Ulf Dageby avliden 16 juli vid nyligen 80 år fyllda. En lång karriär som började lokalt i bl.a. jazzband och med vismusik i hemstaden Göteborg. Därifrån till den nyskapande musikteatergruppen Nationalteatern och på 1980-talet fortsatte han med en rad soloalbum; En dag på sjön (1983), Lata rika (1984), Minnen från jorden (1986, med tonsättningar baserade på Birger Sjöbergs dikter) och Känsliga soldater (1989). MNW samlade 18 av hans bästa sololåtar på en samlings-CD utgiven 2002.
Nationalteatern bildades i Lund 1969 men flyttade till Göteborg 1971 där de allra först med fritidsgården på Selma Lagerlöfs torg i Hisings Backa som utgångspunkt gjorde pjäser för såväl barn som vuxna. De fick allt mer uppmärksamhet och turnerade runtom. Musiken till alla dessa skrevs av Ulf Dageby och Anders Melander. Efter de mycket framgångsrika åren med rockalbum som Livet är en fest (1974), Barn av vår tid (1978) och Rövarkungens ö (1980) upphörde bandet 1982 medan teatergruppen fortsatte en bit in på 1990-talet dock utan Ulf. Nedan en dubbel-Cd utgiven av MNW 2007.
Efter sina soloskivor och den mycket inspirerande och originella filmmusiken till flera av Stefan Jarls dokumentärer, som Ett anständigt liv och Hotet, återkom Dageby med jämna mellanrum för nya upplagor av Nationalteaterns Rockorkester. De var populära överallt som liveband. Nedan en live-CD utgiven 2006 som speglar den vanligaste repertoaren.
Jag träffade Ulf uppe på P4 Radio Göteborg vid varje tillfälle han kom med sina soloplattor. Det blev några inslag varje gång. Den första gången jag såg honom spela solo var på Himlabacken bakom Kåren 1985 och jag såg honom nere på Societén i Varberg 1987 och minns att jag efter den åkte bil med honom hem till Göteborg. Det blev även någon längre intervju för en musiktidning med honom framåt år 2000. Han var alltid härlig att intervjua med sitt raka sätt.
Det finns många intervjuer med Ulf i arkiven. Jag kan rekommendera lyssning till radioserien Livet är en fest från år 2000. Hela serien finns nu åter att lyssna på via Sveriges Radios hemsida. Hela 70 timmar lång!. Avsnitt och 38 och 39 med namnet För full hals innehåller en hel del om Nationalteatern och med Ulf. Många av alla intervjuerna i den serien finns tryckta i en pocketbok utgiven 2001.
Det blev många konserter därefter. Två gånger samma år 1991 minns jag särskilt. Först på Rondo i Göteborg och sedan inför storpublik ute vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Den sista långa konserten av många för mig blev när de spelade efter Eldkvarn i Trädgårdsföreningen 2014. Missade dem däremot på deras två spelningar i Konserthuset i mars 2022 och även den 1 september samma år på ett utsålt Liseberg med över 12 000 åskådare. Den sommaren spelade de också inför närmare 40 000 på Sweden Rock. Under 2023 spelade de på flera orter bl.a. i Trädgårdsföreningen.
En sista gång jag fick höra honom live var på Göteborg Sound-galan på Stadsteatern 4 januari 2022 då Nationalteaterns Rockorkester med bl. a. Håkan Nyberg på trummor gjorde en lång och vildsint Barn av vår tid.
Ulf Dagebys låtar är tidlösa och han fick välförtjänt extra uppmärksamhet när han medverkade i 2013 års upplaga av TV4:s Så mycket bättre.
Han tilldelades 2023 års Cornelis Vreeswijk-stipendium och blev med Nationalteatern invald i Swedish Music Hall of Fame 2014.
Vid hyllningen till Pugh Rogefeldt på Cirkus i Stockholm i oktober 2023 gjorde Ulf stort intryck med sin version av låten Storseglet. Visat på SVT i år och finns att se på SVT Play.
Ulfs sista liveframträdande blev när han sjöng två låtar på en stödspelning för musikaffären MUG på Pustervik den 30 maj i år. Planerat var en höstturné som bl.a. innefattade en konsert i Slottsskogen med Nationalteaterns Rockorkester den sista augusti.
Tjaba. En hjälte har lämnat oss. Är uppväxt i Backa på 70- talet. Allt var så grått o tråkigt… Såg Nynningen på Backa fritidsgård på Selmas torg. Farsan var läkarson med dragning åt höger. Han kallade Nationalteaterns musik för Lovsong till haschet. Tror Nationalteaterns musik missförstods av 40-talisterna. Lars Sönsteby
Uffe rules. Anna från Arlöv finns på riktigt. Arlöv i Malmö ligger inte långt från Kal p Dals väg. Ingen slump? Argast av alla var Hans Mosesson… I sin reklam för Ica hade ilskan lagt sig lite. Tur det. Ilska säljer inte. Lars
Jag minns en sorts happening med debatt om “Musikens budskap” i Landskrona på 90-talet och den väldigt sakliga och respektfulla atmosfär det var mellan Ulf Dageby och göteborgske songwritern Sören Skarback. Till saken hör att Dageby var så fastgjuten på yttersta vänstern, medan Skarback med sin superamerikanska dotter i Nashville osv. kan tänkas vara på totalt motsatta flanken(???), men de bemötte varandra så sakligt och förnuftigt – jämfört med hur nutida debatter nästan alltid är paj- eller skitkastning, inte minst på riksnivå.