Det var ett fint nordiskt jazzbesök i Kungsbacka Teater lördagen den 16 november. Trygve Seim Quartet med meriterade musiker rakt igenom. De hade tidigare spelat den 2/11 på Nissanscenen, Halmstad, den 13/11 på Argus, Falkenberg, 14/11 i Varbergs Teater och den 15/11 på Kulturhuset Forum, Hylte.
Ledaren Trygve Seim är en norsk saxofonist och han hade med sig den Estlandsfödde pianisten Kristjan Randalu, finske trummisen Markku Ounaskari och vikarierande norske kontrabasisten Ole Morten Vågan.
Den 54-årige Trygve Seim är även erkänd kompositör, spelar både tenor-och sopransaxofon och har turnerat med sin musik i hela världen. Han har gett ut skivor sedan 1991 och nådde ut stort som medlem i bandet The Source. Från år 2000 är han bandledare och finns nu representerad på över 20 album inalles för det prestigefyllda skivbolaget ECM Records, den tyska kvalitetsetiketten som sedan slutet av 1960-talet haft ett så stort inflytande på jazz och samtida konstmusik.
Pianisten Kristjan Randalu föddes i Tallinn, Estland 1978 men vid tidig ålder flyttade han med sina föräldrar till Tyskland där han även är utbildad. Han är en erkänd kompositör inom såväl jazz- som klassisk musik. Han finns med på ett 50 skivalbum redan.
Trummisen Markku Ounaskari, född 1967, är en av Finland mest meriterade jazzmusiker. Han har spelat med bl.a. Lee Konitz, Kenny Wheeler, Tomasz Stanko och Marc Ducret. Tidigt i karriären var han medlem i de två finska gränsöverskridande grupperna Piirpauke och Pekka Pohjola Group. Hans första egna album kom på ECM Records 2010 och han har spelat på norska sångerskan Sinikka Langelands album på ECM. Där Trygve Seim är tenorsaxofonist.
På kontrabas Ole Morten Vågan, född 1979, som spelade istället för normalt Mats Eilertsen.
Det var en konsert utan pauser mellan låtarna då det var låtarna från Helsinki Songs från 2018 som framfördes främst. En drömsk jazzkonsert inte olik den hos Jan Garbarek. Svårbeskrivet men arrangören Musik Hallandia skriver “en resa inom många olika musikstilar med Trygves saxofonspel i centrum. Drömmarna kommer att ta oss på en resa i såväl nordiska landskap som i Mellanöstern”. Vi var kanhända 125-150 personer i publiken.