Spencer Davis avliden – Tisdag 20 oktober 2020

Spencer Davis avled igår 19 oktober i sviterna av en lunginflammation 81 år gammal. Han var född i Swansea, Wales 17 juli 1939 och flyttade till Birmingham 1960. Han var främst gitarrist men också lite av en multiinstrumentalist och ibland sångare i bandet The Spencer Davis Group som han bildade i Birmingham 1964. En kvartett med en 15-årig Stevie Winwood på sång och orgel, Stevies fem år äldre broder Muff Winwood på bas och Pete York på trummor.

Deras R&B-influerade pop slog omedelbart och 1966 fick listettor i England med Keep On Running och Somebody Help Me. I USA fick de två Top 10-hits med Gimme Some Lovin´(1966) och I´m A Man (1967). De var under några några år där ett av mina absoluta favoritband. Deras sound var fräscht och jag skaffade tidigt även deras album där det förutom singlehitsen fanns många bra låtar i R&B-stil. Stevies sång och de fina produktionerna de fick till på Island Records var smått sensationellt bra.

Stevie Winwood lämnade gruppen i april 1967 för att bilda Traffic medan Spencer höll kvar sin grupp fram till 1969. Mellan 1973-74 återbildade han bandet ihop med bl.a Pete York. Med den sättningen kom två album. Spencer höll senare många konserter med nya medlemmar och hade två olika sättningar av bandet igång. En i USA där Spencer bodde länge och ett i Europa och de framträdde så sent som 2017. Spencer var vid många tillfällen även i Sverige.

En mycket spridd samlings-LP som jag skaffade tidigt

Spencer Davis Groups spelningar i Göteborg är Lorensbergs Cirkus (1966 och 1967), Liseberg (1968 och 1974), Metron (1996), Valand (1999) och Sticky Fingers (2000). Dessutom var Spencer på Kåren 1984 ihop med basisten Colin Hodgkinson. Det kan ha varit någon ytterligare klubbspelning.

Steve Winwood har kommenterat Spencers bortgång. Fick detta från P-o Hesselboms fina FB-sida Sextiotal. Musik och band. Svenska, engelska, amerikanska. Rekommenderad sajt. Steve är intervjuad av Rolling Stone.

“Statement on the passing of Spencer Davis: I’ve known Spencer since I was about 13–he would have been about 22. I was playing a show at Birmingham University with my brother and his band. Spencer, who was a student at Birmingham, was playing with a small group of musicians. We met and the the seeds of The Spencer Davis Group were sown.Spencer was an early pioneer of the British folk scene, which, in his case embraced folk blues, and eventually what was then called ‘Rhythm and Blues’ . He influenced my tastes in music, he owned the first 12-string guitar I ever saw, and he was taken with the music of Huddie ‘Lead belly’ Ledbetter, and Big Bill Broonzy. I’d already got a big brother who influenced me greatly, and Spencer became like a big brother to me at the time.He was definitely a man with a vision, and one of the pioneers of the British invasion of America in the sixties. I never went to the U.S. with Spencer, but he later embraced America, and America embraced him.I feel that he was influential in setting me on the road to becoming a professional musician, and I thank him for that.Thank you, Spencer.- Steve Winwood”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *