Blaze Foleys tragiska liv skildrat i Ethan Hawkes långfilm Blaze – Måndag 18 december 2018

Så kom den äntligen till Göteborg där jag såg den på Bio Capitol måndag 18 december. Spelfilmen om country-singer/songwritern Blaze Foley. Den visas åtminstone fram till 27 /12 och rekommenderas för alla som är fascinerade av musik från sydstaterna. Den hade sin urpremiär i augusti i Austin, den stad där Blaze spenderade sina sista år.

Ben Dickey som Blaze Foley

Ovanligt nog för biopics – eller semi-biopics som det kallas – är det här också filmkonst. Regissör Ethan Hawke får en stor eloge här. Det är en poetisk film mer än en biografisk och fotot är excellent. De många scenerna med livemusik på små barer fint fångade.

Filmen bygger på memoarerna från Sylvia Rosen med vilken Blaze var gift och levde ihop med i ett hus uppe på ett träd skogen. Titeln på hennes bok är Living in the Woods in a tree: Remembering Blaze Foley.

Ethan Hawke

Blaze Foley är inte den mest givne att göra film om. Han fick aldrig något riktigt genombrott, fick några låtar inspelade av bl.a Merle Haggard och Willie Nelson, men gav bara ut en enda LP år 1984 och sköts till döds 1989 vid 39 års ålder.

Ben Dickey gör en stor insats i huvudrollen- detta är hans allra första filmroll – och Alia Shawkat är perfekt i rollen som flickvännen Sylvia. Henne såg jag senast i en minnesvärd om än liten roll i sista säsongen av tv- serien Transparent.

Alia Shawkat

Charlie Sexton, gitarristen från Austin gör rollen som Townes van Zandt bra. Ser äldre ut än sina 50 år dock. Åren med Bob Dylan på turné har slitit hårt.

Charlie Sexton

Tidigare har vi sett några korta dokumentärfilmsnuttar ur Blaze Foleys liv. Gitarristen Gurf Morlix spelade med Blaze mot slutet och han har åkt runt med ett program där han spelat Blaze låtar och visat filmsnuttar. Han var även i Sverige och vi var väl ett 20-30 tal som såg honom på Allégården i Göteborg i oktober 2012. Han syns också göra en låt live i den här filmen.

Gurf spelade även med Lucinda Williams som också kände Blaze. Hon skrev låten Drunkard Angel om Blaze och denna låt hörs också allra sist i eftertexterna. Och Townes Van Zandt skrev ju även han en låt till honom, Blaze´s Blues.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *