Jazzfusion med amerikanska Forq på Valand – Onsdag 9 oktober 2024

Fint besök av jazzfusion-gruppen Forq från New York uppe i Valands lokaler i arrangemang av jazzföreningen Playhouse denna onsdag 9 oktober. De bildades 2012 av bl.a. Henry Hey på keyboards och Jason “JT” Thomas trummor. Medlemmar har skiftat och ikväll för första gången på turné fanns Jordan Peters på gitarr och Eli Menezes bas. Det var deras blott femte spelning med bandet och Henry sade från scen att han var imponerad hur de lärt sig sjutton så komplicerade låtar så bra och snabbt. Det var verkligen ikväll som aviserat flitiga taktbyten, snygga solon och ett tajt fusionset.

På deras album från i år Big Party medverkar dock både Jordan och Eli. Dessa hade bägge spelat i Lauryn Hills band bl.a. Kanada-födde Peters bor sedan länge i New York och är även producent och musiklärare. Han har spelat in skivor inom såväl jazz som hip-hop, folk, rock, funk och elektronisk musik. Bland artister han samarbetat med förutom Hill kan även nämnas Jon Batiste, The Weeknd, Bryan Adams, The Roots, Tony Allen, Femi Kuti och Darlene Love.

Klaviaturspelaren Henry Hey var fantastiskt skicklig. Han var ihop med “JT” Thomas en av hörnstenarna i jazzfusion-bandet Snarky Puppy och har även många meriter som studiomusiker, låtskrivare, producent, arrangör och kapellmästare.

Bl.a. spelade Henry på David Bowies album The Next Day (2013) och var på keyboards samt arrangerade och var musikaliskt ansvarig för scenuppsättningen av Bowies Lazarus 2016. Han hade även tidigare varit arrangör för Rod Stewart och George Michael samt var med att bilda jazzrockbandet Rudder som kom med ett album 2007.

Trummisen Jason ”JT” Thomas hade ett härligt sväng som kunde påminna om Billy Cobham. Han är tidigare känd för att ha spelat med Roy Hargroves RH Factor, Marcus Miller och som nämnts Snarky Puppy.

Basisten Eli Menezes är från Brasilien men verkar sedan länge i USA med både New York och Austin som bas. Förutom Lauryn Hill har han spelat med bland många Rita Ora, Jennifer Hudson, Faith Evans, Richard Bona, Meshell N’degeocello och Angie Stone. Han är också medlem i gruppen MP3 ihop med Manny Laine och Patrick Andy.

Låtarna ikväll var många egna från antingen Hey eller Thomas, men några också skrivna av tidigare medlemmarna gitarristen Chris McQueen och basisten Michael League. En låt skriven av Henry, Song For Jim, tillägnade han sin vän Jim Beard, pianisten som bl.a. spelade med Wayne Shorter och Steely Dan och som avled i mars i år 64 år gammal.

Det var en intim och på sitt sätt unik konsertupplevelse detta eftersom vi var bara runt ett 40-tal personer inne i lokalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *