Göran Fristorp död – Tisdag 3 september 2024

Sångaren, gitarristen och kompositören Göran Fristorp avliden den 3 september i Hammenhög, Skåne. Han föddes den 26 maj 1948 i Örebro och blev 76 år gammal.

Göran studerade på gitarrlinjen på Framnäs folkhögskola i Piteå 1969-1970 och senare även vid Musikhögskolan i Göteborg med den framstående gitarristen Per-Olof Johnson som lärare. Han mötte sångerskan Kerstin Wretman och de två fick spela in sex vispop-program för SVT Göteborg, vilket ledde till ett album på Sonet 1970. Covers av bl.a. Bob Dylan, Tom Paxton. Paul Simon och Bee Gees med en enda egen låt, Saga utan lyckligt slut.

Han hoppade av gitarrstudierna för att bl.a. spela med dansbandet Humlor & Bin, turnerade i folkparkerna och mötte där Claes af Geijerstam med vilken han bildade duon Malta. De vann Melodifestivalen 1973 med låten Sommarn som aldrig säger nej. Musik av Carl-Axel och Monica Dominique och med text av Lars Forssell. I Eurovision Song Contest i Luxemburg samma år slutade de på femteplats. Då hade de fått byta namn till Nova för att inte förväxlas med landet Malta. De kom även ut med en LP, gjorde en kort turné i Tyskland som förband till holländska Ekseption men splittrades strax därefter.

Göran deltog ytterligare fyra gånger i Melodifestivalen. 1974 både som soloartist med Jag minns dej nog och tillsammans med Sylvia Vrethammar i duetten En dröm är en dröm. 1975 kom han fyra med Som min vän och 1978 trea med Längtan om livet med dig. Med Sylvia gjorde han även en kortare turné i Sovjetunionen och de gav en krogshow på Nya Bacchi i Stockholm vilket även kom ut på album 1974.

Hans solokarriär tog nu fart med en rad lysande album på Sonet åren 1974-1987. Nu också med många livespelningar- Han spelade akustisk gitarr bättre än alla andra jag sett i vis-sammanhang (undantaget Jan-Olof Andersson). Lägg därtill en fascinerande varierad röst och ett utsökt val av låtmaterial.

Första soloalbumet Egna låtar från 1974 är en av hans allra bästa. Från den skivan kom hans låt På väg hem att spelas in av den amerikanske trumpetaren/sångaren Herb Alpert, vilken med text av Hal David gav ut den under namnet I Belong på sitt storsäljande album Coney Island 1975.

Göran hade alltid tonvikt på en litterär repertoar. Han samarbetade ofta med körledaren Leif Strand, som på albumet Göran Fristorp sjunger Nils Ferlin från 1974 och albumet från 1977 med Frödings texter.

Han har även verkat i Norge med en omfattande konsertverksamhet och skivutgåvor. Under flera år anlitade Svenska kyrkan och Norske Sjømannskirken honom vid konserter i bl.a. USA, London, Nice, Bangkok, Singapore, Qatar och Dubai.

1989 gav han ut ett album med inspelningar av 10 kända psalmer på skivbolaget Cantio. För samma bolag kom även ett album med Evert Taube-låtar 1990,

Med Anna-Lotta Larsson och pianisten Andreas Landegren blev det under flera decennier sommar- och julkonserter i kyrkor runt om i Sverige. Nedan ett album från 2009.

Ett fint senare album är Min lyckas hus från 2008, till stora delar inspelad i Norge tillsammans med Per Lindvall på trummor och norske Arild Andersen på kontrabas. Den senare har deltagit på i stort sett alla Görans inspelningar sedan 1982. Musiken är här Görans egen och hälften av texterna likaså. Här finns tre duetter; med Helen Sjöholm samt de norska sångerskorna Marian Aas Hansen och Herborg Kråkevik.

Hans sista skiva kom 2018 och på denna tonsatte han poeten Johannes Edfelts dikter.

Jag såg Göran live alldeles för få gånger tyvärr. Synd värre med tanke hur bra jag tycker han var. Jag har de flesta av de skivor han gett ut i samlingen hemma. Första tillfället var när han fyllde Konserthuset i Göteborg 1977, sedan i Norrköping 1984 och sista blev i Kungsbacka Teater i maj 2014 när han uppträdde ihop med Sven-Bertil Taube. En helt underbar konstellation där Görans gitarrspel till Taubes sång var något alldeles extra. Jag fick också några album signerade den gången. Den första på bild dock från när han kom upp till oss på Radio Göteborg på 1980-talet.

Det finns några få samlingsalbum på CD med Göran. På bägge nedan finns en av hans allra bästa låtar Jag var en vandrare, vilken även kom ut på singel. Den hade musik av Göran och text av Beppe Wolgers. Låten finns med på albumet På mjuka vågor från 1979. Inspelat i Los Angeles med idel amerikanska toppmusiker (vid sidan av Görans akustiska gitarrspel och Maritza Horn på körsång) är det ett av hans finaste album. Som producenter står Göran ihop med Rune Öfwerman.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *