Konserter i Göteborg och Norra Halland 11-17 november 2019

The Mountain Goats + Support: Laura Cortese & the Dance Cards (Pustervik Stora Klubben)

Arr. Woody West skriver; ”The Mountain Goats centreras kring låtskrivaren John Darnielle och hans obegränsade fantasi. Låtarna som han med yttersta precision svarvar fram kan bäst liknas med små noveller, tonsatta till euforisk indie. I april kom The Mountain Goats album nummer 17 i ordningen, ”In League With Dragons” – ett giv inspirerat av bordsrollspel såsom Dungeons & Dragons och som delvis beskrivits som en rockopera.

The Mountain Goats bildades som John Darnielles musikaliska drivmedel, och hittills har projektet tagit honom från sköra kassettinspelningar till mer välproducerade studiogiv. Trots ljudbildernas utveckling så har kvalitén på både textinnehåll och komposition varit intakt, och så här 28 år efter projektets början går det fortfarande att hitta samma sällsynta magi i bandets låtar.

Smått surrealistiska livsöden berättade av den alltid lika påhittiga John Darnielle är nämligen lika gripande då som nu. Från det lo-fi-bräckliga mästerverket ”All Hail West Texas” till personliga ”The Sunset Tree” och kommande ”In League With Dragons” – The Mountain Goats är och förblir en garant för en outtröttlig musikalisk leverans.”

Support: Laura Cortese & the Dance Cards, denna americana-trio utforskar oändliga möjligheter för att tolka old-time, bluegrass, country och keltisk musik. Laura Cortese & the Dance Cards har turnerat flitigt och framträtt på festivalscener, i vardagsrum, på marknader och i konsertsalar, både i USA och i Europa.

Laura Cortese – sång och fiol – Hon är en av dagens unga stjärnor inom den amerikanska folkmusiken och har haft en hektisk karriär som studiomusiker med efterföljande turnéer. Med sitt fullfjädrade fiolspel, sin varma, karaktäristiska röst och genom sina egna låtar har Laura av recensenter kallats för en fioldränkt americana-juvel. Hon har bland annat spelat med Band of Horses på Carnegie Hall och Pete Seeger på Newport Folk Festival för att nämna några.

Jon Spencer & the Hitmakers (Musikens hus)

JON SPENCER & THE HITMAKERS (US) – på scen 21.00
Arr. skriver; ”Spencer sings the hits! Den första soloskivan med Jon Spencer! En milsten i hans legendomspunna karriär som sträcker sig över hela tre årtionden av innovativ groovy, skräckblandad noise och blues.

New Yorks underground legend är tillbaks från vildmarken med tolv glödheta hits. Den ena mäktigare än den andra. Det här är Garagepunk som lever i nuet, som är armerad med science fiction och en attityd som närmast kan liknas vid industriband som Ministry och Front242. Kalibrerad och fininställd på revolutionen. En molotov cocktail av ljud som garanterat kommer bränna ner vilken post modernistisk baksmälla som helst.”

———————————————————————————————————–

Tisdag 12 november

Playhouse Impro – Mwendo Dawa Trio (Nefertiti)

Nef skriver ;”Musiken har alltid sökt nya vägar i den musikaliska världen av Jazz – freeform – fusion – avant garde – elektroakustisk musik. Improviserad musik där live-elektronik obehindrat integreras med akustiska instrument. Provocerande? Nyskapande? Kreativt? – Musiken är definitivt inte ljummen, den ger lyssnaren en utmaning – det som en gång var jazzens själ. Musik som kräver koncentrerad lyssning, men också musik med en stor portion humor och spännande infall.

MWENDO DAWA trio fortsätter den musikaliska forskningsresan. Gruppen har en lång gemensam historia men finner fortfarande nya uttryck, och trion har hittat sitt eget språk. Denna kväll blir ett jubileum på två sätt – senast MWENDO DAWA spelade på Nefertiti var 1989 och samma år bildades LJRecords av Ove Johansson och Susanna Lindeborg. Gruppens senaste skiva Silent Voice, (LJRecords 2018) är delvis en hyllning till en av ledarna av MWENDO DAWA, tenorsaxofonisten och kompositören Ove Johansson, som gick bort i dec 2015.

Efter konserten blir det jam!

Susanna Lindeborg – p. & elektronik, Jimmi Roger Pedersen – b. & elektronik och David Sundby – tr.

J.T. & The Soggy Bees (Café Hängmattan )

Arr. skriver; ”Från en början som korpcoverband har J.T. & The Soggy Bees nu utvecklat sitt alldeles egna soggiga, ofta bluesrockiga sound. Men låtarna, mestadels signerade Jörgen Larsson (J.T.), sångare i bandet, kan vara mycket olika sinsemellan. Texterna, på engelska eller svenska, är personliga och alltid viktiga för uppfattningen av låtarna. Soggies första EP Frantic Atlantic finns tillgänglig på Spotify och You Tube Music. Mer material är under inspelning och kommer att släppas under hösten.”

Bandmedlemmar: Jörgen Larsson, sång, gitarr och piano, Douglas Flobrant, gitarr, Hanna Maurin Söderholm, bas, Tobias Ruhtenberg, gitarr, Christer Theandersson, trummor.

Musikdirektör Bengtssons Stenkakslounge / Gbgs Matrosorkester (S/S Marieholm)

Arr. skriver; ”Stans kufigaste och mysigaste klubb ger dig som alltid stora famnen. Denna afton får klubben besök celebert besök av de tre näpna gossarna i Göteborgs Matrosorkester som sjunger, spelar och bitvis rör rytmiskt på kroppen!”

—————————————————————————————————————-

Onsdag 13 november

Edda Magnason (Nefertiti)

Arr. skriver; ”Artisten, låtskrivaren, producenten och skådespelerskan Edda Magnason är ett unikum och verkar i ett helt eget universum. Hon rör sig på ett närmast Frank Zappa-likt sätt obehindrat mellan jazz, pop och soul. 2010 debuterade Edda som soloartist, har sedan dess släppt tre fullängdare, senast var ”Woman Travels Alone” (2014). Nu är hon äntligen tillbaka, den 31 maj släpptes EP’n ”Tune Of A Crooner EP1” som är det första vi får höra, mer musik kommer i höst.

De senaste åren har Edda Magnason bland annat varit solist på både Göteborgsoperan och Malmö Opera och tilldelats en rad priser, Expressens musikpris Spelmannen, Lena Nyman-priset och en Guldbagge för Bästa Kvinnliga Huvudroll i succéfilmen ”Monica Z” för att nämna några. Edda har också de senaste åren varit med i Mikael Wiehes hyllade föreställning ”…har du sett världen” som har spelats på Malmö Live samt på Folkoperan i Stockholm.

Senast vi fick höra ny musik från Edda Magnason var 2016 när hon släppte singeln ”Noises”. Hon medverkade då som gäst i ”På Spåret” julspecial och framträdandet blev väldigt uppmärksammat. Med suggestiva toner och fantasifulla kompositioner gör Edda nu en efterlängtad comeback med ”Tune Of A Crooner EP1”.

Edda Magnason – s. & keys., Daniel Ögren – b. & g., Edvin Nahlin – keys. och Niclas Lindström – tr.

Moto Boy (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver; ”Moto Boy (Oskar Humlebo) har släppt musik sedan 2006, och 2019 är året då vi för första gången fått höra honom på svenska. Med ständiga lovord från pressen och med sin starka följarskara har han haft flera “karriärer i karriären” och låtit olika influenser ta plats på skivorna.

I Moto Boy möts skandinavisk melankoli med Berlins klubbliv i en självklar symbios. Allt toppat med den särpräglade och omisskännliga rösten och den androgyna framtoningen.
Under november 2018 gjorde Moto Boy tre jubileumskonserter, tio år sedan släppet av den självbetitlade debutplattan – och kort efter singelsläppet i februari i år gav han sig ut på en exklusiv miniturné under parollen ”Min Stora Kärlek”. Nu är han på höstturné.”

Med ögon känsliga för allt (Kustens Hus)

Arr. Visans Vänner skriver; ”Barbro Hörberg var en av Sveriges mest älskade visartister när hon gick bort i april 1976, endast 43 år gammal. Då hade hon hunnit sjunga sig in i svenska folkets hjärtan med visor som ”Med ögon känsliga för grönt”, ”Gamla älskade barn” och ”Sommarö”.

Föreställningen ”Med ögon känsliga för allt” är en hyllning till hennes sångskrivargärning, och samtidigt en berättelse om henne själv – och om att vara människa. Medverkar gör Anna Döbling och Wesley Koivumäki.”

Jesper Theis Delta Roots Band (Café Hängmattan)

Arr. skriver; ”Olav och Jesper har spelat så mycket ihop att de blir som två sidor av samma mynt när de spelar som en duo. De smälter in i musiken som instinktivt tar över allt. Sångerna utvecklas under vägen, och ingen av de två vet vad som ska hända när den första tonen slår an. Därför finns det inte två konserter med Jesper Theis & Olav Gudnason som är likadana.

  • Jesper Theis – Sång, slidegitarr
  • Olav Gudnason – Kontrabas

Corroded (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Corroded är en av Sveriges mest etablerade hårdsrocksakter och musikaliskt balanserar de mellan hårdrock och metal, med ett melodiöst fokus. De bildades i Ånge 2004 och sedan dess har de gjort en såväl nationell som internationell resa. Bandet har hundratals live-framträdanden i bagaget, de har gjort musik till det världskända spelet Battlefield och reklammusik till Robinson i TV4. ”

Eva & The Blue Boys (Dalheimers Hus)

Eva Karlefjärd sång, Lars-Olof ’Lollo’ Johansson gitarr, Bo Hansson Hammond, Conny Sävmo bas och Kent Helgesen trummor

——————————————————————————————————————–

Torsdag 14 november

Aynsley Lister (Auktionsverkets Kulturarena, Tredje Långgatan 9)

Arr. skriver; ”Aynsley Lister är en av Storbritanniens hetaste blues gitarrister och många anser att han är bland de bästa i världen. Han har vunnit flera utmärkelser, inklusive årets gitarrist på British Blues Awards 2015, och nominerades i både kategorin bästa gitarrist och bästa sångare 2016. Han har av ansedda Classic Rock Magazine utsetts till en av världens 10 bästa artister i genren modern blues..

Hans unika varumärke är blues-baserad rock som levereras med den typ av hjärta och själ som ofta saknas i modern musik. Med 8 st studio- och 3 st livealbum i ryggen och trots ett intensivt turnerande i Europa och uppträdanden på stora festivaler, har Aynsley Lister aldrig spelat i Sverige. Men nu är det äntligen dags! ” Kompas av Vänersborgsbandet Wedgie

Cate Le Bon + Grimm Grimm (Oceanen)

Arr. skriver; ”Den walesiska låtskrivaren Cate Le Bon återvänder till Sverige för två spelningar i höst uppbackad av det purfärska albumet Reward, hennes femte fullängdsalbum som fått stående ovationer. Albumet som kom till under ett år av ensamhet på den brittiska landsbygden kring Lake District gavs ut via eminenta indiebolaget Mexican Summer.

Grimm Grimm; London-based singer-songwriter experimentalist Koichi Yamanoha has been operating under the alias of Grimm Grimm since 2013. The project is an outlet for his fragile, haunted, otherworldly forays into baroque folk, futurist lyricism and electroacoustic oddities. Born in Tokyo, Yamanoha’s first solo record, ’Kazega Fuitara Sayonara’, was released in late 2014 via Kevin Shield and Charlotte Marionneau’s Pickpocket Records in collaboration with Honest Jon’s.”

Christian Muthspiel & Steve Swallow (Nefertiti)

Nef. skriver; ”Den legendariske basisten och kompositören Steve Swallow, en av de första jazzbasisterna som valde att enbart spela elbas. Swallows basspel känns lätt igen, han spelar med plektrum, ofta på en femsträngad bas där han håller sig i det högre registret eller bidrar med intrikata basgångar.

Christian Muthspiel är en Österikisk multiinstrumentalist främst verksam inom jazzen. Detta projektet startade han som en slags självterapi. Efter att plötsligt drabbats av en potentiellt förstörande hörselnedsättning led Christian av intonationstörningar och fruktansvärda tinnitussymtom. Han var helt enkelt tvungen att lära sig att höra “musikaliskt”  igen; tonhöjd, intervaller, harmoni, och så vidare. Ur detta föddes en handfull mestadels harmoniska låtar: tydliga former med enkla förändringar och melodier, var och en strikt vävd från bara en liten byggsten. Med andra ord: Enkla låtar (Simple Songs).

Detta skickade Muthspiel till Swallow, som han redan samarbetar med i sin kvartett (med Matthieu Michel och Franck Tortiller). Steve uppmuntrade Christian att utöka materialet till ett helt album som de sedan tillsammans skulle spela in.

Priests /Beverly Kills (Musikens Hus)

PRIESTS (US) – på scen 21.00
Arr. skriver; ”Priests är ett postpunkband från Washington D.C. bildat 2012. Med fyra EP:s och två album – varav det senaste The Seduction of Kansas landade så sent som i våras – i ryggen har bandet blivit en garant för kvalitativ och energifylld postpunk.

Trion bakom de ljuva oljuden består av Katie Alice Greer, Daniele Daniele och G.L. Jaguar, och tillsammans är de kapabla till att demolera vilken scen som helst. Debutalbumet Nothing Feels Natural ses numera som en modern klassiker inom postpunkgenren, och frågan är om inte The Seduction of Kansas kommer att anses vara något liknande om några år.”

BEVERLY KILLS – på scen 20.00
Beverly Kills och deras energiska postpunk har nått internationell framgång med varje singel de släppt än så länge. Medan de tagit sig längre ut i världen med festivaldatum i Norge, Danmark och Tyskland under sommaren har de samtidigt spelat in sin debut-EP och första singeln väntas i höst.”

Agrimonia + Heavy Bleeding (The Abyss, Andra Långgatan 35)

Arr. skriver; ”For over a decade Agrimonia has been crafting their sound with a mixture of influences that combined Crust Punk, Sludge, Hardcore, Post Metal and some touch of Death/Black Metal among others.
Dark melancholic yet powerful melodies, with ambient passages, dissonances, direct Heavy riffs and a great heartbreaking lead singing that gives a perfect drive through this dark journey with a coherent musical narrative.

Latest album “Awaken” 2018 (Southern Lord) consolidates the band, performing an even darker music. On the other end, the crust influence while it provides the aesthetics in aspects of progression and the overall aggressive outlook of the band, highlighted brilliantly through Christina Blom’s vocal delivery, does not see Agrimonia go into full-blown punk outbreaks. It is a fine balancing act that is performed, almost like a time bomb that never actually goes off, which in turn creates a looming menace over the music.”

Heavy Bleeding (Göteborg).

This all female band deliver a hard angry music, loud and piercing sound, very dark and heavy element with a metallic but still punk based structure.
Their strong live performances gained attention as one of the most interesting underground bands of the local punk scene.”

MónDuo / Alligator Gumbo (Café Hängmattan)

Klubb Ankaret bjuder in till en helkväll för durspelsälskaren där kvällen inleds med sköna toner av MónDuo och avrundas med cajunsväng från Alligator Gumbo.

MónDuo feat. Alan Mackie [B/VAL/CA]
Baserad i Göteborg, men utan att glömma sina valencianska och belgiska rötter, skapar MónDuo en värld av melodier och rytmer, färgad av traditionell musik och nya kompositioner, musettevalser, jazz- och folkmusikinfluenser, danslåtar och improvisation. I den världen smälter båda instrumenten ihop och återkallar minnen av sol, vin, familj, långa samtal på baren, saftiga tomater och färskt bröd med ost.

Lies Hendrix (durspel) och Joan Peiró Aznar (gitarr) träffades 2016 på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Sedan dess har de turnerat i Sverige, Belgien och Spanien och 2018 släppte de sin första skiva, ’Mareta’.

De tar med Alan Mackie till Klubb Ankaret, en kanadensisk kontrabasist och fiolspelare som bor både i Toronto och Göteborg och har spelat allt från jazz, norsk folkmusik och fri improvisation till fransk dansmusik och bluegrass.

Alligator Gumbo [SE]
Bandet från södra Sverige men som låter som södra Louisiana! Alligator Gumbo (SE) har med plattorna Lacassine Special (2012) och Simmerin’ (2014) inte bara fått nordiska lurviga att svänga, utan har hela två gånger tagit hem priser för bästa cajunplatta utanför Louisiana vid ”The French Cajun Music Association” i Lafayette, USA.

Våren 2018 hade Alligator Gumbo Sverigeturné med cajunlegender från Cajun Country Revival, bl.a Joel Savoy och Jesse Lége. Alligator Gumbo hade även cajunfest i Hajom nyligen, där de spelade in sin nya musikvideo. Med durspel, fiol, säckpipa, gitarr, kontrabas och triangel bjuder Alligator Gumbo rättframt och opolerat på ett riktigt cajunkalas!

Thor Ahlgren – Durspel, säckpipa, sång, Fred Sörensson – Fiol, Sång, Leif Eriksson – Gitarr, sång, Josefin Edensvärd – Triangel, sång, Dan Englund – Bas

Svante Thuresson möter Beppe Wolgers/ Blue House (Stora Teatern)

Storan skriver; ”Svante möter Beppe Wolgers är en intim och personlig föreställning där Svante Thuresson framför många av Beppe Wolgers mest älskade texter. Med Beppes egna ord berättar Svante Thuresson om dennes uppväxt, tankar och liv. Med humor och värme kommer publiken nära textförfattaren, poeten och människan Beppe.

På scen ser vi också Claes Crona Trio och tillsammans ger de oss sina tolkningar av låtar som Sakta vi går genom stan, Vinter i skärgår´n och Monicas vals.

Medverkande
Svante Thuresson: texter och sång
Claes Crona: piano
Hans Andersson: bas
Johan Löfcrantz Ramsay: trummor

Svensktoppskalaset (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver; ”Sveriges största nostalgishow Svensktoppskalaset, med några av Nordens största dansbandsartister i spetsen, ger sig ut på konserthusturné.

Plats på scen för: Thorleif Torstensson från Thorleifs, country-drottningen Christina Lindberg, Lasse Stefanz-grundaren Lasse Sigfridsson, country- och dansbandsstjärnan Agneta Olzzon och låtskrivarkungen Peter ”Till min kära” Grundström (som har över 2.000 låtar och otaliga dansbandsklassiker på sitt cv) och ett svängigt 5-mannaband.

Kvällen leds av populära programledarparet Agneta Olzzon & Peter Grundström. Speltid ; 2,5 timmar inkl paus

Bäckbrothers Jazz Tivoli (Holy Moly, Andra Långgat 31)

David Bäck klaviatur och Anders Bäck saxofon plus andra musiker

——————————————————————————————————————-

Fredag 15 november

Per Persson & Nya Packet (Nefertiti)

Nef. skriver; ”I år är det 30 år sedan Per Persson lade den första byggstenen i vad som skulle komma att bli ett välrenommerat inslag på den svenska musikscenen – Perssons Pack. Till alla fans stora förtret valde dock Per Persson att avsluta kapitlet Perssons Pack med två utsålda spelningar på Nalen år 2014.

Ett avslut som, till allas stora lycka, bara höll i sig i till 2017, då Per Perssons avsaknad av ett band kulminerade och mynnade ut i att han sjösatte Per Persson & Nya Packet. Det är med detta band han nu ger sig ut på en speciell turné under hösten 2019. 

De två första plattorna ”Kärlek och dynamit” och ”Kanoner och små, små saker” har kommit att bli kultklassiker som än idag inte sällan plockas fram ur skivhyllorna och spelas varv på varv. Det är just dessa två uppskattade album som är i fokus på Per Persson & Nya Packets turné under hösten 2019. ”

The World of Hans Zimmer (Scandinavium) kl 21.

Arr. skriver; ”The World of Hans Zimmer – A Symphonic Celebration
”The Lion King”, ”Gladiator”, ”Pirates of the Caribbean”, ”The Da Vinci Code”, ”The Dark Knight”, ”Inception” och ”Interstella” – listan över Hans Zimmers storfilmer är minst sagt imponerande och 2018 nominerades han för elfte gången till en Oscar. Den här gången för ledmotivet till Christopher Nolans krigsdrama ”Dunkirk”. Nu får vi chansen att uppleva musiken i en ny inramning. The World of Hans Zimmer – A Symphonic Celebration är första gången Zimmers verk framförs live av en symfoniorkester.

The Suburbans
(Contrast Public House, Tredje Långgatan 16)

Arr. skriver; ”Med en NYC Club Tour, gig i Berlin och fjolårets stora soulproduktion GBG Soulparty i bagaget står 8-manna bandet från Göteborg nu på scenen på Contrast Public House, för första gången!

Bandet spelar soul och funk från 60-talet och framåt. Allt från hits med James Brown, Wilson Pickett och Etta James till Tower of Power, Steve Winwood och Aretha Franklin. De adderar också en del musik från mindre kända kompositörer för att lyfta fram en mer unik spellista. Repertoaren har de gjort till sin egen – vi beskriver det som det oförutsägbara soundet från förr adderat med modern verklighet helt enkelt!”

Bandet har en traditionell Memphis Stew komposition med en blåssektion uppbackad av en Hammond B3:a samt rytm, bas & trummor. På sång hittas en genetisk fusion av rock och soul.”

Mipso + Leeroy Stagger (Tryckhallen, Falkenberg)

Arr. skriver; ”Hösten 2018 var indie americana-kvartetten ute på ett tre veckor långt segertåg när de för första gången turnerade i Skandinavien. Trots att deras första intryck färgades av november-mörkret, älskade de att spela här och kärleken var ömsesidig. Ett varmt möte med en entusiastisk publik helt enkelt och vi kan med glädje berätta att Mipso återvänder hit i november 2019 för en veckas turné!

Mipso – Jacob Sharp (mandolin, sång), Wood Robinson (bas, sång), Joseph Terrell (gitarr, sång) och Libby Rodenbough (fiol, sång) – är formade av spänningen mellan liberala Chapel Hill, där de bor och verkar, och de betydligt med lantliga och konservativa omgivningarna i North Carolina. Den akustiska stringband-traditionen möter countryrock och alt-country blandas med traditionella toner från Appalacherna. Ett på många sätt unikt sound som gör Mipso till ett av de mest spännande banden på Americana-scenen just nu.

Trots att de släppte sitt femte album våren 2018 – ”Edges Run” – är det först det senaste året eller så som Mipso har blivit ett band som ’alla’ snackar om. Rolling Stone listade dem bland ”Artist You Need To Know.”

Leeroy Stagger är ett av de största namnen på Kanadas musikscen och speciellt när det gäller rock med rötter. Han inledde sin karriär som punkare för snart 20 år sedan och som singer/songwriter har han gjort elva album, två EP och ett oändligt antal turnéer. Sedan tio år tillbaka är han nykter och kombinerar turnerandet med ett stillsamt familjeliv med fru och två barn.

Nya ”Strange Path” är ett imponerande album, moget och eftertänksamt samtidigt som det sprakar av energi och lust. Plattan är producerad av Stagger själv och Brad Barr från The Barr Brothers och band musikerna hittar man bland andra trummisen Pete Thomas (Elvis Costello and the Attractions, Elliot Smith, Los Lobos).

A.C.T + Workshop Of The Wolf (Musikens Hus)–

Arr. skriver; ” Bandet har hittills släppt 7 album och 1 DVD. Today’s Report (1999), Imaginary Friends (2001), Last Epic (2003) Silence (2006), Circus Pandemonium (2014), Trifles and Pandemonium (2016) och Rebirth (2019).
Det nya albumet är en EP och är en del av något större… mycket större. ’Rebirth’ är bara början…
A.C.T har också gjort flera större turnéer I Europa, några på egen hand och andra som support för band såsom Kansas, Yngwie Malmsteen, Fish and Saga.

Musiken är full av oväntade vändningar och plötsliga svängar. Det är, och bör vara, ett äventyr, en resa. Musiken får inte vara förutsägbar enligt bandets medlemmar. Det skall vara en utmaning, inte bara för lyssnaren, utan också för musikerna i bandet. Det enda som är förutsägbart är att musiken är oförutsägbar.

Medlemmar: Jerry Sahlin (Keyboards,Vocals), Ola Andersson (Guitars,Vocals), Herman Saming (Vocals), Peter Asp (Bass) and Thomas Lejon (Drums)..
Ca 19.30-20.10 Workshop of the Wolf är ett band från Göteborg med rötterna i 70-talets progressiva och experimentella rock. De har släppt en EP följt av debutalbumet ”Workshop of the Wolf” genom Transubstans Records/Record Heaven, och planerar att släppa uppföljaren under 2019.
Workshop of the Wolf levererar spännande musik som gärna mixar det lite annorlunda och skeva, men samtidigt vackra, med influenser från band som King Crimson och Blue Öyster Cult.”

Jubel För Väsen (Stenhammarsalen)

Arr. skriver; ”30-årsjubilerande trio med rötterna i Upplands spelmanstradition.Denna folkmusikens supergrupp från Uppland bildades 1989. Den intuitiva lättheten i samspelet mellan nyckelharpa, viola och gitarr fortsätter att överraska när Väsen i år firar sitt 30-årsjubileum.

Den svenska gruppens ursprung är rotad i skogarna och landsbygdens bördiga jord. Upplands spelmanstradition är bevarad men ljudlandskapet är modernt: rock, jazz och klassiska influenser vävs naturligt in i folkmusiken. Resultatet är lekfullt, lätt och vackert.

Trion kittlar med sin scennärvaro, kanske bjuder de på en improviserad variant av Tiomiljonerspolskan, Skräplandsschottis eller Lilla kulturbidragsvalsen. Hur som helst, vad som än spelas live så är Väsens 30-åriga låtskatt briljant. Under jubileumsåret görs konserter i USA, Japan och Europa.”

Hurula (Pustervik Stora Klubben)

Arr. skriver;”Flerfaldigt grammisnominerade Hurula debuterade 2014 med albumet ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för” som följdes upp av EP:n ”Betongbarn”. År 2016 kom albumet ”Vapen till dom hopplösa” och två år senare släpptes EP:n ”Oss är allt”. Hurula har även gjort sig känd som en av landets starkaste liveakter med hundratals konserter runtom Skandinavien.

Bara några veckor efter att EP:n ”Oss är allt” prisats som Årets rock på 2019 års Grammisgala, delade Hurula med sig av ytterligare ett hyllat alster – nya albumet ”Klass”. ”Klass” är Hurulas mest personliga album hittills, med låtar och texter som kommer närmare den känslomässiga brännpunkten som utgör kärnan i hans musik. Med detta i ryggen ger sig Hurula ut på en turné från Umeå i norr till Köpenhamn i söder under hösten 2019.”

Gunnar Danielsson & Bandet (KoM musik och bar) även 16 nov

KoM skriver; ”Göteborgs största rockpoet Gunnar Danielsson åter på bästa KoMscenen tillsammans med Magnus Hartelius, Klas Ålander, Bo Karlberg och Anders Christensson!! ”

Alexander Ivarsson feat. Lindberg/Jullander/Ross (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Alexander Ivarsson är en av få renodlade jazzklarinettister i Sverige. Med förebilder som Stan Åke Hasselgård, Ken Peplowski, Buddy DeFranco och Putte Wickman spelar han swing med bebopinfluenser. Just denna gång har han med sig en utomordentligt svängig trio som består av några av de hetaste och hårdast arbetande unga musikerna i landet. Tillsammans kalasar de allihop på ett antal väl utvalda jazzklassiker. Bäddat för en kanonkväll!

Alexander Ivarsson – klarinett Leo Lindberg – piano Arvid Jullander – bas Adam Ross – trummor

Avantgardet (Bengans Fik kl 17)

Svante Thuresson möter Beppe Wolgers med Claes Crona Trio (Kungsbacka Teater)

Arr. skriver;”Svante möter Beppe Wolgers är en intim och personlig föreställning där Svante Thuresson framför många av Wolgers mest älskade texter.

Med Beppes egna ord berättar Svante om dennes uppväxt, tankar och liv. Med humor och värme kommer publiken nära textförfattaren, poeten och människan Beppe. På scen ser vi också Claes Crona Trio och tillsammans ger de oss sina tolkningar av låtar som Sakta vi går genom stan, Vinter i skärgår´n och Monicas vals. 

Svante Thuresson är en av Sveriges främsta jazzsångare med en lång karriär bakom sig. Hans repertoar är bred och han har under åren framfört texter och sånger av bland andra Beppe Wolgers, Hasse & Tage, Povel Ramel, Monika Zetterlund och Cornelis Vreeswijk.

Claes Crona Trio har spelat och turnerat med artister som Lill Lindfors, Putte Wickman, Viktoria Tolstoy, Vivian Buczek samt en mängd amerikanska artister och musiker.”

——————————————————————————————————————–

Lördag 16 november

Mipso (Nefertiti)

Arr. skriver;” Mipso är formade av spänningen mellan liberala Chapel Hill, där de bor och verkar, och de betydligt med lantliga och konservativa omgivningarna i North Carolina. Den akustiska stringband-traditionen möter countryrock och alt-country blandas med traditionella toner från Appalacherna. Ett på många sätt unikt sound som gör Mipso till ett av de mest spännande banden på Americana-scenen just nu. 

Trots att de släppte sitt femte album ”Edges Run” våren 2018 – är det först under det senaste året eller så som Mipso har blivit ett band som ’alla’ snackar om. Rolling Stone listade dem bland ”Artist You Need To Know” och på AmericanaFest i Nashville 2018 var de ett av de hetaste namn. Med all rätt! Mipso gör musik med rötter i amerikansk folkmusik för nutida publik och har blivit ett stort namn hos indie-publiken med mängder av streams på Spotify. 

Jacob Sharp – mandolin & sång, Wood Robinson – bas & sång, Joseph Terrell – gitarr & sång och Libby Rodenbough – fiol & sång

Sarah Klang + Support: Bo Mehr (Pustervik Stora Klubben) även 17 nov

Arr. skriver; ”Grammisprisad, utsålda konserter över hela landet och Skandinavien-turné med First Aid Kit. Förra året klev Sarah Klang fram som en av landets absolut främsta och med ett nytt album som släpps i höst tycks 2019 fortsätta i samma succéartade riktning. Den 25 oktober släpptes Sarah Klangs andra album ”Creamy Blue” och med det i ryggen åker hon på en omfattande turné över hela landet.

Göteborgsbaserade Sarah Klang introducerade sig med en serie uppmärksammade singlar under 2016 och 2017. Med sitt omfamnande, nakna och stora uttryck blev hon snabbt namnet på allas läppar – älskad av landets mest svårflörtade musikkritiker, såväl som fans över hela världen. Framburen på en av landets mäktigaste röster, ger hon oss sin alldeles egna sammanflätning av pop, country och americana – med obotlig hjärtesorg och klassiska kärlekslåtar som utgångspunkt.””.

Support: Bo Mehr
År 2018 släppte Bo Mehr sitt debutalbum ”Dreamer” som innehöll storslagna romantiska låtar som ”Drive all Night” och ”Crying”. Älskare av gitarrbaserad storslagen sex-magic fick omgående en ny favorit. Spelningar med Christian Kjellvander och Sarah Klang följde och ryktet spreds. Under 2019 är Bo Mehr tillbaka med ny musik – nya singeln heter ”Body to Body” och finns ute nu tillsammans med fantastisk video.

Under pseudonymen Bo Mehr döljer sig Malmömusikern Erik Mellerstedt. Han har tidigare spelat med Nightmen, Marcus Norberg and the Disappointments och är en välkänd figur inom Malmös musikscen.”

Chico Trujillo (Stora Teatern) kl 21

Storan skriver; ”Chico Trujillo är ett av Chiles populäraste band. De har blivit beskrivna som “Sydamerikas svar på Gogol Bordello”, och med sin mix av “nueva cumbia chilena”, rock, punk och ska, garanteras en riktigt ösig konsertkväll och klubb efteråt.

Vid sina tidigare besök i Sverige har Chico Trujillo gjort succé. Missa inte chansen att uppleva när ett av Sydamerikas bästa liveband lyfter taket på Stora Teatern, som för kvällen byggs om till klubbscen med stående publik.”

På scen:
Macha: sång
Michael Maglioccetti: gitarr
Juanito: trummor
Tuta: bas
Tio Rodi; slagverk
Felita: saxofon
Zorrita: trumpet
Tabilo: trombon
Pato: charango & flöjt
Joselo: keys

Varmare Än Körv (S/S Marieholm)

  • Nikke Ström – Fenderbas
  • Bengan Blomgren – Gitarr
  • Gunnar Frick – Keys, pedal-steel
  • Tomas Olsson – Trumma
  • Ola Bjurman – Gitarr, sång

Alphaville (Trädgårn) UTSÅLT

Arr. skriver; ”Mot slutet av 1981 träffades Marian Gold, Bernhard Lloyd och Frank Mertens för första gången och några månader senare skapade de Alphaville. Musikaliskt inspirerades de av New Wave-akter som Ultravox! och OMD. Den första musiken som de producerade var hänsynslös synthpop som passade perfekt med stämningen i början av 80-talet.

För 35 år sedan, 1984, släppte Alphaville deras första, och mest ikoniska album, Forever Young. Hitlåtarna ”Big in Japan”, ”Sounds Like a Melody” och ”Forever Young” har blivit en tidlös koppling till våra egna uppväxter.”

Lindberg/Jullander/Ross (Unity Jazz)

Unity skriver; ”Leo Lindberg, Arvid Jullander och Adam Ross bildar en ung trio av högsta klass. Trots deras ringa ålder så har de alla tre redan lyckats etablera sig rejält på den svenska jazzscenen. Den här kvällen kommer det att bjudas på axplock från historiska pianotrios. Detta kommer att ta oss ca. 70 år tillbaka i tiden, och framåt. Namn som t.ex. Oscar Peterson, Ahmad Jamal och Benny Green kommer att hyllas friskt under denna kväll.

Leo Lindberg – piano Arvid Jullander – bas Adam Ross – trummor

Weyes Blood (Oceanen)

Arr. skriver; ”Å ena sidan är hon en av 2019 års hetaste indieartister. Å andra sidan känns det redan som att Weyes Blood har funnits med oss för alltid. Det finns en tidlöshet i hennes musik, som inte minst beror på pampiga stråkarrangemang och klassiskt skurna låtsnitt. Men samtidigt handlar det om att hon har en sällsynt förmåga att fånga upp vanliga känslor. Det kan kännas som att hon omfamnar bara dig och hela världen på en och samma gång.

Efter samarbeten med Perfume Genius, Ariel Pink och Drugdealer har hon nu snappats upp av det anrika bolaget Sub Pop, där albumet Titanic Rising gett henne ett efterlängtat genomslag. Här trängs luftig solskenspop och förvrängda folkinslag med tjocka syntmattor. Här ryms både längtande kärlek och sorgsna svanesånger för en döende Jord. Det är stora teman och storslagen musik. I höst kommer hon till Sverige för första gången någonsin – och det lär bli minst lika storslaget

Den Mänskliga Faktorn (Porter Pelle)

Arr. skriver; Beskrivning:Jordnära, stämningsfylld rotrock med änglalik stämsång. Det svenska vemodet är aldrig längre bort än den amerikanska söderns svett; någonstans finns det nordiska sommarljuset och längtan i tonerna, spelat med den rock och tyngd i rytmen som jänkarna gett oss. Över detta sockras det med britternas känsla för poprefränger.” Förutom Den Mänskliga Faktorn, som ju är deras hemmahamn, spelar medlemmarna ofta och gärna med andra band och musiker;
Under 2014 skrev Jonas Slättung och spelade in en skiva med Drömriket, ett band som förutom Jonas innehåller Ralf Gyllenhammar (Mustasch), Niclas Engelin (In Flames) och Adde Andréasson (Hardcore Superstar). Han är också verksam i hårdrocksbandet We Sell The Dead som skivdebuterade 2018.
P.O Björklund var en av originalmedlemmarna och trummis/låtskrivare i kultförklarade The Royal Beat Conspiracy. Han har gett ut plattor i eget namn och skrivit och producerat musik för andra artister.
Henrik Pilqvist och Sebastian Sandberg är båda flitigt anlitade live- och studiomusiker på Göteborgs musikscen (Henrik turnerade senast med Kikki Danielsson och Sebastian ingick i Ebbot Lundbergs band).
Filip Rådberg, det senaste tillskottet, kan också ses i fina bandet Flared.

Den Mänskliga Faktorn:
Per Olof Björklund: sång/gitarr
Jonas Slättung: bas/keyboards/sång
Sebastian Sandberg: gitarr/keyboards/sång
Henrik Pilquist: trummor
Filip Rådberg: gitarr

—————————————————————————————————————–

Söndag 17 november

Powerwolf /Gloryhammer (Trädgårn)

Arr. skriver; ”Det tyska power metal-bandet Powerwolf kommer i höst till Sverige för två konserter tillsammans med skotsk-schweiziska Gloryhammer.

Powerwolf är ett av de mest populära nyare power metal-banden. De slog igenom 2013 med albumet ”Preachers Of The Night” som gick in på förstaplatsen på den tyska albumlistan. De har vid ett flertal tillfällen spelat inför utsålda hus i Sverige. Även runt om i Europa har de gjort utsålda turnéer och de har headlineat flera av de europeiska hårdrocksfestivalerna. Förra året släpptes den senaste plattan ”The Sacrament Of Sin” och nu är det dags för dem att ännu en gång glädja den europeiska publiken med en turné.

Gloryhammer som består av medlemmar från Skottland och Schweiz. Bandet bildades av Alestorm-sångaren Christopher Bowes men består framför allt av schweiziska musiker. Här bjuds på storslagen symfonisk power metal av allra högsta kvalitet.

—————————————————————————————————————-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *