James Burton 85 år idag – Onsdag 21 augusti 2024

James Burton föddes i Dubberly, Louisiana den 21 augusti 1939, men växte upp i Shreveport i samma stat. Staden som hade berömda radioshowen Louisiana Hayride. James är en av rockmusikens allra främsta och mest meriterade rockgitarrister och valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 2001. Nedan när jag träffade honom för intervju på Sveriges Radio 2013.

James blev redan i tidiga tonåren professionell gitarrist och fick sitt stora genombrott när han sent 1950-tal flyttade till Los Angeles och kom med i Ricky Nelsons band. Han hade innan dess även spelat på rockklassikern Susie- Q med Dale Hawkins 1957. Han hade skrivit melodin innan Hawkins satte text till den men på något vis försvann då Burtons namn som kompositör.

Den första skivan i eget namn blev ett instrumentalalbum ihop med steel-gitarristen Ralph Mooney. På Capitol 1968. Det följdes av ett soloalbum på A&M Records 1971.

Efter Ricky Nelsoneran kom han att medverka på ett otal andra artisters skivor. Mest känt förstås hans långa tid med Elvis Presley live och på skiva. Men också på höjdaralbum med Gram Parsons och Emmylou Harris. I den senares Hot Band ingick han åren 1975-1976. Han har också spelat med John Denver, Merle Haggard, Rodney Crowell. The Everly Brothers och Elvis Costello. Med många fler.

James kom till Sverige flera gånger för spelningar med The Cadillac Band. Jag såg honom briljera med dem i Floda Missionskyrka i december 2013 och på en utomhuskonsert vid Nääs slott i juli 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *