Ricky Skaggs 70 år idag – Torsdag 18 juli 2024

Den amerikanske bluegrass- och countrymusikern, sångaren och låtskrivaren Ricky Skaggs föddes den 18 juli 1954 i Cordell, Kentucky. Han är en multi-instrumentalist (mest känd för sitt mandolinspel) med bakgrund i bluegrassmusiken för att senare även bli en storhet inom mainstream-country. Med 35 hits på Billboards countrylista åren 1980-2002.

Ricky Skaggs var ett verkligt underbarn och spelade mandolin med självaste Bill Monroe som sexåring och var som sjuåring med på TV med Lester Flatt & Earl Scruggs. Framme vid 1971 var han professionell bluegrass-musiker när han ihop med Keith Whitley blev medlem i Ralph Stanleys band the Clinch Mountain Boys.

Han kom senare att spela in skivor och medverka live med the Country Gentlemen och J.D. Crowe & The New South och han ledde gruppen Boone Creek, där Jerry Douglas ingick på dobro och vilka kom med två album 1977-1978.

I slutet av 1970-talet kom han en period att ersätta Rodney Crowell i Emmylou Harris Hot Band där han spelade mandolin och var arrangör, bl.a. för albumet Roses In The Snow 1980. Han gav även ut egna album nu och det första av dessa som uppmärksammades stort var Sweet Temptation på Sugar Hill Records 1979.

Nu följde en period som firad countrystjärna med skivkontrakt för Epic Records åren 1981-1991. Han fick under den här tiden 11 listettor på Billboards countrylista och även 8 CMA Awards och 8 ACM Awards. 1982 blev han medlem i Grand Ole Opry, den då yngste musikern att bli invald. Skaggs räknades nu som en pionjär i det som kallades “neotraditional country”. Nedan hans bästsäljande album Highways & Heartaches från 1982 samt hans livealbum inspelat i London under hans första Europaturné 1985.

Från 1990-talets mitt gick han tillbaka till sina bluegrass-rötter allt mer, men experimenterade också med nya sound. Med sitt band Kentucky Thunder gav han ut nio album mellan 1997-2012 och har vunnit flera Grammy Awards och International Bluegrass Music Association för bästa Bluegrass-album. De flesta på egna skivbolaget Skaggs Family Records som detta nedan från 2008.

Ricky har varit gift med sångerskan Sharon White sedan 1981 och de har gett ut album ihop. Även med hennes syskongrupp The Whites. Nedan album från 2007 där Ricky också spelar gitarr och dobro samt hans senaste album med hustrun från 2014.

Ricky Skaggs kom till Göta Lejon i Stockholm med sitt band för en konsert den 17 januari 1986. Trots att han då nyligen fått pris som USAs främste countrymusiker var det en mycket liten publikuppslutning har jag fått veta.

Nedan ett samlingsalbum från Epic-åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *