Leonard Cohen till minne – 12 november 2016

R.I.P Leonard Cohen. Fem konserter blev det för min del, alla i Göteborg Allra bäst 2008 men fortfarande vid nära på 78 års ålder en stark liveartist 2012. På Gamla Ullevi var det en lång och givande konsert i två delar. 1.25 min plus 1.45 efter paus. Kallt mot slutet kl 23 utomhus sista augusti men han ville bara ge mer och mer. Vilken låtskatt, såväl musik som text, och en helt unik sångstil.

Cohen kom till Göteborgs scener vid åtta tillfällen. De fem spelningarna jag såg var 1976 och 1979 i Scandinavium, 1993 i Lisebergshallen, 2008 återigen på Scandinavium och 2012 på Gamla Ullevi. Missade tre  av hans Göteborgsbesök, 1985 i Konserthuset, 1988 i Lisebergshallen och 2010 i Scandinavium.

Första gången Leonard framträdde i Sverige var 3 april 1972 och då i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Dagen efter kom han till Köpenhamn.

Noterbart är att på sin Europaturné 1976, som varade april-juli gav han 55 konserter. Men han kom bara till Göteborg vad gäller Sverige. 1979 års Europaturné med hela 51 konserter startade han i Göteborg den 13 oktober med Stockholm dagen efter.

Cohens allra sista Sverigekonsert blev på Globen i Stockholm 15 augusti 2013.

Sharon Robinson fanns med i Leonard Cohens turnéband 1979–1980, och senare även 2008–2013. De samarbetade och skrev bland annat Everybody Knows och Waiting For a Miracle och på Cohens album Ten New Songs  från 2001 har hon skrivit alla låtarna ihop med honom, inkl. Alexandra Leaving vilken hon alltid fick framföra solo på Cohen konserter. Den låten fanns förstås med när Sharon helt solo kom till Lisebergs Taubescen 18 augusti 2016. 

Sharon turnerade som back-up sångare med Leonard Cohen 1979–1980, och senare även 2008–2013. De samarbetade och skrev bland annat Everybody Knows och Waiting For a Miracle. Senare skrev de två alla låtarna ihop på fina Ten New Songs 2001 och hon var även producent.  

Här min korta recension på Facebook den kvällen i augusti 2016.

Sharon Robinson på Lisebergs Taubescen torsdag. Ensam med en keyboard skapade hon bra stämning med sina starka låtar. Leonard Cohens sångerska klarar sig utmärkt på egen hand. Gjorde bl.a In My Secret Life, Alexandra Leaving, Boogie Street och som sista låt på sin dryga timme Everybody Knows i ett lite rappare tempo än Cohens. En stor njutning det hela inför rätt lite folk ca 250 pers.

img_0020img_0013img_1594img_0058

3 kommentarer Lägg till din
  1. Intressant läsning. Tänk att du sparat alla biljettet. Leonard Cohen har en speciell plats i mitt hjärta. Ända sedan jag hörde honom första gången har jag älskat hans musik, poesi och prosa. Han har följt mig genom livet. Jag hade turen att uppleva både hans första och sista konsert i Sverige. Jag beklagar att han blev lurad på sina pengar så han var tvungen att ge sig ut på turné i hög ålder men tack vare det fick jag höra honom live flera gånger, i Sofiero, nästa på Globen(då stod jag längst fram i biljettkön och fick biljetter på första raden. Det var magiskt att se varje minspel, hans värme, hans ödmjukhet, hans utstrålning och hur han hyllade sina medmusiker och sångare. Och när han reciterade A thousend kisses deep. Det var som att se en kär gammal vän. Det är något man får uppleva en gång i livet). På den sista konserten stod jag också längst fram i kön men då verkade de redan tagit bort de bästa biljetterna så då hamnade vi mycket längre bak. Han sa att det här ät nog sista gången jag har en konsert här så jag ska ge er allt. Och jag kände att så var det nog och skulle han komma igen så skulle jag inte gå för jag hade redan mina bästa minnen. Jag har alltid varit en passionerad musikälskare och gått på så många konserter jag kunnat men aldrig köpt någon t-shirt. Jag nöjde mig med upplevelserna. Men nu ångrar jag faktiskt att jag aldrig köpte någon på honom. När jag fick höra att han dött var det som att förlora en vän. Det är konstigt att en människa man inte kände i verkligheten fick så stor betydelse. Men han talade genom sin musik och sina ord och jag är så tacksam att de finns kvar.

  2. Läste ditt gamla inlägg häromdagen efter att jag sett filmen “Marianne och Leonard”, en mycket bra dokumentär. Blev lite undrande då du skrev att Leonard Cohen uppträtt i Göteborg vid 7 tillfällen. Var nästan hundra på att jag sett honom på Konserthuset någon gång i början av 1980-talet. Efter diverse googlande hittade jag att han spelat där den 16 mars 1985 på sin Various Position-turné, Jag såg honom i Scandinavium 1976, i Lisebergshallen 1988 och i Scandinavium 2008 också.

    1. Hej Marianne. Oops. Den hade jag missat. Verkade som Leonard var i Stockholm i februari 1985 och kom sedan åter till Sverige med spelning i Göteborg Konserthuset 16 mars som du skrev. Stockholm dagen efter. Fattar inte att jag missade detta. Ändrar i min text/Leif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *