Joe Jackson 70 år idag – Söndag 11 augusti 2024

Sångaren, musikern och låtskrivaren Joe Jackson föddes den 11 augusti 1954 i Burton-on-Trent, Staffordshire, England. Han albumdebuterade våren 1979 med Look Sharp! och fick en hit redan med sin första singel Is She Really Going Out With Him?.

Det följdes av flera skivor i new vave-stil och han blev snart särskilt populär i USA. Joe flyttade till New York 1982 i samband med albumet Night and Day, vilket blev en storsäljare i såväl USA som Storbritannien. De två singlarna Steppin’ Out och Breaking Us in Two blev Top 20-hits i USA med platserna 6 resp. 18 på Hot 100.

Albumet Body And Soul från 1984 har soul och latin-musik blandat med pop och är bland hans allra bästa. Härefter kom även skivor med mer jazz-influerad popmusik. Joe har också komponerat klassisk musik och han allt som allt gett ut dryga 20 studioalbum. I USA har han fått fem Grammy Award-nomineringar .

Joe är flitigt turnerande än idag men han har inte prioriterat Europa. Jag hade dock lyckan att få se honom med sitt kortlivade Joe Jackson Band på Kåren i Göteborg i hans allra första Sverigespelning den 16 november 1980. Minns det som en sprudlande bra konsert man blev helt salig av. Två dagar senare spelade de i Eriksdalshallen i Stockholm och han kom till Göta Lejon i samma stad i maj 1986.

Joe kom redan 1999 ut med självbiografin A Cure For Gravity: A Musical Pilgrimage.

Sedan 2012 har han gett ut en rad album på Edels etikett Ear Music. Den senaste är en music hall-skiva från 2023.

Nedan några samlingsalbum från hans tid på A&M.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *