Konserter i Göteborg/Kungsbacka 29 oktober – 3 november 2019

Tisdag 29 oktober

Planeta invigning & Planetapriset 2019

Sanba Zao

Planeta skriver; ”Med trummor och sång direkt från Haiti, tal och utdelning av pris till ”Årets Inspiratör” invigs Planeta Festival. Årets festival är den 16:e i ordningen.

Planetapriset delas ut till någon som inspirerat till hur vi skapar inkluderande mötesplatser i ett flerkulturellt samhälle. Vem pristagaren blir meddelas cirka en vecka innan festivalen. Priset kommer delas ut av förra årets pristagare, musikern Jorge Alcaide, som även kommer att framföra några väl valda musikstycken under invigningskvällen.

Cyklon är bandet med en exklusiv konsertturné under Planeta Festival. Trummor och sång direkt från Haiti med Sanba Zao, som är en förgrundsgestalt inom den haitiska rootsmusiken. Senast Sanba Zao gästade Planeta Festival var 2016, då med en bejublad konsert på Stora Teatern tillsammans med dottern Adjamile, sonen Woulele och Sångensemblen Amanda.

På årets festival spelar trion Zao tillsammans med Sanna & Sten Källman från Göteborg. Det musikaliska mötet ger upphov till nya klanger, där även den nordiska musiken tar plats.”

Playhouse Impro – Master Oogway (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Master Oogway är en energisk jazzkvartett som hämtar inspiration från 1970-talets rock och 1960-talets fri-jazz-tradition. Bandmedlemmarna är orädda och musiken kan bjuda på kraftfulla utbrott. Saxofonisten Skeidsvoll spelar med en ton och kraft som får nostalgiker att tänka på fri-jazzens stora saxofonhjältar.

Kvartettens kompositioner är melodiska och starka, men musikerna är inte rädda för att ta ut svängarna så att varje konsert blir en unik upplevelse. Master Oogways debutalbum The Concert Koan släpptes på Clean Feed Records.

——————————————————————————————————————-

Onsdag 30 oktober

Robert Ellis (Oceanen)

Oceanen skriver; ”På sitt senaste album ”Texas Piano Man” lever Robert Ellis ut all sin lekfulla superbegåvning som sitt alter ego, Texas Piano Man. På ”Texas Piano Man” kastar han sig ut i utforskandet av sin mer excentriska pop-sida, en slags sydstats-Liberace som förstärker Ellis extroverta sidor och som slåss för att omdefiniera vad det betyder att vara från Texas. Texas Piano Man är en traditionell showman, som iklädd sin vita frack balanserar ärlighet, humor och Texas-mytologi.

Musikaliskt hintar albumet åt Ellis och bandets honkey tonk-rötter, men gitarren är bytt mot ett piano, vilket gett ett större utrymme att låna uttryck från pop-legender som Billy Joel, Leon Russell och Elton John.

Innan han skrev på för New West Records tidigt 2011, så hade country-låtskrivaren Robert Ellis gjort sig ett namn i Houston, TX. Inspirerad av de country, folk och bluegrass-skivor som präglar en uppväxt i södra Texas hade han börjat spela musik i hemtrakterna, och redan gett ut debutalbumet ”The Great Rearranger” på egen hand. Följande ”Photographs” (2011) och ”The Lights from the Chemical Plant” (2014) vittnade om en artist som utforskade stegen från mer akustiskt drivna folk-sånger till mer eklektiska country-låtar, där influenser från låtskrivare som Paul Simon, John Prine och Randy Newman blivit tydligare.

Efter extensivt turnerande och ett upplöst äktenskap återvände Ellis med ”Robert Ellis” (2016), ett mer personligt utlämnande album som på något vis även summerade hans musikaliska resa så långt. Under de tre år som gått sedan dess, tills nya ”Texas Piano Man” kom ut i februari i år har vi även fått stifta bekantskap med bandet Traveller vars debutalbum kom ut 2018 där Ellis gör sällskap med Cory Chisel och Johnny Fritz.

Hans hittills enda Göteborgskonsert var på samma ställe i december 2016.

Yellowjackets (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Yellowjackets har varit en kreativ kraft på jazzscenen sedan 1981 då de spelade in sitt debutalbum. Bandet bildades redan 1977 då gitarristen Robben Ford noggrant valt ut medmusikanter till sin solodebut, efter skivinspelningen signades bandet och namnet Yellowjackets valdes.

Sedan dess har ett antal stora och väldigt viktiga namn inom jazzen medverkat i bandet under varierande långa perioder. Originalmedlemmen Russell Ferrante är den enda som varit med från början. Yellowjackets har alltid blickat framåt och utvecklats i sitt konstnärliga uttryck. Deras ljudbild är unik, den stilistiska blandningen av akustiska och elektriska instrument gör dem lätta att känna igen. De har släppt över tjugo album och blivit Grammy Award-nominerade hela sjutton gånger. Senaste releasen var albumet “Raising Our Voice” (2018) ett samarbete med vokalisten Luciana Souza.

Yellowjackets är produktiva, nyskapande och aktuella samtidigt som det står för en viktig del av fusion-jazzens historia.

Russell Ferrante – keys., Bob Mintzer – sx., Dane Alderson – b. och William Kennedy – tr.

Planeta XL – Tre Konserter (Musikens Hus)

På Scen 17.00
Anna Heikkinen & Längtans Kapell – Finsk tango. En intim berättande konsert med vemod och hjärtats längtan.

Satumaa – är titeln på den mest kända finska tangon. Översatt till svenska betyder det Sagolandet. Via sina tolkningar av den finska tangon söker Anna Heikkinen & Längtans Kapell efter historia och rötter, efter en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk. Med en väv av ord och toner, finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello söker vi efter ett förlorat Satumaa – ett eget Sagoland.

Medverkande: Anna Heikkinen, sång och berättande, Larisa Ljungkrona-Mönttinen, dragspel och sång, Ida Gillner, sopransaxofon och sång, Leonor Palazzo, cello och sång

På Scen 19:00
Persisk fusion
från Göteborg. En ensembele med  slagverk, kontrabas, gheychak och sång.

På Scen 21:00
A Cooking pot of rhythm. Olika artister. Genuin musikglädje med dansvänligt sväng.

Simon & Garfunkel Revival Band (Stenhammarsalen)

Arr. skriver; ”Mycket få musikartister njuter av ett så gott rykte som Simon & Garfunkel Revival Band. Oavsett var de utförs, ger dessa mycket sympatiska fullblodiga musiker ett varaktigt och oklanderligt intryck på publiken och fick otroliga recensioner.

Den här kvällen kommer de att utföra kultduoens vackraste låtar under de senaste 63 åren. Du kommer att höra underbara och passionerade ballader som ”Scarborough Fair” eller ”Bright Eyes” och klassiker som ”Mrs. Robinson ”,” Bridge Over Troubled Water ”,” El Condor Pasa ”,” The Boxer ”, piskningen” Cecilia ”och deras genombrott:” The Sound of Silence ”a.o.

Bandet består av Michael Frank (sång och gitarr) Guido Reuter (sång, violin och piano) och tre stödjande musiker,

Entombed A.D. + Aborted + support: Baest (Pustervik Stora Klubben)

Arr. KB West skriver; ”Klassiska Entombed A.D. släpper kommande albumet ”Bowels of Earth” i augusti och ger sig ut på Europaturné med belgiska death metal-bandet Aborted. Dessutom tar de med sig danska Baest!

Lars-Göran “LG” Petrov har skrivit musikhistoria med Entombed, svenska gudfäder när det kommer till svensk death metal. Bandets ansikte och röst har fortsatt vända upp och ner på konsertställen, men under namnet Entombed A.D., och kommer lagom till höstens turné ha presenterat ett nytt album till alla förväntansfulla fans. Vi förutsätter också att bandet inte snålar på sina klassiska stycken!

Aborted närmar sig 30 aktiva år och har släppt tio album och tillhör alltså veteranerna inom genren. Deras musik har beskrivits som brutal death metal och det gäller att hålla i hatten när bandet fräser på med fullt ställ. I fjol släppte de senaste alstret ”TerrorVision”.

Baest kallar sin death metal för old school-varianten, och är just nu Danmarks tyngsta metal-export. Ny platta annonseras till september, så det kommer att bjudas på färskt material på Pustervik!”

Beast In Black (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Efter utsålda succéspelningar kommer det finska heavy metal-bandet Beast In Black tillbaks till Skandinavien för två konserter.

I slutet av mars spelade Beast In Black inför utsålda hus i Stockholm och Göteborg. Redan i oktober kommer de tillbaks för två nya spelningar.
När gitarristen Anton Kabanen lämnade Battle Beast 2015 bildade han Beast In Black.

De debuterade 2017 med albumet ”Berserker” och de etablerade sig väldigt snabbt bland europeiska metalfans. Den senaste plattan ”From Hell With Love” släpptes nyligen och redan har låtarna ”Cry Out For A Hero” och ”Sweet True Lies” blivit hits.”

Blandat & gott från hela Norden (Kustens Hus)

Arr. Visans Vänner skriver;”Med anledning av Föreningen Nordens 100-årsjubileum bjuder vi in till en afton med dansken Per Jensen, norrmannen Öyvind Sund, halvdansken Leif Pedda Pedersen, svensken Mats Bjarki Gustavii och Hanne Juul med nordisk repertoar bjuder de på BLANDAT & GOTT från hela NORDEN. ”

Moneybrother – Det är dom dagarna jag vill sjunga om (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Välkommen till en föreställning, regisserad av Maria Blom, med Anders ”Moneybrother” Wendin, Viktor Brobacke och Johan Persson.

Föreställningen är framtagen tillsammans med Dramaten och är ett nytt format där en artist, i samarbete med en regissör, tar fram en musikalisk föreställning med teatern som verktyg.

Föreställningen blandar humor med allvar, sanningar med lögn och dagdrömmar med sanning. Det blir berättelser om tonåringen som flyr hembyn för den stora staden, om varannanveckapappan ensam i ett ekande tomt hus. Om fantasi, kamp, drömmar, kraschlandningar och att lära sig att leva.

Den bygger på Moneybrothers senaste skiva ”Det är dom dagarna jag vill sjunga om”. Han har gått från expressiv soulrock som Moneybrother – via en mix av rock, visa och schlager som Anders Wendin – till att åter kalla sig som Moneybrother.

——————————————————————————————————————–

Torsdag 31 oktober

Tad Robinson Band feat. Alex Schultz (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Tad Robinson växte upp i New York City omgiven av musik. Hans första inspiration kom när han som pojke hörde James Cotton uppträda i Central Park. Sedan dess ”ville han alltid bli sångare.” Han minns att han som liten influerades av röster som Ray Charles, Sonny Boy Williamson, Otis Redding och Little Richard.

Tad studerade vid Indiana University i Bloomington och startade där sitt första band, Hesitation Blues Band. Sex år senare flyttade han till Chicago där han fick ett återkommande vecko-gig med husbandet på den berömda Rosa’s Lounge. Han släppte två album för Delmark RecordsOne To Infinity (1994) och Last Go Round (1998). 2003 signades Tad av Severn Records och har hittills släppt fyra album där: Did You Ever Wonder? (2004), A New Point of View (2007), Back In Style (2010) och hans senaste, Day into Night (April, 2015). Under sin karriär har Tad nominerats till Blues Music Awards hela sju gånger varav tre stycken för årets Soul Blues Album och fyra stycken som Soul Male Artist of the Year.

I Tad Robinson Band hör vi även Tads trogna gitarrist och bandmedlem Alex Schultz. Alex föddes i New York City 1954 och upptäckte i tidig ålder stadens jazzarv. Han studerade för gitarristen George Barnes samt vid det berömda Berklee College of Music i Boston. Schultz flyttade till Los Angeles 1979 och etablerade sig som både basist och gitarrist på rootsmusikscenen och arbetade i två och ett halvt år med rock and roll / rhythm och bluespionjären Hank Ballard.

Banduppställningen avslutas med rytmsektionen, Billy Troiani (bas) och Juppo Paavola (trummor) .

Joel Alme (Pustervik Stora Klubben)(även 1/11 och 2/11)

2015 släppte Joel Alme ”Flyktligan”, hans första skiva på svenska. Albumet fick ett enormt fint mottagande, med vackra ord från kritikerkåren, utsålda spelningar och Grammisnominering.

Nu är han äntligen tillbaka med ny musik. Den 4 oktober kom Joel Alme med ett nytt album på svenska – ”Bort bort bort” (4 oktober)

Danny Saucedo – The Run(A)Way Show (The Theater, Gothia Towers)

Arr. skriver; ”För två år sen sålde han ut både Hamburger Börs i Stockholm och The Theatre i Göteborg i totalt fyra säsonger med sin publik- och kritikerhyllade show NU. Nu är han tillbaka med ”The Run(a)way show” – en modern popshow med ett helt nytt scenuttryck, som kommer att ha urpremiär på The Theatre i Göteborg den 31 oktober 2019.

Äntligen är det dags för fullblods-entertainern Danny att möta publiken igen. Och som han är laddad. Han som ständigt tänjer på både sina musikaliska gränser och sitt uttryck. Men som också gjort sig känd för att leverera formidabla pophits på löpande band. Danny har helt enkelt blivit synonym med dansgolvseufori och ingenting tyder på att det inte kommer fortsätta så. Tvärtom.

För nu bjuder han in till århundradets party med en unik och nyskapande show där de visuella effekterna är snäppet över tappa hakan-nivå och adjektivet ”episkt” mer relevant än någonsin. Showen blir en mix av gamla och nya låtar och med sig har han ett helt entourage av de grymmaste dansarna som hjälper dig att fly vardagen in i festen.”

The Blue Stones (Oceanen)

Oceanen skriver; ”Ontarioduon The Blue Stones spelar bluesrock med stort B, och släppte sent förra året sitt hårt rockande debutalbum Black Holes. Duon, som består av barndomsvännerna Tarek Jafar och Justin Tessier, är en duo i ordets rätta bemärkelse och behöver ingen extrahjälp på scen. Bandets snortighta alt-rock gör sig helt enkelt bäst på två personer.

Det tog duon sju år att till slut hitta fram till sitt debutalbum Black Holes. Däremellan har man släppt två EP:s och gjort mängder av spelningar – allt för att hitta fram till där de är i dag. Trots att jämförelser med The Black Keys och The White Stripes är oundvikliga så för The Blue Stones hela tiden in nya influenser till det redan bevisade framgångsreceptet, vilket hörs överallt på det mångbottnade debutalbumet. ”

Tommy Körberg – Lola (Lorenbergsteatern)

Arr. skriver; ”Tommy Körberg axlar rollen som Lola – en åldrad & bedagad varietéartist som under 90 minuter skildrar en rörande berättelse om längtan, utanförskap, och en människas livshistoria. Tvåmannaföreställningen har arbetats fram av Sunil Munshi och Tommy Körberg, och bygger på skickligt skådespeleri & uttrycksfull monolog elegant ackompanjerat av sång och piano.

I pjäsen genomför Lola sin absolut sista föreställning, efter att på ålderns höst fått sparken av sin manager – och där går startskottet för en varmt humoristisk resa genom liv, karriär och krossade drömmar.

Sammantaget har föreställningen sedan sin premiär på Cirkus setts av över 19 000 människor och tagits emot mycket varmt av så väl press som publik. Den har hyllats som ”magnifik” i Svenska Dagbladet, fått en 4:a i Aftonbladet, rört publik till tårar och mötts av otalet stående ovationer över hela landet.

Musiken är hämtad och inspirerad från världens alla hörn, däribland Evergreens, portugisisk fado, Schubert, jazz och 1950-talets ”Golden Age”. Tommy Körberg växlar mellan varmt, innerligt berättande och finstämd sång i ett tiotal låtar signerade bland annat Charlie Chaplin, Billy Joel, Leonard Cohen, Jules Sylvain och Hasse & Tage. Låtarna har översatts, skrivits om och arbetats fram av Björn Ulvaeus, Tommy Körberg, Tomas Andersson Wij och Peter Dalle.”

Legends of Rock (Trädgårn)

Arr. skriver; ”En hyllningskonsert till två av rockhistoriens tyngsta namn, omkring fyra timmars avverkande av AC/DC och Guns N Roses största hits. Efter publiksuccé och slutsålda arenor i Frankrike styr Legends of Rock mot Sverige.

Tributebanden ”Live/Wire” och ”The Guns N’ Roses Experience” hyllas över hela världen för deras träffsäkerhet och slående likhet till respektive originalband, AC/DC och Guns N Roses. Nu kommer de till Trädgår’n i Göteborg för att leverera förstklassiga tolkningar av rockhistoriens superhits, allt från AC/DC:s ”Back in Black” till Guns N Roses ”Welcome to the Jungle”.

P.O.D + Alien Ant Farm (Sticky Fingers)

Arr. skriver; ”I höst kommer två av de mest framgångsrika amerikanska 2000-talsbanden till Sverige. Då ser vi P.O.D och Alien Ant Farm på en gemensam turné och som öppningsband har de med sig Dead Girls Academy.

P.O.D. bildades i San Diego 1992 och slog igenom stort 2001 med plattan Satellite. Den innehöll bland annat hitsen Youth Of A Nation och Alive. Förra året kom senaste fullängdaren Circles.

Alien Ant Farm kommer från Riverside och även de slog igenom stort 2001. De hade bland annat en stor hit med en cover på Michael Jacksons Smooth Criminal.

Betydligt nyare är öppningsbandet Dead Girls Academy. De bildades i Los Angeles 2016 men har redan hunnit bygga upp en stor fanskara.”

Gold – The Best Of Mnozil Brass (Konserthuset)

Arr. skriver;”Musikvärldens Monty Python har samlat sina allra bästa nummer i en galet rolig show.De har gjort succé i Österrike, Tyskland, England, USA och Japan och är nu på en stor Europa-turné där också Göteborg får glädjen att få välkomna Mnozil Brass, det österrikiska gänget som kallats musikvärldens Monty Python. Efter en 25 år lång karriär har de nu samlat sina allra bästa nummer i en galet rolig show.

Mnozil Brass har förmågan att skruva till det så man inte kan låta bli att skratta men i nästa ögonblick häpnar inför deras musikaliska skicklighet. Så lätt och ledigt kan bara de bästa få till det.

Derya Tezcan+Enkel (Café Hängmattan).

Under Planetafestivalen bjuder Klubb Ankaret in till en alldeles speciell konsertkväll. Derya Tezcan, med rötterna från Turkiet och kvartetten Enkel från Finland fyller Café Hängmattans gemytliga rum med sin musik och berättelser.

Derya Tezcan är sångerska och gitarrist, född och uppvuxen i Stockholm med rötter i Turkiet. Under sin konsert kommer hon att bjuda på en musikalisk rundresa genom Turkiets alla regioner. I hennes repertoar finns folkvisor om tro,hopp och kärlek men även om besvikelse, förtvivlan och döden. Allt framfört med en passion och hjärta där en sångröst, en gitarr får möjligheten att uttrycka mystiken och den oändliga rikedomen turkisk folkmusik har att erbjuda.

Enkel [FI]
Deras superkraft är Traditionen; att vara den, lyfta fram den och skruva till den, så ingen kan undgå att höra att det är Enkels musik.
Med viola, kantele, melodikon och röster bjuder Enkel sin publik både på musik och ett framträdande som man sent glömmer. Gruppen har varit igång sen 2013 och deras två skivor har båda tilldelats pris som årets folkmusikalbum i Finland. Denna grupp är orädd, nyfiken och intensiteten är tät.”

Johan & Björn – Värmländsk voodoo (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Efter succén med ”Din Jävla Fegis!”, med inte mindre än 150 spelade föreställningar runt om i Sverige, är Johan Östling och Björn Ling tillbaka med en helt nyskriven föreställning tillägnad fenomenet att allt ordnar sig och att det faktiskt går att påverka.

Värmländsk voodoo är en glad kärleksförklaring till livets oberäkneliga krumbukter och härligt aviga situationer. Magiska potatisar, en missförstådd äppelmosleverantör, antirenovering och varför man absolut inte bör köpa hund – inte ens en liten! Är vi egentligen skapta för att ingå äktenskap med ett vattenpass? Varför låtsas vi att rawbollar är goda?

Björn Ling och Johan Östling har ett gediget förflutet som musiker. De har dessutom medverkat i Ulf Malmros filmer Smala Sussie, Bröllopsfotografen och Mammas Pojkar. I TV har vi kunnat följa dem i serien Ack Värmland. Senast har Björn Ling kunnat ses i nöjesprogrammet Alla För en på SVT och Johan Östling har varit programledare på Hela Sverige bakar på TV4.”

Bäckbrothers Jazz Tivoli (Holy Moly, Andra Långgatan 31)

David Bäck klaviatur och Anders Bäck saxofon plus andra eminenta musike

Blue Fire Blues (KoM musik & bar)

KoM skriver ”Missa inte denna underbara kvintett som bjuder på levande, befriande och hårdsvängande blues’n’jazz utan skyddsnät!!

Anders Granell sång/ gitarr, Gunnar Lindgren tenorsax, Håkan Strängberg trombon, Nikke Ström bas och Henrik Wartel trummor.

Rob Coffinshaker (The Abyss)

——————————————————————————————————————–

Fredag 1 november

Clinton Fearon & Boogie Brown Band (Musikens Hus)

Arr. skriver; ”En av Reggaens stora legender firar 50 år som artist, släpper nytt album och ger sig ut på turné. Clinton Fearon startade sin musikaliska banan 1969 när han gick med i den legendariska gruppen The Gladiators. Bandet blev snabbt ett av de mest inflytelserika inom genren och under 70-talet släpptes klassiker som Chatty Chatty Mouth och Rich Man Poor Man bara för att nämna några.

Under The Gladiators årtionden återfinns Clinton Fearon både som sångare, gitarrist och basist. Under 80-talet varvade han turnerande med The Gladiators med rollen som studiomusiker i Studio One och arbetade med producenter som Coxsone och Lee Perry.

Under 90-talet etablerades Clinton Fearon som solo-artist och hans karismatiska och mystiska röst blev världen över förknippad med roots reggae.
Under 2000-talet har han släppt flera album och 2019 släpps hans tolfte solo-album. En milstolpe i denna storslagna karriär. En unik röst, en unik musiker, en legend som fortfarande producerar nya klassiker.”

D.A.D (Trädgårn) SLUTSÅLT

Arr. skriver; ”De danska rockhjältarna i D-A-D släpper i vår sin efterlängtade nya platta och i höst kommer de till Sverige för inte mindre än tio konserter.

D-A-D bildades redan 1982 i Köpenhamn under namnet Disneyland After Dark. Efter debuten 1986 gick karriären snabbt framåt och med skivorna No Fuel Left For The Pilgrims (1989) och Riskin’ It All (1991) blev de otroligt populära i Sverige. Den här populariteten har hållt i sig år efter år och det är mängder av svenskar som har låtar som Sleeping My Day Away, Laugh ’n’ A 1/2 och Bad Craziness som sina favoriter.

Det är nu åtta år sedan de senast släppte ett album men i april är väntan äntligen över då deras tolfte studioskiva släpps. Och detta följs upp med den största Sverigeturnén som de någonsin gjort.”

Förband; Va Rocks

Really Dan feat. Jojje Wadenius (Nefertiti) SLUTSÅLT

Nef. skriver; ”Tillbaka med originalmedlemmen i Steely Dan från Alive in America turnéer och live plattan med samma namn, välkomnar vi Jojje Wadenius och Really Dan till Nefertiti igen. Bandet består av ett rutinerat gäng musiker som spelar det bästa från Walter Becker och Donald Fagens låtskatter. Om du gillar Steely Dan kommer du att älska detta. ”Bättre än Steely Dan” tycker många som sett dom tidigare.”

Terese Lien Evenstad Quartet (Unity Jazz)

Unity skriver ”Terese Lien Evenstad är en norsk/svenskviolinist bosatt i Göteborg. Hon är en av Sveriges få jazzviolinister och är den första i historien som tagit examen från Kandidatprogrammet Jazzmusiker på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag har hon gett ut två album, är bandledare för tre grupper, och komponerar modern jazzmusik för b.la. TLE Quartet.

Hon nominerades till Sveriges största jazzpris Jazzkatten P2 ”Årets Nykomling” 2018 och mottog Louis Armstrong-stipendiet 2018.  I år blev hon uttagen till konsertserien ”Up & Coming 2019” där hon fick gästa Bohuslän Big Band, och utsedd till ”Ung Svensk Solist 2019”, en konsertserie producerad av Scenkonst Sörmland.

Anna Greta Sigurdadottir är född och uppvuxen på Island. Som barn fick hon en klassisk skolning, men under tonåren tog intresset för jazzmusiken överhanden. Anna-Greta har trots sin ringa ålder hunnit samarbeta med många av landets absoluta toppmusiker, i mängder av varierande sammanhang, både som pianist och kompositör. Som exempel kan nämnas Håkan Broström, Susanna Risberg, Norrbotten Big Band, New Places Orchestra, Elaria Big Band och Gotlands länsmusik. Hon har tilldelats Monica Zetterlund-stipendiet 2019 och blivit nominerad till P2 Jazzkatten ”Årets nykomling” 2019.

Arvid Jullander är basist och kommer från Göteborg. Som barn spelade han gitarr och fastnade för bluesen. Under tonåren bytte han instrument till bas och gick jazzlinjen på Fridhem Folkhögskola och sedan på Jazzmusikerprogrammet på Musikhögskolan i Stockholm.

Arvid är en flitigt anlitad bassist på den svenska jazzscenen och har redan spelat med flera toppmusiker från hela världen. Han blev utvald som en av tre basister till ”Betty Carters Jazz Ahead” – programmet i USA. Han har tilldelats Monica Zetterlund-stipendiet 2018 och Kungliga Musikaliska akademiens Nationella stipendium 2018.

Perer Danemo är trummis och har sin bas i Stockholm. Peter är en av Sveriges absolut främsta trummisar med en lång meritlista. Han har frilansat som musiker och kompositör sedan början av 80-talet och har medverkat i otaliga turnéer tvärs över Skandinavien och Europa med jazzstjärnor som t.ex. Clark Terry, Kenny Drew, Niels-Henning Örsted Pedersen, red Rodney, Arne Domnérus, Bengt Hallberg, Bobo Stenson, Esbjörn Svensson, Miroslav Vitous, Toninho Horta, Nils Landgren, Aaron parks, Iain Ballamy, Viktoria Tolstoy och många fler.

Peter har varit ”Composer in Residence” för Norrbotten Big Band och har de senaste åren skrivit arrangemang åt Tromsö Kammerorkerester, Norrbotten Big Band, Oulu All Star Big Band, Blue House Jazz All Stars m fl. Han har mottagit flera priser och nomineringar som musiker och kompositör genom åren.”

Jan Johansen (Porter Pelle)

Arr. skriver; ”Jan Johansen inledde sin karriär i coverbandet Off Duty. 1993 klev han för första gången in på listorna med Lost In Paradise även om det bara var duettpartnern Erika som syntes på singelns omslag.

Tack vare Se På Mej kom sedan det stora genombrottet 1995. Det blev som bekant seger i Melodifestivalen och en tredjeplats i Eurovision Song Contest. Se På Mej låg på Svensktoppen i 30 veckor varav 15 av dem i topp. Debutalbumet sålde i 160.000 ex.

Sedan dess har Jan Johansen deltagit ytterligare tre gånger i Melodifestivalen som artist och dessutom en gång som låtskrivare i Norges motsvarighet till tävlingen. Dessutom har han hunnit medverka i musikaler, hyllningsturnéer till ABBA, Cornelis Vreeswijk och Ted Gärdestad, gjort en mängd gig och släppt nio album.. Han börjar 19.30.”

Ragtime Rumours (S/S Marieholm)

Ragtime Rumours2

Arr. skirver; ”Ragtime Rumours är ett charmigt band som spelar en energigivande blandning av old-school ragtime, gypsyjazz och Roots/Blues med en rock’n roll attityd: ”Rag’n roll! ”
Vi utlovar ett band som ger allt och får varje ton och låt att svänga. Dom blev snabbt publikfavoriter på sommarens bluesfestival.

Tom Janssen

Thimo Gijezen

Sjaak Korsten

Niki van der Schuren

LOLA – Tommy Körberg (Kungsbacka Teater)

Tommy Körberg axlar rollen som Lola – en åldrad och bedagad varietéartist som skildrar en rörande berättelse om längtan, utanförskap, och en människas livshistoria.

Tvåmannaföreställningen har arbetats fram av Sunil Munshi och Tommy Körberg, och bygger på skickligt skådespeleri & uttrycksfull monolog elegant ackompanjerat av sång och piano.”

Rim (Allégården)

Arr. skriver; ”Rim presenterar ett drivande och delikat ljudlandskap där de kombinerar dansmusik med improvisation och egna kompositioner. I lekfulla samtal växlar musikerna mellan solistiska inslag och tätt samspel. Deras sceniska uttryck är allsidigt med rörelse, röster, dans och historier. Med sin närvaro på scenen och sitt kraftfulla musicerande vill Rim locka publiken ut på nya stigar.

Rim är Hilde Fjerdingøy på durspel och sång, Sunniva Abelli på nyckelharpor och sång, Elin Jonsson på fiol, viola och sång och Jo Einar Jansen på fioler och sång. ”

Paradisäppelvägen (Oceanen)

Oceanen skriver; ”Paradisäppelvägen är indie-pop/rock-bandet från västkusten som blandar melankoli och eufori med texter på svenska. Bandet startade 2013, har gjort över 100 spelningar, varit förband och spelat ihop med Ebbot Lundberg och släppt en EP och ett antal singlar. Våren 2019 släpptes bandets första album ”Den som skriker högst” .

Hugo Ivarsson – sång och gitarr
Thobias Bågmark – klaviatur och körsång
Johan Vässmar – elgitarr och banjo
Dennis Sporrong – Trummor och körsång
Emil Lundgren – Bas

Out Of Control (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Vi VälKoMnar åter detta Göteborgsband till KoM!! Bandet med fokus på alla Rolling Stones låtar!! ”

Sättning kan vara Leif Mårtensson trummor, Peter Söfelde bas/ sång, Thomas Landahl sång/ gitarr, Magnus Karemyr klaviatur och Mats H gitarr/ munspel/ sång

———————————————————————————————————

Lördag 2 november

Lolita Pop (Sticky Fingers)

​​​Arr. KB West skriver; ”I ​år är det 40 år sen Lolita Pop gjorde sin första spelning. Spelningen ägde rum i maj 1979 på invigningen av den legendariska klubben Rockmagasinet i Örebro. Bandet skapade en egensinnig popmusik med Karins starka sång och gitarrernas melodivävar, mycket inspirerat från 70-talets rockscen i New York.

Det blev många år med turnéer, dynamiska livespelningar och framgångsrika skivsläpp med hittar som ”Långa tåg av längtan”, ”Heywinner” och ”Tarzan on a big red scooter”. Bandet gick skilda vägar 1991 efter albumet Blumenkraft. Sedan dess har bandet endast spelat tillsammans på några privata fester.

För att fira 40 år bestämde bandet sig för återförenas och göra en spelning på showcase festivalen Live at Heart i Örebro den 4 september. När de väl träffades i replokalen igen så var det så grymt kul att tanken på en turné började växa fram.

2019 års upplaga av Lolita på turné består av Karin Wistrand sång, Benkt Söderberg och Sten Booberg på gitarr, Rickard Donatello på bas och Bobo Ölander på trummor.

Magma + All Traps On Earth (BrewHouse)

Arr. skriver; ”When we arranged Magma´s first Swedish concert in 2015, it wasn’t only a magic evening that many fans have referred to as one of their best concert experiences ever, but also the start of a fruitful collaboration where we bring Magma’s completely unique musical universe to the Swedish crowds – now for the third time in four years, to celebrate their 50th anniversary.

The opening act All Traps On Earth have until now been known as the studio project that produced ”A Drop of Light” – the best album of 2018 according to a large part of the best-of-lists in the progressive rock community. We are so happy to announce them as a live act, and their only announced concert next to Night of the prog 2019.

In case you’re not familiar with the bands, Magma was founded in Paris by drummer Christian Vander in 1969, and have created a world of creative music, mostly centered around a highly ambitious conceptual mythology with a sci-fi-ish story about a people leaving earth for the planet Kobaïa.

The lyrics are mainly sung in Kobaïan – a fictive, phonetic language that isn’t always translatable, and the music is based on Vander’s energetic and innovative jazz drumming, Philippe Bussonet’s driving fuzz bass and Carl Orff like operatic choir arrangements from Stella Vander, Isabelle Feuillebois and Hervé Aknin.

The repetitive and hypnotic riffs are accentuated and developed with the help of vibrafonist Benoît Alziary, guitarist Rudy Blas and electric pianist Jérôme Martineau. All in all, Magma gives a completely unique live experience that may never occur on Swedish ground again.

All Traps On Earth was at first a studio project lead by Änglagård’s bass player Johan Brand and their former keyboard player Thomas Johnson. However, after ”A Drop of Light” was released in late 2018 things changed. The album got an overwhelming reception, the record stock sold out in no time and the idea of a live band took shape. We’ve known that Johan is a huge Magma fans since Änglagård’s concert at Progressive Circus 2015 and couldn’t help asking if ATOE were interested in this combo evening, and they sure were!

The live format of All Traps on Earth is:
Johan Brand (Änglagård) – Bass, keyboards and vocals
Jonas Engdegård (Änglagård) – Guitar and keyboards
Linus Kåse (Änglagård, Brighteye Brison) – Keyboards, sopran saxophone and vocals
Erik Hammarström (Änglagård, The Flower Kings, Brighteye Brison) – Drums, percussion, vocals
Daniel Borgegård Älgå – Saxophones, clarinets, flute and keyboards

Josefine Cronholm (Nefertiti)

Nefertiti skriver; ”Josefine föddes i Sverige och betraktades tidigt som en supertalang. 1995 blev hon antagen till det Rytmiska Konservatoriet i Köpenhamn och har sedan dess kallat Danmark för sitt hem. Under sin period på konservatoriet introducerades hon för (och började samarbeta med) den berömda brittiska pianisten och kompositören Django Bates. Under samma tid bildade hon sin grupp IBIS, med vilken hon släppt två album på Stunt Records: Wild Garden (2001), och Hotel Paradise (2003).

År 2001 började hon arbeta med slagverkaren Marilyn Mazur (Miles Davis), vilket resulterade i Mazurs inspelningar Flamingo Sky (2014), och ALL THE BIRDS (2002). Josefine har under åren delat scen med många välkända artister som bland annat Kenny Werner, Kirk Knuffke och Jacob Fisher, hon kan höras på cirka 30 album med populära band som String Swing och The New Jungle Orchestra. Hennes tidigare album, Songs Of The Falling Feather, släpptes på det tyska skivbolaget ACT 2011 till glödande internationella recensioner. 

Nu presenterar Josefine sin fjärde soloskiva, Ember, som bekräftar att hon också är en utmärkt kompositör. Som Peter Quinn från Jazzwise en gång skrev: ”Som de bästa novellerna har Cronholms låtar förmågan att trolla fram en hel värld.” På EMBER reser lyssnarna från låt till låt och värld till värld, med Josefine som den ultimata guiden, berättaren och navigatören.

Cronholm är i sällskap med några av hennes mest lojala och hängivna musiker, Lisbeth Diers, som återigen låter som den underbara slagverkare och trummisen hon är; Makiko Hirabayashi, visar hur vackert och oväntat ett piano kan hanteras; Torben Snekkestad, en mästare över allt han blåser i, här hörs han på saxofon, klarinett och trumpet; och Thommy Andersson, en av vår tids mest framstående skandinaviska basister. ”

Black Star Riders/Diamond Head (Trädgårn)

Arr. skriver;”Black Star Riders bildades 2012 när de dåvarande Thin Lizzy-medlemmarna bestämde sig för att spela in ny musik men inte ville göra detta under namnet Thin Lizzy. 2013 kom det första albumet som fick namnet ”All Hell Breaks Loose”. Sedan dess har de givit ut ytterligare tre album och i september släpps den fjärde plattan som kommer att heta ”Another State Of Grace”.

På gitarr i Black Star Riders ser vi Scott Gorham som var med i Thin Lizzy från 1974 ända fram till att bandet splittrades 1983. Övriga medlemmar är Ricky Warwick, Christian Martucci, Robbie Crane och Chad Szeliga.

Som förband ser vi inga mindre än heavy metal-legenderna Diamond Head. På tidigt 80-tal släppte de några New Wave Of British Heavy Metal-klassiker som står sig än idag. Band som Metallica och Megadeth har många gånger nämnt Diamond Head som en av sina största influenser.”

Solala (Konserthuset)

Arr. skriver; ”För sju år sedan träffades tre vänner hemma i köket en vardagskväll. Några timmar senare hade de gjort sitt första arrangemang och med det startat en ny genre inom svensk vokalmusik. Solala beskrivs som en vokal powertrio och har med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och en minst sagt varierad repertoar ackompanjerat av hemmasnickrade rytminstrument skrivit om boken om hur sång i grupp kan låta.

Med en av de mest varierande repertoarer du kan tänka dig, prövar de i höst ett helt nytt koncept: Publiken bestämmer. Där får du som publik välja vilka låtar som Solala ska sjunga, på just den konsert som du ska gå på! Du röstar fram dina önskelåtar i en för-omröstning samt live under själva konsertkvällen via din smartphone.”

Sara Parkman + Anna Ran (solo) (Oceanen)

Arr. skriver; ”Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 kom det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler. Tillsammans med Samantha Ohlanders skapade hon albumet och föreställningen Matriarkerna under 2017 med gäster som Lena Willemark, Ellika Frisell och Marie Selander. Hon har skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland.

2017 vann Sara priset Årets Artist vid Folk- & Världsmusikgalan och 2018 vann Matriarkernapris som Årets Album. 2019 tog hon emot SKAPs aktivistpris. Fäboland blev utvald till scenkonstbiennalen 2017 och 2018 fick hon stipendium från STIM. Hon har sommarpratat för P1 och samarbetat med artister såsom Fever Ray, Bob Hund och Silvana Imam.

Sara Parkmans andra soloalbum är titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön. Albumet är skapat tillsammans medkompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Delar av albumet är inspelat i södra Dalarna, i Amasonmedlemmarna Amanda Bergman och Petter Winnbergs studio. Bland de gästande musikerna finns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman.

The Mammuthus (KoM musik & bar)

KoM skriver; ”Kammar pälsen igen och putsar betarna för en intim spelning med steniga, gungande riff, bluesiga hookar, rullande pukor, texter om sillkungar och trädmän…och med albumet Forever Tree i bagaget ger det här gänget uttrycket ”svänga sina lurviga” en ny innebörd!! ”

The North (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Denna kanadensisk-skandinaviska jazzkvartett rodde hem priset för årets jazzalbum under förra årets Juno Awards, Kanadas motsvarighet till Grammisgalan, för skivan ”The North”.

Kvartetten började spela i Kanada och Europa under 2015 och 2016 och gav ut sitt debutalbum 2018, vars release firades med en Kanadaturné med stöd av Canada Council, JazzDanmark och Danish Composers Association.

David Braid (Kanada) – piano
En av Kanadas främsta jazzpianister. David Braid har mottagit flera Juno Awards och kallats för att jazzgeni. Hans arrangemang och kompositioner kännetecknas av hans sätt att kombinera den europeiska klassiska musikens disciplin med spontaniteten av jazz.

Mike Murley(Kanada) – saxofon
Den engagerande, lyriska, saxofonisten Murley är en av Kanadas störta jazztalanger och en av de mest mångsidiga på scenen idag. Han har medverkat på 14 Juno Awards-vinnande inspelningar, sju som bandledare eller medledare och sju som gruppmedlem.

Johnny Åman (Finland/Sverige) – bas
Finskfödde basisten flyttade till Sverige 2005 för att studera vid Musikhögskolan i Malmö och är nu en av Sveriges mest anlitade och respekterade basister. Johnny har spelat in och turnerat med bland annat Jerry Bergonzi, Tim Hagans, Gilad Hekselman, Dave Liebman, Jason Marsalis, Billy Hart, Marcus Strickland, Tony Malaby, George Garzone, Phil Grenadier, Jim Beard, Peter Epstein, Gerard Precenser, Tomas Franck Jonas Holgersson, Cennet Jönsson, Vivian Buczek, Mathias Landaeus, Jukkis Uotila, Carl Winther, Anders Bergcrantz, Martin Küchen, Hans Ulrik, Fredrik Kronkvist och många fler.

Anders Mogensen (Danmark) – trummor
Under mer än två decennier har trummisen Anders Mogensen varit en av de mest eftertraktade musikerna på danska och internationella jazzscenen. Han har varit medlem i banbrytande band som When Granny Sleeps, Jakob Anderskov Trio, Doky Brothers, Kasper Tranberg Yakuza Zhuffle, Lovedale och Köpenhamns Art Ensemble. Han har turnerat och spelat in med Jazz Greats som: Bob Berg, David Liebman, Steve Swallow, Marc Johnson, Brecker Brothers, Gary Thomas, Django Bates, Tim Hagans, Cuong Vu, Lew Soloff och Ray Anderson.”

——————————————————————————————————————-

Söndag 3 november

Becca Stevens Band feat. Michelle Willis (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Becca Stevens är en hyllad kompositör, sångare och multiinstrumentalist som gör musik där lyssnaren kan hitta pop, rock, R&B och funk sida vid sida med traditionell appalachisk och brittisk folkmusik, klassisktvärldsmusik och jazz. Intrikata instrumenteringar och rytmer sammanflätas sömlöst med sång och melodier som förtrollar och stannar kvar hos dig.

Uppvuxen i North Carolina och nu boendes i Brooklyn; sångaren och multiinstrumentalist Becca Stevens kan titulera sig som kompositör, bandledare och lärare. I sitt mucicerande och komponerande har Stevens en röst som bara kan beskrivas som hennes egen. Hennes originalmusik hyllas över hela världen för dess kluriga harmonier och rytmer som är subtilt förankrade i jazz och irländsk folk– och västafrikansk musik.

Stevens är obegränsad i de element som hon hämtar inspiration från, känd för sin unika förmågan att skapa utsökta och autentiska kompositioner både för sitt eget band och för GRAMMY-prisbelönta artister som Jacob Collier, Michael League (Snarky Puppy), och särskilt med folklegenden David Crosby. Stevens är nämligen medlem i Crosbys “Lighthouse Band” vars album Here If You Listen har det distinkta låtskriveriet från dess fyra medlemmar – Stevens, Crosby, League och Michelle Willis.

Stevens har hyllats av The New York Times och varit Downbeat Magazines Rising Star Female Vocalist 2017. Hon har turnerat runt om i världen med sitt band och samarbetat med musiker som Brad Mehldau, Esperanza Spalding och Eric Harland. Under 2015 släppte hon albumet Perfect Animal, den mycket efterlängtade uppföljaren till Weightless. Beccas musik kan höras på Snarky Puppy’s Family Dinner, Vol. 2 (GroundUP) där hon även släppte sitt senaste album Regina (GroundUP) 2017 med Laura MvulaJacob Collier och David Crosby. Re

Becca Stevens – s. & g., Michelle Willis – s. & keys., Chris Tordini – b. och Jordan Perlson – tr.

Tinariwen (Konserthuset)

Arr. skriver;” Det Grammy-belönade ökenbluesbandet från Mali landar i Göteborg med sitt nionde album i bagaget. Musiken sveper fram som en ökenbris i det nomadiska universum som blivit bandets kännetecken. Skivan med titeln Amadjar utsågs till ”global album of the month” av The Guardian när den gavs ut i september 2019.

Tinariwen bildades i ett flyktingläger i Libyen i slutet av 1970-talet men återvände till norra Mali när striderna upphört. Sedan dess har bandets karriär kantats av framgångar. Förutom sin egna plattor har gruppen också samarbetat med artister som Bono, Robert Plant och Carlos Santana.”

Radio Nostalgi-galan (Kungsbacka Teater)

swedens.clearwater.revival.450x254.jpg
blablus.450x254.jpg
roadwork.color.450x272.jpg

Arr. skriver; ”Välkomna till en helkväll med högklassisk pop och rock med musiker som var med när det begav sig och banade väg för låtar som håller än idag.
Swedens Clearwater Revival
Ett gäng rutinerade rockrävar med åtskilliga år på vägarna. Det är 100% Creedence som gäller och en räcka av hitlåtar.

Blåblus
Bandet bildades 1972 med Björn Skifs och lanserades internationellt som Blue Swede. Genombrottet i USA kom 1974 med ”Hooked on a feeling” som kom etta på Billboard-listan. Låten kom också med i soundtracket till filmen ”De hänsynslösa” och senare i soundtracket till ”Guardians of the Galazy” (2014). Björn Skifs lämnade Blåblus 1975 för egen solokarriär. Blåblus turnerade därefter med Jerry Williams, Ted Gärdestad och Brian Chapman. Efter ett antal års uppehåll startades bandet upp igen av originalgitarristen Micke Areklew år 2011.

Sångaren Mads Clausen har ett förflutet i rockbandet Biscaya och Göteborgsbandet Treåcomp. Han var med i danska Melodifestivalen 1990 och 1991 i gruppen The Boys. Mads deltog i det första programmet 1994 av Sikta Mot Stjärnorna i TV4 som Björn Skifs och var 1995 med på två långa turnéer. Under åren 1996-99 sångare i dansbandet Miami med spelningar runt om i landet samt Bingolotto m.m. Ingår sedan 2011 i Blåblus.

Roadwork
Roadwork är mest känt som kompband till Jerry Williams under åren 1976-84. 1979 släpptes det kritikerrosade albumet ”I Can Jive” på skivmärket Sonet. Titellåten skrevs av Caj Högberg och Dougie Lawton, gitarrist i bandet. Den räknas som en av Jerrys största hits. Roadwork återuppstår inför Nostalgigalan med originalmedlemmarna förstärkta med Micke Finell på gitarr, sax och sång.
Gästartist: Geraint Watkins känd från Shakin’ Stevens, Status Quo, Dave Edmunds, Bill Wymans Rhythm Kings mfl.

Day Warren and The Backbeats; Välbekanta bandet från Kungsbacka som tidigare öppnat flera Nostalgigalor gör så även denna gång.

backbeats2.450x301.jpg
Day Warren & the Backbeats

Anders Teglund Björkris II (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Kvällen bjuder på en pianokonsert av Anders Teglund, och som specialgäst kommer litteraturvetaren Stina Otterberg som har ett särskilt intresse för pianots kulturhistoria. Stina ska läsa ur sin essä “Pianoforte, min lilla häst”, som handlar om pianodöden. 

Björkris II handlar om en dag i Anders liv. Det är en fortsättning på albumet Björkris I som släpptes tidigare i år, och som fått mycket gott mottagande. Anders är ute hela året och gör hemma hos-konserter, och denna kväll är en av få offentliga konserter under hösten. Björkris I och II är pianoskivor om livet i en hyresrätt, i området Björkris utanför Kungsbacka där han bor. Bjökris II är inspelad på skolpiano i hans lägenhet av producenten Hans Olsson Brookes.”

Sara Ajnnak (Porter Pelle)

Arr. skriver; ”Sara Ajnnak är en rutinerad samisk artist med tre fullängdsalbum i bagaget. Under senhösten 2018 släppte Sara albumet Gulldalit – can you hear me, som grammisnominerades för ”Bästa album” i kategorin folkmusik!

Sara Ajnnak levererar ett uppdaterat ljudlandskap från norr i gränslandet mellan orientaliska stränginstrument och elektroniska element, blandat med uråldriga jojktoner som trollbinder lyssnaren på ett sätt som vi tidigare aldrig hört. Våren 2018 tävlade Sara Ajnnak i P4 Västerbottens deltävling i en av Sveriges största musiktävlingar: P4 Nästa och tog sig till final.”

Johan Johanssons Trio + gäst: (Jerntorgets Brygghus, Järntorget 4)

Johan Johansson keyboard med förmodl. Stefan Bellnäs bas, Johan Håkansson trummor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *