låtar spelats in som till hösten kommer att bli Blonds debutalbum. Bandet live-debuterade i juni på Styrsöfestivalen och detta till publikens hänförelse. Blond gör därmed sin blott andra spelning någonsin på Oceanen (!). Detta måtte inte missas!

Jättedam är ett sjumannaband som spelar musik utifrån många influenser och beskrivs ibland som nyprogg och ibland som progressiv rock med popmelodier och psykedeliska inslag. Det är ett levande band i ständig förändring och ett liveframträdande är sällan det andra likt. För det mesta

Under åren har Jättedam rört sig på olika scener runtom i Sverige, där de bl.a. delat scen med band som Slowgold, Baby Grandmothers, Ragnarök, Mikael Ramel band och denna sommaren även Kebnekajse.

I november 2018 släppte de sin andra skiva ”Eftersom ingen frågade” som en uppföljare på debuten ”Om någon frågar så har vi aldrig existerat” från 2016.”

Wolf Men Jaxx (S/S Marieholm)

Arr. skriver; ”Wolf Men Jaxx spelar musik av Tom Waits och Nick Cave. Kom ombord och gunga med oss! Blåsvarta toner och blågrå älv – en magisk kombination. All aboard!.”

  • Ari Uusimäki – Bas
  • Axel Nordström – Trumpet/flygelhorn
  • Bob Gilbert – Trummor
  • Göran Boklund – Keyboards/gitarr
  • Hans Stamgren – Gitarr
  • Peter Olsson – Sång/diverse

Göteborg Folk Festival (Musikens Hus) även 8 sep

Arr. skriver: ”För allra första gången intar Göteborg Folk Festival  Musikens Hus! I Café Hängmattans genuina rum varvas det nordiska konceptet ‘spel  till dans’ med konsertinslag av grekisk och persisk musik.

Gå på workshop i olika  danstraditioner, under ledning av bland annat Isa Holmgren, och lyssna till Sara  Parkmans föreläsning om den nordiska folkkulturens historia och dess fördomar.

Kvällen för oss vidare in i Sahara-bluesens gung, finsk dragspeltrans, karga samiska  landskap och underhållande göteborgslyrik. Efter midnatt tar DJ Masaya med oss på  en vild musikalisk jorden-runt-resa in i ljuset och evigheten.

Under kvällen uppträder artister såsom:   Vildá [FI], Tiganites Meres [GR], Aida Band [IRN/SE], Hemliga Gästen [SE], Genuine  Mezziga [SUD/KEN/GAM/SE] och Sindjelic [RS/SE]

Spel till dans med:  Bäckafall, DuoMoore & Frykstam, Isa Holmgren, mfl.​

——————————————————————————————————————–

Söndag 8 september

Hoven Droven (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Hoven Droven, orkestern från Jämtland som kombinerar folkmusik med modern rock till en säregen folk-rock. Svensk folkmusik ”with a twist”.

För 25 år sedan stod Hoven Droven på stora scen och inledde den allra första Urkultfestivalen. Genom åren har de varit ett återkommande, kärt inslag. De röjer lika hårt nu som då med sina gränslösa konserter fulla av glädje och energi.

Hoven Droven räknas som ett av Sveriges största folkrockband, de kombinerar folkmusik med modern rock i en blandning av traditionellt låtspel, rytmiska utsvävningar och distade fioler och gitarrer.”

Machetes (Holy Moly)

Arr. skriver;” Det var en affektion för gamla agentfilmer och spaghettiwesterns som förde dem samman. De möttes i en stökig replokal i början av januari 2019. Taggtrådsgitarrer, Tremolo picking i högljudshastighet, dansanta och svängiga rytmer och inte en enda (nåja, kanske en) dist-pedal utlovas.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *