Strålande bra biografisk tv-serie om Aretha Franklin nu på Disney + – Måndag 21 juni 2021

Cynthia Erivo som Aretha Franklin (bild National Geographic/Richard DuCree)

Jag har precis sett sex av de åtta avsnitten av Genius; Aretha som visas på Disney +. En stor upplevelse. Det bästa musikporträtt jag sett i den här ibland lite svåra kategorin. Mycket ligger i att vi till skillnad från en ordinarie spelfilm på knappa två timmar här får ett djupare perspektiv när det nu rör sig om nära åtta timmar. Sedan är det en verkligt påkostad serie med ett foto som imponerar. Det är National Geographic som ligger bakom den här satsningen på gedigna biopics. I Genius-serien har de tidigare gett ut serier om Pablo Picasso och Albert Einstein.

Cynthia Erivo är briljant i rollen. Hon kan verkligen sjunga och är lysande skådis. Född 1987 i London hade hon en hel del meriter i England innan hon kom till USA och blev musicalstjärna i The Color Purple som gick 2015-2017 på Broadway. Cynthia vann 2016 en Tony Award som Best Actress in a Musical och the Grammy Award för Best Musical Theater Album. 

På film slog Cynthia Erivo igenom stort 2019 i Harriet, historien om den på 1800-talet aktiva afro-amerikanska frihetskämpen Harriet Tubman. För denna fick hon en Oscars-nominering i kategorin bästa huvudroll 2020. Till filmens soundtrack skrev och framförde Cynthia låten Stand Up vilken också var nominerad för en Oscar.

Shaian Jordan som spelar den unga Aretha i de fint gjorda tillbakablickarna på 50-talet är också hon sensationellt bra. Liksom alla inblandade skådespelare.

Shaian Jordan

Här i ett nära 30 minuter långt klipp möter vi några av de inblandade inklusive regissören och skaparen av serien Suzan-Lori Parks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *