Suzanne Vega 65 år idag – Torsdag 11 juli 2024

Den amerikanska singer/songwritern Suzanne Vega föddes den 11 juli 1959 i Santa Monica, Kalifornien men växte upp från 1962 i New York City. Med sin folkmusik-inspirerade stil slog hon igenom stort i slutet av 1980-talet och har haft en 40-årig karriär.

Hon började spela på folkmusik-klubbarna i Greenwich Village och fick 1984 skivkontrakt med A&M Records. Det självbetitlade debutalbumet kom 1985. Ett album fyllt med starka låtar där hennes akustiska gitarrspel låg i förgrunden. Det var producerat av Lenny Kaye och Steve Addabbo och blev särskilt uppmärksammat i England. Låten Marlene on the Wall blev en hit och roterade flitigt på det då så viktiga MTV.

Andra albumet Solitude Standing (1987) blev en succé i många länder. Singeln Luka blev en världshit och även Tom´s Diner uppmärksammades stort. Den senare var a cappella i original men kom 1990 att bli en Top 10 hit i fem länder som danslåt när engelska duon DNA remixade den men hade kvar Suzannes röst

Tredje albumet Days Of Open Hand kom 1990 och det fjärde studioalbumet 99.9F° kommer 1992. På det senare mixade hon sin vanliga folk- och popstil med elektronisk musik. Albumet blev en storsäljare och innehöll bl.a. hitsingeln Blood Makes Noise. 

På senare år har hon gett ut Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers (2016), hennes nionde och hittills senaste studioalbum. Det följdes av livealbumet An Evening of New York Songs and Stories. Utgivet 2020 men inspelat i mars 2019 på Café Carlyle i Upper East Side, Manhattan, New York City. 

Under en period turnerade Suzanne flitigt i Europa. Den första Sverigespelningen var på Glädjehuset i Stockholm 1986.

Jag lyckades missa hennes tre första Göteborgs-konserter. Den i Scandinavium i november 1987, den på Liseberg i juni 1989 och den i Konserthuset i november 1990. Men fick äntligen se henne i en intim konsert på Lisebergs Taubescen i juli 2016. Dagen efter spelade hon på Stockholm Music Arts Festival. Suzanne har inte varit i Sverige sedan dess men ger ännu flitigt konserter hemma i USA.

2 kommentarer Lägg till din
  1. Göteborgsgruppen Andra Bullat gjorde en bra svensk version av Tom´s Dinner vill jag minnas.
    Bra text som vanligt bäste Leif.

  2. Omslagsbilden till hennes LP 99.9F… Hennes hand i närbild har välskötta men omålade naglar, ingen ring, bara ett litet plåster, fastän det snarare är själen än fingret som skadats av livserfarenheter. Och vad 99,9F beträffar har vi några gånger just i sommar haft den hettan här i Göteborg, då 100 Fahrenheit väl är cirka 38 grader Celsius. Vad göteborgskvinnsen Andra Bullars cover/svensk text beträffar får jag väl säga att Susanne Vega trots en humanistisk livssyn och i yngre dagar mer bohemisk stil ändå är så amerikansk att hon ideologiskt inte rimligen varit vänsteridol. Tack för intressant artikel med aha-upplevelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *