Sofia Karlsson på Stora Teatern – Fredag 11 oktober 2024

Det var en kväll med enbart Dan Andersson-texter på Stora Teatern fredag 11 oktober. Sofia Karlsson sång/gitarr/fiol/flöjt med Lisa Rydberg fiol och Gustaf Ljunggren på gitarr/fiol/klarinett i vad som kallas Jubileumskonsert för albumet Svarta Ballader. Detta utgavs 2005 och redan ifjol hade trion börjat denna turné.

De började med två låtar som inte är med på hennes album; Milrök och Spelmannen. Sedan kom alla låtar från albumet i samma ordning. Det är inalles 25 musiker på skivan, men så här avskalat fungerar det förstås alldeles utmärkt.

Sofia har en gyllene röst och är skicklig musiker och med Lisa och Gustaf har hon samarbetat länge. Skickliga värre och vi fick veta att Gustaf är verksam främst i Danmark. På Till min syster sjöng de tre a cappella.

Det blev till 85 minuters konsert med ytterligare två Dan Andersson- texter även efter albumets elva låtar. Stort jubel inför 370 personer i publik.

Sofia växlade instrument med några på fiol och med flera gitarrer. Den längst till vänster på bilderna stod uppställd längst fram när den inte på några låtar användes av såväl Sofia som Gustaf. Det var en klenod som faktiskt hade varit i Dan Anderssons ägo.

Nedan albumet från 2005. Skivan blev Sofia Karlssons genombrott och tilldelades flera priser, däribland en Grammis och Manifestgalans pris. Skivan sålde i över 60 000 exemplar vid tiden. Sofia skrev även själv arrangemang till alla låtar utom tre samt musiksatte Jag har drömt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *